2020-03-08 30 views
在青山道經過一間店已經聞到陣陣香味原來是Stone grill steak 石板燒牛扒!.它有比較便宜的午餐,但是我還是想食牛扒呢這裏有不同的肉類,我就選了最平$80的牛肩排牛肉(180g).其實180克份量都不少,厚切而且是完整的橢圓形。牛肩排就比較有咬口,因為筋比較多。牛肉十分新鮮,切出來一成熟是鮮紅色的,放在赤熱的石板上燒,有不同的調味料例如黑椒自家製牛肉汁等等。.另外這裏的飯、湯及沙律都是飲食的,我就飲了好幾碗羅宋湯,酸酸地,而且足料香濃蕃茄味。.$80就食到半自助餐,十分滿足。
在青山道經過一間店已經聞到陣陣香味
原來是Stone grill steak 石板燒牛扒!

它有比較便宜的午餐,但是我還是想食牛扒呢

其實180克份量都不少,厚切而且是完整的橢圓形。

牛肩排就比較有咬口,因為筋比較多。

$80就食到半自助餐,十分滿足。
2020-03-08 27 views
無肉不歡的我其實好鍾意食肉,特別係牛肉,今日又口痕想去牛極食鐵板燒牛扒,就同媽媽一齊來食返餐。這裡是自動點餐的,我們選了兩款牛,一款牛柳,另一款牛肩胛,點完餐我們就自由拿位坐低。呢度係半自助餐形式,白飯,湯,飲品都是任裝的,仲有沙拉做前菜。每次的湯都不一樣,這次是蕃茄牛肉湯,熱騰騰超級好喝,聽到其他食客都對這個湯讚不絕口,我也好喜歡所以喝了三碗。好快牛排上桌了,這裡有個好體貼的服務,是有圍裙給我們穿的,這樣就不會怕油彈到自己衣服。牛柳比較大塊,口感是滑溜溜的,而牛肩胛口感煙韌,好有嚼勁。兩款牛排我都喜歡,配著白飯吃真的可以送飯食幾碗。媽媽很喜歡這裡的沙拉,也忍不住去添加,我們真的不會虧本,飯都吃兩碗了,牛極吃飯基本都能吃到飽飽的,吃完都是捧著肚子回家,實在太爽了。
2020-02-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2020-03-06 39 views
其實間唔中都會玩下呢d 自家燒牛扒不過今次都係我第一次試牛極真係又大件又抵食呀! 我試咗牛肩肉 180g 同牛柳 200g其實好鍾意佢重量計算 因為同男朋友食佢一定要食大份啲以重量計番自己想要嘅份量咁就剛剛好啦另外佢套餐嘅價錢仲會包自助沙律吧同白飯 仲有湯 其實都真係幾抵㗎餐廳有好窩心嘅配件 就係圍裙啦自己煎嘅時候少不免會比油彈到 不過有圍裙就冇咗呢啲煩惱啦.不得不提嘅係另一個細心位 上菜嘅時候餐廳會先用廚房紙蓋住塊扒 等送上黎嘅時候唔好比油彈到購買食物係禁飛嘅 好似日本啲拉麵店咁枱面上亦都有好多唔同嘅配料 可以俾我哋自己選擇 我嘅真係我嘅翻桌之選啦
其實間唔中都會玩下呢d 自家燒牛扒

不過今次都係我第一次試牛極

真係又大件又抵食呀!
我試咗牛肩肉 180g 同牛柳 200g
其實好鍾意佢重量計算 因為同男朋友食佢一定要食大份啲

以重量計番自己想要嘅份量咁就剛剛好啦

餐廳有好窩心嘅配件 就係圍裙啦

自己煎嘅時候少不免會比油彈到 不過有圍裙就冇咗呢啲煩惱啦

購買食物係禁飛嘅 好似日本啲拉麵店咁

2020-03-05 26 views
每一日收工都經過牛極,好多人排隊,今日收工收晏左,同老公決左入去食晚餐,一入到餐廳要係門口自助式咁按機買餐,勁日本feel,選擇想要既牛,之後比安排坐位,餐廳裝修都好舒服,環境都好岩三五知已食,服務員都好細心講介紹。外面有自助區選擇,有日式牛肉湯任飲,白飯任食,調味料選擇,都好快上到枱,餐枱上仲有海鹽,黑胡椒等調味料。 牛柳 200g 個牛柳係熱石上,可以因為熱度整令到牛柳熟程度,入口好軟,唔會話好油膩。牛肩排 80g 入口即溶,口味不錯,
勁日本feel,選擇想要既牛,
外面有自助區選擇,

牛柳 200g
個牛柳係熱石上,
可以因為熱度整令到牛柳熟程度,
入口好軟,唔會話好油膩。

牛肩排 80g
入口即溶,口味不錯,
2020-03-02 39 views
朋友很想吃的燒肉,今天便尋找一間燒肉店~這店火山石燒肉非常抵吃。 牛肉之選擇多,愛吃牛之迷必選~每枱均有岩鹽及黑椒供自行調味,而醬料區亦有胡麻汁、燒烤汁等,可以自行取用伴牛扒,感覺不錯。這店牛肉多樣,有不同種類之重量可選,除了常見的西冷、牛柳之外,更有一些稀有部位等,牛味非常濃郁!而且能夠任添白飯和沙律等,味道亦滿質素!我們吃了牛牛肩扒及牛柳,上菜的炸炸聲,感覺棒。美國牛肩扒,即牛肩部位,肉質嫩。店內有6款牛扒,和牛、牛扒等。今天的牛肩扒,肉帶甜香,特別,略燒就可做到邊位微脆,配了燒汁便能提鮮。潮興食石燒牛,追上潮流,石燒牛扒店,吸引一大班朋友朝聖打卡。午市和晚市也很有質素,追上潮流,石燒棒棒的喔。
朋友很想吃的燒肉,今天便尋找一間燒肉店~

這店火山石燒肉非常抵吃。

午市和晚市也很有質素,追上潮流,石燒棒棒的喔。
2020-02-29 137 views
到深水埗買嘢,路過”牛極”牛牛專賣店! 🥩D燒烤牛肉味撲曬出嚟,♨️肉汁吱吱渣渣響,於是我就入去落order 了!🐃熱石牛餐通常都係揀一款肉,然後湯🥣丶沙律🥙丶白飯任裝🍚⋯⋯即使是大食積都一定吃得飽,而且好抵食入~$80起🤭今次我吃牛柳200g 都好夠大件🥩,加生蒜🧄配日本白飯可謂一絕!用熱石的好處是自己調節生熟,牛柳本身較瘦,我就燒到5成左右🩸,keep 多啲用汁!平平地,有得玩、有得吃....正!🦉
平平地,有得玩、有得吃....正!🦉
牛肩肉
2020-02-26
$100 (Lunch)
牛肩肉
  • 牛柳200g
2020-02-24 40 views
本身就好中意食牛排,對於呢種可以自己控制生熟程度,有得玩又有得食嘅石燒牛就更加不能抗拒~一上枱就聞到好香牛肉味,見到啲肉汁流晒出黎都覺得好吸引, 正呀!沙律、白飯同湯就任裝,咁就唔怕淨係食塊牛排唔夠飽啦! 記得唔好一次過切晒成件牛呀,切一塊食一塊,就可以避免熟得濟。如果食到咁上下塊鐵板唔夠熱,仲可以叫侍應幫手換過塊鐵板, service唔錯~So far 呢度坐得幾舒服,難得地無乜油煙味,所以食完都唔會覺得件衫一陣味,環境唔錯!

牛肩排300G

沙律、白飯同湯就任裝,咁就唔怕淨係食塊牛排唔夠飽啦!

牛肩排300G
2020-02-14 89 views
買完飛職員話石板唔熱要等半個鐘,ok我等,等咗半個鐘有多,見到排我後面買飛ge都食緊,我都未到,問佢就話會跟,又話我轉過枱,跟本我就一直坐定定係被安排位置上,等多15分鐘終於到,但塊石板完全唔熱,話爐壞我理解,職員叫我切細細舊再俾佢拎入去煎,我就唔理解咩事.... 飯又無,45分鐘都唔見有飯出,態度差,無禮貌勁多枱都催飯,點知出黎ge飯係生,未熟哂,個心硬ge.... 唉...... 食咗呢間野咁耐,愈來愈差,失望,no next time
垃圾牛扒
垃圾
2020-02-14
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
2020-02-12 136 views
因為呢排返工時間比較彈性,所以食Lunch去咗食熱石牛扒🙈,慢慢燒嚟食,平日未必食得切。不過其實成個過程都唔使食好耐,哈哈。熱石牛扒我食過幾次,但就未嚟過牛極,今次係同事帶我嚟食。一入鋪頭,我哋就喺門口部機落咗單先。餐廳主打石燒牛扒🥩,要揀嘅就係牛嘅邊個部位或者邊款牛,同埋份量。餐廳幾大同寬敞,而且環境望落都光猛企理,特別係自助區好乾淨,仲不時會見到店員出嚟抹下、Refill返啲食材👍。牛柳200G($110),我嚿牛柳個樣成嚿石頭咁,好好笑😂,牛柳出面的確已經係熟熟哋的啡色,但一切開入面又真係如佢Poster所講係一成熟(Rare),再自己慢慢用嚿石燒熟去。雖然我聽過人講,熱石牛扒一路切一路燒嚟食會比較能夠鎖住啲肉汁,但我驚陣間嚿石唔夠熱要換,好鬼煩,所以一次過切哂先。估唔到啲肉一直放喺嚿石上面,個樣熟哂,但肉質竟然完全無變鞋😍,正呀。而且佢嚿石好夠熱,我食到最尾一嚿佢都仲係出緊煙。牛肩排180G($80),呢個係我同事叫,不過我都試咗幾粒😙。雖然係牛肩排,但無平日咁多筋,肉質唔錯。肉味嚟講我就覺得牛柳出啲同好味啲,但牛肩排個味其實都ok。牛扒以外嘅嘢都係自助,包括湯、飯、沙律同醬汁

牛肩排

牛扒以外嘅嘢都係自助,包括湯、飯、沙律同醬汁。而飲品汽水🥤就唔包,要額外向店員落單,不過都有水供應。
自助醬汁

醬汁有三款,分別係自家製燒肉汁、蒜蓉同辛味燒汁。老實講,我覺得幾款醬汁味道都一般般😅,好彩牛扒肉味本身都ok,唔洗靠啲汁吊味。
自助沙律吧

🥗沙律菜幾新鮮,有唔少車厘茄。沙律汁有兩款揀:柚子沙拉汁同胡麻沙拉汁。
日式牛肉湯

至於個湯係有驚喜嘅,因為唔係好淡嘅麵豉湯,而係日式牛肉湯,即係蕃茄牛肉湯🍅。湯渣有唔少牛肉同蘿蔔,蕃茄味濃,雖然有少少重口味...,但都幾好飲幾開胃🤤。
總括嚟講,牛極嘅石燒牛扒都幾好味,而且嗌最細嘅份量已經好飽,都算抵食啦😛。我出門口先發現原來餐廳有做Lunch Set,下次有機會再試下先。
2020-02-03
$95 (Lunch)
日式牛肉湯
2020-02-11 48 views
晚餐來到深水埗的牛極吃石燒牛,CP值很好,最平$80已經可以享用到美味的牛排~先在門口的購票機買好餐品再由店員安排入座,有牛肩排、澳洲牛仔肉眼、西冷、牛柳、和牛(赤身)及和牛(富油脂)共六款可以選擇。等上菜的時候就去自助區拿餐具和食物,這裡米飯、湯、沙律和水都是以自助方式提取的沙律可選柚子沙拉汁或胡麻沙拉汁,我比較喜歡柚子那款,酸酸甜甜,吃起來清新爽脆零負擔,十分開胃麵豉湯也很足料,有菇菌、豆腐和海帶,冬日裡喝碗暖呼呼的湯最好不過。我們點了一份 180g 的牛肩排和 200g的牛柳,上菜時貼心的在上面舖了一塊廚房紙巾,防止油脂彈到到處都是,另外餐廳也提供圍裙給客人使用。上菜時牛排是一成熟 Rare,建議將牛排切成小塊再烹調至自己喜歡的熟成度,我就喜歡將四邊煎封,將肉汁鎖上再品嚐。牛肩排油脂豐富,牛的肉味濃厚。而牛柳油脂含量較少,肉質非常軟腍,質感嫩滑。配的白飯也是任添,配牛排吃令人十分滿足~

配的白飯也是任添,配牛排吃令人十分滿足~
  • 牛柳
  • 牛肩肉眼
2020-02-10 38 views
呢一日無無聊聊來到長沙灣,去咗貨櫃商場行下,跟住又來到青山道,見到一間熟悉的日式店,熟悉並不是來過,而係試過第二間分店,而呢間睇來好新淨,之前未見過,估計開嘅時間不太長。呢間同樣有售票機,採用先買飛後入座政策。點咗牛肩扒180g同埋牛柳200g,係成間舖最抵吃之選。雖然平,但品質一啲都唔差,牛柳嘅肉味濃郁,啱『重口味』人士,而牛肩肉就好嫩滑,鋪頭整咗一成熟後,畀客人自己燒到自己鍾意嘅成數,最最喜歡咁嘅做法,因為半自助形式,飯,湯,沙律,水任你吃幾多攞幾多,唔會嘥嘢。

2020-02-08 43 views
今日好幸福!!可以同屋企人一齊試吓呢一間最近新開張的熱石專門店~~呢樣嘢睇電視介紹就介紹多,真係食都係第一次!🥰店員首先會幫你燒熱左塊石板,之後你再因應自己的喜好加熱塊牛肉如果唔夠熱店員仲好貼心可以幫你換咗塊熱石!我就點左兩種牛肉澳洲牛仔肉眼和牛肩排。牛肩排:因為肩胛部是經常運動的部位,因此筋肉發達,肉質較結實,人妻最鍾意有口感,所以最喜歡呢個部位,店主沒有過分的調味,而是交由我們利用桌上的調味料,自行烹調。好友diy感覺。澳洲牛仔肉眼:老公仔就最愛肉眼了,肉質嫩、脂肪多!食落口軟林林又鬆化!出面仲有沙律吧,自己自助攞羅宋湯同埋飯!真係正宗嘅白飯任裝
如果唔夠熱店員仲好貼心可以幫你換咗塊熱石!

我就點左兩種牛肉

出面仲有沙律吧,自己自助攞羅宋湯同埋飯!真係正宗嘅白飯任裝
2020-02-07 40 views
今日同小胖女去左食呢排好hit既日式扒房,牛極,呢類餐廳既特色係首先會有一部類似日本叫既自助售賣機比客人買野食,跟住又係大量白飯,沙侓同湯比我地飲,黎到呢到係得好簡單既目的,肉食主意首先有唔同既部位同重量比我地買,我地分別叫牛肩排180g, 牛柳200g,先講牛肩排,牛肉味好濃,肉質較軟身,會比較岩食量中等既人食,因為食完會好留,基本上你食碗沙侓菜+一碗飯都飽哂之後就係牛柳,個人覺得會比較有咬口同肉汁比較多,岩哂大胃王,價錢亦都比較平,200g食完真係大滿足
今日同小胖女去左食呢排好hit既日式扒房,牛極

2019-12-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2020-02-07 28 views
今日去了深水埗牛極第一次食ed 自肋餐廳e 間是在門口點餐,可入現金!點好了拿住單,找坐位,坐好了把單號給店員!等左一陣有店員送來石燒牛!上台的石燒牛好細心有一片餐紙蓋住!防止油噴!店內供應一次性圍兜兜咁就唔會彈到衣服了!好貼心的安排!😍😍我們點了一個牛柳一個牛肩兩款都好有肉味!要多小成熟就是自己控制!飯,湯,沙律是自助飯是珍珠米,甘香軟糯!👍🏻湯是牛肉根紅蘿蔔湯!牛肉根好好味!煲到淋滑!沙律好新鮮爽脆!
今日去了深水埗牛極
第一次食ed 自肋餐廳
e 間是在門口點餐,可入現金!
點好了拿住單,找坐位,坐好了把單號給店員!
等左一陣有店員送來石燒牛!
上台的石燒牛好細心有一片餐紙蓋住!防止油噴!
店內供應一次性圍兜兜
咁就唔會彈到衣服了!好貼心的安排!😍😍
我們點了一個牛柳一個牛肩
兩款都好有肉味!要多小成熟就是自己控制!

飯,湯,沙律是自助

飯是珍珠米,甘香軟糯!👍🏻
湯是牛肉根紅蘿蔔湯!牛肉根好好味!煲到淋滑!
沙律好新鮮爽脆!

2020-01-24 159 views
平平地石燒牛扒,任食前菜,白飯同蕃茄牛肉湯,白飯可以加海苔粉。《牛肩排 180g》$80認可安格斯牛肉 Certified Augus Beef, 即係top 20% 左右,同USDA choice 差不多同級數,想食幾多成,自己燒。牛肩排特別之處係中間有一根透明的筋,不過本人覺得有點韌。《牛柳 200g》$110Excel Genuinely Better 呢個牌子無乜見過,牛柳油花比較少,但牛柳肉質同牛肉味都比牛肩排好,醬汁同牛柳都幾夾。總括嚟講,$100左右食半自助牛扒都算實惠。
沙律

牛肩扒

《牛肩排 180g》$80

《牛柳 200g》$110

總括嚟講,$100左右食半自助牛扒都算實惠。
沙律