一諗起素食,我地都總會覺得好齋好淡好難吃,但港安醫院餐廳將素菜整出新滋味,完全唔覺得自己食緊素,不單只味道唔錯,樣貌都好吸引,令人食慾大開,而且衛生乾淨,很值得一去
泰式九層塔菜粒炒肉碎煎蛋飯
素食卡邦尼長通粉
泰式九層塔菜粒炒肉碎煎蛋飯
素食卡邦尼長通粉
2017-10-30 1066 views
標題沒有錯,餐廳沒有錯,真正是醫院裡面的餐廳,有健康又美味的素食,這不是天方夜譚,美食可以在荃灣港安醫院餐廳找得到。沒有人想入住醫院,或者到醫院探病,這一次探病之行,有意想不到的收穫。之前有公立醫院醫院餐廳的經驗,完全對醫院餐廳沒有好感,都是千篇一律大集團快餐店的"超難食"快餐,openrice寫食評給半顆星(如果可以的話),都已經算評分過高。荃灣港安醫院餐廳設於新院六樓,雖然門口不太像醫院餐廳,門口直入就是堂食區,是自助式。餐廳十分新淨,空間感十足,感覺十分舒服,亦有室外空中花園,選擇外面花園用膳,的確寫意,探病的緊張心情一掃而空。餐廳電視顯示是日午飯,有三款選擇,即叫即做,配上是日例湯或甜品。餐廳職員表示,港安醫院是全素食的,目的是推廣素食健康飲食文化,想帶出素食並不只是沉悶的清菜和白飯,而是變化多端的美味素食。"肉類"的菜色都是素肉,三款午餐各有特色,還可以選擇<自選中式熱食>,有三至四款不同的素食,不用等之餘,菜色亦十分整潔乾淨,選配白飯或紅米飯,還加送例湯或甜品。是日例湯是椰菜花湯,而甜品是紅棗雪耳,未試都覺得十分清潤。選了即叫即做的是日午餐的<豆花撈米線>,有台灣菜的感覺,

選了即叫即做的是日午餐的<豆花撈米線>,有台灣菜的感覺,素肉躁加咸酸菜配豆腐花,下面是米線,平時豆腐花是甜食的,但咸食豆腐花都是第一次,味道十分特別,配合素肉躁,乾撈起來味道十分配合,因為有豆腐花的水份,撈起來豆味和"肉味"加上咸酸菜的咸味,所有味道都被米線吸收,豆腐花不失其香滑,極力推介!
豆花撈米線

另外再選擇<自選中式熱食>,當日有四款熱食,當然每一款都要試一下,配上紅米飯和椰菜花湯。炒茄子十分入味,但不油膩。而焗南瓜加黑胡椒,外面皮脆,裡面香軟,外脆內軟,簡簡單單帶出南瓜的甜味。翠玉瓜配豆卜亦十分入味,瓜軟硬適中。所有菜色偏清淡,十分配合健康素食的主題。紅米飯亦軟硬適中,有紅米的"趙頭",營養豐富,又高纖又好味!椰菜花湯亦十分出色,還有吃到一點點椰菜花碎,試得出來是新鮮自制的,而不是罐頭湯,湯香滑。<自選中式熱食>是你的美味健康快食推介!
自選中式午餐配紅米飯及例湯或甜品
最後是<上海菜飯>,飯尚算乾身,菜飯就一定有菜,而裡面還有素肉乾,味道方面尚可,但菜飯菜味不足,裡面只配素肉乾,味道有一點單調,菜飯獨立成菜有點困難,一般都會配上豬排等,反而多加菜加強菜味,味道會更凸出。
上海菜飯
剛好餐廳正準備下午茶時間,有<法式香蕉薄餅>,樣本十分已經吸引,亦有各種自家制麵包,下一次一定會專程去試一試。

法式香蕉薄餅

荃灣港安醫院餐廳給你一個不一樣的<醫院飯堂>感受,為大家帶來健康美味素食新體驗。
Other Info. : 午餐之外,下午茶時段有<法式香蕉薄餅>和<港式雞蛋仔>,還有各款餐廳自制新鮮麵包,下一次必試之選。
2017-10-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$56 (Lunch)
豆花撈米線
自選中式午餐配紅米飯及例湯或甜品
上海菜飯
法式香蕉薄餅
2017-10-21 304 views
水泡包 配芝士勁正用好多蔬菜一齊整,搭到好高! 大個巨無霸 :)唔覺得自己食緊素食~ 可能有我鍾意食的茄子喇.....睇住廚師親手整嫁 ...... 好特別...... 用鐵板整嫁個包勁熱......個面脆脆咁~有陣牛油香味對醫院食物另眼相看...... 哈!一個人食好夠飽 仲要有糖水送^^ 紅豆沙^^ 煮到起沙嫁...同出面街有得揮!呢個午餐好飽下了......仲要係醫院食到一餐咁正ge 餐~真心俾個like!
配芝士勁正
用好多蔬菜一齊整,搭到好高! 大個巨無霸 :)
唔覺得自己食緊素食~ 可能有我鍾意食的茄子喇.....
個包勁熱......個面脆脆咁~有陣牛油香味
對醫院食物另眼相看...... 哈!
一個人食好夠飽

2017-10-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2017-09-24 333 views
本身以為素食選擇少,不過醫院MENU有好多意思不到又有諗頭的菜式。早餐點了一份雜菌奄列。午餐點了咖哩椰菜酥皮,這是即叫即焗,濃濃既咖哩香味令到人非常有胃口, 份量亦可當作主食。食物搭配非常健康,味道亦非常合適住院人士。不足半小時已經收到餐,外觀非常吸引。
早餐點了一份雜菌奄列。

食物搭配非常健康,味道亦非常合適住院人士。
不足半小時已經收到餐,外觀非常吸引。
雜菌奄列
咖哩椰菜酥皮
Other Info. : 新大樓六樓這個空中花園餐廳非常令人感到舒服,非常適合陪親友吃飯和散步。
2017-09-24
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$60 (Other)
雜菌奄列
咖哩椰菜酥皮
2016-12-17 757 views
入院3日,本身對呢度啲食物無期待是常識吧。。但,我出院果日,居然重左6磅啲野太好味喇。。呢幾日入面令我印象最深刻嘅係 心言花奶麥皮,裡面加左腰果碎。。真係好有咬口同香口!令到我依家返到屋企都繼續咁樣整黎食另一個係白汁芝士素火腿焗長通粉!通粉咬落比平時出面食嘅唸身啲,但我相信係想病人易啲消化!呢度嘅送餐擺位令我覺得自己似喺餐廳食緊野,唔會太病嘅感覺。呢度啲野食嘅價錢好合理,仲有2人同埋3人餐,顧及埋探病嘅親友,等病人可以同屋企人"同枱食飯"!呢一點對每日又悶又無所事事。。身體又唔通舒服嘅病人黎講真係好窩心。作為醫院嘅餐飲服務,能夠令病人胃口食慾增加!抵讚
入院3日,本身對呢度啲食物無期待是常識吧。。

但,我出院果日,居然重左6磅

啲野太好味喇。。
呢度嘅送餐擺位令我覺得自己似喺餐廳食緊野,唔會太病嘅感覺。

作為醫院嘅餐飲服務,能夠令病人胃口食慾增加!抵讚
2016-12-11
  • 心言花奶麥皮