2018-03-27 129 views
平時我都好少食燒肉,咁岩朋友生日揀左呢間,大家都未食過,一於享受下啦!味醂魚乾好入味呀 平時出面食既魚乾都比較乾同硬身,呢個食落好軟,好好味!炸雞軟骨好脆呀 份量都夠多 熱辣辣 不錯!茄子沙津食肉之前點都要食啲菜既😏 啲醬唔會太多 健康啲!五品刺身有赤鯥,三文魚腩,日本響螺,深海池魚,帆立貝。炙燒既赤鯥好好食呀,好香,魚油出左黎,好滑,肉質同喜之次好相似三文魚腩好新鮮好肥美!超正!響螺好爽脆,平時我比較少食,因為唔係度度都咁甜,呢度食到甜味我食多幾舊先!深海池魚既肉質都爽身,厚切啖啖肉,真係好滿足~帆立貝勁大隻勁厚身,好鮮甜食完刺身就食今晚既主角,近江和牛!成隻牛咁放係度,望下啲雪花紋,真係流哂口水呀!原來有分先後次序食,先食淡味啲啲既,最後就食比較濃味啲既肉。燒到有網紋好靚啊本人比較鍾意食牛肩同牛頸脊,肥瘦適中,又有咬口,yummy另外,朋友提議叫個海膽,諗住玩下試下海膽同紫蘇葉再放上和牛一齊食,原來係別有一番風味架!我覺得可以解下肉既油膩感,好正!未食過咁樣食和牛,簡直係一種享受我地重叫左吉列生蠔,炸得夠脆,外皮又唔會太厚,入面重好juicy呢!南瓜天婦羅佢炸物全部新鮮炸起,生蠔

好入味呀
平時出面食既魚乾都比較乾同硬身,呢個食落好軟,好好味!

炸雞軟骨

好脆呀 份量都夠多 熱辣辣 不錯!

茄子沙津

食肉之前點都要食啲菜既😏 啲醬唔會太多 健康啲!

五品刺身

有赤鯥,三文魚腩,日本響螺,深海池魚,帆立貝。

赤鯥

三文魚腩好新鮮好肥美!超正!
我食多幾舊先!

深海池魚既肉質都爽身,厚切啖啖肉,真係好滿足~
帆立貝勁大隻勁厚身,好鮮甜

食完刺身就食今晚既主角,近江和牛!

成隻牛咁放係度,望下啲雪花紋,真係流哂口水呀!

燒到有網紋
好靚啊
本人比較鍾意食牛肩同牛頸脊,肥瘦適中,又有咬口,yummy

未食過咁樣食和牛,簡直係一種享受

南瓜天婦羅

佢炸物全部新鮮炸起,生蠔同天婦羅都好熱辣辣。南瓜好好食,又甜又軟綿綿,真係唔錯!

食完呢餐,大家都捧住個肚走,我好滿足呀!

環境唔嘈,食完身上冇油煙味,大讚!
赤鯥
2018-03-27 1442 views
美酒與美食,從來都是完美的一對,今日很高興約了幾位朋友,來吃日式燒肉,我們又喝梅酒,又喝清酒,那種半暈半浮,心情很愉快,又暢所欲言的感覺,很是吸引,令我們聊得更盡慶。這杯梅酒,味道很像日本喝到的,我們都很喜歡,梅味香濃,而且更每杯有一大粒梅,可以喝完酒再吃梅,雙重享受。先來個小前菜,三樣前菜包括有日本蒜頭,腰果魚仔跟海蜇,全部味道也十分濃郁,小小的一口為今天的晚餐帶來序幕。雖然說吃燒肉應該放縱點,但是我們小女孩還是會有點內疚,叫點沙律跟刺食來中和吃燒肉的內疚。說要中和牛肉的味道,當然要來個沙律前菜日本青蘋果蟹子沙律打底,日本青蘋果不像我們一般吃開的很酸很硬身的,它的青蘋果味沒有那麼酸,口感比較淋,如果不說我也不知道它是青蘋果,酸酸甜甜的很清新。再來個刺身先開始我們的主菜,刺身我們叫了幾款,包括有帶子,深海池魚,三文魚腩,牡丹蝦跟磯燒鮑魚,估不到燒烤店的刺身也來得這麼鮮美,十分出色。而且蝦頭還可以叫店員拎去炸,炸完的蝦頭十分美味,一間日本餐廳如果沒有炸牡丹蝦頭的服務便失色了。來到了今天的重點燒肉了,有需要的話店員會幫忙燒,再把燒好的牛肉放進你的碟上,這是我們小女孩最喜歡的地方。而且有一個

來到了今天的重點燒肉了,有需要的話店員會幫忙燒,再把燒好的牛肉放進你的碟上,這是我們小女孩最喜歡的地方。而且有一個餐牌介紹吃牛的次序,由沒那麼油膩的吃到最油膩的,每塊牛肉每邊燒大約30至40秒,燒到剛剛好微微的血紅色令到牛肉不會太老,最美味的牛放進口簡直是一流,我這個小女孩不太喜歡最油膩的, 中間部分的牛是我最喜歡的了。

我們小女孩當然比較喜歡吃蔬菜,所以亦叫了燒番薯燒粟米燒茄子燒翠肉瓜,吃一片牛再吃一片蔬菜可以中和牛肉的油膩,而且他們用日本來貨的蔬菜十分美味,其中粟米特別爽甜出色。

除此之外我們亦叫你一個炒雜菇,炒雜菇味道較清淡,正好清一清口腔。

小女孩當然也要吃甜品甜品有不同味道的雪糕。小女孩比較喜歡吃榴蓮,所以選擇了榴槤雪糕榴,槤雪糕中帶有榴槤肉,榴槤味十分濃郁,正。

今晚品嚐了很多美食,人生盡歡不過如此吧,也喝了很多酒,還好喝完了也不會反胃,相信是酒的質素佳,是有差別的,下次來這裡也可放心喝酒,不醉無歸!
2018-03-27 151 views
今夜在銅鑼灣世貿牛禪暢飲日本清酒,只要幫襯任何套餐或者和牛餐再加計人頭$100,就有得90分鐘無限添飲,計落條數都有著數!所以我地都加左清酒質感柔順香淳,帶出陣陣果香味道!無後悔呀我們當然是為了和牛而來,不得不點這個和牛餐由埋程序邊款先食,每件都有唔同質感口感,每款油脂比例也不一,所以跟住食就食出最好層次我個人非常大愛和牛A5肉眼,爆香軟淋淋既和牛真係非常吸引,牛香停在口腔持久不散!加點點海鹽更令牛香突出,肉汁滿瀉再加碗日本珍珠米飯更係另一種享受必食吉烈蠔,新鮮炸起但唔會油膩,食出鬆脆既吉烈脆皮,粉漿薄薄的蠔肉肉汁瀉出juicy鮮味明太子烤蝦,烤到金黃焦香,見到就肚餓有層明太子沙律醬做toping幾惹味的蝦都幾大隻,爽口彈牙!不錯既選擇還叫了這杯雪裡玉,是由荔枝火龍果整成既沙冰,味道唔會太甜!好鮮既果香為咁豐富既晚餐寫上句號

清酒質感柔順香淳,帶出陣陣果香味道!無後悔呀

我們當然是為了和牛而來,不得不點這個和牛餐

再加碗日本珍珠米飯更係另一種享受
必食

吉烈蠔,新鮮炸起但唔會油膩,食出鬆脆既吉烈脆皮,粉漿薄薄的
蠔肉肉汁瀉出juicy鮮味

明太子烤蝦,烤到金黃焦香,見到就肚餓
有層明太子沙律醬做toping幾惹味的
蝦都幾大隻,爽口彈牙!不錯既選擇

2018-03-26 207 views
朋友聚舊當然要食餐好,因為大家地很喜歡吃牛,於是便選了這間是燒肉日本料理,試一試日本靚牛。餐廳的裝潢甚有格調,坐位亦舒適寬敞,一般燒肉店油煙都會比較多,但這裡卻沒有那種油煙味,原來抽氣的位置在燒烤爐邊,燒肉的時候產生的油煙很快便會被抽走,不會惹來一身烤肉味,設計貼心。這晚餐廳的推介是近江牛,近江牛是日本三大和牛之一,為牛而來的我們當然要試。燒牛之前,到日本料理餐廳當然要吃前菜及刺身。一般的雞泡魚乾都比較乾身,這個味醂魚乾不但咬落軟熟,而且帶有一股甜味,即使不沾上沙律醬亦十分好吃。炸得鬆脆香口既雞軟骨,但又不會過於油膩。茄子配上沙律菜以及甜甜酸酸的沙律醬,開胃之選。吃日本料理當然要有刺身,這個五品刺身有赤鯥、日本響螺、三文魚腩、池魚、帶子,刺身非常新鮮,當中的赤鯥比較少見,師傅特意將魚身一半用火燒過,灸燒過後的魚肉多了一股焦香味。到主角上場了,一 set 近江牛有九個部位,桌上還有一張提示吃牛的先後次序,要由淡味食到濃味,亦是由脂肪少開始。牛臀肉的脂肪較少,肉質較實,最好吃的是牛頸脊跟牛小排,肉質鬆軟,油脂平均,入口即溶。吃到西冷跟肉眼的時候不防以生菜包著吃,減低油膩的感覺之餘令肉味更加

燒牛之前,到日本料理餐廳當然要吃前菜及刺身

味醂魚乾

炸得鬆脆香口既雞軟骨,但又不會過於油膩。

炸雞軟骨

茄子配上沙律菜以及甜甜酸酸的沙律醬,開胃之選。

五品刺身

到主角上場了,一 set 近江牛有九個部位,桌上還有一張提示吃牛的先後次序,要由淡味食到濃味,亦是由脂肪少開始。牛臀肉的脂肪較少,肉質較實,最好吃的是牛頸脊跟牛小排,肉質鬆軟,油脂平均,入口即溶。吃到西冷跟肉眼的時候不防以生菜包著吃,減低油膩的感覺之餘令肉味更加突出。師傅更特意推介海膽配搭燒和牛,入口除了和牛的油香更有海膽的甘甜,值得一試。

$1980
近江牛

吃完燒肉之後,還有南瓜天婦羅、吉列生蠔、牛油露荀炒野菌,最後還有榴蓮及海鹽味的雪糕,真正大滿足。

$ 1980
2018-03-26 134 views
來牛禪吃燒肉前先嚐嚐這裡非常新鮮的五品刺身,有三文魚腩、日本磯煮鮑魚、肥美鮮甜的帶子、大大隻牡丹蝦和深海池魚,放到滿滿的一盆,不客氣了要立即開動日本鮑魚用磯煮方法炮製非常入味,質地爽滑又有彈性小食點了一口芝士,新鮮炸起金黃酥脆,要襯熱吃呢~咬開是濃郁柔軟的芝士,佐酒一流🍶餐廳有 90mins All You Can Drink Sake,點套餐加 $100就可以了,價錢真的超值,難得的 happy friday 當然要點這個盡興一下。這裡的清酒很清純柔和,喝起來很 smooth很易入口,所以多喝幾杯也不怕明太子烤蝦也是推薦菜式! !外層色澤燒得誘人垂涎,超級香!飽實的蝦肉非常重量級之餘明太子的口感很捧是夜主角就是這個極上和牛盛宴,一次過吃盡牛的各個部位,視覺上非常震撼店員介紹我們由淡味的牛舌到濃味的肉眼慢慢品嚐用心挑選的蔬菜拼盤,每一樣都鮮甜!尤其是粟米和長茄子,美味度讓人驚艷不已烤爐非常夠火侯,一放上去就聽到滋滋作響,為保持鮮嫩,牛肉烤一下子就可以翻面了,完美的烤岀了網狀的紋理,肉香四溢~充滿油光的牛片烤得剛剛好,仍帶點鮮嫩的粉紅色。牛味相當濃郁,用鹽稍作調味已經很美味,肉質柔嫩腴美

日本鮑魚用磯煮方法炮製非常入味,質地爽滑又有彈性

明太子烤蝦也是推薦菜式! !外層色澤燒得誘人垂涎,超級香!

飽實的蝦肉非常重量級之餘明太子的口感很捧

店員介紹我們由淡味的牛舌到濃味的肉眼慢慢品嚐

充滿油光的牛片烤得剛剛好,仍帶點鮮嫩的粉紅色。牛味相當濃郁,用鹽稍作調味已經很美味,肉質柔嫩腴美,真的入口即化

再來一客牛油蘆筍炒野菌,簡單又絕妙的組合,炒得很香很惹味

最後來一客雪糕,這一頓吃下來實在是心滿意足呢,完美的燒肉盛宴😋

位於銅鑼灣的牛襌,是一間主打高質日式烤肉的餐廳。今天相約一班女孩子們來吃晩餐,很久沒見,談談天和一齊回家,太開心啦。五品刺身剛從日本回來,但對日本菜並沒吃膩,反而越吃越上癮。是晩的豐富大餐,便由五品刺身開始。五品刺身,包括:赤鯥 $680,帶子刺身$108,三文魚腩 $118,深海池魚 $188。最愛吃炙燒的刺身,看到一整條赤鯥,口水真的正流啦。赤鯥肥美滑嫩,炙燒後脂肪溢出,太好吃啦。三文魚腩超級鮮嫩,片片厚切,口感和味道勻大滿足。深海池魚,魚肉細膩彈滑,銀色魚皮光澤亮麗,好美味呢。極上和牛盛宴$1580牛襌的招牌主打,當然是 極上和牛盛宴。包括: 牛舌,尾龍扒,牛臀肉,牛腿上肉,牛外胸腹,牛肩,牛頸脊,牛小排,肉眼。牛肉放在炭烤爐上微微一烤,剛剛好五成熟,放入咀裡,牛香溢出,脂肪豐腴,油脂甘香不斷,令人吃個不停。當中最愛 牛肩,牛頸脊,牛小排,肉眼,相比起七成熟,我更推介大家吃五成熟,肉質更嫩更腍更軟,牛香更濃阿。 點上一碗珍珠米飯,拌上燒肉汁進食,才是豐富的一餐。吉列豬扒$88小時侯已經愛吃吉列豬扒,炸成金黃的豬扒實在吸引。豬扒外皮香脆,內裡肉質結實,若脂肪豐富點就更好。海鹽雪糕$
位於銅鑼灣的牛襌,是一間主打高質日式烤肉的餐廳。

五品刺身

赤鯥肥美滑嫩,炙燒後脂肪溢出,太好吃啦。

三文魚腩超級鮮嫩,片片厚切,口感和味道勻大滿足。

深海池魚,魚肉細膩彈滑,銀色魚皮光澤亮麗,好美味呢。

極上和牛盛宴$1580

吉列豬扒$88

海鹽雪糕$30

漂亮的藍色雪糕,是海鹽口味,單是呃Like已經不錯啦。
2018-03-22
2018-03-25 119 views
我個朋友來吃燒肉當然要瘋狂的吃肉,今天一定要吃肉吃到飽。 而且每人家一百元便可以瘋狂喝餐廳的清酒,清酒的味道淡淡的非常好入口,酒量不好的便要小心了。吃肉前先來點小食蒜蓉炒墨魚咀,蒜蓉味非常充足,炒起墨魚嘴來爆香的,而且微微的辣,很好味的前菜。再來個肥爆的一口炸芝士,不是一般街邊的炸芝士,芝士充滿了整粒炸物,流心的芝士好味。接著來了一個壯陽的炸蠔,又是炸物。當然啦今天是放縱的炸物燒烤日,蠔的size不是很大但是炸的剛好,味道一流,可以再encore。明太子燒大蝦,明太子鋪滿了大蝦的上方,明太子的香味再配上燒大蝦的獨特美味,簡直是一流,每人吃一隻一下不會覺得留口。來到了今天的重點食燒牛肉,燒牛肉每人一塊,每個部位有不同的口感。名單上的介紹了吃的先後次序,由最少油分的去到最高油份,有些人喜歡不太油的亦有些人喜歡油膩充滿的。店員會幫你燒好,令牛肉不會過老,一流的服務,個人比較喜歡還是油的部分,所以越後的變越吸引我,牛小排是我喜歡的,油味跟肉味恰到好處,小小的一塊令我的口內充滿牛味,正。完成了最後的燒牛部分,我們便叫上了雪糕作甜品解去牛的油膩,選擇了酸酸味味的益力多雪糕,為這個晚餐畫上完美的句號

完成了最後的燒牛部分,我們便叫上了雪糕作甜品解去牛的油膩,選擇了酸酸味味的益力多雪糕,為這個晚餐畫上完美的句號。

2018-03-24 1606 views
多數節日喜慶先會同屋企人出外食飯,我爸爸好喜歡食燒肉,大部分出去食飯都會選擇韓國燒烤,但今次我地一同選擇左食日式燒肉,依間燒肉之前同朋友黎食過覺得唔錯,所以今次同屋企人再黎Encore食親日本菜都會快速點選味醂魚乾,依度既魚乾比一般外面食到既更有口感,有咬勁得黎味道好香濃,點少少蛋黃醬食增加左少少甜味,好滋味,必點之一其次就係炸雞軟骨,炸得香脆有咬勁,一樣點蛋黃醬食好惹味點左份五品刺身,當中有赤鯥、日本響螺、三文魚腩、深海池魚同帆立貝,依度既刺身每日新鮮入貨食落完全無雪味,口感非常肥美,油脂分怖亦好平均,入口油甘味香到左今晚既主角,我地點左依份近江和牛盛宴當中有九個唔同部位既肉,由瘦開始燒到最肥,代表油份由小至多排序咁食,咁樣食就可以食得哂咁多部位既肉,如果由肥開始食就會好快有滯膩感而食唔哂,每塊牛口感都非常有口感又肉汁多,味道好香,牛肉味相當濃郁,配白飯真係一絕原來亦有另類食法,一塊牛肉配少許韓國海膽加少少紫蘇葉一齊食估唔到有大驚喜,食落相對無咁油膩,令滯膩感降低左之餘,仲食到海膽既鮮甜味,估唔到味道可以咁夾咁好味,除左依個食法,包生菜亦係減膩食法,加少少醬料咁包住食都好滋味另外仲叫

其次就係炸雞軟骨,炸得香脆有咬勁,一樣點蛋黃醬食好惹味

到左今晚既主角,我地點左依份近江和牛盛宴

另外仲叫左份吉列生蠔,炸得外脆內嫩,外層炸粉適量唔會感到厚,蠔味十足,剛剛好又唔會老,好食呢

今晚真係大滿足,食物質素依然保持水準,果然無令我失望之餘仲有美味驚喜,好正啊!
Type of Meal
Dinner
2018-02-28 299 views
同老公去撐枱腳😊第一次來都唔知叫乜好。待應好主動介紹我哋,可以叫燒牛肉套餐,有不同部位的日本牛,也可以選擇二人set。老公想食炒飯同蝦,最後叫左二人前set B $768, 再另加牛肩肉同天婦羅。職員服務態度好好,逐樣介紹我哋點樣燒肉眼、黑豚肉,又幫我們燒蝦同帶子。鵝肝多士好rich, 正!炒飯非常好味,魷魚筒我麻麻地,因為燒耐左會乾,不過真係幾大隻, 兩個人食都覚覚得好多。整體來說非常之滿足。下次再來會試極上和牛盛宴🤗
2018-02-07
$800 (Dinner)
2018-02-23 211 views
个场都算大,个炉都几好火,服务还可以,都算专业(毕竟10%服务费),不过出品真系劲一般,而且偏贵,性价比好低,不尽人意,比较失望,可能系我要求高,唔好意思...
2018-02-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-02-22 255 views
一話去吃燒肉,即刻齊人開餐,有人推介,㨂咗呢度-牛禪,環境氣氛唔錯,咁人齊,更係要🍶🍶,呢度有暢飲清酒($100/人)叫咗幾款送酒小吃,好好味,可以飲多幾支,佢d清酒仲係好易入口,一d都唔辛辣吃完前菜,梗係接住嚟,呢度除咗燒肉,仲有刺生,我地點咗響螺、三文魚腩、牡丹蝦、深海池魚、銀綫魚望住肉肉,口水直流,仲有對照表,又有服務員幫忙燒,真貼心仲有幾個美味小吃,睇相都知有幾好味,個雪糕顏色仲好特別😍,爭住影今晚又吃又喝好盡興,唔知幾時又嚟過呢😍

清酒無限飲

3點前菜
味琳魚乾
🍆沙律

剌生拼盤

望住肉肉,口水直流,仲有對照表,又有服務員幫忙燒,真貼心

極上和牛

炒野菜
海鹽雪糕

今晚又吃又喝好盡興,唔知幾時又嚟過呢😍
2018-02-06
$800 (Dinner)
Celebration
剌生拼盤
極上和牛
炒野菜
  • 極上和牛盛宴
如果要食燒肉,一定揀日式唔揀韓式,一來肉高質啲,二來係食到肉嘅鮮味而唔係醃肉味道。上個月嚟咗呢間牛襌,質素唔錯,至於扺唔扺就睇下你揀乜。原本睇食評,就覺得一定要叫近江牛排。不過睇餐牌先發現100g要成差不多$600,仲要一叫叫200g,即係已經成$1200,仲要我哋得兩個人,叫完呢個都食唔到太多其他嘢食,所以就放棄咗,叫多啲不同部分食仲好。叫咗兩個和牛一人set,一個有牛柳牛肩牛小排,另一個有牛舌牛胸腹同尾龍扒,另外仲叫咗刺身,其他蔬菜同埋豬腩燒。刺身先上,帶子同油甘魚,幾好唔錯,新鮮肥美。之後就一次過上晒所有牛啦,擺盤幾精緻,再加上餐廳燈光睇起上嚟即刻好靚。個人最鍾意係牛柳牛小排同牛舌,最多油份,食落牛味好濃,記住叫白飯,齋食會好膩!其他部位比較瘦,食落即刻比下去,下次都唔會再叫。不過食過咁多種和牛,我依然最喜歡佐賀牛,大家有機會記住試下。總括嚟講,舖面夠大,坐得舒服。食物質素幾好,邊燒邊傾計,可以渡過一個愉快嘅晚上。

$700 (Dinner)
2018-02-21 188 views
前排約左班friends食極上和牛盛宴, 呢間野雖然貴但真係好食喎, 平日唔算多人, 我地有BOOK位所以好快就有位坐. 黎得呢間野度食梗係要食佢既極上和牛盛宴, 服務幾好喎....唔使自己燒有人幫我地燒埋, 真係肉來張口,  另配白飯真係正到呢... 當然只食牛就梗係唔夠喉, 我地都仲叫左刺身好新鮮, 吉列生蠔同炸蝦天婦羅都好食, 三點前菜同味醂魚乾估唔到都有驚喜, 食完都真係日日都會掛住個種味道. 唔知幾時再可以去食過呢.....
日式炒野菜
清酒任飲
藍蝶綺蘿
日本番薯, 日本長茄子, 粟米, 翠肉瓜
極上和牛盛宴(1.5板)
2018-02-06
$850 (Dinner)
日式炒野菜
清酒任飲
藍蝶綺蘿
日本番薯, 日本長茄子, 粟米, 翠肉瓜
極上和牛盛宴(1.5板)
2018-02-20 201 views
新年諗住食餐好,見openrice講話食物質素ok~ 一入去坐,班staff已經冇笑容個場唔full,Arrange左我地坐地坐門口附近,我request坐入少少近窗位,點知俾佢西臉手指指去另一個位...新年食野都要受氣...食物來了,賣相好好,不過牛頸脊勁韌龍尾扒好柴...其實同區好多烤肉高質過佢重點來了!食食下,有曱甴出現左係枱!係曱甴媽呀!咩料吖!從冇係銅鑼灣食過有曱甴既餐廳 仲要算係seems to be 高級... 唔會再黎了,冇下次
新年諗住食餐好,見openrice講話食物質素ok~
一入去坐,班staff已經冇笑容

食物來了,賣相好好,不過牛頸脊勁韌
龍尾扒好柴...其實同區好多烤肉高質過佢

重點來了!食食下,有曱甴出現左係枱!
係曱甴

媽呀!咩料吖!

唔會再黎了,冇下次

2018-02-19 3824 views
從歐洲回來後,朋友邀請去吃一頓大餐,算一算差不多兩個多月沒見的我們,自然是要破費一點,選擇一間我們平時都不捨得吃、可是又很想很想吃的餐廳啦。牛禪燒肉日本料理,上次吃好像也快1年了,還記得那次吃完後大家都滿足到不得了,每個人都說一定要回來再吃,不過看到錢包大出血的狀況,就默默沒有再約XD 很少來牛禪的原因是因為價位比較高,特別是我們每次都會抱著「不知道要等多久才來」的心態,總是會點一些比較特別的牛肉,雖然真的是有點貴,小資女要存一下下錢才能來,但這裡的食物絕對絕對絕對是超值啦!三點前菜 - $30前菜份量不多,但勝在每一款的味道都不錯,包括醃蒜頭、海蜤及小魚乾,個人推薦入口帶點爽脆的醃蒜頭,不會有辛辣味。味醂魚乾 - $98烤過的雞泡魚乾,聞起來很香,吃下去的時候軟中帶有嚼勁,是非常適合配酒的下酒小吃,吃的時候如果沾一點點沙律醬,更可以帶出酸酸甜甜的味道。A5近江和牛海膽丼 - $780賣相非常精緻的A5近江和牛海膽丼,裡面有飛驒牛刺身、海膽、三文魚子、紫菜和白飯,光是看到有如雪花般的近江和牛脂肪紋,就已經令人心動不已。飛驒牛刺身比想像中淡味,但可能是因為油脂的關係,口感非常滑溜,吃完刺

三點前菜 - $30

味醂魚乾 - $98

A5近江和牛海膽丼 - $780

賣相非常精緻的A5近江和牛海膽丼,裡面有飛驒牛刺身、海膽、三文魚子、紫菜和白飯,光是看到有如雪花般的近江和牛脂肪紋,就已經令人心動不已。飛驒牛刺身比想像中淡味,但可能是因為油脂的關係,口感非常滑溜,吃完刺身後記得要試試搭配其他配料同吃,像我自己就喜歡在紫菜放上白飯,加幾顆飽滿的三文魚籽,一小片鮮味海膽,最後放上一片鮮嫩的飛驒牛刺身,一入吃下就有不同的口感及味道層次,非常滿足。

A5飛騨玫瑰 - $1680

又是一個以賣相就先令人忍不住驚嘆的菜式,不同部位的飛騨牛肉擺放得像玫瑰花一樣,一朵朵嬌艷欲滴的鮮花在木架上盛放,全桌朋友都馬上拿出手機瘋狂拍照。來自日本岐阜縣的A5飛騨玫瑰,包括飛騨牛脛脊、飛騨A5肉眼、飛騨牛小排及飛騨A5西冷,每一片都油脂分佈均勻,大概兩面燒一下就可以食用,入口滑而不膩,未至於入口即化的狀態,但也是相當嫩滑。

九州西冷 $260/100g

大蝦  - $252 及 九州西冷 - $260/100g

有如手掌般巨型的大蝦,不只是呎吋令人驚豔,就連口感和味道也實在不得了,肉質爽口彈牙不在話下,味道非常鮮甜,烤完之後仍帶有一點點肉汁,每人一隻真的差點不夠吃,很想再多點一盤。

九州西冷和剛才的飛騨牛不同,看起來牛肉切得比較厚,所以入口會更有嚼勁。佈滿雪花紋的九州西冷在網上慢慢烤熟,油脂也跟著熱力流出,令西冷的表面有一層誘人的光澤,如果怕太油膩的朋友,可以多點一碗白飯同吃,白飯吸收九州西冷的油脂香味,非常好吃。
大蝦
2017-12-18