位於黃大仙現崇山嘅❣︎豪園麵家❣︎由黃大仙徒置屋邨創立嘅小檔口,經過多年唔同嘅經營,就到而家主打港式美食嘅茶餐廳,呢到仲設有戶外座位,裝修簡約舒服,牆身仲有一幅獅子山嘅畫,我細個喺黃大仙住,望到特別有感覺💜呢到啲野好好食,服務招呼都唔錯,最緊要性價比高👍🏻超推薦比大家🫶🏻❣︎雲吞麵❣︎(下午茶)$43好少喺茶餐廳地方食到噤好食嘅雲吞麵,原來呢到嘅湯底最少熬足5個鐘,雲吞皮薄餡料足😋啲鮮蝦好大隻👍🏻麵質爽彈有蛋香。❣︎芥蘭❣︎(套餐)+$15芥蘭好新鮮👍🏻柔嫩鮮美,蠔油係成支另上👍🏻超貼心,我鍾意噤樣,食幾多落幾多,唔好浪費。❣︎羅漢齋炒麵❣︎$66材料好豐富👍🏻幾乎鋪滿成隻碟,炒得好有鑊氣,味道均勻。❣︎西多士❣︎(下午茶)$35必食推介😋麵包炸得香脆,個內餡係搽左粗粒花生醬😋👍🏻好有咬口,加埋牛油同糖漿,超邪惡🙈但又真係冇法抗拒。❣︎紅豆冰❣︎跟餐+$6紅豆大大粒😍有少少煲到起沙👍🏻夠淋好好食,又夠甜,紅豆冰配西多士,呢個下午茶組合簡直係絕配。

❣︎雲吞麵❣︎(下午茶)$43

❣︎芥蘭❣︎(套餐)+$15

❣︎羅漢齋炒麵❣︎$66
材料好豐富👍🏻幾乎鋪滿成隻碟,炒得好有鑊氣,味道均勻。

❣︎西多士❣︎(下午茶)$35

❣︎紅豆冰❣︎跟餐+$6
2024-06-17
$86 (Tea)
  • 西多士
今天经过黄大仙地铁站在线崇山的商场里,发现了这家经济实惠的茶餐厅,过了早餐的时间段,于是我们单点了他们的午市餐,推荐咸蛋蒸肉饼饭,真的是太好吃了,味道一点都不咸,很清淡,很适合小朋友老家人点,很下饭……另外点了星洲炒米,有点咖喱的味道,炒得很入味…点了单点了一个芥兰炒牛肉,好大的一碟,份量很足,价格很实惠…下次有空经过都可以来试一下哦,就在地铁口走四分钟,下次过来打算试试云吞面和别的炒菜,咸蛋肉饼一定会点
約咗屋企人喺黃大仙附近食lunch ,見豪園裝修都幾好,就入咗去食,我哋嗌咗個肉絲炒麵同炸雞扒餐肉蛋飯,肉絲炒麵個面底炸得好乾身,好鬆脆,再淋埋佢哋秘製嘅醬汁喺面頭,撈埋一齊食味道好夾,材料都好充足,眼見都有成十幾塊肉片,同幾條菜心,非常豐盛!另外雞扒扒餐肉蛋飯,個雞扒擦炸得啱啱好,表面金黃,肉質嫩滑,炸完都好多汁喺塊雞扒裏邊,個蛋仲要係太陽蛋,雞扒撈埋蛋漿一齊食,超級惹味!嘢飲我哋仲嗌咗杯柚子蜜同紅豆冰,我好欣賞佢啲紅豆煲得好軟綿綿,唔會太硬,約朋友過嚟下午茶食飯就一流!
2024-09-24
2024-09-26 323 views
黃大仙區的豪園麵家,餐廳內部裝潢整潔舒適,餐廳設有的室外座位,更深得吸煙人士喜愛。鹹蛋蒸肉餅套餐,蒸肉餅肉質新鮮細膩,鹹蛋的鹹香與肉餅的鮮甜完美融合。套餐加油菜$15,有多款油菜選擇,菜芯清脆爽口,綠色的菜芯帶來了清新的自然風味,為餐點增添了一抹亮色。淨水餃,皮薄餡嫩,蝦仁鮮甜彈牙,木耳爽脆,湯汁清甜,瘦肉鮮甜,口感豐富,滿口留香。炒貴刁,河粉軟腍,配料豐富,有午餐肉絲、叉燒絲、蝦仁、韭黃、青紅椒、洋蔥、芽菜的結合,讓每一口都充滿了層次感,自行加上辣椒醬,辣中帶甜,甜中帶香,是一種難以忘懷的美味。紅豆冰,冰涼解渴,紅豆的甜味與冰的清爽相得益彰,是炎炎夏日裡的一抹涼意。可樂,氣泡十足,帶來了一絲刺激的快感,是餐中的完美點綴。

可樂,氣泡十足,帶來了一絲刺激的快感,是餐中的完美點綴。
2024-09-10 389 views
陪表哥去黃大仙拜神,知道現祟山商場有間豪園麵家,炸子雞同雲吞麵都出名好好食,梗係要帶表哥過嚟試吓!餐廳地方簡潔,設有室內外座位。金牌炸子雞半隻:即叫即炸,金黃色的皮炸得佷香脆,雞肉嫩滑有雞味。配白飯和例湯今日例湯是冬瓜薏米豬骨湯,夠火喉,味道香甜。炒貴叼:河粉加上蝦肉、爽口豆芽、叉燒和雞蛋等炒成,好夠穫氣,吃起來不但香辣惹味,味道層次亦較為豐富。雲吞麵:麵條彈牙、湯底鮮甜;雲吞皮薄,餡料飽滿新鮮,蝦肉和豬肉比例良好,爽口味鮮。

配白飯和例湯

今日例湯是冬瓜薏米豬骨湯,夠火喉,味道香甜。

2024-07-25 458 views
豪園麵家是一間中式小菜及茶餐廳匯聚的餐廳。我和朋友選了兩個小菜。首先是他們的黑椒薯仔牛柳粒。這道菜的黑椒微辣醒胃,讓人胃口大開。薯仔顯然經過煎過才炒,使其外皮微脆內部綿軟,口感十足而且薯仔內裏夠粉。少量的蔥提供了些許清爽的風味。牛柳則口感彈牙,整體口感不錯。另一道是咕嚕雞球。這道菜搭配了紫洋蔥和青椒,增添了色彩和口感。雞球無骨,每一口都充滿著肉汁,菠蘿的酸甜味道與雞球完美結合,。這兩道小菜都附送了例湯和白飯。白飯口感軟綿,與菜品搭配得當。例湯清淡,沒有味精的味道,經典的紅蘿蔔湯滋潤著喉嚨。在飲品方面,凍檸檬茶具濃厚的紅茶底搭配新鮮的檸檬,是一杯正常消暑解渴的飲品。

2024-07-25
$125 (Dinner)
  • 黑椒薯仔牛柳粒
2024-07-21 334 views
上星期去食叫左兩碗野,首先落單已落錯,要河粉黎左麵。加豬手,但廚房岀漏。改完之後,侍應阿姐態度麻麻地,咦咦哦哦話唔關自己事,咁我做顧客,唔通個粉麵有問題仲要同你搵返落單阿姐對話咩,加上其實我都冇怪責成份,十分平靜咁叫佢幫我跟進。但阿姐態度反而令我不滿,好似係我嘅錯咁!咁你廚房岀漏豬手唔通我入埋廚房講咩!另外,舖內有一位沒穿制服但幫忙抹枱的女士,我唔知佢咩人,懷疑是老闆娘。眼神陰深,動作怪異,令人不安。。。雖然店裡的人有問題,但我覺得佢嘅食物質素係Ok嘅。如果唔怕落錯單,岀漏單,可以去試下嘅,我就覺得食得唔係幾暢快囉。

本地麵粉都是我的喜好,今晚去了黃大仙,快食晚餐,所以去左豪園麵家📍首先點左鮮茄斑腩飯🍚斑腩啖啖肉,再加上茄香濃郁,十分開胃🍅-朋友點左紫菜四寶河粉🍜紫菜量多四寶包括有墨丸、魚蛋,牛丸及魚皮餃,加配菜心,正常發擇!-最後點左蠔仔肉碎粥🥣蠔仔份量多,粥品帶有蠔香,港式口味😁-飲品就點左凍檸茶,凍檸水,正常茶餐廳配備的! 可惜今次係晚巿時段,所以無機會試到西多士等下午茶食物⚠️位置要花少少時間搵‼️
本地麵粉都是我的喜好,
今晚去了黃大仙,快食晚餐,所以去左豪園麵家📍

首先點左鮮茄斑腩飯🍚斑腩啖啖肉,
再加上茄香濃郁,十分開胃🍅
朋友點左紫菜四寶河粉🍜紫菜量多
四寶包括有墨丸、魚蛋,牛丸及魚皮餃,
加配菜心,正常發擇!
最後點左蠔仔肉碎粥🥣蠔仔份量多,
粥品帶有蠔香,港式口味😁
飲品就點左凍檸茶,凍檸水,
正常茶餐廳配備的!
可惜今次係晚巿時段,
所以無機會試到西多士等下午茶食物⚠️
油菜
凍檸水
凍檸茶
2024-06-18
$100 (Dinner)
2024-06-17 206 views
昨天跟朋友們行完了斧山順便來之前訂好位置的這家店,試了一下味道還行吧,牛肉和蠔仔都是新鮮的,唯一的美中不足就是有菇混在菜里這個我吃不慣哈,但是沒有覺得店不好的意思!然後記得要帶現金或者八達通,因為不能用香港的微信和信用卡付款哦!
2024-05-04 321 views
同同事行山之前,喺黃大仙附近搵地方食晏。就走咗過嚟呢邊,睇吓有啲咩快靚正嘅嘢可以食完即刻起行。快靚正嘅話莫過於茶餐廳。入到嚟嘅時候睇見個餐牌,本來係食牛腩粉,但係佢餐牌實在太多選擇花多眼亂,最後揀咗類似特餐嘅嘢。同事就健康少少叫咗個薑絲牛肉。我就叫咗個煎雞扒通粉,配薯條雞翼個雞扒煎得幾脆,但係冇底味。個雞翼都係,但係個外皮炸得脆脆實在太邪惡。好少茶餐廳仲有沙律,因為好怕佢會生水又唔襟擺。最正嘅係佢有波浪形嘅薯條,就好似細個食茶記嘅時候嘅雞髀薯條咁,另外見佢塊多士看得咁脆,就忍唔住加咗少少砂糖上去食真係邪惡到嘔,食飽飽之後就上山還債!下次先嚟試番佢個牛腩粉。
2024-04-30 326 views
難得呢兩個星期工作無特別安排,梗係要花啲時間關顧吓屋企兩老🤭 一早諗定呢晚一齊去食韓式辣豆腐鍋嘅我,臨收工收先到老媽子嘅指令,話老竇要求轉軚😅 要食返啲地度風味喎‼️一向順得人嘅我,梗係就晒佢啦🤭🤭原來老竇呢晚係想嚟「豪園麵家」食佢至愛嘅 #雲吞麵 😏 餐廳以全落地玻璃設計,望落去地方都幾闊絡。#豪園麵家 對 #黃大仙街坊 嚟講應該唔會陌生,菜式都以港人口味為主!除咗 #雲吞麵食,佢哋嘅 #小菜 聽講都唔錯🤤 呢晚老竇點咗 #味菜炒豬肚、#枝竹豆腐斑腩煲 做主食😅 一向對 #家鄉餸 冇乜興趣嘅我,居然都比佢哋嘅菜式吸引住,爽口嘅豬肚配少許味菜一齊入口,估唔到又幾惹味🤤 熱辣辣嘅斑腩煲鋪上嫩滑嘅豆腐,味道辣辣地,啱晒兩老嘅口味🤤 至於佢哋嘅 #雲吞 當然冇得輸,一口咬落去大大隻蝦仁,跟方魚碎調味嘅湯底混埋一齊,特別滋味🤤最後要提一提跟餐嘅 #例湯 #清補涼煲豬肉,足料之餘,仲好鮮甜!所以話呢,要食好嘢,未必一定要去五星級酒店,#小店其實都有佢嘅獨特風味㗎🤤🤤🤤📍 豪園麵家 (黃大仙) 睦鄰街8號現崇山商場地下21號舖

📍 豪園麵家 (黃大仙) 睦鄰街8號現崇山商場地下21號舖
2024-04-29
$108 (Dinner)
2024-04-07 319 views
晨早流流喺黃大仙打完波,同波友一齊嚟食早餐,整體感覺都唔錯座位算幾多街坊生意,店員都好友善,有唔少熟客日出餐😂😂係日本版出前一丁香茅豬扒,厚身,香口👍🏼👍🏼加錢可以餐包轉菠蘿包,啱晒為食嘅人😎😎西式大餐俾佢嘅鮮油咖吔多士吸引,所以揀咗依一個餐☺️☺️可以配吉列魚柳,估唔到有兩大舊!超滿足!仲有薯餅,煙肉,夠晒豐富,做完運動,食餐好啲嘅早餐,係應該既😆😆鮮油好厚,正!波友就揀咗自由配搭嘅粉面,薑汁牛肉+叉燒,份量好多,好大堆頭👍🏼👍🏼想簡簡單單食個早餐,又或者食得豐富啲,都係唔錯嘅選擇,起碼座位舒適,又乾淨
晨早流流喺黃大仙打完波,同波友一齊嚟食早餐,整體感覺都唔錯

座位算幾多
街坊生意,店員都好友善,有唔少熟客
日出餐😂😂係日本版出前一丁
香茅豬扒,厚身,香口👍🏼👍🏼
加錢可以餐包轉菠蘿包,
啱晒為食嘅人😎😎
西式大餐
鮮油好厚,正!
波友就揀咗自由配搭嘅粉面,
薑汁牛肉+叉燒,份量好多,好大堆頭👍🏼👍🏼

有時啲朋友想傾吓偈就會過嚟,貪佢啲嘢好食,性價比都算高,佢個乳鴿好好食可惜今日冇貨,經店員介紹吓叫左炸子雞:炸得好脆,亦都唔會太老,黑椒薯仔牛柳粒:今日比平時更有水準,外脆內軟,沙嗲牛肉炒芥蘭:下次要book mark唔好叫佢,一堆醬,亦都冇炒嗰種鑊氣。到第二轉,唔知係咪因為臨收工,我哋叫咗小炒王:韭菜花好嫩口,配菜好食,腰果份量合適,乾炒牛河:欣賞佢油唔算多,鑊氣爭少少,但係真係太淡。豉油王鵝腸:啲脂肪已經起晒,食落去口感很好,但係嗰個豉油王嘅味道有少少似滾水開稀咗。乾炒牛河同豉油王鵝腸個味道都好淡。感覺唔係同一個師傅整,回憶返以往臨收工叫嘅嘢食味道都會有少少分別架,建議大家早少少嗌定晒要嘅嘢。環境方面,好欣賞佢哋佢哋有人情味,我哋今日一行三人,叫咗兩個有跟湯同飯嘅餸,佢見我哋有三個人都得咗三碗湯俾我哋,同埋佢哋唔趕客。
  • 黑椒薯仔牛柳粒
  • 檸茶BB
2024-02-21 460 views
豪園麵家位置雖然有點隱蔽,但也是地鐵能直達的地方,最值得推薦的是豪園麵家每道菜的鑊氣十足味道出色,家人吃過都讚不絕口。豪園小炒皇 $103韭菜花,蝦乾,菜譜,魷魚,腰果,青椒等食材經過巧妙的烹飪結合在一起。你可以品嚐到蔬菜的清脆,海鮮的鮮甜,每一口都有不同口感。辣度掌握得非常恰到好處。辣味能夠增添菜品的風味,但不會過於刺激,整到菜具有鮮香、口感豐富、適度的辣度和突出的鮮味,非常不錯。乾炒牛河 $66以彈牙的河粉為基底,搭配嫩滑的牛肉片和新鮮的蔬菜,經過熱炒後散發出誘人的香氣。河粉的口感柔軟順滑,牛肉片則鮮嫩多汁,兩者的結合令人愛不釋口。乾炒牛河炒得恰到好處,每一口都能品嚐到食材的原汁原味,而且調味恰到好處,沒有過分的油膩感。炸一字骨雞翼(鹹蛋黃味)$88以鹹蛋黃為調味料,經過炸製後,雞翼外皮酥脆,內部肉質嫩滑。鹹蛋黃的風味與雞肉完美結合,帶來一種豐富的口味層次。每一口都能品嚐到鹹蛋黃的濃郁和雞肉的鮮嫩,這道菜絕對是雞翅愛好者的不二之選。

豪園小炒皇 $103

乾炒牛河 $66

炸一字骨雞翼(鹹蛋黃味)$88
2024-02-12 293 views
這晚,走到位於現崇山的豪園麵家吃晚飯。餐廳的椅子設計用心,獅子山剪影令人印象深刻。食物選擇甚多,既有炒粉麵飯,亦有小菜供應,也可以選擇戶外火鍋,各適其適。我們選擇了精選二人套餐B。半隻金牌炸子雞,火候控制得恰到好處,外層香脆,雞肉嫩滑,食過返尋味。蒸肉餅可以選擇鹹蛋或者土魷,我們選擇了後者。香氣四溢,肥瘦均勻,伴着白飯享用,一流享受。套餐奉送絲苗白飯及老火例湯,當晚是清補涼紅蘿蔔粟米湯,味道清甜。清炒時菜是菜心,煮得軟腍。

我們選擇了精選二人套餐B。

清炒時菜是菜心,煮得軟腍。