2023-08-07 216 views
我同朋友好耐冇打邊爐,所以特登去咗旺角呢間有得食雞煲又有得打邊爐嘅餐廳。呢度嘅邊爐放題價錢適中,又近地鐵站,非常方便。食主餐之前,店員會比幾碟小菜我哋,有豆角。煎蝦,蝦煎得好香脆。呢度嘅醬料非常齊全,任君選擇。我哋叫咗雞煲。雞煲非常之美味,雞肉都好幼滑,雞肉彈牙,肉質香濃美味。呢度嘅肥牛非常之新鮮,肥膏同瘦肉好分明,雪花都好靚。食得出係上等靚牛。呢碟都係牛肩膊,雪花亦都好分明,入口即溶。牛肉嘅種類都好多,任君選擇。佢嘅配菜都好多種類,有蝦丸,牛肉丸,墨魚丸,同埋菜。所有食材都非常新鮮,材料上盛。 我哋食不停口,就知食材非常之好食同美美。我哋嘅湯底係養顏花膠湯,花膠非常之大塊,非常之彈牙。湯底非常知足料。
食主餐之前,店員會比幾碟小菜我哋,有豆角。

煎蝦,蝦煎得好香脆。

呢度嘅醬料非常齊全,任君選擇。

我哋叫咗雞煲

雞煲非常之美味,雞肉都好幼滑,雞肉彈牙,肉質香濃美味。

呢碟都係牛肩膊,雪花亦都好分明,入口即溶。

牛肉嘅種類都好多,任君選擇。

我哋食不停口,就知食材非常之好食同美美。

2023-08-02 252 views
因為個名好搞笑,所以特登過黎試下。淥鼎記個名對金庸迷真係幾吸引,連佢既套餐名都係:小寶,爵爺,真係好搞笑。 訂左旺角呢間黎食,嘩好彩訂早少少,晏啲都坐滿啦。我地叫左個小寶套餐,一坐底就係叫左個主菜同小食先。果然唔係邊爐咁簡單。佢首先有:雞煲,酸菜魚,抄海鮮簡,我就叫左酸菜魚。黎到好大碟,仲好有睇頭,耍埋菊花花瓣好靚。魚好鮮嫩,配菜都好足好多,最正係有埋勁粗大既花生苗,好甜好爽。真係呢碟主菜都抵。跟住湯底簡左美人花膠湯,真係好大舊花膠架。佢既肉好新鮮,都算大份。因為大家都鍾意食肉多,就冇叫海鮮個set。另外出面自取既菜,丸,魚皮之類都好多選擇。最正個菜櫃,獨立一碗碗擺雪櫃,夠新鮮乾淨。而且都好企理。佢地既竹庶水都好正,去到又熱又剩,一坐底已飲左1杯。
佢首先有:雞煲,酸菜魚,抄海鮮簡,我就叫左酸菜魚。

跟住湯底簡左美人花膠湯,真係好大舊花膠架。

2023-08-02
Type of Meal
Dinner
2023-07-28 355 views
最近發現淥鼎記又可以食點心,又可以飲杯香醇奶茶,正好符合我兩個要求🤩而且食物種類十分之多。🌟鳳爪排骨日本珍珠飯,鳳爪夠淋,排骨夠實淨,飯底入晒味,搭配非常恰到好處。🌟沙律蝦長春卷給人一種外脆內軟的口感。脆卜卜的春卷皮包住滋味沙律醬和爽口鮮蝦。🌟嫣紅奶黃流沙包,Q彈的外皮包住熱辣辣的奶黃流沙,順滑卻不膩口,每一口都帶來滿滿的幸福感。🌟蠔皇叉燒包的外皮鬆軟,配搭肥瘦適中的蜜汁叉燒肉,讓人在每一口中都能感受到口感的完美平衡。🌟蟹籽龍王燒賣是一道充滿驚喜的美食。它的內餡裡有粒粒大蝦,咬下去時彈牙十足😋🌟黃金鮮蝦餃,皮薄餡靚,鮮蝦新鮮彈牙。🌟鳳凰鮮蝦腸粉,滑溜溜腸粉的口感極為順滑,搭配上鮮蝦的爽口彈性,絕對讓人回味無窮。🌟熊仔奶茶和熊仔檸蜜茶,飲茶都可以嘆番杯奶茶😚,它們不單賣相吸引,而且味道可媲美出名的茶餐廳。除咗點心外,淥鼎記仲有火鍋,下次再黎試吓先得。
而且食物種類十分之多。

🌟黃金鮮蝦餃,皮薄餡靚,鮮蝦新鮮彈牙。

除咗點心外,淥鼎記仲有火鍋,下次再黎試吓先得。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 黃金鮮蝦餃
  • 蟹籽龍皇燒賣
  • 蠔皇叉燒包
2023-07-28 332 views
同班friend去食放題,本身食唔多,最好就係冇限時!呢度一開始會上個刺身拼盤,跟住就有主食五選一,我哋揀咗雞煲(其他仲有酸菜魚、椰子雞、清湯牛腩等)再嚟就去揀湯底打邊爐,又有一盤手切肥牛同海鮮拼盤,淨係食呢度都差唔多飽😅 牛肉好軟身、好味,海鮮亦都大件、新鮮。價錢係略貴,每人$450,不過冇限時算係咁!👍🏻
2023-07-27
2023-07-21 2658 views
同一眾朋友聚會,食放題就最啱啦。今次呢間放題成日見人食,想試好耐啦☺️人多嘅關係,就叫咗個乜都有嘅爵爺套餐 ($368/位,再加一)。🥬前菜炸物都幾夠脆,枝豆就正常質素。🦐時令刺身盤款式都幾多,有三文魚、蝦刺身、帶子、鮑魚等等,色彩豐富打卡幾靚☺️ 魚生都幾新鮮,呢個幾滿意😋😋🐟主菜主菜有好多選擇(雞煲/烤魚/干鍋/酸菜魚/椰奶雞/清湯腩),就返有朋友唔食辣就叫咗酸菜魚,係好食嘅,魚都夠滑但勁大兜,食埋呢個其實大家都飽啦‼️✴️花膠美人鍋食咗咁耐,終於嚟到邊爐環節🤣揀咗呢個清d嘅湯底打邊爐,配料都係同其他放題一樣出去嚟菜、丸、餃之類。個人覺得餃類唔錯bo有驚喜,雖然都飽飽地,但都會想繼續食佢。🦑海鮮拼盤🐚拼盤有蝦、帆立貝、蜆、鮑魚、花膠同蝦滑。海鮮質素普通,唔夠新鮮,仲有朋友食到有沙😅😅。🐮頂級手切牛及牛丸一睇就知好嘢嚟,手切牛牛味重,有d咬口,而牛丸中間幾juicy有d牛肉汁❤️兩款都出色‼️最後仲送哈根大師一杯🍦🍦🍦由頭食到落尾,真係飽到上心口😌😌 都值回票價嘅,不過Yummy呢個黑洞食到呢個份量都要投降啦😇

🥬前菜
炸物都幾夠脆,枝豆就正常質素。

🦐時令刺身

🐟主菜

✴️花膠美人鍋

🦑海鮮拼盤🐚

🐮頂級手切牛及牛丸

2023-07-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$405 (Dinner)
  • 黃金鮮蝦餃
  • 時令刺身
2023-07-14 292 views
好耐冇食過咁高質既邊爐啦! 呢到一開始可以食左主菜先,選擇都幾多,有雞煲,酸菜魚,烤魚,最後我就簡左海鮮乾鍋。 原來都幾大兜! 好香麻辣味,夠曬辣,入面既料都好多,有我好鐘意既萵荀,好爽口。仲有蝦,蜆,魷魚等等。食完之後就可以簡湯底打邊爐,今次想養生少少,叫左個花膠美人鍋,其實佢有成6款湯底簡,款款都好吸引! 花膠都幾厚身,好足料,湯底好清甜,好滋潤!! 肉類,海鮮款都可以係QR code落單。安格斯精修肥牛好好食,好重牛味! 其他火鍋配料都係自助形式,可以係出面自己夾,選擇都幾多,仲有雲吞,餃子呢D。連野飲都好多款,最鐘意佢地自家茶既竹蔗矛根,好解渴。茉莉茶都好唔錯! 呢到就算係醬料都好多款。今次叫左小寶套餐,其實都幾抵食,食完主菜都有少少飽,仲有得打邊爐,好正。
2023-07-12 8534 views
今晚約咗朋友去了旺角淥鼎記早鳥晚餐, 十分豐富!😋😋😋我哋book咗位17:30-19:30 每人$238+10% 入座後,揀咗個[小寶套餐]已經足夠攬住個肚好滿足咁出門口!🤭🤭🤭餐廳環境: 餐廳地方寬敞,座位舒適,佈置得古色古香!入口已有一大塊淥鼎記大牌方,甚有特色!🤗🤗🤗火鍋配料: 任食嘅火鍋配料都有好多選擇及丸類品種多羅羅例如:牛筋丸、麻辣豬肉丸、黑松露丸等~~梗有一款啱胃口,加上其他食物見到都好興奮!🥬🥦🍢🧆🧈飲品種類: 成排各種飲品雪櫃,有自家煲大大杯嘅竹蔗茅根及其他飲品由你選擇!🥤🧃🥃🍹🍺老壇酸菜魚: 一大碗酸菜魚上枱~魚肉滑溜, 魚肉多過配菜,內有薯粉、萵筍及芽菜,非常足料!整碗酸菜魚酸辣度適中,味道恰到好處,極讚🐟🐟🐟澳門豬骨鍋: 呢個湯底值得推介,一嚿嚿大大的豬骨非常足料!好重新鮮豬骨味, 仲有新鮮粟米更加甜!豬骨骨筋仲好有骨膠原,用嚟打邊爐簡直一流!😝😝😝安達斯牛板翼: 肉類是由QR code掃描落單, 牛肉油脂與肉的比例非常好!淥咗十秒就食得,肉味濃郁,order到食唔停!😆😆😆優質羊肉: 羊肉好味~不會太大羊騷味,肉質細嫩,薄薄一片好快淥熟,時間啱啱好!🤭🤭🤭順
今晚約咗朋友去了旺角淥鼎記早鳥晚餐, 十分豐富!😋😋😋

順帶一提:原來淥鼎記吾單只有火鍋放題,早上午市更有手工點心供應!🫓🥟🥠🥣

整體來說: 呢間食物及環境都好高質,尤其欣賞湯底及薄切牛肉,絕對對得住個價錢!職員招呼周到,勤力快手!唔怪之滿哂座!值得一讚!🥰🥳💯👍
2023-07-10
$262 (Dinner)
  • 澳門豬骨鍋
  • 老壇酸菜魚
  • 安格斯牛板翼
又想食酸菜魚🐟 ?又想食雞煲🐓?Why not both ?🤤🐟🐓😆朋友好貼心搵到間可以一次過食酸菜魚同雞煲嘅餐廳,而且價錢同份量都合理,唔洗一大班人兩個人都可以食到😋👍🏻🐟老壇酸菜魚二人套餐 $ 198-小辣+花甲 $38+米粉 $3+凍咸檸七 $10😋食後感:-呢份係午市2人套餐,可以自己選擇加餸,我哋只係加咗花甲同米粉,因為仲要留肚食雞煲🤤花甲幾新鮮好味😋👍🏻米粉係另上,加少少酸菜魚嘅汁味道都唔錯🥰-同之前食過嘅酸菜魚好似有啲唔同😆小辣一啲都唔辣🤭係咪我哋太低估自己🌶️好香嘅花椒同炒香咗嘅蒜味,魚肉有口感,幾啱唔食辣嘅朋友-配料都幾多有蓮藕、芽菜、酸菜、薯粉同埋綠色好爽口嘅瓜🤣唔知正確名字,但食落幾好味🤤🐓惹味重慶雞煲(小)$168-小辣😋食後感:-同樣叫咗少辣但一啲都唔辣😂不過底部有汁個啲就好夠味🥰咸咸哋好少辣,小雞煲份量剛好夠2個人食😋好味👍🏻喜歡辣嘅,可以叫中辣或以上🌶️估唔到我哋2個人食完酸菜魚2人套餐再食雞煲都食得晒😂一次過滿足兩個願望🥰正而且價錢合理抵食,每人平均$208.5,9-10成飽😆
又想食酸菜魚🐟 ?又想食雞煲🐓?
Why not both ?🤤🐟🐓

-小辣
😋食後感:

而且價錢合理抵食,每人平均$208.5,9-10成飽😆
2023-07-01
$208.5 (Lunch)
  • 老壇酸菜魚
  • 重慶雞煲
我本身就係火鍋控,尤其係任食打邊爐真係講得出都食過咁濟🤣🤭呢期好多都玩一個價錢包小菜、主菜,再打邊爐,淥鼎記我覺得係做得幾好‼️👍🏻比起始祖「家x」好太多🥹🥹鹿鼎記有三個價錢,主要分別係有冇魚生拼盤和海鮮種類~我㨂左最平的小寶套餐,但都有3-4款前菜,主菜二㨂一:雞煲/酸菜魚,前者是我飛忽,小辣都夠惹味👍🏻我既獨家食法係出去拎埋啲生魷魚、牛栢葉、魚皮之類,加入去一齊炒,既防止痴底燶左,又可以吸收埋啲醬汁😍😋正架‼️‼️餟完雞煲就打邊爐🍲我一定㨂豬骨湯,因為呢到既豬骨湯底真係比埋3-4件大骨頭🍖有肉有骨髓,一定要啜埋先和味😆啲肉又唔會好肥,一半半加埋烏冬就一流😽😽菜呀響鈴個啲都好新鮮乾淨,唔會擺到又黃又梅又唔脆👏🏻👏🏻仲有自家制飲品:竹蔗茅根係我最愛😍唔甜又清熱,啱晒食熱氣野🤣冷泡花茶都唔錯🫶🏻環境幾乾淨,二人平日夜晚都有卡位坐luckyyy😎冷氣夠大,所以油煙味不重👍🏻走廊又好闊,方便出入拎野食/飲🫶🏻美中不足係冇雪糕🥲最平套餐冇的 🤭still quite perfect dinner😉
  • 雞煲
2023-06-21 301 views
大滿足的一餐!原來朋友超鍾意食麻辣火鍋,不過一直冇人陪,今次等我陪下呢位朋友啦。選了呢間「淥鼎記」,餐廳內部裝修十分古雅有風味,大量卡座及設有廂房。餐廳提供多款火鍋套餐供選擇,成人計價錢由$258-$488不等。任食時間長達120分鐘;亦特設有無限時套餐,絕對可以讓大家慢慢食、慢慢嘆。目測當晚繁忙時間特別多人,所以建議先訂枱,咁就吾使等位咁浪費時間了。餐廳設有超大自助區域,供客人自助選取各式醬料、火鍋配料及飲品等。自助火鍋配料多達40多款,各種各樣任君選擇,而且非常衞生企理,呢方面真係超讚!飲品選擇很多,除汽水、亦有各款果汁、茶及水等飲品,更有自家制洛神花、竹庶矛根等。我們選了麻辣火鍋湯底,店員送上湯底時,更配送有多款餐前小食,呢樣亦都十分讃!呢個重慶麻辣湯底,真心正到不得了,不單夠香麻夠正宗,而且越食越香辣,超超超過癮。至於牛、豬等肉類火鍋料,則可以用手機QR code 落單,很快店便會送上,嘅方便又保持食物物質,真的不錯。各款肉類都很新鮮高質,絕對食得開心又大滿足。呢間任食火鍋餐廳真係值得推介,由價錢、環境、食材,而至服務都令人很滿意。另外除火鍋外,更有點心、小菜等供應。

2023-03-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 任食火鍋套餐
2023-06-19 274 views
第一次黎到淥鼎記,位於旺角分店,交通非常方便。我地揀左小寶套餐,7點半前離座只需$238,價錢好實惠。套餐可以係重慶雞煲,老壇酸菜魚同干鍋海鮮雜錦當中揀一個主菜,之後再揀湯底打邊爐。首先係餐前小食:枝豆同椒鹽魷魚。跟著係小辣重慶雞煲,煮大概8分鐘就可以食得,其間侍應會幫手攪拌雞煲,以防煮燶,服務好細心呀。講番雞煲先,份量都唔少,配料十足,花椒,八角,洋蔥樣樣齊,夠惹味。雞肉厚身,但唔會嚡口,麻味比辣味重,舌尖都麻哂,但愈食愈開胃。食得差唔多,就可以用QR code order湯底打邊爐啦。海皇海鮮鍋,有蝦味同蟹味,幾鮮甜,連淥嘅食物帶有鮮味,相當唔錯嘅湯底呀。QR code落單嘅安格斯肥牛同牛板翼,牛味唔錯。仲有豬肋條,啖啖肉又唔韌,淥耐左都唔怕。自助區食物選擇多,一盒盒整齊排列,乾淨衛生。有鴨血,水魷,牛栢葉,炸魚皮,韮菜餃......樣樣都想試,要小心眼闊肚窄呀另外,自助醬料區有10幾種選擇,飲品都有好多選擇,我特別推薦自家竹䉀矛根,足料又夠甜,啱哂打邊爐。旺角區有呢間價錢實惠,服務用心嘅頂級雞煲火鍋,真係要再encore呀
第一次黎到淥鼎記,位於旺角分店,交通非常方便。
我地揀左小寶套餐,7點半前離座只需$238,價錢好實惠
首先係餐前小食:枝豆同椒鹽魷魚
,要小心眼闊肚窄呀
終於有機會book到這家火鍋店,之前試過只有2人是不接受預訂的!無限時是重點,可以慢慢傾慢慢淥。食材,刺身,海鮮都非常新鮮。無糖飲品的選擇也有很多,套餐送的牛肉盤質量極高,然後再叫的肉類也算OK。頭盤點的酸菜魚,肉質很好,辣度可以自己調教所以一定適合所有人!我推薦花膠美人湯,滾到尾都仍然清甜.唯一比較不完美就是給的桌子太小,基本上放上每人碗筷後已經無位。5人比的是4人方檯,有一個人要對住檯角來坐,非常不便!希望可以改善一下。
刺身拼盤
花膠美人湯
只送一次的牛肉盤
只送一次的海鮮盤
刺身拼盤
花膠美人湯
只送一次的牛肉盤
只送一次的海鮮盤
📍淥鼎記旺角彌敦道593-601號創興廣場5樓餐廳位於旺角林林美食集於一身的創興廣場,距離地鐵站只有5分鐘步行距離,非常方便。餐廳提供不同的任食火鍋,可以先揀主菜(六選一),後上湯底(六選一)。主菜分別有六款,當中的蕂椒烤魚一定要六位以上才可以選擇,這次我們先試店員推介的重慶雞煲。雞煲我們叫了少辣,一上枱已經香氣四溢,雞件份量非常多,啖啖肉,肉汁滲出雞煲的辣味,配上西芹和洋蔥等配菜,越煲越辣,回味無窮。食完雞煲,我們點了花膠美人鍋,配上40多款火鍋配料,肉類方面有牛、豬、羊、雞,更有多款時令海鮮。值得一提的是餐廳會提供前菜,今次有椒鹽九肚魚和黃金炸魚皮,兩款小食都非常香脆可口,九肚魚肉感好實,椒鹽味由內而外,絕不馬虎。湯底方面,花膠美人鍋熬製得非常濃郁,花膠非常黏口,非常適合喜歡滋潤的女士,我都忍唔住飲多幾啖熱湯先補一補。安格斯極佳級精修肥牛極力推介,牛肉紋理分明,油脂分布平均,食落好有奶香味,不會過韌。相比之下,安格斯牛板腱既牛味較重,同樣出色。另外有幾款自家製的水餃和雲吞也值得推介,有芹菜豬肉餃、香荽蝦餃等,餡料包得很足,皮薄餡靚。
📍淥鼎記
旺角彌敦道593-601號創興廣場5樓

2023-06-16 348 views
呢日黎到旺角嘆茶, 平時去開傳統酒樓飲茶,今次試左呢間新式地方飲茶感覺都唔錯~ 呢度好處係唔駛同人搭枱, 同埋都坐得幾舒服, 茶市都幾多人食, 原來夜晚仲可以打邊爐, 我地兩個人都可以安排到個卡位坐, 認真舒服~ 我地叫左一個鳳爪排骨飯, 一個北菇滑雞飯, 春卷, 粉果同埋鴨腳札, D 點心都黎得幾快, 味道都唔錯! 春卷夠哂香脆, 粉果配埋辣椒油真係一流! 鴨腳札勁大件! 飯就粒粒分明, 食落好好味! 淋埋豉油食真係一流! 肉既份量都唔少!

2023-06-16 171 views
好耐冇打邊爐所以放工約左朋友去旺角🍲我地就揀左小寶套餐🍽️入座後,職員會問想揀邊款主菜,有得六選一(一次性),咁我地就揀左食雞煲,雞都好大件,啖啖肉好正😋同埋叫左bb辣都夠辣🤡食完雞煲後,就嘟QR code落單。餐廳提供6款湯底選擇,今次我試左澳門豬骨煲🍲內含三大件豬骨、粟米同蘿蔔,都好清甜好味🤤之後我地就瘋狂叫安格斯極佳級精修肥牛及安格斯牛板翼。我地叫左好多次,d肉都好靚🐮好美味🤤自助區亦有多款配料、蔬果、飲品同醬料選擇。我就夾左幾款丸同餃子🥟而南瓜好甜🎃最後食到好飽飽
好耐冇打邊爐所以放工約左朋友去旺角🍲我地就揀左小寶套餐🍽️