2024-07-28 338 views
藍色的餐廳外牆係海澤街中都頗為突出,內邊的環境是舒服的。今日主要是為了餐廳的走進仙境下午茶盒而來的,一份二人下午茶,配兩杯飲品都只是$328, 不貴啊。下午茶盒賣很精緻,很打卡,茶點放於鋪滿綠油油草地的木箱內。迷你牛角包窩夫配苺果醬和椰子奶油,一小口的窩夫外脆微甜,可配上果醬/奶油,我比較鐘意奶油,椰子味頗重。鬆餅有帶咸香的培根洋蔥迷你鬆餅,煙肉味頗重,另外有淡淡班蘭香的班蘭椰子迷你鬆餅, 兩款都外脆內軟。費南雪蛋糕有鋪滿黑白芝麻,充滿芝麻香的芝麻味及帶香橙味較甜身的香橙伯爵茶味,質感濕潤。三明治烘得金黃香脆,內邊餡料滿滿,有煙燻鮭魚奶油起司及烤牛肉奶油起司。巧克力榛果奶凍好香滑,有香濃的朱古力味,有金箔作點綴,賣相更加分。蜂蜜什錦水果乳酪,乳酪味道較酸,質地較厚,近似希臘乳酪,配士多啤梨及藍莓,口感清新。最後配埋杯餐飲就十分滿足了。
下午茶盒賣很精緻,很打卡,茶點放於鋪滿綠油油草地的木箱內。

最後配埋杯餐飲就十分滿足了。
2024-07-27
$200 (Tea)
這次小編和朋友決定前往鰂魚涌的一家餐廳,享受下午茶,聽說這裡的下午茶適合拍照打卡,於是我們一試為快。走進仙境下午茶盒$328/2下午茶點是用玻璃木箱呈現,擺放著各式茶點,並以草皮和石頭作為點綴,宛如進入了一個仙境。糕點包括:迷你牛角包窩夫配莓果醬和椰子奶油培根洋蔥迷你鬆餅班蘭椰子迷你鬆餅巧克力榛果奶凍芝麻費南雪香橙伯爵茶費南雪煙燻鮭魚奶油起司烤三文治烤牛肉奶油起司烤三文治蜂蜜什綿水果乳酪牛角包窩夫外脆內鬆,搭配莓果醬與椰子奶油,讓人品味到兩種截然不同的口感與風味。迷你鬆餅有兩款口味:一款是散發著淡淡班蘭香的班蘭椰子鬆餅,另一款則是鹹香味十足的培根洋蔥鬆餅。芝麻和香橙伯爵茶的費南雪濕潤鬆軟,帶有一絲甜蜜。榛果奶凍則散發著濃郁的朱古力風味,而什綿乳酪則口感清新。煙燻鮭魚和烤牛肉的三文治。煙燻鮭魚的味道鮮明,而烤牛肉則明顯地讓人感受到奶油起司的濃郁風味。冰奶蓋開心果拿鐵 $52表面的奶蓋帶有濃郁的開心果風味,並灑上了開心果碎,口感順滑細膩

走進仙境下午茶盒$328/2

香橙伯爵茶費南雪
煙燻鮭魚奶油起司烤三文治
烤牛肉奶油起司烤三文治
蜂蜜什綿水果乳酪

芝麻和香橙伯爵茶的費南雪濕潤鬆軟,帶有一絲甜蜜。

榛果奶凍則散發著濃郁的朱古力風味,而什綿乳酪則口感清新。

冰奶蓋開心果拿鐵 $52
2024-07-23 264 views
最近我哋去咗一間咖啡店,試咗佢哋嘅「走進仙境下午茶盒」$328,呢個下午茶盒設計得非常精緻,適合兩人分享。迷你牛角包窩夫配莓果醬和椰子奶油賣相吸引,金黃酥脆,配上莓果醬同椰子奶油,莓果醬帶有微酸甜味,椰子奶油則香滑綿密。兩款scone 都好食,培根洋蔥迷你鬆餅,口感鬆脆,味道濃郁。每一口都充滿咗培根嘅香味同洋蔥嘅甜味,鹹香適中😋班蘭椰子迷你鬆餅帶有淡淡嘅椰香同班蘭葉嘅清香,呢款鬆餅甜而不膩,味道獨特。芝廠費南雪係一款傳統法式甜品,質地鬆軟,帶有濃郁嘅芝麻香味。外層微脆,內裡濕潤,甜度適中。香橙伯爵茶費南雪,帶有粒粒香橙乾同伯爵茶香氣。煙燻鮭魚奶油起司烤三明治賣相精美,烤至金黃嘅麵包外脆內軟。牛肉奶油超司烤三明治用上咗嫩滑嘅牛肉片,配上濃郁嘅奶油超司,味道濃厚。蜂蜜什錦水果乳酪係一個清新嘅選擇,水果嘅鮮甜配上蜂蜜同乳酪,味道非常清爽。配搭呢個下午茶盒,我哋揀咗熱摩卡同茶款「Happy」。熱摩卡嘅咖啡味道濃郁,配上巧克力嘅甜味,非常暖心。茶款「Happy」係一款果香茶,清新解膩。

迷你牛角包窩夫配莓果醬和椰子奶油

香橙伯爵茶費南雪,帶有粒粒香橙乾同伯爵茶香氣。

2024-07-23 272 views
忙完一輪想抖下,休閑地嘆杯咖啡先再接小朋友放學。位於鰂魚涌的Grotto,超近地鐵站,十分方便,假日次次去都非常滿座!平日兩點半後有下午茶menu,隨套餐可揀一杯Black/White/Dirty/Teapigs,性價比極高雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉 Under The CrustGrotto必點的貝殼粉,加入海膽汁呈現金黃色,creamy醬汁略帶微辣,頗惹味!雲石墨魚餅用上墨汁製成,咬落去啖啖墨魚肉,口感彈牙!牛角包窩夫有多款口味選擇,推介的開心果極之吸引開心果牛角包窩夫牛角包搽上焦糖,烤至外皮酥脆,內𥚃鬆軟,口感層次極之豐富,配上香濃綿滑的開心果醬,邪惡又美味冰奶蓋開心果拿鐵 奶蓋入口綿密香甜醇厚,開心果配淡淡咖啡味,口感輕盈不膩!火山石 焙茶麻糬鬆餅口感鬆脆,麻糬煙韌有咬口

雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉 Under The Crust

牛角包窩夫有多款口味選擇,推介的開心果極之吸引

冰奶蓋開心果拿鐵

奶蓋入口綿密香甜醇厚,開心果配淡淡咖啡味,口感輕盈不膩!

火山石

焙茶麻糬鬆餅口感鬆脆,麻糬煙韌有咬口
$80 (Tea)
  • 雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉
  • 冰奶蓋開心果拿鐵
再訪 Grotto 朝聖 失傳法蘭西多士🍞🇫🇷小編 長假期做足三日運動🏃🏻‍♀️🚴🏊‍♂️🤺🏋🏻 就係為咗一試 呢度嘅邪惡👿 法蘭西多士 超鬆軟,軟林林 😋 The wait is over - after a 3-day workout over the long weekend, treat myself the devilishly French toast Grotto's rendition of the French toast is a harmonious blend of creativity, craftsmanship, and captivating flavors.
再訪 Grotto 朝聖 失傳法蘭西多士🍞🇫🇷

邪惡"法蘭西多士:
2024-07-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
邪惡"法蘭西多士:
  • 失傳法蘭西多士🍞🇫🇷
2024-07-21 251 views
今日早上去咗游水,衝完身原來已經過咗lunch . 咁就同老婆去食個Tea Set. 見到呢間的”走進仙境下午茶盒” 好吸引就試一試。真實個盒子,so cute😍 。窩夫細細粒,一口一件。偏硬但好食。外面已有糖漿而𥚃面好有牛油香味。點小小椰子奶油仲香口。中間兩串三文治,一串係煙三文魚,一串係牛肉。兩串外面都烘得脆口。三文魚多士有basal 奶油,更加香口。牛肉食得出係高質,牛味夠濃。😋😋老婆叫咗杯開心果latte, 入口好有開心果的味道,微甜,好飲。👍🏻👍🏻我就要杯dirty , 好夠濃,啱曬我🥰🥰。咖啡加鬆餅真係好正。做完運動又食到個咁正的Tea , 今日滿 Fun。
真實個盒子,so cute😍 。

做完運動又食到個咁正的Tea , 今日滿 Fun。
2024-07-19 257 views
喺鰂魚涌區,暱藏於區內既signature 大廈之間有個世外桃園就係呢間小小咖啡店係有不同原因而要到訪不只一次1)能滿足開心果控有:三款飲品:本人比較鐘意凍奶蓋夠厚夠creamy, 或者Dirty Espresso 本身唔太甜,杯邊既開心果碎就好似 Martini 咁而不單調,開心果醬croffle 外形又可愛2)門外有種摩絡哥風既藍色同門框,內裡既文青就變左另一種感覺,超exotic!3) High tea 約 $328 兩人用真係超抵!咸點裡既三文治烘底做toast, 涵有三文魚同牛肉,第一次同第二次來訪都有食,第二次來訪帶來既朋友話覺得三文治中有香料草但也不會讓涵中既牛肉或三文魚失去原味。4)最後附近既街坊想帶寵物來嘆咖啡都係一個不錯既選擇(寵物友善咖啡店)

• PistachioEspressoDirty
2024-07-19 248 views
這家西餐廳位於鰂魚涌站附近,交通方便。餐廳的內部裝修新,氣氛輕鬆,環境清潔,侍應服務有禮。這家推出了特色二人套餐,走進仙境下午茶盒,每份套餐328元,賣相美麗。迷你牛角包窩夫配莓果醬和椰子奶油,牛角包窩夫沾有糖漿,口感較硬,莓果醬甜,椰子奶油味濃。培根洋葱迷你鬆餅,鬆餅較乾,帶點咸味。班蘭椰子迷你鬆餅,鬆餅較軟。巧克力榛果奶凍,朱古力味濃,口感滑。芝麻費南雪,芝麻很香,蛋糕鬆軟。香橙伯爵茶費南雪,帶點橙味和茶味。煙燻鮭魚奶油起司烤三明治,烤牛肉奶油起司烤三明治,麵包被油炸得香口,三文魚肉嫩,牛肉惹味肉質不柴,芝士味濃。蜂蜜什錦水果乳酪,味道微甜。包含任選兩杯飲品,開心果拿鐵是一杯很有特色的牛奶咖啡,開心果味道和牛奶咖啡味道很夾,Super Fruit是一杯熱花茶,花香撲鼻,茶味適中。
巧克力榛果奶凍,朱古力味濃,口感滑。
蜂蜜什錦水果乳酪,味道微甜。
2024-07-13
1K
2024-07-18 169 views
星期日有陽光, 下午約了好友去嘆下午茶.   地點鰂魚涌海澤街的 Grotto,  交通很便利,  由鰂魚涌地鐵 站 B 出口行 2 分鐘便到達.   Grotto  特式系藍色拱門,  送來一份浪漫感,  令大家回憶起希臘之旅. 我們喜歡餐廳的打卡點,  正能量金句, 好勵志.室內白色牆壁掛了七彩圖畫,  座位寬敞. 店長介紹季節下午茶主題是  Into the Wonderland  走進仙境下午茶盒 (2人份) $328-   整套共有 9  款美食,  有鹹甜點, 包 兩杯飲品.   立即落單, 我點了冰奶蓋開心果拿鐵, 朋友叫了洛神花檸檬汽水, 這個顏色組合, 看來很美. 冰奶蓋開心果拿鐵,  充滿夏日風情, 面層綿密的奶蓋配有開心果碎粒,  先呷一口感覺柔順清甜, 慢慢沁出醇厚開心果味,  十分甜絲絲, 誘惑味蕾.   主角  Into the Wonderland  走進仙境下午茶盒, 送到,  賣相吸引.   用玻璃木盒盛載著七彩繽紛的食品, 用上青草, 石塊墊著,  好像樂園內的花朵堆砌,  甚有創意.  9  款美食, 件件精美又新鮮.   先食鹹點 ~ 三明治.
我們喜歡餐廳的打卡點,  正能量金句, 好勵志.
煙燻鮭魚奶油起司烤三明治 , 烤牛肉奶油起司烤三明治
 9  款美食, 件件精美又新鮮.
冰奶蓋開心果拿鐵, 洛神花檸檬汽水
先食鹹點 ~ 三明治.   兩款 三明治, 用竹籤串著.  煙燻鮭魚奶油起司烤三明治 ,  烤牛肉奶油起司烤三明治.
培根洋蔥迷你鬆餅, 班蘭椰子迷你鬆餅
三明治烘得香脆, 餡料滿滿, 加上融化了的車打芝士, 味道十分濃郁.
芝麻費南雪, 香橙伯爵茶費南雪
煙燻鮭魚及烤牛肉,  選材及處理分別都很出色.  師傅把這手工三文治做得好有水準.   食得回味.
巧克力榛果奶凍
接著食甜點,   迷你牛角包窩夫, 配莓果醬和椰子奶油
蜂巢般的迷你牛角包窩夫, 烘得香脆,  塗上莓果醬, 酸酸甜甜真可口.   另一件塗上椰子奶油, 椰香味濃.
煙燻鮭魚奶油起司烤三明治 , 烤牛肉奶油起司烤三明治
英式鬆餅食得多.  今次兩款鬆餅好特別:  培根洋蔥迷你鬆餅,  班蘭椰子迷你鬆餅. 每人各一個.
培根洋蔥迷你鬆餅, 屬鹹點, 內有煙肉粒及洋蔥碎, 好香口.
Into the Wonderland 走進仙境下午茶盒
班蘭椰子迷你鬆餅, 甜點, 有班蘭綠及椰子香, 口感鬆脆.
法式金磚蛋糕費南雪  也有兩款:   芝麻費南雪, 香橙伯爵茶費南雪
迷你牛角包窩夫, 配莓果醬和椰子奶油
我愛 芝麻費南雪,  黑白芝麻加, 香脆又可口. 香橙伯爵茶費南雪 帶香橙味, 又帶伯爵茶香, 口感軟滑而不太甜.
蜂蜜什錦水果乳酪,    白滑乳酪, 伴上 新鮮士多啤梨及藍莓,  平衡較酸的乳酪味道,  食得好健康.
巧克力榛果奶凍,  奶凍香滑口, 巧克力味夠香濃,  加上用金箔做裝飾, 好名貴啊.
這個 High Tea set, 食物功夫好巧手, 組合味道也很不錯.
蜂蜜什錦水果乳酪
$168 (Tea)
冰奶蓋開心果拿鐵, 洛神花檸檬汽水
  • 配莓果醬和椰子奶油
  • 芝麻費南雪
  • 香橙伯爵茶費南雪
2024-07-09 193 views
依間Cafe嘅位置唔算顯眼,但勝在佢門口係好搶眼嘅藍色好適合影相打卡。佢哋嘅服務員態度都好好,cafe環境都十分舒適👍🏻開心果牛角包窩夫$46呢個牛角包窩夫可以外賣,堂食就要加1。今次經過鰂魚涌想搵個地方坐吓,所以都係選擇咗堂食。開心果牛角包窩夫賣相十分之靚,好打卡👍🏻上面嘅cream有淡淡嘅開心果味,所以如果想食龍開心果味嘅朋友可能會有啲失望,而上面亦都有少量嘅開心果碎,但係都未能夠加重開心果味。牛角包窩夫嘅質感微暖有啲硬,質感唔算太好,而且份量細件,所以堂食加一嘅話,要五十蚊一個就真係有啲貴。食過一次就唔會再食。

開心果牛角包窩夫$46

2024-07-08 194 views
約左閨蜜high tea 女孩子都係鍾意啲靚靚打卡嘢今次就特登喺OpenRice搵咗依一間有靚靚打卡tea set嘅餐廳星期六下晝兩點嚟到,坐低之後就慢慢開始多人😎😎餐廳本身都算係遠離繁囂,入到去環境好舒服,好靜,感覺好似去咗旅行咁,好relax「走進仙境下午茶盒」就係我哋今日嘅目標😎除咗有咸、甜嘅點心之外,總包括兩杯飲品,可以自己揀,性價比非常高!睇佢哋嘅Menu,真係睇到眼都凸埋!因為真係好吸引,好多甜品都好邪惡!開心果latte依杯Latte係超級好飲!好開心佢個杯咁大🥲🥲根本唔捨得飲晒!飲到一半,就已經諗緊好唔好再嗌多一杯🤓🤓成杯latte口感係好順滑,而開心果嘅味道係非常突出,非常香濃,成件事好舒服!下午茶盒一上枱,真係有走進仙境嘅感覺!超級靚,打卡一流!我最鍾意依兩件長方形嘅費南雪蛋糕❤️❤️外面嘅口感有少少脆,但中間係非常鬆軟。伯爵茶味嗰一件,茶味好突出!至於芝麻嗰一件,鬆軟嘅蛋糕,配上密密麻麻嘅芝麻,令到口感更加豐富,係非常好嘅配搭!兩款唔同口味嘅Scone,一咸一甜綠色嘅scone好可愛,係斑斕椰子味,味道清新,唔會太甜,好香脆,好似食緊曲奇餅咁🥰🥰另外有兩款三文治,同樣
約左閨蜜high tea
女孩子都係鍾意啲靚靚打卡嘢

「走進仙境下午茶盒」就係我哋今日嘅目標😎

開心果latte
依杯Latte係超級好飲!
好開心佢個杯咁大🥲🥲
根本唔捨得飲晒!
飲到一半,就已經諗緊好唔好再嗌多一杯🤓🤓

下午茶盒一上枱,真係有走進仙境嘅感覺!
超級靚,打卡一流!

兩款唔同口味嘅Scone,一咸一甜

另外有兩款三文治,同樣出色!
佢哋用嘅餡料同埋醬汁,真係揀得好好,好夾,令到成件事好完美❤️❤️而且三文治嘅麵包烘得好香脆,所有細節都做得好好👍🏻

我嘅閨蜜最愛不釋手嘅係依杯朱古力榛子奶凍,朱古力加榛子已經冇得輸啦,加埋金箔點綴,食落甜入心之餘,又可以瘋狂打卡❤️❤️
2024-06-28 1091 views
假日約友人到咖啡店,位置在鰂魚涌,店面就似藍藍的小屋,入口是藍色拱門,店舖環境令人感到休閒舒適賣相吸引的下午茶盒 ~ 走進仙境下午茶盒 (2人份) $328 ~ 木箱內鋪滿綠油油的草地,草地上放有幾塊石塊,再擺滿精緻茶點[ 迷你牛角包窩夫配莓果醬和椰子奶油 ]:5小件迷你牛角包窩夫,窩夫口感外微脆,可配上甜甜酸酸莓果醬,也可配濃濃椰子香的椰子奶油,味道食落更層次豐富鬆餅有兩款口味,口感外脆內軟 - [ 培根洋蔥迷你鬆餅 ]:帶鹹香的鬆餅,食落滿滿煙肉味,培根同洋蔥味道好夾,香氣十足;[ 班蘭椰子迷你鬆餅 ]:帶出淡淡班蘭葉香費南雪有兩款口味 - [ 芝麻費南雪 ]:帶伯爵茶香味,面層鋪滿滿滿黑白芝麻,味道香又脆口;[ 香橙伯爵茶費南雪 ]:帶香橙味,蛋糕質感濕潤三明治有兩款,用小竹籤串起三件三文治,每件都烘得酥脆,而且餡料滿滿,食落味道好好 - [ 煙燻鮭魚奶油起司烤三明治 ]:三文魚味道帶鮮味,又不會太鹹;[ 烤牛肉奶油起司烤三明治 ]:牛肉濃味有咬口[ 巧克力榛果奶凍 ]:中間有塊閃閃的金箔做裝飾,奶凍食落好香滑,香濃的巧克力味;[ 蜂蜜什錦水果乳酪 ]:乳酪味道較酸,無糖口味,再

[ 巧克力榛果奶凍 ]:中間有塊閃閃的金箔做裝飾,奶凍食落好香滑,香濃的巧克力味;[ 蜂蜜什錦水果乳酪 ]:乳酪味道較酸,無糖口味,再配士多啤梨及藍莓,口感清新又香滑

下午茶仲包2杯飲品 (不包括酒精類飲品) [ Ginger Turmeric $46 ]:飲品用 Lemonade, Orange Juice & Turmeric 調製而成,加入 Turmeric 味道又幾特別,Lemonade及Orange味道好夾,好好飲;[ 冰奶蓋開心果拿鐵 $52 ] 開心果拿鐵口感順滑,面層有綿密醇厚的奶蓋,帶有香濃堅果香

唔好以為每件都細細件,原來食落都真係好飽肚,份量好足夠,整個下午茶都超滿足

餐廳:Grotto
地點:鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地舖
2024-06-23
$164 (Tea)
2024-06-17 202 views
今日下午放假,去咗一間摩洛哥風情嘅西餐廳,入口係藍色拱門很另類,有去咗外國的感覺,hea 咖啡嘅好地方。面積唔算細,睇清楚仲有唔同風格嘅用餐區,即係啲座椅唔同。兩點幾到,既可以食午餐亦可以等多一陣點2:30之後嘅下午茶餐。午市套餐:雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉 Under The Crust $148 黑咖啡 +$20午餐包沙律,醬汁跟平時食到的味道不同,酸酸地中有些鹽味。貝殼粉似橙色的貝殼好靚,雲石墨魚餅特別,有兩隻蜆,少少紅辣椒嘅辣味,整體味道唔錯。Grotto 下午茶套餐香烤牛腹肉配金薯蕎麥沙律 $68配 Dirty,理論上下午茶份量比較少,但我覺得份量唔少,如正常份量。牛腹肉鬆軟,沙律鮮嫩,醬汁開胃。柚子蜂蜜牛角包窩夫 $32真有趣,用雪條棍串著,可以拿起食。牛角包窩夫是奇妙的組合,有牛角包的層次亦有窩夫的軟熟,簡單加啲柚子蜜糖已經好好食。鬆餅Aventurine $30班蘭與椰子的組合,外脆內軟,漂亮的班蘭綠。Lava Stone $38雙重朱古力加海鹽,魔鬼的誘惑,正!

面積唔算細,睇清楚仲有唔同風格嘅用餐區,即係啲座椅唔同。

午市套餐:
午餐包沙律,醬汁跟平時食到的味道不同,酸酸地中有些鹽味。

Grotto 下午茶套餐
香烤牛腹肉配金薯蕎麥沙律 $68

牛腹肉鬆軟,沙律鮮嫩,醬汁開胃。

柚子蜂蜜牛角包窩夫 $32
真有趣,用雪條棍串著,可以拿起食。

鬆餅
Aventurine $30
班蘭與椰子的組合,外脆內軟,漂亮的班蘭綠。

Lava Stone $38
雙重朱古力加海鹽,魔鬼的誘惑,正!
2024-06-16 104 views
星期六又落雨,冇得戶外活動,嘆返個下午茶係唔錯選擇。朋友帶我嚟到鰂魚涌呢間藍色小屋cafe。我地點了個走進仙境下午茶盒(2人份)慢慢嘆。下午茶盒上枱賣相相當吸引,非常適合打卡,色彩繽紛真係猶如走進仙境咁,見到心情即刻變靚。玻璃寶盒入邊鋪滿綠油油嘅草地,上面有啲石塊,上面就擺咗精緻美味嘅茶點。我哋先食鹹點, 煙燻鮭魚奶油起司烤三明治,烤牛肉奶油起司烤三明治。好精緻,用小竹籤串起,三文治烘得非常酥脆,餡料滿滿。Scone 有兩款口味,培根洋蔥迷你鬆餅,同埋班蘭椰子迷你鬆餅。我比較鍾意鹹味的培根洋蔥鬆餅,鬆餅外脆內軟,加上洋蔥,香蔥同埋微脆嘅煙肉,香氣十足,而且有口感。迷你牛角包窩夫配莓果醬和椰子奶油好吸引,牛角包窩夫冇得輸,蘸上香甜的草莓醬同埋椰子奶油,味道層次豐富。蛋糕有兩款口味,芝麻費南雪及香橙伯爵茶費南雪。芝麻費南雪有驚喜,黑白芝麻鋪滿咗響蛋糕上邊,非常脆口,而且蛋糕濕潤,芝麻味好突出。另外還有兩款甜點,蜂蜜雜錦水果乳酪和巧克力榛果奶凍。雜錦水果乳酪,呢款希臘乳酪比較清淡,無糖口味配上藍莓同士多啤梨,感覺健康輕盈,又香滑。巧克力榛果奶凍好驚艷,美美的有金箔做裝飾,朱古力味香濃,奶凍

巧克力榛果奶凍好驚艷,美美的有金箔做裝飾,朱古力味香濃,奶凍好香滑,朋友一試便愛上。

呢個下午茶盒set仲包兩杯飲品,我哋分別叫咗宇治抹茶latte同埋Ginger tumeric 。
宇治抹茶latte有好靚嘅拉花,宇治抹茶味香醇,唔錯。

Ginger tumeric 以橙汁檸檬汁同埋黃薑粉調配而成,估唔到用黃薑粉調製嘅飲品味道幾特別,同橙味同檸檬配合得好好。

呢個下午茶set原來食落都幾飽肚,賣相精緻,味道不錯,我哋渡過咗一個好愉快嘅下午。

2024-06-06 111 views
呢個星期差唔多日日都落雨,今日都唔例外,但我去咗到,鰂魚涌呢間藍調小屋,感覺休閒。~走進仙境下午茶盒~🔸煙燻鮭魚奶油起司烤三明治三文魚味道唔會太鹹,麵包烘得焦脆。🔸烤牛肉奶油起司烤三明治牛肉有點咬口,奶油味較濃。🔸培根洋蔥迷你鬆餅鬆餅鹹鹹香香,煙肉和洋蔥很配合,而煙肉的油分浸進鬆餅,令鬆餅味道更香,亦都唔會覺得乾身。🔸班蘭椰子迷你鬆餅入口時有淡淡的班蘭葉的香,口感較乾身。🔸迷你牛角包窩夫配莓果醬和椰子奶油窩夫外微脆帶韌口感,外表帶點黑糖味,配上莓果醬,味道甜甜酸酸,而配上椰子奶油,甜度會多啲。🔸香橙伯爵茶費南雪呢個金磚蛋糕除咗有濃郁的伯爵茶香味,香橙味亦都好突出,費雪南口感紮實,但仍有濕潤感。🔸芝麻費南雪表面鋪滿密麻麻的黑芝麻和白芝麻,味道很香。🔸蜂蜜什錦水果乳酪乳酪的酸味比較強烈,質地較稀,裏面有啲士多啤梨和藍莓。🔸巧克力榛果奶凍榛子味唔多,巧克力味濃,口感軟滑。🔸Tropical Mango Infusion冰滴咖啡中的芒果味很出,雖然揀咗凍飲,但咖啡冇沖淡果香,可以享受到果香的鮮味,味道層次豐富,帶點酸又有花香味,真係好吸引。🔸開心果拿鐵呢杯有豆香和堅果香,飲到底部仲食到開心果碎
~走進仙境下午茶盒~
🔸煙燻鮭魚奶油起司烤三明治
三文魚味道唔會太鹹,麵包烘得焦脆。
🔸烤牛肉奶油起司烤三明治
牛肉有點咬口,奶油味較濃。
🔸培根洋蔥迷你鬆餅
🔸班蘭椰子迷你鬆餅
入口時有淡淡的班蘭葉的香,口感較乾身。
🔸迷你牛角包窩夫配莓果醬和椰子奶油
🔸香橙伯爵茶費南雪
🔸芝麻費南雪
表面鋪滿密麻麻的黑芝麻和白芝麻,味道很香。
🔸蜂蜜什錦水果乳酪
乳酪的酸味比較強烈,質地較稀,裏面有啲士多啤梨和藍莓。
🔸巧克力榛果奶凍
榛子味唔多,巧克力味濃,口感軟滑。
🔸Tropical Mango Infusion
🔸開心果拿鐵
呢杯有豆香和堅果香,飲到底部仲食到開心果碎。