2018-08-27 1558 views
非常可惜的一間餐廳。去過多次都非常滿意。食物健康,健康概念也好,亦坐得舒適。可惜,可惜... 請了一位既囂張亦不以服務為先的一個女員工。👎🏼 未食完碟上的食物,我同朋友整杯檸檬茶和咖啡都未飲,她竟然遞上單據,說「請先埋單,因為我有客人在等你的位置!」當我告訴她我還未吃完,並告訴她我覺得她的老闆應該是會以顧客感受為先的時候,她竟然大大聲的說,「我老闆在這裏也一定會跟我這樣做要你先埋單,因為有客人在外面等。」 君子不與小人鬥,於是抱着很失望的心情(我是替老闆難過,好好的一個健康概念餐廳就被這樣一個員工完全扭轉了⋯⋯)離開座位。最離譜的是,在我們還在等電梯的時候,她在櫃檯前大大聲的跟其他員工說,「做生意嘛!老闆喺度都會叫佢哋走接多一枱生意啦!」🙄😳 小姐,我哋係未食完野,連餐茶都未飲你就叫人哋起身埋單。🙄 現時咁嘅服務態度,老闆都可以容忍,顧客都唔可以接受!
2018-08-27 3508 views
正所謂「辛苦搵黎志在食」經常都咁同老婆講。「食咁多怕肥呀」經常都得到咁既回應。有理無理, 一於帶咗佢上餐廳先, 唔通佢會忍得到睇住我食咩。美食當前, 試問有幾多個可以抵住誘惑呢。今晚帶咗老婆去炮台山, 一間商廈入面既西餐廳。其實係咁啱放工經過openrice搵出黎, 都算係做咗野呀。餐廳環境偏向高檔, 好乾淨。可以舒舒服服咁撐枱腳。煙三文魚凱撒沙律(晚餐) 嘩!沙律以外,我的最愛。唔客氣啦。老婆留哂所有三文魚俾我食, 多謝老婆!龍蝦湯 $78兩公婆食飯有好多好處, 例如每一個餸都可以share食。龍蝦味非常濃郁, 一啖入口已經充份感受得到。湯入面仲有龍蝦肉, 飲湯之餘仲多咗份口感。正!紅酒燴羊膝配香滑薯蓉及時菜(晚餐) $298指定動作, 相機食先。算係咁掛, 忍住唔一啖放入口影相你地睇, 唔like都睇兩眼呢。一定會有人問「羶唔羶呀?」哩個問題等於問「五花腩肥唔肥」。玩咩,羶味唔多唔少都會有, 佢算係輕微少量。肉質非常嫩滑, 一啲都唔韌, 手起刀落。入口嗰吓呢, 醬汁同埋濃郁既羊肉味一次過湧入口。好味!海鮮湯(晚餐) 質地較為Creamy, 啖啖既海鮮鮮味。雖然我比較鐘意濃味既龍蝦湯

餐廳環境偏向高檔, 好乾淨。可以舒舒服服咁撐枱腳。

煙三文魚凱撒沙律(晚餐)

龍蝦湯 $78

紅酒燴羊膝配香滑薯蓉及時菜(晚餐) $298

海鮮湯(晚餐)
質地較為Creamy, 啖啖既海鮮鮮味。雖然我比較鐘意濃味既龍蝦湯, 但係海鮮湯又有一種清新既感覺。人都係貪心既, 所以兩公婆一齊黎就可以試哂兩款感覺啦。

卡邦尼意粉 $108
面頭嗰隻係真水波蛋!礙於少有餐廳會真係俾隻水波蛋客人(有試過變咗隻全熟蛋、變咗煎蛋都有) 。

做法非常正宗既卡邦尼,口感清新蛋黃味豐富。非常簡單既一道菜但就非常考功夫。

唔知叫咩名甜品(晚餐)
少食甜品, 老婆話好味, 水果新鮮。唔係我食就唔多評價啦。

2018-08-24 879 views
餐廳地方細,樓底矮,比較應聲。正常都唔大問題,但侍應不斷大聲傾計,嘈到街市咁,連廚師都出黎傾埋一份,嘈到頭都痛埋。其實食物唔差,價錢亦算係中價,又話有營養師計過卡路里,但侍應質素將餐廳降格到街市大排檔環境。
2018-08-17 668 views
喺香港要搵個營養師嘅餐廳真係好難,喺炮台山地鐵站附近有一間樓上嘅小店,佢哋餐廳嘅嘢食都係由營養師設計,有晒卡路里表俾大家參考,非常適合健康的人。餐牌有唔同嘅菜單,意粉,扒都有。雅枝竹准山湯麵包是健康的穀包可以點上橄欖油食用,第一次飲淮山湯,估唔到咁美味。蟹肉及蟹籽沙律,沙律菜新鮮而且蟹肉鮮甜,問過員工原來佢哋嘅沙律係有機嘅,唔怪得知咁清新和清甜香煎美國西冷牛扒配約克布丁和海鹽牛扒煎得啱啱好,扒裹充滿肉汁,略嫌肉質小小硬。紅酒比目魚,這個主菜好食, 比目魚肉質鮮嫩而魚味清香,而且仲有甜甜的紫薯,感覺更健康。甜品是紅桑子慕絲,這個甜品超好食,紅桑子味道很出,而且慕絲質感濃。食完都唔會覺得好邪惡最後飲完一杯咖啡,就作一個健康嘅餐飲的結尾了。原來佢哋樓上都有瑜伽課程,讓學生瑜伽之後食返一餐健康又美味,令修身事半功倍。非常吸引,原來健康都可以美味的

餐牌有唔同嘅菜單,意粉,扒都有。

雅枝竹准山湯

香煎美國西冷牛扒配約克布丁和海鹽
牛扒煎得啱啱好,扒裹充滿肉汁,略嫌肉質小小硬。

2018-08-17 1894 views
早幾日約左個朋友食飯,就返佢要湊女👶🏻揀左間近佢屋企既餐廳,去到搵先發現原來係商業大廈度🤔連佢都話唔知原來呢度有餐廳🤣-呢度既餐都有寫明有幾多卡路里📝搞到我地都唔敢揀啲高卡既🙈仲有列出有咩營養價值,之後我問一問,原來同一棟大廈樓上,佢地有間yoga club🤸🏻‍♀️-我地點左一個營養師推薦餐(📌逢星期一換新menu)🔹日式照燒野菌秋葵意大利粉($150)⭐️8.5/10> 跟餐湯/沙律 及 一杯飲品個意粉完全係意料之外咁好食😍(內心覺得標榜健康既餐廳都唔太ok),但呢度連意粉都做到al dente!個汁好惹味,又唔會太鹹👍🏻秋葵同野菌同蘆筍都比得好慷慨,食落好香😋▫️是日沙律係牛油果沙律🥗牛油果好靚,熟度岩岩好,好淋好好味!仲有啲紅菜頭粒,好鮮甜👅-另外仲揀左 廚師推薦餐👨🏻‍🍳🔹焗寶雲酥羊架伴焗新薯配百香里汁($358)⭐️8/10> 跟蟹肉蟹子沙律🥗淮山湯🥣甜品🍮飲品羊架面頭鋪滿麵包碎,焗完之後香脆👍🏻我地揀左7成熟,肉質都唔錯,亦都無乜羶味,而且好大份下,兩個人share岩岩好🤲🏻我第一次飲西式既淮山湯,比我想像中正常🤣而甜品係梨味奶凍,都幾清甜👍🏻-🔺非常滿意的一餐☺️

我地點左一個營養師推薦餐
(📌逢星期一換新menu)

🔹日式照燒野菌秋葵意大利粉($150)⭐️8.5/10
> 跟餐湯/沙律 及 一杯飲品

另外仲揀左 廚師推薦餐👨🏻‍🍳
🔹焗寶雲酥羊架伴焗新薯配百香里汁($358)⭐️8/10
> 跟蟹肉蟹子沙律🥗淮山湯🥣甜品🍮飲品

我第一次飲西式既淮山湯,比我想像中正常🤣
甜品係梨味奶凍,都幾清甜👍🏻
🔺非常滿意的一餐☺️重點係環境好好,好岩朋友傾計/情侶拍拖去食呀!下次再去北角搵fd食飯都可以黎呢度啦😍高質!
$270 (Dinner)
2018-08-16 1119 views
Health +Fit應該系每一個人的夢想,當然這也是我所追求的lifestyle.開在炮台山的呢間餐廳,我成日都去,佢地既餐牌經常轉,不會沉悶,可以食到好多既健康又美味的野食。今天的set dinner 有比目魚!系我最鐘意的比目魚吖!即刻拉住朋友上樓食飯。朋友就揀左燒乳鴿釀野米。 💃🏻晚飯時間到...🌷蟹肉蟹籽沙律極清爽的組合,大啖蟹肉份量足夠,蟹籽搭配火箭菜十分fresh,估晤到車厘茄勁甜,蟹籽在齒間跳動,醒胃沙律健康有益!蟹肉真的一d都唔鞋!好新鮮好有肉感,口感一極棒!🌷雅支竹懷山湯如果晤系餐牌寫左佢既成分系支竹同淮山,我真系估晤到系咩整,因為太好味的關係,一來就一口接一口,再慢慢品,到底咩黎架,可以咁綿密,感覺好滋養,不油不膩,真想日日都飲!🌷紅酒比目魚香煎帶子配紅酒汁直到呢一刻寫食泙,我先醒起好似晤覺有帶子,系咪餐牌變動?唔知了,呢道菜好吸引,厚切比目魚勁肥美,份量足,搭上紫薯蓉,花菜,車厘茄,豆苗,非常好味,根本忘記了帶子....或許有帶子再豐富d,哈哈。色香味俱全!流晒口水!相當juice 吖!厚厚的比目魚!健康又美味!🌷燒乳鴿釀野米系在

Health +Fit

即刻拉住朋友上樓食飯。
朋友就揀左燒乳鴿釀野米。
💃🏻晚飯時間到...
🌷蟹肉蟹籽沙律

蟹肉真的一d都唔鞋!好新鮮好有肉感,口感一極棒!

🌷雅支竹懷山湯

🌷紅酒比目魚香煎帶子配紅酒汁

色香味俱全!流晒口水!

相當juice 吖!厚厚的比目魚!健康又美味!

🌷燒乳鴿釀野米
系在乳鴿入面釀野米,好大隻乳鴿,燒得皮脆肉嫩,野米飽腹又健康唔肥,對腸胃非常有益,口味不俗!

飯後甜品系賣相靚仔的朱古力芝士餅同什果奶凍。
食完心情靚靚!😆

2018-08-15
$280 (Dinner)
  • 紅酒比目魚
  • 燒乳鴿釀野米
正所謂『健康是人生第一大財富』💰,要健康💪🏼,除了要足夠的休息😪和適量的運動🧘🏽‍♀️外,飲食也是非常重要的🍴。最近,人妻🐷就發現了一家由註冊營養師🥗及星級廚師主理🌟的餐廳,食物均由他們精心設計及烹調📝,為繁忙的都市人帶來健康有營的美食👍🏼。餐單上均有寫上卡路里及營養等😲,絕對是吃得開心又放心😌。青蘋果蟹子沙律🍏:晚餐的沙律前菜🥗,青蘋果被切成條狀🔪,加入了車厘茄🍅及沙律菜🥒等,上面再鋪上了大量蟹子🦀,入口清新酸甜,非常醒胃😋。香煎帶子配三文魚子🐟:帶子肉身豐厚極富彈性😍,入口鮮味口感爽滑🤤,加上了口感脆嫩、魚油甘香的三文魚子🧡,另外伴於周圍的清甜的紫薯茸🍠也不容忽視,整體上簡直是視覺🤩、味覺上😋一大享受。海鮮金寶湯🥄:千萬不要把它與罐頭湯拉上任何關係🙅🏽‍♀️,它可是真材實料地煲成的🔥!當中有青口🐚、蝦🦐、墨魚仔🦑等,入口鮮甜味美💖。野菌意大利飯配冬虫草花汁🍝:整道菜都充滿芝士味🧀和菌香🍄,飯身口感煙韌🤤,汁稠但不膩👍🏼,配上了大量野菌🤩,既健康又滋味😋。香脆豬手配泡菜及蜜糖汁🐽:外層口感香脆😍,脂肪平例很好,肉質柔軟多汁🤤,肉味亦頗濃,而最重要的是廚師👨🏻‍🍳早已為我們起了肉🔪,吃起來
餐單上均有寫上卡路里營養等😲,絕對是吃得開心又放心😌。
香煎帶子配三文魚子
海鮮金寶湯🥄:千萬不要把它與罐頭湯拉上任何關係🙅🏽‍♀️,它可是真材實料地煲成的🔥!當中有青口🐚、🦐、墨魚仔🦑等,入口鮮甜味美💖。
野菌意大利飯配冬虫草花汁
香脆豬手配泡菜及蜜糖汁🐽:外層口感香脆😍,脂肪平例很好,肉質柔軟多汁🤤,肉味亦頗濃,而最重要的是廚師👨🏻‍🍳早已為我們起了肉🔪,吃起來十分方便😊~ 當然不能夠忘記泡菜🥗和紫薯茸🍠了,畢竟它們的角色也很重要✨,一口肥膩的豬髀肉後😋,再來一口泡菜來解除那油淋淋的感覺,爽🤩!
香脆豬手配泡菜及蜜糖汁
藍莓士多啤梨奶凍🍓:入口清新🍃,每一口也有著點點藍莓籽💙,層次感豐富,整體不算太甜👍🏼。
藍莓士多啤梨奶凍
法式焦糖燉蛋🍮:奶味濃郁🍼,口感嫩滑,焦糖分佈均勻😍,厚薄恰到好處,外脆內軟💝,對比鮮明,味道豐富😋。
法式焦糖燉蛋
總結:原來除了餐廳本身👨🏻‍🍳,品牌更有供各種瑜伽課程🧘🏽‍♀️,現正有推廣優惠✨,吃飯之餘也不要忘記要好好運動💪🏼,保持身、心、靈的健康☺️。
2018-08-09
$150 (Dinner)
2018-08-08 195 views
朋友今日帶左我去炮台山食晚飯。佢話食過一次覺得d野好味,所以話要再食過。餐廳唔難搵,係炮台山站行幾分鐘就到。呢間餐廳由營養師設計餐單,每一道菜都有標纖有幾多卡路里,有咩既營養價值係入面。等我地可以知道我地今餐食左幾多卡路里!幾特別的一間餐廳!餐廳亦提供幾款dinner set menu,所以選擇都幾多!👍set dinner 包埋前菜沙律 🥗呢度既沙律 d都唔馬虎!佢落左好多既蟹籽落去,令到沙律更有口感!沙律菜係新鮮咬落爽脆。沙律仲配埋西芹,平時好少有,令人食落覺得好 fresh 好清新!唔錯喎!最令人驚喜既係碗餐湯!真係好好飲。海鮮金寶湯,起初聽個名以為係好普通既罐頭湯!本身無咩期待!點知佢真係用唔同既海鮮煲成。一碗湯入面,材料竟然可以咁足料。有青口,大蝦,帶子!真係太驚喜!而且仲要好好飲,好有鮮味!😍😍讚 👍主菜:香煎日本豚肉眼配裙邊帶菜沙律🐷呢個都好味!好少餐廳會煎到個豚肉眼咁出色。可能本身塊豚肉眼個肉質好,帶有少少脂肪!所以食落好香又唔會覺得好韌。仲煎到邊邊位有少少脆口。👍仲配埋 帆立貝既裙邊沙律。又幾特別!平時好少食。裙邊食落去有少少辣,幾惹味又好有嚼口。燒頂级牛柳伴鵝肝
餐廳唔難搵,係炮台山站行幾分鐘就到。

佢落左好多既蟹籽落去,令到沙律更有口感!

最令人驚喜既係碗餐湯!真係好好飲。

主菜:香煎日本豚肉眼配裙邊帶菜沙律🐷
呢個都好味!好少餐廳會煎到個豚肉眼咁出色。
可能本身塊豚肉眼個肉質好,帶有少少脂肪!
所以食落好香又唔會覺得好韌。
仲煎到邊邊位有少少脆口。👍

燒頂级牛柳伴鵝肝 配白蘭地汁 😍
呢個都整得好好味。
先講個鵝肝,好肥美,一切開d鵝肝油流哂出黎!
煎到好香,外皮脆內軟!食落真係好正!雖然好邪惡😂

牛柳叫左5成熟,岩哂我口味!肉質好嫩而牛味好重。質素好好!牛柳可以再大塊d就好,因為真係好正 😂想食多d!

甜品: 藍莓士多啤梨奶凍。🍓
味道唔錯,唔會話好甜!食落去仲食到一粒粒既藍莓籽,口感豐富,幾好味!

飲品叫左 冷壓果汁:蘋果蔓越莓汁,莓味十足!相當健康既果汁呀!🍹

2018-08-08 197 views
《Helfit Lifestyle Club》📍北角英皇道93號錦平中心3樓———————————————🔹煙三文魚凱撒沙律🥗超級無敵好吃!😋 蔬菜很新鮮,爽脆爽脆的。凱撒醬口感濃郁,芝士味並不會太重,剛剛好,不容易膩。🔹海鮮秋葵湯小小的一碗湯內就包含了蝦、帶子、青口等海鮮,基本上有一半都是料了,cp值非常之高。有別於別的餐廳,海鮮入湯後便會被煮化了,這家的海鮮都非常之「彈牙」,可見是另外烹飪的。湯的質感由於加入了秋葵,所以較為厚身和有種淡淡的專屬味道,有些人未必會喜歡。🔹燒依利安豬鞍伴時令蔬菜配蘋果汁醬 $328時菜用了白灼的方式去烹調,更顯食物的原味。該店應該是採用有機蔬菜,非常非常之鮮甜💕尤其是那蕃茄,一口咬下去,是爆汁的😍由於店內主打的是健康飲食,所以很強調食物的原味,就連豬鞍也沒用用過多的醬汁去蓋過其自身濃郁的豬味。但由於份量太足,長期食豬會有點膩的感覺,這時蘋果蓉便發揮了它的作用😉喜歡這家的蘋果蓉並不是加了糖的甜,而是原汁原味的果甜💕淡淡清香🔹紅酒燴羊膝配香滑薯蓉及時菜 $298個人不太喜歡羊膻味,但這家的羊膝膻味並不太重,尚可接受。值得一讚的是,他家的羊膝真的燜得非常嫩滑
《Helfit Lifestyle Club》
📍北角英皇道93號錦平中心3樓
———————————————
🔹煙三文魚凱撒沙律🥗
超級無敵好吃!😋 蔬菜很新鮮,爽脆爽脆的。
凱撒醬口感濃郁,芝士味並不會太重,剛剛好,不容易膩。

🔹海鮮秋葵湯

🔹燒依利安豬鞍伴時令蔬菜配蘋果汁醬 $328

🔹紅酒燴羊膝配香滑薯蓉及時菜 $298
個人不太喜歡羊膻味,但這家的羊膝膻味並不太重,尚可接受。
值得一讚的是,他家的羊膝真的燜得非常嫩滑,無需用刀,用叉輕輕一拉便可把肉分離。😱👍🏻
薯蓉是我吃過最最最香滑的,入口即化👍🏻

🔹甜品——朱古力蛋糕
構圖非常之美😍 完全是視覺上的享受
蛋糕重朱古力味,但偏甜,需要配茶食用。

2018-08-01 223 views
經過這裡數次也沒有被街上的展示架所吸引心動到此一試🤔其後得知這lifestyle club不但有餐廳,更有yoga課堂,查看資料後使心癢癢的到這餐廳一試。這裡的銷售點是食物由營養師及星級廚師主理🤔果然,用心製作,真的喜出望外😍在餐牌上,每道食物也標示了卡路里。但我們始終被高卡的菜式所誘惑😍😋我們分別點了紅酒燴羊膝香滑薯蓉及薯菜餐$298十分美味,羊不腥而且很嫩滑燒依利安豬鞍配時令蔬菜及蘋果汁醬餐$328配蘋果汁醬及烤蘋果,很美味!以上廚師推介套餐附上煙三文魚凱撒沙律、海鮮秋葵湯、甜品及餐飲。是日甜品是芒果布甸,可惜這高卡餐實在太豐富,美味的甜品吃了一半便吃不下了😅整體而言,這裡無論環境、價格、食物質素及服務我們也感到十分滿意

我們分別點了紅酒燴羊膝香滑薯蓉及薯菜餐$298
十分美味,羊不腥而且很嫩滑

燒依利安豬鞍配時令蔬菜及蘋果汁醬餐$328
配蘋果汁醬及烤蘋果,很美味!

2018-08-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$345 (Dinner)
來到炮台山的Helfit,這裡的餐單均由營養師精心設計。雖然晚餐只有五款,但是主菜有蔬菜、有魚、有肉算是不錯。適逢Helfit 一周年,店方搶出Helfit Anniversary Signature Menu,價錢由$258 - $358,店員說最歡迎的餐都集中在此。餐廳面積不大,不過設置大玻璃窗令天然光線射入來餐廳。座位的空間感亦足夠。前菜油鴨腿伴藜麥沙律 - 305 卡 沙律賣相精緻。雖然用上油鴨腿入饌,但是店方採用橄㰖油烹調,感覺清新不油膩。藜麥是近年新興的健康食材,沙律口感清新涼快,很適合夏天吃。雜菌黑松露忌廉湯 - 288 卡雜菌黑松露忌廉湯用上多種菇製作,例如姫松茸等,菇味濃厚,湯也打得很滑。慢煮帶骨牛小排伴時蔬配燒汁($358)- 586卡店員特別推介此菜式是每天新鮮製造。牛小排嫩滑有質感,可惜份量有點小。鮮香草焗葡國乳豬 ($358) -  456 卡乳豬皮脆嫩滑,沒有多餘的皮下脂肪,吃多也不怕肥膩。精選甜品甜品只有一款,亦是全場唯一沒有卡路里標示的項目。奶凍不太甜,表面的水果也很新鮮。餐飲最後以熱檸檬茶作結,是正常的貨色。總括而言,Helfit Lifestyle

前菜油鴨腿伴藜麥沙律 - 305 卡
油鴨腿伴藜麥沙律

藜麥是近年新興的健康食材,沙律口感清新涼快,很適合夏天吃。

雜菌黑松露忌廉湯 - 288 卡

慢煮帶骨牛小排伴時蔬配燒汁($358)- 586卡
慢煮帶骨牛小排伴時蔬配燒汁

鮮香草焗葡國乳豬 ($358) -  456 卡
乳豬皮脆嫩滑,沒有多餘的皮下脂肪,吃多也不怕肥膩。
鮮香草焗葡國乳豬

餐飲
最後以熱檸檬茶作結,是正常的貨色。
熱檸檬茶

總括而言,Helfit Lifestyle Club有店員介紹餐牌、服務到位,食物擺盤精緻,味道傾向清淡得來也不錯。
2018-07-16
$338.8 (Dinner)
慢煮帶骨牛小排伴時蔬配燒汁
鮮香草焗葡國乳豬
2018-07-28 910 views
成日都話想減肥,唔通個個都要減肥咩?!Helfit Lifestyle Club唔係用餐廳稱呼,係用Club,比較特別。因為27樓係附屬瑜珈中心,做瑜珈後可以嚟樓下3樓呢度食個健康餐,餐單係由星級主廚同註冊營養師聯手制定。餐廳裝修唔係豪華,走簡約清新風,坐得都幾舒適。午市時段有Set Lunch供應,亦都有全日供應嘅「營養師推介」套餐,每個餐都註明卡路里同營養簡介,就算唔係減肥嘅朋友,都可以同我一齊嚟食。除左個人口味外,睇埋營養價值先決定食咩餐都未遲。今日餐湯係甘筍薑湯,幾滑幾濃,淡淡薑味。芝麻餐包,新鮮鬆軟。沙律係蜜瓜沙律,有沙律菜之外仲有蜜瓜同青蘋果。巴東牛肉配糙米飯,糙米高纖高維生素B,口感亦特別煙韌。咖哩香味濃郁帶點微辣,幾惹味。脆香鱸魚伴炒薯及鮮豆配香蒜蕃茄汁,魚皮煎得香脆,魚肉夠嫩滑,無魚骨,食得特別方便。兩個主菜都配搭左唔同蔬菜,營養均衡。餐茶可以揀有機咖啡,大大杯,即磨的,奶亦預先加熱,唔錯。其實駛唔駛減肥都唔緊要,最緊要食得有營!加埋一都係百幾蚊一個SET,味道好,值得一試!
成日都話想減肥,唔通個個都要減肥咩?!

今日餐湯係甘筍薑湯,幾滑幾濃,淡淡薑味。

芝麻餐包,新鮮鬆軟。

沙律係蜜瓜沙律,有沙律菜之外仲有蜜瓜同青蘋果。

兩個主菜都配搭左唔同蔬菜,營養均衡。

餐茶可以揀有機咖啡,大大杯,即磨的,奶亦預先加熱,唔錯。

Type of Meal
Lunch
2018-07-24 154 views
突然回想起的一個曾享受了一個健康的晚餐,所以真的不得不提要拿起筆來介紹一下!一個健康的晚餐對減肥起著很關鍵的作用,有註冊營養師設計餐單,食得安心又放心!門外的裝修以簡約特色為主,外牆鋪上天然泥色,純凈而又不失品味。狹窄的門口看入去已給人很時尚、舒適和整潔的感覺。裝潢佈置優雅味道混合大自然嘅花草感覺為主,梳化也是傳統時尚舒適,簡單的慢半拍有著小餐館的溫馨氛圍,再襯托上柔和的燈光,格調溫馨,感覺在鬧市中找到一點平靜。連墙壁上的印花都一絲不茍,多了一份藝術的情境,更具有美感表現的視覺藝術作品。一套以質感細緻、平滑和明亮的優質餐具,令人愛不釋手。回歸正傳,開餐前先享用意大利式餐包,芳香綿密細緻的口感,體積大小剛好,加一些橄欖油和黑醋,出乎意料之外的香口好味。鮮蠔餐湯都打得非常細滑,喝一口溫熱的蠔湯,滿口滑嫩鮮甜,餘下清甜味道還會在口腔稍稍逗留,總讓您慢慢品嚐完立即暖入心扉。仲有呢個炸軟殼蟹外脆內滑,配上新鮮沙律雜菜,新鮮味道一絕仿如剛收割似的!這個優質肥美的鮮蟹,讓我嚐盡蟹肉的鮮嫩、細膩、飽滿的口感,咀嚼中散發鮮甜,而那種香口風味在口中久久不散是其特色。“香煎西班牙豬拌肉桂蘋果配特色燒汁” 沒
狹窄的門口看入去已給人很時尚、舒適和整潔的感覺。
一套以質感細緻、平滑和明亮的優質餐具,令人愛不釋手。
意大利式餐包
鮮蠔湯
炸軟殼蟹

優質的鮮蟹
“香煎西班牙豬拌肉桂蘋果配特色燒汁” 沒想到小店的豬扒同樣做得出色,是煎得火候剛好,豬扒仍然好香口,份量也剛好,肉質帶點脂肪,鬆軟多汁,味濃厚,點上隨碟的微甜燒汁,多了一份甜香,清新開胃,中和了肉類的濃膩感,感覺較為健康。樣樣都是簡單高質感、值得推薦的經典美味。
香煎西班牙豬拌肉桂蘋果配特色燒汁
藍莓奶凍是外型已經相當討好,以小小個玻璃杯作容器,內裡放著士多啤梨和藍莓的果肉奶凍,會讓人不捨得食下去呢!

藍莓奶凍
Other Info. : 出人意表的一道晚餐,享受頂級美食,不再望洋興嘆了!總之就是一個詞「驚喜萬分」來評論!
2018-04-19
$300 (Dinner)
意大利式餐包
鮮蠔湯
炸軟殼蟹
優質的鮮蟹
藍莓奶凍
2018-07-24 524 views
女生們一向愛吃健康的食物, 所以這間sell營養和健康的餐廳, 吸引到我們, 每款食物都列出卡路里, 我們平常都不是太關注攝取多少卡路里, 只是隨心所欲的食, 了解到每款食物的卡路里, 參考作用都幾好, 見到是較高卡的食物, 日後都盡量少食吧。據說周年慶關係, 晚餐的signature menu都是精選, 我們從精選中挑選了一個餐, 再加一個意粉及一個小食, 足夠兩個人分享。油鴨腿伴藜麥沙律 305 calset dinner的前菜, 一向對油鴨腿沒有好感, 印象中是油、硬、靭, 不是我杯茶, 不過這裡大廚很聰明的將鴨腿撕成絲, 就沒有了我擔心的情況, 鴨腿絲和藜麥混在一起, 咸香中帶點油潤, 藜麥是superfood, 本身沒明顯味道, 比較飽肚的東西, 兩個人share這個前菜剛好, 如果一人一個就可能太飽了, 藜麥份量也不少。香煎帶子配三文魚子226 cal $98另叫的小食, 帶子煎得出奇的香, 沒有全熟, 口感非常柔嫩鮮味, 那綠色的葉有點翡翠苗青青的味道, 底下是滑溜細緻的薯蓉, 薯味十足質感也不太稠, 我喜歡, 而三文魚子則比較鹹。雜菌黑松露忌廉湯 288 calset

油鴨腿伴藜麥沙律 305 cal

香煎帶子配三文魚子226 cal $98
, 我喜歡, 而三文魚子則比較鹹。

雜菌黑松露忌廉湯 288 cal
set dinner的餐湯, 店員介紹那是用六種菇製成的, 包括姬松茸、茶樹菇等, 聽起來很健康, 味道也十分好
, 它保留粒粒菇菌的口感, 菇味香濃, 配上少少忌廉帶起那味道, 而餐包十分鬆軟, 嗅一嗅那是黑糖的香味, 可以蘸上黑醋吃。

香煎智利海鱸魚配番紅花汁316cal $328
做過功課, 很多人都選這個主菜, 果然無錯, 令人十分滿意! 首先最欣賞海鱸魚十分之滑溜, 每口魚肉充滿水份
, 有輕輕魚香得來不會腥, 皮煎得微微脆, 用少少鹽調味就剛好, 用油也很少, 配菜有車厘茄、露筍, 不過最特別是放在鱸魚底下的圓柱形蘿蔔, 它用麵鼓醬煮過, 但味道也只是輕輕的, 一點也不鹹重, 很清新, 蘿蔔本身也十分清甜無渣又夠嫩。

香煎智利海鱸魚配番紅花汁
嫩菠菜、蘆筍、鮮蝦及紅辣椒扁意粉配芥末汁 248cal $128
這個意粉只是248cal, 卡邦尼接近800cal, 相比下呢個cal抵食好多! 菠菜比例好多, 很多纖維攝取, 蘆筍切成細片混合其中, 蝦樣子似雪藏, 蝦質和味不過不失, 意粉的芥末汁芥末味不會太強, 反而有點像忌廉汁, 這個醬汁只有二百幾卡真神奇。

嫩菠菜、蘆筍、鮮蝦及紅辣椒扁意粉配芥末汁

藍莓慕絲蛋糕
是日甜品無列出卡路里, 但它小小的, 食落不會太creamy, 所以感覺不高卡, 藍莓味道真十分清新及濃郁, 慕絲質感討好, 很細緻
, 很有手作感, 不像連鎖餅店那些硬硬的, 冷冰冰的。
藍莓慕絲蛋糕

這一餐, 環境好, 營養健康和美味兼備, 特別是海鱸魚, 比很多西餐廳都出色, 由營養師設計的餐廳, 再由巧手大廚烹調, 感覺每一樣菜式都好用心, 很值得來吃!
$300 (Dinner)
香煎智利海鱸魚配番紅花汁
2018-07-20 105 views
現代都市人, 日捱夜捱都係為左個「食」字,但「食」都要食得健康 所以就聽朋友講去左呢間,yoga & 餐廳一條龍服務既餐廳試下。 環境非常舒適,主要都係用草木裝飾為主,俾人一種親近大自然同天然既感覺言歸正傳,講返個餐具牌先 個餐牌好細心,有埋每款唔同set既卡露里總和提供,咁樣食左幾多自己心中有數啦頭盤: 炸天婦羅,個汁好開胃,酸酸甜甜帶有少少柑味 炸粉唔厚,仲一d都唔油。餐湯&餐包,用左意大利式食法鱸魚柳+黑松露片,鱸魚一d腥味都無,肉質非常新聞實實的 再配埋呢個一粒粒既藜麥有少少辣,食法好特別另外叫左個豬柳,來自西班牙既豬柳,食落勁似黑毛豬既味道再配個木瓜沙律最後當然唔小得甜品 我食落個味就覺得似係「比利時朱古力」,只可惜當時唔記得左問下個職員,但鐘意食朱古力既朋友仔一定唔會失望這食評只是本小姐個人食後感

言歸正傳,講返個餐具牌先

頭盤: 炸天婦羅,個汁好開胃,酸酸甜甜帶有少少柑味
炸粉唔厚,仲一d都唔油。

餐湯&餐包,用左意大利式食法

鱸魚柳+黑松露片,鱸魚一d腥味都無,肉質非常新聞實實的

再配埋呢個一粒粒既藜麥
有少少辣,食法好特別

另外叫左個豬柳,來自西班牙既豬柳,食落勁似黑毛豬既味道
再配個木瓜沙律

最後當然唔小得甜品

這食評只是本小姐個人食後感

2018-07-12
$328 (Dinner)