經朋友介紹指呢間金屋泰國菜館D野食唔錯,推薦我去試下~平日收工約埋朋友一齊去試試,位於楊屋道,冇特別近西鐵OR地鐵~入面環境闊落,坐落傾計都幾舒服,餐牌款式多,即使食辣/唔食辣都大把選擇,仲有海鮮好似炒蟹添。但冷氣真係十足,凍到冇人有,樓面員工得2-3個(都似係泰國人),叫野食、埋單都要俾小小耐性等下,但而家個時勢都好理解,飲食業難做。🔸馬拉盞鮮魷炒通菜 $88評分:★★★★☆「馬拉盞」即馬拉版嘅蝦醬,同樣係十分惹味,香辣得黎又有咸香味,通菜唔老,都幾嫩爽脆,餸飯一流!鮮魷份量唔少,爽口彈牙都新鮮,大推!🔸碎肉生菜包 $88評分:★★★★☆生菜小左D,未必夠包哂D肉碎!碎肉半肥半瘦,食落唔會太乾身,有好香嘅香茅味道,加埋洋蔥碎,小小辣,好開胃!🔸泰式燒豬頸肉 $88評分:★★★☆☆泰式燒豬頸肉不過不失,但覺得偏瘦,如果可以肥小小,食落有D油香會仲正,另外如果豬頸肉可以燒到個邊邊有小焦脆感會更有驚喜!醬汁都係酸酸甜甜咁,$88既話未必會ENCORE呢道菜色。🔸泰式生蝦刺身 $98/8隻評分:★★★★☆刺身擺盤都幾靚,生蝦都大隻同埋新鮮,食落爽口彈牙唔會霉,配搭埋兩個醬汁— 泰式酸辣汁、薄

馬拉盞鮮魷炒通菜

🔸泰式燒豬頸肉 $88

泰式生蝦刺身

🔸泰式生蝦刺身 $98/8隻
評分:★★★★☆
— 泰式酸辣汁、薄荷汁同埋蒜,正!

泰國柚子鮮蝦沙律

🔸泰國柚子鮮蝦沙律 $88
評分:★★★☆☆
一上枱都幾驚喜,個泰國柚子係一舊舊,同出面店舖嘅柚子碎做法唔同。沙律有熟的蝦、腰果、洋蔥、菜,拌在一起幾FRESH,酸酸甜甜,夠哂清新,食多幾啖都唔會膩!

海鮮炒粉絲

🔸海鮮炒粉絲 $82
評分:★★★☆☆
呢道粉絲正常表現,粉絲唔會太淋,唔會一陀陀,但味道上可以再濃番D。有蝦、鮮魷、芽菜、香蔥、紅椒、炒蛋碎,食落口感幾豐富。

🔸附送甜品
評分:★★★☆☆
雖然唔洗錢,但味道唔錯!椰汁西米糕好滑好重椰漿味!香芋糕都幾濃芋香,相反楊枝甘濃就食得出落魚膠粉重手左,食落比較爽脆,有D奇怪,芒果味道唔出。

🌟總括:所有菜式味道都唔錯,環境舒服,推薦大家去食。CP值OK唔會太貴👍🏻👍🏻👍🏻!
$200 (Dinner)
馬拉盞鮮魷炒通菜
碎肉生菜包
泰式生蝦刺身
2021-06-24 43 views
呢間金屋泰國菜館所有嘅菜式都非常豐富,而且味道好好!算得上荃灣必試餐廳!餐廳環境,半間店係圓枱,半間係四人對住嘅沙發位,坐落去位置寬躺舒適!好啱一家親戚尼食。我地嗰日點左三道餸,加一個甜品,兩個人食非常飽,而且價錢都好實惠!第一道餸係:沙爹串燒雞肉雞肉串配上一大碗嘅沙爹醬!串燒雞肉量非常多,食幾啖都食唔完一串,食每一口,都係一大舊雞肉,物超所值啊!而且雞肉幾嫩滑!雞肉上面其實本身已經有些少嘅沙嗲醬,唔點醬食都有沙嗲味道!再加埋配上嘅醬汁,口感會更加豐富。有啲花生顆粒覆蓋住雞肉串!個醬汁食落似係葡汁再加上花生醬,唔辣但味道好好! 第二道餸係:鮮菠蘿海鮮炒飯未食完雞肉串 已經上咗炒飯,店員速度好快!呢個菠蘿炒飯賣相超吸引!又足料又好味!首先成個菠蘿炒飯包含住大量嘅腰果、提子乾、菠蘿,兩個蠔,仲有其他種種炒飯元素,上面再以肉鬆、番茄等作為點綴! 食落每一啖都係足料!首先炒飯都有住濃濃嘅咖哩味,再加上提子乾同菠蘿塊嘅配搭,就做到咖哩味到甜味都包含在內!甜味仲做一種開胃嘅效果!再加上腰果,肉鬆,令到炒飯唔會再單調,又可以食到粒粒炒飯,又食到脆口嘅配料!好豐富,值得推薦!第三道餸係:碎肉生菜包呢道

第一道餸係:沙爹串燒雞肉

雞肉串配上一大碗嘅沙爹醬!

第二道餸係:鮮菠蘿海鮮炒飯

未食完雞肉串 已經上咗炒飯,店員速度好快!
呢個菠蘿炒飯賣相超吸引!又足料又好味!

第三道餸係:碎肉生菜包

呢道菜好適合一啲無辣不歡嘅朋友仔!相信廚師落左好多辣椒,因為真係非常辣,但又會令人食完又再想食!
層層嘅碎肉同辣椒、洋蔥,芫荽炒埋!
味道好香,當然仲好強烈!

唔可以唔提,肉量非常多。基本上包完所有菜都仲可以再拎啲尼配炒飯食。又係必食之選!
碎菜同炒飯一齊食都幾夾!

甜品方面:芒果糯米飯

禁豐富嘅晚餐梗係配甜品!我地就叫左芒果糯米飯
佢嘅糯米飯飯係由紫米同糯米組成,上面鋪上椰奶。 糯米飯啱啱上菜時暖暖地 同芒果一齊放,非常之夾,甜味同椰香一齊喺口入面,難以形容嘅好食!
芒果更加係非常軟熟,超級甜,必食!

喺金屋泰國菜館食咗一餐非常豐富又完整嘅晚餐!推薦比鐘意食泰國菜嘅朋友!

2021-06-22 62 views
經過楊屋道見到呢間泰國餐廳入面都唔少人,係openrice見到啲人評價幾好,所以就入去一試 餐廳裝修好有泰國feel,對於泰耐無去旅行既人黎講,可謂食左當去左🙊值得一讚既個店內員工態度唔錯,因為我哋落左單之後想改單佢哋都無問題,二話不說咁樣幫我哋講咗 因為今次只係得兩個人食嘅關係,我哋只係叫咗三個餸 第一個係泰式拼盤 - 拼盤好豐富,入面包含的款式都唔少 (炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷同埋串燒雞)每一樣質素都好平均,蝦餅彈牙,燒雞入味第二樣係蝦頭油鮮蝦炒飯 - 個飯一個字可形容‘’香‘’,平時食泰國菜多數都會食菠蘿炒飯或者炒金邊粉,但今次無簡到呢兩樣反而想試吓呢啲特別啲既,果然無簡錯,足料唔在講,真係好味!好推^_^第三樣係泰式煎蠔餅 - 呢個本身無叫,後生見到餐廳入面電視播放蠔餅製作過程覺得好吸引,所以毫不猶豫咁樣轉左。佢比起我哋平時食開既蠔餅更香,而且并唔會覺得油。呢個都好推介大家去試最後總結一下,呢間泰菜真係好出色,真係值得一試,雖然價錢唔算好平,中等價位,但佢絕對值回票價

泰式拼盤
蝦餅餅

蝦頭油鮮蝦炒飯

泰式拼盤
蝦頭油鮮蝦炒飯
2021-06-22 42 views
口淡淡唔知食乜好?友人話不如食酸酸甜甜既嘢我就靈機一觸就話一於Let's eat some Thai🇹🇭餐廳位於荃新天地2期商場對面,位置唔算難搵,加上佢有非常奪目既黃色招牌,未入去已經感受到泰式風情。餐廳入面空間位置寬敞,侍應非常有禮貌。而且呢度既大廚全部都係泰國人,彷彿好似去泰國食一樣。鮮蝦炒金邊粉$88每次去食泰菜,呢個一定係我top3內。金邊粉炒得爽身唔立口,鮮蝦彈牙,非常惹味。泰式拼盤$138小食太多選擇花多眼亂,唔知叫咩好,一於叫個拼盤一次過滿足幾個願望啦!蝦餅同魚餅炸得幾好,蝦餅都好重蝦味,再點埋個汁,簡直係畫龍點睛,好味!而串燒雞同春卷正常發揮。咖哩炒蜆$88本身佢係金不換辣椒膏炒蜆,之後問職員可唔可以轉咖喱,因為食泰菜,點可以冇咖哩呢?泰式咖哩真係我all time favourite, 唔會過濃同太杰,而且蜆好大隻,蜆肉都相當有份量,而且一粒沙都冇!呢個價錢超值!香芒軟殼蟹米紙卷$82賣相還好,但我略嫌太多菜同芒果味不足,但軟殼蟹炸得十分好,完全唔會過油,而且十分脆口。泰式凍奶茶$28+青檸梳打$28嚟食泰國菜點可以唔飲佢嘅泰奶呢,本身expect就算叫咗少甜都會好
口淡淡唔知食乜好?友人話不如食酸酸甜甜既嘢

鮮蝦炒金邊粉$88

每次去食泰菜,呢個一定係我top3內。

金邊粉炒得爽身唔立口,鮮蝦彈牙,非常惹味。

泰式拼盤$138

咖哩炒蜆$88

香芒軟殼蟹米紙卷$82

泰式凍奶茶$28+青檸梳打$28

嚟食泰國菜點可以唔飲佢嘅泰奶呢,本身expect就算叫咗少甜都會好甜,但完全無,奶茶亦好滑,好飲!
而青檸梳打好重青檸味,唔會好酸,解渴一流!

呢一餐飯我好滿足,而且以正宗泰國菜嚟講價錢唔算太貴,真係「泰」好味,亦都「泰」享受!
2021-06-22
2021-06-17 61 views
金屋泰菜館舒服好坐 ,咖喱好食 ,今日經過呢間餐廳,見六點幾都唔係太多人就入嚟食,啲位都隔得幾開,幾寬躺好坐。餐廳啲職員都幾友善主動,見你有需要會主動過嚟serve你,兩個人埋單250 都唔洗。泰式黃咖喱雞 $88啲咖喱整得唔錯,相比其他泰國餐廳來講幾好食,配料好香,薯仔好淋。可以話佢啲咖哩整得幾出色,咖喱當然要點蒜蓉包! 泰式香蔥蒜蓉包 $42 蒜蓉包42 蚊 有6 件 但6件都唔係好大件 ,兩個人食就都係岩岩好夠食 、如果大食就要食多啲喇!生牛肉湯河粉 $62突然見到想食就叫左 河粉黎食 ,牛肉好重牛味,而且湯底做得幾好,有啲花生味,芽菜都新鮮,值得推介。泰式奶茶綠茶沙冰 $30味道幾特別,有綠茶香 同奶香 仲有一係獨特嘅泰式味道,口喝唔怕試下。
金屋泰菜館

泰式黃咖喱雞 $88

泰式香蔥蒜蓉包 $42

生牛肉湯河粉 $62

泰式奶茶綠茶沙冰 $30
2021-06-15 36 views
我是一個很喜歡泰國菜的人,最近路過楊屋道街市附近,發現有一間新的泰國餐館,收工和同事一來試試。鮮菠蘿海鮮炒飯,青口、魷魚、蝦、肉鬆、腰果、提子乾、最出味的是臘腸。金黃色炒飯乾身帶有一些甜味,可能是因為有提子乾和甜臘腸。明爐煮烏頭,我超級喜歡,好香香茅味,有檸檬乾、肉碎、芹菜和野菌,另外會有一碗湯畀你加上去,湯底好像冬陰功湯是帶酸的。頓時化成一隻會為食貓,把烏頭魚煎皮拆骨。鮮蝦刺身,非常新鮮,上面放咗蒜片,指天椒旁邊放埋苦瓜片。如果你吃得苦的話,可以連苦瓜片一齊食。綠色的醬汁是魚露加薄荷葉,另外橙色的就是傳統泰式辣醬。個人較喜歡綠色的醬汁。真的很開心荃灣有多一間正宗泰國菜,不用到九龍城也能品嚐泰國美食。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8.5環境:8.5衛生:8服務:8價錢: 8舒適度:8.5總分:8.5

綠色的醬汁是魚露加薄荷葉,另外橙色的就是傳統泰式辣醬。
個人較喜歡綠色的醬汁。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5

• 明爐煮烏頭
  • 鮮蝦刺身
  • 菠蘿炒飯
2021-06-12 99 views
好耐冇同朋友一齊食飯傾偈,想起車站附近有間泰國餐館。荃灣西現商場多的是,商場內的餐廳永遠都人頭湧湧。這間餐廳在商場外圍,容易有位,食物質素又唔錯,何不行多兩步,直入坐低同朋友慢慢食慢慢傾😆😆兩個人食飯,可試菜式不多,它份量又多,所以只點了四款菜: 泰式蝦餅,串燒雜錦泰國金柚子沙律同冬陰功海鮮湯😋😋泰國蝦餅$78, 炸到金黃色,味道鮮美,泰國菜我都必食。串燒$88,可叫店員上雜錦。老實每款肉分別不大🤪,不過不失啦!泰國金柚子沙律同冬陰功海鮮湯味道都較重,可以的話淡少少會較適合香港人口味。現在追求健康人多ma 😌😌總結來說,樣樣不錯,不是驚喜,但一個人頭百幾蚊,吹兩個幾鐘冇人騷擾要轉枱。可以可以😎😎

泰國蝦餅$78, 炸到金黃色,味道鮮美,泰國菜我都必食。

2021-06-11 43 views
冇得去旅行,最近又想食泰國野,近近地見到荃灣有間泰國菜館,就入去過吓口癮🤪 入到去店員全都是泰國人,裝修幾有心思,好欣賞佢嘅吊燈,充滿泰國特色,地方夠大,坐得舒服,不過冷氣超大,食野要食快少少,否則好快凍哂😂— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【鮮蝦炒金邊粉】$88上碟時出哂煙,真係岩岩炒起,熱辣辣夠哂惹味,配有四隻鮮蝦,亦有豆乾仔,碎蛋、芽菜、蔥絲等,而味道係酸酸地,唔會好辣(本人好怕太辣嘅泰國菜),亦唔算係好重口味果種,夠鑊氣,如果唔中意太重口味,食呢個就岩岩好。— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【泰式拼盤】$138有炸蝦餅、炸魚餅、春卷、串燒雞各2件,有哂我想食嘅泰式小食,超邪惡,全部都係炸野!尤其欣賞個炸蝦餅🍤,外層炸粉夠薄,咬落都幾重蝦味,一d都唔粉,又夠彈😋 炸春卷亦好足料,新鮮炸起夠哂脆。而魚餅香料味都幾重,串燒雞正常發揮!呢碟拼盤會跟2款泰式醬&沙嗲醬,有不同口味😋

【鮮蝦炒金邊粉】$88

【泰式拼盤】$138

2021-06-11 37 views
真係好掛住泰國呀 今晚就嚟咗呢間好泰國嘅餐廳 門面同內部環境都係好黃金 配合返個餐廳名 金屋 見到好一啲佛像做擺設 真係好有泰國感覺😂餐廳有部大電視 不斷播住佢地有咩餐廳推介嘅菜式😺 我地都揀咗其中一樣 泰式煎蠔餅 蠔餅以鐵板上 上檯嘅時候仲熱辣辣 係咁有嗞嗞聲 蠔餅都幾多蠔 基本上啖喺都有蠔肉 唔似其他餐廳 蠔餅唔係炸到全脆 而係個邊有少少脆 中間比較濕潤 可以食到蛋香 點埋個甜甜地 辣辣地嘅醬 味道更加豐富 蠔餅底下放咗芽菜 可以吸返多餘嘅油 所以唔算太油膩 又唔會林晒😋 泰式黃咖喱牛腩 成煲上嘅咖喱夠晒熱😍 配菜除咗薯仔 仲有洋蔥同紅椒 黃椒 咖喱微微辣 都食到啲椰奶味 可惜牛腩偏瘦 同期望中嘅質感有啲分別 但都算幾大嚿肉泰式薄餅 薄餅配咖喱就非常之夾 薄餅已經切到細細塊 好方便蘸汁同進食 幾酥脆🙊咁啱我地揀嘅所有菜式都有泰式兩個字 真係驚死你唔知食緊泰國菜咁🤭 最推介大家食泰式煎蠔餅 真係好回味🤪

2021-06-09 49 views
喺對面馬路已經見到呢間金光閃閃的泰菜館,好有傳統泰國畀人嘅感覺~入到去,裝修都係非常華麗燦爛,用咗一啲傳統佛、大象的圖案。而且冷氣仲超涼爽~嗌咗碟椰子海鮮炒飯,一塊塊椰子肉配搭青口、鮮蝦、魷魚等海鮮,特別清新爽甜。想要唔重口味嘅炒飯,可以揀呢款!最鍾意就係食青咖哩,呢道青咖哩雞搭配秋葵同埋泰國茄子,入口甜甜地、辣辣地,用嚟撈飯食都好正~而雞就好滑身,唔錯唔錯!雖然前面只有兩道餸,但份量都好多,兩個 人食已經好飽~加埋甜品,真係飽到行唔到~呢道芒果糯米飯真係好精緻,糯米嘅面層淋上濃厚的椰子汁,而糯米就一半係白糯米,另一半係紫糯米,兩隻味,兩種口感,但整體都係煙韌軟糯。而芒果就好新鮮清甜,岩哂夏天消暑~

2021-06-07
$125 (Dinner)
2021-06-09 772 views
好耐冇食泰國菜,去開荃灣西站附近,發現有間門面好光猛嘅泰國菜餐廳<金屋泰國菜館>,見價格不貴,又keep住有客人入,吸引左我哋入去。餐牌都有好多選擇,豬、牛、雞、蝦、蟹、魚類嘅泰式小菜,炒飯炒粉都有,有辣有吾辣,仲有好多特色飲品同泰式甜品嘅選擇,感覺都幾正中,而且仲有泰國人嘅服務員同泰國人廚師主理,感覺真係好似去左泰國甘!~<泰式滷水豬手 $98>泰式滷水豬手做得出奇地驚喜!豬手肉完全去骨,豬肉炆得非常之腍,肉質又滑又嫩,滷水蛋又夠入味。滷水汁嘅味道非常出眾,味道調教得相當之好,沒有過鹹或過甜,而且極為入味,就連豬手肉下面嘅菜芯都吸收曬滷水汁嘅精華,相當好食,我非常滿意!~仲伴有蝦片小食,香脆微辣,非常惹味。<泰式香茅燒雞 $98>泰式香茅燒雞個雞皮烤得微脆,雞肉份量都幾多,整體嚟講我覺得半隻烤雞嘅份量都算好多,雞肉亦都夠嫩滑,如果香茅味道再能夠再加強啲會更加完美,反而烤雞配上嘅自家製秘製醬汁,又出奇地好味!值得一試!<泰式蝦頭油鮮蝦炒飯 $88>呢個蝦頭油鮮蝦炒飯炒得非常之香口,炒飯炒得粒粒分明,而且用料好足,每一隻大蝦

<泰式滷水豬手 $98>

仲伴有蝦片小食,香脆微辣,非常惹味。

<泰式香茅燒雞 $98>

<泰式蝦頭油鮮蝦炒飯 $88>
呢個蝦頭油鮮蝦炒飯炒得非常之香口,炒飯炒得粒粒分明,而且用料好足,每一隻大蝦都又大又爽口,非常好食!!

<芒果沙冰>
淡淡鮮芒果味道,又冰涼又清甜。

泰式甜品做得好精緻,賣相好靚,千層椰汁糕同芋頭西米糕最好味!

又豐富又美味嘅泰國菜,真心抵食,值得推薦吖!!~

整體來講,餐廳嘅服務員親切有禮,下單同上菜都快,亦不會趕客,食物質素高,價錢平,而且餐廳地方寬敞又舒服,有大張圓枱,亦有卡位,絕對值得再來吖!!

• 蝦頭油鮮蝦炒飯
  • 泰式滷水豬手
2021-06-09 240 views
去荃灣西等朋友放工,之後去左楊屋道附近食晚餐,我同朋友都鐘意食泰國菜,見到哩間泰國菜館即刻入去醫下肚仔店員安排我地坐4人卡枱,哩度地方闊落,光線充足又帶點懷舊色彩與味道我地落單後店員拎左兜泰式鮮蝦片比我地品嚐,脆薄薄又辣辣地,刺激味蕾又醒腦。第一道菜:馬拉盞泰式炒椰菜,我同朋友原本以為係球狀的小椰菜,但餐廳採用左椰菜葉混合一些紅蘿蔔及香菇伴炒,食到泰式風味,野味。冬陰功海鮮湯河:望落好似好辣,有小辣椒粒係湯裡面,移除後個湯飲落甜甜地,唔算辣,魷魚、蝦仁、草菇、車厘茄鋪滿河粉面,河粉份量勁多,如果覺得湯底唔夠仲可以額外叫待應添加。我覺得泰國菜除左辣得出色外,仲有個特色就係顏色比較鮮明奪目,以朋友碟金邊粉為例: 鮮豔既橙色,當中加入蝦仁、豆干、芽菜、蛋及蔥段伴炒,旁邊附有花生碎及青檸比你自由添加口感及酸度,金邊粉混入青檸汁後中和反甜味,更帶出金邊粉的野味。甜品我地選左三款椰汁西米糕及大菜糕品嚐:芒果大菜糕裡面有新鮮芒果果肉,而椰汁大菜糕都係一樣,有鮮椰肉係當中,兩者都變得更有口感。

2021-05-25
2021-06-06 33 views
約咗朋友食飯,見好耐都冇食過泰國嘢,有啲掛住添!諗起呢間喺荃灣荃新天地附近嘅泰國餐廳,成日經過見到都想入去試吓,佢哋嘅裝修都令人覺得好似去咗泰國咁,好耐冇旅行啦,食返餐止止癮先~食泰國嘢一定要試冬蔭公湯,個湯味道好香好濃,酸度啱啱好,我同朋友每人都飲到2碗,都算好足料👍🏻👍🏻我哋仲叫咗金柚子鮮蝦沙律、半打串燒 & 炸蝦餅,樣樣都好好味🤤🤤個沙律啲蝦超大隻,柚子又多,食落好清新,係一度好好嘅開胃菜~~串燒我哋試晒雞、牛、豬三款,個沙爹醬都好香好味嘅。炸蝦餅好香口,層皮交落脆卜卜,唔厚粉,仲好大碟添,我哋兩個人食,差啲食唔晒😅😅每碟份量都多,呢間近荃灣西鐵站都好方便,要再encore 呀~
串燒我哋試晒雞、牛、豬三款,個沙爹醬都好香好味嘅。
2021-06-02
2021-06-03 43 views
個人都幾鍾意食泰國菜,今日去咗荃灣呢間菜館。一睇門面就會見到佢非常之泰式。裏面嘅裝潢舊咗少少,但係都坐得好舒服。價位適中,都好多菜式可以揀,一大班人食得,兩三個人食又得。佢另外仲有啲餐單應該係推介/撚手小菜,啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人。(1)藍妹生啤, $32。(2)泰式煎蠔餅, $88。冇影裏面嘅餡嘅相,呢個號餅真係呢間必食,份量適中,蛋漿同蠔嘅份量都好均勻。佢嘅鹽算落得偏少,就可以好食得出裏面嘅蛋味, 而蠔方面一啲都唔腥,細細粒,易入口。鍾意食淡味嘅可以唔點醬,不過都可以試吓,點側邊嗰個泰式辣將,好惹味。(3)泰式餐廳必點之pad Thai,88蚊,味道不過不失,正常發揮。(4)泰國金柚子鮮蝦沙律,88蚊。呢個菜式,喺其他泰國餐廳少見,佢呢個沙律係屬於前菜,甜辣交融,柚子新鮮酸甜連埋啲泰式甜辣汁,襯托住鮮蝦蝦肉,咬落嗰啲蝦肉嘅時候,佢軟林林嘅肉質帶住呢種味,一邊咬一邊感受到蝦肉肉碎滑滑林林。再咬一口腰果,果然好食。整體來講,性價比嘅話,7.5/10!

價位適中,都好多菜式可以揀,一大班人食得,兩三個人食又得。

(1)藍妹生啤, $32。

泰國金柚子鮮蝦沙律

整體來講,性價比嘅話,7.5/10!
2021-06-03
$163 (Dinner)
泰國金柚子鮮蝦沙律
2021-06-02 179 views
😋[]本來同朋友約咗去九龍城食泰國菜,不過落紅雨就唔想去咁遠,費事又塞車。於是就揸車喺荃灣兜咗個圈,經過楊屋道就見到呢間泰國菜而咁岩又停到喺門口。可能因為落大雨,所以仲有位唔洗等。入到去有多人圓枱又有卡位。地方闊落舒適,裝修又有泰國色彩。入到去坐低仲有幾枱泰國人,真係好有feel 🤣🤣📍招牌咖喱炒大蟹 $298📍蒜蓉法包 $42📍泰式薄餅 $38難得同一個唔嫌食蟹麻煩既朋友食泰菜,食咖喱炒大蟹簡直就係不二之選🥰🥰最鍾意一路損手指,一路食啖啖肉既大蟹。嘩~嘩~嘩~隻蟹好大隻,滿滿一盤咖喱又香,仲岩晒我口味唔會太辣😋😋未食蟹之前,個蒜茸包我地點咖喱已經食晒,好食到停唔到口🙈🙈好食到我想再叫多一份蒜蓉包,不過好似太大食,唔係幾好意思咁🙈🙈不過食到最後,都係覺得唔夠喉,於是就追加左薄餅點咖喱食,相比起蒜蓉包,薄餅就冇咁惹味🤣🤣個咖喱炒蟹推介指數爆燈💡💡💡💡📍泰式燒羊鞍 $98羊架煎得啱啱好,好Juicy之如亦有淡淡的羊膻味,配埋個醬汁酸酸地十分開胃👍🏻雖然餐牌上邊有寫明一份係兩件羊架,$98期望會大件厚身少少,不過上枱之後睇到就覺得偏細件左少少,好彩味道搭救🙌🏻🙌🏻📍鹹魚炒芥蘭 $78芥蘭炒得
😋

招牌咖喱炒大蟹

📍泰式燒羊鞍 $98
泰式燒羊鞍

📍鹹魚炒芥蘭 $78
芥蘭炒得好惹味,仲有一絲絲的鹹魚碎。份量亦都好足,另外一樣好重要嘅係d芥蘭爽脆,沒有渣👍🏻👍🏻
鹹魚炒芥蘭

📍芒果沙冰 $30
我就叫咗一杯解膩既青靈梳打,而我朋友就叫咗芒果沙冰。芒果沙冰大大杯,仲好杰身,芒果味十足。我朋友encore再叫野飲既時候都叫返同一杯🤣🤣

今晚既晚餐好滿足,下次想食泰國菜終於唔使再去九龍城啦,近近地荃灣都有好地道嘅泰國菜🥰🥰

➿➿➿➿➿➿➿➿➿
💰晚餐人均 $350
📍荃灣楊屋道69-71號地舖
➿➿➿➿➿➿➿➿➿

#YummyLifeKat
2021-06-01
$350 (Dinner)
招牌咖喱炒大蟹
泰式燒羊鞍