2024-11-08 0 views
这家餐厅出名铁板牛扒餐,今晚T骨扒有D惊艳,肉质鲜嫩多汁,分量也相当丰盛,绝对能满足大胃王的需求。牛扒的烹饪恰到好处,外焦里嫩,配上特制的黑椒汁,味道真系幾正!餐汤有红白俩款,忌廉汤够晒热,味道正常!铁板餐附送嘅田螺,都几有特色,田螺一般,但系个底部嗰啲焗薯蓉就好好食!环境方面,整体氛围还不错,虽然不算奢华,但干净舒适,坐得都舒服!虽然服务稍显一般,但不影响整体用餐体验。总体来说,值得一试,牛扒爱好者一定不能错过!
T骨扒
2024-11-01
$150 (Dinner)
T骨扒
2024-11-04 369 views
土瓜灣懷舊西餐廳-哥登堡餐廳今晚懷舊夜,仲記得之前睇到有間餐廳話執,又有東張報,又排長龍食🫢結果佢可以留低繼續營業👏🏻今日經過就想食返以前嘅情懷😌一坐低,伙計已經問飲咩湯,我哋叫左1紅1白😅即係羅宋湯同忌廉湯,叫咗個鐵板雜扒餐🥓🥩🍗🍖($130)同焗豬扒飯($75)。個餐包湯,餐包,飲品同甜品,免加一,今時今日算係咁喇👍🏻👍🏻見證全晚坐無虛席,支持小店💪🏻💪🏻
土瓜灣懷舊西餐廳-哥登堡餐廳

$100 (Dinner)
2024-10-30 345 views
有時會想有少少儀式感又唔想去啲太貴嘅餐廳就會去舊式扒房度今次平日大概七點去到直入揀左紐西蘭牛扒同雜扒餐但咁啱撞正咗佢啲儀器壞咗 冇咗鐵板用膠碟嚟上菜 啲肉好快凍晒 有啲失望紐西蘭牛扒肉味都算濃 雜扒餐就比較普通啲 套餐揀左青口 調味都唔錯前湯揀左羅宋湯 料都足既 整體都食得開心
有時會想有少少儀式感
紐西蘭牛扒肉味都算濃
雜扒餐就比較普通啲 套餐揀左青口 調味都唔錯
前湯揀左羅宋湯 料都足既
整體都食得開心
叫了雜扒,紐西蘭牛扒,t骨,牛扒飯,店員服務態度好,街坊鄰居似友善對待客人,儘量滿足客人需求,有講有笑,環境衛生算好,夠乾淨,只可惜食物質素不足,肉類都是雪藏的,肉質腍且無肉味,份量雖大和相對便宜但不好味,我唔會再去光顧多次。
T骨鐵板和焗田螺餐
雜扒鐵板餐
2024-10-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
Celebration
Birthday
2024-10-19 818 views
本身仲驚哥登堡會執笠,早排好多人排隊一路都冇食。今日終於去咗食,質素就算不錯,不過排隊時間耐咗啲,就係因為性價比較高。一個餐$170 包晒餐湯前菜甜品,我哋點咗一個紐西蘭牛柳、一個紐西蘭十字骨份量十足。正常女仔應該食唔晒一個餐,所以真係抵食。如果想一班人食一定要早少少排隊,今日小弟19:00最少都要排20分鐘,呼籲大家放工先好排隊啦一係就搵個朋友幫手排。以下可以睇到我點咗個五成熟嘅牛柳質素,歡迎去食啦。

以下可以睇到我點咗個五成熟嘅牛柳質素,歡迎去食啦。
2024-10-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2024-10-12 1024 views
佢重開之後第一次嚟,好開心佢嘅羅宋湯keep到水準,係我最鍾意嘅港式羅宋湯,辣辣地,有好多雜菜,服務員有效率嘅程度冇變過,仍然都係你未坐低,就已經問你紅湯定白湯😂格局冇乜點變,純粹覺得光猛咗,冇以前咁浪漫😂食物水準同以前都差不多,今日叫咗個「吉列石班配薯菜」同埋「紐西蘭牛柳煎蛋飯」,反而個石斑幾有驚喜。佢哋嘅Menu好似有重整過,冇以前咁多選擇,不過我覺得以前比較花都撩亂,而家比較精簡啲,食嘅嘢其實都差不多。

格局冇乜點變,純粹覺得光猛咗,冇以前咁浪漫😂

2024-10-12
$77 (Lunch)
  • 羅宋湯
2024-10-09 1215 views
今日同朋友傾開偈,原來大家今晚都冇約人食飯,之後我就即刻約佢出嚟,我哋仲傾緊食咩之際,朋友突然間話想鋸扒,佢就講起呢間店未執之前食過一次都好食,依家重開返,佢話想再試吓,而我就未食過呢間店,之前都聽過其他朋友講呢間店嘅食物質素都可以,咁我哋就去咗呢間食。我哋一入到去見到幾張卡位冇人座,店員就叫我哋隨便坐,枱同坐位都有啲迫,我哋一坐低連餐牌都未睇,店員就問我哋飲咩湯,我哋講咗飲白湯,好快地另一位店員已經送上餐包及餐湯比我哋,之後我哋一邊飲湯一邊揀嘢食,我就揀咗黑椒汁羊扒配薯菜、青口,朋友就點揀咗黑椒汁牛柳配薯菜、沙律。整體食物質素一般般,羊扒較為好食。服務態度好急速,令到我哋食緊嘅時候有啲壓力。
忌廉湯配餐包
黑椒汁羊扒
雪糕糯米糍
  • 羊扒
2024-09-17 1548 views
同朋友諗緊去邊食嘢,因為朋友有車,隨口講邊度易有咪表,然後朋友突然提議去哥登堡!我一直以為哥登堡執咗,但原來已經重開⋯!餐廳後兩條街有咪錶,啲咪表都唔難有位,好易就泊到車。去到門口,只係門口望緊時,已即刻有人開門迎接。入面裝潢睇得出無咩變,而卡位唔迫,都幾闊落的。啲staff 服務不錯,同好有效率,一坐低已立刻問你想要咩湯,都係例牌紅白湯可選擇。因為係平日1點幾去,所以有幾款午餐揀,如果唔叫鐵板,平均都係六十幾蚊,包飲品,免加一,而家茶餐廳都要呢啲價啦!最後叫咗個咖喱雞球同吞拿魚意粉。咖哩先上,初頭仲覺得好少飯,但個咖喱都有好多雞球,食食吓都好飽!之後上意粉,面頭有啲溶咗的芝士,意粉唔會太淋,好食!餐飲可加5蚊轉紅豆冰,但太飽,無轉。最後叫咗一杯凍飲加3蚊,埋單$123,抵食!
我一直以為哥登堡執咗,但原來已經重開⋯!

餐廳後兩條街有咪錶,啲咪表都唔難有位,好易就泊到車。

之後上意粉,面頭有啲溶咗的芝士,意粉唔會太淋,好食!

餐飲可加5蚊轉紅豆冰,但太飽,無轉。
最後叫咗一杯凍飲加3蚊,埋單$123,抵食!
咖哩雞球
吞拿魚意粉
咖哩雞球
吞拿魚意粉
結業前幾年食過一次,印象唔係太好,舊式茶餐廳咁黑蚊蚊,到佢結業嗰時,見人排曬隊更加唔會去。早幾日啱啱行過見佢重開,六點鐘到,畀佢吸引咗入去,其實170蚊一個餐都唔係平,不過見話重開又睇下佢有咩改善。結果入到去一坐低,即刻埋嚟好似好趕咁叫你嗌嘢!飲乜嘢湯。跟住我話睇下先已經有少少唔like。之後我叫T骨扒,佢又話冇!喂 !大佬,你冇,出面你就劃咗佢啦!結果叫咗羊扒同埋普通牛扒。牛扒話五成熟,其實都係六七成!味道…同花園餐廳嗰啲差唔多,冇乜牛味,仲有少少梳打粉味。總括黎講係屬中下級數。蒜蓉汁黑椒汁都係一般舊式茶餐廳扒類嘅醬汁。羊扒有四件,份量好大,都係好一般嘅嘢,冇乜特別唔再多講。食得飽你,又唔係難食嗰種囉。跟黎嘅沙律同田螺都係一樣,基本嘢。好啦,最講返最重要一部分,就係服務,份扒我未食到三分一,佢已經埋黎問我飲乜嘢!跟住我話稍後先,又唔Like,成餐飯d侍應不斷喺你坐位側邊行來行去,每一枱都係咁,擺低啲嘢就好大聲話…奶茶,凍咖啡,牛扒…真係好怕佢揸住啲嘢會倒落嚟!有個侍應仲要好快咁喺度跑!食餐飯啫,好大壓力囉!食嘢咁大壓力,我真係食咗背脊骨落!唔消化兼夾胃痛!使唔使咁趕呀!總之成餐飯畀壓
使唔使咁趕呀!總之成餐飯畀壓力你,就係想你快啲食完快啲走!既然係咁,我直情下次唔入嚟啦,多謝曬你!
2024-09-04
2024-08-18 2842 views
哥登堡重新開業那天,剛巧經過,所以就向朋友提議試試。店內裝修像是舊的,之前暫停時的內部裝修可能是修整廚房吧。無論是我們這些生客,又或是熟客,侍應們都熱心招呼,加友善嘅笑容,氣氛溫馨。點了兩份套餐 - 鐵板什扒餐($130)及咖哩牛脷飯($75),餐湯有白湯(忌廉湯)或紅湯(羅宋湯),餐包是烘熱的,好吸引。什扒餐有牛扒、豬扒、雞扒、煙肉、腸仔,很豐富(切開才記得影相),選了黑椒汁,唔辣,可放心吃。咖哩牛脷飯的咖哩汁好香,牛脷有一兩件少許靱(只是少許),但大部份都ok,且份量不少。什扒餐的甜品是啫喱,這頓晚餐很滿意,很有港式西餐的味道。
什扒餐的甜品是啫喱,這頓晚餐很滿意,很有港式西餐的味道。
羅宋湯
餐包&忌廉湯
咖哩牛脷飯
鐵板什扒餐(切開才記得拍照)
羅宋湯
餐包&忌廉湯
咖哩牛脷飯
鐵板什扒餐(切開才記得拍照)
2024-04-29 2048 views
雖然我寫食評嘅呢一刻,哥登堡已經結業,但筆者都好想舒發一下哥登堡與我多年來嘅緣份。話說筆者中學就讀附近某陽氣極重嘅學校,所以30幾年前就開始食呢間野,老實講由於當年年紀細、見識少,有得食鐵板牛扒已經覺得好勁,即使好貴、儲一段時間錢就會嚟幫襯下。不過,其實當年都已經覺得食物水準一般,30幾蚊有得lunch鋸扒都算係咁。畢業後離開呢區,20幾年來應該幫襯過3次,主要都係老人家返嚟食下回憶。今次結業,返嚟完整地總結一下我認識的「哥登堡」環境 ✅✅✅論環境,同我30幾年認識嘅哥登堡可以話係無分別,當年環境好舊、依家一樣咁舊。枱椅擺設同以前一模一樣,舒適度都係一樣,真係好痴線!點解可以咁keep得食物 ✅✅✅雖然上文提到當年細個見識少,但其實當時已經覺得食物水準一般,去食嘅原因都因為成班o靚仔去鋸扒好型。今次返嚟同哥登堡埋齋,帶埋另一半叫咗兩份鐵板餐,分別係$160嘅鐵板牛扒及$170嘅鐵板牛柳,味道維持水準~~~唔好味!牛柳唔淋又細份,牛扒肉質有D假。跟餐飲品叫咗一杯紅豆冰同涼粉冰,前者味道幾好,不太甜又夠花奶,有傳統冰室嘅感覺;而後者味道一般,加上「涼粉冰」唔太有冰嘅感覺,所以都係差。性價比

環境 ✅✅✅

食物 ✅✅✅

性價比 ❓❓❓❓❓
大家無睇錯,性價比係無比分,舖都執咗啦,性價比高定低都唔關事。再者,今次返嚟食回憶,再次返嚟感受一下,不論好食與否我都係讚!讚老闆嘅堅持、讚店員嘅努力、讚40多年來(我唔知佢開咗幾耐)為區內居民嘅服務就夠,尤其係香港越來越唔似香港,筆者以前嘅地方「城寨」、美東邨、哥登堡一個一個消失,所以回憶比性價比更高。

最後,祝福被逼只能向前看的香港人!
鐵板牛柳
2024-03-24
$150 (Lunch)
2024-04-14 967 views
土瓜湾兒時長大的地方,得知哥登堡快將結業,到來支持一番,早上11am到步已滿座,等差不多15分鐘便入座,懷舊老店設計,暗淡燈光,兩旁是四人卡位,中間設置四人方枱,侍應仍然熱情款待,實屬難得。倒數2天結業,Memu只供Signature鐵板套餐。👉👉主菜配甜飽+餐湯+飲品+甜品石斑和牛柳用鐵板上時,發出吱吱聲响,那份熱騰騰口感真的棒👍💥石斑>>用蛋粉薄煎石斑,魚質軟腍配薯條雜菜。💥牛柳>>牛柳軟腍,味道正常。💥甜飽,羅宋湯,紅豆冰,涼粉雜果冰,糯米糍,全屬正常😄今次到訪能尋回那份情懐💃💃心滿意足。😄再見🙌哥登堡。。。

倒數2天結業,Memu只供Signature鐵板套餐。
👉👉主菜配甜飽+餐湯+飲品+甜品

石斑和牛柳用鐵板上時,發出吱吱聲响,那份熱騰騰口感真的棒👍

💥石斑>>用蛋粉薄煎石斑,魚質軟腍配薯條雜菜。
💥牛柳>>牛柳軟腍,味道正常。
💥甜飽,羅宋湯,紅豆冰,涼粉雜果冰,糯米糍,全屬正常😄

今次到訪能尋回那份情懐💃💃心滿意足。
😄再見🙌哥登堡。。。

2024-03-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$165 (Lunch)
2024-03-30 653 views
屹立40逾年的懷舊鐵板餐👉最後倒數2日,因這區是我兒時長大的地方😊,今天決定來作最後支持💃今早11:40am到達,約等10mins便順利入座,舊式陳設,地方不大,燈光暗淡有點兒氣氛,在當時是屬於高級餐廳來呀!😊雖然忙碌,伙記們仍很親切熱誠地招待👍💥這兩天全日只專注供應他們著名的鐵板餐😆套餐👉甜餐飽配安佳牛油+湯+主菜+飲品+甜品🍽🤞$110-170免加一。💥麵包+羅宋湯+紅豆冰&涼粉雜果冰+糯米糍雪糕👉👉羅宋湯正常,胡椒味甚濃郁,麵包一般,兩款冰也不會過甜,糯米糍雪糕正常😁💥鐵板牛柳& 鐵板石斑 配上雜菜薯條 👉👉兩款鐵板上枱時熱騰騰😁咋咋聲。。。牛柳有濃郁牛肉香味,石斑先用蛋粉煎熬才放上去,有蛋香夾雜,魚肉實有魚味,兩款鐵板絕無欺場🥳舊店舖的人情味是難能可貴,可惜很多都難經營下去,我們只好在這刻支持到底,讓大家留下美好回憶。💃💃💃

這兩天全日只專注供應他們著名的鐵板餐😆
套餐👉甜餐飽配安佳牛油+湯+主菜+飲品+甜品
🍽🤞$110-170免加一。

💥麵包+羅宋湯+紅豆冰&涼粉雜果冰+糯米糍雪糕
👉👉羅宋湯正常,胡椒味甚濃郁,麵包一般,
兩款冰也不會過甜,糯米糍雪糕正常😁

💥鐵板牛柳& 鐵板石斑 配上雜菜薯條
👉👉兩款鐵板上枱時熱騰騰😁咋咋聲。。。
牛柳有濃郁牛肉香味,石斑先用蛋粉煎熬才放上去,
有蛋香夾雜,魚肉實有魚味,兩款鐵板絕無欺場🥳

2024-03-30
$165 (Lunch)
2024-03-24 712 views
牛柳餐. $170 晚餐牛柳5成熟有少少醃過, 配黑椒汁.鮮茄石班飯 $75 晚餐想叫焗石班, 但沒有焗石班有煎過比較脆, 鮮茄汁配茄汁意粉非常惹味.焗肉醬意粉 $75 晚餐想叫焗豬扒飯, 但人多沒有供應. 叫了焗肉醬意粉.濃郁, 沒有汁, 比較咸, 有芝士. 熟悉既味道.黑椒牛柳絲炒面 $60 午餐- 根不是牛柳絲, 是牛柳. 份量好多. -  炒面炸過非常干身. -  黑椒汁調味正常. 餐湯, 紅湯, 羅宋湯. 白湯, 忌廉粟米湯. 花旗參蜜.椰汁紅豆冰.
牛柳餐. $170 晚餐
牛柳5成熟有少少醃過, 配黑椒汁.

鮮茄石班飯 $75 晚餐
想叫焗石班, 但沒有焗
石班有煎過比較脆, 鮮茄汁配茄汁意粉非常惹味.

焗肉醬意粉 $75 晚餐
想叫焗豬扒飯, 但人多沒有供應. 叫了焗肉醬意粉.
濃郁, 沒有汁, 比較咸, 有芝士. 熟悉既味道.

黑椒牛柳絲炒面 $60 午餐
- 根不是牛柳絲, 是牛柳. 份量好多.
-  炒面炸過非常干身.
-  黑椒汁調味正常.

餐湯, 紅湯, 羅宋湯.
白湯, 忌廉粟米湯.

花旗參蜜.
椰汁紅豆冰.
2024-01-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 鮮茄石班飯
2024-03-21 624 views
記得細個都有同過屋企人黎据扒🥩,見佢31/3結業,都專登黎支持下。嚟到嘅時候都唔少人喺度排隊,而餐廳入面都有好多熟客。👍🏻👍🏻.🌟羊扒(4件)|$170 ❤️跟餐有餐湯,餐包同埋飲品其實肉質都幼嫩滑幾香羊味不過唔知點解佢餐牌寫四件,到最後得三件薯條🍟炸得好食,都幾香脆.總括嚟講價錢有少少貴,侍應服務態度麻麻地,越叫越走。可能臨近結業,好多人去食,好多嘢都賣晒冇得食。但係勝在充滿着以前嘅回憶,食到香港懷舊西餐嘅味道!🍽️

🌟羊扒(4件)|$170 ❤️
跟餐有餐湯,餐包同埋飲品
其實肉質都幼嫩滑幾香羊味
不過唔知點解佢餐牌寫四件,到最後得三件
薯條🍟炸得好食,都幾香脆

Delivery