2018-06-02 205 views
本人第一次打食評,主要是因為其訂位態度惡劣。 打電話去訂座五大一小,佢話沒有8點半book位,只有8點和9點,那我就話:等我諗諗先... 只不過諗了一兩秒,她即態度輕佻咁話:咁你慢慢諗啦,我收錢先。另外,我好心提醒會唔會夠位置坐,擔心嬰兒車沒空間。 訂位果位小姐小小口,串串貢話: 哈哈 實有位咖。 電話旁另一邊的我十分憤怒,咁係咩服務態度? 不論你食物質素,請埋啲咁既服務員,大家食之前就請三思了,隨時食完成肚氣。
2018-05-13 214 views
Sunday night booking : 17: 00, a table of 2 people We arrived at 16:50, promptly we ordered around 5 dishes after sitting down; Thai minced pork with lettuce wrap、 Garlic bread、rice noodles mixed veggiee clay pot、Indian chapati 、coconut milk black n white sticky rice、Thai drink.Around 5 minutes after ordering, pork wrap and drink are served, but then the next round of food are served was in around 35 minutes later. after 35 mins, we saw our very last dessert sticky ric came 1st... well... we wer
Sunday night

after 35 mins, we saw our very last dessert sticky ric came 1st... well... we were definitely pissed off , then I asked him-the staff to check our ordered list n PLS take away the dessert NOW. Slowly the rest are served also. Taking them around 40 minutes to cook and serve what we ordered.

Generally the quality is just okay, the garlic bread could be more crispy, the prices are also a bit expensive than the other Thai restaurants.

Well I will not go for the second time.

HKD 380, 10% service charge inclusive.

Thanks.
2018-05-13
$200 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
為左慶祝母親節...搵到呢間餐廳諗住試新野啦...原先訂位訂了7:00..結果遲收工未能趕上..於6:30 致電餐廳希望延遲到7:30..那時餐廳話沒有問題..可幫留枱到7:30..到家人7:20分到達..樓下職員話冇位..要等人走先入得..佢話有台就走...好快..禁我地遲左...都冇所謂..照等...等到7:45分再追問..佢叫我地上去等話埋緊單..上到樓上...等到8點都未得...家中小朋友同老人家都餓...之後見到比我地遲去既有家人15位可以入去...而我地就冇得入..我問職員..職員只係話..如果你地7點鐘黎就有位...我再問返佢..禁我打黎延遲既時候..點解唔講話唔ok..點解唔話都要等...會照比客入...?咩叫留枱...你話我地7點半都未到就話比台人ja..我地7:20分巳經到..仲要等左9個字...都未有得入..就唔好呃我地話有人埋單又叫我地上黎等啦...完全唔知咩安排..咩服務...如果你話未有位住..我地就揀過去第二間啦...垃圾餐廳...d野幾平幾好食都冇用啦...唔係要5星級服務..只係認為如果做唔到幫客留枱..一係就客人打黎延遲時講明不接受或者要等..而唔係

而唔係話幫個客留枱...之後呃左個客黎又要on居居等成9個字囉..仲要職員不斷話..如果你7點黎就有架啦....
心諗..如果我初初打黎延遲你話都係要等..我唔黎啦..
2018-05-08
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
2018-04-09 416 views
呢間泰菜係荃灣都有兩間舖…不嬲都係CP值高既…估唔到星期日去食個午餐…都仲有套餐…價錢都同平日一樣無骨海南雞飯 - 份量都幾夠…油飯亦都夠香…雞就正常味…配上泰式辣汁…唔錯朋友就叫左豬手飯…都一樣夠大碟…豬手份量都多…有肉又有連皮…都算入味夠淋午餐可以加錢叫小食…叫左兩款…魚餅加春卷同魚餅加蝦餅…夠熱夠脆…當中春卷就比較失色啲…餡料全部都係菜味道唔係差咁啲…魚餅同蝦餅就正常跟餐仲送湯同嘢飲…以四十幾蚊呢個價錢真係冇得輸

跟餐仲送湯同嘢飲…以四十幾蚊呢個價錢真係冇得輸

食過95%荃灣區泰菜館, 連樓上私房泰菜都試埋, 始終覺得金坊出品最好食, 以前食路德圍舊店, 但已2年無食了,  環境同服務越來越惡劣, 比$受氣?真系啋佢都有味, 今日活動完, 朋友話BOOK左金坊, 我一直以為是去路德圍舊店, 枉我自命為荃灣友, 竟不知原來近年佢地己系千色店附近開左間分店呢!環境好好多, 既光猛又寬敞, 店務員態度都好左好多, 唔小心 DELETE 左唯一一張環境照機乎出名既所有泰菜都有供應象啤($168)最like佢地既象啤, 中間條冰柱讓啤酒永遠保持冰凍, 冰爽, 正!一楂約有15杯左右。芒果絲沙律 ($79)酸勁香辣, 胃口即刻張開晒, 越食肚仔越餓呢。泰式豬手 ($78)豬手鹵得入味又腍滑, 豬手皮更是滑嘟嘟的, 很邪惡....但美味, 唔拈醬汁都夠晒味了, $78 抵食!海南鷄 ($190)鷄浸得嬾滑, 泰式薑蓉酸辣惹味, 不錯。鹹魚少芥蘭沙爹串燒 ($90)今晚既串燒反而麻麻, 肉質乾左啲, 有點嚡, 沙爹醬OK的。青芒果絲魚露炸鱸魚 ($148)同一魚朋友一次過點了2款食法, 呢款鱸魚先走油, 放上青芒果絲及魚露汁, 魚唔算滑, 魚肉嚡嚡地, 吸收

機乎出名既所有泰菜都有供應

象啤($168)
象啤($168)

芒果絲沙律 ($79)
酸勁香辣, 胃口即刻張開晒, 越食肚仔越餓呢。
芒果絲沙律 ($79)

泰式豬手 ($78)
泰式豬手 ($78)

海南鷄 ($190)
鷄浸得嬾滑, 泰式薑蓉酸辣惹味, 不錯。
海南鷄 ($190)

鹹魚少芥蘭
鹹魚少芥蘭

沙爹串燒 ($90)
沙爹串燒 ($90)

青芒果絲魚露炸鱸魚 ($148)
同一魚朋友一次過點了2款食法, 呢款鱸魚先走油, 放上青芒果絲及魚露汁, 魚唔算滑, 魚肉嚡嚡地, 吸收了魚露汁連同青芒果絲食, 又幾好食, 泰式醬汁味道酸酸甜甜又辣辣地, 真系無得輸

青芒果絲魚露炸鱸魚 ($148)

香辣炸鱸魚 ($148)
鱸魚起肉炸至金黃, 再放上香草辣椒蒜泥, 魚肉入唔到香草辣椒蒜泥的味道, 要靠拈些甜酸醬伴食, 反而冇乜特別, 青芒果絲魚露個款好食啲。
香辣炸鱸魚 ($148)

原本想叫芒果糯米飯, 太飽了, 放棄, 環境同服務都好左, 價錢同舊店又差唔多, 食飽飲夠每人$173, 以後係荃灣搵唔到新泰菜館晚飯, 應該會想起它吧。
$173 (Dinner)
2017-12-04 1193 views
今日同同事出街做野經過這店樓下,大家都有排冇幫襯就上去食,說起泰食物!我最耳熟能詳的莫非海南雞飯及泰式豬肶飯了。自不然就揀了這兩份午餐大家通常想像豬脾會是燒豬脾!怎料這裡原來卻是好像我們炆牛腩的炆豬脾望落油光閃閃!味道濃郁得來卻不油膩!充滿膠質很好下飯的一道菜呢﹗海南雞慶幸今天全部都是用去骨雞腿排的部分!煮的皮滑肉嫩,恰到好處。雞肉單吃就很清甜。不過配上酸汁醬後更加美味可口雞油飯亦是十分香口,粒粒乾爽呢間泰國餐廳嘅主廚喺幾位泰國人煮每次去食都必叫碟海南雞。佢嘅汁係經泰國人調,食唔倒辣嘅都覺得好香,忍唔住點!而且最難得,係價錢好底,一份午餐連飲品$40...仲要有湯附送,一個字(正)
今日同同事出街做野
經過這店樓下,大家都有排冇幫襯
就上去食,說起泰食物!
我最耳熟能詳的莫非
海南雞飯及泰式豬肶飯了。
自不然就揀了這兩份午餐
大家通常想像豬脾會是燒豬脾!
怎料這裡原來卻是好像
我們炆牛腩的炆豬脾
望落油光閃閃!
味道濃郁得來卻不油膩!
充滿膠質
很好下飯的一道菜呢﹗
海南雞慶幸今天全部都是用
去骨雞腿排的部分!

煮的皮滑肉嫩,恰到好處。
雞肉單吃就很清甜。
不過配上酸汁醬後更加美味可口
雞油飯亦是十分香口,粒粒乾爽
呢間泰國餐廳嘅主廚喺
幾位泰國人煮
每次去食都必叫碟海南雞。
佢嘅汁係經泰國人調,
食唔倒辣嘅都覺得好香,忍唔住點!
而且最難得,係價錢好底,
一份午餐連飲品$40...
仲要有湯附送,一個字(正)
2017-12-02 781 views
原本諗住開開心心食餐飯,經朋友介紹諗住食呢間好似冇乜負評嘅泰國菜,並book位book左七點,七點前已到,站在門口已等了一個多小時,門口勁多人,等到得翻我地呢一行五人,終於留下阿姐叫我地上去話有位,上到去冇人理不特止,問左幾次都冇人比位,另有一行六人比我地更遲都上左黎,仲要比我地更早有位,勁慶,即刻捉住個黑衫戴眼鏡,身材瘦弱嘅四眼哥哥問,個哥哥仔「態度勁好」咁發脾氣話係我屋企人,ok咁你食埋佢囉,啲咁嘅服務態度,老闆你真係請錯人!希望你睇到呢篇文章,做岀英明決定啦!
吃泰國菜除了可到九龍城,新界朋友也可選擇到荃灣的金坊泰國美食。居住荃灣多年,吃泰菜必選金坊。餐廳亦從路德圍擴充,設立兆和街分店,排隊人龍較本店少,是晚來試試分店水準。蒜蓉包條點了一客蒜蓉包條,作主菜前的小食。通常蒜蓉包都以法包來做,但怕刮口的朋友可點此蒜蓉包條,外脆內軟,蒜蓉濃度剛好,牛油浸透整條軟麵包,無論單獨吃還是沾咖哩醬也絕對好吃,因此後來又再加點了一客。青咖哩(雞)吃泰國菜又怎能沒咖哩作主菜,只可惜今天的青咖哩只是普通。雞肉和雜菜份量雖足,但不論是香氣和味道也較一般,下次會點表現得較穩定的黃咖哩。沙嗲串燒(牛+雞)是晚最好的便是沙嗲串燒,醃料入味,烤得香而不焦,肉嫩飽滿,叫人一串又一串停不了。生菜包(豬肉)個人最喜菜的泰菜一定要數肉碎生菜包。金坊的生菜包的確來得辛辣,就算叫了小辣也拍得上泰國程度的辣勁,如果怕辣的朋友就要考慮一下了。肉碎的香料和味道十分正宗,炒得不會太濕,辣得過癮!椰汁大菜糕飯後甜品是餐廳贈送的,通常都是泰國糕點。今晚輪到椰汁大菜糕,吃起上來頗甜,當是中和一下剛才的辛辣。椰汁冰菜單上有不少泰式特飲,但相對也較甜,怕甜的朋友最好還是點些椰青什麼的。環境方面,金坊的

蒜蓉包條

青咖哩(雞)

沙嗲串燒(牛+雞)

生菜包(豬肉)

椰汁大菜糕

椰汁冰

環境方面,金坊的座位算是有些逼挾,也較嘈吵熱鬧,不過整體也是兆和街這邊的分店比路德圍店好,也較乾淨企理一點。另外一提,金坊的下午茶也是很抵食的,不妨一試。
$130 (Dinner)
2017-11-02 410 views
呢間餐廳真係好受歡迎😳午餐晚餐都成日滿🙈但佢嘅價性比真係幾高😌個冬陰公好正😍唔單只有兩隻大蝦,但上枱嘅時候仲有火係下面😌令個湯隔一陣飲都仲係暖立立😋個馬拉盞炒通菜夠哂惹味😆仲有個椰青都好清甜😍食辣野飲佢一流😎
冬陰功
Type of Meal
Dinner
冬陰功
2017-10-13 1344 views
中秋節佳節,又係時候同屋企人做節。阿媽開始年紀大,唔想佢太操勞,但阿媽又唔想正日出去同人逼,所以今年出去食,提早做節。阿媽想食泰國菜,細佬推薦「金坊泰國美食」。 佢話之前食過,味道都唔錯。什錦拼盤 $99拼盤有蝦餅、魚餅、春卷、香葉包雞,每款各兩件,啱晒想試唔同小食嘅我哋。最愛蝦餅同魚餅,炸得鬆脆大大件,爽口彈牙。什錦串燒 $88串燒有豬、牛、雞,每款各兩串。上枱時香氣撲鼻,食落帶微微焦香。串燒燒得啱啱好,唔韌。再配上濃郁嘅花生醬食,就更加正~海南雞 $90/半隻食泰國野,梗唔少得海南雞。雞肉肉質好滑,配上甜辣泰式汁,好好食~馬拉盞炒通菜 $75最鍾意馬拉盞炒菜,特別惹味。通菜食落又脆又嫩,好新鮮。馬拉盞海鮮炒粉絲 $76呢個就比較遜色一啲,因為味道偏鹹,但粉絲爽口彈牙。蝦醬炒飯 $72蝦醬嘅香唔係個個鍾意,但阿媽就好愛。飯炒得夠乾身,粒粒分明。蝦都算大隻,而蝦醬令成個炒飯更加鮮,更加美味。

什錦拼盤 $99
什錦拼盤

什錦串燒 $88
什錦串燒

海南雞 $90/半隻
海南雞 (半隻)

馬拉盞炒通菜 $75
馬拉盞炒通菜
最鍾意馬拉盞炒菜,特別惹味。通菜食落又脆又嫩,好新鮮。

馬拉盞海鮮炒粉絲 $76
馬拉盞海鮮炒粉絲
呢個就比較遜色一啲,因為味道偏鹹,但粉絲爽口彈牙。

蝦醬炒飯 $72
蝦醬炒飯
2017-09-30
$110 (Dinner)
什錦串燒
海南雞 (半隻)
2017-09-03 788 views
下午中午飯時段想平平哋食個豐富午餐不彷你呢間泰國人開嘅金坊茶餐廳金坊呢間茶餐廳式炒粉麵的確有一手,炒得鑊氣夠食得出唔係微波爐叮的貨色。 雞絲炒麵雞絲先聯會上車充分外野味。伴碟有小小青瓜絲剛剛好 逼佢炒鑊氣的有你又唔會上火。大啖大啖食食得出廚師全程冇落味精乾麵炒得乾脆可口 外脆內軟最後不得不讚呢杯泰式奶茶香 香的40零蚊一餐係呢啲貨色算係超水準如果下午茶來恁家可以試到佢哋個秘製冬陰功湯落口嫩嫩滑椰奶冬陰功你哋一定要試試最後座位多好闊落好舒適打工仔諗住時間自在坐下來的輕鬆鬆同朋友交談吹水係一個好地方
下午中午飯時段想平平哋食個豐富午餐

不彷你呢間泰國人開嘅金坊茶餐廳

金坊呢間茶餐廳式炒粉麵的確有一手,

炒得鑊氣夠食得出唔係微波爐叮的貨色。

雞絲炒麵雞絲先聯會上車充分外野味。

伴碟有小小青瓜絲剛剛好 逼佢炒鑊氣的有你又唔會上火。

大啖大啖食食得出廚師全程冇落味精

乾麵炒得乾脆可口 外脆內軟

最後不得不讚呢杯泰式奶茶香 香的

40零蚊一餐係呢啲貨色算係超水準

最後座位多好闊落好舒適打工仔諗住時間自在坐下來的

輕鬆鬆同朋友交談吹水係一個好地方
2017-08-25 574 views
之前聽朋友講話呢間泰國餐廳幾好食...咁就去外賣佢個午餐同其他同事點知佢個服務態度可以咁差點餐時,我講明海南雞 唔要雞翼,點知個客服員大聲粗魯講一句:我地一直無提供雞翼點知黎到真係雞翼...打翻過去,一句話好忙就cut線黎到,飲品倒瀉一半再有一次點餐就話忙,服務員急到野飲都未落就cutline,之後call back 竟然話翻我未落野飲就cutline ,倒轉了另外,佢個咖哩牛腩好多毛,好不安!以後都唔夠膽食了,怕怕了

點知佢個服務態度可以咁差

點餐時,

我講明海南雞 唔要雞翼,
點知個客服員大聲粗魯講一句:我地一直無提供雞翼
點知黎到真係雞翼...
打翻過去,一句話好忙就cut線
黎到,飲品倒瀉一半

另外,佢個咖哩牛腩好多毛,好不安!

以後都唔夠膽食了,怕怕了
TakeAway
2017-08-16 568 views
今日同同事黎左金坊食lunch...原來兆和街都有分店...好近公司..好方便👍🏻👍🏻 魚蛋湯金邊粉 湯粉+飲品 都係$40 其他午市套餐都係$44 凍飲唔洗加錢...超抵...個湯碗好大..麵都好大份量! 今次想食清啲...所以叫左魚蛋金邊粉..不過最尾都加左啲辣椒油... 湯底太清... 最尾我地5個女仔都食唔哂...男仔就應該岩岩好...食完野返到公司都幾口渴..味精味都應該重.... 人唔算多..唔洗驚等位
魚蛋湯金邊粉
魚蛋湯金邊粉

2017-08-16
2017-08-13 568 views
3樓全層 座位較逼 但環境尚算整潔首先係生蝦 都幾大舊 尚算鮮甜 配埋泰汁 味道不錯生菜包 菜就好多 肉就好少 唔夠包 而且冇乜穫氣 唔夠香 味道一般蒜蓉包 食泰國菜必叫 好好味吖 夠晒脆卜卜 如味沾埋咖哩會更好味呢個魚都幾好食 肉質夠嫩 都多肉冬陰功湯 辣度適中 配料夠多 絕不馬虎,可惜唔夠熱囉 要熱先好味架嘛 冇晒個火喉炒飯 味道不錯
3樓全層 座位較逼 但環境尚算整潔
首先係生蝦 都幾大舊 尚算鮮甜 配埋泰汁 味道不錯
蒜蓉包 食泰國菜必叫 好好味吖 夠晒脆卜卜
如味沾埋咖哩會更好味

呢個魚都幾好食 肉質夠嫩 都多肉

炒飯 味道不錯
上星期黎食早餐嫁啦,呢間值得推介。晨早早左返工就入左去食,$24一個蛋配一餸一包一飲品,加八蚊有粉麵。通常我會將蛋同餸夾包食,變成腿蛋治,今次碗麵咁大碗,我帶走左做午餐。即今日早午餐共$32,好慳😜叫左個雞絲米線,扎肉炒蛋。米線好大碗好多蔬菜,仲好多雞絲,聽啲店員同顧客吹水講起,啲菜全部泰國空運返黎,特別爽甜。八蚊一碗野入面,多菜多肉,有一大舊白蘿蔔,好多芽菜,又有菠菜同唔知咩菜,個湯好清甜,一個餐好夠飽,男女都啱。見附近啲人食緊其他麵,啲餸都係超多,店家好闊綽。仲要重點係好食!凍飲仲唔洗加錢添。
上星期黎食早餐嫁啦,呢間值得推介。

即今日早午餐共$32,好慳😜

叫左個雞絲米線,扎肉炒蛋。

見附近啲人食緊其他麵,啲餸都係超多,店家好闊綽。

仲要重點係好食!

凍飲仲唔洗加錢添。

2017-07-20
$32 (Breakfast)