聞名不如見面 想食傳說中既世一卷蛋好耐起碼早一個月預訂先有機會買到 好爸閉-抹茶cream又甘又濃但唔澀 蛋糕夠濕潤又夠軟綿值得等佢一個月🥹切左先記得影 // #相機無得食先⚡️
聞名不如見面 想食傳說中既世一卷蛋好耐

切左先記得影 // #相機無得食先⚡️
【🍴丸久小山園抹茶生乳卷蛋✨】
2024-04-15
【🍴丸久小山園抹茶生乳卷蛋✨】
其實好早就聽講 Happy Roller 嘅卷蛋好食,但一直冇機會試。最近難得去開旺角,就即刻嚟試下。佢地嘅門市就係「開心餅店」,「開心餅店」可以話係藏係旺角嘅寶藏傳統小店!只睇店面真係睇唔出佢地有賣同佢地表面有啲違和感嘅卷蛋。「開心餅店」距離朗豪坊唔遠,行大概 4 分鐘就到!店面就係傳統港式餅店嘅樣,雖然佢地門口嘅雪櫃有一啲港式嘅傳統卷蛋,但個啲並唔係我地要揾嘅,因為老闆將我地要揾嘅卷蛋放左係佢地廚房入面嘅雪櫃,所以我地係睇唔到嘅。門口嘅雪櫃有一個黑色板,個度寫左「今天現貨」,你就可以知道佢地個日有賣咩口味嘅卷蛋啦!揀好口味之後直接同老闆講就ok!但要注意嘅係,佢地只收現金,仲有每個禮拜二都唔賣卷蛋嘅。佢地依款卷蛋用左 0 卡稀少糖製作,少油少糖嘅。好多人話佢地嘅麻薯卷蛋好食,所以我最後就揀左「黑芝麻花生麻薯生乳卷蛋」。黑芝麻花生麻薯生乳卷蛋 - 甜度剛好!蛋糕口感濕潤,黑芝麻味幾濃,花生餡都唔甜,另外仲有細細粒嘅花生碎,提升左整體嘅口感,重點係入面嘅麻薯好軟!就算食唔曬,放係雪櫃整整一晚,第二日再食,麻薯嘅口感都冇太大嘅差別,唔會變到好硬。

2078 views

2024-03-14 2619 views
有在社交平台follow ,亦有聽過朋友講happyroller的卷蛋很出色,但一直沒有機會光顧。趁著聖誕節正日和朋友出外聚會,終於有機會跟熟路的朋友去買來試Happyroller的旺角門市是一家傳統港式餅店(就叫開心餅店),位於旺角廣東道街市。要不是有朋友帶路真的很容易忽略這間小店。我們2PM到達開心餅店,已經有2-3個客人在排隊下單。大概等了10分鐘左右就到我們下單了。Happyroller卷蛋的價錢比市面上連鎖式餅店貴很多,普通口味的卷蛋$138一條,開心果口味則要$168。我選的是焙茶口味的卷蛋,店員包裝好我拿上手的一刻已經覺得很聚手拿回家後馬上和家人分享。焙茶卷蛋是原條上的,需要自行切開。吃完的感覺是果然名不虛傳。首先卷蛋的茶味很香濃,不會太甜。另外卷蛋內的cream非常濃密幼滑,茶味濃而不膩。比連鎖店像一陣風的卷蛋好吃很多。會再光顧試試其他口味的卷蛋
有在社交平台follow ,
亦有聽過朋友講happyroller的卷蛋很出色,
但一直沒有機會光顧。

位於旺角廣東道街市。
要不是有朋友帶路真的很容易忽略這間小店。
我們2PM到達開心餅店,已經有2-3個客人在排隊下單。
大概等了10分鐘左右就到我們下單了。
Happyroller卷蛋的價錢比市面上連鎖式餅店貴很多,
普通口味的卷蛋$138一條,開心果口味則要$168。
我選的是焙茶口味的卷蛋,
店員包裝好我拿上手的一刻已經覺得很聚手

焙茶卷蛋
拿回家後馬上和家人分享。
焙茶卷蛋是原條上的,需要自行切開。

吃完的感覺是果然名不虛傳。
首先卷蛋的茶味很香濃,不會太甜。
另外卷蛋內的cream非常濃密幼滑,茶味濃而不膩。
比連鎖店像一陣風的卷蛋好吃很多。
會再光顧試試其他口味的卷蛋
2023-12-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$138 (Tea)
焙茶卷蛋
2024-03-06 1775 views
以香港卷蛋蛋糕來說,絕對屬性價比高,設多款口味,茶味、果味、芋頭味。本人特別喜愛茶味卷蛋,已試過抹茶、焙茶、烏龍茶、金萱茶,茶味香濃,甜度適中,較喜歡焙茶和烏龍茶,茶味突出帶點回甘。
2024-02-12 1478 views
偶然經過,店員說有鐵觀音麻糬瑞士卷。沒有諸問價錢下,便要了一條。瑞士卷有四層:乾身的鐵觀音雪芳蛋糕-鐵觀音忌廉-滲滿鐵觀音忌廉的雪芳蛋糕-麻糬。除了麻糬,每一口都是濃濃的鐵觀音味道。鐵觀音的忌廉太流質,手指都沾滿了。如果麻糬是紅豆味,那麼味道的層次會更豐富。家人說,這條瑞士卷是他所吃過最美味的。
鐵觀音麻糬瑞士卷

如果麻糬是紅豆味,那麼味道的層次會更豐富。

家人說,這條瑞士卷是他所吃過最美味的。
TakeAway
跟住一陣微風嘅腳步,我今日就來到一間於市井中點綴嘅麵包小店,原來係間標榜少糖少油,健康為先嘅卷蛋天地🍰。揀咗一條鐵觀音麻糬卷蛋,每一啖都係茶香撲鼻,麻糬拉絲足夠過癮,忌廉香滑得嚟唔膩口,簡直係味覺嘅繽紛盛宴!🎉再來個三重朱古力麻糬卷蛋,每層朱古力入口即溶,麻糬又彈牙又煙韌,好有層次感。啲糕體濕潤柔軟,每啖都係一個愛不釋口嘅故事。特登留咗個空肚,就為咗品嚐下四色卷蛋。啲蛋糕質感簡直掂過天,忌廉好似雲朵咁輕盈,而且味道上亦好均勻,每款口味都明顯,一次過滿足咗我對甜品嘅嚮往。開心果口味一絲不苟,抹茶同焙茶嘅茶味搶鏡,而牛乳嘅香濃絕對係個驚喜包。踏入呢個小店,就好似發現咗個隱藏版美食寶藏🍀。落單既方便又快捷,買現貨又有機會遇到滿意嘅好滋味。走過路過,千萬唔好錯過,同大家推介落單一試,呢類珍藏級美點!🌟🌟🌟

2023-11-29 1445 views
..@happyrollerhk in #開心餅店(旺角).HR係其中一間我好愛嘅捲蛋今日去買現貨!來到旺角嘅開心餅店鋪頭感覺真係好有歷史感嘅舊式餅店入邊都有好多好懷舊 & 好傳統嘅麵包 糕點HR嘅Menu都擺係出邊!是日有嘅味都會寫係板到!好方便.. 想食就可以隨時去買!.開心果x原味麻糬捲蛋 $198.一開始以為係黑芝麻捲蛋體? 雖然唔make sense..一食.. 喔!竹炭🤣..開心果忌廉好濃郁.. 真係有滿滿開心果的濃郁滿足感!另一邊廂係原味!令到嗰捲蛋唔會下下都受到開心果攻擊畢竟未必個個人都鍾意咁濃.. 始終nuts類嘅cream容易膩!所以口感 & 搭配好好!開心果配牛奶的感覺!竹炭捲蛋嘅搶鏡程度不大 完美輔佐!仲有口感軟Q嘅麻糬豐富口感成件事係滿足嘅🥹.下次再去買其他味先!😗..#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness#calorieswithmic包點 #calorieswithmic甜品 #c

@happyrollerhk in #開心餅店
(旺角)
HR係其中一間我好愛嘅捲蛋
今日去買現貨!來到旺角嘅開心餅店
鋪頭感覺真係好有歷史感嘅舊式餅店
入邊都有好多好懷舊 & 好傳統嘅麵包 糕點
HR嘅Menu都擺係出邊!
是日有嘅味都會寫係板到!
好方便.. 想食就可以隨時去買!
開心果x原味麻糬捲蛋 $198
一開始以為係黑芝麻捲蛋體? 雖然唔make sense..
一食.. 喔!竹炭🤣..
開心果忌廉好濃郁.. 真係有滿滿開心果的濃郁滿足感!
另一邊廂係原味!令到嗰捲蛋唔會下下都受到開心果攻擊
所以口感 & 搭配好好!開心果配牛奶的感覺!
竹炭捲蛋嘅搶鏡程度不大 完美輔佐!
仲有口感軟Q嘅麻糬豐富口感
成件事係滿足嘅🥹
下次再去買其他味先!😗
#calorieswithmic包點 #calorieswithmic甜品 #calorieswithmic旺角 #開心餅店
  • 開心果原味麻糬卷蛋
2023-10-27 1130 views
呢間舖頭平平無奇,行過見佢有日式蛋捲賣,咁就買一條嚟試吓,鐵觀音麻糬超好食呀!濃厚順滑,茶味濃郁,甜而不漏!10分值得推介。你唔好以為其他麵包唔好食!最基本嘅💯就可以知道呢間舖頭啲麵包好唔好食!我買咗4塊!一拎上手就知道咩料,勁軟熟,連啲包皮食落口都好好味!佢仲有成條買呀!拎返去厚切一定好好味!絕對唔係喺大型麵包舖買到嘅味道!大家一定要去支持下呢啲舖頭!白方包$6.5 有4塊鐵觀音麻薯卷蛋$168
超好食呀!
濃厚順滑,茶味濃郁,甜而不漏!10分值得推介。

你唔好以為其他麵包唔好食!
最基本嘅[方包]💯就可以知道呢間舖頭啲麵包好唔好食!我買咗4塊!一拎上手就知道咩料,勁軟熟,連啲包皮食落口都好好味!佢仲有成條買呀!拎返去厚切一定好好味!絕對唔係喺大型麵包舖買到嘅味道!大家一定要去支持下呢啲舖頭
白方包$6.5 有4塊
鐵觀音麻薯卷蛋$168
2023-10-08 1144 views
🔹三重朱古力卷蛋+麻糬🍫 ($118+$15)同平時嘅卷蛋唔同,呢一款有好多cream🙊超級邪惡🙊不過佢哋用少油少糖嘅配方製造感覺上罪惡感冇咁強🤣一入口超級濃朱古力味,可以話係好重嘅可可味唔會好甜‼️👍🏻唔會覺得好漏👍🏻麻糬係煙煙韌韌嘅質感,唔會似鼻涕😂麻糬仲要好大粒,麻糬控一定會收貨.•*¨*•.¸¸☆*・゚•*¨*•.¸¸☆*•*¨*•.¸¸☆•*¨*•.¸¸☆*・゚如果係上網預訂嘅話,當日攞貨嘅時候買巴斯克蛋糕可以有九折😍‼️本身都好想買來試吓,但係驚食唔晒🤣.評分♡👅味道:8.5/10👀回頭率:8/10🤙🏻性價比:7/10
三重朱古力卷蛋+麻糬
🔹三重朱古力卷蛋+麻糬🍫 ($118+$15)
同平時嘅卷蛋唔同,呢一款有好多cream🙊
超級邪惡🙊不過佢哋用少油少糖嘅配方製造
感覺上罪惡感冇咁強🤣
一入口超級濃朱古力味,可以話係好重嘅可可味
唔會好甜‼️👍🏻唔會覺得好漏👍🏻
麻糬係煙煙韌韌嘅質感,唔會似鼻涕😂
麻糬仲要好大粒,麻糬控一定會收貨
評分♡
👅味道:8.5/10
👀回頭率:8/10
🤙🏻性價比:7/10
三重朱古力卷蛋+麻糬
2023-09-18 1246 views
💚世一茶味卷蛋起家 開發巴斯克新領域 🧀️ 軟硬芝士多重口感🤤抹茶 開心果迷必試 😋 🐭 米奇老豬Vol. 397🐷[快樂餅店]老豬食過好多次 @happyrollerhk 嘅捲蛋佢地嘅茶味真心好出色 甘香十足 係濃到會訓唔著果隻 🤭之前試埋佢地嘅開心果捲蛋同樣驚為天人詳細食評可以搵返Vol. 6同172今次老豬同事買左佢地嘅新品大家都超鍾意😍.🐖🐖 《巴斯克芝士蛋糕》🐖🐖 💰$328/6寸💰有別於一般巴斯克表皮燒到過焦而微苦呢兩款蛋糕嘅表層部分焗得啱啱好係重乳酪蛋糕口感 🧀️口感做到basque漸層變化嘅精髓越近中心越順滑輕盈呈軟心吉士狀態 🤤但又唔會過於流質稀身而且整體蛋、奶、芝士香平衡 🕎➡️ 開心果 🛑8.8/10🛑面頭有開心果忌廉 有好多開心果碎碎口感稠密 濃度更昇華🆙開心果控就咁食個cream會🈵️足不過蛋糕嘅芝士味更濃烈 建議同朋友分享😛➡️ 丸久小山園抹茶 🛑8.6/10🛑抹茶嘅回甘中和返芝士嘅鹹香 🧀️無開心果果個咁滯~不過開心果控都係鍾意開心果多d😂.️🐭總評分🐷❣️味道:8.7/10 服務:N/A環境:N/ACP值:✴️ 中 ✴️ENCORE:✅ .自費️⭕/試食.📍Happy Rol

🐭 米奇老豬Vol. 397🐷
口感做到basque漸層變化嘅精髓
越近中心越順滑輕盈
呈軟心吉士狀態 🤤
但又唔會過於流質稀身
而且整體蛋、奶、芝士香平衡 🕎

➡️ 開心果 🛑8.8/10🛑
面頭有開心果忌廉 有好多開心果碎碎
口感稠密 濃度更昇華🆙
開心果控就咁食個cream會🈵️足
不過蛋糕嘅芝士味更濃烈
建議同朋友分享😛

➡️ 丸久小山園抹茶 🛑8.6/10🛑
抹茶嘅回甘中和返芝士嘅鹹香 🧀️
無開心果果個咁滯~
不過開心果控都係鍾意開心果多d😂

#米奇老豬_觀塘區
#米奇老豬_茶
#米奇老豬_蛋糕
#米奇老豬_開心果

#happyroller #開心餅店 #觀塘美食 #觀塘工廈 #旺角美食 #尖沙咀美食 #油麻地美食 #抹茶蛋糕 #開心果蛋糕 #抹茶控 #開心果控 #巴斯克 #巴斯克蛋糕 #乳酪蛋糕 #重乳酪蛋糕 #芝士蛋糕 #巴斯克芝士蛋糕 #半熟蛋糕 #流心蛋糕 #巴斯克乳酪蛋糕 #香港蛋糕 #香港蛋糕店 #麻薯蛋糕 #卷蛋 #鐵觀音蛋糕 #焙茶蛋糕

2023-09-16 1010 views
終於試到人氣網紅店happy roller 既卷蛋,包裝及賣相都吸引,有層次既綠色,今日到旺角開心餅店購買時,永遠要睇彩數才知道還有什麼口味,今天開心果售完,還剩下抹茶麻糬、鐵觀音麻糬以及原味生乳,因為是日晚餐為盤菜以及打邊爐,甜品應該以濃味一點作結,所以挑選了抹茶麻糬,roller 質感軟綿,抹茶味濃,略帶苦澀回甘,茶控應該會特別喜歡,麻糬口感軟糯,給予卷蛋一個不同的口感,整體來講,值得一試。#卷蛋 #抹茶 #抹茶卷蛋 #綠 #綠茶 #麻糬 #綠茶麻糬卷蛋 #green #greentea #roller #happy #hkfoodie #foodie #foodporn #foodiehk #foodstagram #hkig #hkboy #foodphotography #handmade #taiknowshowtoeat @happyrollerhk
2023-09-08 1072 views
Bookmark左依間卷蛋好耐架啦🤩終於有機會去買到卷蛋現貨現貨只有原條買(切到5/6件)💁🏽‍♀️可以放三日胃既空間有限🥹無辦法試哂想食既味🩵丸久小山園抹茶卷蛋 $148抹茶fans 真係唔可以錯過😆超級香濃蛋糕部分好軟熟,cream超級滑(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)食落係有回甘,唔係得甜味🤤大推🩵鐵觀音麻糬卷蛋 $153一食落去覺得好癲🤯點解個味可以做到咁出超濃茶香,個人好中意茶味所以都覺得好正👍🏽麻糬都好煙韌🤤重可以中和茶既甘味🩵三重朱古力卷蛋 $118朱古力味明顯蛋糕佔既部分比茶味卷蛋多唔係甜到漏個種所以都好出色不過個人偏好茶味多d😛卷蛋重要用0卡稀少糖同少油少糖配方食多幾件都唔會太大罪惡感😆🫣下次會試吓預訂,因為重有其他味想試🤤🤤📍開心餅店 (旺角)旺角廣東道1000號地舖
Bookmark左依間卷蛋好耐架啦🤩
終於有機會去買到卷蛋現貨
現貨只有原條買(切到5/6件)💁🏽‍♀️可以放三日
胃既空間有限🥹無辦法試哂想食既味

🩵丸久小山園抹茶卷蛋 $148
抹茶fans 真係唔可以錯過😆超級香濃
蛋糕部分好軟熟,cream超級滑(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
食落係有回甘,唔係得甜味🤤大推

🩵鐵觀音麻糬卷蛋 $153
一食落去覺得好癲🤯點解個味可以做到咁出
超濃茶香,個人好中意茶味所以都覺得好正👍🏽
麻糬都好煙韌🤤重可以中和茶既甘味

🩵三重朱古力卷蛋 $118
朱古力味明顯蛋糕佔既部分比茶味卷蛋多
唔係甜到漏個種所以都好出色
不過個人偏好茶味多d😛

卷蛋重要用0卡稀少糖同少油少糖配方
食多幾件都唔會太大罪惡感😆🫣
下次會試吓預訂,因為重有其他味想試🤤🤤

📍開心餅店 (旺角)
旺角廣東道1000號地舖
三重朱古力卷蛋
呢間餅店可以屹立喺旺角街頭咁耐真係唔容易,證明佢嘅麵包水準一直都唔錯,但守業嘅另一個重點係創新!前排香港好興爆cream生乳卷,佢哋都唔執輸,成功做出個名堂,甚至喺觀塘開分店專賣蛋卷😱我自己鍾意忌廉蛋糕多過蛋卷,加上喺屋企整過幾次多cream版蛋卷,所以從來未試過用超過$100去買呢款甜品🤣不過見佢咁好生意,社交平台又咁多人follow,應該都值得買🤓我鍾意冇麻糬版本,因為忌廉同蛋糕呢個組合應該係好軟滑、入口即溶,所以揀咗靜崗焙茶蛋捲($138)🍵一條蛋卷大概可以分5舊,忌廉的確好厚、有4-5 cm,卷得幾隱陣、唔會一切就散👍🏻可惜食落就有啲失望,雖然焙茶味好濃,但忌廉唔算特別軟滑、蛋糕略嫌有啲乾,唔知關唔關前兩日打風事😗又或者真係唔啱我口味,因為我鍾意厚身少少嘅忌廉🤣只能夠話整體嚟講係一個唔錯嘅蛋卷,但值唔值咁貴就視乎唔同人嘅需求🙈我相信佢嘅傳統麵包應該發揮更好,可惜嗰日賣晒菠蘿提子大麥包,下次經過再睇下有冇先😝
靜岡焙茶蛋捲
靜岡焙茶蛋捲
2023-07-25 1082 views
上星期經過happy roller(開心餅店),本身淨係諗住買件流心芝士蛋糕,點知被sell😂 因為店員話買原條卷蛋嘅話,芝士蛋糕就有9折,都有一段時間無食過卷蛋,所以最後都買埋卷蛋返屋企食😋 •🥢靜崗焙茶流心芝士蛋糕 $55 (9折後$49.5)買單件再拎到返屋企,發現面頭嘅焙茶cream有啲傾瀉,所以我哋影相前都有掃平返個切面🤣芝士蛋糕上面吱咗焙茶cream,視覺上加強咗流心效果,味道相對比較甜,但茶味都算濃嘅~ 芝士蛋糕質地濃滑,同樣幾濃焙茶味,不過兩樣加埋就幾膩😢•🥢靜崗焙茶生乳卷蛋 $148雖然兩款都係焙茶味,但卷蛋就無咁甜,所以食落個焙茶味就更回甘🤤 焙茶生乳好輕盈,茶味的確比較甘,而外層蛋糕部分非常鬆軟,食落唔會覺得好乾~蛋糕都有焙茶味,加埋生乳都唔會膩!整體真係好出色👍🏼

🥢靜崗焙茶流心芝士蛋糕 $55 (9折後$49.5)
靜崗焙茶流心芝士蛋糕
靜崗焙茶流心芝士蛋糕

🥢靜崗焙茶生乳卷蛋 $148
靜崗焙茶生乳卷蛋
📍旺角 Happy Roller呢間喺卷蛋界好出名🤩旺角同觀塘都有分店,旺角店係一間傳統麵包舖—開心餅店,每日都有現貨買(留意@happyrollerhk story)。𓇠 丸久小山園抹茶生乳卷蛋 $148 𓇠好好彩買到最後一條現貨,唔好彩嘅係前面買咗最後一條4色😟隔日先食,一條可切開4-5件,蛋糕體依然鬆軟、綿密濕潤,少氣孔👍🏻抹茶忌廉用上丸久小山園青嵐抹茶粉整成,食落好濃,帶回甘,忌廉都好幼滑。另外用上稀少糖同少油配方整成,食完都無罪惡感。抹茶控好滿意🍵非抹茶控屋企人覺得苦😂〰️總結:性價比幾高!下次要買開心果牛乳🥛焙茶味☕️PS有得加錢要麻糬,附有乾冰同膠袋,可以留電話自取。▪️類別:#yinkifoodie_matcha #yinkifoodie_bakery #yinkifoodie_dessert🔺味道:4.5/5🔹服務:3.5/5🔸環境:3/5
📍旺角 Happy Roller

𓇠 丸久小山園抹茶生乳卷蛋 $148 𓇠

好好彩買到最後一條現貨,唔好彩嘅係前面買咗最後一條4色😟
丸久小山園抹茶生乳卷蛋

〰️總結:性價比幾高!下次要買開心果牛乳🥛焙茶味☕️

PS有得加錢要麻糬,附有乾冰同膠袋,可以留電話自取。

🔺味道:4.5/5
🔹服務:3.5/5