2023-11-24 163 views
👉🏻烤魚工房👈🏻呢間烤魚簡直香港烤魚天花板🐠次次去親都要排長隊,真係香港最受歡迎既烤魚店。今次特登同朋友一齊去元朗呢間鋪頭食下先。入面已經有聖誕既氣氛,又好有夜店風,播住聖誕歌同帶住聖誕裝飾,每一張台都叫左佢地既招牌烤魚同燒烤🍢每一份既魚都好大條,配菜又好豐富,燒烤都係好抵食,我地兩個真係食到舔舔脷,唔怪得係香港最受年輕人歡迎既鋪頭啦,又正宗又地道。簡直可以媲美深圳探魚既烤魚🐠全部都係用新鮮材料去製成,而且每處都係唔同既裝飾,唔怪得好多人都要過黎打卡啦📸依家仲有個promotion添,如果係星期一至四12:00-17:00係可以任食配菜架🥔🍠🌟鮮青椒味烤魚 $289呢份魚真係好大盆,上面既魚都好大條🐠好肥美,我地可以選擇唔同既辣度,又可以揀少油多湯等,我地都有加左d配料例如金針菇🍄年糕。個魚食落去係好嫩,好滑又無骨,d魚肉索咪個鮮青椒汁變的好香,加上有少少麻麻地🫑而金針菇煮完好爽口,又辣辣地,個年糕係煮完係好嚼勁,份量係多到我地兩個人都食唔曬🌟烤鮮魷魚 $59魷魚食落去係好彈牙🐙上面係撒左辣椒份去烤,而且每一隻都好似我手板咁大,食落去係辣辣地,好juicy,又烤到好入味😋🌟烤雞軟骨 $
👉🏻烤魚工房👈🏻

🌟鮮青椒味烤魚 $289

🌟烤鮮魷魚 $59

🌟烤雞軟骨 $29
食落去係好爽口,成口都係雞肉味🐥一d都唔肥膩,上面既辣粉令到個雞軟骨變得有爽有帶點辣,超香口☺️

🌟串烤豬頸肉 $29
食落去係好香,又唔會好油🐷好有嚼口,超juicy

🌟烤台灣香腸 $19
呢個烤到個皮好脆又香口,個腸仔肉味好重,食落去好juicy又好有彈牙

🌟烤韭菜 $26
個韭菜係好新鮮,全部都係好鮮綠色,食落去係好香,又好爽,好脆,索咪個椒鹽同辣椒粉,令到韭菜變得更好食😋

🌟益力多沙冰 $39
一飲就知係用左純益力多去整,無加任何既糖和水去製成,飲落去個益力多味好濃🍧酸酸甜甜,食住熱辣辣既烤魚再飲住個沙冰真係又解辣又爽

2023-01-18 1016 views
元朗行街行到夜一夜 9點鐘好多餐廳已經收曬舖/過左last order時間🍴跟住我個覓食地圖 已經有好幾間摸門釘📍見到烤魚工房門口仲有人入去 我都跟埋入去睇下🥸嘩 原來成間餐廳仲好多人 拎左位都要等3張先有枱 無諗到越夜越精彩🥳🔹把把串 🍢$168粟米、魷魚、雞軟骨、五花肉、魚腐、毛肚、羊肉🐑有七款串燒 總共48串🍢疊埋疊埋變咗串燒山☄️叫咗小辣多孜然粉 好惹味 完全過到口隱❤️‍🔥🌶🔹蔥油拌麵$48一個好普通嘅拌麵 冇咩蔥香味~🔹烤土豆片$15比起以往有啲失準 以前一上枱嘅時候食落口係脆卜卜🥔但係今次剩係得爽口 🔹冰爽葡萄紅柚$36新鮮嘅紅柚切到一片片 然後以玫瑰嘅花形擺喺杯上面 好靚呀🌹少甜少冰 但係都係有少少偏 不過紅柚好fresh 都可以balance返嘅🌸整體上都唔錯👍🏻

🔹把把串 🍢$168

🔹蔥油拌麵$48
一個好普通嘅拌麵 冇咩蔥香味~

🔹烤土豆片$15

🔹冰爽葡萄紅柚$36

整體上都唔錯👍🏻
2022-12-29 779 views
純粹見好多good comments,特登嚟試一試,叫左中辣既烤魚辣味夠晒麻!好夠味,辣椒係用指天椒叫左清江魚,大條冇呃秤,都好多肉(雖然都多骨,但唔幼既,都易食)仲有好多配料,,夠2個人食,可以隨便加多1-2樣配料都夠!串燒:金菇肥牛就失左手,有啲乾但茄子非常ok,夠大條,皮唔燶都食到雞皮都脆口蠔就一般,冇特別驚喜,但係多蒜野飲「草莓梳打」(好似係呢個名)甜過頭,要倒一半水落去溝返淡D櫈係迫既,排隊都要有耐性
辣味夠晒麻!好夠味,辣椒係用指天椒
仲有好多配料,,夠2個人食,可以隨便加多1-2樣配料都夠!

串燒:
金菇肥牛就失左手,有啲乾
但茄子非常ok,夠大條,皮唔燶都食到
雞皮都脆口
蠔就一般,冇特別驚喜,但係多蒜
D櫈係迫既,排隊都要有耐性
2022-12-25 595 views
📍烤魚工房入到元朗點可以唔食烤魚工房以前旺角都仲未有分店所以食親都要入元朗今次就係行完山要邪惡下🤤-泡椒烤魚 清江魚 $288最鍾意食清江魚,覺得佢冇乜細骨而且啲肉煮耐少少都唔會好鞋口啲泡椒汁煮到好入味好好食-重慶雞絲涼麵 $42雞絲份量都幾多,酸酸地唔會太辣幾開胃-芥末爽口魚皮 $52好特別第一次食,一啲都冇魚腥味,好爽口-烤茄子 $36每次食串燒都必點嘅其中一款食物😋蒜香味濃-烤烤娃娃菜 $13/2串-蒜蓉蒸扇貝 $78/3隻-蒜蓉烤生蠔 $75/3隻-烤魷魚鬚 $36/2串-烤雞腎串 $25/2串-烤豬頸肉串 $29/2串-烤牛肉串 $29/2串其他串燒都正正常常,味粉都俾得足-健康百香果水果茶 $39水果茶不過不失,酸酸甜甜整體唔錯,價錢都合理‼️
📍烤魚工房
入到元朗點可以唔食烤魚工房
以前旺角都仲未有分店所以食親都要入元朗
今次就係行完山要邪惡下🤤

-泡椒烤魚 清江魚 $288
最鍾意食清江魚,覺得佢冇乜細骨
而且啲肉煮耐少少都唔會好鞋口
啲泡椒汁煮到好入味好好食

-重慶雞絲涼麵 $42
雞絲份量都幾多,酸酸地唔會太辣幾開胃

-芥末爽口魚皮 $52
好特別第一次食,一啲都冇魚腥味,好爽口

-烤茄子 $36

-烤魷魚鬚 $36/2串
-烤雞腎串 $25/2串
-烤豬頸肉串 $29/2串
-烤牛肉串 $29/2串
其他串燒都正正常常,味粉都俾得足

-健康百香果水果茶 $39
水果茶不過不失,酸酸甜甜

整體唔錯,價錢都合理‼️

2022-12-03 855 views
呢日想食烤魚 知道元朗呢間烤魚工房 尤其晚市時段 門口一定排長龍等位 所以今日就揀左午餐去試下 餐廳環境有特色 牆上繪上色彩鮮豔圖畫 好生動🔸蒜香酸菜烤魚 ($328)我地揀左中麻小辣江團魚 因為店員推薦話魚比較嫩滑另加配菜 金針菇 火鍋寬粉 魔芋原條江團魚用大鐵盆坐熱上桌 魚面鋪滿海量既蒜蓉及酸菜賣相好吸引 盆下一直加熱滾住咁食 加上蒜蓉超級濃超重蒜味清江魚肉質嫩滑無細骨 可以放心食用 入口有酸味蒜香味感覺兩種口味好特別完全充滿地道風味既烤魚 寬粉好煙靭索埋d烤魚汁好好食好正🤤🔹荔枝特飲 ($32)清香荔枝味 味道不錯🔹芒果至尊 ($32)芒果味道濃厚 好滑好正
餐廳環境有特色 牆上繪上色彩鮮豔圖畫 好生動
🔸蒜香酸菜烤魚 ($328)
我地揀左中麻小辣江團魚
清江魚肉質嫩滑無細骨 可以放心食用
入口有酸味蒜香味感覺兩種口味好特別
完全充滿地道風味既烤魚
寬粉好煙靭索埋d烤魚汁好好食好正🤤
🔹荔枝特飲 ($32)
清香荔枝味 味道不錯
🔹芒果至尊 ($32)
芒果味道濃厚 好滑好正
加配菜火鍋寬粉
加配菜火鍋寬粉
2022-12-03 370 views
因為好少人食辣,所以一直都對烤魚興趣不大,但次次經過呢間烤魚工房都見到好多人排隊,搞到我都想試吓,今日約咗幾個鍾意食辣嘅朋友一齊去食,餐廳啲座位有啲逼,我哋叫佐一份泡椒烤魚,再加幾份配菜,諗住一陣唔够食再加,一上菜見到個份量已經知唔使再加,好大份,望落好開胃,好彩小辣唔算好辣,我完全食到,烤魚好好味😋,食到停唔到口,啲配料索晒啲汁,超正,下次再嚟過
因為好少人食辣,所以一直都對烤魚興趣不大
,但次次經過呢間烤魚工房都見到好多人排隊,搞到我都想試吓
,望落好開胃,好彩小辣唔算好辣,我完全食到
,烤魚好好味😋,食到停唔到口,啲配料索晒啲汁,超正
,下次再嚟過
2022-11-20 348 views
去到元朗剛好見到呢間人氣烤魚店,於是湊下熱鬧都拎張飛排下。門面宣傳講到好好食,話可以慳返北上車錢,滿心期待。門面食物賣相都幾似大陸有名的”探x”,不過食落就發現無宣傳講到咁好。青椒江團魚江團魚價錢最貴,標榜嫩滑,但魚肉有點過分軟腍,沒有質感和魚的鮮味,青椒調味也不夠入味。 煮耐一點會略略比較入味但還是唔夠味。燒茄子味道算可以,大量蒜蓉辣椒,但認為可以燒得更香同更入味整體屬一般水平,唔算差,但期望食到大陸探x水平的會失望。

青椒江團魚

燒茄子
味道算可以,大量蒜蓉辣椒,但認為可以燒得更香同更入味

整體屬一般水平,唔算差,但期望食到大陸探x水平的會失望。
2022-10-29 417 views
烤魚上鐵板烤爐前炸過,所以食落非常香口惹味,烤魚面頭既辣椒粒亦係加分位,辣椒既辣唔會令烤魚味道變得死辣,食落係先食到香脆香辣,然後係魚香同湯汁味再湧上黎,非常有層次。 舖頭仲有串燒可以食,蒜蓉燒茄子可以話係必點,缺點係太開胃,會想叫埋其他野食,陀住個肚腩去埋單。

經常碰到一條問題:「你鍾意食咩?」,通常不用思考九秒九便回答:「所有好味嘅嘢都鍾意食!」!我真的那麼濫麼? 想深一層,其實有兩大類食物真的絕少碰,這兩類食物正正是不少香港人的大愛 — 雞煲和烤魚,到底為什麼不愛吃?自已很愛吃川菜,什麼酸麻辣、水煮魚等辛辣濃味菜式,均吃得不亦樂乎,不知怎的就是接受不來雞煲和烤魚的重口味!元朗有一人氣烤魚店,幾年來門口總是人龍不絕,尤其是假日,燃起我和老公的好奇心,不惜撇除前述的顧慮,於晚飯繁忙時段前擠進店內,來個烤魚 Early Dinner,哈哈哈!結果再一次證明烤魚仍然不是我們杯茶,不能說味道不佳,只是純屬個人偏好的關係,無論如何,作為街坊算是對「烤魚工房」表示支持!「烤魚工房」標榜即叫即烤,提供七款口味烤魚之多,有辣亦有唔辣,更具備不同辣度的選擇,最新推出有毛血旺烤魚,將四川名菜融入烤魚當中,有新意!收費則以所選魚類來區分,選擇有聲稱最嫩滑的江團魚 HK$328、桂花魚 HK$398、海鱸魚 HK$288 和清江魚 HK$288,更聲明平均魚重量為一公斤,+/- 100克,均真也!另外,當然不能沒有烤魚配菜,除特別注明價錢以外,一般每份 HK$18

另外,當然不能沒有烤魚配菜,除特別注明價錢以外,一般每份 HK$18。

溫馨提示:後加配菜每份 HK$20,所以一次過落單可享兩蚊優惠!
除烤魚和配菜外,亦附設前菜小吃、BBQ 燒烤的海鮮、肉類、素菜,也有啤酒、汽水等不同飲品的選擇!
大大杯的健康百香果水果茶 HK$39,幾乎是每檯顧客必備!及後我們也認為它是烤魚非酒精的最佳配搭飲品,做到邊吃烤魚、邊解喝,味道酸清甜香、有足夠濃度,冰塊慢慢溶化時,味道亦不會過淡!
沒有嘗試必食推薦的烤茄子,老公選了厚燒牛舌串 HK$26/兩串。牛舌以孜然粉點綴,味道如一般川式川燒的濃厚,而質感則顯得過份的腍軟與無咬口,絕不是我們喜歡的口感,但相對價錢來說,明白不能要求太高!
在熱騰騰的烤魚到來前,必需要穿上圍裙作準備,慎妨烤魚飛彈的汁液!

我們的香辣豆花烤江團魚 + 三款配菜  HK$382 端來了,除了煙霧瀰漫外,我們的魚放得較扁平,不及其他客人的立體美,可能是所點的配菜不及人家的多吧!
四個角落均放上豆腐,而兩款配菜早已放在盤內!
江團魚十分新鮮,肉質經長時間翻滾也不老,吸收香辣汁後,味道相當豐厚惹味!
浸在香辣汁的豆腐皮,非常的入味,大抵可用濃烈來形容,個人覺得濃度有點超出自己的限度,是時候來一口水果茶!

而沒有攝入鏡頭的萵筍,因為切得頗薄,入口軟乎乎的,口感不算理想!
幸好有大豆芽作平衡,自行灼煮的好處就是可控制爽軟度,也不用泡在汁中太久而導致味道過重,正合我們的要求!

在超熱鬧、超繁忙的用餐環境中,留意到工作的姐姐,態度非常的可親,不時為客人主動添湯,還有捧著大盤熱烘烘烤魚送餐的姐姐,服務精神令人佩服!
2022-09-25
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2022-10-05 509 views
實在太耐冇食烤魚 今日好想食 叫咗青椒江團魚 越嚟越唔食得辣嘅我 揀咗小麻小辣 因為我覺得呢個對比其他冇咁重口味 比較清 🔈「記得魚滾左先至食 」今次冇揀配菜 建議揀返配菜就會飽肚啲,因為太耐冇食 又驚太多食唔晒😂😂 今次好有節制咁再叫咗少少串燒包括有雞腎、雞軟骨、雞翼同埋娃娃菜小辣嘅雞腎都覺得幾夠辣 好食嘅不過比較薄切雞軟骨都OK 雞翼都好食娃娃菜覺得偏鹹咗少少 主菜魚當然好味!😍太耐冇食 覺得好好食🫣 冇咩骨 啖啖肉 唔太腥唔係好捨得咁快食完 其實一條魚兩個人👥係啱啱好 條魚滾左的味道啱啱好! 因為再煮耐啲啲醬汁比較稠 魚嘅味道就偏鹹 如果配白飯就OK嘅 食得一乾二淨 因為冇配其他飯 或者麵 所以食完其實係啱啱好嘅 唔會太飽如果肚餓嘅話記得配多啲飽肚嘅配菜😂😂 ⭕️建議堂食 唔建議外賣 (因為外賣有個風險 )見到其他食評外賣得魚骨 本人都試過中伏🫣
實在太耐冇食烤魚 今日好想食
叫咗青椒江團魚 越嚟越唔食得辣嘅我
揀咗小麻小辣

因為我覺得呢個對比其他冇咁重口味 比較清
🔈「記得魚滾左先至食 」

今次冇揀配菜 建議揀返配菜就會飽肚啲,
因為太耐冇食 又驚太多食唔晒😂😂

今次好有節制咁再叫咗少少串燒

包括有雞腎、雞軟骨、雞翼同埋娃娃菜
小辣嘅雞腎都覺得幾夠辣 好食嘅不過比較薄切
雞軟骨都OK 雞翼都好食
娃娃菜覺得偏鹹咗少少

主菜魚當然好味!😍
太耐冇食 覺得好好食🫣
冇咩骨 啖啖肉 唔太腥
唔係好捨得咁快食完

其實一條魚兩個人👥係啱啱好
條魚滾左的味道啱啱好!
因為再煮耐啲啲醬汁比較稠 魚嘅味道就偏鹹
如果配白飯就OK嘅

食得一乾二淨 因為冇配其他飯 或者麵
所以食完其實係啱啱好嘅 唔會太飽

如果肚餓嘅話記得配多啲飽肚嘅配菜😂😂

⭕️建議堂食 唔建議外賣 (因為外賣有個風險 )
見到其他食評外賣得魚骨 本人都試過中伏🫣

2022-09-22 709 views
每次經過元朗教育路烤魚工房,都好多人排隊! 因為個個都話佢係香港版“探魚” 但皇天不負有心人,終于比我食到😁😁因為呀女唔食很辣,所以叫左個蒜香味烤魚……不得了, 蒜香味好濃, 喜歡吃蒜頭的朋友們一定不能錯過!魚肉好滑又無細骨,啖啖肉,正! 當然自己都有加配料!還有佢即炸饅頭,又香甜又軟熟,必食😋😋😋另外,佢哋即串燒都幾出色,叫左牛仔骨,肉質好諗,當然有孜然粉的香味!😋😋😋😋#烤魚#元朗美食#美食#香港探魚#元朗串燒# 炸饅頭

#烤魚
#元朗美食
#美食
#香港探魚
#元朗串燒
# 炸饅頭
2022-08-26 860 views
約左朋友去元朗食飯,上openrice揾下有乜好食先見到呢間烤魚好似幾吸引,一於試下啦好彩朋友早我少少到拎位先,我遲兩個字去到已經見有人等位安頓好就睇下食乜先其實好多款口味都想試,最後揀咗鮮青椒小辣加埋蓮藕同萵筍,再叫多個寬粉餐廳坐位有啲壓迫感,如果坐卡位應該會好啲枱同枱之間嘅位好狹窄,阿姐喺側邊拎住盤魚放落枱面嗰下我都驚驚地鮮青椒烤魚~叫左小辣,好彩食落都真係唔係好辣有啲餐廳叫小辣,但食落都好辣麻麻辣辣嘅湯底,同蓮藕萵苣寬粉簡直係絕配水果茶~味道不過不失,如果少甜會更好兩個人叫條魚+兩款配菜+寬粉都好夠飽本身都想試下啲串燒,但實在太飽,有機會下次多啲人食,可以試多啲野
約左朋友去元朗食飯,上openrice揾下有乜好食先
見到呢間烤魚好似幾吸引,一於試下啦
好彩朋友早我少少到拎位先,我遲兩個字去到已經見有人等位
安頓好就睇下食乜先
其實好多款口味都想試,最後揀咗鮮青椒小辣
加埋蓮藕同萵筍,再叫多個寬粉
餐廳坐位有啲壓迫感,如果坐卡位應該會好啲
鮮青椒烤魚

鮮青椒烤魚~叫左小辣,好彩食落都真係唔係好辣

有啲餐廳叫小辣,但食落都好辣

麻麻辣辣嘅湯底,同蓮藕萵苣寬粉簡直係絕配

水果茶
水果茶~味道不過不失,如果少甜會更好

兩個人叫條魚+兩款配菜+寬粉都好夠飽

2022-07-14
Type of Meal
Dinner
鮮青椒烤魚
2022-08-23 633 views
依間位於元朗嘅烤魚🐠工房 每次經過舖頭附近已經聞到一帶浸燒烤味同埋麻辣味 🌶️今次去開元朗終於可以試一試佢🔥🍽🍲我叫咗個香辣豆花烤魚 🐠小辣小麻 🌶️餐廳亦都提供四款唔同嘅魚選擇 包括江團魚 桂花魚 海鱸魚 清江魚 而我就揀咗江團魚 因為相對上冇咁多骨 怕魚骨嘅朋友都食得到 😎✌🏻烤魚魚皮都烤得好脆 我再另外加咗一份紅薯粉落去 吸晒本身湯底個味真係超級正 😝因為湯底比較多辣椒而且個湯會越滾越辣 所以如果唔係太食得辣既朋友仔要衡量下嗌咩辣度啦🥵🥵💡溫馨提示餐廳不設訂座服務 所以如果要去食嘅朋友仔記得提早過去Walk in排隊拎飛啦😉

🐠疫情關係冇得返去食探魚,一直心掛掛…於是上網search最近嘅烤魚店,就喺元朗!第一次去係Lunch時間12點半左右,餐廳啱啱開門冇耐,冇乜人唔使排隊🤭(有睇過網上食評,啲人都話要排好~~~耐,好彩我之後嗰幾次都唔使點排😆)。🐠餐廳座位都算多,不過座位間隔有啲逼😌同埋有啲職員態度麻麻地,可能太忙太多野做,但係有啲又好好👍🏻。👇🏻哩杯乳酸沙冰真係無敵👍🏻解辣一流!又開胃!重點係佢超大杯,好似飲極都飲唔完咁😍👇🏻烤鮑魚,無得輸!形容唔到有幾好食😆👇🏻烤茄子🍆100分滿分嘅話,佢值200分haha😆👇🏻朋友係韭菜愛好者,食完一次又一次,啲孜然味好香,同韭菜好夾👍🏻烤魷魚🦑都唔錯👍🏻👇🏻哩款係鮮青椒烤魚,佢有四種魚可以揀,至於係咩魚已經唔記得左😆魚肉好滑,冇細骨,可以大啖大啖咁食👍🏻食得辣嘅人不防試下揀哩個湯底😋👇🏻哩碗涼麵,酸酸地,好多雞絲超好食!好食到要買多份返屋企宵夜😋食完哩次之後👆🏻我已經再番尋味左4次左右😆每次配菜都係食同一樣野,而魚就食左其他款…👇🏻哩款係香辣豆花烤魚,揀左海臚魚,肉比較厚,煮耐左有少少柴,而且湯底比較咸😅總結以上,打完篇食評又好想去食啦🤤記得帶定現金,餐廳🍴之前

乳酸沙冰

👇🏻
烤鮑魚,無得輸!形容唔到有幾好食😆
烤鮑魚

烤茄子🍆100分滿分嘅話,佢值200分haha😆
烤茄子

重慶雞絲涼麵

香辣豆花烤魚

總結以上,打完篇食評又好想去食啦🤤記得帶定現金,餐廳🍴之前只收現金(唔知依家有冇得碌卡🤔)

乳酸沙冰
烤鮑魚
烤茄子
重慶雞絲涼麵
香辣豆花烤魚
2022-07-16 810 views
第一次食烤魚工房,條魚好大條,一條魚三個人食都好飽,配料選擇多超過三十款。又有串燒,選擇超多,雞翼牛舌羊肉,超過二十款。還有大大杯的飲品,不怕吃麻辣魚時會辣而不夠飲品。總之…好食
又有串燒,選擇超多,雞翼牛舌羊肉,超過二十款。
還有大大杯的飲品,不怕吃麻辣魚時會辣而不夠飲品。總之…好食