記得很多年前就已經黎過大公館,猶記得那重高雅氣派感,事隔多年,餐廳依然屹立不倒🕴️,唔知道事隔咁多年,今日個大公館又會變成點呢? ☺️前菜既「清香柚子鮑魚」🍋依然係呢度既名物,出場已有騰雲駕霧既意境🌫️, 既有視覺效果,係味道上亦有柚子既清香;一口既「話梅鐵棍淮山」🧊係開胃之選;川味口水竹絲雞係以一片片既造型呈現🐓,冰涼感更為突出~其他既菜式都做得還不錯,「家鄉生拆魚雲羹」🍲濃郁鮮美; 「金瑤櫻花蝦蛋白炒飯」🍚米飯粒粒分明,蝦花蝦能加強鹹香感 🦐

2023-08-03 232 views
荔枝角曾經是一片滿佈工廠的天下,然而自從工業式微及D2 Place的出現後,慢慢變成一個集購物及美食的地方,當年首間致力打造高級餐飲的,非大公館莫屬,她的出現亦帶起附近一帶的餐飲業起飛。數數手指,發現也有多年沒有來過,於是就相約友人來到這個曾是飯堂的地方聚舊。由於天氣炎熱,胃口也不佳,就由友人來發辦,前菜就要些酸甜醒胃的,話梅鐵棍淮山及清香柚子凍鮑魚兩者都相當清新,非常合適,加上酸酸甜甜的味道,頓時食慾大增。此外,名物凍鮑魚的出場方式向來都仙氣迫人,更令心情變好。最後,還有帶點辛香微辣的川味口水竹絲雞,凍凍的更加開胃,令人十分期待,隨後的菜式。友人愛嚐鮮,即點來招牌菜的家鄉生拆魚茸羹,香甜鮮味的魚湯內滿是幼如髮絲的配料,有甘筍、絲瓜、木耳及豆腐等等,當然少不了白雪雪的魚茸,為了增加黏稠的口感,更加入了米碎來煮,稠杰得宜,鮮甜好味。三色藜麥金沙蝦球用上巨型的大蝦製作,極具霸氣,而且每隻都均勻地被咸蛋黃包裹著,咸香脆口,加上藜麥粒帶來的煙韌口感,十分有趣。同樣都是有香脆配料附著的脆米蒜昋雞一上枱,就被狂風掃落葉的姿態清碟,雞肉不但嫩滑多汁,雞皮也非常香脆可口,再者無論那個位置都非常濃香入味

同樣都是有香脆配料附著的脆米蒜昋雞一上枱,就被狂風掃落葉的姿態清碟,雞肉不但嫩滑多汁,雞皮也非常香脆可口,再者無論那個位置都非常濃香入味,所以清碟是有原因的。
最後還有豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬及金瑤櫻花蝦蛋白炒飯作結,前者口味清淡,正好以此清新一下味蕾;後者則非常香口,除了飯粒分明外,還有香噴噴又鮮味的瑤柱及櫻花蝦,令人食指大動。

多年以來,環境依舊,食物依舊,十分難得。
Type of Meal
Dinner
  • 清香柚子凍鮑魚
  • 家鄉生拆魚茸羹
  • 脆米蒜昋雞
今日難得約左2位閨蜜食lunch, 梗係要簡啲好野食~黎左呢間高汁中菜既大公館, 黎得呢度就係食佢地既精緻點心啦!!!😀翡翠帶子燒賣 - 一粒看似簡單既燒賣來頭唔細嫁~~😳新鮮帶子厚實有質感, 仲有勁彈牙既蝦肉入餡入面, 新鮮熱辣辣上枱, 好味🤩推介呢度既三菇六耳鳳眼餃, 用多種木耳做成, 口感爽脆香口🤤🤤🤤同平時食開好唔同既排骨用上黃皮醬豉汁製成, 黃皮醬好香好特別~👍🏻咁大個女都未見過呢個失傳雞窩, 就好似雞札d fd咁, 係雞肉香菇配鵪鶉蛋😳不過好似對我呢個大口怪黎講細件左啲ja🤣🤣🤣黎得呢d中菜館一定要叫下d造型可愛點心, 呢個看似係魚仔既原來係芝士煙三文魚酥🐟, 用上煙三文魚關係成件事變得好西式, 呢個好食啊!!!😍👍🏻炭燒黃花魚子鮮蝦腸粉真係有夠特別, 炭燒黃花魚子食落咸香, 仲要件件腸粉都有新鮮蝦肉, 爽口彈牙同時咸香味剛好, 恰到好處唔錯唔錯😋刺蝟脆香叉燒包, 麵包鬆軟同時好有口感, 外型真係加晒分~但如果刺蝟外型都可以做埋脆香皮就更加prefer啦❤️最後上埋兩款特色甜點, 雲石椰汁馬豆糕甜度剛好, 清心柚子糕用上新鮮柚子肉, 食埋甜品就好飽好滿足大公館: 荔枝角長義街
翡翠帶子燒賣 - 一粒看似簡單既燒賣來頭唔細嫁~~😳

大公館: 荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖(荔枝角地鐵出口D2)
2023-08-01
$200 (Lunch)
  • 芝士煙三文魚酥
  • 失傳雞窩
  • 三菇六耳鳳眼餃
  • 翡翠帶子燒賣
2023-08-02 210 views
放暑假有時間跟靚太來一個點心茶聚,飲茶除了食點心,其實係相聚閒談。大公館的點心出名手工好,而且環境都好舒服。翡翠帶子燒賣燒賣皮是翠玉的綠色,用菜汁製成,燒賣很有鮮味,原因係用上新鮮的蝦滑,仲有大粒而鮮甜的帶子,肉質厚身而爽口。失傳雞窩造型別緻,有如雲朵中的小食。鵪鶉蛋的蛋香、冬菇的鮮味、雞肉的嫩滑,沒有覺得很油膩。三菇六耳鳳眼餃餃子皮用上胡蘿蔔汁,用料健康天然,木耳,冬菇切粒切絲,甚有口感。黃皮醬豉汁蒸排骨排骨滲透黃皮的果香,肉質食落去香滑,沒有蒸得過火而柴皮,豉汁香濃,底層仲有芋頭切粒,吸收曬肉汁,香糯美味。芝士煙三文魚酥金魚造型可愛,咬落去很鬆化,三文魚伴芝士很鮮味,口感柔滑。刺蝟脆香叉燒包勁得意的叉燒包,外皮由人手雕刻,非常細緻又靈巧。餡料滿滿,包底煎至微微金黃,增加口感。清心柚子糕 柚子糕面層點綴了金箔,突顯貴氣。上層柚子的清香,下層是椰汁凍,清潤到不得了。

芝士煙三文魚酥
金魚造型可愛,咬落去很鬆化,三文魚伴芝士很鮮味,口感柔滑。

2023-08-02 3291 views
上次介紹完「大公館」」中菜後, sis們話既然飲茶咁正就嚟個快閃飲茶啦🫖今日中午同12:30去到已經超級多人🫢 ———🫖大公館飲茶時間🥢星期一至四下午12 到3 時 /星期六日下午1:30開始⋯⋯廢話少講,食評即到 ⋯⋯🫖芝士煙三文魚酥 $23/件酥香可口,裡面芝士+煙三文魚蓉非常夾,造型又相當盞鬼~🥢炭燒黃花魚子鮮蝦腸粉 $72第1次食呢款腸粉!腸粉好嫰滑薄皮,中間鮮蝦肉被炭燒黃花魚子包裹著,食到蝦鮮味,又食魚香味,既爽口得嚟帶點脆香!好食😋🫖三菇六耳鳳眼餃 $20/件未食已聞到菇味,好中意切粒雲耳配香菇粒,口感爽口彈牙,中意食素餃必試🥢翡翠帶子燒賣 $23/件賣相「翡翠」令人覺得賞心悅目,味道比一般燒賣冇咁油膩感,幾好~🫖失傳雞窩 $20/件中間有鵪鶉蛋、冬菇、雞肉,再用刨餅墊底;刨餅軟熟,一啖一口,好鮮味~🥢刺蝟脆香叉燒包 $68刺蝟🦔造型好考師傅手工,蒸過後再煎香,上軟底部米網脆卜卜,小朋友一定好中意🫖黃皮醬豉汁蒸排骨 $62一上枱已經芳香撲鼻,肉質彈牙,黃皮醬豉汁配排骨,非常夾🥢雲石椰汁馬豆糕 $16/件一層馬豆蓉一層椰汁,兩種味道相得益彰🫖清心柚子糕 $15/件一層啫喱一層
———

🫖大公館飲茶時間
🥢星期一至四下午12 到3 時 /星期六日下午1:30開始

⋯⋯廢話少講,食評即到 ⋯⋯

🫖芝士煙三文魚酥 $23/件
酥香可口,裡面芝士+煙三文魚蓉非常夾,造型又相當盞鬼~
炭燒黃花魚子鮮蝦腸粉

🥢炭燒黃花魚子鮮蝦腸粉 $72

🫖三菇六耳鳳眼餃 $20/件

🥢翡翠帶子燒賣 $23/件

🫖失傳雞窩 $20/件

🥢刺蝟脆香叉燒包 $68

🫖黃皮醬豉汁蒸排骨 $62
一上枱已經芳香撲鼻,肉質彈牙,黃皮醬豉汁配排骨,非常夾
雲石椰汁馬豆糕

🥢雲石椰汁馬豆糕 $16/件
一層馬豆蓉一層椰汁,兩種味道相得益彰

🫖清心柚子糕 $15/件
一層啫喱一層柚子肉,陣陣柚子清香

——-

Overall嚟講人均消費$24x價錢中等,但勝在款式特別,出面較難食到,特別係中意食懷舊點心或飲茶嘅你~ 私心推介🧡

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🫖大公館 (荔枝角)
🥢荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖
2023-08-01
$244 (Lunch)
炭燒黃花魚子鮮蝦腸粉
雲石椰汁馬豆糕
  • 芝士三文魚酥
2023-07-31 861 views
唔係朋友帶我黎都唔知係荔枝角有間咁靚嘅中菜廳🫶🏻👀裝修格局有種私房菜嘅感覺啲餸菜全部都好高質💕🍊清香柚子凍鮑魚 $37@1一上碟個個即刻拎手機影唔停📸好有仙氣咁🌬️唔影都真係對唔住自己鮑魚細細粒 一人一口好方便🥰🌱話梅鐵棍准山 $78一粒一粒🙈細細粒口感有啲似雪梨粒🍐帶酸甜酸甜 好開胃🐟金甲脆魚皮 $78係咸蛋黃味~ 係脆卜卜~魚皮唔打邊爐就咁食都好正正🤭🥚加上仲要用左咸蛋黃會更加香口🐥川味口水竹絲雞 $118呢個前菜幾乎我地幾個爭住食😎口水好出色🌶️辣味岩岩好完全係令你食完一舊會想再食雞身好嫩滑 食落感覺似冰粉😳🐤黑糖龍井茶燻雞 半隻$268燻雞同口水雞食法會好唔同💁🏻‍♀️介乎於炸子雞同豉油雞嘅質地味道好出😌雞件舊舊都入曬味肉質唔會煮到過老同鞋口🤩🤩🐮木瓜慢煮美國安格斯牛小排 $268大大舊木瓜其實隱藏住牛小排粒😆木瓜淋身爽口 牛小排都煮得好淋身🐂食落絕對唔會韌到攝牙罅🦐黃金沙律汁蝦球 $43@1蝦球爽口彈牙 仲要舊舊都好有分量汁汁勁香口 我地係咁點黎食😋🍚金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯 $268味道主要由魚嘅鮮味同瑤柱而成所以飯身比較淡味 但魚鮮味好香🐠而鰈魚真心好食 條條都勁滑🤤🤤🥬西班
唔係朋友帶我黎都唔知係荔枝角有間咁靚嘅中菜廳🫶🏻

一粒一粒🙈細細粒
口感有啲似雪梨粒🍐
帶酸甜酸甜 好開胃

🐟金甲脆魚皮 $78
係咸蛋黃味~ 係脆卜卜~
魚皮唔打邊爐就咁食都好正正🤭

木瓜慢煮美國安格斯牛小排
黃金沙律汁蝦球
金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯
2023-07-29 167 views
麻麻地,可以唔使再食,陳村粉唔知係咪蒸得太耐,係夾唔起,啲粉斷曬,諗住嗌個瑤柱湯餃實冇死,點知食材真係好普通,唔值呢個價,最後估唔到連小籠包都出事,啲皮薄到未夾已經爆左
2023-07-27 177 views
🚩大公館今日大佬又帶我出嚟識新朋友✨原來D2 Place上面都有一間中菜廳,餐廳裝修闊落舒適〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈清香柚子凍鮑魚 $185柚子異常地清香,鮑魚炆得軟熟入味🌈話梅鐵棍准山 $78淮山好爽脆,好似食緊雪梨咁🌈金甲脆魚皮 $78一上枱已經聞到超香鹹蛋黃味,炒到起晒沙魚皮新鮮夠脆,好似食緊薯片咁🌈川味口水竹絲雞 $118呢款口水雞做法係用竹絲雞扎成雞卷再淋上口水汁雞卷除咗蛋蛋雞肉之外仲有少少啫喱狀嘅精華,口感豐富🌈黃金沙律汁蝦球 $215超喜歡食茄子嘅我,表示😍😍茄子一定要多油炸先夠香,雖然係咁但係一啲油溢味都冇蝦球好大隻,茄子咁大佢就咁大醬汁酸酸甜甜, Gladys話好似麥樂雞醬🌈木瓜慢煮美國安格斯牛小排 $268一開始大家都估緊個舊係咩黎,又蓮藕又豬肉出晒嚟😂(唔睇Menu嘅後果)原來原來係炆得好淋好清甜嘅木瓜牛小排油脂分佈恰到好處,一啲都唔柴,就嚟去到入口即溶狀態🌈黑糖龍井茶燻雞 $288鹹甜鹹甜嘅豉油雞雞肉嫩滑,雞皮亦都只係薄薄一層吸滿醬油香🌈金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯 $268偏清淡嘅飯,但我同幾位都讚不絕口味道夠清所以更加食到荷葉,瑤柱嘅香味用左口魚邊位置
🚩大公館
🌈清香柚子凍鮑魚 $185
柚子異常地清香,鮑魚炆得軟熟入味

🌈話梅鐵棍准山 $78
淮山好爽脆,好似食緊雪梨咁

🌈金甲脆魚皮 $78
一上枱已經聞到超香鹹蛋黃味,炒到起晒沙
魚皮新鮮夠脆,好似食緊薯片咁

🌈川味口水竹絲雞 $118
呢款口水雞做法係用竹絲雞扎成雞卷
再淋上口水汁
雞卷除咗蛋蛋雞肉之外仲有少少啫喱狀嘅精華,口感豐富

🌈黃金沙律汁蝦球 $215
超喜歡食茄子嘅我,表示😍😍
茄子一定要多油炸先夠香,雖然係咁但係一啲油溢味都冇
蝦球好大隻,茄子咁大佢就咁大
醬汁酸酸甜甜, Gladys話好似麥樂雞醬

🌈木瓜慢煮美國安格斯牛小排 $268
原來原來係炆得好淋好清甜嘅木瓜
牛小排油脂分佈恰到好處,一啲都唔柴,就嚟去到入口即溶狀態

🌈黑糖龍井茶燻雞 $288
鹹甜鹹甜嘅豉油雞
雞肉嫩滑,雞皮亦都只係薄薄一層
吸滿醬油香

🌈金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯 $268
偏清淡嘅飯,但我同幾位都讚不絕口
味道夠清所以更加食到荷葉,瑤柱嘅香味
用左口魚邊位置蒸飯,新奇但異常地合拍
魚肉入口即溶,油脂再滲入荷葉飯當中

🌈西班牙火腿琥珀米皇浸時蔬 $158
娃娃菜爽而嫩,湯汁都整得好濃稠好掛身
火腿偏鹹,需要夾埋娃娃菜一齊食

🌈清心柚子糕 $80
用嘅係西柚,所以食落會甘甘地苦苦地
希望甜品整體偏清,以為畫一個好完美嘅句號

🌈金箔懷舊芝麻卷 $80
完全係芝麻糊嘅膏狀版
超香超濃郁,又唔會太甜
2023-07-26 116 views
✨清香柚子凍鮑魚鮑魚彈牙 配搭酸甜多汁柚子肉 清新開胃✨蜜汁金錢雞懷舊手工菜 金錢雞有三層由上而下分別為瘦肉 雞肝 冰肉蜜甜甘香 腍中帶爽 再配搭底層包夾食無論味道口感層次都好豐富 ✨話梅鐵棍准山准山爽口帶黏 味道甜甜地 好清爽✨家鄉生拆魚茸羹魚茸羹 呈奶白色 濃厚鮮味 可以加埋脆卜卜炸糠一齊食又係另一種感覺✨三色藜麥金沙蝦球金沙蝦球 蝦球外層鋪滿鹹蛋黃 甘香可口 蝦球大大隻 爽口彈牙 啖啖滿足 好邪惡再喺面層灑滿藜麥 令口感再多一份脆口✨大公館秘制稻草肉稻草肉用左五花肉製作 肥瘦相間燉得軟嫩腍滑 肥而不膩 甘香十足味道帶甜 有淡淡酒香 好入味✨豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬黑腐竹重豆香 豆漿底濃厚津白爽脆 索左豆漿後更鮮甜✨海鮮濃湯泡飯海鮮濃湯鮮甜 味道偏濃配料有蝦仁粒 菇菌 芹粒等最後加埋脆米 口感更豐富 ✨清心柚子糕賣相精緻 柚子糕質感軟彈 中間食到絲絲柚子肉 好清新✨金箔懷舊芝麻卷芝麻卷質感偏軟身 芝麻味香濃 總結:食物唔錯 賣相又吸引環境唔錯 裝修別緻 座位舒適服務好好 價錢合理 可以一試
✨清香柚子凍鮑魚

總結:食物唔錯 賣相又吸引
環境唔錯 裝修別緻 座位舒適
服務好好 價錢合理 可以一試
2023-07-25 494 views
朋友係要見嘅,幾個月冇見梗係去食中菜啦~今日就試下好友大讚嘅「大公館」,由紅色大門而入,裝潢古色古香,好古典~好友一早安排咗菜式,menu都係門口紅色大門,detail位做得好好⋯🌺清香柚子凍鮑魚 $74/件-IGable仙氣滿滿,食到鮑魚爽口彈牙,既食到鮮味又食到酸甜柚子味,好特別配搭,好醒胃🌺話梅鐵棍准山 $78-鮮准山粒好爽口,配上話梅汁,酸味味,令胃口大開🌺蜜汁金錢雞 $76/件用竹籤串上,一層肥膏一層瘦一層雞肝,底層刨餅,中式三文治,雞肝好潤,外脆酥軟,配蜜汁甜味🌺家鄉生拆魚茸羹 $236奶白色魚湯,啖啖魚茸羹,鮮甜美味爽口,非常足料🌺三色藜麥金沙蝦球 $86/件粒粒蝦球被鹹蛋黃包裹着,上面鋪滿藜麥,口感脆上加脆,卜卜🌺大公館秘制稻草肉 $156/件繩扎住五花肉(稻草肉),配上fruity味濃嘅Muscat Bailey A,既有果香又有vanilla 味,入口即溶,伴碟有杏脯、蘆筍、栗子,食完超幸福🌺豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬 $148第一次食黑腐竹,黑腐竹配上豆漿及津白,高蛋白又高纖維,非常鮮甜,熱碟上有心思🌺海鮮濃湯泡飯 $156/位天氣熱最啱食泡飯,有蝦仁、魚、香菇等,

🌺清香柚子凍鮑魚 $74/件

🌺話梅鐵棍准山 $78
-鮮准山粒好爽口,配上話梅汁,酸味味,令胃口大開
蜜汁金錢雞

🌺蜜汁金錢雞 $76/件

🌺家鄉生拆魚茸羹 $236
奶白色魚湯,啖啖魚茸羹,鮮甜美味爽口,非常足料

🌺三色藜麥金沙蝦球 $86/件
粒粒蝦球被鹹蛋黃包裹着,上面鋪滿藜麥,口感脆上加脆,卜卜
大公館秘制稻草肉

🌺大公館秘制稻草肉 $156/件

🌺豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬 $148
海鮮濃湯泡飯

🌺海鮮濃湯泡飯 $156/位
天氣熱最啱食泡飯,有蝦仁、魚、香菇等,有海鮮嘅鮮味亦有鹹味,配上脆米,口感層次豐富
清心柚子糕/金箔懷舊芝麻卷

🌺清心柚子糕 $32/件
一層啫喱一層柚子肉,陣陣柚子清香

🌺金箔懷舊芝麻卷 $32/件
懷舊菲林卷,煙煙韌韌又帶點芝麻味

Overall 嚟講人均$600,勝價比高,細節位做得好,服務夠細心!每樣菜式都精緻,啱晒靜靜地相聚,好友話肉菜都相當唔錯,下次同mazi嚟食先~大家中意食精緻又好味嘅中菜,不妨一試~

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🌺大公館 (荔枝角)
🌺荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖
2023-07-25
$616 (Dinner)
蜜汁金錢雞
大公館秘制稻草肉
海鮮濃湯泡飯
清心柚子糕/金箔懷舊芝麻卷
  • 清心柚子糕
  • 黑毛豬叉燒
2023-07-25 134 views
💖 大公館 (荔枝角)✨荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️有睇開我post嘅朋友都知道其實我真係比較少食中菜,原因係因為中菜真係好難會做到好好味😵不過今次尋覓到一間真係又高質又精緻嘅中菜館,分享比大家。-清香柚子凍鮑魚🌫️ $185/5由乾冰製作而成嘅霧令我哋幾個都非常驚喜,朋友們個個都拎起手機出嚟係咁影相📸️,佢哋一邊影相我一邊吹走啲氣😆影完相之後大家都一人一隻匙羹即刻放落口😏全部都讚口不絕‼️鮑魚仔嘅下面有柚子肉,同時放落口有一種好Fresh嘅感覺🌿-話梅鐵棍准山🪵 $78呢一嚿淮山就好似帶有酸甜味嘅雪梨粒🤭食落口真係幾有驚喜,因為真係一啲都唔似淮山😚,好爽口👍🏻-金甲脆魚皮💛 $78呢一個炸魚皮就係用咗鹹蛋黃去製成嘅,其實我自己都係第一次食㗎咋😂食落口好香脆,真係好適合拎來做前菜小吃🥰-川味口水竹絲雞🐣 $118呢一個我真係要比滿分!無論係佢嘅賣相定係味道😌,呢一個雞係冷盤小食嚟嘅☺️,雞肉好軟腍😎,雞油以及雞軟骨製成好似啫喱咁嘅狀態😛食落好特別。另外我都幾鍾意佢嘅麻辣醬汁,唔會話好辣,但係有好惹味。-黃金沙律汁蝦球🍤 $215/5

💖 大公館 (荔枝角)
✨荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖

-清香柚子凍鮑魚🌫️ $185/5

-話梅鐵棍准山🪵 $78

-金甲脆魚皮💛 $78

-川味口水竹絲雞🐣 $118

-黃金沙律汁蝦球🍤 $215/5
茄子同炸蝦球呢個配搭都幾特別,蝦肉爽口又彈牙,加埋茄子冇咁膩🍆。

-木瓜慢煮美國安格斯牛小排🐃 $268
初頭以為得三粒牛柳粒,要我哋五個人分,點不知原來木瓜嘅中間仲有安格斯牛小排粒😆,好重牛肉香,好好味😋。木瓜唔會話煮到淋哂,而且好甜😘

-黑糖龍井茶燻雞🐥 $288/半隻
初頭諗住如果用咗龍井茶去煙燻,肯定會好苦,但係加入咗黑糖真係完全能夠中和返🤩,雞肉煮得剛剛好唔會過老,肉質好滑溜😙

-金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯🍚 $268
呢一個飯勁大兜,好好味!☺️尤其是係個碟魚😎我哋全部一致讚好😆。因為碟魚好重又香之餘仲要好滑捋捋😌個飯加入咗蒜頭同埋瑤柱味道層次好豐富。

-西班牙火腿琥珀米皇浸時蔬🥬 $158
果然火腿真係要襯津白🤫永遠都係絕配!西班牙火腿嘅鹹香味好重,真係好能夠為津白調味。

-清心柚子糕❤️ $80/5
呢一個柚子糕入邊真係有柚子😚味道好清新,唔會話好酸。

-金箔懷舊芝麻卷🖤$80/5
好重芝麻味‼️ 好好食呢

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-07-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 川味口水竹絲雞
  • 金甲脆魚皮
  • 金箔懷舊芝麻卷
  • 西班牙火腿米皇浸時蔬
2023-07-22 131 views
🤍首訪為於荔枝角D2 Place大公館📍環境好寬敞 舒適幽靜🤍每款點心和小菜都好精緻整個午餐的體驗都好滿足又回味啊🫰🏻..我特別推薦午市商務套餐➡️點心精美主菜也非常豐盛不但性價比高且食物質素優越💖很喜歡幾款超可愛的點心啊❕️黑毛豬咸水角 刺蝟脆香叉燒包🐽還有芹香鮮蝦金魚餃 每款都香口新鮮是必點的點心呢(相機食先📸還有不得不提的藥膳雞湯小籠包特別欣賞其濃郁的藥膳味道🐓且賣相太cutie我都不忍吃了 哈🫶🏻主菜也充滿驚喜啊 ✨️份量很足 水準超卓❕️尤其豉汁山椒炒雞球和海鮮濃湯泡飯🍲下次到訪我也會再點啊👣...
🤍

份量很足 水準超卓❕️
尤其豉汁山椒炒雞球和海鮮濃湯泡飯🍲
下次到訪我也會再點啊👣

2023-07-17 173 views
大公館清香柚子凍鮑魚:$148第一次係中式餐廳食凍鮑魚,配埋柚子肉,幾清新🙌鮑魚好彈牙😆星班生拆魚茸魚羮:$118魚羮好清甜~記得配埋脆口炸糠黃金沙律汁蝦球:$258我估唔到係南瓜汁!😆我唔係好鍾意食南瓜但係完全接受到!上層係炸蝦配茄子底~唔錯👍脆米蒜香雞:$228好香嘅蒜味😆雞皮上有脆米增加整體嘅口感,外脆內嫩🙌豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬:$148用左豆漿所以感覺上少少creamy~味道清甜金瑤櫻花蝦蛋白炒飯:$188瑤柱同埋櫻花蝦嘅份量好多~食到好飽啊🤩整體唔錯,最啱同屋企人一齊人黎~份量都好足,食到最尾都好飽。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳:大公館地址:荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A舖
大公館

清香柚子凍鮑魚:$148
第一次係中式餐廳食凍鮑魚,配埋柚子肉,幾清新🙌鮑魚好彈牙😆

星班生拆魚茸魚羮:$118
魚羮好清甜~記得配埋脆口炸糠

黃金沙律汁蝦球:$258

脆米蒜香雞:$228
好香嘅蒜味😆雞皮上有脆米增加整體嘅口感,外脆內嫩🙌

豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬:$148
用左豆漿所以感覺上少少creamy~味道清甜

金瑤櫻花蝦蛋白炒飯:$188
瑤柱同埋櫻花蝦嘅份量好多~食到好飽啊🤩

整體唔錯,最啱同屋企人一齊人黎~份量都好足,食到最尾都好飽
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
餐廳:大公館
地址:荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A舖
【荔枝角 ⋄ 性價比高中菜廳】 🍽 大公館📍荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖最近和朋友到D2 Place的「大公館」吃中菜很有驚喜🤩餐廳裝潢充滿中式古典美 帶客人回到紫醉金迷的20年代大公館共有7間根據中國傳統樂器而命名的VIP包廂🧧是舉行中式婚宴、商務晚宴或者家庭聚餐的理想地點!私心推薦招牌黑毛豬叉燒 每件叉燒也肥瘦均勻 充滿蜜汁最驚喜是特色脆皮京都骨 賣相精緻且外皮香脆有層次🤤三色藜麥金沙蝦球和金甲脆魚皮炸得剛好 不會太厚粉~另外蝦乾啫啫芥蘭煲和金瑤櫻花蝦蛋白炒飯也很有鑊氣👍🏻最後以fusion創意甜品清心柚子糕作結 真的很飽很滿足下次會想帶上家人到訪 環境舒適 適合與長輩一起聚餐🫶🏻⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 話梅鐵棍准山 $78☞ 金甲脆魚皮 $78☞ 川味口水竹絲雞 $118 ☞ 蝦乾啫啫芥蘭煲 $148☞ 金瑤櫻花蝦蛋白炒飯 $188☞ 特色脆皮京都骨 $198☞ 招牌黑毛豬叉燒 $248☞ 三色藜麥金沙蝦球 $258☞ 清心柚子糕 $64⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
【荔枝角 ⋄ 性價比高中菜廳】
🍽 大公館
📍荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖

最近和朋友到D2 Place的「大公館」吃中菜很有驚喜🤩
餐廳裝潢充滿中式古典美 帶客人回到紫醉金迷的20年代
大公館共有7間根據中國傳統樂器而命名的VIP包廂🧧
是舉行中式婚宴、商務晚宴或者家庭聚餐的理想地點!
私心推薦招牌黑毛豬叉燒 每件叉燒也肥瘦均勻 充滿蜜汁

最驚喜是特色脆皮京都骨 賣相精緻且外皮香脆有層次🤤
三色藜麥金沙蝦球和金甲脆魚皮炸得剛好 不會太厚粉~
另外蝦乾啫啫芥蘭煲和金瑤櫻花蝦蛋白炒飯也很有鑊氣👍🏻

☞ 特色脆皮京都骨 $198

☞ 招牌黑毛豬叉燒 $248

☞ 三色藜麥金沙蝦球 $258

☞ 清心柚子糕 $64

⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
2023-07-11 2586 views
大公館開業初期,的確是一位難求,要付錢入會又令人卻步,不過近年變得更親民,廳房座位多了,但依然坐滿客人,看來總有一班支持者。話梅鐵棍准山刻意切成細粒,方便大家進食,淮山醃得夠入味,甜酸爽的口感真好。清香柚子凍鮑魚一口過的前菜,以乾冰營造出仙氣縈繞的視覺效果,鮑魚柔韌入味,置底的柚子肉伴隨清香的氣味,作為前菜幾合宜。川味口水竹絲雞竹絲雞以以果凍手法處理,賣相不俗,可能要遷就大眾口味,辣度是比較輕盈,不過都惹味。家鄉生拆魚茸羹魚茸刴得細碎,其他配料例如木耳、甘筍及筍絲都能盡見刀功,而湯底鮮甜,下點薄脆及胡椒粉來提鮮,味道更可口。三色藜麥金沙蝦球入口時仍覺熱燙,而且油份瀝得清,感覺不錯,但炸漿似乎偏厚,能夠薄些少會更好。脆米蒜香雞雞肉的確嫩滑,入味之餘,雞味亦夠,雞皮色澤金黃,非常討好,雞皮本身已微脆,灑上脆米更有脆卜卜的口感。豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬感覺上有點似奶油津白,如果娃娃菜能再切細條一點會更易入味。金瑤櫻花蝦蛋白炒飯單尾是炒飯,食落都幾乾身,櫻花蝦及瑤柱絲炸過,所以都有酥脆的口感。清心柚子糕甜度啱啱好,亦有柚子的清香。

脆米蒜香雞

豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬

感覺上有點似奶油津白,如果娃娃菜能再切細條一點會更易入味。
金瑤櫻花蝦蛋白炒飯

清心柚子糕

甜度啱啱好,亦有柚子的清香。