2020-03-21 119 views
呢到最出名既係連續六年銷量第一位既黑松露忌廉海鮮烏冬$98奶白色既忌廉湯有好重奶油味,好濃郁creamy,湯底本身已經有好香既黑松露味,撈埋放係面黑松露醬就更香!烏冬外型扁身,煮得煙韌彈牙,連埋湯一齊食入口好順滑。海鮮有兩大隻帶子同三文魚,帶子新鮮彈牙,三文魚肉質鮮嫩,入口即溶,仲有淡淡魚油香,食哂成碗麵飲左大半碗湯都唔會覺得膩。黑安格斯肉眼牛扒飯 $98黑安格斯肉眼牛扒肉質鮮嫩,火喉煎得岩岩好,仲有少少肥膏都煎得好香,點埋酸酸甜甜既醬汁可平衡番牛扒既油膩感。
呢到最出名既係連續六年銷量第一位既黑松露忌廉海鮮烏冬$98

黑安格斯肉眼牛扒飯 $98
$98 (Lunch)
  • 黑松露忌廉海鮮烏冬
同朋友行完山,搭巴士落返銅鑼灣嘅時候,行過見到幾吸引,即管試吓~~一坐低,侍應就幫我哋一人唧咗一下消毒液,保持衞生、清潔!👍🏼👍🏼..串燒都有好多唔同嘅選擇~~牆上仲好貼心話比客人知,店舖係抗疫期間嘅措施,令客人更加放心!🤍叫左杯「🥃蜂蜜威士忌7up」• 8/10 ..雖然溝左7up,但係都唔會完全蓋過威士忌嘅味道😛再加埋蜂蜜入去,加分!💯之後當然唔少得店主推介嘅:「🍲黑松露忌廉三文魚腩烏冬」• 10/10..我相信應該冇人可以抵抗得到黑松露嘅誘惑🤤重點係成碗烏冬都好creamy,但係一啲漏嘅感覺都冇。😮🤔三文魚腩非常滑😍👍🏼👍🏼👍🏼仲有「🦪廣島蠔肉碎烏冬」• 9/10 ..嗱,就咁睇個樣當然係比黑松露嗰個遜色少少嘅😌之不過呢個烏冬係sell廣島蠔嘅鮮味😆個湯係鮮到不!得!了!😝😝😝.🌟溫馨提示🌟最好食左呢個烏冬先,先食其他嘢,唔好比其他比較濃味嘅食飯搶左呢份鮮味。🥰「蒜蓉太子貝」• 8/10..味道不錯~~2個人食,一人一隻剛剛好👌🏼「串燒 厚切牛舌」• 7/10..調味夠👍🏼 係差左可能真係太厚,有啲難咬😫

串燒都有好多唔同嘅選擇~~

叫左杯「🥃蜂蜜威士忌7up」• 8/10
雖然溝左7up,但係都唔會完全蓋過威士忌嘅味道😛
再加埋蜂蜜入去,加分!💯
蜂蜜威士忌7up

之後當然唔少得店主推介嘅:
「🍲黑松露忌廉三文魚腩烏冬」• 10/10
我相信應該冇人可以抵抗得到黑松露嘅誘惑🤤
重點係成碗烏冬都好creamy,但係一啲漏嘅感覺都冇。😮🤔
三文魚腩非常滑😍👍🏼👍🏼👍🏼

仲有「🦪廣島蠔肉碎烏冬」• 9/10
嗱,就咁睇個樣當然係比黑松露嗰個遜色少少嘅😌
之不過呢個烏冬係sell廣島蠔嘅鮮味😆
個湯係鮮到不!得!了!😝😝😝
🌟溫馨提示🌟
最好食左呢個烏冬先,先食其他嘢,
唔好比其他比較濃味嘅食飯搶左呢份鮮味。🥰
廣島蠔肉碎烏冬

「蒜蓉太子貝」• 8/10
味道不錯~~2個人食,一人一隻剛剛好👌🏼
蒜蓉太子貝

「串燒 厚切牛舌」• 7/10
調味夠👍🏼 係差左可能真係太厚,有啲難咬😫
串燒厚切牛舌

2020-03-17
$227 (Dinner)
蜂蜜威士忌7up
廣島蠔肉碎烏冬
蒜蓉太子貝
串燒厚切牛舌
平日12點多去到 餐廳還沒有其他客人 坐下後店員幫我噴了消毒(?)的搓手液🙌黑松露忌廉海鮮烏冬 $98 免加一 附送熱飲今天贈飲是羅漢果飲品(?)碰巧我帶了羅漢果水外出🤣反正我是喝不到羅漢果味啦~另外味道有點甜第二次來還是吃這款😚因為實在太好吃~面頭有點黑蒜油~很香😙忌廉湯底濃而不膩 除此之外還有牛奶味 把湯喝光也不過分呢🤤三文魚有3塊 不太確定它的煮食方法🤔上次吃的是半生熟 浸在湯裏的變熟 而另一邊則是魚生口感 而這次則是全熟 不過都無差🤣帶子有2塊 有點沙 但依稀吃得出鮮甜味 喜歡這間的烏冬 外型扁身 煙韌彈牙 但也不需要咀嚼太久

黑松露忌廉海鮮烏冬 $98 免加一 附送熱飲

黑松露忌廉海鮮烏冬

第二次來還是吃這款😚因為實在太好吃~
面頭有點黑蒜油~很香😙
忌廉湯底濃而不膩 除此之外還有牛奶味 把湯喝光也不過分呢🤤
帶子有2塊 有點沙 但依稀吃得出鮮甜味
喜歡這間的烏冬 外型扁身 煙韌彈牙 但也不需要咀嚼太久
$98 (Lunch)
黑松露忌廉海鮮烏冬
係呢個肺炎盛行既日子,情人節之後既銅鑼灣依舊少人,行過見到一間話主打忌廉湯底烏冬既餐廳,仲講到六年銷量第一咁就入去試試,野食價錢係cwb黎講都算經濟,相信如果係正常日子黎都要排隊吧!叫左黑松露忌廉海鮮烏冬 同 一客炸蠔,烏冬湯底確係幾特別幾濃,配埋黑松露係幾吸引,一個唔小心就會飲哂d湯。配料有幾舊三文魚同一粒帶子...不過帶子切開左一半 。餸方面如果蛋返啲就岩岩好啦😆😆炸蠔就應該即炸,夠熱,味道Ok。下次嚟一定會試黑蒜豚肉烏冬

炸蠔就應該即炸,夠熱,味道Ok。
下次嚟一定會試黑蒜豚肉烏冬
2020-01-06 163 views
八沢 (銅鑼灣)銅鑼灣霎東街7號地下7號舖-❤️期待已久嘅八沢滋味👀!🔸黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬非常好味同時又係好邪惡之選!湯底係黑松露忌廉,淡淡松露香,質感好creamy.飲到停不到口😂 大大塊三文魚,魚油豐富,加上質感嫩,好吃!厚肉嘅帶子亦好鮮甜,加上彈牙烏冬,整體而言係很好的配搭,非常推薦~🔸芥末果醋帶子凍烏冬清新健儀之選!因為唔係熱食,所以都幾啱熱天氣,冇乜胃口嘅時候😂 芥末果醋少少酸辣惹味,整體感覺開胃~食落好fresh不重口味,適合鐘意相對清淡嘅朋友。加上大大粒厚肉帶子同新鮮蔬菜,頓時變得不單調啊!🔸黑安格斯肉眼牛扒掛烏冬推薦俾鍾意食牛扒嘅你!第一次試牛扒加烏冬嘅配搭。牛扒份量好足🙈保持到嫩嫩嘅肉質同豐富肉汁!配上甜酸汁食,好可口。簡單煎香嘅牛扒其實就咁食已經好好味。整體味道不錯!🔸明太子雞翼第一次試明太子雞翼便愛上了😍雞翼醃得好入味,外脆內軟,同時炸都保持到肉質軟淋。老少咸宜之選!
八沢 (銅鑼灣)
銅鑼灣霎東街7號地下7號舖
❤️期待已久嘅八沢滋味👀!

🔸黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬

🔸芥末果醋帶子凍烏冬

🔸黑安格斯肉眼牛扒掛烏冬

🔸明太子雞翼
2020-01-05 138 views
次次黎銅鑼灣,如果男朋友冇book 餐廳的話,呢間幾乎變左我地既飯堂。 今次我本身想食黑松露忌廉三文魚腩烏冬。但係點知就冇晒三文魚腩,唯有食黑松露忌廉海鮮烏冬啦! 我男朋友話要養生,所以距就食左清酒🍶雞肉🐔竹笙烏冬補一補身子。所以你地唔好以為呢間淨係得忌廉烏冬食啊。我果個基本上係例牌咁滯!湯底依然出色,黑松露依然好多,兩粒大大的帶子。三塊三文魚配讚岐烏冬! 正正正!都係98蚊!至於養生滋補烏冬,好濃郁的雞🐔湯底啊! 紅棗竹笙雞肉冬茹圓肉,好足料!而且成個烏冬食落去係好暖身好真材實料,唔係話吹水,真心你會覺得唔錯!

2020-01-02 99 views
係銅鑼灣行行下街見到呢間食日式忌廉烏冬,見到入面都幾多人食,直覺覺得應該都唔錯🤣,而且價錢都合理,就入左去食。-1⃣ 黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬 💰115(👅: 7.8/10)睇落都幾足料,而且有黑松露香,忌廉湯底好Creamy,而且帶有少許海鮮鮮甜的味,烏冬索到湯汁,淋而可口。三文魚就正正常常,帶子亦有鮮甜味。2⃣安格斯牛扒掛烏冬 💰98(👅: 7.5/10)安格斯牛扒中規中矩,肉質香淋,仲帶少少牛脂香,掛烏冬就平衡番牛扒既油膩感,可以配旁邊的醋汁更清新。3⃣燒雞泡魚乾 💰56(👅: 7.3/10)雞泡魚燒得有點硬身,但仍能保持魚香味。

2⃣安格斯牛扒掛烏冬 💰98(👅: 7.5/10)

3⃣燒雞泡魚乾 💰56(👅: 7.3/10)
雞泡魚燒得有點硬身,但仍能保持魚香味。
2019-12-22 3264 views
天寒地凍最啱食啲熱辣辣嘅野,今晚就去咗銅鑼灣晏東街呢間「八沢」覓食!餐廳主打各式各樣熱湯拉麵或烏冬,也有不少串燒及小食,選擇豐富芝麻醬有機滑豆腐兩大件冷有機滑豆腐好嫩滑,配上香濃芝麻醬,簡單美味又有營養明太子雞翼雞翼去骨後釀入明太子一齊炸熟,外皮金黃香脆,內裡明太子微辣,配上juicy雞肉,邪惡又好食北海道帶子豚骨湯烏冬兩大粒帶子都幾新鮮,入口爽彈!稻庭烏冬入口好滑溜,充滿嚼勁,非常Q彈有咬口!配上奶白色且濃濃的豚骨湯底、半溶糖心蛋及大量蔥花木耳,好滋味黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵豬骨湯底味道濃郁,散發著陣陣豬骨香,面上仲有一層黑蒜油及炸蒜,蒜香十足,啱晒重口味嘅我!配上曲身的日本拉麵,掛湯能力佳,正!黑豚肉被火炙燒香,帶有微微焦香,半肥瘦肉入口香軟肥美,帶有肉脂芳香,好好味呢!熱檸蜜檸檬好新鮮,同清甜的蜜糖係最佳配搭,好滋潤,冬天必飲

芝麻醬有機滑豆腐

兩大件冷有機滑豆腐好嫩滑,配上香濃芝麻醬,簡單美味又有營養

明太子雞翼

北海道帶子豚骨湯烏冬

黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵

熱檸蜜

檸檬好新鮮,同清甜的蜜糖係最佳配搭,好滋潤,冬天必飲
$150 (Dinner)
呢一間舖頭係時代廣場既後街,人流唔多,如果唔係專呈黎食,應該都好難會食到佢。餐牌既選擇以主食為主,無咩小食提供,有趣既係飲品方面會有中式飲品,例如羅漢果茶,岩香港人口味,而佢主食既份量好足夠。我叫左呢個連續五年銷量冠軍-黑松露忌廉海鮮烏冬。其實就咁睇個食材就已經想食,因為除左我鐘意既黑松露外,佢既海鮮係三文魚同埋帆立貝,成件事高級哂。雖然實物圖唔太吸引,不過個味道真係好正,碗麵一送上,即時聞到好香既松露,打字打到呢度,已經想流口水。而彈牙既烏冬掛上了濃郁忌廉,配上海鮮,唔會太heavy。價錢方便都好抵,無加一,一百蚊都唔洗落到樓,比起d連鎖大集團好食又抵食得多。

。而彈牙既烏冬掛上了濃郁忌廉,配上海鮮,唔會太heavy。

2019-12-11 82 views
鐘意食烏冬嘅大家可以試下呢間😋 絕對係一個唔錯嘅選擇😋黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬湯底濃郁之餘仲好creamy😈 啲烏冬都好煙韌 如果唔鐘意食咁煙韌可以浸多陣湯先食😋 個三文魚腩好肥美而且個帶子都好大粒 又足料又好食🥰 不過呢個組合有啲滯 如果想食多啲野就記得唔好飲曬個湯啊🤣芝麻醬有機滑豆腐呢個豆腐冇我想像中咁滑🤭 但佢個豆味好重好香 可以補償番😋 超鐘意食芝麻醬豆腐嘅我絕對岩曬🤩厚切牛舌佢燒得好好食 火喉岩岩好👍🏽 唔會燒到過曬龍 變左又dry又硬🙈 而且佢個牛舌都幾厚 食落好有口感😋
鐘意食烏冬嘅大家可以試下呢間😋 絕對係一個唔錯嘅選擇😋

芝麻醬有機滑豆腐

厚切牛舌
2019-12-11 58 views
日本除咗拉麵出名之外,烏冬都得到好多人嘅喜愛🤪 而我個朋友仲特色中意食烏冬,所以我就帶咗佢去一間食烏冬既專門店🌝 睇下係咁真係咁正🤪烏冬好食在佢既質感,口感滑,而且又有口感🤪佢地最正係佢地既忌廉松露烏冬🤪係佢地主打既烏冬美食😗 我地當然都叫咗兩碗不同既忌廉松露烏冬超足料 有三文魚 元背 🤪 最正既係佢地個湯底 好creamy 又好滑🌝令我一次過飲晒d湯 烏冬煮得好有咬口 而且都幾滑除此之外 仲食咗幾款小食😛 第一次食雞泡魚乾 感覺好似食緊魷魚咁 硬硬地咁🥴不過幾正牛舌串燒又厚又彈牙 好有口感 🧐 而且份量多最後就係白鱔串燒 又係爽口 爽口代表新鮮 所以正😂鍾意烏冬嘅人要去嘅一間餐廳😋
烏冬好食在佢既質感,口感滑,而且又有口感🤪

牛舌串燒又厚又彈牙 好有口感 🧐 而且份量多

最後就係白鱔串燒 又係爽口 爽口代表新鮮 所以正😂

鍾意烏冬嘅人要去嘅一間餐廳😋
2019-12-10 1455 views
在寒冷的天氣中,除了吃火鍋外,最好就來一碗熱騰騰的湯麵...還記得在上環吃過這間日式麵店,原來在銅鑼灣開了分店,就入去取暖吧!店子門面設計獨特,灰綠色的磚牆和銅板招牌都相當搶眼,, 在這條大街中別樹一幟。還有門窗上貼滿不少飲食報導,看來做了不少宣傳。店子長方形格局,左右兩邊設有不少二至四人枱,最入端就是廚房重地。最吸晴就是各塊鑲在牆上的菜式海報,見到都想食,還有那塊巨型的日本美女畫像,滿載和風色彩。細閱幾份餐牌,有小食、串燒、湯烏冬、冷烏冬、拉麵、素烏冬、碗飯、炸物和小食。*********************雖對忌廉一般,但難敵黑松露和海鮮的吸引力,加上見餐店內外都掛着黑松露忌廉海鮮烏冬 Creamy Seafood Udon with Black Truffle ($98)的海報,註明「連續六年本店銷量第一位」,怎能錯過呢?熱辣辣上枱,不是黑松露烏冬面,既吸晴,亦香氣撲鼻,令人垂涎。先呷一口忌廉湯,香濃的忌廉帶香草香,稀稠度適中,緊緊掛在烏冬上,入口極之滑溜,咬下去彈牙有嚼勁,口感佳!海鮮有帶子和三文魚,正是我喜愛。帶子大大隻,鮮嫩美味;三文魚雖不是腩位,但肉厚鮮嫩,仲有魚油香
*********************
黑松露忌廉海鮮烏冬
海鮮有帶子和三文魚,正是我喜愛。帶子大大隻,鮮嫩美味;三文魚雖不是腩位,但肉厚鮮嫩,仲有魚油香,兩者都吸引。
*********************
蕃茄沙律
蕃茄沙律 Tomato Salad ($32)切成一片片,厚薄相若,刀功了得。蕃茄鮮活,清爽多汁,拌上酸咪咪的柚子醋汁,雖忌廉烏冬不算漏滯,但也可有助醒胃解膩,很好的選擇。
估不到忌廉跟烏冬咁夾,它能令烏冬吃起來更滑嘟嘟,口感更佳,難怪是「連續六年本店銷量第一位」啦!
2019-12-07
$144.1 (Lunch)
蕃茄沙律
驟眼看招牌,還誤會是間髮廊……🤣🤣……其實是拉麵店 🤣🤣。主打忌廉湯烏冬,帶有少量其他日系小食。甫入內,牆上的日美人的璧畫搶眼,散發著滿滿的日式風味。主打的黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬 $115,先喝一口忌廉湯,湯底美味;攪拌松露後,變成松露湯,完全另一種口味,兩者皆美味。烏冬嫩滑,煙韌彈牙;帶子鮮味,松露置頂,是看得見的香味;熟食三文魚也不嚡口,很理想的配搭。黑蒜灸燒極濃黑豚肉拉麵 $82,那種濃香,實在難以抗拒,一口接一口 😍😍😍,完全會喝光的湯底。拉麵爽口彈牙;糖心蛋嫩滑滋味;灸燒黑豚有烤香味,鬆化惹味。紫蕃薯甘粟餅 $28,內裏紫色蕃薯饀料,熱辣燙傷口,炸皮香脆,還有原粒栗子,有心思。👍👍棉花糖抹茶 $30,明顯的抹茶味道,加上淡淡的棉花糖甜味,冬日喝起來,暖意份外濃。自家制薑蜜 $22,薑味香濃,少甜少辣,也是冬日暖身的好選擇。食物有水準,價格合理,不錯的開餐選擇。

甫入內,牆上的日美人的璧畫搶眼,散發著滿滿的日式風味。

拉麵爽口彈牙;糖心蛋嫩滑滋味;灸燒黑豚有烤香味,鬆化惹味。

食物有水準,價格合理,不錯的開餐選擇。
2019-12-07 63 views
今日去銅鑼灣時代後面的一間不起眼的日本烏冬店一入去就見到好多人!要等位!等左2分鐘左右!我們點了一碗黑松露忌廉海鮮烏冬忌廉湯底好正呀!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻濃淡剛好!濃濃的奶香和海鮮好搭!海鮮有帶子和三文魚片這一款十分推介一碗廣島蠔肉碎烏冬廣島蠔好鮮甜!清湯底不會搶了蠔的鮮味!烏冬爽口彈牙!明太子雞翼雞翼包住明太子!一咬就爆醬!😘😘😍吉烈蠔炸得香香脆脆,外脆內軟!👍🏻👍🏻吉烈豬扒都好脆!粉的厚度剛好!這一間烏冬店好用心!所有的食品都是剛剛好!
今日去銅鑼灣時代後面的一間不起眼的日本烏冬店
一入去就見到好多人!
要等位!等左2分鐘左右!
我們點了
一碗黑松露忌廉海鮮烏冬
忌廉湯底好正呀!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
濃淡剛好!濃濃的奶香和海鮮好搭!

海鮮有帶子和三文魚片
這一款十分推介
一碗廣島蠔肉碎烏冬
廣島蠔好鮮甜!清湯底不會搶了蠔的鮮味!
烏冬爽口彈牙!

明太子雞翼
雞翼包住明太子!一咬就爆醬!😘😘😍

吉烈蠔
炸得香香脆脆,外脆內軟!👍🏻👍🏻

吉烈豬扒
都好脆!粉的厚度剛好!

這一間烏冬店好用心!所有的食品都是剛剛好!
2019-12-07 59 views
放工經過覺得門面都幾吸引就行左入去試一試,天氣凍食番熱熱既湯烏冬最好不過。小食叫左個雞泡魚乾,雞泡魚乾燒得好,控制火既溫度好,吾會太硬又吾會太林入面,食落好香口,加上個汁係甜甜的。雞泡魚乾都十分厚,推介清酒雞肉竹笙烏冬,個湯烏冬超大碗,超足料,有龍眼,杞子,紅早,個湯是超甜的,真係可以當湯飲,好補,清酒味不濃但都飲到味。竹笙都比得幾多,雞肉十分嫩滑。成個材料係十分養生既感覺,烏冬仲係十分彈牙,質地十分好,用日本烏冬,吾係HEA你個隻。再食我都會再叫番你個湯烏冬朋友就叫左黑蒜灸燒極濃黑豚肉拉麵,豚肉係一般既叉燒切片,炙燒過先放入拉麵,蔥花超香,未食已經聞到陣味。豚肉肥肥的但吾漏,肉質細緻,有三片大大塊。黑蒜係自家製,豚骨湯加左黑蒜多左份濃郁味,麵條夠彈,但不會林,過關!