2014-07-26 3846 views
韓風襲港既關係, 有個老友中韓毒,成日話食韓國野仲話呢間出名仲囉奬潻.唉!!!就特登陪下佢食我們嚐了牛肉石鍋飯,炒辣年糕,海鮮蔥餅石鍋飯,色彩繽紛賣相一流,材料都係蔬菜為主,仲有牛肉中間加隻流心蛋,飯帶微微焦香味,飯粒算是飽滿帶半濕潤辣醬好惹味,撈埋一齊連飯食感覺冇咁飽滯炒辣年糕個色呃人唔會太辣,吃著還是有點彈牙的海鮮蔥餅是煎得不錯的,外層香脆而且毫不油膩粉漿和餡料的比例也非常平均恰當,口感頗為煙靭餐廳環境一般般,坐得舒服的今晚係咁意嚐一個平平地韓國餐
韓風襲港既關係, 有個老友中韓毒,成日話食韓國野
仲話呢間出名仲囉奬潻.唉!!!就特登陪下佢食
我們嚐了牛肉石鍋飯,炒辣年糕,海鮮蔥餅
石鍋飯,色彩繽紛賣相一流,材料都係蔬菜為主,仲有牛肉
中間加隻流心蛋,飯帶微微焦香味,飯粒算是飽滿帶半濕潤
辣醬好惹味,撈埋一齊連飯食感覺冇咁飽滯
炒辣年糕個色呃人唔會太辣,吃著還是有點彈牙的
海鮮蔥餅是煎得不錯的,外層香脆而且毫不油膩
粉漿和餡料的比例也非常平均恰當,口感頗為煙靭
餐廳環境一般般,坐得舒服的
今晚係咁意嚐一個平平地韓國餐
2014-07-22 3628 views
七時前來到都己有七八個人在外排隊。石鍋牛肉飯配料有牛肉碎片(鹹中帶甜),洋葱、紅蘿蔔絲、冬菇、芽菜等,牛肉碎片是很夠鹹味,但由於份量不多,主要是其它配料併而搭夠,而配料像紅蘿蔔絲是沒有加以調味,所以在沒有加辣醬一起拌飯吃就顯得不夠味;飯的口感一般;另石鍋飯若熱些更好(雖然來到時是夠熱,但配料未夠熱時再與飯拌勻吃便不夠熱,未能做到熱騰騰的石鍋飯效果)。值得一讚是吃不出有用肉鬆粉來醃牛肉,這現象經常出現在中式餐館,就算是較高級的中式餐館也會出現和平價的牛扒餐。
七時前來到都己有七八個人在外排隊。

2014-06-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2014-07-19 3679 views
我地係三個人去食嘅,因為離開嘅客人都是2位,但帶位的外藉員工不停只入2位,沒有為我們留定位置,等了差不多半小時,才有一張2人枱再加一張小椅子,勉強才可以給我們坐,因為天氣太熱,而且等得太耐,所以我們才坐,之後我們旁邊的客人走了,我們就坐了過去,就舒服一點,之後帶位個員工即刻黑住面同我地講cannot change!我安排左你呢個位置就一定坐呢個位置,態度勁差,跟住我同佢講點解唔轉得,我地三個人D野食唔夠擺,但佢仍然講cannot change,我地堅持唔轉,就係呢個時候,有個女人拎走左張小椅子,因為佢地有5個人,之後個員工即刻話okok,擺明欺善怕惡la!食完即走,真係一肚氣,我地走嗰時仲要用佢地D語言話我地,一定以後唔會幫襯😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2014-07-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$74 (Dinner)
2014-07-18 3250 views
依家要食好野,都要預左排好耐隊 為左食, 你可以去到幾盡?大約晚上7時去到, 已經見到有十幾人排隊了...一邊等,個肚就開始叫喇。。。唯有睇定menu揀定野食店員會為你安排座位, 先點食物付款, 之後坐係度等食就可以了石鍋牛肉飯 - 熱辣辣上枱, 飯有d濕... 撈埋辣醬就一pat pat..賣相+口感麻麻辣年糕 - 冇乜特別, 但係愈食愈辣韓式壽司 - 點埋辣醬食吾錯~凍抹茶牛奶 - 解辣用~ 幾好味, 如果抹茶味可以濃一點會較好炒粉絲 - 味道一般, 煙韌彈牙作為快餐, 要求都不會太高...整體上還可以
依家要食好野,都要預左排好耐隊
為左食, 你可以去到幾盡?
大約晚上7時去到, 已經見到有十幾人排隊了...
一邊等,個肚就開始叫喇。。。
唯有睇定menu揀定野食

辣年糕 - 冇乜特別, 但係愈食愈辣

韓式壽司 - 點埋辣醬食吾錯~
炒粉絲 - 味道一般, 煙韌彈牙

作為快餐, 要求都不會太高...整體上還可以
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
  • 凍抹茶牛奶
  • 韓式壽司
2014-07-12 3681 views
之前睇左openrice的食評,知道呢度成日要等位,今個星期日,同男朋友去到大約二點,可能係落雨的關係,所以排第一,等左五分鐘就有位。入到去要先點餐,後入座。侍應會把餐送上。我地兩個人,點左一個鐵板sweet chicken, 一個牛肉石窩飯,一個辣年糕,一杯green tea milk 同一杯酸梅汁。酸梅汁有驚喜,同一般打邊爐飯的酸梅汁唔同,呢杯好飲D。但杯green tea milk tea真係十分極度之難飲……同飲水冇分别! 鐵板雞係跟一碗白飯的,鐵板上枱時仲好熱,份量十足,雞同菜的比例恰到好處……不會太油膩,汁是甜甜的,喜歡吃甜的人啱曬! 石鍋牛肉飯都okay,熱辣辣的,很開胃,本人覺得石鍋好唔好食,取決於佢個自家制辣醬好唔好食,我覺得呢個都不錯。收你咁的價錢,真係唔好要求咁多!辣年糕一向不是個人喜愛的食品,只係男朋友想試先會叫,一如所料,好辣,好鹹,好重口味,食完口喝左幾個小時……總括來講,咁的價錢,咁的食物,算係物有所值,想食高質素D的韓食,只好俾多D錢去另一間拉……

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2014-07-05 4662 views
不知是否心理作用,自上個食評說過他們服務態度多"捧"後,再次光顧,竟發現店員們沒從前那麼兇巴巴,嘴角還帶著微笑!驚訝~~莫非進行過自我檢討?還是加了人工??帶著疑狐,點了Kimchi Soup泡菜豆腐湯.端來滾~熱~辣~的湯裡,泡菜頗多,既酸且辣,不像金巴利街那邊隨便找棵大白菜醃24小時的貨色;而幾塊豆腐也很滑溜,數片肉碎就可以忘掉.伴和白飯,十分開胃.不過記得帶備紙巾喔,因為那個辣勁也夠嗆!!
2014-07-04
$48 (Dinner)
2014-06-27 4032 views
平日在尖沙咀返,每次經過都見呢間野排晒隊,一直都無食過,今日老婆接收工話想食,於是就去排隊排左近半粒鐘,終於入到去,坐低就叫左兩個牛肉石窩飯,同埋炒年糕上菜其實到幾快,5分鐘就出,見佢上菜咁快都排長龍真係令我充滿期待可惜期望同實情真係有幾大落差,三個字-無驚喜,個飯多菜少肉已經令我呢類食肉獸大打節扣,味道同一般韓國餐廳又沒大分別,個醬的味道仲有點偏甜,只可以話合格。至於個韓式炒年糕,就係本人第一次試,口感有點太軟,雖然不知是否地道韓國風味,個人就比較喜歡硬身一點雖然我老婆話ok, 但排半粒鐘我就覺得唔值law 總括黎講,唔洗排隊可以一試,要排隊就等下一次
雖然我老婆話ok, 但排半粒鐘我就覺得唔值law

總括黎講,唔洗排隊可以一試,要排隊就等下一次
2014-06-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2014-06-22 4822 views
同朋友仔去尖咀shopping,順便去新人氣cafe攞籌食甜品做晚餐,點知旺到派哂籌,我地唯有轉場,行行下見有間韓式快餐店,餐牌d食物頗吸引,又唔使點排隊,米入去試下 Hungry Korean以綠色為主調, 格局佈置同一般快餐店如美心、大家樂等無異...先在店外排隊, 有位便可入内買食物飛, 然後坐下等侍應生奉上食物。我地兩個女孩子點左一個石鍋飯$42、一個海鮮煎餅$68、一個辣年糕$32、兩杯可樂$12/杯,認真大食呢 豬肉石鍋飯 : 另有牛肉、雞肉、魷魚等任揀。熱辣辣既鍋飯上枱嘞!有太陽蛋、豬肉、泡泡菜絲、紅蘿蔔絲、冬菇絲、茄子、菜等配料, 好香……底部仲有少少飯焦,全部撈勻後,有一點點甜辣,豬肉嫩滑、茄子軟腍入味,囗感豐富,好好味啊!海鮮煎餅 : 似茶樓既煎薄罉,鹹薄餅,用隨附既鹹醬油點來食,夠簿脆香囗,原來用辣年糕d汁點來食,仲惹味呢……辣年糕 : d汁甜中帶中辣,年糕再軟腍一d就更好,有魚片, 味道好好、熟雞蛋,撈左甜辣汁後,另有一番風味!呢餐韓食又抵食又飽肚,認真快、靚、正……想食下韓菜既朋友,可以一試 ……

豬肉石鍋飯
海鮮煎餅
辣年糕
呢餐韓食又抵食又飽肚,認真快、靚、正……
想食下韓菜既朋友,可以一試
……

2014-06-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$83 (Dinner)
  • 石鍋飯
  • 辣年糕
  • 海鮮煎餅
2014-06-21 4104 views
討厭排隊等食的我,趁下午3點呢d位先去睇下多唔多人,見到比平時少左2/3人,即刻試下!等左10分鐘就入到去了!2個人叫左炒年糕,牛肉壽司,泡菜湯配飯,plum juice. 炒年糕入面有腐皮,雞蛋,因為個辣醬汁好味,醬汁又唔太"杰",所以整體ok!牛肉壽司真係不得了!入面包左紅蘿蔔,菜,醃蘿蔔,蛋絲,牛肉,帶少少醬汁,感覺好清新!如果食得辣既就一定要叫泡菜湯,入面仲有豬腩片,豆腐,配飯一齊食好好味,辣得黎帶少少酸味,啱啱好!$116兩個人食,韓食黎講幾平!

牛肉壽司真係不得了

$116兩個人食,韓食黎講幾平!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2014-06-14 3992 views
午飯突然間好想好想吃韓式料理叫左石頭窩飯上台時熱辣辣, 香噴噴不過配料全是蔬菜,冬菇絲、芽菜、紅蘿蔔絲等等牛肉得小小,加少了許辣椒醬攪拌,汁本身是少許甜小辣的石頭窩飯野味可口,有趣有趣冇去過韓國,香港除了食food court韓國餐呢度今次好奇第一次食,唔知所謂正唔正宗服務一般,不過價錢都ok
午飯突然間好想好想吃韓式料理叫左石頭窩飯
上台時熱辣辣, 香噴噴
不過配料全是蔬菜,冬菇絲、芽菜、紅蘿蔔絲等等
牛肉得小小,加少了許辣椒醬攪拌,汁本身是少許甜
小辣的石頭窩飯野味可口,有趣有趣
冇去過韓國,香港除了食food court韓國餐
呢度今次好奇第一次食,唔知所謂正唔正宗
服務一般,不過價錢都ok
2014-06-06 4334 views
已有好一陣子沒有光顧過韓國菜,是日放假一天,便來一頓經濟的韓國菜下午茶。餐廳的裝潢依舊,和剛剛開店的樣子不無二樣。作為一家韓式快餐店,環境仍不算擠迫。店員大多仍不懂廣府話,因此顧客用英文下單較為方便。另外餐廳亦沒有以顧客為先,下單後服務員竟先處理食物,及後才找錢。另一方面,本人點的石頭雞肉飯變了同價的石頭牛肉飯。綜觀服務,由於店員不懂廣東話,加上如此之服務水平,難以給予較高分數。食物:1. 石頭牛肉飯 ($32-)牛肉和飯的份量不少,另配有不少佐料,例如圖中所見的青菜及雞蛋,物有所值。石頭的熱度也剛剛好,甚少飯被燒焦。牛肉剪得較碎,而且不硬,選料也不俗。整道菜再加上所附之醬汁,確也感受到不同濃郁的味道。或許是下午茶的關係,服務真的強差人意,但優秀的食物質素卻令我留下深刻印象。

食物:
1. 石頭牛肉飯 ($32-)

2014-05-20
$32 (Tea)
2014-06-03 4228 views
近年尖沙咀很多"自由人",要找個閒適便宜的地方吃個午飯,不易.不是環境太擠湧喧鬧,便是食物質素太差,價錢多不合理.自嘗試了亞士厘道的Hungry Korean的韓式快餐後,便愛上此店;每次都是下午茶時段光顧,原價四十幾的石鍋飯Bi Bim Bap減至三十幾,有幾種肉類選擇,價錢平,味道好,份量足(對女生而言),假如那瓶辣椒醬質量好些少便更理想了.其次總會外帶的是壽司Gim Bap,幾款配料都好吃,除了魷魚,口感質感都令人不大放心..也試過辣年糕Dduk Bok Gi,整體都沒半奌誠意的小食,有半隻蛋和幾絲腐皮..可以忘記.朋友推薦其湯拉麵,下次可以試試看.最後以現時香港的快餐店服務水準來說,其員工的態度算是不佳,但很一致性,就是所有員工一致性地對所有顧客都不大親切,笑容欠奉是必然,木無表情彷彿是應該,我常嘀咕這些東南亞裔服務生是否生活得很不愉快?心𥚃滿是忿怒?不過對只花二三十分鐘用饍的我,又不是跟她們談戀愛,何必在意其快樂與否,只要不在食物上加料便是了..
Bi Gim Bap
朋友推薦其湯拉麵,下次可以試試看.

2014-06-03
Bi Gim Bap
2014-06-02 3705 views
想吃這間韓國速食店好乞久決定一早..去吃飯約了purple 姐12:00pm 到場....但條隊都有10-12人店要12:10就開始我們點了1) 石鍋飯  $422) Tuna 韓式壽司 $32 3) 海鮮豆腐湯飯 $42total : $116都好好味..石鍋飯ok..但好韓國正中? 不是壽司 好像 califronia roll... 細細件都抵食purple 姐 海鮮豆腐湯飯..都不咸..小小辛辣 ..如果喜歡湯飯的朋友..ok..PS記得這間店rule1) 先 order 食物2) cashier 會幫你找位子好多情侶..男朋友就走去order..女仕去找位子..守規矩d
想吃這間韓國速食店好乞久

2) Tuna 韓式壽司 $32
3) 海鮮豆腐湯飯 $42
total : $116

都好好味..石鍋飯ok..但好韓國正中? 不是
purple 姐 海鮮豆腐湯飯..都不咸..小小辛辣 ..
如果喜歡湯飯的朋友..ok..

PS
記得這間店rule
1) 先 order 食物
2) cashier 會幫你找位子

好多情侶..男朋友就走去order..女仕去找位子..
守規矩d
2014-06-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
2014-05-25 4936 views
好奈之前黎過、印象中記得食物無乜特別!點解有甘多人排隊今日帶阿媽黎試下 感覺竟然係:咦!都唔錯下喎!我們叫左三樣野1. 韓式壽司堅係唔錯!裡面既餡料包得好均勻、好結實唔會一夾就………成碟都有好多舊!好多韓國食店都無賣韓式壽司、真係要食多兩舊2. 韓式年糕辣辣辣!但比起出面我食開既特別之處係有隻蛋!呢碟無乜特別3. 韓式煎餃子掛住食、無影相添!呢隻餃子煎到勁爆脆、非常硬、味道okay我覺得成餐飯都係韓式壽司最吸引!不難想像點解呢度甘多人等位既!話晒尖沙咀區、兩個人食甘多野可以一百蚊左右埋單喎!仲有呀、呢間韓國快餐廳其實等位都好快下、大家食完都會好識趣甘走人…所以大家有時間的話、都不妨一等!
好奈之前黎過、印象中記得食物無乜特別!點解有甘多人排隊
今日帶阿媽黎試下 感覺竟然係:咦!都唔錯下喎!

我們叫左三樣野
1. 韓式壽司
堅係唔錯!裡面既餡料包得好均勻、好結實唔會一夾就………
成碟都有好多舊!好多韓國食店都無賣韓式壽司、真係要食多兩舊

2. 韓式年糕
辣辣辣!但比起出面我食開既特別之處係有隻蛋!呢碟無乜特別

3. 韓式煎餃子
掛住食、無影相添!呢隻餃子煎到勁爆脆、非常硬、味道okay

2014-05-16
$47 (Lunch)
2014-05-11 6615 views
係尖沙咀想食韓國野,唔一定要去韓國街,亞士厘道就有個又平又正既選擇。假日扯起條(孖)根,找男友一齊食「肚餓韓國人」,食慣食熟的我倆都知晒架步...排隊(九成時間都要排,只在於多定少人排)+ 拎餐牌諗定食乜(選擇困難的人表示等耐dd都無所謂)> 下個到你時就要留意有無人食完走出黎啦(見過有人出黎而排第一個人唔入去,後面d人即刻發出"摺摺"不滿聲)> 好啦 有人出黎啦 入得去啦 跑去counter同外藉Auntie落order啦(分不清是菲律賓還是真的是韓國人)> 落完order比完錢就坐底等外藉Auntie拎野你食啦快捷.方便.好食(我認我上左癮)凍抹茶牛奶令我不停翻兜的其中一個原因,呢到的抹茶牛奶好好飲呀!微甜,清新,涼入心,飲晒唔會溜,只是溶冰後有點淡而已。芝士飯卷驟眼看好有日本風情畫feel,哈哈。一碟十數粒,飯比例較少,一個人KO晒全碟絕對無難度,我習慣成粒啪,慢慢咀嚼,嗯...yummyyummy! 芝士味唔濃,其他料雖然唔係咩特別野,勝在平凡而美味。炒粉絲這個韓國粉絲口感好似紅薯粉,煙韌彈牙有咬口,味道較為濃烈(重味精?),係道唔錯既小食,值得一吃。這

快捷.方便.好食(我認我上左癮)

芝士飯卷
驟眼看好有日本風情畫feel,哈哈。

炒粉絲

這個下午茶每人承惠$40,係尖沙咀遊客區黎講算平宜啦。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)