2023-08-27 633 views
今日去咗尖沙咀重慶大廈地下底層嘅Ha Noi,試咗佢哋嘅極品牛三寶湯河粉、順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬、上湯灼田園蔬、熱蜜糖柑桔同越式青檸冰。極品牛三寶湯河粉口感好豐富,河粉彈牙有咬口。牛骨湯底鮮美濃郁,生牛肉、牛展均勻切成薄片,牛丸入口彈牙充滿牛味。生牛肉嘅鮮味同湯底嘅牛骨湯相輔相成,帶嚟一種濃郁嘅牛肉高湯。呢碗湯河粉係好啱中意濃厚牛湯既有牛肉質感嘅人。順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬湯底有蕃茄蓉清爽帶有微微的酸味,蝦味香濃、蟹肉一絲絲放於湯面,肉質嫩滑鮮美,扎肉彈牙可口。每一口都能夠品嚐到湯檬嘅清新風味同蟹肉的鮮甜滋味,真係令人回味無窮。上湯灼田園蔬生菜新鮮爽脆,灼煮得剛剛好,保留咗蔬菜嘅天然甜味同嫩度。上湯清淡卻帶有一種鮮美嘅滋味,令蔬菜更加可口。熱蜜糖柑桔同越式青檸冰熱蜜糖柑桔選用越南青桔調配,柑桔香得嚟多汁,加上蜜糖的甜度,令人唇齒留香。越式青檸冰清涼解渴,帶有青檸嘅酸爽味道,十分提神。兩款飲品都非常適合夏天消暑,爽!👅味道💛💛💛💛💛🍽氣氛💛💛💛💛💯回頭💛💛💛💛💛(5💛為最高)

極品牛三寶湯河粉

2023-08-27
Dinner
  • 極品牛三寶湯河粉
2023-08-19 113 views
星期六食一人下午茶,下午茶時段至18:00,17:50入座,毋須等位,茶餐不包自選飲品,但有一杯茶。點了生牛河($50)及熱奶茶($5),10分鐘內上菜。上次光顧已是2022年,仍保持水準。食物份量足料,味道美味,環境舒適,明亮乾淨,可以稍為休息,上菜速度可以,接受電子支付(信用卡除外),付款方式頗方便。整體非常滿意,值得長期光顧。位置可能對首次光顧的客人有點難找,經過數間咖啡店走到最入即到。另外如下午茶餐包飲品則更佳。

2023-05-02 703 views
適逢五一黃金周,成個尖沙咀都係遊客,搵間餐廳唔使排隊都好難。喺重慶大廈隔離嘅商場,地庫有間越南餐廳竟然唔使排隊就可以入去,不過都係要搭枱。 一坐低,店員會比一杯班蘭茶俾你飲吓先,同一般餐廳嘅洗餐具茶完全唔同🤣🤣 我點咗一個香茅豬扒撈檬粉 $63 ,豬扒係成塊上,份量都唔少,檬粉都好乾身,個底仲有紅蘿蔔絲、生菜絲👍🏻👍🏻👍🏻 碌冧— 即係平時攞嚟撈檬粉嘅紅色甜酸汁,呢一間餐廳係比客人自己按份量落,幾好👍🏻👍🏻 如果大家去尖沙咀唔知食咩,可以過嚟呢間越南餐廳試吓,環境都錯,坐得幾舒服。
香茅豬扒撈檬粉
香茅豬扒撈檬粉
2023-04-20 378 views
重慶大廈地庫經過翻新後成為地下街,內有多間餐廳可供選擇。😋其中一間值得推介的越南菜餐廳是Ha Noi。他們的軟殼蟹🦀是一道不容錯過的小食,皮薄而且炸得非常香脆,熱辣辣,味道豐富。另一道推薦的菜式是🐷越式豬頸肉,這份豬頸肉燒得香口,但仍保持了肉汁,外脆內嫩,特別美味。如果您想嚐一嚐正宗的越南風味,🍜可以試試他們的生牛肉湯河粉。這碗湯河粉裡有生牛肉,牛肉非常嫩滑。🐮而湯底是以牛骨熬煮而成,味道濃郁,令人回味無窮。最後,推薦一道🐤香茅雞翼。雞翼醃製得入味,帶有香茅的香氣。

最後,推薦一道🐤香茅雞翼。雞翼醃製得入味,帶有香茅的香氣。
2023-04-17 275 views
星期日 喺尖沙咀想趕六點前嘅下午茶座位舒適,唔算好多人👌🏻香茅豬扒撈檬香茅豬扒好食,有味唔乾檬粉足夠份量 撈酸辣汁/是拉差都好食👋🏻咖喱牛腩飯咖喱汁偏水+油,牛腩細舊 但多,偏靭但味道就唔差,不過會食返河粉或者撈多啲👌🏻冰鎮奶茶好飲+$10👋🏻芒果椰汁西米+$12唔係好吉身果隻,係稀果隻質地,有芒果肉,不過奶茶好飲啲
星期日 喺尖沙咀想趕六點前嘅下午茶
座位舒適,唔算好多人
👌🏻香茅豬扒撈檬
香茅豬扒好食,有味唔乾
檬粉足夠份量 撈酸辣汁/是拉差都好食

👋🏻咖喱牛腩飯
咖喱汁偏水+油,
牛腩細舊 但多,偏靭
但味道就唔差,不過會食返河粉或者撈多啲

👌🏻冰鎮奶茶好飲+$10
👋🏻芒果椰汁西米+$12
唔係好吉身果隻,係稀果隻質地,
有芒果肉,不過奶茶好飲啲
香茅豬扒撈檬
咖喱牛腩飯
椰汁芒果西米露
冰鎮奶茶
香茅豬扒撈檬
咖喱牛腩飯
冰鎮奶茶
2023-03-27 267 views
我最近去了尖沙咀重慶大廈的 Hà Nội 越南菜餐廳,我點了幾道菜和一杯飲品。🍴首先是順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬。這是一道經典的越南菜,湯底香濃,裡面有新鮮的蟹肉和蕃茄,加上檸檬的酸味,讓湯的味道更加豐富。整道菜的特點在於湯汁清甜,蟹肉鮮嫩,非常適合作為前菜或湯品。接下來是小食越式炸蝦餅。這道小食外酥內嫩,餡料裡面有新鮮的蝦肉和香料,非常適合當作點心或下酒菜。整道菜的特點在於口感酥脆,味道香濃,是一道非常受歡迎的小吃。最後是鮮芒果西米露。這是一杯非常清涼的飲品,裡面有鮮甜的芒果和Q彈的西米,加上糖水和冰塊,非常適合在炎炎夏日飲用。整杯飲品的特點在於清爽甜美,非常適合作為甜點或飲品。總體來說,食物和飲品都非常美味,整個餐廳的氛圍也非常舒適,讓人感覺很放鬆。如果你喜歡越南菜或者想嚐試新口味,我推薦 Hà Nội 越南菜餐廳。👍

2023-03-24 157 views
軟殼蟹撈檬🦀是一道非常香脆口感的菜肴,軟殼蟹的鮮味和泰式醬汁的🌶酸甜相互融合,口感十分獨特。豬頸肉也很不錯,🐷豬肉的肉質多汁,烤得剛剛好,撈埋檬粉,非常美味。香茅雞翼🐤則是一道清爽的小吃,雞翼的肉質鮮嫩,香茅的味道清新。泰式紮肉則是非常有特色的菜肴,肉質鮮美,配上泰式的醬料,味道非常開胃。椰汁紅豆則是一道清爽的飲品,🥥椰汁的味道清香,紅豆也煮得剛剛好。#tsimshatsui #尖沙咀美食

#tsimshatsui #尖沙咀美食
📍Ha Noi越南菜(尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫health21號舖個朋友話帶我去重慶食越南菜,佢話間舖靚嫁,我心諗重慶邊度會靚,佢話係重慶旁邊落地庫,去到原來係商場,走到最篤篤就會見到間舖,門面好大好光猛,原來有好多分店,好好食😋😋👉酥香原隻軟殼蟹 💰$44😋😋😋😋.3/5成隻一開二咁上枱,佢個樣好招積,就一啖咬落去,辣親個咀,因為即叫即炸即上枱,辣到講左粗口,好脆卜卜,仲有蟹汁咇出嚟,好味到不得了👉越式炸蝦餅(細)💰 $32😋😋😋😋.5/5大大塊蝦餅,滿滿新鮮蝦肉,爽口彈牙,都係即叫即炸,今次受教訓之後,吹下先慢慢放入口👉越式豬頸肉撈檬 💰$66😋😋😋😋.5/5本身想叫豬頸肉小食,但叫豬頸肉檬粉就可以食多樣餸喇,豬頸肉煎到面層好脆,邊邊位最為好食,仲有肉汁同唔韌,檬粉就夠哂彈牙,淋埋越式魚露醋汁就非常開胃,大口大口咁食👉極品牛三寶湯河粉 💰$72😋😋😋😋.5/5牛魔王嘅我叫呢個就可以滿足哂我,生牛肉真係一啲都唔會過熟,仲有啲血紅色喺度,牛𦟌就滷得好入味,好重五香味,而且唔會好硬,牛丸就好彈牙,咬落去會咇汁嘅,而個河粉就非常滑,唔會好油膩,湯底好濃郁,一啲都唔馬虎,
📍Ha Noi越南菜(尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫health21號舖

👉酥香原隻軟殼蟹
💰$44
😋😋😋😋.3/5

👉越式炸蝦餅(細)
💰 $32

👉越式豬頸肉撈檬
💰$66

👉極品牛三寶湯河粉
💰$72
😋😋😋😋.5/5
牛魔王嘅我叫呢個就可以滿足哂我,生牛肉真係一啲都唔會過熟,仲有啲血紅色喺度,牛𦟌就滷得好入味,好重五香味,而且唔會好硬,牛丸就好彈牙,咬落去會咇汁嘅,而個河粉就非常滑,唔會好油膩,湯底好濃郁,一啲都唔馬虎,碗粉配埋辣椒仔同青檸就非常清新開胃

👉凍越南滴漏咖啡
💰$18
😋😋😋😋.6/5
最鐘意飲咖啡嘅我,又點會放過任何一個國家嘅咖啡,呢杯齌啡黑過我塊面,飲落好甘好濃,啱哂我

👉鹹檸檬七喜
💰 $12
😋😋😋😋.3/5
個鹹檸檬夠哂入味,鹹得嚟仲有檸檬味係度,配埋七喜多冰,就夠冰凍清爽,好解膩

回頭: Yes !!!多分店但食物質素都正,而且好坐,價錢又抵❤️

#kermit食在尖沙咀
2023-03-12 73 views
重慶大廈地庫開咗好多餐廳😚 這間越南餐廳裝潢有格調,環境闊落,乾淨企理,食物很不錯,價格合理,份量多,好抵食!💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅越式河內三寶飯(豬扒、雞翼、扎肉) ($73)✨ 份量多,好大碗飯,飽肚感十足👍🏻 配料水準高,豬扒大大件 肉質不錯,雞翼肉質好嫩滑 外皮香脆,扎肉好彈牙越式炸蝦餅 ($32)✨外皮炸得香脆,爽口彈牙,好好味 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌鮮芒果西米露 (+$12)✨椰香味濃郁,足料又好味😚👍🏻

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅
越式河內三寶飯(豬扒、雞翼、扎肉) ($73)✨

越式炸蝦餅 ($32)✨
外皮炸得香脆,爽口彈牙,好好味

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
鮮芒果西米露 (+$12)✨
椰香味濃郁,足料又好味😚👍🏻
TakeAway
2023-03-11 57 views
對上一次嚟已經係年半之前,今日嚟到門口幾乎唔認得,個地庫商場大裝修完,多咗好幾間食肆,成個格局完全唔同晒。而呢間 Hà Nội 亦由之前個冷巷位搬咗入個大舖位,地方骨子咗,啲位又鬆動咗,當堂高咗兩班。問起原來已經搬咗成年,真係失覺晒。我叫咗下午茶特價生牛肉河($50)、炸春卷($19)、凍柚子蜜($8)。闊別多時嘅味道仍然喺度,佢嘅 pho 唔敢講全港最好,但起碼係我喺香港食過嘅最好。睇相都見佢嘅湯底色澤厚實,上面漂浮住一層牛骨油脂,未食已經感受到佢嘅香濃。炸春卷亦係其他地方做唔到咁好。通常啲越南舖嘅春卷似茶樓春卷多過似越南春卷,死死實實,但呢度嘅春卷非常之鬆化,我估佢哋係用自己整嘅特薄米紙去包,先做到咁嘅效果。

2023-03-10
$79 (Tea)
2023-03-06 72 views
原來有咁多間分店喎🤔都係鍾情於尖沙咀呢間😁感覺上坐得舒服啲🤭自從上次同屋企人食過返尋味👍之後今次帶街坊再嚟回味吓先🤭上次就三個人食(2人套餐喺食菠蘿炒飯)另加兩款小食都要打包🤭今次得兩個人食😀唯有食嘅套餐喺粉麵😁另外加個豬頸肉串燒👍套餐份量超大份,香港地真係好少願意畀咁咁大份嘢食。真係又平又抵又大份😁最主要係好好食😋😋😋😋😋不過餐牌好似唔覺有甜品食☹️隔兩日與朋友聚餐會再嚟🥰
套餐:牛丸河、生牛肉河
套餐:牛丸河、生牛肉河
套餐:安南鮮蝦紙米卷
另叫:豬頸肉串燒
餐飲:龍眼肉杞子茶
今日同姊妹去尖沙咀行街👭,經過見到原來重慶大廈隔離有個地庫入口係新裝修嘅美食地下街叫Health,非常新淨,環境企理👍🏻。睇嚟仲有好多食店會進駐,好期待呀!😬諗住簡單食啲粉麵,搵到呢一間越南菜Ha Hoi。首先見到佢啲價錢喺尖沙咀區嚟講都幾抵食👌🏻,同埋好旺場,成個地下街係佢哋最多人食,基本上都坐滿七八成,梗係去試吓啦!我哋嗌咗呢啲👇🏻👇🏻🐮生熟牛肉湯河粉 $68同平時喺其他地方食嘅湯粉相比,佢啲湯麵真係好大份🤤!生熟牛肉份量都好多,生牛肉切得夠薄。個湯底又有啲青檸嘅酸酸哋,好開胃又唔會好漏,好味道!🦀順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 $68呢個價錢食到咁足料嘅蟹肉湯檬,真係好誇張😳!大大堆蟹肉鋪喺個麵上面,連個湯底都係好濃郁,個蟹味都好出👍🏻!同埋個湯底好掛麵,啖啖蟹肉味,好滋味呀!🦀酥香軟殼蟹 $44呢個真係有驚喜!隻蟹係有埋蟹膏,好濃郁蟹味,大大隻,又炸得啱啱好👍🏻 好貼心仲切開咗對半,兩個人share食very good 😌 🦐越式炸蝦餅 $32穩陣嘅蝦餅,味道都係預期中嘅味道。不過嗌咗好多嘢實在太飽😹🍹青檸梳打 跟餐加$12青檸份量非常多🫶🏻肉眼睇到係成個青檸切咗片擺入去,而梳打水係另外

諗住簡單食啲粉麵,搵到呢一間越南菜Ha Hoi。

我哋嗌咗呢啲👇🏻👇🏻

🐮生熟牛肉湯河粉 $68

🦀順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 $68

🦀酥香軟殼蟹 $44

🦐越式炸蝦餅 $32

穩陣嘅蝦餅,味道都係預期中嘅味道。不過嗌咗好多嘢實在太飽😹

🍹青檸梳打 跟餐加$12

青檸份量非常多🫶🏻肉眼睇到係成個青檸切咗片擺入去,而梳打水係另外上,可以自己調節個味道😬

🍹椰汁紅豆冰 跟餐加$12

椰汁香味濃郁,紅豆份量都勁多😻。想試真啲個味道,冇嗌到小甜,不過其實都啱啱好幾好飲!

整體嚟講呢間越南菜,性價比非常高⭐️。見到佢哋下午茶時段都好多人過嚟食,所有食物都非常大份,而且味道仲好唔錯😬有機會都想試吓其他湯粉,同埋今次冇飲到嘅冰鎮奶茶,期待下次再過嚟食!
2023-03-05
2023-03-05 44 views
重慶大廈旁邊嘅商場仔有唔少餐廳。呢間越南菜質素唔錯。湯河同小菜都非常好食,而且價格都幾實惠,絕對值得造訪。極品牛三寶湯河 $72以煮牛肉作湯底,牛三寶係生牛肉、牛展、牛丸。味道非常美味,而且肉質鮮嫩多汁,牛丸仲好彈牙!香茅雞翼 $22雞翼經過調味、炸製,口感非常酥脆,而且香茅的味道也非常濃郁。鹹檸七 $12青檸味非常清新,而且鹹度適中,清爽又解渴。📍Ha Noi 越南菜 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫heath 21號舖

極品牛三寶湯河 $72

香茅雞翼 $22

鹹檸七 $12
青檸味非常清新,而且鹹度適中,清爽又解渴。

📍Ha Noi 越南菜 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫heath 21號舖
TakeAway
2023-03-05 44 views
今晚出到尖沙咀已經8:30pm , 一落巴士就突然想食撈檬,即刻諗起係附近呢間「Ha Noi 越南菜」。餐廳位於尖沙咀彌敦道重慶大廈地庫heath 21號舖。落咗扶手電梯行到最入面就揾到到。店鋪地方十分廣大,環境整潔舒服,大概超過五十個座位,餐廳牆身有簡單富越南風情的裝飾。《豬頸肉撈檬》($66)配菜永遠都很重要,有花生碎、炸蒜片、青瓜絲、甘筍絲、生菜絲、薄荷葉、熟蔥花,另外豬頸肉有六片,並配有秘製醬汁使用。再加入適量撈檬汁,再混和所有配料一起吃,十分美味又醒神開胃。《越式炸蝦餅》($32/細)蝦餅彈牙表面香脆,沾上泰式甜酸醬,十分滋味。《椰汁珍多冰》($12)跟主食可以優惠價追加。不會太甜有椰香。

《豬頸肉撈檬》($66)

《越式炸蝦餅》($32/細)
蝦餅彈牙表面香脆,沾上泰式甜酸醬,十分滋味。

《椰汁珍多冰》($12)
跟主食可以優惠價追加。不會太甜有椰香。

2023-03-04
$110 (Dinner)
  • 越式豬頸肉撈檬
  • 越式炸蝦餅
2023-03-04 46 views
今日去左尖沙咀行街,老公話重慶大廈地庫有d餐廳,不如睇吓有咩食。剛剛行過見有間餐廳食越南嘢,餐牌ok喎,所以就揀佢食晚飯。餐廳面門夠大,入門口見到有幅越南地道壁畫,內裡環境乾淨,職員安排坐卡座,地方闊落,坐得幾舒服。餐廳選擇都多架,我哋叫左兩個飯,兩款小食同兩杯飲品。越式豬頸肉蛋飯:老公話豬頸肉咬落去係脆,另外仲有椰菜同紅蘿蔔做配菜,仲有隻烚蛋,份量足,夠晒飽,佢就覺得幾好喇。越式河內三寶飯:原來越南三寶係豬扒、雞翼同扎肉,全部煎得好香口,夠味道,好好食。酥香軟殼蟹:剛炸起,熱辣辣。見到完整一隻已經夠驚喜,呢個整法好鬆脆,配甜辣醬都幾好食。越式炸蝦餅:同樣剛炸起,炸得唔錯,大大塊,點埋甜辣醬就最夾。椰汁紅豆冰:老公話好耐未飲過,佢話椰汁味剛好,紅豆夠淋,整體唔太甜,好好飲。椰果椰汁西米露:可以當飲品,又可當甜品,西米本身無味,但椰果就比較甜,夾埋一齊食夠甜喇。

餐廳選擇都多架,我哋叫左兩個飯,兩款小食同兩杯飲品。

2023-03-04
Dinner