2024-08-24 65 views
試過「一嘗夙願」嗎?特別是,那個願望,哪管有多微小,早已被埋藏在內心一角;然後,某天它突然出現在眼前,你聽從了這個召喚、實行了,才發覺那本是那麼簡單!這天因事到了粉嶺,忽爾想起與朋友聊天時提起過這老牌冰室,平時沒有原因和動機來新界北,而如今人都到了,何不去碰碰運氣?除了可能人滿要等位,更令鄙人糾結的是石湖墟不易停車⋯怎料繞了幾圈、快要放棄時,竟找到了錶位,而且是故障的 (即是,想俾錢都俾唔到,奉旨停「覇王車」)!之後我大搖大擺、無牽無掛地走向這可能是「一期一會」的所在。而一人等位,兩分鐘便嗌籌入座了!真箇是神奇之旅。一個人,端詳著該點甚麼。紅豆冰「走唔甩」,單點一碗麵?還是點個「早餐」(兩個餐同是$46,分別只是蛋和麵包分開吃與否)?眼見鄰座餐盤上有菠蘿油,可以加錢改吃嗎?答案:「不可以加錢 - 那是免費的」!神奇之旅第二波,令我難以置信!望穿秋水的紅豆冰上枱了,午餐加杯冰,的確有點九唔搭八,我認。聽朋友說,店方是從一大塊刨出冰碎的,與他店的紅豆冰,用入貨的冰粒不同。無從考究,但眼前冰山般的景象說服了我!以後大家去飲紅豆冰,可以留意一下:餐牌是寫「紅豆冰」還是「紅豆刨冰」?「點石成金」

菠蘿油 (跟餐)
熱奶茶 (跟餐)
紅豆刨冰
牛肉通粉 (跟餐)
早餐
菠蘿油 (跟餐)
紅豆刨冰

「點石成金」,形容一些人能從最不起眼的東西,創造出無比的價值。在這裡,數十年來,從一而終地從石般大的冰塊,打鑿出一杯杯的消暑飲品。能養活人的,從不需要浮誇,心安理得就好。

2024-06-07
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$74 (Lunch)
紅豆刨冰
回頭度🍪8/10|人均消費💰~$30-50-🤍牛肉通粉茶餐 $46✨牛肉通粉通粉有唔少片鮮牛肉🐮食落幾嫩滑 牛味仲要幾出😋湯底薑味好重 食落好暖胃🫚味道🌕🌕🌕🌕🌑-✨雞蛋治(烘底+$3)軟熟嘅三文治 加上激厚嘅炒蛋🍳真係好好好滿足 而且炒蛋都好滑🤤麵包仲有微微嘅牛油香🍞味道🌕🌕🌕🌕🌗-✨熱飲一杯(凍飲+$1)-整體味道🌕🌕🌕🌕🌑抵食🌕🌕🌕🌕🌑
回頭度🍪8/10|人均消費💰~$30-50
🤍牛肉通粉茶餐 $46
✨牛肉通粉
通粉有唔少片鮮牛肉🐮
食落幾嫩滑 牛味仲要幾出😋
湯底薑味好重 食落好暖胃🫚
味道🌕🌕🌕🌕🌑
✨雞蛋治(烘底+$3)
軟熟嘅三文治 加上激厚嘅炒蛋🍳
真係好好好滿足 而且炒蛋都好滑🤤
麵包仲有微微嘅牛油香🍞
味道🌕🌕🌕🌕🌗
✨熱飲一杯(凍飲+$1)
整體味道🌕🌕🌕🌕🌑
抵食🌕🌕🌕🌕🌑
牛肉通粉
牛肉通粉
5 day(s) ago 0 views
廣成冰室位於上水的懷舊冰室屹立喺上水好耐依家逢星期三、四都休息早上開06:15至16:00所以小心摸門釘!菠蘿油絕頂好味道!最重要係個皮唔會喪跌D碎落黎!牛油🧈係份量剛好👍🏼早餐得兩款菜式我就叫左 薑絲鮮牛肉通粉薑絲與鮮牛肉識食一定要落埋胡椒粉!不得不提的就係 凍奶茶同凍檸茶!這就是冰室的味道。廣成冰室的餐牌係冇乜得你揀但全部都係經典懷舊營造出濃濃的香港情懷。店員們都是老員工,人情味濃!買少見少的情懷!
廣成冰室位於上水的懷舊冰室
屹立喺上水好耐
依家逢星期三、四都休息
早上開06:15至16:00
所以小心摸門釘!

菠蘿油絕頂好味道!
最重要係個皮唔會喪跌D碎落黎!
牛油🧈係份量剛好👍🏼
菠蘿油

早餐得兩款菜式
我就叫左 薑絲鮮牛肉通粉
薑絲與鮮牛肉
識食一定要落埋胡椒粉!
薑絲鮮牛肉通粉

不得不提的就係 凍奶茶同凍檸茶!
這就是冰室的味道。

廣成冰室的餐牌
係冇乜得你揀
但全部都係經典懷舊
營造出濃濃的香港情懷。
店員們都是老員工,人情味濃!
買少見少的情懷!
2024-08-23
$47 (Breakfast)
菠蘿油
薑絲鮮牛肉通粉
2024-08-08 99 views
熟客就是客人,一年或半年才幫睇一次,叫生客,就可以食完就問你就得未,但伴同人未食完,到叫你走先,不如在門口寫下半小時用餐,唔走,就雙計,現在到$45以上,食一個早餐,唔走每半小時就+錢
2024-06-27 300 views
開始喺上水返工,梗係要食勻周圍d嘢啦一開openrice見到最多collection嘅就係呢間咁就嗌份最signiture嘅蛋治 牛通la牛通嚟先 湯有胡椒味啦 有薑絲辟腥 牛肉片食落好嫩🤣其實成個味道好懷舊 好似屋企都會有嘅味蛋治 d蛋🤣真心勁 feel到係靠技術 炒到d蛋咁正lor厚身 但又唔乾身 同埋d蛋味好足🤣乾淨企埋嘅 需然冇乜靚裝修la
開始喺上水返工,梗係要食勻周圍d嘢啦
一開openrice見到最多collection嘅就係呢間
咁就嗌份最signiture嘅蛋治 牛通la
蛋治 d蛋🤣真心勁 feel到係靠技術 炒到d蛋咁正lor
厚身 但又唔乾身 同埋d蛋味好足🤣
乾淨企埋嘅 需然冇乜靚裝修la
牛通
2024-06-17
$50 (Lunch)
牛通
  • 牛肉通粉
  • 蛋治
2024-04-24 537 views
講開上水嘅冰室,基本上冇人唔識廣成冰室,呢間嘢開咗幾十年,佢嘅牛通加蛋治真係食極都唔厭,每一次食門口都好多人要排隊等大概都要等10零20分鐘,最近人更加多,因為佢嘅營業時間縮短咗,仲好似禮拜三禮拜四都會放假,平時呢好似開到2:30定兩點,想食嘅機會就係越嚟越少,誰人是在要特登就時間黎食,佢嘅蛋字啲蛋厚度呢真係冇得頂。仲有另外一樣嘢你唔要蛋治可以叫菠蘿油,我屋企人就比較鍾意食菠蘿油,但係佢個菠蘿油係凍嘅都好好食唔計嘅朋友可以試吓同埋佢嘅奶茶都好好飲
同埋佢嘅奶茶都好好飲
2024-03-08 618 views
已經忘記了多久沒有來十幾年都是同一份茶餐牛肉通感覺退步了雖然湯底仍然好薑好味但牛肉片只有淡淡牛味加上胡椒粉會味道更鮮蛋治一如以往厚厚的喜歡帶點濕潤的炒蛋還看到蛋白蛋黃兩色但紅豆冰是非常出色的紅豆分量十足濃郁且甜軟淋手刨冰金字塔碎冰最配紅豆可惜茶餐不能加錢轉紅豆冰一餐要飲兩杯飲品就非常飽60多年的真冰室由細個食到大個由排長龍到即入有機會還是會帶小朋友去試手刨紅豆冰金字塔
已經忘記了多久沒有來

60多年的真冰室
由細個食到大個
由排長龍到即入

有機會還是會帶小朋友去試手刨紅豆冰金字塔

🐮 牛肉通粉配雞蛋三文治 $42牛肉夠嫩, 通粉加左薑絲去煮可以去D肉腥煮到岩岩好 雞蛋三文治 鬆軟既麵包夾住勁厚既蛋, 麵包2面都搽滿牛油, 簡單得黎好又好食🐮 牛肉通粉配菠蘿油 $42呢度最出名既就係菠蘿油, 菠蘿包每日新鮮整既, 中間夾一塊厚厚既牛油🌟 冰室既下午茶先有既紅豆冰, 我推薦大家可以試下小編ig page @foodie_masian 👈🏻記得follow埋同比個like👍🏻支持下🥰~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 廣成冰室Guong Shing Ice Cafe地址:上水石湖墟新成路10號※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
🐮 牛肉通粉配雞蛋三文治 $42
牛肉夠嫩, 通粉加左薑絲去煮可以去D肉腥煮到岩岩好
🐮 牛肉通粉配菠蘿油 $42

🌟 冰室既下午茶先有既紅豆冰, 我推薦大家可以試下

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 廣成冰室Guong Shing Ice Cafe
地址:上水石湖墟新成路10號

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
  • 蛋治
  • 牛肉通粉
2023-08-17 1125 views
自小住上水,幫襯咗30+年,現已搬到外區,上星期都特登開車去食,但絕對係最後一次。當日生意並唔旺,一路有位,我老公食完野去咗洗手間,我因腳傷,等埋佢至起身埋單,當我剛飲完杯奶茶,有個疑似熟客入嚟,守門口個阿姐就即刻非常無禮貌咁問我:你啲嘢嚟齊啦,起身俾人坐啦!其實嚟得嘅,大部分都係街坊,食物質素根本好一般,大家只係習慣嚟吓,唔怪之得而家唔使等位,多得嗰個粗魯無禮嘅阿姐,令我知道,真係唔使再嚟受氣。

2023-06-21 1108 views
廣成冰室聽就聽過好多次但因地點問題一直都冇去試今次去間上水就決定一試⭐️紅豆冰有個圓錐體刨冰喺頂 賣相夠特別紅豆有成大半杯 香甜 夠腍起沙花奶落得幾慷慨整體味道唔錯唯一問題係用幼飲管 紅豆要用匙羹先食到⭐️雞蛋三文治份量十足 方包軟熟 去邊去得唔完整雞蛋尚算嫩滑 牛油味好突出但略嫌油膩 令到下層方包索晒啲油總結:食物可以 份量足環境一般 裝修懷舊 要搭枱坐得好迫服務還可以 態度普通一般落單冇問題 但成日送錯嘢價錢可以 去開可以試吓 特登去就唔值
廣成冰室聽就聽過好多次

服務還可以 態度普通一般
落單冇問題 但成日送錯嘢
價錢可以 去開可以試吓 特登去就唔值
2023-06-20 834 views
懷舊冰室已經少之又少,一心來試嚇這間廣城,看評論還不錯,從踏入冰室開始徹底失望,那班阿姐的態度真是絕,5個人坐一張卡位還不給櫈,叫我怎樣吃,落單到上通粉簡直就是懷疑人生,難食,菠蘿油牛肉通粉,蛋治,差👎
2023-06-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
2023-05-05 1110 views
【北區】【廣成冰室】香港嘅老牌冰室,因為現今世代好多人都蔑視「茶記」呢種本土文化,因此數量每況愈下。不過依然有一啲仲喺度同呢個世代做「相映成趣」嘅示範,例如今日要講嘅呢一間石湖墟嘅冰室,就真係老字號得嚟,老中青都中意。「以愛情來填滿的,用年華維繫的縱是銀或金或張白紙,依然完全沒保障……」我喺好多年前曾經同我嘅初戀情人喺對話嘅時候提及過一齊過食呢間嘢,我已經忘記咗我有冇應承過對方一定要陪佢嚟呢度食嘢,不過反正佢而家都有適當嘅人可以陪佢,我亦都無謂為對方徒添煩惱,為大家留個好嘅印象嘛。「愛到頭來能強積,或無人能累積那是人類美麗的幻想,只能求無力保養……」咁又做乜無啦啦走嚟食呢間,我坦白啲啦,就係我直屬上司叫咗我嚟試呢度啲紅豆冰好耐,我為咗自己來年嘅 appraisal 著想,就決定放低心中嘅羈絆,走嚟食吓呢間,起碼出年我個表現係 Poor 以上我已經心滿意足架喇。當然我喺好耐之前其實都自己嚟食過,罪疚感冇咁大。咁其實個個嚟到都係食茶餐,主菜「牛肉通粉」係呢度招牌菜之一,不過除咗薑味夠之外,唔算好特別。小食可以揀菠蘿油或者蛋治,蛋治我食過係唔錯嘅,今次唔揀。可惜個「菠蘿油」冇畀到驚喜我,好一

「以愛情來填滿的,用年華維繫的
縱是銀或金或張白紙,依然完全沒保障……」

「愛到頭來能強積,或無人能累積
那是人類美麗的幻想,只能求無力保養……」

可惜個「菠蘿油」冇畀到驚喜我,好一般,放喺門口個櫃,冇加熱就咁奉客,唔建議大家揀。餐飲我飲「熱奶茶」,其中一樣茶記指標性嘅嘢,遺憾地佢都唔算好突出,只係好普通嘅茶餐廳質素,咁樣收 $44 只能算係合理。

之後當然進入戲肉,就係只能以 $27 散叫而唔可以跟餐或者跟餐加錢嘅「紅豆冰」。我一向都對呢樣嘢麻麻,係直屬上司畀勇氣我,一上菜,佢個樣已經夠殺食,舊冰圓錐形,相當有視覺效果,飲落,味道都唔錯,好香豆味。

頭先講過,我不嬲都唔多好紅豆嘢,所以我都係就咁求其飲晒啲液體就擺佢喺度去嘆杯奶茶。點知疑似事頭婆走埋嚟同我加啲淡奶落去等我食埋佢,呢個舉動已經贏晒,我就乖乖哋同佢食晒啲紅豆,係繼宇治之旅之後第二次。

咁喺宇治嗰啲日本紅豆係靚好多嘅,不過今次其實都唔差,起碼我唔係勉為其難食,睇得出佢哋都覺得啲嘢正,唔想我嘥。最後用 $41 叫多隻「火腿奄列」,不過表現唔算特別出色,可能因為冇乜人叫,個火候控制得麻麻。

咁樣 $112 我都無話可說,始終係一個餐加兩樣散叫嘢。不過本來唔係叫奄烈而係想叫鳳凰奶糊,點知疑似事頭婆話餐牌冇價錢嗰啲即係冇供應,長知識,大家去食嘅時候要留意。佢哋逢星期四休息,大家要留意吓營業時間先好去。。。

(地址:上水石湖墟新成路10號)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃貨 #thatfoodiething #食物 #globaleats #1am北區 #上水 #石湖墟 #廣成冰室 #牛肉通粉 #菠蘿油 #熱奶茶 #紅豆冰 #火腿奄列 #1am0750 #1ambackup
2023-04-04 801 views
出名的懷舊冰室 慕名而來食左店舖最馳名既鮮牛肉通 同鮮蛋治蛋治足料感覺無落味精 幾新鮮健康味道係吾錯既但坐位就好迫夾 坐得吾舒服仲有蚊針🦟整體黎講 都值得一試有獨有既懷舊味道
出名的懷舊冰室

仲有蚊針🦟

整體黎講 都值得一試

有獨有既懷舊味道

2023-03-11 686 views
上水懷舊茶記老字號茶記冰室,專程揸車過嚟廣城冰室,當然一定要試佢嘅冰山紅豆冰😋😋😋我哋係下午茶時間嚟,入座嘅時間都坐滿人,但好快有卡位,初頭要同人一齊坐,座位比較逼夾,可能都比較舊嘅緣故一嚟到我叫咗佢嘅茶餐,有個牛肉通粉、厚蛋治、另加一杯紅豆冰👍🏻👍🏻👍🏻牛肉通粉,正常味道不是傳說中的出色😆😆蛋治好味麵包鬆軟,但可能我係叫餐,所以雞蛋唔係太厚,因為我見到隔籬枱有個女仔單叫蛋治,佢嘅後蛋治非常之好非常之吸引😂😂下次我都會單一叫蛋治🤣🤣佢最出色,就係佢杯紅豆冰,甜而不膩、仲有一個花奶冰山👍🏻紅豆蓉,非常之有沙唔會死甜呢杯,下次你一定會再encore🤣🤣
上水懷舊茶記

牛肉通粉,正常味道不是傳說中的出色😆😆

下次我都會單一叫蛋治🤣🤣

2023-03-09 479 views
🧊廣成冰室🧊一入黎感覺好似時光倒流咁,Menu上見證到好多幾十年前冰室獨有既飲品,例如牛肉汁、蓮子茶、鳳凰奶糊、榨檸汁等等,不過有得睇冇得叫既🥲。紅豆冰🫘🧊($27)紅豆冰雖然好多茶餐廳都有,但廣成喱杯紅豆冰既造型,放眼全香港,都係好獨特既😆,大半杯以上既紅豆加埋大大枝碎冰柱,正!飲落超多紅豆,好香甜,奶水反而少,一路食可以一路拮碎啲冰,感覺愈飲愈多🤣!牛肉通+雞蛋三文治+飲品($44)牛肉幾新鮮,湯底冇乜特別,就係舊式冰室個種鹹鹹地湯底🤣,雞蛋三文治幾驚喜因為真係好大份,蛋都係舊式做法,主要食蛋香,而唔係新式加好多奶偏滑蛋個種,麵包偏軟淋。菠蘿油($17)包唔係熱既,皮又唔算好脆,勝在牛油夠,普通質素啦。
🧊廣成冰室🧊

紅豆冰🫘🧊($27)

牛肉通+雞蛋三文治+飲品($44)

菠蘿油($17)
包唔係熱既,皮又唔算好脆,勝在牛油夠,普通質素啦。