2019-03-09 344 views
跟朋友慶祝生日,朋友想吃串燒,所以就來試試看這一家。第一次吃到這麼好吃的串燒,完全不會燒的很乾,燒的時間控制的很好,保留了食物的肉汁跟水份。唯一覺得差了一點點的是這個飯團,感覺飯的外表燒得有點焦,會卡在牙齒裡,而且味道有點太淡。
跟朋友慶祝生日,朋友想吃串燒,所以就來試試看這一家。

2019-02-24 308 views
同朋友嚟到西灣河近海邊碼頭附近嘅日本餐廳食晚餐。我哋叫咗大蘑菇、京都娟豆腐、豚肉蘆筍卷、牛舌、紫蘇梅子赤雞腿肉、關東煮、蒜蓉牛肉。 每一款串燒都好好食,食材嘅質素非常之高,牛舌非常爽口,蒜蓉牛肉嘅質地口感都非常之好。豆腐非常滑,好香豆味。關東煮個湯好甜。 呢度跟住碼頭環境都非常舒服,食飯之餘又可以欣賞到個海景。食完飯可以喺海邊行吓,係另一番嘅享受。呢度嘅員工服務態度都非常之好。整體而言,係一間好值得試嘅餐廳!
同朋友嚟到西灣河近海邊碼頭附近嘅日本餐廳食晚餐。

2019-02-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
  • 關東煮
  • 京都絹豆腐
  • 蔥蒜牛肉
2019-02-07 291 views
距離地鐵站步行10分鐘左右,係海邊,環境幾好,想望住個海享受美食既話,記得係訂位個陣填備註 黎居酒屋當然要叫番杯啤酒食番碗枝豆食串燒既醬油,沾醬更添風味墨魚腸同雞肉棒,必食雞肉棒!上串燒個陣佢會擺熱石座去令到串燒唔會快凍,可以慢慢chill唔洗急住食燒暗春蛋,半熟得黎無漏蛋黃出黎芝士年糕仲食左其他野,不過掛住同朋友傾計,無影到相哈哈枱之間既距離夠,唔會太嘈,好適合同好友坐低慢慢嘆食物同傾計店內環境較暗,不過我相信係為左個海夜景,太光望出去驚反光(?)

黎居酒屋當然要叫番杯啤酒食番碗枝豆

食串燒既醬油,沾醬更添風味

墨魚腸同雞肉棒,必食雞肉棒!

燒暗春蛋,半熟得黎無漏蛋黃出黎

芝士年糕

仲食左其他野,不過掛住同朋友傾計,無影到相哈哈

枱之間既距離夠,唔會太嘈,好適合同好友坐低慢慢嘆食物同傾計

2019-01-18
2019-01-26 253 views
通常有海境既餐廳大多數都淨係會諗到尖沙咀灣仔中環呢d地方但係比連遠既東面港島東都有個隱世既海影地方一邊欣賞海景一邊食午餐。係西灣河碼頭叫埠既日式餐廳位置當眼一睇就會好容易揾到,外觀簡潔水裏地方雖然唔算太大但都有一間獨立房比一班朋友聚會。午餐簡而精唔係單一品係日式全full set今次就點左鐵板安格斯牛扒前菜有小碟分別係薯仔沙律同青瓜,青瓜旁邊有少少味噌醬點咸咸甜甜咁幾開胃。主菜安格斯牛扒厚塊切開上係鐵板上熱辣辣又保持住牛肉温度,牛扒岩岩好7成熟入口仲帶少少軟淋唔會熟晒令到d肉好實又難咬。牛扒面上鋪滿晒葱同炸蒜片令到牛肉帶點香蒜味又多左重香味又口感脆口,咁大份一個人食連埋餐既白飯同味噌湯已經好滿足。最後仲有甜品,甜品上菜都好有誠意泡芙面上灑上糖粉內裏充滿吉士醬甜得黎又唔會過膩。

最後仲有甜品甜品上菜都好有誠意泡芙面上灑上糖粉內裏充滿吉士醬甜得黎又唔會過膩。
  • 美國安格斯牛扒
2019-01-25 2195 views
西灣河係一個比較少踏足既地方多數聽到西灣何都係關於太安樓既美食,最近有朋友搬左黎今日就去探下佢順便揾下有咩好食.朋友推介左一間位於西灣河碼頭既日式餐廳主打望晒兀個九龍香港東既海影餐廳感覺好休閒同舒適雖然置身係香港但就有種好放鬆既感覺.午市餐牌共有9款,選擇不多而且價位中上但午市都滿晒人,午餐精緻一個全套餐以咁既價錢再配海景同食品質素及服務其實好合理,獎勵一下平日辛勞工作既自己.前菜係薯仔沙律青瓜及味噌湯,味噌湯好香濃內裏有好多海帶同豆腐仲有大葱絲增加甜味.串燒定食有足8串4款素4款肉類,先講上菜既串燒擺盤好有心機用上燒熱左既石春放底發熱保持食物既熱度.串燒基本上上菜既時間已較調好左味主多係用甜醬油調味少少甜帶出食物本身既鮮味.肉類安格斯牛肉質地有口感牛味比想像中香及出,肉質軟淋得黎又有肉嚼口內裏仲呈粉色外熟內7成熟。雞翼中間切開燒有足足2大隻雞肉外層灑上海要外皮燒得好香脆内裏雞肉仲有油份流出.豚肉露荀卷簿簿既豚肉燒到好脆身外面好脆內面露荀燒到淋外脆內軟.墨魚香腸好得意細細粒內裏又夾雜住d墨魚軟骨同墨魚肉咬落煙煙靭靭又帶脆卜卜口感,墨魚汁味香.素菜類最欣賞既係頭腐,豆腐外層係厚豆皮層上加

素菜類最欣賞既係頭腐,豆腐外層係厚豆皮層上加上甜醬油去燒外皮好脆咬開一半見到甜醬汁係燒既過程中浸入左內裏既豆腐入面,水裏豆腐好香滑。

燒日本蕃薯好粉口又好香甜日本蕃薯連皮食都好好食.

$250 (Lunch)
  • 串燒定食
2019-01-16 2853 views
本以為今晚要去東區法院上evening training ,點知去到才發現....無人!?原來攪錯了,下星期才對,唉....獨個兒向着海邊慢步,是一個好好抖抖的機會,讓自己放空....空住肚放空真的有些困難,此刻就被它吸引了。一個「埠」字,令我好想去遊埠。拉門而入,馬上聞到陣陣燒烤的香氣,原來師傅正在製作串燒。時間上早,環境優靜,燈光柔和,亦播放着柔和的歌曲,望着熠熠生輝的遊輪經過,很舒服。除有一排串燒吧枱外,還有數張二至六人枱,枱與枱之間有一定距離,坐得舒適。翻揭餐牌,分別有前菜、湯、沙律、漬物、海鮮、肉類、家禽、蔬菜、食事和甜品,選擇不少。******************************好特別呀!用上一個小燒爐盛載着串燒上枱,雖沒有點着火,但摸一摸內裏的石塊,是熱的!相信可保暖一會。海鮮類揀了兩款,有廣島蠔和白鱔。廣島蠔Hiroshima Oyster ($48)肉厚肥美,拿起時仲不等滴出蠔汁,好吸引!肉質鮮嫩兼爆出蠔汁,而外表有少許香口,正!白鱔Eel ($68)一串三小件,四周燒得金黃,魚皮帶些焦燶,相當香脆可口,鹹香滋味,正!潔白的鱔肉雖不算很肥美油潤,但也挺鮮嫩
廣島蠔
白鱔
白鱔
白鱔Eel ($68)一串三小件,四周燒得金黃,魚皮帶些焦燶,相當香脆可口,鹹香滋味,正!潔白的鱔肉雖不算很肥美油潤,但也挺鮮嫩,只但略欠爽口。調味剛好,鹹鮮有至,不失魚香,可惜細細串,不夠喉…
山芋
蔬菜類也點了兩款,有山芋和秋葵。山芋Yan ($22)一串三件,啲啲骰骰,但挺厚身。雪白的山芋帶些焦色,燒弄合時,口感爽脆,一點也不乾硬。味道帶點鹹香,這份簡簡單單的調味已很適合。
秋葵
秋葵Okra ($18)切成一小段,灑上鹽,鹹鹹地,味道不錯。至於口感亦不俗,外爽脆,內亦有少少黏口,並不乾身,不錯!
關東煮
最後在食事中要了一客關東煮 Oden ($118),連着一個小火爐上枱,邊滾邊吃,熱辣辣,吃得更滋味!店員好細心,叮囑內有溏心蛋,如想吃熟便滾耐一點。那麼,我當然會第一時間舀起它。咬一口,鮮黃的蛋黃緩緩流出,黏滑兼富蛋香,沾滿口腔,而蛋白亦挺軟滑,烹調入味,出色之作。而蔔亦很討我歡喜,多汁無渣,味道帶甜。
關東煮
數數看,共有七款食材,除溏心蛋和蘿蔔外,每款均有兩件。分別有爽口兼滑嘟嘟的芋絲蒻、彈牙的獅子狗
關東煮
還有精緻的福袋,內藏粉絲、甘荀絲、木耳絲等,口感豐富。仲有外柔韌內滑溜,滿有豆香的豆腐,各食材烹調入味,鹹鹹地,味道剛好。喜歡的話,可蘸些備有的芥末醬提味。
啲人成日話獨自快樂,事實上獨自真的快樂嗎?今晚能品嚐到美食,又能望着美景,的確很放鬆和快樂,但我還是想有人陪伴,一起品嚐,一起欣賞,一起快樂比獨自快樂會更快樂,究竟你何時才出現?
2019-01-07
$301 (Dinner)
廣島蠔
關東煮
今晚和周路二在西灣河吃晚飯,剛完成一天的工作,很是疲累。大家都不免有些負能量須要釋放。這家餐廳的位置很特別,位於在碼頭旁邊,一排落地玻璃,只與碼頭隔了面玻璃,望著黑夜的海面,心情頓覺舒暢。翻開餐牌,有些前菜、小食,其他一律都是串燒。串燒上桌時,店員會把串燒放在鐵網上,鐵網下是熱石頭,不怕串燒放久了冷掉。⭐️京都絹豆腐$34豆腐表面烤得酥脆,豆腐十分嫩滑,不錯。⭐️大蘑菇$30蘑菇入口濕潤,菇汁在口腔迸發,很滋味。⭐️豚大腸$28豚大腸外面烤得脆脆的,咬下去口感不錯,很好吃!⭐️鴨舌$48啃鴨舌相信很多人都喜歡,肉不多,但另有一番風味。⭐️蕃薯$24蕃薯皮薄,挺香的。⭐️日本豚五花$34外面烤得焦香,吃起來很香。⭐️大蔥雞腿肉$24雞腿肉的表面灑滿了蔥絲,好吸睛!雞肉也很嫩滑⭐️芝士年糕$40外面塗了一層醬油,吃起來煙煙韌韌的,很好吃!⭐️豚肉蘆筍卷$38豚肉切得非常薄,蘆筍很爽脆,不過我喜歡肉厚點,吃起來才過癮。⭐️松葉蟹肉鍋燒烏冬$108足夠兩個人吃,湯頭清甜,蟹肉煮久了已經沒有味道。烏冬滑溜有彈性,不錯!⭐️御飯盛$32如果覺得串燒吃不飽,可以點一份御飯盛。有麵豉豆腐湯、飯和醃漬物。▫️這裡的環境很適合一

翻開餐牌,有些前菜、小食,其他一律都是串燒。

⭐️京都絹豆腐$34
豆腐表面烤得酥脆,豆腐十分嫩滑,不錯。

⭐️大蘑菇$30
蘑菇入口濕潤,菇汁在口腔迸發,很滋味。

⭐️豚大腸$28
豚大腸外面烤得脆脆的,咬下去口感不錯,很好吃!

⭐️鴨舌$48
啃鴨舌相信很多人都喜歡,肉不多,但另有一番風味。

⭐️蕃薯$24
蕃薯皮薄,挺香的。

⭐️日本豚五花$34
外面烤得焦香,吃起來很香。

大蔥雞腿肉

⭐️大蔥雞腿肉$24
雞腿肉的表面灑滿了蔥絲,好吸睛!雞肉也很嫩滑

芝士年糕

⭐️芝士年糕$40
外面塗了一層醬油,吃起來煙煙韌韌的,很好吃!

⭐️豚肉蘆筍卷$38

⭐️松葉蟹肉鍋燒烏冬$108

⭐️御飯盛$32

▫️這裡的環境很適合一邊喝喝酒,一邊看風景。串燒挺好吃的,不過串燒是吃不飽的,建議點一份主食會更划算。

$295 (Dinner)
2019-01-07 404 views
踏入新一年工作好忙 一定要去食好西獎勵下自己!番工個陣聽過響朋友仔提起西灣河有間好chill既串燒店佢極力推介我要黎 咁我都一於黎試下間鋪比想像中易去 離地鐵站都只係大約10分鐘腳程如果唔趕時間其實都可以坐船去呀 黃昏時間可以欣賞埋日落一落碼頭就見到好大個「埠」字 好搶眼入到去店員已經好親切咁出黎招呼 好有日本既感覺7點30左右去到既時候都有不少人 所有window seat都比人坐哂不過其實其他位置都睇到海景 不過就無咁近當然亦有bar台位置 想坐既朋友都可以揀餐牌分門別類咁list好哂各樣食材 有好多選擇我地就咩都揀左啲黎試下 結果全部都好好味落左單之後店員會先拎個熱石盤過黎可以慶住啲串燒 同朋友一路食一路講都唔怕野食凍哂燒秋葵都係第一次食估唔到都幾得意 比平時會少左啲滑潺潺既感覺連唔鐘意食秋葵既朋友都大膽食左幾舊~鵝肝雞翼即係將鵝肝釀左入雞翼 呢個配搭好新鮮但又異常地夾 咬開仲好香鵝肝味 值得一試燒既豬大腸 keep到好juicy 好邪惡外皮燒到脆香 入面仲有d脂肪 外脆內軟既口感 好正廣島蠔夠肥美外面有微微脆焦 但咬開一啲都唔乾蔥蒜牛肉 台台都必點呢3樣食材根本係perfect
踏入新一年工作好忙 一定要去食好西獎勵下自己!

番工個陣聽過響朋友仔提起西灣河有間好chill既串燒店

落左單之後店員會先拎個熱石盤過黎
可以慶住啲串燒 同朋友一路食一路講都唔怕野食凍哂

燒秋葵都係第一次食
估唔到都幾得意 比平時會少左啲滑潺潺既感覺
連唔鐘意食秋葵既朋友都大膽食左幾舊~

即係將鵝肝釀左入雞翼 呢個配搭好新鮮

兩杯味道都好fruity 好適合女仔飲
同朋友嘆下串燒飲番杯慢慢傾一個晚上都幾寫意
下次會再帶多啲朋友黎 同事果然無介紹錯
2019-01-02
$400 (Dinner)
豚大腸
蔥蒜牛肉
牛舌
珍寶帶子
接骨木花梳打
舩坂柚子兵衛
男朋友有次同個friend食飯黎左呢個埠,之後畀佢力讚,咁我就襯星期六捉佢黎再食,哈哈。呢個Soho East熱鬧得黎又唔會過多人,行得好舒服。😌原來埠係最出最近碼頭既一間餐廳,好特別! 外面睇以為好高級,似係好貴咁,原來價錢都好親民。但佢裝修都一絲不苛,深木色的主調配返深紅/啡色磚,唔知點解令我諗起老人與海😅😂一入到去覺得好舒服,⚓️因為有全海景,仲有個小陽台咁。就咁望以為自己係遊輪上咁,🛳好寫意。男友都大讚個view,話上次晚上黎就浪漫D,白天黎睇得清楚D,有另一番風味。Lunch set都好多選擇,有串燒set 都有海鮮或烏冬set。因為男友上次黎過之後大讚啲串燒好食,所以我諗都唔駛諗就揀左串燒🍢🍡🍢🍡定食。佢就揀左安格斯牛排🥩定食。先黎左個沙津🥗同前菜,沙津既菜凍凍地好感唔錯,不過男友就話汁多左少少,否則會更好。我覺得都唔錯,酸酸地既醋幾開胃。不過個漬物前菜🍢相比下係更出色既:豆腐同蘿蔔既調味好好,材料都新鮮,男友話蘿蔔冇渣冇筋用料好,又唔苦,好食。定食一黎到我都嘩😱😍左一聲,先睇賣相已經滿分💯👏🏼串燒定食入面菜同肉既比例好好,而且佢好有心思去揀唔同顏色既菜,所有串燒一齊放喺個有

串燒定食

定食一黎到我都嘩😱😍左一聲,先睇賣相已經滿分💯👏🏼串燒定食入面菜同肉既比例好好,而且佢好有心思去揀唔同顏色既菜,所有串燒一齊放喺個有熱石既架上面保一保溫。
串燒蔬菜🥬有蕃茄、蕃薯🍠、冬菇、豆腐同用豬肉包住既筍; 咁就會見到有好多唔同既顏色🍡😍肉方面就有咩豬牛雞🐷🐮🐥,睇得出廚師揀菜揀肉都係有心思地去做。而且燒的時間都安排得好,每樣串燒都串得火候剛剛好,所以佢係刻意排好哂燒既次序。有心思,而且好好食!當中我覺得燒豆腐同燒雞翼最好味,豆腐個汁好香好甜,而個雞翼係乾燒,皮好脆好香但入面既肉仲好鮮🐥🤤
鐵板美國安格斯牛扒定食
男友既安格斯之後都黎埋,又係用一個有鐵板既架上,賣相好一流!👏🏼🤤牛排上面有紅花絲同蔥花,再一次睇到廚師對顏色既用心,希望色香味俱全!但我最欣賞係佢牛排🥩下面放左一埋炸薯絲做底,就好似人地食牛扒配薯菜咁🥳牛扒熱到外脆但個心就好嫩,因為我個串燒set入面都有一串安格斯牛串;但如果叫牛扒的話,牛既口感會更香而有𡁻勁🤤配飯食固然好食,但配埋佢墊底既炸薯絲口應戴係好好👏🏼

兩個定食都配飯同味噌湯,湯既味道都好夠味又唔會太重。臨尾再有個小甜品,賣相好精緻既puff,加返一點甜味,呢個weekend lunch我好滿意😌
2018-12-29
$250 (Lunch)
串燒定食
鐵板美國安格斯牛扒定食
2018-12-28 197 views
真心晌香港生活咝咁耐,真係未嚟過西灣河碼頭,一來自己係新界人,二來好少聽過呢個地方嘅資料,嚟嚟去去個個都只係介紹太安樓,至於點解今次嚟到,實在多得另一半嘅精心安排前菜方面原本想叫其他推介嘅沙律,但另一半想食蟹子沙律($48),咁梗係叫喇,配料方面切得非常幼細,將主角蟹子打勻後啖啖都有蟹子入口「卜卜」下,用呢個作為主菜前小食唔錯主食方面串燒就少不面,都唔記得咗叫咗幾多串,清清地有叫下秋葵同番薯,其中秋葵第一次燒嚟食,幾有驚喜。肉食以雞為主,大蔥雞串、免治雞肉棒同手羽先,雞食得出有雞味,而幾串串燒嘅汁基本上應該係一樣,但食落唔同味覺,再加埋一碗白飯,飽晒另一半亦都有叫啲飽肚食品,就係冷稻庭烏冬($48),份量雖然睇落唔大,但烏冬滑溜彈牙,配埋烏冬汁入口一流,總算滿意。加埋燒得好脆、配上脆紫菜而入口熱哄哄嘅松葉蟹肉飯團打底,當堂飽晒,最終呢個狀態下,啱晒我地吃飽後去碼頭附近散下步,溫馨一下!

2018-12-03
$280 (Dinner)
2018-12-25 183 views
第一次發現呢間餐廳,係有一次同朋友行海旁嘅時候見到。由餐廳嘅名字可以見到, 佢就坐落喺西灣河碼頭隔離,外面睇起上嚟古色古香,裏面都幾有格調。餐廳有落地玻璃,從餐廳裏面可以見到來往鯉魚門三家村同埋西灣河嘅渡海小輪。溫泉蛋沙律 - 清新開胃三文魚乾作為頭盤鮮但略鹹,但口感唔乾身,嚼勁十足唔太硬。蟹肉燒飯團 - 飯團嘅兩面都煎得金黃,飯焦有些少痴牙。飯團嘅味道比較淡,有一絲絲嘅蟹肉,帶點鮮味。關東煮 - 用咗唔同嘅豆腐蒟蒻,仲有海帶同埋蘿蔔。各式串燒 - 當中紫蘇梅子雞腿肉串最有特色,未曾喺其他地方食過, 紫蘇同醬汁嘅味道非常配合。所有嘅串燒都幾精緻,用嘅都係上乘嘅食材無論係食物嘅質素同埋餐廳嘅環境都很好,很適合二人世界嘅一個地方

溫泉蛋沙律 - 清新開胃

三文魚乾作為頭盤鮮但略鹹,但口感唔乾身,嚼勁十足唔太硬。

關東煮 - 用咗唔同嘅豆腐蒟蒻,仲有海帶同埋蘿蔔。

2018-12-21 193 views
忙左成個月,今晚想靜靜地食個飯,比自己思緒沈澱一下,又唔想揸車去到禁遠。左諗右諗,就去左西灣河 SOHO EAST 搵下有咩好食。去到西灣河渡輪碼頭附近,泊好架車,見到碼頭有間日本野,大大隻”埠”字。行去睇一睇 menu,原來食串燒,口痕痕就一於就入去試下喇!環境一流,望住個海,心情都好啲。人唔算多,夠晒靜!睇一睇menu,選擇都幾多。叫左啲平時日本串燒都食到嘅,睇一睇師傅功力。白鱔:燒到個皮好脆,出面有啲地方會燒到出苦味,呢到啱啱好。雞翼:好味喎!啲雞翼唔太肥,燒完出埋啲油,剛剛好。廣島蠔:隻好大隻啲會好啲。紫蘇梅子雞腿肉:呢個好特別,有啲梅子味,幾香口。蔥蒜牛肉:比出面就咁燒牛肉,多左啲蔥蒜,可能我鍾意食蔥蒜,所以又好夾喎。香蔥脆脆拌飯:呢個出面一定無,食之前要撈勻。如果唔夠鹹,可以再加豉油,不過我覺得唔洗再加。已經好好味。松葉蟹肉鍋燒烏冬:蟹唔係好夠多🤣甜品芝士年糕:啱啱好,入面溶晒。正!師傅功夫都幾好,好多樣野都燒到啱啱好,無過左火。同埋我好鍾意佢有個熱石爐仔放係到暖住啲野,好細心,值得讚下。

環境一流,望住個海,心情都好啲。人唔算多,夠晒靜!

白鱔:燒到個皮好脆,出面有啲地方會燒到出苦味,呢到啱啱好。

雞翼:好味喎!啲雞翼唔太肥,燒完出埋啲油,剛剛好。

廣島蠔:隻好大隻啲會好啲。

紫蘇梅子雞腿肉:呢個好特別,有啲梅子味,幾香口。

松葉蟹肉鍋燒烏冬:蟹唔係好夠多🤣

甜品
芝士年糕:啱啱好,入面溶晒。正!

2018-12-20
$300 (Dinner)
2018-12-18 132 views
最近約了一位朋友聚舊,他表示想食日本燒烤,於是我就上openrice 找到這間餐廳。當時看到地點是西灣河碼頭,還以為是馬路旁邊的餐廳,但原來餐廳正正就在碼頭旁邊,而且可以看到海境! 地點和環境都是一流,小弟覺得如果情侶去的話氣氛會很有情調。這餐廳是以串燒為主題,他們會用一個迷你的烤爐把燒好的食物放上上面保持溫度。但由於食物不會來得很快,很多時候一放上爐就被我們秒殺了haha。這個是安格斯肉眼,吃起上來很juicy,也有一點牛味,味道不錯。然後我們又點了牛舌(右面) 和 紫蘇梅子雞腿肉 (左邊)。因為我喜歡食牛舌,所以點了。至於雞腿肉我覺得比較特別。看到上面放面了深綠色的類似海澡的東西嗎?那些吃起上來有少少薄荷的香味,再加上梅子有少少甜甜酸酸的味道,令本身淡淡的雞腿變得更豐富,很開胃,一眨眼就食完一串。我十分推薦大家點這個。另外,也點了燒多春魚和豚肉露筍卷。多春魚因為比較難分所以點了2條,是正常多春魚。至於豚肉露筍卷是將薄薄的豚肉卷在露筍上面,吃起上來有濃郁的豚肉油香,配上露筍的鮮甜帶有中和的味道,兩者互相平衡,值得一試。這個糖心鵪鶉蛋是餐廳推薦的,亦是我吃過後真心推薦大家的。這個蛋一咬

這個糖心鵪鶉蛋是餐廳推薦的,亦是我吃過後真心推薦大家的。這個蛋一咬下去中間的糖心就流出來,那種甜味當中混合了蛋黃的醎香,令人想一試再試~
這個一夜乾的份量很多,新鮮燒出來魚皮很脆,再加上魚油香味,好好味~
最後,小弟覺得一餐飯一定要一點碳水食物才算完整,所以點了這個蟹肉燒飯團。本來見到燒飯團沒其他選擇,以為這個不是什麼主打菜。但我發現自己錯了! 燒飯團燒得恰到好處,乾身的表面好脆,配上飯團入面的蟹肉,一絲一絲的感覺,令口感變得豐富。唯一有點可惜是飯團沒有其他口味,不然可以多點幾款

總括而言,上等的環境加高水準的食物,情侶不妨考慮一下。
2018-12-06
$300 (Dinner)
假日在西灣河沿著海邊走走是十分寫意的事。走到累了來到這間海邊的日本餐廳,一入到餐廳整個大海一覽無遺,採光很好,用上木椅木枱,悠閒舒適。😌Lunch menu: 點了: 冷稻庭烏冬•火炙刺身帶子丼長腳蟹肉鍋燒烏冬•火炙左口群邊丼前菜沙律色彩鮮豔,十分吸引!沙津菜新鮮,咬下去刷刷聲,清新爽口,開胃的前菜。另一碟小碟的是醃菜,味道稍濃。主菜到了長腳蟹肉鍋燒烏冬•火炙左口群邊丼 $188長腳蟹肉鍋燒烏冬:想不到烏冬會用上熱鍋配上小火爐盛上,在稍涼的天氣下吃上這個暖意十足的熱火鍋正適合!烏冬幼細順滑,蟹肉份量很多,啖啖新鮮。火炙左口群邊丼:這個set還有旁邊的火炙左口群邊丼,別看這丼份量小小,連著烏冬的份量吃完很飽肚。左口裙邊燒得剛好,魚香味濃入口即化,魚油香豐腴,吃完叫人回味朋友點的lunch set 冷稻庭烏冬•火炙刺身帶子丼 $168冷稻庭烏冬:冷烏冬同樣的滑而柔韌,配上冷湯吃,另一番味道。不像平時吃的,這是沒有wasabi的version。火炙刺身帶子丼:這個飯比左口群邊的大,帶子有5,6隻,少少的炙燒,粒粒鮮味,口感不錯。麵豉湯:很足料的麵豉湯,濃淡恰好。甜品有一個小甜品做這餐的句號,

Lunch menu:

朋友點的lunch set
冷稻庭烏冬•火炙刺身帶子丼 $168

冷稻庭烏冬:
火炙刺身帶子丼:
麵豉湯:很足料的麵豉湯,濃淡恰好。

甜品

有一個小甜品做這餐的句號,不過如果有兩個泡芙會更令人滿足哈哈

環境一流,對著大海令人心曠神怡!值得一來!
2018-12-14 122 views
想搵間有feel啲既餐廳,搵到呢間係有得睇海,野食感覺上好吸引!就試下啦😋😋 然後有期望咁黎,一啲都冇失望!好滿足咁走🥳🥳🥳真係喺碼頭隔離,望住成片海,舖頭燈光偏暗,位置唔多,所以幾靜好好feel,好岩同朋友見面傾計!野食真心高質!串燒都好juicy! 特別推薦蒜蔥牛肉!勁juicy,肉既熟度岩岩好,大概七成熟,帶有啲粉色,一啲都唔韌,肉質軟嫩!真心正😋芝士年糕好好味😭😭😭😭😭 食完一啲都唔濟,唔油膩,芝士味香濃又勁多,個皮唔會好厚,真係食多幾件都得🤩帶子真係不得了!勁juicy😭😭😭😭飯既表面香脆,入面仲有好多蟹肉,有驚喜🥳所有野食都好滿意🥰🥰真心推薦🥰

帶子真係不得了!勁juicy😭😭😭😭

飯既表面香脆,入面仲有好多蟹肉,有驚喜🥳

所有野食都好滿意🥰🥰真心推薦🥰
  • 芝士年糕