努力工作之餘,偶爾都要食餐好嘅獎勵下自已 識食朋友極力介紹牛禪新岀的'飛驒牛',於是就同朋友們去朝聖吶!食燒肉前先食個沙律,呢個係青蘋果蟹籽沙律切成絲的青蘋果爽脆清新~刺身拼盤,有三文魚腩池魚响螺,每一件都是厚切,非常新鮮!池魚刺身帶有清新的魚味,肉質爽口鮮甜點左一客朋友鐘意吃的南瓜天婦羅~ 炸漿夠薄身,新鮮現炸而且做到不油不膩,整得好岀色👍🏼是夜重點!A5飛驒玫瑰,呢一Set已經可以試到飛驒牛嘅唔同部位啦!粉嫩的牛牛們排成一朵朵玫瑰,每一片飛驒牛上仲有呈現油脂分佈的大理石紋,睇到我都心花怒放🌹 飛驒牛係名古屋岐阜高山嘅特產,係香港都食到表示好感動!煎的時候已經聞到濃濃的牛味香氣四溢,好耐好耐無食過咁好食嘅燒肉!食落口係入口即化,口感非常滑順。平時我食燒肉都鐘意點啲醬汁,不過我發現原來高質嘅牛牛淨係加少少鹽提味已經非常美味,牛味濃郁🐮🐮燒大蝦~大蝦加牛油燒,惹味的配撘鱈場蟹腳同樣不在話下!味鮮而濃,肉質豐厚啖啖肉最後黎個和牛壽喜鍋,和牛蔬菜配菜加埋壽喜鍋的湯底,口感濃郁豐富食埋呢客小清新的海鹽雪糕作結,絕對是大滿足的一晚

努力工作之餘,偶爾都要食餐好嘅獎勵下自已

食燒肉前先食個沙律,呢個係青蘋果蟹籽沙律
切成絲的青蘋果爽脆清新~

刺身拼盤,有三文魚腩池魚响螺,每一件都是厚切,非常新鮮!

池魚刺身帶有清新的魚味,肉質爽口鮮甜

A5飛驒玫瑰

燒大蝦~大蝦加牛油燒,惹味的配撘

鱈場蟹腳同樣不在話下!

味鮮而濃,肉質豐厚啖啖肉

食埋呢客小清新的海鹽雪糕作結,絕對是大滿足的一晚

2017-10-19 353 views
【A5 飛驒玫瑰】$1680作為相機食先嘅港女,呢個 A5 飛驒玫瑰真係靚到你停唔到狂影!!!然後大家都係 keep 住心心眼 😍對我嚟講仲正過收到真玫瑰花 😂飛驒牛係來自岐阜縣嘅黑毛和牛係日本中部而又偏北嘅地方嚟飛驒牛一樣要經過認證㗎而 A5 級當然就係最頂級最正啦 🤤所以每朵飛驒玫瑰都自帶雪花花紋㗎我哋食嘅次序就係跟返油脂嘅豐腴度:牛頸脊 > 肉眼 > 牛小排全部都係精華部位,啲牛肉入口即溶最後就係食飛驒 A5 西冷,肉味係最濃郁店長建議我哋配白飯食,話食啲澱粉質再食牛會更好食加埋啲飯果然令啲和牛美味度倍增!【牛禪 house sake 放題】$100食烤肉當然要飲酒先盡興原來呢度係有自家 house sake加 $100 就可以任飲 🍶酒瓶嘅設計獨特,中間有個位放冰保持清酒嘅温度酒杯就放喺木枡入面,等你可以斟到滿瀉因為日本人係唔興自己斟酒㗎所以斟比人斟到滿瀉係代表住同樣滿瀉嘅心意 ❤️【帆立貝】$98@每一隻帆立貝都加咗牛油,就咁燒完就食得唔點任何醬汁已經好鮮甜【燒活鰻魚】$128多數食鰻魚都係食蒲燒鰻魚就咁白燒活鰻魚都係第一次食同蒲燒好唔同,鰻魚嘅魚肉食落鮮爽啲【

【A5 飛驒玫瑰】$1680

而 A5 級當然就係最頂級最正啦 🤤
所以每朵飛驒玫瑰都自帶雪花花紋㗎

我哋食嘅次序就係跟返油脂嘅豐腴度:
牛頸脊 > 肉眼 > 牛小排
全部都係精華部位,啲牛肉入口即溶

最後就係食飛驒 A5 西冷,肉味係最濃郁
店長建議我哋配白飯食,話食啲澱粉質再食牛會更好食
加埋啲飯果然令啲和牛美味度倍增!

【牛禪 house sake 放題】$100
食烤肉當然要飲酒先盡興
原來呢度係有自家 house sake
加 $100 就可以任飲 🍶
酒瓶嘅設計獨特,中間有個位放冰保持清酒嘅温度
酒杯就放喺木枡入面,等你可以斟到滿瀉
因為日本人係唔興自己斟酒㗎
所以斟比人斟到滿瀉係代表住同樣滿瀉嘅心意 ❤️

【帆立貝】$98@
每一隻帆立貝都加咗牛油,就咁燒完就食得
唔點任何醬汁已經好鮮甜

【燒活鰻魚】$128
多數食鰻魚都係食蒲燒鰻魚
就咁白燒活鰻魚都係第一次食
同蒲燒好唔同,鰻魚嘅魚肉食落鮮爽啲

【鮮鱈場蟹腳】$268
鱈場蟹蟹肉特別甜是常識吧
不過出街食蟹,拆蟹係最麻煩
而家蟹殼處理好哂,儀態都返哂嚟~

【牡丹蝦】$78@
刺身擺盤好靚,啲蝦好肥美

【日本青蘋果蟹籽沙律】$78
青蘋果切成幼幼嘅一條條加上勁多蟹籽粒粒
個口感好豐富~ 味道酸酸甜甜好開胃

【洋蔥墨魚咀】$88
墨魚咀好彈牙,香香脆脆配 sake 一流
(所以有 sake 放題真係好 😭)

【免治雞肉棒】$48
又係下酒菜,啖啖肉~

【榴槤雪糕】$30
濃濃嘅榴槤味濃縮喺一球冰凍嘅雪糕度
海鹽雪糕鹹鹹哋都好過癮
呢兩個味都好好食
2017-10-19 288 views
日本青蘋果蟹籽沙律 - $78呢個沙律作前菜非常開胃,我好怕沙律過多菜 但這個沙律大部分都是青蘋果,所以很易接受亦不怕很草青味👍🏻配埋蟹籽同沙律醬,口感更上一層樓!A5飛騨玫瑰 - $1680這個賣相超吸引,對於相機食先既女生們,未開始燒肉已經讚口不絕。味道更加有驚喜!和牛的脂肪比例非常平均,口感亦都是完美。老闆建議將和牛配玫瑰鹽,更加提升牛的鮮味。整體而言,這道菜是完美,極力推介!燒活鰻魚 - $128老實說,一向唔食鰻魚既我令我愛上鰻魚!因為我一直都嫌鰻魚比其他魚腥,好久以前食過一次之後都沒有興趣,但這家的即燒鰻魚,令我對鰻魚重新定義!鰻魚肉很滑,腥味亦不重,配合秘制的鰻魚汁,真係令我愛上鰻魚!和牛壽喜鍋 - $318這壽喜鍋的牛亦非平常打邊爐的牛,即使牛在鍋中滾了一會,牛亦沒有變老或縮細,牛肉味亦滲入湯底,湯底亦滲入牛肉,亦不會遮蓋牛的鮮味。整體而言,這餐廳的質素相對高,食物質素亦很好,店主十分追求食品新鮮,所以牛、海鮮、刺身等等都好值得一試!適合一大班人聚會或生日食!
日本青蘋果蟹籽沙律 - $78

A5飛騨玫瑰 - $1680

燒活鰻魚 - $128
老實說,一向唔食鰻魚既我令我愛上鰻魚!

和牛壽喜鍋 - $318

2017-10-18 211 views
三款前菜分別是海蜇、蒜子、銀魚仔。我最愛醬汁醃制蒜子,無辛辣味,帶點咸味,十分爽脆,是餐前醒胃菜。和牛蛋糕由曰本近江牛堆砌而成,下層是一塊塊牛頸脊鋪成,花朵部分是牛小排,賣相好靚。店員逐片放在鉄板上輕輕烤兩面,油份滲透出來,入口溶化,肉味濃郁,囗腔充滿著油香味,令人一試難忘。雜錦海鲜鍋,湯底鮮甜美味,以金目鯛和池魚烹煮;肉質嫰滑,還有帶子和青口,相當豐富。接著點了一份雜菜,平衡一吓油份;雜菌跟蘆筍很夾,兩者都很爽口。最後還吃了日本抹茶雪糕,濃濃的抹茶味,唔太甜。

最後還吃了日本抹茶雪糕,濃濃的抹茶味,唔太甜。

2017-10-18 250 views
人愈大其實愈難約齊人出黎見面 難得我前幾晚終於約到齊人 當然要食返餐好😋 一路以來 作為一名專業吃貨 有張口袋名單係唔少得 而牛禪屬於吃貨口袋名單之一 所以我一直想一班人一齊食 今次就預先book定位7點幾準備齊齊吃好西 😬未食當日重頭戲前 我地簡咗食返個日本青蘋果蟹子沙律 味道相當之吸引 尤其佢青蘋果以絲狀既切法 讓青蘋果變得口感更佳😋蟹子既份量也不少 跟青蘋果🍏相當結合 令成個口感都好豐富👍🏻 而生菜同蕃茄夠新鮮 食落幾開胃 為接住落黎既飛禪牛做好準備👏🏻食牛肉邊少得飲野 飲酒的確係最好不過🍺 朋友簡咗個清酒放題 一人加一百蚊任飲清酒🍶 我地小酌之餘仲傾下出黎社會後既趣事🗣 不得不讚 佢既酒杯同器皿相當靚👍🏻見到侍應特登把酒斟滿 差唔多斟滿個小酒杯 甚至瀉埋出黎 覺得好奇怪🤔 原來背後既原因相當有意思 滿瀉係寄語幸福滿瀉❤️💞 聽完大家之後都醒目斟到杯杯都瀉☺️✌🏻A5飛驒牛肉套餐係今日黎牛禪必食既重頭戲 我地6個人望到個樣都流哂口水🤤 牛肉以玫瑰花形態卷起黎 相當的吸睛🌹我地除咗相機食先 仲仔細聽清楚侍應介紹各個部位既特點同食法 當然仲幫手燒埋 認真貼心😚 聽佢講飛驒牛既評價相當高

A5飛驒牛肉套餐係今日黎牛禪必食既重頭戲 我地6個人望到個樣都流哂口水🤤 牛肉以玫瑰花形態卷起黎 相當的吸睛🌹我地除咗相機食先 仲仔細聽清楚侍應介紹各個部位既特點同食法 當然仲幫手燒埋 認真貼心😚 聽佢講飛驒牛既評價相當高 主要因為牛隻係高山5000多米既環境養殖 空氣加水質既配合 所以令飛驒牛既脂肪分佈得肥美👅 侍應放低咗三款調味料 分別係 燒肉汁 芝麻醬 海鮮辣醬 配唔同野食點不同既醬汁會有畫龍點睛既效果😍仲提示我地可以唔沾醬 與海鹽一齊食會成功嘗試到飛驒牛既鮮味同肉汁😋和牛既唔同部分有唔同食法 侍應有仔細既介紹💁🏻
當中我就最鐘意食就係飛驒牛脛脊同A5肉眼😍牛脛脊味道最香 雪花分佈得均勻 由於係牛活動最多既部位 所以相當有咬口👍🏻 而肉眼就脂肪含量多 甜味同香味都多 食落又有肉味😋兩個部分既肉都好好食 侍應好細心咁幫我地燒完之後分到我地一人一塊肉💁🏻岩哂我地哩班吹水怪邊食好野邊吹水🤤🤤

向來我都大愛和牛壽喜鍋🥘 係我食日本菜必點之選 而湯底調味係壽喜鍋既重點 和牛多汁滑嫩 醬汁香甜 我忍唔住飲咗好多啖湯 入面用料有齊平日想見既大葱豆腐同粉絲 而洋蔥絲也相當甜同爽口 仲有雞蛋 撈埋相當好食🍳
除咗食牛肉 我地都怕太過單調 所以就嗌咗一款海鮮黎試☺️ 大家一致覺得食帆立貝係唔錯既選擇 所以就嗌咗六隻一齊大家試😍 帆立貝相當既大隻 餐廳有心思咁放咗同帆立貝最襯既牛油 當牛油連殻放係爐面上燒🔥 牛油慢慢地融化 牛油既香味馬上散發出黎 大家望住佢燒都流哂口水🤤🤤 帆立貝本身好新鮮 肉質爽口彈牙 多汁👍🏻 唔需要特別沾任何既調味料就已經食得出佢既鮮味十足 值得推介😬
作為一班傳統既中國人 我地都認為一餐好既晚餐係唔能夠冇蔬菜食🤔 所以我地就嗌咗碟日式炒野菜 份量合理 有齊唔同款式既菜同菇 有紅蘿蔔 椰菜同幾款雜菇😲 炒得幾香口又唔會過於油膩 正好中和咗岩岩大戰飛驒牛既飽肚感✌🏻
食完成餐晚飯 大家對唔同既菜式 特別係飛驒牛肉念念不忘😈 侍應服務得好又相當加分 所以我地即刻密謀過多排再黎好好慰勞自己❤️
2017-10-17 231 views
7個人gathering,又次食到捧住個肚走,叫左兩個前菜: 有三點前菜同日本青蘋果蟹籽沙律,三點前菜有蒜頭,魚仔同海蜇,十分開胃。小食叫左洋蔥墨魚咀好正,免治雞肉棒 - $48(必試**),日本青蘋果蟹籽沙律,南瓜天婦羅 。食日本野點可以唔叫剌身,特上創作壽司拼盤 ($288),五品刺身拼盤,有日本响螺 (大)時價 $380,三文魚腩(4片)$108,深海池魚皇 (4片)$188,池魚原條(細條)時價$258,牡丹蝦 (每隻)$78 ❤❤❤平時唔好生野既我都食左幾隻大蝦!!!A5飛騨玫瑰!!! - $1680 好靚!!!相機食先!!! 影左成廿張相,好肥美,好juicy,配埋白飯食一流!! 唔洗加醫汁,加小小鹽食已經好足夠,好美味! 好幸福💕💕💕 重點有人幫你燒埋,服務一流!和牛壽喜鍋 - $318好甜! 牛肉又正!house sake 甜甜地,好重酒base,易入口!

和牛壽喜鍋 - $318好甜! 牛肉又正!

house sake 甜甜地,好重酒base,易入口!

• 玫瑰燒肉
2017-10-12 7488 views
上次跟朋友到Soi 18吃飯,途經旁邊牛襌,好香的燒肉味飄到出門口。決定星期五晚約家人食餐好既!我們比較早到、不太多人,餐廳好闊落舒適。先來一碟前菜。炸魷魚鬚吃得多,炸白飯魚還是第一次吃。炸白飯魚細細條、粉唔算多、好酥脆、不用蘸汁已經夠味飛驒玫瑰 眾所周知大家去日本都會吃飛驒牛、喜歡它嫩滑入口即溶的感覺。新推出的飛驒玫瑰把每片飛驒牛卷成一朵朵艷麗的玫瑰花以木架盛上,擇盤吸睛精緻,綴以蔬菜和紅葉在旁,活像一件藝術品和牛油脂紋路清𥇦可見、且分佈比例完美,急不及待趕緊吃一片侍者細心為我們逐塊燒,奉上岩鹽及醬料。先試牛脛脊、薄薄一片、入口即溶、牛味濃郁、沾少許岩鹽更提昇了味道。然後再試這牛小排、油脂成分再多一點、脂香四溢、吃一口白飯、油分滲透飯粒、Oishi然後還有A5 西冷和A5肉眼、同樣有足夠油脂、美味非常、不知不覺間吃了一整碗白飯炸蝦天婦羅炸得幾酥脆、蝦肉爽口、炸粉只是薄薄一層。雪糕可選芝蔴、綠茶和榴槤。不時很少機會吃榴槤雪糕當然要點這個。好香榴槤味啊值得一讚是美女老闆娘親自來介紹各種食材,員工亦殷勤有禮為我們詳述各款和牛的特性和食法。

飛驒玫瑰

和牛油脂紋路清𥇦可見、且分佈比例完美,急不及待趕緊吃一片

炸蝦天婦羅炸得幾酥脆、蝦肉爽口、炸粉只是薄薄一層。

$400 (Dinner)
2017-10-12 4294 views
七味魷魚炸粉是薄薄一層,新鮮炸起的魷魚鬚可口酥脆。特上創作壽司拼盤侍應表示刺身每天空運到港,所以沒有固定的配搭,師傅會視乎來貨的質素決定哪些魚可用來制作壽司。今天的組合(由左起):三文魚腩、池魚王、吞拿魚腩、牡丹蝦、鯖魚、帆立貝、金目鯛、蟹籽呑拿魚蓉、海膽軍艦魚和飯和比例接近2:1,刺身完全覆蓋壽司飯。魚的色澤佳,光看已想像到其味必鮮。吞拿魚色澤鮮紅,還撒了點金箔,非常矜貴!每件壽司的魚肉也有相當厚度,口感豐富濃郁,朋友們邊吃邊讚魚香充滿口腔。龍眼冰消暑冰涼A5飛驒玫瑰木架擺放著飛驒牛的不同部位,牛脛脊和牛小排是捲成玫瑰狀,而且每一層木架也插著一面寫著部位名稱的小旗子。擺盤的菜蔬和葉子裝飾也見講究。替我們燒肉的店員建議我們由最「瘦」的牛脛脊開始吃,未燒已看到雪花分佈平均。吃第一件燒和牛已令大家嘩嘩聲,就算最瘦的肉也是嫩滑重牛味。A5西冷牛味較濃,油脂最豐富,只能以齒頰留香來形容。A5肉眼鐵板燒提供三款醬汁:燒烤醬,帶點辣的海鮮醬、芝蔴醬。極品A5級飛驒牛雖不是三大和牛之一,但肉質軟綿,燒後的肥脂帶半融化的油香,不用蘸任何醬汁也鮮嫩甘甜。我蘸了點岩鹽,原來有解消解和牛的肥膩感。由於整份A
七味魷魚

炸粉是薄薄一層,新鮮炸起的魷魚鬚可口酥脆。

特上創作壽司拼盤

今天的組合(由左起):

龍眼冰消暑冰涼

A5飛驒玫瑰

吃第一件燒和牛已令大家嘩嘩聲,就算最瘦的肉也是嫩滑重牛味。

A5西冷

牛味較濃,油脂最豐富,只能以齒頰留香來形容。

A5肉眼

鐵板燒提供三款醬汁:燒烤醬,帶點辣的海鮮醬、芝蔴醬。

我蘸了點岩鹽,原來有解消解和牛的肥膩感。由於整份A5飛驒玫瑰的份量頗多,所以我們也點了白飯來佐餸。

不論壽司或者燒牛的質素也高,而且座位寬敞,店員也很主動介紹食物,確實是味蕾大滿足的日式盛宴!
2017-10-11 268 views
朋友生日,大家都知道她是牛魔王,無牛不歡。我們就選了牛禪為她慶生。牛禪裡面寬敞,十分舒適。食牛前,我們先點前菜,刺身沙律,壽司。三點前菜$30: 蒜頭,魚仔,海蜇。我尤其喜歡蒜頭,很開胃。刺身沙律$78刺身切成一粒粒,像一朵五顏六色的鮮花,不捨得吃。餐廳設計有心思,增添美觀。特上創作壽司拼盤$288有三文魚,拖羅,牡丹蝦,海膽,金木鯛,池魚..顆顆都很新鮮。三文魚切成花壯。增添食慾。食牛前當然要有調味醬,增加味蕾,分別有芝麻醬,海鮮醬,燒烤醬。不過我當日從侍應口中得知正統食牛,不是點醬,是點鹽來吃。我吃牛的知識又增加了一點。到食牛啦,首先出場是和牛蛋糕$980真像蛋糕一樣。和牛蛋糕都是近江牛。最上一層花朵是牛小排,底層是牛頸脊。脂肪分佈平均。我們先吃牛小排,淺嚐第一口,大家都異口同聲說很好味。我們叫了白飯,蔬菜以解吃牛的油膩感。蔬菜有牛油露荀炒野菌$78到這餐的主角出場就是A5飛騨玫瑰$1680端上來的時候真是不得了,大家都嘩一聲,說很美,尤如真實的玫瑰花。這個玫瑰有飛騨牛脛脊,小牛排,A5肉眼,A5西冷。旁邊有蔬菜如粟米,南瓜作點綴。這個A5飛騨玫瑰塊塊都肉質紋理清晰,紅白色分明,一

牛禪裡面寬敞,十分舒適。

食牛前,我們先點前菜,刺身沙律,壽司

刺身沙律$78

特上創作壽司拼盤$288

到食牛啦,首先出場是和牛蛋糕$980

我們叫了白飯,蔬菜以解吃牛的油膩感。

蔬菜有牛油露荀炒野菌$78

到這餐的主角出場就是A5飛騨玫瑰$1680

這個A5飛騨玫瑰塊塊都肉質紋理清晰,紅白色分明,一放入口,肉質鮮嫩細膩,牛味濃郁。入口即溶,肉味在口腔來徘徊。

食完牛,我們再來一個什錦海鮮鍋$318

有青魚,池魚,青口,帶子,紅蘿蔔,冬菇。一解吃牛的膩感。

最後我要了榴櫣雪糕,這一餐非常滿足。不過最重要壽星女也吃得很開心,說這餐和牛很高質。

$700 (Dinner)
Celebration
Birthday
2017-10-04 269 views
餐廳地方大, 坐得舒服, 個個FD都話呢間唔錯,一於就試試.開頭叫左D唔同既頭盤食, 當中比較出色既係刺身, 刺身放置位置比較靚之外, 吞拿魚尤其地出色同好味.不過記得留肚唔好食太飽, 一陣唔夠位食主菜.一位牛大約就係圖中咁多, 有個1,2,3,4既圖係For 食邊樣先會好,佢地一般跟住數字去就係由淡味去到濃味, 既食法, 咁味道比較濃既6,7我係比較中意食,肉身比較軟同滑,會比較易入口即溶既感覺, 如果唔識燒可以叫人黎教你服務員都好耐心.我個人中意叫碗飯黎送下牛,只食肉, 尤其和牛脂肪會比較高, 會好油, 同好濟, 所以加d飯食下會唔錯的.特飲也不錯, 不過我杯野飲幾大杯, 有d飽, 都係注意唔好太飽就ok!宜加叫和牛套餐,會有送酒飲, 小小支都唔錯, 味道唔算太強,清清甜甜.甜品雪糕似哈根到既水準, 我唔知佢地用咩牌子, 但都好食既!服務水準同食物都係不錯的, 如果想享受下的人 可以一試,價錢約400一位左右
開頭叫左D唔同既頭盤食,
當中比較出色既係刺身
刺身放置位置比較靚之外,
吞拿魚尤其地出色同好味.
不過記得留肚唔好食太飽, 一陣唔夠位食主菜.
佢地一般跟住數字去就係由淡味去到濃味, 既食法,
咁味道比較濃既6,7我係比較中意食,
服務員都好耐心.
我個人中意叫碗飯黎送下牛,只食肉, 尤其和牛脂肪會比較高,
會好油, 同好濟, 所以加d飯食下會唔錯的.

清清甜甜.

服務水準同食物都係不錯的, 如果想享受下的人 可以一試,
價錢約400一位左右
2017-10-04
2017-10-02 208 views
夏季嘅舊同學聚會又到,晚飯地點今次由輪到我去決定。收到風有間叫牛禪嘅日式燒肉店餐廳絶對係好嘢之餘,價錢亦好合理,真正做到一分錢一分貨,今次我發辦,絶對唔衰得,一於就去呢度啦!餐廳都幾闊落舒適,好適合一大班人聚會食飯,有VIP房供訂座,唔錯!今次我地嘅係主角近江和牛盛宴,但食好嘢之前我地都要食啲前菜開開胃先!漬物前菜魚仔,蒜頭、海哲、都醃得好適中,食完真係食慾大增!明太子玉子燒玉子燒上面擠滿左蛋黃醬,一夾起啲煙即刻湧上嚟,視覺一流!中間包住明太子,芝士拉絲,食落蛋味超濃,仲好暖胃!芒果蟹籽沙律啖啖肉之前當然要食番個沙律打打底先!芒果好鮮甜,青瓜絲爽口!芒果夏季當做,所以香甜又軟熟,食完好舒服!五品刺身拼盤三文魚腩,金目鯛,伊佐目,日本響螺,同帶子,五款都勁鮮甜!三文魚腩肥美鮮甜,油份甘和。帶子鮮甜爽嫩。日本響螺爽口彈牙。金目鯛同伊佐目鮮魚味十足!激讚!近江和牛盛宴原來九月份有驚喜,店員話凡係order依客盛宴套餐就會送一支月山出雲純米吟釀300ml。食燒肉配清酒真係無得頂,介紹下呢個近江和牛套餐先,總共有九個唔同既部位,每個部位亦插上小旗仔,比我地識別唔同部位嘅和牛,未食都流緊口水,另外

漬物前菜
魚仔,蒜頭、海哲、都醃得好適中,食完真係食慾大增!

明太子玉子燒

芒果蟹籽沙律
啖啖肉之前當然要食番個沙律打打底先!

五品刺身拼盤

近江和牛盛宴
原來九月份有驚喜,店員話凡係order依客盛宴套餐就會送一支月山出雲純米吟釀300ml。食燒肉配清酒真係無得頂,介紹下呢個近江和牛套餐先,總共有九個唔同既部位,每個部位亦插上小旗仔,比我地識別唔同部位嘅和牛,未食都流緊口水,另外餐牌都可以清楚睇到每個部位既肉味、咬口同油花度。食嘅次序都好講究,店員建議由淡味到濃味咁燒,如果先食濃味油份高既部位,會好快感到有滯膩感,所以就由1-9咁一步一步咁慢慢燒黎食

1.和牛牛舌薄片--------爽口,初嚐牛味
2.牛臀肉--------多汁,牛味極重,肉質軟熟
3.牛腿上---------肉質比較軟熟但有咬口
4.牛腿肉---------肉汁多,入口即溶又軟熟
5.牛肩肉---------比較彈牙,食嗰陣比較有咬勁
6.牛頸脊---------啖啖肉,油份比較高,軟熟得嚟好香口
7.牛小排--------油花高,入口即溶,肉汁超多又油
8.西冷----------油花高,食完會感到有少少滯膩,但超好味!
9.肉眼----------都係油花高,入口即溶,脂肪油份高,但真係超級滿足,啲脂肪油真係好味到真係無得頂。

日式炒野菜
啖啖肉之後真係要食番注菜先啱數。野菜用麵豉醬炒,入面有木魚、野菌 椰菜、金菇、雞肶菇等,食落好香口又多汁,有消滯嘅感覺。

什錦天婦羅
天婦羅炸得剛剛好,冬菇、蝦炸完都仲水份十足,好出色!

巨峰提子梳打
配番杯濃郁提子味解解滯,一大啖飲落去,爽!

海鹽雪糕
海藍色觀感好舒服,鹹度適中又凍嗰種感覺都好特別。

總結:
果然無令舊同學失望,個個都讚不絶口!除左主角牛之外,每款食物都係水凖之作,真係可以做定期聚餐嘅熱點,讚!
2017-09-27 3964 views
呢排工作極度忙碌,日日放工攰到暈咁滯,真係食龍肉都冇味男朋友同我講:「咁請你食牛肉啦!」真係一秒冧爆然後我就9秒9衝去BOOK呢間牛禪喇!有咩咁吸引? 因為呢度有「極上和牛盛宴」($1480),我可以食哂成隻牛的所有部位,由淡味到濃味,餐廳已經幫你分配好。只要跟住呢個次序來燒,就可以享受極緻的美味!和牛就是不一樣,香氣四溢,入口即融!只吃肉難免會有點油膩,所以也點了其他小食:三點前菜($30)本來就是因為便宜才點的,沒想到不錯好吃,清新開胃。味醂魚乾($98)鹹鹹甜甜的醬汁很合口味,是最初覺得沒什麼,可是愈吃愈想吃的那種。和風有機蕃茄($88)其實蕃茄不煮熟的話不會很酸,還是以清甜為主,口感清新。但我最愛的小食是芒果蟹籽沙律($88)。蔬菜新鮮,加上芒果香甜,還有粒粒蟹籽的口感,超好吃的~今日仲要撞正優惠,在九月光顧這和牛套餐會送一支300mL清酒!雖然平時唔太飲酒,但有時以清酒送肉真係唔錯的享受呢~香港人工作壓力大,想對自己好D,真係要食好D!
呢排工作極度忙碌,日日放工攰到暈咁滯,真係食龍肉都冇味

男朋友同我講:「咁請你食牛肉啦!」
真係一秒冧爆

然後我就9秒9衝去BOOK呢間牛禪喇!
有咩咁吸引?
因為呢度有「極上和牛盛宴」($1480),
只要跟住呢個次序來燒,就可以享受極緻的美味!

和牛就是不一樣,香氣四溢,入口即融!
只吃肉難免會有點油膩,所以也點了其他小食:

但我最愛的小食是芒果蟹籽沙律($88)。
蔬菜新鮮,加上芒果香甜,還有粒粒蟹籽的口感,超好吃的~

雖然平時唔太飲酒,但有時以清酒送肉真係唔錯的享受呢~

香港人工作壓力大,想對自己好D,真係要食好D!
2017-09-13
2017-09-21 648 views
到了生日月份,總是會找很多理由出來犒賞自己。今晚又想善待自己個胃,所以又去食和牛啦!來到呢間位於銅鑼灣的牛禪,個名打正旗號食牛,一於睇下有幾好味啦~芒果蟹籽沙律 $88習慣左正餐前會點個沙律。雖然價錢唔算平,但係呢個又的確唔係平時食開果D只得菜的沙律。加左蟹籽同埋芒果,真係清甜好多,會比平時更開胃。(已經準備好胃口迎接之後既和牛喇!)和牛蛋糕 $980正值生日月份,當然唔可以錯過牛蛋糕--做左咁多年人,好多牌子的生日蛋糕都食過,好味就好味,但就冇咩驚喜。而朋友安排的呢個,係靚靚的和牛鋪成蛋糕形狀!未燒來食,牛魔王見到已經好興奮!而店員說牛蛋糕主要由牛頸脊鋪成,花朵部分是牛小排。雖然不太懂得分辨,但是兩個部位都很香甜的!真係覺得,重要的人生日必須帶佢來食,絕對會好開心!極上和牛盛宴 $1,480之後就是重點登場:極上和牛盛宴!一次過可以品嚐這麼多部位:.牛舌.尾龍扒.牛臀肉.牛腿上肉.牛外胸腹.牛肩.牛頸脊.牛小排.肉眼而且這個順序不是亂排的,而是口味由淡到濃的排列。口感由較清淡和爽口,變成味道愈來愈濃郁,更入口即融。由於我喜歡較重的口味,當然是愈吃愈開心呢! 炸蝦天婦羅 $128最後以
到了生日月份,總是會找很多理由出來犒賞自己。
今晚又想善待自己個胃,所以又去食和牛啦!

來到呢間位於銅鑼灣的牛禪,個名打正旗號食牛,
一於睇下有幾好味啦~

芒果蟹籽沙律 $88
習慣左正餐前會點個沙律。
加左蟹籽同埋芒果,真係清甜好多,會比平時更開胃。
(已經準備好胃口迎接之後既和牛喇!)

和牛蛋糕 $980
正值生日月份,當然唔可以錯過牛蛋糕--
做左咁多年人,好多牌子的生日蛋糕都食過,
好味就好味,但就冇咩驚喜。
而朋友安排的呢個,係靚靚的和牛鋪成蛋糕形狀!
未燒來食,牛魔王見到已經好興奮!
而店員說牛蛋糕主要由牛頸脊鋪成,花朵部分是牛小排。
雖然不太懂得分辨,但是兩個部位都很香甜的!

真係覺得,重要的人生日必須帶佢來食,絕對會好開心!

極上和牛盛宴 $1,480
之後就是重點登場:極上和牛盛宴!
一次過可以品嚐這麼多部位:
.牛肩
.牛頸脊
.牛小排
.肉眼

而且這個順序不是亂排的,而是口味由淡到濃的排列。
口感由較清淡和爽口,變成味道愈來愈濃郁,更入口即融。
由於我喜歡較重的口味,當然是愈吃愈開心呢!

炸蝦天婦羅 $128
最後以香脆的炸蝦天婦羅作結。

我們來時正值9月優惠,光顧和牛盛宴有清酒送。

這個有美酒和佳餚的晚上,實在很令人滿意呢!
2017-09-18
$670 (Dinner)
  • 牛蛋糕,極上和牛盛宴
難得同幾個好耐無見嘅朋友食飯,梗係要食豪少少啦!有位牛精朋友仲介紹我地嚟呢度食,話坐得舒服,又可以舒服傾偈,仲有嘆到唔同部位嘅和牛燒肉,一於去試!先叫咗啲小食一口芝士同味醂魚乾。芝士即叫即炸,上碟時仲好熱,外面好脆,裡面嘅芝士更加係無得頂,好滑好濃郁嘅芝士味,可以食完一粒接一粒! 至於味醂魚乾,微溫下有少少軟同有咬口,唔會硬而咬唔開,仲有啲咸香,唔使點沙律醬都已經係唔錯嘅前菜選擇。接著叫咗一大盤特上創作壽司拼盤 ,一共有12件魚生壽司,包括深海池魚、金目鯛、拖羅蓉、海膽、活赤貝、油甘魚等由平時食開到矜貴少少嘅都可以一次過食勻,同朋友喺咁爭食,又一齊分甘同味。終於嚟到主菜嘅和牛,我地叫咗「極上和牛盛宴」 ,食牛嘅9個位置,由淡味食到濃味,包括牛舌、尾龍扒、牛柳、牛肩、牛外胸腹、牛小排等等。特別喜歡牛小排同牛肩,油香夠,肉質又唔會靭,讚!食得太多肉梗係要食返啲菜平衡吓,估唔到個日式炒野菜炒得幾有鑊氣,最重要係夠黑椒味,有多一份辣感!

2017-09-18 294 views
朋友聚舊諗住搵間日式燒肉食下大家開心下啦, book枱嘅時候侍應話七點鐘無枱,叫我哋八點半先去,因為驚交唔到枱畀我哋。好啦上到去嘅時候竟然得3台客😑ok都唔緊要咁照舊啦🤔我哋叫咗一個a4和牛套餐諗住試下冇壞,嗰盤牛肉會變得三至四片,仲薄到透光嘅一擺落去已經熟曬 我哋三個人面都青埋😣 跟住侍應仲係咁推我哋食啲貴野,嘅但係我哋叫咗個a4和牛餐,食左幾片之後已經冇曬食慾埋單2300幾完全唔知自己食咗咩, 唔寫個食評出嚟通知下大家唔好去中伏真係對唔住自己
嗰盤牛肉會變得三至四片,仲薄到透光嘅一擺落去已經熟曬
我哋三個人面都青埋😣
跟住侍應仲係咁推我哋食啲貴野,嘅
但係我哋叫咗個a4和牛餐,食左幾片之後已經冇曬食慾

2017-09-17