2019-10-27 364 views
上水少有咁高質嘅cafe!去要到門口勁多人!排隊排左好耐先入到去,不過都算係值得嘅👍🏻👍🏻👍🏻每份餐都好好味,價錢又差唔多啦!Burger入面塊扒好厚同好多汁,只可以逐層逐層咁食🙈🙈🙈閒時黎high個tea都唔錯!
2019-09-22
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2019-10-20 282 views
之前堂食食過兩次。見好耐冇食,今次叫左外賣。我order左一個輕量蘑菇芝士牛肉漢堡,一杯雜莓芝戀同牛油果溫泉蛋沙律。漢堡好足料,即使係外賣,賣相都好吸引,想快d食。因為都幾厚身,要一啖咬晒咁多層係有d難度,同埋一咬落去會流晒d肉汁出黎🤤證明好juicy!薯條唔係m記嗰種薯條,係粗身d嗰種。可惜我叫外賣😕林左。食呢d都係堂食好沙律正常啦,如果再多d牛油果就好喇。價錢方面佢貴過我個burger,所以性價比即刻覺得低左。最後講下杯野飲,佢係沙冰黎既,上面有層奶蓋,仲有塊芝士夾心餅。下次再食會想再試下其他野飲,因為好似未試過佢d咖啡。
之前堂食食過兩次。見好耐冇食,今次叫左外賣。

• 烤焗蘑菇漢堡
2019-10-15 240 views
見到open rice d comments 話高質所以同fd去試下。 試左芝士牛肉漢堡, 非常失望!塊牛肉漢堡好韌而且冇肉汁!問職員攞其他醬料個陣, 職員送黎嘅時候冇講明要加錢,而且服務態度差!
2019-10-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
我好鐘意食西餐,過開黎上水,就打算周圍睇下有咩值得推介嘅西餐廳😌黎到呢間Homy Cafe已經被面鋪裝修吸引下午茶有tea set揀😚😚😚餐廳有set而唔係散叫,成件事感覺上係非常好🤟🏻🤟🏻🤟🏻我同寶寶每人叫左一個tea set😚👇🏻粟米碎蛋沙律牛角包🥐 $36👇🏻輕量芝士牛肉漢堡🍔 $44飲品方面就叫左芒果特飲🥭不過d野食同杯野飲等左好耐😂😂仲以為漏單😂😂😂想黎食嘅記得要預長dd for製作時間🤪🤪
我好鐘意食西餐,
過開黎上水,
就打算周圍睇下有咩值得推介嘅西餐廳😌
黎到呢間Homy Cafe
已經被面鋪裝修吸引
下午茶有tea set揀😚😚😚
餐廳有set而唔係散叫,
成件事感覺上係非常好🤟🏻🤟🏻🤟🏻

不過d野食同杯野飲等左好耐😂😂
仲以為漏單😂😂😂
想黎食嘅記得要預長dd for製作時間🤪🤪

2019-08-15
$50 (Tea)
粟米碎蛋沙律牛角包🥐
輕量芝士牛肉漢堡🍔
2019-09-29 287 views
今日偷到半個鐘時間,上水居民黎到上水新祥街嘅Homy Cafe嘆返個下午茶!叫左一個黑松露雜菌牛角包茶餐,包飲品,轉特飲半價,要左一杯latte牛角包係熱嘅,面頭keep到脆口,黑松露味不算太濃烈嘅嗰一種,但以呢個價錢黎講總算值回票價!成間鋪都有好香嘅咖啡味,Latte係有拉花的,豆嘅味道屬於比較易入口,不太酸,有小許nutty嘅風味飲完成杯拉花大部分依然keep到底,咖啡師功架不錯週末留係上水的話,都會去Homy食個tea,難得係密集嘅人群入面有間誠意小店,值得支持!

黑松露雜菌碎蛋牛角包-茶餐

鮮奶咖啡-餐飲

飲完成杯拉花大部分依然keep到底,咖啡師功架不錯

2019-09-29
黑松露雜菌碎蛋牛角包-茶餐
鮮奶咖啡-餐飲
2019-09-28 226 views
Homy cafe係上水入面高質嘅cafe之一,少有可以係上水有高質嘅漢堡包食!經典漢堡同芝士大蘑菇漢堡我都食過,兩款都好好味,個包好熱,個漢堡扒好有肉味!個人口味好鍾意芝士大蘑菇漢堡,個蘑菇真係超juicy!一定要食!唔好以為淨係漢堡包ok,啲意粉同意大力飯都唔錯,黑松露忌廉帶子意大利飯好香好creamy,伴碟又整得靚,對得起$148呢個價錢!而特色飲品就唔係咁推介喇,好普通,唔值得呢個價錢,可以有更好選擇,或者下次會試下啲手工啤!
1K
2019-09-24 3176 views
中秋時段的假日,田會長相約大家一聚,推介了一間位於上水的cafe,主打漢堡,一行3人去試下。裝潢走復古路線,不修飾的水泥牆、鐵地板,牆上的木架擺放了一些小盆栽、酒樽及美式擺設,感覺型格,梳化位置,適合大夥人,面窗吧位,一人用餐都幾寫意,餐廳的自助區,同時有租借充電,十分方便。 餐牌,主打漢堡,必食,除了漢堡,還係意大利飯、意粉、扒類等西餐,多款選擇。 手工啤酒。 漢堡美味指南教學。 開動了。 百利甜酒朱古力咖啡,跟餐半價+$24(原價$48),有甜酒的味道,好靚的心形拉花,又不失咖啡香味,感覺平均,味道不俗。 經典芝士漢堡,$75。 配薯條+$10,熱騰騰的粗薯條,外脆內軟有薯味,幾好食。個包好多芝麻,厚身的牛肉,肉質軟腍好juicy,溶化的芝士味道濃郁,食落更滋味,配合新鮮的生菜及蕃茄等,增添一份清新冇咁膩。有水準的店子,出色的漢堡,服務不俗,有機要再幫襯。
手工啤酒。
漢堡美味指南教學。
開動了。
百利甜酒朱古力咖啡
經典芝士漢堡,$75。
配薯條+$10,熱騰騰的粗薯條,外脆內軟有薯味,幾好食。
經典芝士漢堡

有水準的店子,出色的漢堡,服務不俗,有機要再幫襯。
$109 (Dinner)
經典芝士漢堡
上水搵食 今日黎食下漢堡呢間餐廳係上水都開咗一段時間 佢嘅裝修設計喺石湖墟黎講係幾Outstanding之前嚟過食午餐今次就嚟食晚餐睇咗個餐牌勁耐都好似冇咩啱食最後都係食返漢堡我食經典芝士男人食醬烤牛肉漢堡個面包皮脆卜卜我覺得個肉略嫌唔夠Juicy 呢個可以加強下配搭同份量都岩岩好我地兩個人只係加左一set salad 同薯條salad 就普通野 薯條都ok然後就已經好飽其實佢地好貼心 有張wax paper 放係底方便你拎住黎食 埋單$171 2個人比佢其他晚餐底食
上水搵食 今日黎食下漢堡

然後就已經好飽

埋單$171 2個人
比佢其他晚餐底食
2019-08-23
$90 (Dinner)
2019-08-23 608 views
喺上水工作嘅關係 日日都要喺上水覓食奈何上水嘅小店唔多 高質嘅更少Homy就成為筆者同同事每星期獎勵自己嘅飯堂喇午市嚟講好快就滿座 基本上唔book定枱係食唔到嘅 筆者今日同屋企人嚟食 所以一到12點就即刻訂位喇最近Lunch menu都無乜點轉過款不過唔緊要 佢咩類型都有 總有一款啱食嘅✨溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $66賣相吸引 醬汁夠濃淍 每條意粉都掛到醬汁✨經典牛肉漢堡配薯條 $72homy嘅漢堡係唔會令人失望嘅個包好香好脆 配料好新鮮塊牛肉又厚又juicy 好正🤤✨芥末豬扒伴薯角 $72最後介紹嘅係呢到嘅皇牌😆豬扒好大塊 煎得香但又好juicy配埋個芥末醬真係一流上水嘅小店已經所剩無幾 homy絕對值得大家去支持真心推薦大家試下☺️
喺上水工作嘅關係 日日都要喺上水覓食

溫泉蛋卡邦尼扁意粉
經典牛肉漢堡配薯條
芥末豬扒伴著角
2019-08-09 440 views
There are not much Cafe you can find in Sheung shui, and this is one of those!/This cafe not only sell coffee but also some burger and western food! /The decorations are quite special and eye catching! There are also window seat , if you sit there, you can slow down a little bit seeing how fast the living pace Hong Kong people are, because it is a street view! /I order a beef burger with fries and coffee! The burger is quite juicy and the fries are not salty! The coffee was large in size! When y
I order a beef burger with fries and coffee! The burger is quite juicy and the fries are not salty! The coffee was large in size! When you look at the photo, you might misunderstood that the portion was not enough for men, then you are wrong! The size the actually quite large and satisfying! Worth trying !
2019-08-09 294 views
上水黎講,都無咩餐廳,連鎖餐廳都就黎俾藥房霸佔晒,相信係上水只有呢間小店係主打burger,真係好難得!我覺得呢度既burger種類都幾多,份量好大,我叫左有牛既漢堡,咬落去係好多汁,而且好有牛味,絕對唔似連鎖式餐廳咁,我覺得肉係有特別處理過,整得真係好香好好味,夾係burger入面既菜亦都好新鮮,醬汁都好好食!不過以女仔黎講,份量好足,食到我好飽,不過味道真係好好,所以鍾意食burger既人一定要去試下。
早前已聽過呢間藥房水貨街中的小店cafe見openrice咁多好評讚今日星期日下午就黎試下大約2點黎到人都幾多坐滿店店裡裝修工業風店面較細同陰感覺衛生一般Lunch的套餐溫泉蛋卡邦尼夠juicy又唔會好"傑"味道幾好食👍🏽岩鹽焦糖鮮奶咖啡飲落唔係好覺有岩鹽不過好飲既 焦糖味岩岩好百利甜酒鮮奶咖啡呢杯要加$24百利甜酒同咖啡味出奇地夾 幾好見好多食評大讚呢到既burger本來都幾期待黎到時賣相已經普通一切開!個 牛 肉 生 既 !得外面係熟 中間係好似未煮既免治牛肉咁叫左待應黎問 佢話佢地一般係煮7成熟我話呢個望落應該5成熟都無喎佢拎翻入廚房再整 問我係咪要全熟見完堆免治牛肉都小小驚 寧願要全熟啦過左15分鐘到再上一份今次牛是全熟 好好多但總括黎講呢個burger只能叫做可以接受完全稱不出是好味應該都係試過一次已經夠另外服務非常有改善空間在場有3位著圍裙女侍應態度都正常只係無乜笑容但收銀果位無著制服圍裙既男人態度就差想落單時舉左好耐手d侍應都企左一邊睇唔到呢位男人見到我就示意我想落單佢一句 搵後面d人幫你 就dup底頭禁電話黑口黑面態度惡劣完全無諗過幫我叫人無望過後面係咪真係有人然後我小
早前已聽過呢間藥房水貨街中的小店cafe

店面較細同陰
感覺衛生一般

Lunch的套餐

溫泉蛋卡邦尼
夠juicy又唔會好"傑"
味道幾好食👍🏽

見好多食評大讚呢到既burger
本來都幾期待
黎到時賣相已經普通
一切開
!個 牛 肉 生 既 !
得外面係熟 中間係好似未煮既免治牛肉咁

先有女侍應即刻過黎

未食野已經不好的印象
扣分

2019-06-20 606 views
上水難得有呢間cafe非連鎖,一定要支持一下👍🏻今次我點既係香草忌廉烤雞意大利飯📌$68香草忌廉烤雞意大利飯啲飯有點硬 味道適中偏甜 呢個價錢包埋野飲 好抵食既📌凍泡沫咖啡$38咖啡味道都岩岩好,咖啡同奶泡比例唔錯食完仲有時間坐係CAFE入面睇下書, 水自己自由針有缺點係冇WiFi,點餐有啲麻煩,因為侍應姐姐放低左餐牌之後都冇再返過黎我身邊招手都冇人注意到咁,所以我都係自己行出去櫃臺個到點餐。唔建議大家坐窗邊,出面D人經過有時會望過黎睇睇咁,有點尷尬女仔著裙著短褲都唔係太好,出面個玻璃係冇摭染
上水難得有呢間cafe非連鎖,一定要支持一下👍🏻
今次我點既係香草忌廉烤雞意大利飯
📌$68香草忌廉烤雞意大利飯
啲飯有點硬 味道適中偏甜
呢個價錢包埋野飲 好抵食既

📌凍泡沫咖啡$38
咖啡味道都岩岩好,咖啡同奶泡比例唔錯

食完仲有時間坐係CAFE入面睇下書, 水自己自由針
2019-06-19
$69 (Tea)
  • 香草忌廉烤雞意大利飯
2019-06-18 467 views
🏈環境🏈舖面唔太大🤔裝修係偏工業風🛠水泥牆+黑色decor🖤🖤襯埋原木檯面好有feel😍😍-⚾經典漢堡 $88呢度既burger絕對係必點🤤漢堡扒非常重牛味🐮十分juicy!!用料食落都好新鮮🥬舊蕃茄完全冇普通蕃茄既腥味(有冇唔食🍅既朋友明我講嗰種味!!)麵包個邊都係脆既,食得出誠意👍🏻👍🏻嗌burger仲有跟粗切薯條🍟都算脆既,正常homemade fries水準.⚾️黑松露雜菌意大利飯 $66Risotto好香牛油味,煮得夠淋又唔會太爛,保持到口感👍🏻雜菌都好香🍄又食得出洋蔥既甜味,整體偏濃味👅(而家打打下又好想再去食).⚾️卡邦尼意粉 $62Pasta有咬口唔會過淋🍝個汁就偏濃,有少少太濃😂同埋唔知點解有啲甜🤔🤔但就唔太多火腿🧐一個不過不失既carbonara.⚾️岩鹽焦糖鮮奶咖啡(Iced) $40 同行朋友表示,咖啡有果香味🍎🍇我就..飲唔出😂😂不過幾好飲😋.💣BBQ醬烤豬肋骨拼粗薯條 $78個醬味道都可以既,typical偏甜既BBQ味😬但舊ribs啲肉完全唔離骨🤨啲肉都唔夠淋☹️-⚽總評⚽以呢個burger既質素黎講,我覺得唔算貴🤘🏻🤘🏻一定會去encore burger🍔如果去
🏈環境🏈
經典漢堡
⚾經典漢堡 $88
黑松露雜菌意大利飯
⚾️黑松露雜菌意大利飯 $66
(而家打打下又好想再去食)
卡邦尼意粉
⚾️卡邦尼意粉 $62
⚾️岩鹽焦糖鮮奶咖啡(Iced) $40
BBQ醬烤豬肋骨拼粗薯條
💣BBQ醬烤豬肋骨拼粗薯條 $78
⚽總評⚽
以呢個burger既質素黎講,我覺得唔算貴🤘🏻🤘🏻一定會去encore burger🍔如果去上水既話非常可以一試🤤🤤
$100 (Lunch)
經典漢堡
黑松露雜菌意大利飯
岩鹽焦糖鮮奶咖啡
上水區有幾間心水餐廳 , Homy Cafe  係其中之一餐廳乾淨 , 有裝修 , 坐得好舒服平日同假日都有 lunch set , $60 - $80 不等 , 價錢合理 星期1至5 食 lunch set 仲送免費是日特飲 , 每日都唔同 , 落單時可以問職員 ~試過菠蘿特飲同青瓜檸檬特飲 , 雖然係免費 , 但一 d 都唔頹 ! 唔錯嫁 ! 每次黎都必點 香芒芥末豬扒伴薯角 !!!主角豬扒又大塊又厚 !! 有圖有真相 !! 仲記得第1次黎食 , 上菜時真係嘩左一聲 (心入面) ! 🤣外面焦香 , 火喉掌握得好好 , 次次黎食入面都係熟 !可能因為本身塊豬肉係靚肉 , 咁厚又煮到全熟都唔會鞋口 !肉質係軟 , 仲有肉汁 , 配埋個芒果醬汁 , 帶少少酸甜 , 好開胃 !如果覺得芒果醬汁太好味, 唔夠的話, 可以叫侍應拎多 d ~食過一 d 貴價餐廳 ge 厚豬扒 , Homy cafe 呢個豬扒係完勝 !!! 無得輸 !!!  之前帶朋友黎食 佢都一試愛上 !! 真係好好食呀 ~~~~ 😲😲😲配菜沙律同薯角當然都唔差 ! 份量都幾多 ~ 男仔食完都夠飽 !餐廳 ge 漢堡包 同 意
上水區有幾間心水餐廳 , Homy Cafe  係其中之一
餐廳乾淨 , 有裝修 , 坐得好舒服

每次黎都必點 香芒芥末豬扒伴薯角 !!!
主角豬扒又大塊又厚 !! 有圖有真相 !!

外面焦香 , 火喉掌握得好好 , 次次黎食入面都係熟 !
可能因為本身塊豬肉係靚肉 , 咁厚又煮到全熟都唔會鞋口 !

餐廳 ge 漢堡包 同 意大利飯 都好出色 , 但我始終最愛豬扒  😍😍

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 香芒芥末豬扒伴薯角