3 day(s) ago 0 views
平時好鍾意周圍食疏乎厘班戟,會周圍試吓邊啲好食,但都未試過難食到要寫食評。今日咁啱去尖沙咀有時間就試吓呢間日本過江龍。開頭佢就有min charge,每人要嗌一個item。就嗌咗一個疏乎厘班戟同埋一份焦糖香蕉班戟。但係個疏乎厘班戟份量好細,先得平時嘅一半,唔值138$,最低嗰層有個流心蛋好腥,真係食到反胃。焦糖香蕉班戟又乾又硬,好似煎起咗好耐咁,得個cream過到關。呢間真係經驗咗一次就算🙂‍↕️ 。
4 day(s) ago
$130 (Tea)
6 day(s) ago 0 views
今日終於去咗尖沙咀一間好想試嘅甜品店Gram Cafe & Pancakes,每次路經都好想食,今次終於有機會嚟試下.🥞 我哋二人叫咗招牌梳乎厘班戟 ($138)同士多啤梨流漿班戟 (Strawberry Cream Volcano Pancakes)($118)。呢度嘅梳乎厘班戟真係名不虛傳,入口即融,口感非常軟熟,係梳乎厘班戟迷一定唔可以錯過嘅好地方!💖 招牌梳乎厘班戟有三層,造型靚得嚟好大件,上面仲放咗一塊牛油,同埋一杯蜜糖同cream做伴碟。食嘅時候可以自己調整甜度,真係非常貼心。梳乎厘班戟鬆軟又順滑,配埋cream一齊食,口感更加豐富,甜度啱啱好,食曬都唔會覺得膩🍯🧈。 至於士多啤梨流漿班戟,移走膠片即有流漿傾瀉,好有儀式感📸。士多啤梨流漿唔會太甜,帶有淡淡嘅奶味,非常滑溜,中間夾住濃郁嘅吉士醬,配上鬆軟綿密嘅班戟,真係絕配🍓🥞。呢款流漿班戟系列真係好受歡迎,唔試唔得! Gram Cafe & Pancakes 📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓 L408

Gram Cafe & Pancakes
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓 L408

• 招牌梳乎厘班戟
  • 士多啤梨流漿班戟
6 day(s) ago 0 views
早排星期三同同事特登落The One嘅Aeon買嘢,貪佢有超級星期三特價🤭買完平嘢就順便喺The One食lunch,想食埋甜品,所以揀咗呢間。-唔算太肚餓,所以嗌咗個All day breakfast(lunch set$88連熱/凍茶)同埋tiramisu pancake ($118) share食~ 原本以為All day breakfast份量好少,點知原來炒蛋下面收埋兩塊pancakes,炒蛋同煙肉配埋pancake食好正👍🏻沙律菜都好爽脆,食得出好新鮮~-最正係個Tiramisu pancake,滿滿嘅朱古力粉鋪喺面,Pancake與pancake之間有好多cream cheese,食落去有平時食Tiramisu嘅感覺🤤份量都幾大,建議同朋友share試吓唔同嘢~

$100 (Lunch)
2024-11-24 0 views
行開the one,想食返個甜品,於是就黎左4樓呢間Gram Cafe & Pancakes~呢間係黎自大阪既pancake店,同朋友坐低叫左一人一款pancake share 食😋1️⃣石板街班戟($118)呢款係偏厚實type既pancake。造型好靚😍朱古力味既pancake中間一層夾住忌廉一層夾住吉士醬,面頭撒上左層可可粉,朱古力味唔會好甜,另外仲有啲藍莓、棉花糖係碟邊。2️⃣雜果朱古力班戟($108)有三件既pancake,配上面頭繽紛既切片水果,再淋上圈朱古力醬,呢款味道會冇咁重,如果想味道同口感豐富啲,可以蘸埋佢既忌廉一齊食😚佢既忌廉奶味幾香,而且係偏輕身既質感👍

1️⃣石板街班戟($118)
石板街班戟

2️⃣雜果朱古力班戟($108)

雜果朱古力班戟
到工作日最後一天,中午同事話要我今日都開心加sweet,lunch 時間帶我去咗間專門食pancake 既餐廳 <<GRAM CAFE & PANCAKES >>🥰🥞All Day Breakfast: 一上枱就見到整個餐既顏色同搭配非常豐富,感覺所需既營養全部有齊。Pancake 口感軟綿綿唔會太甜,感覺好似食緊棉花糖一樣絲滑。沙律菜新鮮,炒蛋口感香滑,仲有茄汁焗豆、煙三文魚、煙肉煎到兩面金黃,入口金香。飽腹感滿滿!🍓士多啤梨流漿班戟:呢個絕對系有顏值有實力既傑作,首先有一層拉花系香濃既奶蓋加草莓醬上面,跟住有一粒超大草莓,下面就系香滑軟糯既班戟。系以上食材外面仲圍住一張包膠條,當你要食既時候,需要向上拉起膠條,等果層奶蓋同草莓醬好似火山熔岩咁流出離,覆蓋曬碟入面既班戟,顏值超高~儀式感滿滿。環境:整間餐廳主打綠植裝飾為主,感覺自然舒服。餐位較多,可接納最多7-8人用餐。餐廳所用的麵粉同雞蛋均為日本空運到店,確保還原日本大阪店的本來味道👅

2024-11-22
2024-11-16 301 views
回想起九年前(2015年)去左大阪心齋橋嘅🇯🇵「Gram cafe & pancakes」,當年只有三個時段限量供應,仲要起碼早一個鐘頭去排隊先有機會食到超人氣、紅爆嘅空氣感班戟,嗰次一試難忘之後。最近去咗大阪心齋橋都想舊地重遊,先知原來已停業,得返大阪城公園嘅大阪城城下町分店。不過由於行程太緊湊,都唧唔到時間去,一直耿耿於懷。點知今日喺尖沙咀按摩之後,見到The One 竟然開咗,梗係要即刻入去了咗件心事😆📌超人氣招牌疏乎厘班戟🥞即叫即整,店員捧住到上到枱都一直動L動L🤲🏻三層鬆軟嘅Pancake疊起,仲有少少糖霜作點綴,賣相一流質地綿密柔軟,口感輕盈蓬鬆,空氣感滿滿,入口即溶帶有淡淡嘅蛋香🥚,楓糖醬另外上,鍾意落幾多就幾多一啲都唔覺得甜膩,撈埋非常幼滑又creamy嘅手打忌廉令口感同味道更加豐富有層次,讓人幸福感滿滿🥰📌雜果朱古力班戟🍓🫐🍫🥞外型比較似熱香餅,質地好厚實,飽肚感十足上面鋪滿色彩繽紛嘅雜果,仲有朱古力醬同忌廉,就好似一幅藝術品,好打卡able酸酸甜甜嘅雜果mix埋一齊食更加開胃🤗

📌超人氣招牌疏乎厘班戟🥞
即叫即整,店員捧住到上到枱都一直動L動L🤲🏻
三層鬆軟嘅Pancake疊起,仲有少少糖霜作點綴,賣相一流
質地綿密柔軟,口感輕盈蓬鬆,空氣感滿滿,入口即溶
帶有淡淡嘅蛋香🥚,楓糖醬另外上,鍾意落幾多就幾多

📌雜果朱古力班戟🍓🫐🍫🥞
外型比較似熱香餅,質地好厚實,飽肚感十足
酸酸甜甜嘅雜果mix埋一齊食更加開胃🤗

店名:Gram cafe & pancakes地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE菜式:日式班戟餐牌:鹹班戟同甜班戟,班戟有梳乎里款式又有熱香餅款式。其他野如三文治,法式多士,雪糕,雪花冰,沙冰,梳打,咖啡,茶,果汁,汽水。另外都有午市套餐。蟹肉忌廉意粉 $78 另加一蟹肉忌廉意粉上枱時就聞到好香!幼身spaghetti撈有滿滿白汁,面頭放有蟹肉,中間有明太子同大量紫菜絲。意粉撈埋洋蔥,可加添口感。呢款意粉夠al dente ,而且夠汁又鹹香,好味道,熱辣辣好正!招牌梳乎厘班戟 $138 另加一招牌梳乎厘班戟每日3次限量發售,有出爐時間。招牌梳乎厘班戟一客三大件排得高一高,服務員小心翼翼上枱,每件都有返一定厚度,真係熱辣辣上枱。最上面加一pat熱溶牛油,伴有一大pat非常香滑同甜絲絲嘅忌廉,同埋一小兜楓糖漿,最後灑上糖霜。班戟外皮有少少金黃色,入面就白雪雪,米味濃。口感方面,班戟真係幾鬆軟,不過又唔會太一陣風食完唔飽,都幾有口感。配忌廉食真係正。今餐兩款食物都好正!餐廳位於大商場The One,地點方便,餐廳環境呈開放式,感覺開揚。
店名:Gram cafe & pancakes
地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE
菜式:日式班戟
蟹肉忌廉意粉 $78 另加一
招牌梳乎厘班戟 $138 另加一
2024-11-13
$119 (Tea)
2024-11-15 132 views
次次路經呢間鋪都好想食,今日終於去食!🥞招牌梳乎厘班戟 呢個梳乎厘班戟好大件,三層疊埋一齊,造型好靚!上面放咗一塊牛油,仲有一杯蜜糖同埋cream做伴碟,食嘅時候可以自己調整甜度。梳乎厘班戟非常軟熟,配埋cream一齊食,口感順滑~ 🍸鮮果梳乎厘芭菲 呢個芭菲用新鮮水果製作,有士多啤梨、藍莓、橙、奇異果等,食落感覺非常清新。芭菲杯裡面仲有三件迷你梳乎厘班戟同埋乳酪,最上面仲有一球雲呢拿雪糕,真係好豐富!
次次路經呢間鋪都好想食,今日終於去食!

🥞招牌梳乎厘班戟

🍸鮮果梳乎厘芭菲

2024-11-14
Type of Meal
Dinner
2024-11-15 223 views
今天在The ONE行街購物,在4樓見到一家裝修明亮的Cafe, 主打pancake,黃綠色裝修風格,位置也算寬敞,感覺來到春天的大自然,坐低吃份甜品應該不錯!雜果朱古力班戟色彩繽紛,讓人一看就心情愉悅。班戟輕薄柔軟,鮮紅的草莓和翠綠的奇異果在班戟上面躍然於目,周邊淋了幾圈朱古力醬。草莓的甜美與奇異果的微酸為味蕾帶來一種清新的對比。如果覺得班戟味道比較淡,可以再加上一些輕盈的鮮奶油,吃起來口感就會更加豐富。

2024-11-14 208 views
同朋友係The One行街,行到接近頂層,竟然發現左呢間日本過江龍疏乎厘餐廳,即刻試下~.午餐 - 蟹肉忌廉意粉 $78非常日式的意粉,忌廉醬非常香濃,配上紫菜、蟹肉散同蟹膏,攪勻食用~意粉非常掛汁,啖啖忌廉味,食到停唔到口~~~~.招牌疏乎厘 $138一場黎到,當然要試埋佢嘅招牌疏乎厘~呢到嘅招牌疏乎厘即叫即做,配埋自家製忌廉同埋蜜糖,甜品狂嘅朋友食到停唔到~值得一讚呢到疏乎厘嘅口感,鬆軟可口,入口即溶~

午餐 - 蟹肉忌廉意粉 $78
招牌疏乎厘 $138
2024-11-11
$100 (Lunch)
2024-11-11 207 views
超人氣分店隆重登場!被譽為日本神級甜品,精緻之甜品。旦沙律巴馬火腿班戟咸吃之味道也特別,非常不錯,朋友也喜歡。火腿咸香,班戟不太咸,口感好棒,快樂之味道烤蘋果紅茶忌廉班戟香甜多汁的蘋果,口味簡單,滿滿清新。香濃旦香,兼顧視覺味蕾。精緻甜品,打卡非常棒。朋友生日之甜品分享,班㦸快樂感滿滿,口感綿密,隱藏驚喜,添舒適!即叫即做之甜品。精緻之班戟配新鮮果香。朋友很喜歡,美味呢。吃著甜品,人變快樂呢,也不用去日本
超人氣分店隆重登場!被譽為日本神級甜品,精緻之甜品

旦沙律巴馬火腿班戟

烤蘋果紅茶忌廉班戟

即叫即做之甜品。精緻之班戟配新鮮果香。朋友很喜歡,美味呢。

吃著甜品,人變快樂呢,也不用去日本
2024-11-09 236 views
📍 Gram Cafe & Pancakes{尖沙咀}係商場經過店面附近會聞到濃郁的咖哩香🥘Lunch 就食佢啦🤭日式咖喱係最吸引😍✨ 豚肉咖哩蛋包飯口味屬於日式咖哩,濃郁偏甜。龍捲蛋🥚的口感不是滑嫩,比較扎實,慢慢咬會有蛋的香味,飯是最喜歡的粒粒分明口感,和甘甜的咖哩醬汁,滿滿的幸福感😍豚肉份量都好多,肥瘦均勻🐷🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

📍 Gram Cafe & Pancakes{尖沙咀}

係商場經過店面附近會聞到濃郁的咖哩香🥘
Lunch 就食佢啦🤭
日式咖喱係最吸引😍

✨ 豚肉咖哩蛋包飯

🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

2024-11-08 190 views
回憶某年某月喺日本初嚐梳乎厘班戟🥞,鬆軟口感加上動L動L極有動感😂,一試難忘,當時就係gram。事隔N年,估唔gram已經開嚟香港,今日同朋友去食~🍓Strawberry Cream Volcano Pancake🥞士多啤梨流漿班戟 $118三層鬆軟疏乎班戟🥞上面放上🈵🈵忌廉,揭起膠片就好似火山🌋爆發嘅熔岩,忌廉就好似流漿周圍都係😂。🍫Chocolate Rocky Road🥞石板街班戟$118班戟不是空氣感疏乎厘班戟,而是傳統美式的扁平班戟,口感就比較實淨,朱古力味超濃郁。是日消費$260每人$130
事隔N年,估唔gram已經開嚟香港,今日同朋友去食~

士多啤梨流漿班戟 $118

🍫Chocolate Rocky Road🥞
石板街班戟$118

是日消費$260
每人$130
2024-11-08 145 views
呢日尖沙咀食完飯諗起有間嚟自日本嘅過江龍餐廳,於是就過左嚟試下佢嘅甜品,可能時間已經比較晏所以餐廳唔算多人,所以都坐得幾舒服。其實一入門口已經被外面嘅pancake圖吸引到,於是就決定試士多啤梨流漿班戟,原來係要自己拎起外圍個膠,就會做成流漿嘅效果,打卡的確係唔錯嘅選擇。而佢pancake嘅口感比較紮實所以似食蛋糕多啲,個士多啤梨漿嘅味道唔太重,有少少似奶蓋嘅感覺,而中間嘅士多啤梨又唔會太酸,不過size比較細小,感覺性價比一般。

士多啤梨流漿班戟

2024-11-07 170 views
The One行街,行到呢層。見到呢度有我一直想食嘅焦糖脆脆疏乎厘😋忍唔住坐低咗,點咗呢兩款都係最經典嘅口味。焦糖脆脆😍賣相已經好吸引!焦糖碎灑在上層,形成誘人嘅視覺效果。食落口感層次豐富,脆脆嘅焦糖碎、鬆軟嘅蛋糕同埋香滑嘅忌廉互相配合,唔會覺得單調。忌廉嘅甜度適中,唔會太甜膩,整體嚟講係一款口感豐富,令人驚喜嘅甜品。招牌梳乎厘Pancake呢個招牌梳乎厘Pancake賣相精緻,三層鬆軟嘅Pancake疊起,上面仲有忌廉同少少糖霜點綴,賣相一流!Pancake本身口感輕盈蓬鬆,入口即溶,帶有淡淡嘅蛋香,唔會太甜膩,配埋忌廉一齊食,口感更加豐富。

焦糖脆脆😍

招牌梳乎厘Pancake