1K
2020-12-08 598 views
上次在歌賦街吃完日本菜後就很想試一試有《環球郵報》「全球五大朱古力」的美譽的朱古力專門店,因此我也很喜歡喝朱古力,但不是太喜歡吃朱古力。位置:在歌賦街街尾的樓梯旁,從九記牛腩行到街尾就到了。環境:店面非常小,大部份地方都用在製作的小型朱古力工場,基上店內是沒有可供客人堂食的位置。客人可透過玻璃窗看着店主精心沖調朱古力飲,亦可坐在玻璃窗下的木椅等候。這裏的飲料即點即沖,每杯需時10-15分鐘。74% Hot Milk Chocolate $40老闆簡單介紹朱古力是來自秘魯。咖啡杯是小型,朱古力的顏色是深棕色,質感濃稠,味道少許甘苦且微酸,有點像充滿可可味的Americano。這是一杯富有異國風情的朱古力,可惜不是我杯茶,試過一次就夠了。我還是最愛M記的朱古力特飲,便宜又好味。

位置:在歌賦街街尾的樓梯旁,從九記牛腩行到街尾就到了。

74% Hot Milk Chocolate $40
2020-12-08
TakeAway
$40 (Tea)
2020-11-28 428 views
傳說中「全球五大朱古力」座落係一個偏僻嘅角落上開嚟食茄牛通所以就過嚟買bookmark咗咁耐,終於都嚟到嚕食嘅同飲嘅朱古力都有得買嗌咗之後就可以出面望住即嗌即沖,望住好期待Iced chocolate milk $45等咗一陣就有嚕第一件事當然係影張相先我今次揀咗74%朱古力味好濃郁🥺口感好濃厚,而且每啖都有啲朱古力碎飲落係好幸福嘅感覺有少少果酸又帶少少苦🤏🏻成個味道好豐盛飲完之後已經即刻想再飲杯下次試埋其他先
傳說中「全球五大朱古力」

座落係一個偏僻嘅角落
上開嚟食茄牛通所以就過嚟買
bookmark咗咁耐,終於都嚟到嚕
食嘅同飲嘅朱古力都有得買
嗌咗之後就可以出面望住
即嗌即沖,望住好期待
Iced chocolate milk $45

下次試埋其他先
2020-11-20
Other
2020-11-05 747 views
全球Top 5朱古力⁉️🍫身為朱古力愛好者 一直都好想試下呢間咁出名嘅朱古力店🤩 呢間朱古力專門店有得飲朱古力 同時亦有賣食嘅朱古力🤪 店主會介紹當日所用嘅可可豆👍🏻 可惜我同朋友都覺得味道太特別 唔係我地杯茶🙈 飲完一次已經冇衝動再去😂.小店位置偏僻 要認真揾一揾先搵到😝 當日用左越南朱古力豆 帶有車厘子果酸味 店主仲加左d盆鹽令個酸味提升🙈🔹70% Iced Chocolate🍫飲落去第一啖朱古力⁉️😂 的確佢口感好滑 不過我淨係飲到車厘子嘅果酸味🙈 過左一段時間再飲 感覺好d 易入口左😝 酸味相對少左 不過都係唔似平時飲開嘅朱古力🤪 可能真係我見識少啦🙈🔹Earl Grey Chocolate🧉 #pb伯爵茶🍵呢杯仲怪🙈 Feel到佢落左好重伯爵茶 不過同朱古力味好似唔夾 同埋個果酸味仲重🥺 明明之前飲過Earl grey chocolate係唔錯 點解今次會咁怪😐.可能真係唔岩我同朋友口味 我地兩個都覺得杯朱古力好怪😐 聽到其他客人飲完一啖都覺得味道好特別🥺 我見好多人都讚呢間好好飲 真係唔知係咪我地口味問題😟Hakawa Chocolate中環歌賦街49-51A號地下1B號舖

全球Top 5朱古力⁉️🍫

🔹70% Iced Chocolate🍫
🔹Earl Grey Chocolate🧉 #pb伯爵茶🍵

Hakawa Chocolate
中環歌賦街49-51A號地下1B號舖
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Tea
2020-11-02 459 views
經朱古力達人推介,今日黎到上環,過黎Hakawa試下,香港手沖朱古力店確實唔算流行,店主每日都自家磨制朱古力,而且精心挑選不同地方嘅可可豆;為左鍾意嘅嘢而堅持,確係好難得。今日點左78%ice chocolate,入口好滑,無平時飲朱古力嘅死甜,飲完都唔會覺得好口渴,反而有種清新嘅味道。平日好喜歡食100%朱古力,下一次會黎試下100%小店店門唔大, 點完飲品大家都要去到門外等候,為左一杯咁有heart嘅朱古力係要比多小小耐性,咁有心思同堅持嘅實力小店絕對值得支持
經朱古力達人推介,
今日黎到上環,過黎Hakawa試下,
香港手沖朱古力店確實唔算流行,
店主每日都自家磨制朱古力,
而且精心挑選不同地方嘅可可豆;
為左鍾意嘅嘢而堅持,確係好難得。

今日點左78%ice chocolate,
入口好滑,
無平時飲朱古力嘅死甜,
飲完都唔會覺得好口渴,
反而有種清新嘅味道。

平日好喜歡食100%朱古力,
下一次會黎試下100%

咁有心思同堅持嘅實力小店絕對值得支持
2020-10-28 411 views
一直都想同大少試吓呢一間熱朱古力奶嘅店舖。每一次食完晏晝飯,佢都未開。今日響附近食完拉麵,時間啱啱好,1:15 佢哋已經開咗門。舖頭超細,入咗去之後只能企到一個人。熱朱古力奶只有兩種選擇,70%黑朱古力或者100%黑朱古力。落單嘅姐姐同我哋講100%熱朱古力,一啲甜味都冇,有少少似飲緊咖啡。我揀咗普通70%嘅朱古力奶俾大少,我自己就70%嘅朱古力加杏仁奶再加薑。響我心目中,熱朱古力奶一定感覺係好稠,飲完之後,after taste 會有d「張」住個咀煮嘅感覺。意外地哩一杯熱朱古力奶好稀,但仍然好濃郁,亦冇「張」住過嘴嘅感覺,我同大少都覺得飲落去有少少酒嘅香味。天氣開始轉涼,食完飯飲一杯熱嘅朱古力奶,亦都係一個唔錯嘅選擇。

舖頭超細,入咗去之後只能企到一個人。

2020-10-28
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Lunch
2020-10-28 294 views
我愛熱朱古力,特別是75 %左右的熱朱古力,我受不了太甜。大館未開之前,我已經有關注這間小店。由店裏直接把朱古力豆磨成粉製的熱朱古力,我一直都想試。可惜,每次來這帶都沒時間去嘗嘗。這天特意來買朱古力作生日禮物,有幸可以試試這家期待已久的店。30度的天氣,理應來杯凍朱古力。我為了可細嘗最佳味道,要了最普通的熱朱古力。熱朱古力比普通咖啡店的牛奶咖啡更難散熱,待了很久仍熱得喝不了。初嘗一口,朱古力的香氣充滿了整口。我很喜歡這杯的苦度,然後真如店主所說有陣橙味,也有一陣朱古力豆的酸味。同行朋友要了伯爵茶凍朱古力,同樣細滑而帶少許伯爵茶味,微酸朱古力味突出。有樣或許可以改進,熱朱古力就像泡沫咖啡一樣,喝完杯底仍有很多泡,有點可惜。朱古力方面,我買了夏威夷果仁、杏仁及普通黑朱古力。(左邊三款,另外兩款在pmq買的)三款朱古力中,我最愛夏威夷果仁,店主說加了一點鹽,所以層次更豐富。我想念去旅行的日子,想念在比利時隨街去買朱古力,唯有來這裏止癮吧!

我愛熱朱古力,特別是75 %左右的熱朱古力,我受不了太甜。

2020-09-10
TakeAway
又係隨心拎住相機走嘅一日,係中上環區見到好多bookmark左仲未去嘅cafe,亦有好多充滿特色嘅食店🏠去唔到旅行嘅日子就用心欣賞屬於自己嘅地方吧,其實香港到處都充滿驚喜😊🇭🇰影下影下就黎到HAKAWA,一間只係專門賣朱古力🍫嘅店舖,雖然本身唔係太好朱古力,但係聞到淡淡嘅可可味都係會忍唔住🤤《𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 70%》3.8 / 5用咗來自越南嘅手工可可豆,配上岩鹽沖調,岩岩入口會比較苦澀,後有餘甘,對比平時用可可粉沖嘅朱古力,呢度嘅朱古力層次豐富好多👍🏻每一杯嘅朱古力都係慢工出細貨,多個繁複嘅步驟,先沖調到哩杯凍朱古力🍫👍🏻 底下仲有少少未溶晒嘅可可粉,見佢地一杯落嘅可可份量好足,所以特別濃郁,甘甜嘅味道徘徊喺口腔好耐,可惜口感相對亦冇咁順滑🤔不過呢種可可味同平時飲到嘅朱古力味好唔同,未必個個都會欣賞😬真係估唔到一杯朱古力,都可以好似飲咖啡咁講究☕️

《𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 70%》3.8 / 5

真係估唔到一杯朱古力,都可以好似飲咖啡咁講究☕️
2020-10-22 196 views
平時好少飲咖啡既我,一直都係飲台式手搖飲品多,直至同事推介呢間,就愈飲愈鍾意😍店舖會定期轉朱古力豆,今次就選用左來自越南Dak Lak 的可可豆,製成70%的朱古力,製作時加入了盆鹽,提升鮮味。由於朱古力用全人手去沖,隔住透明玻璃望著整個沖製過程,即使有幾杯order,老闆娘都會慢慢用中沖製,執著住每一個步驟,一杯平均都用5分鐘時間沖配,最後更會向每位顧客介紹返當期既可可豆,完完全全感受到店舖對朱古力既認真。第一啖入口是非常濃郁,鮮味慢慢浮出,夾雜住少量既可可粉碎,即使細細杯,但飲完非常滿足🥰🥰🔸🔸🔸🔸🌟價錢 - 8/10 $40(hot chocolate)🌟回頭指數 - 10/10

🔸🔸🔸🔸
🌟價錢 - 8/10
$40(hot chocolate)
🌟回頭指數 - 10/10
2020-10-22
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2020-10-19 189 views
.全球top 5嘅朱古力飲品🍫💛bookmark左好耐,終於試到hakawa chocolate啦!餐牌有幾款飲品,除咗70%及100% drinking chocolate外仲有fleur de sel/ earl grey/ fresh mint/ ginger嘅朱古力飲品真係聽名都覺得好飲🥰(飲品可以選擇使用鮮奶/ 豆奶/ 杏仁奶/ 燕麥奶!).因為第一次飲,就揀咗最保險嘅70%嗌完要等一陣,因為所有飲品都係即叫即做攞個時店員好有心機介紹呢款飲品😍今次撞正新豆pop up,係來自越南嘅Dak Lak可可豆味道真係好豐富,飲落會有鮮味、櫻桃味、仲鹹鹹地同平時係出面飲到嘅朱古力一定有分別!杯底仲有啲未溶晒嘅朱古力粒增加口感,真係好好味雖然比較細杯,但係絕對對得起價錢一定好飲過連鎖大牌子好好好多🤗鍾意朱古力嘅你又點可以錯過💛.70% drinking chocolate $45———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛💛環境指數 ⛱: 🚫抵食指數 🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數 👾: 💛💛💛💛💛———📍Hakawa Chocolate中環歌賦街49-51A號地下1B號舖———👉🏼 #ewhk
全球top 5嘅朱古力飲品🍫💛
真係聽名都覺得好飲🥰
(飲品可以選擇使用鮮奶/ 豆奶/ 杏仁奶/ 燕麥奶!)
因為第一次飲,就揀咗最保險嘅70%
嗌完要等一陣,因為所有飲品都係即叫即做
攞個時店員好有心機介紹呢款飲品😍
今次撞正新豆pop up,係來自越南嘅Dak Lak可可豆
味道真係好豐富,飲落會有鮮味、櫻桃味、仲鹹鹹地
同平時係出面飲到嘅朱古力一定有分別!
杯底仲有啲未溶晒嘅朱古力粒增加口感,真係好好味
雖然比較細杯,但係絕對對得起價錢
一定好飲過連鎖大牌子好好好多🤗
推薦指數 👾: 💛💛💛💛💛
📍Hakawa Chocolate
中環歌賦街49-51A號地下1B號舖
———
👉🏼 #ewhk中環 #ewhk手搖 #ewhk甜品 #ewhk黃店

#中環美食 #中環黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
70%  drinking  chocolate
70%  drinking  chocolate
2020-09-20 384 views
👍💛⭐️ Hakawa Chocolate(中環)💛👍小妹今日慢遊了港島,喺港島,小妹最鍾意就係坐住叮叮,一邊吹風,一邊睇風景。今日襯落完雨,我就坐住叮叮去搵全球第五嘅朱古力飲☕️💛❤️⭐️ 78%原味凍朱古力($45)⭐️小妹真係要同大家分享依杯野,真係吾好睇少佢!首先,我嗌凍飲,但係全杯一粒冰都冇,依間鋪頭將啲冰融入晒佢成杯朱古力度,所以飲到尾,成杯朱古力都係非常濃郁🍫!第二,每一杯都係全人手去沖!非常講究!第三,飲落去有非常濃郁嘅朱古力味,有少少果酸!出面飲吾到,點樣講呢,就好似一粒本身好好味嘅朱古力,但係變咗流質,全杯咁樣飲落去🤣🙈🕋環境指數:8/10店舖較細,但非常有格調。位置可能大家會覺得偏僻,但其實好簡單,只要由平時去勝香園條路一直行到最尾就到架喇🙆🏻‍♀️😋美味指數:9/10入選全球第五,吾係吾試杯呀😆👩🏻‍🌾服務指數:9/10店員非常友善,好耐心咁樣同我講解!🤑抵食指數:9/10 Starbucks 同Pacific coffee 一杯嘢飲同佢嘅價錢都冇乜分別啦,但係呢杯嘢飲好飲勁多喎!🙋🏻‍♀️推介指數:10/10 超級推介!朱古力控必飲!📍地址:中環歌賦街49-51A號地下
👍💛⭐️ Hakawa Chocolate(中環)💛👍

⭐️ 78%原味凍朱古力($45)⭐️

🕋環境指數:8/10

😋美味指數:9/10
入選全球第五,吾係吾試杯呀😆

👩🏻‍🌾服務指數:9/10
店員非常友善,好耐心咁樣同我講解!

🤑抵食指數:9/10

🙋🏻‍♀️推介指數:10/10
超級推介!朱古力控必飲!

📍地址:中環歌賦街49-51A號地下1B號舖

——港人當自煮——

2020-09-13 300 views
其實兩年前睇完黃秋生介紹於是特登去飲,最近朋友話想飲於是再度光臨😋人手烘焙朱古力店屬於全球五強之一,黃秋生都讚好!雖然係平日晏晝,但陸陸續續都幾多人買👓78% chocolate (iced) $45好香朱古力味,唔會好水,飲得出係用牛奶來沖調朱古力。凍飲係採用左少冰配方,因為本身杯野沖完係熱朱古力嚟,然後加咗特定份量嘅冰塊來將佢變成凍朱古力,最後我哋拎上手嘅時候冰塊剛好溶掉,稠度亦變得剛好唔會太水。朱古力味真係好香濃,真係飲得出有可可豆原身嘅果香同酸味。朱古力係偏甘香多過甜味,但非常容易入口,鍾意飲朱古力嘅人真係值得一試👍🏻閒日晏晝去左幫襯,同時間亦見到頗多人陸陸續續幫襯!店內亦有一包包自家製朱古力豆發售。評分:9/10

雖然係平日晏晝,但陸陸續續都幾多人買
👓78% chocolate (iced) $45
評分:9/10
係中環行行下街,見到呢間叫朱古力既朱古力,覺得好得意就去試下☺️-🍫78% Iced Drinking Chocolate $45有78%同100%既chocolate揀,老闆同我地講第一次飲可以試左78%原味先,係用左秘魯Ucayali River既可可豆,味道比較花香味重,偏甜🐝我地一飲真係有d帶花香味既朱古力,好重朱古力味,好濃,對我地黎講重有少少偏苦tim😂不過都係好味既,真材實料👍🏻👍🏻
78% Iced Drinking Chocolate

Tea
2020-09-01 297 views
朱古力控朋友一直要拉我到這裡品嚐入選全球第五的朱古力,雖然我對朱古力沒有太大喜好,但為了朋友,去試也無妨!來這間店首先一定要chill一點,因為每天只有6小時營業時間,有時候還會晚一點開門,小店真的沒有多餘空間,大家都是買走的。這裡Menu真~~~~的是朱古力朱古力朱古力,我們選了一杯熱和一杯凍,還選擇了78%可可粉,100%對入門的我太heavy了~如果本身是朱古力控,我會建議無論天氣多熱都要和熱的,因為可可的香滑郁香要熱飲才能慢慢有層次的散開出來,78%會有可可粉的澀,但因為加了奶其實不會難入口。本身不太接受高濃度可可的朋友選擇凍也是不錯,因為冰飲會把澀味降低一點,感覺會像平常喝的朱古力奶,但多了一層醇厚味道,入選全球第五真的有其理由!

2020-07-23 578 views
聽講呢間朱古力被列入全球top 5巧克力,黃秋生都推薦過,加上我係重度朱古力控。一定要試吓。位置比較「隔涉」,鋪頭裡面非常狹窄,唔計廚房就只係啱啱好容納到兩個人,老闆娘服務態度親切。巧克力由斯里蘭卡可可豆調配而成,我點咗78%凍巧克力,飲到香濃嘅巧克力同果酸味,味道微酸,質感好稠,唔會被太多糖漿或牛奶cover到原有嘅味道。不過鍾意甜嘅朋友未必會鍾意。另外佢都有100%唔帶任何甜味嘅朱古力。

2020-07-18 402 views
老闆每日自己整朱古力,自己磨豆,他們的朱古力拎過世界top 5,你絕對估唔到一間世界級的小店,真的很少。它在香港歌賦街最尾的一個角落開鋪(我剛剛先知新一代唔知依條街的輝煌),鋪的大小只有一個普通家中的廁所咁細,但老闆好似就係咁簡單,只想做好手上的朱古力,再大都唔需要,例入世界top 5係有原因。74%/100% 朱古力其實想要多杯熱既打下卡,不過天氣真係真係好熱,頂唔住74同100個分別都好大,74就係人人會喜歡的味道,超香的朱古力少少甜,飲完甘香味都唔走而100%就係似咖啡,無甜點少少苦澀,但飲左落肚,朱古力的芳香喺口腔久久不散,其實我頂唔到齋啡,但純朱古力我又覺得無問題,仲享受到純粹朱古力的香

74%/100% 朱古力

其實想要多杯熱既打下卡,不過天氣真係真係好熱,頂唔住