2021-02-26 778 views
係APM行完街,又想去觀塘海濱到hea下,行行下見到呢間cafe,就入去食埋個lunch 先🤩❣️高興全日早餐 $74 配橙汁材料好多,但味道就中規中矩,蛋有啲overcook ,最有驚喜反而係個炒雜菌,好重牛油味🤓❣️香草三文魚意粉 $78配凍檸茶三文魚份量多,但味道普通,整個意粉味道偏淡🌚好味度:7(10分滿分)環境設計懷舊,但今次試嘅食物質素一般,或者有機會可以試下其他菜式,睇下可唔可以有所改觀🤩

高興全日早餐

❣️高興全日早餐 $74 配橙汁
香草三文魚意粉
❣️香草三文魚意粉 $78配凍檸茶
三文魚份量多,但味道普通,整個意粉味道偏淡🌚

好味度:7(10分滿分)

2020-03-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$76 (Lunch)
高興全日早餐
餐廳走廊都算闊落😇 環境真係舒服 好chill🍃仲有啲比較復古既打卡位📸文青們仲可以睇下書☕ 幾寫意架食物方面都幾有驚喜🤩 小編今次叫左海鮮意大利飯🍲同埋摩洛哥雞肉沙律🥗 意大利飯芝士味非常特出🧀 海鮮同賣相就正常發揮啦 至於雞肉沙律 味道清新但又唔會好寡 餐廳仲加左提子乾同nuts入沙律度 開胃又有咬感🤤同埋野食份量好充足 所以我地無叫甜品喇😆輪椅人士注意⚠️ 有啲特色座位有梯級未必坐到 ❗門口需要店員幫手開門 電動輪友要注意喇⚠️ 門口有個極小既門檻 可能需要人幫手推進入

$80 (Lunch)
  • 摩洛哥雞肉沙律
  • 海鮮意大利飯
2021-02-03 812 views
朋友附近做野,推介食呢間工廈Cafe。一開始都少少難搵,原來要由工廈直入兩層門先到。工廈cafe一向比人感覺污糟啲,野食水準較低,所以無好大期待。點知,有驚喜。為左避開lunch嚇死人既人潮,提早左少少到,環境唔錯,港式懷舊風。價錢合理,加8蚊以上轉其他特飲。  泡菜雞肉烏冬,估唔到用滑身既讚岐烏冬,雞肉就比較碎,如果大件少少會開心啲,夠晒辣!蒜香昆布魷魚意粉,意粉夠挺身,無煮過龍過林,份量岩晒女仔,男仔可能就唔夠飽喇。最驚喜係拉花,竟然係柴犬🐶🐶,好開心哦!靚之餘仲好好飲,奶溫岩岩好沖到甜味出黎😊😊真係值得一讚係服務,由於朋友未黎,主動幫我地用碟先蓋住食物。同埋我地帶左小蛋糕,又主動拎碟俾我地(都驚唔帶得外食黎),好貼心🐶🐶可以encore!!!
朋友附近做野,推介食呢間工廈Cafe。

Latte

可以encore!!!
Latte
2021-01-22 545 views
想搵個地方有氣氛可以傾吓偈就諗起高興,環境舒適又播住廣東歌 (撐本地音樂)Lunch有好多意粉、飯揀,飲品選擇多,都係加$9-10,Menu有好多西式意粉揀,最後朋友揀咗呢個叉燒意粉,我心諗會唔會好中式點知嚟到見到叉燒大大塊有焦邊,食落意粉充滿蒜同橄欖油混和嘅香味,唔會乾身本來想食泡菜雞肉烏冬鍋,可惜無曬,店員哥哥話蕃茄吉列豬扒烏冬鍋可以轉雞肉,即刻轉左。烏冬係扁身稻庭烏冬,似係至愛嘅「真打」牌菇同菜嘅份量都多,蕃茄湯清甜、濃度適中,應該無落味精,仲食到粒粒蕃茄添!雞肉少少焦香,先煎過再放入湯,幾有咬口。跟餐+$9 焦糖瑪奇朵奶泡幼滑,唔會太甜,又靚又好飲!呢杯可以日日飲都唔厭跟餐+$10桂花雲霧(綠茶)無影到相,杯壺分開,淡味嘅綠茶飄來陣陣桂花香,相比之下顯得普通。
想搵個地方有氣氛可以傾吓偈就諗起高興,
環境舒適又播住廣東歌
(撐本地音樂)
Lunch有好多意粉、飯揀,
飲品選擇多,都係加$9-10,
叉燒意大利麵

蕃茄湯雞肉烏冬鍋

焦糖瑪奇朵

跟餐+$9 焦糖瑪奇朵
奶泡幼滑,唔會太甜,又靚又好飲!
呢杯可以日日飲都唔厭

跟餐+$10桂花雲霧(綠茶)
2021-01-20
$70 (Lunch)
叉燒意大利麵
蕃茄湯雞肉烏冬鍋
  • 焦糖瑪奇朵
2021-01-21 312 views
環境好舒服音樂好好聽~最鍾意佢哋成日播香港嘅流行曲每次嚟到一定會飲佢哋嘅latte 又香又濃 拉花又落足心機 我一定會再返嚟💕仲有午餐又平又好味!要諗定下星期食lunch食咩了
環境好舒服音樂好好聽~
最鍾意佢哋成日播香港嘅流行曲
仲有午餐又平又好味!要諗定下星期食lunch食咩了
熱latte
熱latte
2021-01-21 376 views
前幾日自己一位去食下午茶,侍應安排坐鄰近廚房位置,本當以為位置唔錯,可以安靜享用美食。食物質素一半,唔算少,但同其他食客相比真係有差距,美食之餘,樓面服務態度不佳,鄰近廚房外一位女侍應令我留下深刻印象,當我正在享用餐點時,該位女侍應一直用不同的物體敲打沙發凳背後的木板,很大聲,令我感到非常不安,而望向她的時候,用仇視的眼神看著我,令我感到非常不安,所以便嗱嗱聲買單走人,如無意外唔會再光顧,食物一般,服務態度差。
2021-01-17
Type of Meal
Tea
2021-01-10 444 views
可能因為以為呢度淨係一間比人打卡呃like嘅Cafe,所以對佢嘅食物嘅期望降到最低最低,但唔知係咪因為咁樣,反而有啲驚喜!先講環境,都真係幾靚,可能因為係工廠大廈,餐廳比想像中大。$86紐西蘭牛扒配意粉,件牛扒竟然一啲都唔un,又冇煎到乾柴柴。 雖然個侍應懶係有問我想要幾成熟,我話5成,送到出嚟嘅牛扒,當然唔係5成啦~ 但一樣好味!朋友的蕃茄肉醬豬柳漢堡焗飯,味道就比較普通,同埋個樣就衰咗少少,但$63 ,仲包埋嘢飲,同埋唔使加一,你仲想點呀?

先講環境,都真係幾靚,可能因為係工廠大廈,餐廳比想像中大。

紐西蘭肉眼扒配意粉蒜蓉汁
鮮茄肉醬豬柳漢堡焗飯
2020-12-27
$80 (Lunch)
紐西蘭肉眼扒配意粉蒜蓉汁
2020-12-17 545 views
高興 (觀塘)11:30-22:00-海鮮🦞意大利飯 $72全餐最好食的菜式😹😹海鮮🦞量十足,有蝦有蜆有青口👍🏻意大利飯煮得十分creamy,軟硬適中💛推薦度: 😋😋😋😋.5 ( 5個😋為滿分)-意式芝士烤雞扒 $98雞扒大大份,不過肉質一般😅蕃茄芝士汁不過不失整體似茶餐廳🍴質素,不太推薦推薦度: 😋😋 ( 5個😋為滿分)-大蝦柚子沙律🥗 $62沙律🥗份量大,各種材料亦十分豐富👍🏻不過醬汁偏少,整體偏乾身推薦度: 😋😋 ( 5個😋為滿分)-日式淡咖哩牛肉漢堡温泉蛋飯 $66咖哩真係好淡😹😹亦比較水😅牛肉漢堡又乾又多筋🥲🥲推薦度: 😋😋 ( 5個😋為滿分)-高興雞中翼配特色醬 $40呢款雞翼真係超級無敵鹹🥲🥲不過肉汁豐富,肉質鮮嫩推薦度: 😋.5 ( 5個😋為滿分)-黑松露醬薯條🍟 $42薯條炸到脆卜卜熱辣辣,份量十足😽配上黑松露醬十分惹味👍🏻唯一缺點醬汁份量不足,要求加醬雖另外加錢😅推薦度:😋😋😋 ( 5個😋為滿分)#西餐 #高興 #risotto #spaghetti #意大利飯 #意大利麵 #雞扒 #雞翼 #salad #觀塘美食 高興 (觀塘)觀塘成業街19-23號成業工業大廈地
高興 (觀塘)
11:30-22:00

-海鮮🦞意大利飯 $72
全餐最好食的菜式😹😹
海鮮🦞量十足,有蝦有蜆有青口👍🏻
意大利飯煮得十分creamy,軟硬適中💛
推薦度: 😋😋😋😋.5 ( 5個😋為滿分)

-意式芝士烤雞扒 $98
雞扒大大份,不過肉質一般😅
蕃茄芝士汁不過不失
整體似茶餐廳🍴質素,不太推薦

-大蝦柚子沙律🥗 $62
沙律🥗份量大,各種材料亦十分豐富👍🏻
不過醬汁偏少,整體偏乾身

-日式淡咖哩牛肉漢堡温泉蛋飯 $66
咖哩真係好淡😹😹亦比較水😅
牛肉漢堡又乾又多筋🥲🥲

-高興雞中翼配特色醬 $40
呢款雞翼真係超級無敵鹹🥲🥲
不過肉汁豐富,肉質鮮嫩
推薦度: 😋.5 ( 5個😋為滿分)

-黑松露醬薯條🍟 $42
薯條炸到脆卜卜熱辣辣,份量十足😽
配上黑松露醬十分惹味👍🏻
唯一缺點醬汁份量不足,要求加醬雖另外加錢😅
推薦度:😋😋😋 ( 5個😋為滿分)

高興 (觀塘)
觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
2020-12-14 4539 views
看見line friend's正式撤離香港,心中滿不是味兒,難免有一點怨惜。只好臨別秋波,送他們最後一程吧。去了專門店,拍了照,買了東西後,跟他們道個別,就高高興興地前往高興吃飯。地點方面有少少不方便,唯有靠google大神指路,到了工廠後,也要穿過一個疑似尿兜的地方才能找到。由於預先在openrice訂了位,店員很快便安排了餐枱。食物方面點了1. 檸檬忌廉楓糖pancake ($50) (7/10)2. 蜜桃冰茶($15) 4. 英式炸魚拼粗薯條($48) (9.5/10)5. 美國頂級肉眼扒($158) 黑椒汁 意粉 5成 (8/10)先來了英式炸魚拼粗薯條,很大碟唷😛直頭是一個主菜的份量,不僅如此,炸魚炸得很香口和好吃😋粗薯條就炸得剛剛好,配合茄汁醬,不錯。之後來了美國頂級肉眼扒配黑椒汁加意粉,肉眼扒就賣相不俗,吃下去有牛肉味,但略嫌有一點「銀」,口感不足。最後來了檸檬忌廉楓糖pancake,一個pancake的上方加了幾塊檸檬,然後旁邊滲了楓糖漿。這裡,如果忌酸的人,就不建議吃了。酸酸地+甜甜地,整體感覺一般般,至於pancake,則尚算不俗,口感實實在在,不是吃空氣。建議讀者

地點方面

由於預先在openrice訂了位,店員很快便安排了餐枱。

食物方面
點了
1. 檸檬忌廉楓糖pancake ($50) (7/10)
2. 蜜桃冰茶($15)
4. 英式炸魚拼粗薯條($48) (9.5/10)

建議讀者要早一點來吃,不然最後會吃得很趕和不高興。因為侍應們會在關門前75分鐘想你埋單,30分鐘前頻密地會執枱,頻密程度會認為你正在吃自助餐

日期:2020.11.27
2020-11-27
$135 (Dinner)
2020-12-07 482 views
不得不提, 佢啲背景音樂真係好岩聽。。🤣同友人一齊去, 叫左兩個set 個意粉係幾好食既。。 啲雞肉雖然都知係急凍肉, 但真心食物真係整得唔錯。。。。另外我地每人加左9 蚊要左兩杯coffee... Flat white都叫做可以啦, 但好細杯ROSE COFFEE我想講, 我飲左半杯, 放棄左。。 好甜, 又好假啲花味, 完全唔得。。 個咖啡豆唔香。。員工拉花拉到咁靚都補唔返個味道。。 員工真係好有心機咁拉隻木馬出黎比我打卡, 可以一讚。。總體黎講, 坐的地方,員工服務和食物都唔錯既。。 係杯咖啡出事囉。。
不得不提, 佢啲背景音樂真係好岩聽。。🤣

2020-12-07 418 views
裏面環境舒服,有打卡位,同background music,都好好feel。至於食物方面,我哋嗌左牛油果多士,榛子朱古力西多士和一個蒜香意粉。每樣食物都好好食,飲品方面都好多選擇,smoothie同ice tea都好正。重點係平均三十四十/set!
2020-12-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
「高興Happiness」除左名字吸引,簡潔有力外,環境及食物亦非常令人驚喜!二人點了一份羊架配薯菜($148) ,一份芝士牛肉Burger ,加兩杯飲品(飲品跟餐半價),Total 係$270 only! 薯菜大大份,羊架五成熟剛剛好,而芝士牛burger既牛竟然唔係梳打牛(即唔係落左好多梳打粉發烤的牛肉)!證明好真材實料。🥰🥰🥰不過burger既蕃茄可以再處理得好D,佢水份太多令到個包好濕同軟呢,不過整體食物美感出色!而且成個場都係打卡位(係香港舊式local Style) 價錢亦合理,推薦喔😊😊😊
2020-12-06 308 views
因為知道line friends store最後一日營業了,所以來到了觀塘。在Openrice搜尋附近有什麼好食,看到這間餐廳叫“高興”,覺得名字改得好好,未吃就令人很開心,所以就預先利用Openrice App book了這間餐廳。 隱藏在工廠大廈裡面,找到了這間不太顯眼的餐廳。入到餐廳,裝修風格是現代與懷舊的結合,有懷舊理髮廳裝飾、鐵閘、高興大押招牌,也有不同吊燈、音樂圖案壁畫、笑哈哈公仔,而我最喜歡:Happiness Depends Upon Ourselves 這字句,高興其實就在乎自己的想法。 食物方面點了這些: 1. 英式炸魚拼粗薯條 $48 (評分:9.5/10)本身打算叫一個小食,想不到上枱時發覺這份量很大,大到可以媲美一道主菜。薯條很香脆、很熱,一定是即炸的,上面灑上了一些香草,又香又美味。炸魚柳很大塊,也很香脆,魚肉很滑不腥,很好味,以小食價錢可以吃到美味主食,很抵食~ 2. 美國頂級肉眼扒意粉 $158 (評分:7.5/10)上枱時很吸睛,因為牛扒很大塊,而且熱騰騰的噴著煙,香氣撲鼻~ 但吃下去,卻有點失望,我選了5成熟,但切下去眼看好像接近有7成熟,咬下去有點

食物方面點了這些:
1. 英式炸魚拼粗薯條 $48 (評分:9.5/10)
英式炸魚拼粗薯條

2. 美國頂級肉眼扒意粉 $158 (評分:7.5/10)
上枱時很吸睛,因為牛扒很大塊,而且熱騰騰的噴著煙,香氣撲鼻~ 但吃下去,卻有點失望,我選了5成熟,但切下去眼看好像接近有7成熟,咬下去有點韌,很難咬開。牛肉其實也很有牛味,煎得很香,黑椒汁也很好味,我想不是煮的技巧問題,而是牛扒不是太靚。
美國頂級肉眼扒意粉

3. 蜜桃冰茶 $15 (評分:8/10)
甜度適中,很香蜜桃味,解渴很好~
蜜桃冰茶

4. 檸檬忌廉楓糖pancake $50 (評分:7.5/10)
不是空氣pancake而是傳統pancake,所以很厚實很重蛋味。有一片檸檬在pancake中央一起煎,說真吃下去感覺很酸,要加多一點楓糖去中和一下,如果想體驗一下酸甜交融的味覺,確實是很特別的體驗呢~ 我覺得這味道幾好,很創新,不過我還是喜歡甜一點的味道。
檸檬忌廉楓糖pancake

另外這間餐廳約8:45pm就last order了,眼見如果在這時間後來,沒有預先book枱的,餐廳都不接受walk in,所以記得預先book枱啊~ 餐廳也很準時10pm關門,所以吃到約9點多的時候,職員都很禮貌地提醒我們餐廳將要關門呢~

另外我很喜歡Menu第一頁上說什麼是高興,高興是和喜歡的人在舒適的空間享受美味和時刻,不正就是在此刻嗎?

2020-11-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
英式炸魚拼粗薯條
蜜桃冰茶
2020-12-05 192 views
今次去咗呢間觀塘工業區食西餐位置就有少少隱蔽 所以搵咗一陣先搵到一入到去完全係同出邊兩個世界 估唔到工業區都有咁靚嘅餐廳入邊有好多打卡位可以影相,但係今次就冇去到佢main theme哈哈笑嗰個位,因為嗰邊嗰張枱有人食緊野,唯有下次先影呢度唔止環境靚,食物嘅質素亦都一流紐西蘭羊扒配薯菜我就覺得個像有啲鹹,但好彩佢係分開上所以可以自由加幾多,肉質都好嫩 而且啖啖肉價錢方面中規中矩值得一讚係薯條夠脆熱辣辣,正接骨木花梳打特別鍾意呢個梳打,第一次嘗試好清新嘅口味!特別鍾意餐廳有唔同類型嘅飲品,又多選擇,唔使成日都係凍檸茶汽水嗰啲整體黎講,幾滿意呢次嘅用膳,最後餐廳員工仲好nice仲幫我哋影咗好多張相
今次去咗呢間觀塘工業區食西餐
位置就有少少隱蔽 所以搵咗一陣先搵到
一入到去完全係同出邊兩個世界 估唔到工業區都有咁靚嘅餐廳

呢度唔止環境靚,食物嘅質素亦都一流

紐西蘭羊扒配薯菜
價錢方面中規中矩
值得一讚係薯條夠脆熱辣辣,正

接骨木花梳打
特別鍾意呢個梳打,第一次嘗試

2020-12-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2020-11-24 331 views
呢間高興都真係喺觀塘響曬朵,之前同朋友嚟都未寫過食評,今晚帶寶寶就寫吓。嚟高興,最好就book定位!就一定有位!寶寶要我幫佢發板,我幫佢叫意式芝士烤雞薯菜、我叫左磨菇雞肉意粉,另外叫左水牛雞翼!等左無耐就上菜,水牛雞翼微辣,但醬係好味,令我薯條唔點蕃茄汁點醬!烤雞係大大塊雞扒,肉質一般般,呢個價錢都唔求咩架啦,但份量同賣相要讚!至於意粉,忌廉味重,個人超鍾意!嘢飲方面,跟餐有水果茶,寶寶杯青蘋果疏打唔錯!不過今晚失策,三碟都係雞,有d膩!整咗嚟講,唔使加一,大部分嘢又好食!推介!
至於意粉,忌廉味重,個人超鍾意!
嘢飲方面,跟餐有水果茶,寶寶杯青蘋果疏打唔錯!
意式烤雞
水牛雞翼
水果茶
磨菇雞肉意粉
青蘋果疏打
2020-11-19
$100 (Dinner)
意式烤雞
水牛雞翼