之前來過吃點心,早幾日聽朋友話佢地有新款既點心,當然好多款都有kitty大頭樣,既然咁耐無黎,都想再試試味道會唔會有新突破!交通: 我選擇左搭西鐵去到柯士甸站出,F出口一出隧道走到尾,隧道內見到寶靈街既水牌轉左出番地面就啱喇! 出左隧道向前行幾步,好大間hello kitty餐廳就響你右手邊 雖然我唔係Kitty迷,但因為場內環境實在太吸引,我都忍唔住影左好多相。餐廳由門口,燈飾,以至碗碟餐具,都有Kitty既蹤影。我同朋友望住新menu諗左好耐,樣樣都好吸引,於是我地點左好多有Kitty大頭樣既點心,等齊曬幫佢地影左張大合照!好可愛!<臘腸卷 $48> 臘腸卷味道唔錯,臘腸味道香而不膩,質感唔會過硬蒸得剛剛好,麵包亦很軟熟。<叉燒酥 $48>雖然無吉蒂大頭樣,但唔好咁失望,因為幾好食! 咬開一半,會見到有滿滿既叉燒肉,而叉燒汁味道香濃,只係酥皮未夠酥化,不過已經比預期中好好多, 記得趁熱食!<千層糕 $68>面黃黃既Kitty入口鬆軟,中間夾著一層奶黃醬,充滿旦黃既咸香,如果醬既份量可以更多味道可以更加突出。<三代同堂 $10

好可愛!

<臘腸卷 $48>

<叉燒酥 $48>

<千層糕 $68>
千層糕
千層糕

<三代同堂 $108>
三代同堂
估唔估到係咩黎?
三代同堂
打開Kitty 既天靈蓋,會發現入面收埋左3個小包包,包括2個蓮蓉包+1個流沙包)
三代同堂
流沙包唔知係唔係比我地放耐左既關係,所以打開既時候已經唔流。流沙包味道合格, 甜甜地又帶旦黃味。

<鮮蝦餃皇 $68>
鮮蝦餃皇
鮮蝦餃皇
一客四件既蝦餃外型十分精美,蝦餃皮雖然比較厚,但中間既蝦肉充足而彈牙爽口,食到蝦既鮮味!

<春卷 $42>
春卷
春卷做得很出色,長長既春卷塞滿蝦肉,外層炸得香脆,內層蝦肉彈牙,仲有喼汁或甜酸汁作調味。

<是日精選湯-猴頭菇花膠湯 $78>
猴頭菇花膠湯
呢個係意料之外既好味。無諗過呢度既湯煲得咁清甜,入面仲有4至5片花膠, 幾粒元貝同好多瘦肉粒,真材實料。

< 奶湯鮮菇浸菜心 $98>
最後來個菜心作結,奶湯色澤呈乳白色,入口順滑如絲,帶有濃郁奶香,菜心較硬身但鮮甜。
2016-06-22
春卷
猴頭菇花膠湯
一直想黎, 今次黎到, 真係覺得一直 o既期待係啱 o既!!!當日落激大雨, 而餐廳地點有點 "吊腳", 所以客人唔算多, 唔使等位~ ;)因為 Kitty 實在太可愛喇~ 我呢個貓奴真係想叫出黎... >///<包點會好飽... 但, 實在 忍唔住盡叫... XD雖然有點脫色, 但,華麗可愛不減~ HeHe...平時唔食蠟腸 o既我...見到呢個 "米之蓮 輪軚寶寶" Kitty...忍唔住叫 o左... ok 喎, 真係唔止樣得, 味都 ok 架~!唔會油膩, 軟硬剛好~呢個 Kitty 係猴年限定~cute 到丫~入面呢!?其實係奶皇包 加粒麥提莎 做餡~整體味道 ok 呀, 係粒麥提莎個芯 un 咗 d~ XO XO菜肉包... 我從來唔愛... 但好可 kawaii 丫麻...任性一叫... 謝謝友人包容 幫忙自吞三枚~ ;)(佢話個味 ok 的~)Kitty 蝦蛟, 咁得意, 唔叫點得喎... 皮 同 餡 都有番咁上下水準, 估佢唔到~ Nice!呢個 Kitty 蘿蔔糕呢...口感正常, 合格之作, 打卡 都 食得過架~ 最開心係, 深知食唔落 而放棄叫
包點會好飽... 但, 實在 忍唔住盡叫... XD
雖然有點脫色, 但,華麗可愛不減~
HeHe...
平時唔食蠟腸 o既我...
見到呢個 "米之蓮 輪軚寶寶" Kitty...
忍唔住叫 o左...

ok 喎, 真係唔止樣得, 味都 ok 架~!
唔會油膩, 軟硬剛好~
呢個 Kitty 係猴年限定~
cute 到丫~
入面呢!?
其實係奶皇包 加粒麥提莎 做餡~
菜肉包...
我從來唔愛... 但好可 kawaii 丫麻...
任性一叫... 謝謝友人包容 幫忙自吞三枚~ ;)
(佢話個味 ok 的~)
Kitty 蝦蛟, 咁得意, 唔叫點得喎...
皮 同 餡 都有番咁上下水準, 估佢唔到~ Nice!
呢個 Kitty 蘿蔔糕呢...
口感正常, 合格之作, 打卡 都 食得過架~
最開心係, 深知食唔落 而放棄叫 o既 馬拉糕 同 要 預訂 VIP 房先可以 order  o既 超級大 kitty 包。。。
當日店家有 marketing 拍照...
有幸 一見 一抱 (我 厚顏 + 大膽) 真面目呢~ >///<
為咗個杯杯... 忍唔住再叫個甜品 set...
um... 呢個 唔好叫啦... XD
真係麻麻...
同埋呢... 個杯杯呢...
我發現 (我番轉頭換貨!!!) 跟 set 送 o既係用黎賣而次 o左 o既貨黎... 點都有 defects 架...

Anyway,
同事們 友善得很!!! 櫃枱叔叔幫手影 o既合照, 超 有 水 準!!!
我 會 再 黎 架~ 呵呵呵~
對於我這個前kitty粉來說,今晚同個老友來到Hello kitty 中菜軒 ,心底裡還是覺得好興奮!內裡真是好多吉蒂貓呀!無論是座位定枱面還是擺設,全部都是吉蒂貓的踪影呀!簡直是謀殺我好多菲林,呀唔係,係數據至啱!裝潢設計沿用了比較中式的格局,而且大部分用上木椅木桌,配上非常卡通的吉蒂貓,呢種crossover,真予人一種古典和現代完美融合的感覺!餐單上的點心大多以kitty貓的造型為主,吉蒂迷要瘋狂了吧?!我旁邊坐了枱說韓文的兩位女士相信是韓國人,果然喜歡吉蒂的是全球化的!來到呢度,點都要試下用kitty個樣主打的點心系列吧?!唔係點算來過呀?!呢款咁得意,吉蒂白雪雪塊面脹卜卜的,其實是流沙包來的!一籠有三個,同平時的份量差不多,不過加左啲眼耳口鼻之後就貴好多了!一籠要成48蚊,鬼叫阿kitty個樣咁維肖維妙咩?!真是每個都是心機錢,貴小小都無辦法,所以我唔洩底地同kitty忘我selfie一輪,攪到個包凍曬先來食😂😂所以我食嗰陣個流沙包已經變番同普通奶黃包非常接近,但明明我朋友食嗰陣是有流心效果的!😆😆皮夠薄帶韌性,餡又唔會太甜,剛好,而且無我唔鍾意食的咸蛋黃在包入面,所以我覺得

皮夠薄帶韌性,餡又唔會太甜,剛好,而且無我唔鍾意食的咸蛋黃在包入面,所以我覺得其實是幾好食的。打破了我以為會好睇唔好食的概念。
馬拉盞好迷你,又得意!淡黃色的面龐上那紅色的蝴蝶結顯得格外特出。當然又是selfie行先,味覺行後啦,幸好我們一行二人,否則單是要將那吉蒂環繞一周也玩好耐,到時真是唔洗食了😂😂

軟綿綿的質地,空氣感十足的鬆鬆軟軟的也很好食!
蝦餃可能比較細迷,所以未能全部都是吉蒂樣,得一粒完整和大粒啲,所以勉強可以造成貓樣出來,其他就得隻蝴蝶結。

全蝦肉蝦膠做,所以我都可以放心食,可能有太多年無食過蝦餃了,覺得格外好食!用薄得晶瑩透餡的皮肉,包住是爽而彈牙的蝦肉,個人幾喜歡!
蝦腸比牛腸較有驚喜。其實兩碟都有即叫即製的味兒,因為粉醬的皮造得其實都唔錯,起碼夠曬滑,雖然唔夠薄,不過蒸的時間都拿捏得唔錯,熟之餘又唔會過老,還保持到嫩滑如滑喉的質感。不過配蝦on評分上始終會着數啲,因為蝦爽口的質感會提升到層次感和增潻鮮味!
食完點心,喺時候試埋小菜~

呢款叫金甲藏龍的小菜個名好架勢,同kitty好唔襯下😂😂其實是魷魚釀蝦膠~估唔到仲幾好食下!

輕輕炸過,所以有好靚的金黃色出現左,不過一點油膩感都無,味道帶小小椒鹽香,咸咸地好夠味。而且將兩種都彈性十足的食材魷魚同蝦膠放埋一齊,估唔到咁有火花!有種相輔相成的感覺,魷魚夠彈但口感較淡,蝦膠夠鮮但未能獨當一面,加埋椒鹽吊一吊味,整件事,兩個字:完美!😄
不過呢個碧綠炒帶子就令人有點失望了!帶子是ok嘅,要鮮有鮮,要甜有甜,原本配蜜糖豆是很不錯的配搭,可惜那蜜糖豆在事前處理上有點欠缺小心,食起來有殘渣就令整個菜失色了!
還好最後的蟲草花蒸豆腐龍躉球板回一城。

豉汁配兩款都滑溜溜的主菜,感覺相得益彰。龍躉肉帶小小實淨的口感而不失嫩滑,啖啖肉的口感又唔怕要吐骨,。而豆腐又吸收了豉汁的味道,清得來又夠味,所以好好食!

朋友鐘意hello kitty, 所以揀左呢間中菜館試下,點心的確整得幾有心思,全部都係hello Kitty 樣,但味道其實都係大同小二,唔會太突出,再叫左個橙味雞,蘋果雞柳飯,啫啫芥蘭煲,豆腐蒸龍躉,紅豆糕。。。。每碟餸既分量比較輕量,每樣都可以淺嘗,亦都可以試多d食物豆腐蒸龍躉,係比較有驚喜,滑!鮮!加上豆腐又夠滑,係幾唔錯但紅豆糕略為淡口,真係可以話基乎冇味,係要加埋淡奶先帶番d味出黎。。。其他餸菜都係一般,賣相係吸引既,因為整晒hello Kitty,係幾有心思既。。。咁岩我同朋友去既呢日,係佢地開業一周年,所以凡係六月幫襯,結脹之後都可以換領一隻hello kitty....
每碟餸既分量比較輕量,每樣都可以淺嘗,亦都可以試多d食物
豆腐蒸龍躉,係比較有驚喜,滑!鮮!加上豆腐又夠滑,係幾唔錯
2016-06-11
$215 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-06-14 567 views
我從小到大我都不太喜歡Hello Kitty的。有次朋友提起香港原來有家Hello Kitty的點心店。朋友是Hello Kitty迷,所以生日飯便選了來這家她喜歡的Hello Kitty餐廳了。原來在柯士甸站不遠的位置,地店其實夠方便的。看到紅色為主的中式店面設計,便知道我們到達了!不出所料,全店都是Hello Kitty!由牆身,檯面,餐具以至椅都印有Hello Kitty的樣或相關的圖案,果然適合Hello Kitty迷。Hello Kitty 蝦餃皇 || $68樣貌是一隻Hello Kitty樣,另外的是有個蝴蝶結相伴。味道不錯,內裏都很多蝦肉,而且亦夠脆身。Hello Kitty 叉燒酥 || $48外皮夠酥脆,內裏亦有不少叉燒餡。雖然油了點,但還是可接受的。Hello Mimmy菜苗餃 || $62呈綠色樣子的Hello Kitty看起來有點奇怪呢。這個廷清淡,味道不錯呀!Hello Kitty 馬拉榚 || $48這個黃色的Hello Kitty很可愛,樣子甜美。但吃下去偏乾身,如果可以的話要盡快趁熱吃喔!Hello Kitty 流沙包 || $62肥嘟嘟的Kitty也
我從小到大我都不太喜歡Hello Kitty的。

有次朋友提起香港原來有家Hello Kitty的點心店。

原來在柯士甸站不遠的位置,地店其實夠方便的。
看到紅色為主的中式店面設計,便知道我們到達了!
不出所料,全店都是Hello Kitty!
Hello Kitty 蝦餃皇 || $68
味道不錯,內裏都很多蝦肉,而且亦夠脆身。

Hello Kitty 叉燒酥 || $48
外皮夠酥脆,內裏亦有不少叉燒餡。
雖然油了點,但還是可接受的。

Hello Mimmy菜苗餃 || $62
呈綠色樣子的Hello Kitty看起來有點奇怪呢。
這個廷清淡,味道不錯呀!

Hello Kitty 馬拉榚 || $48
這個黃色的Hello Kitty很可愛,樣子甜美。
但吃下去偏乾身,如果可以的話要盡快趁熱吃喔!

Hello Kitty 流沙包 || $62
肥嘟嘟的Kitty也討人歡喜呢!
可惜的是流沙包今回不流沙,即是熱辣辣也不流沙,有點失望呢!

Hello Kitty 健怡生炒燸米飯 || $128
這個用大點心籠盛著的Hello Kitty燸米飯,中間是一個Kitty樣的飯,則邊圍著各類菜和雜菌。
最欣賞旁邊的XO醬,真是點綴了整碟燸米飯,夠惹味!

食物質素認真不錯!
值得推介給喜歡Hello Kitty的朋友們。
2016-06-05
2016-06-12 540 views
The worst restaurant experience I have ever had in Hongkong!!! In particular, the service is so bad. I won't go to this restaurant and won't recommend it to anyone!!!We, two adults and one 3-year old kid, arrived at the restaurant at around 12:15 for lunch, and there were several some tables empty for two. The guy named Tony wanted us to squeeze into the small table for two but that would be too narrow and uncomfortable. So we got a ticket and wait. After 10-15 mins, another family with 5-6 peop

After 10-15 mins, another family with 5-6 people came in. Then after a while, there was a table available. Tony arranged the later coming family to sit around and let us wait.

Then another round table for 5 was clear but Tony still wouldn't let us sit down and made up some exercises that the table for 5 was reserved. It's so obvious a lie. We demanded him to show us the booking record which should be all lie down in the book at the front desk. Tony still wanted to fool us by saying those were not record but the company kept those info.

Come on, we are not that naive and stupid to be fooled like this! There was no reservation at all! He just simply wanted to keep this big table for later come customers with more people. We complained and pointed out he was just making things up. He then gave up and asked us to sit down at the 5 people table.

But we were so annoyed and felt being insulted. This is the very first time that a restaurant service provider lying to us so brutally and making us sick!

The image of this restaurant is totally ruined and we will never ever go back again.

This is not a judgement for the taste not environment of the place as we don't even got a chance to enjoy a meal there. The service and the quality of the staff are just terrible!!!
通常去親卡通主題餐廳都係影下呃like相,對d食物嘅味道唔會有太大期望,但估唔到今次會有意料之外嘅驚喜😂叫左好多野食,大家都擺靚靚相機食先😝😝一向飲茶都要食叉燒酥嘅我今次都有叫,酥皮香脆,叉燒餡料都好好食後面嘅椒鹽豆腐我地鍾意到要encore,豆腐非常滑,椒鹽味道剛剛好,炸漿好薄,一啖一粒搞到我地食唔停流沙包個樣係Kitty,可愛到唔捨得食😍最後當然都係要殘忍地食左佢啦😂流沙包真係好流沙,一咬開個包就流曬d奶皇出黎,蛋黃味非常香,亦唔會太甜飯都做得好出色,連紅蘿蔔都係kitty樣,好有心思😍😍
叫左好多野食,大家都擺靚靚相機食先😝😝
流沙包個樣係Kitty,可愛到唔捨得食😍
飯都做得好出色,連紅蘿蔔都係kitty樣,好有心思😍😍
Lunch
2016-06-11 2515 views
同女朋友約會偶爾都要製造一下驚喜呢!今次就去了Hello Kitty中菜軒,貪其的特色同回憶,可以多一點話題吧😁😁去到餐廳,環境都幾闊落,周圍都係吉蒂貓的裝飾,杯碟,擺設,還有很多掛畫呢!😳😳餐廳最出名的流沙奶黃包,不能不試吧?原個可愛Hello Kitty樣,當然是手機食先啦😝!奶黃包甜味適中,奶黃幼滑,包身軟熟,而且熱辣辣新鮮出爐,所以令到流沙效果更為突出!馬拉糕、菜苗餃、臘腸卷,三款食物外型精緻,也是造出了吉蒂貓的外貌!馬拉糕食落鬆軟,味道清甜;菜苗餃料足皮薄,利用原隻鮮蝦做餡,菜苗味香,外型質素賣相都令人食指大動!臘腸卷,包身弄得同樣鬆軟,臘腸皮夠脆,咬落肉汁豐富但帶點油膩,個人就覺得味道略為一般⋯⋯除了點心,我們亦點了個小菜野菌牛柳粒!菇類吸收了牛柳味同醬汁的精華,入口多汁美味!牛柳亦大粒厚切,炒得香濃之餘,亦能夠將肉汁鎖住,正!整碟菜出乎意料地出色好食!👍🏻👍🏻餐廳環境佈置有特色,食物質素都不錯,精緻有心思,特別是女孩子們,喜歡Hello Kitty的粉絲們更加值得一去呢!😁😁

• Hello Kitty 流沙包
2016-06-09 710 views
表妹是位kitty迷,今次響澳洲返黎,又係佢生日,點可以唔帶佢黎,俾個驚喜佢平日晚上餐廳都坐無虛席,好彩預早時間黎,搵定位開定茶一入餐廳,以hello kitty為主題的裝潢,認真夠可愛,餐具都豪華精緻,印滿了hello kitty的標誌點心點可以不叫 流沙奶黃包同蝦餃,簡直我至愛流沙奶黃包係hello kitty的造型,可愛之餘,其美味也不減,奶黃包熱辣出爐,流沙效果當然會有,奶黃夠香之餘,亦好滑,奶黃包包皮鬆軟,難怪枱枱都有叫蝦餃皮薄餡靚,餡料多之餘,蝦夠大隻,爽口糯米飯 亦不忘有kitty的標誌,旁邊放滿不同的配菜,色彩繽紛,造型吸眼,糯米飯入口咸香,煙韌口感,令人更覺滋味,連埋配菜,感覺健康造型可愛的臘腸卷,真的有點捨不得吃,包鬆軟可愛,臘腸外皮脆口,餡料不咸也不膩,令人不怕多吃兩個整體而言,餐廳以hello kitty為主題,可愛裝潢,無論在擺設還是食物造型上也花上心思,玩味也十足,食物質素也十分不錯,令人有難忘的體驗,表妹也十分喜歡是次與hello Kitty 的約會

平日晚上餐廳都坐無虛席,好彩預早時間黎,搵定位開定茶
點心點可以不叫 流沙奶黃包同蝦餃,簡直我至愛
蝦餃皮薄餡靚,餡料多之餘,蝦夠大隻,爽口
,玩味也十足
Dinner
  • Hello Kitty 蝦餃皇
  • Hello Kitty 流沙包
2016-06-08 386 views
小妹並唔係hello kitty 忠粉,但知道佐敦哩間hello kitty好多名人捧場。小妹放左工就約左中同一齊試下。小妹覺得中菜軒俾人感覺乾淨舒服,就算唔係中意吉蒂貓,平時飲下菜歇下腳都好正啦。小妹覺得牆上畫好盞鬼,有吉蒂貓中國服既肖像,幾得意!椅子同餐具都好特別地印上吉蒂貓樣。好sweet,冧死黎到既女仔呀!❤️❤️👄平時飲茶小妹都會洗茶具,但係見哩度咁乾淨,小妹都無洗到茶具,餐廳內有個大吉蒂貓公仔。餐牌當然充滿左吉蒂樣。小妹叫左飲茶必吃蝦餃,馬拉糕,奶黃飽。其實小妹都係想一看吉蒂樣的點心啫。少女心即刻返哂黎!點心整得妹精緻好cutecute呀!(大叫)睇得出茶樓既心思!唔好以為點心就係得個樣呀。因為小妹食左幾件已經覺得好飽!個餡都足料,蝦餃有一隻蝦!☺️😊小妹仲叫左糯米飯,廚師加左辣椒去整,整得好香口有口感!環境咁好!小妹覺得最岩同兩三姐妹飲啖茶食個飽!夠吹一日水!

2016-06-06 2070 views
朋友生日諗去邊度食,有日見到其他朋友係FB上左幾張好得意的hello kitty野食相,覺得好得意又靚,而朋友又鐘意hello kitty,所以話不如試下這間中菜館我地係佐敦大約行左10分鐘左右大約7點鐘黎到這店,幸好不太難找!~黎到朋友見到已經十分開心,好多hello kitty的東西係度,本人講真吾太喜歡,但這裡的裝潢都很漂亮以紅色為主,而hello kitty又不是好多公仔企晒係度,感覺良好而且很漂亮,待應服務很好,因為見到下雨濕左少少身會話關細少少冷氣,十分窩心。而且他們的服飾都係有少少hello kitty公仔幾特別,男待應也有一個小小的金色蝴蝶仔係衫袋,十分仔細,而坐下時看到畫中都係以唐裝的hello kitty添,幾得意。桌面上已有前菜青瓜木耳和餐碟都係一個小小金色的hello kitty都很高貴。餐牌以2大張和一個小餐牌為主,大圖見到hello kitty款式的點心已經足以令朋友開心都爆,我地都叫左2個點心,1個餸和1個飯作為朋友的生日飯!~今次我地2人就黎個少女hello kitty聚會……味道講真吾錯而坐得舒服空間感夠,價錢比我心目中合理,當初以為主題中菜一定食吾飽
餐牌以2大張和一個小餐牌為主,大圖見到hello kitty款式的點心已經足以令朋友開心都爆,我地都叫左2個點心,1個餸和1個飯作為朋友的生日飯!~今次我地2人就黎個少女hello kitty聚會……味道講真吾錯而坐得舒服空間感夠,價錢比我心目中合理,當初以為主題中菜一定食吾飽又貴,最後我地係超飽食吾晒添….最後大約我地坐左2小時,已經店舖坐滿人了,而且見到不同菜式在其他顧客桌面全都係hello kitty做型,朋友已經講下次找其他朋友再黎食其他餸菜….
Hello kitty點心系列:菜苗餃….今次以黃色蝴蝶結的hello kitty喎,一個小碗入面放了一粒肥呼呼的菜苗餃,食落去好足料,而且菜苗好新鮮又香口,皮都夠薄身,而另一款义燒酥今次以蝴蝶做型出場,沒想到係熱呼呼來,已十分討好,咬落去好新鮮而酥皮面香而脆口吾油,义燒份量不叫很多但好香口。因為今次只有我和朋友2個叫不到太多,希望下次黎我地可以再叫到三代同堂,嘩,隔離桌小姐拿住個大過我地手的包影相,我都忍不住講十分可愛!~
野菌牛柳粒…黎到見到份量不少,牛柳粒和野菌以一粒粒的,視覺十分乾淨而加上深啡色的醬汁和少少綠色的豆十分討好,而且紅蘿蔔都係一個少少的hello kitty添…廚師都好有心機喎,當然相機食先之後我地就二話不說就試一試先…牛柳粒大粒但吾會好難咬,好軟熟而牛肉香好香口而加上濃濃醬汁十分好味喎,野菌都以一大粒吸晒醬汁十分香口,而野菌新鮮和保持到野菌味,絕對推介好味!~
最後我地叫左個糯米飯…啡色做型出場好搞笑,仲有不同顏色的配菜影相十分漂亮,最鐘意佢有XO醬和少少菜和菇,原仲有有切的幼幼的蛋絲添。朋友影完相我就混一起吃啦,食落去吾太泣,少少乾身食到臘腸香,而且因為頭先混左XO醬仲有少少辣增加香口,味道不錯,但以我地2個女仔黎講其實食完都堅飽。
2016-06-05
Dinner
2016-06-06 888 views
早前曾經到過位於佐敦的 Hello Kitty 中菜軒,食過與 Hello Kitty 有關的點心。今晚又到這間中菜軒,食番餐晚飯吧。內裡的環境,與較早前來到的一樣仍有吉蒂的公仔,以至枱櫈及牆壁都是滿佈了吉蒂。在餐牌上,仍有點心可點,也有小菜飯麵等,其中也有新的菜式,可從中選擇。既然是晚飯,就選擇小菜好了。椒鹽鮮魷(九十八個大洋)是經常吃到的小菜,當中的炸粉並不太厚薄薄的一層,外層酥脆,而內裡魷魚煙靭,都很惹味。Hello Kitty 干炒牛河(一百零八個大洋)。午市時可吃到的干牛河,在晚市同樣食到。除了有基本食材外,還有蛋絲在牛河上。牛河炒得乾身,不油膩,河粉沾滿了醬油,整個炒河炒得香口,牛肉不靱而軟腍。秘方咕嚕肉(九十八個大洋)。幾時都可以吃到的小菜。除了咕嚕肉,三色椒外,還有四件酥炸蘋果,是幾特別的。咕嚕肉炒得香脆,酸甜度亦是適中,餸飯是一流的。而酥炸蘋果外層香脆,內裡甘甜,與咕嚕肉味道很夾。雖然只是幾道小菜,但是份量剛好。
雖然只是幾道小菜,但是份量剛好。
2016-06-01
係人都知我係Hello Kitty既super fans, 有Kitty既主題餐廳又點可以錯過呢~全港唯一一間以Hello Kitty x 中式點心既酒樓, 當然要去一試啦!店內既擺設, 碗碟, menu 都印有Hello Kitty, 簡直係未開餐都殺左我唔少相機容量啊!! Menu中所有菜式都係以Hello Kitty黎設計, 岩哂我地呢d Kitty迷~如果食完仲想買Hello Kitty既紀念品, 可以行過隔離既精品部再睇下有冇野岩買.------------------------------【Hello Kitty蝦餃皇】HK$98好可愛既Hello Kitty蝦餃, 一籠四隻, 其中一隻係有Kitty樣, 好精緻! 靚到唔捨得食! 入面既蝦好鮮甜, 果然唔係虛有其表!【Hello Kitty流沙包】HK$62呢款係好多Kitty迷必order既款式,從未見過咁靚既流沙包! 包入面係流沙奶黃, 好香既奶黃味~ 【香酥雞】HK$88估唔到呢度都可以食到香酥雞, 味道仲拍得住台灣! 香酥雞已經被去骨, 啖啖肉, 炸得外皮好乾身好鬆化, 炸皮薄而脆, 雞肉嫩滑, 沾上甜酸醬, 好

【Hello Kitty蝦餃皇】
HK$98

【Hello Kitty流沙包】
HK$62

【香酥雞】HK$88
估唔到呢度都可以食到香酥雞, 味道仲拍得住台灣! 香酥雞已經被去骨, 啖啖肉, 炸得外皮好乾身好鬆化, 炸皮薄而脆, 雞肉嫩滑, 沾上甜酸醬, 好開胃~ 呢款值得推介!!!

【Hello Kitty金巢XO鮮蝦球】HK$168
好細個既時候, 好多酒樓都會以炸鳥巢黎上碟, 但呢個做法已經消失左好一段時期...估唔到呢度可以食返我既童年回憶-炸鳥巢~ 鮮蝦球好鮮味, 而且爽口! 沾上伴碟XO醬, 更能帶出鮮味! 配上荷蘭豆, 色彩更為豐富...

【Hello Kitty健怡生炒糯米飯】HK$128
糯米飯被併成Hello Kitty頭, 再有蕃茄皮做蝴蝶結, 黑豆做眼睛, 真的似模似樣~ 糯米飯不算太濃味, 飯粒粒粒分明, 唔會太干, 當中有臘腸粒同東姑粒, 更有蔬菜伴碟, 食得健康!

【方魚蒜蓉炒時菜 - 芥蘭】HK$98
蒜蓉炒芥蘭, 略帶點穫氣, 方魚比較有趙口...

【雙層椰汁紅豆糕】HK$68
Kitty頭既外形,上層椰汁糕,下層紅豆糕, 配搭好正, 好好味!! 另外再加花奶, 不錯既甜品!!

【Hello Kitty芒果布甸】HK$58
淡淡既芒果味, 彈彈既布甸中更有芒果肉, 上面再有粒Hello Kitty朱古力, 好靚既賣相,真係好吸引!!

$200 (Dinner)
蠢蠢欲動很久了,只是沒有藉口,沒有時間,想不到這次友人相約到柯士甸的Hello Kitty中菜軒吃個晚飯。友人請客,小妹也不好意思點太多太多,反正兩個人吃得不多,點個Hello Kitty造型的蝦餃填一下肚子。看了看,晚餐的菜色也不錯,點了個椒鹽鮮魷,乾炒牛河,芥蘭煲。坐下不久,小妹發現餐廳大多是遊客來的,全部都是來潮聖這個吉蒂頭?每人也手持相機瘋狂的對著吉蒂貓拍照,小妹也覺得有點驚奇,不過這店也蠻多人的。蝦餃皇 $48皮薄帶油光,煙韌軟滑的蝦餃皮,入口啖啖蝦肉,肥瘦勻稱的肉混上蝦仁,入口爽彈又不膩,加上可愛的造型,差點不狠心吃下去。Hello Kitty 乾炒牛河 $108每條河粉也炒均勻,條條分明沾上醬油,味道不會太死鹹,乾炒鑊氣夠,每條油光泛濫,加上蛋絲造型的Kitty頭飾就是一道Hello Kitty牛河,再加上炒香軟腍的牛肉,每囗也有很夠分量!椒鹽鮮魷魚 $98炸漿薄身放上炸蒜,魷魚白皙微微調味,炸香脆。小妹跟友人吃一會兒,炸魷魚並沒有潮掉水爛的情況,入口輕輕咬下也感覺到酥脆的感覺,魷魚有彈性帶嚼感。原來這天的晚餐只吃了一個多鐘,早早回家休息也不錯,希望下次相聚再大吃一頓吧!

2016-06-02 334 views
並非hello kitty 迷,所以開業至今才首次朝聖,當天下著大雨,我倆撐著一傘在雨中走,是浪漫抑或是狼狽?終於到達中菜軒,晚飯時間幾乎滿座,幸好有訂位店內全是hello kitty 的東東,鏡、燈、椅、杯、碟、茶壼,在中式色彩之中混入卡通,不覺礙眼,紅啡色為主調,好warm.食物就是三頁所列.點菜後, 前菜(醋蘿蔔)送到, 其實這碟是要收$28的, 若不想要, 需於上枱前向店員提出.這籠hello kitty 奶黃包屬必食的!可說是 睇得又食得!造型可愛,眼、鼻、蝴蝶結全部到位.趁熱食, 有流心效果, 奶皇不會太甜, 但有蛋黃香, 挺好~hello kitty蝦餃, 一籠只有一隻有 '貓樣', 不過也不打緊, 可能是皮太夠通透, 蝦的粉嫩使hello kitty的面色看來有點紅潤.這粒蝦餃我喜歡, 皮夠薄夠黏, 蝦肉大大粒而且多汁.繼續都有hello kitty頭像的, 是魚翅撈飯(素). 翅, 我不鼓勵吃, 但見是素翅, 又碰巧想吃點濕濕的, 就要一客.翅內只有翅, 沒有其他配料, 味道極像媽媽平時在家弄的, 不會太濃味, 稠度控制得好. 素翅份量亦算多.沒有指定食法, 有人喜歡
終於到達中菜軒,晚飯時間幾乎滿座,幸好有訂位
食物就是三頁所列.
這粒蝦餃我喜歡, 皮夠薄夠黏, 蝦肉大大粒而且多汁.
沒有指定食法, 有人喜歡 讓hello kitty浸素翅浴, 有趣有趣~
另外, 也點了台灣紫梅骨. 味道甜中帶微酸, 是醋酸, 幾開胃, 最緊要肉是易咀嚼.
食埋甜品, 這頓晚飯就圓滿了. 鮮果牛奶燉蛋白(凍)與圖片有些不同, 大大塊hello kitty焦糖脆變了朱古力...
燉蛋白我多數吃熱, 因熱才夠滑, 但這裏只有凍, 一食, 面層的有少少氣泡, 不夠滑口, 而中層至底層的較好, 不過始終也是熱食的好.

2016-05-20
$250 (Dinner)
  • 流沙包
  • 蝦餃