2021-11-06 1578 views
我們於5/11(五)約中午十二時到達餐廳,我們上2樓的2人座位,樓上只有一位男待應。他給我們menu,然後便站在我們旁邊等(因為知道餐廳背景,所以更能理解他們,也太可愛了)🤣🤣我們叫2個午餐,是不包飲品的,額外加了$18的蛋糕。❶日式燒鰻魚配米形粉($78):有餃子🥟,前菜,米形粉👌🏻,2小塊鰻魚❷英式砵酒燴牛脷配蒜香意粉($78):有沙律🥗,3塊厚牛脷,但汁不多,意粉較乾❸抹茶蛋糕($18):比較細塊,也沒有很濃的抹茶味食物很快到,但美中不足的是不太熱。
我們叫2個午餐,是不包飲品的,額外加了$18的蛋糕。
❸抹茶蛋糕($18):比較細塊,也沒有很濃的抹茶味

食物很快到,但美中不足的是不太熱。
日式燒鰻魚配米形粉
英式砵酒燴牛脷配蒜香意粉
抹茶蛋糕
2021-11-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$87 (Lunch)
2021-04-22 2062 views
呢間餐廳個餐牌成日都會轉,夠晒有新鮮感叫咗個燒豬肋骨配自家製青醬意粉😍沙律都幾新鮮蕃茄咬落去啲蕃茄汁爆曬出嚟,同埋啲沙律菜都係甜甜地唔會苦,真係好難得因為其他餐廳有時食沙律都會苦!青醬意粉配燒豬肋骨等咗5分鐘就上菜!好有效率!午餐一嚟到已經嚇親我,因為份量超級大!一共有五、六條燒豬肋骨,同埋火候控制得好好,唔會燒到啲骨已經熟晒同埋啲肉太鞋,咬落去啖啖肉!雖然青醬意粉唔算有10分濃郁嘅青醬味,不過勝在配菜都夠多,意粉會加埋蘑菇,一啲瓜一齊炒,可以食到一啖意粉入邊又有蘑菇又有其他配菜好幸福!加埋杯意大利泡沫咖啡,簡直係一個完美嘅午市套餐!
呢間餐廳個餐牌成日都會轉,夠晒有新鮮感

叫咗個燒豬肋骨配自家製青醬意粉😍
沙律都幾新鮮
因為其他餐廳有時食沙律都會苦!

加埋杯意大利泡沫咖啡,簡直係一個完美嘅午市套餐!
2021-02-25 1292 views
呢間社企有上下兩層,下層係日式簡約和風建築,都幾啱打卡用,不過今日lunch time peak hour 無book 位所以就座樓上揀咗個照燒雞扒配紅米飯便當,點餐完之後等咗5分鐘就有嘢食好開心🥳一打開見到便當好精美,食咗幾啖先記得要影相,照燒雞扒同埋啲飯夠晒熱,同埋照燒雞扒都幾滑份量都好夠蓮藕係餐前小食,辣辣地幾過癮💕不過啲日式蒸蛋就略嫌凍咗啲,如果熱啲會更加好食,但係味道來講都算幾正,就係方形嘅茶碗蒸咁樣

份量都好夠

2020-07-01 2148 views
環境 : 🌕🌕🌕舒服、寬敞、二樓有點嘈服務👨‍💼👩‍💼 : 🌕🌕🌕🌕🌕餐廳員工大都係有智力問題的青年人。點餐初時,我哋一時忽略,用咗自己嘅步伐點餐,搞到個員工有啲不知所措,其他員工見狀,立即溫柔細心教導,令到我覺得呢間餐廳好有愛。🥰員工送餐好叻,完全冇錯,亦好有禮貌。👍 佢哋嘅乖巧及安靜,彷如繁忙都市中嘅清泉,令我哋可以有個小休息。食物 🍖🥃 : 聽聞佢地出名蛋糕,但因疫情,暫時未返貨。價錢 : 👍灣仔地段,以環境黎講,算可以吧!健康餐,蜜汁雞翼好食,個皮煎得小小脆,有D香口,如果俾多兩隻更好,因為冇汁,有少少唔夠餸送飯。小黄瓜幾爽口。🌕🌕🌕🌕豬軟骨有少少韌,味道一般。🌕🌕🌕餐可加錢飲牛奶咖啡,幾大杯,同事話幾好飲。🌕🌕🌕🌕總括而言,食物味道雖然並不特別出色,但因着這裡嘅服務,環境,以及期待中嘅蛋糕,我還是會再來的。😋
環境 : 🌕🌕🌕
舒服、寬敞、二樓有點嘈

服務👨‍💼👩‍💼 : 🌕🌕🌕🌕🌕

食物 🍖🥃 :
聽聞佢地出名蛋糕,但因疫情,暫時未返貨。

價錢 : 👍
灣仔地段,以環境黎講,算可以吧!

豬軟骨有少少韌,味道一般。🌕🌕🌕

餐可加錢飲牛奶咖啡,幾大杯,同事話幾好飲。🌕🌕🌕🌕

2020-06-26
$68 (Lunch)
2020-06-03 1284 views
大食妹之前同同事又去試新餐廳今次就黎到一間位於灣仔嘅社企餐廳 - ibakery 食晏餐廳野食款式唔係好多, 但勝在環境舒適餐廳位置唔係好易搵, 位於政府大樓嘅一個小角大家去嘅時候要留心啦<紅酒燴牛肋條配米形粉>大食妹嗌左份紅酒燴牛肋條配米形粉野食份量唔多, 每樣野都係細細份, 但配菜款式都幾多元化有沙律、玉子、牛肋條、酸蘿蔔, 仲有跟麪豉湯味道普普通通, 但唔會難食米形粉好可愛, 但少乾<日式燒鰻魚配米形粉>同事食嘅日式燒鰻魚配米形粉都係偏乾, 建議下次加多少少醬
大食妹之前同同事又去試新餐廳
今次就黎到一間位於灣仔嘅社企餐廳 - ibakery 食晏
餐廳野食款式唔係好多, 但勝在環境舒適
餐廳位置唔係好易搵, 位於政府大樓嘅一個小角
大家去嘅時候要留心啦

<紅酒燴牛肋條配米形粉>
大食妹嗌左份紅酒燴牛肋條配米形粉
野食份量唔多, 每樣野都係細細份, 但配菜款式都幾多元化
有沙律、玉子、牛肋條、酸蘿蔔, 仲有跟麪豉湯
味道普普通通, 但唔會難食

米形粉好可愛, 但少乾

<日式燒鰻魚配米形粉>
同事食嘅日式燒鰻魚配米形粉都係偏乾, 建議下次加多少少醬
2020-05-30 764 views
呢間餐廳係社企會聘用弱能人士,在疫情下社企經營更見困難,希望多啲人幫襯,令到弱勢社群有就業機會。這𥚃環境不錯,乾淨整潔,枱與枱之間有足夠距離,食物方面主要供應西餐,味道不錯,份量亦足夠。值得一提,佢哋嘅上菜速度好快,食晏時間做到呢點好重要👍🏻。另外,由於侍應們大多係弱能人士,佢哋有時未必懂變通,希望大家光顧此店時多加體諒,我好欣賞佢哋好努力好有heart提供服務。我同飯腳都入咗會,每人每次食晏會送飲品,佢哋D即磨咖啡幾好飲架👍🏻👍🏻推介。
Type of Meal
Lunch
2020-02-13 1065 views
餐廳地點原本係多人流,但可能因為疫情,很多公務員不用返辦公室,所以餐廳很少食客。連埋我都係得四個。講番食物,原來佢哋定食唔係米,係米形粉,我第一次食。口感都似飯。至於牛肋條味道唔錯,沙律同蛋都ok. 麵豉湯味道剛好。可能要吸引要返公司的人嚟食。暫時午餐送飲品。店員服務好好。會再來支持衣間社企。
2020-02-13
$78 (Lunch)
2019-12-22 850 views
自家製香草素菜醬意粉|$68好鍾意呢間社企餐廳嘅裝修,燈光柔和,令人覺得好舒服。叫咗個香草素菜醬意粉,由賣相到用料都俾人一種好健康嘅感覺,份量都幾多,唔駛驚食唔飽🙈不過個人認為意粉嘅味道偏淡,如果濃味番少少就perfect嘞☺️臨走前,店員仲好有心請我地食薑餅人曲奇🥰
自家製香草素菜醬意粉|$68
臨走前,店員仲好有心請我地食薑餅人曲奇🥰
2019-12-03 768 views
iBakery灣仔新店開左冇耐已經去左幾次 支持一下除左支持社企之外又可以食下健康午餐話哂佢地一向都sell無味精 多蔬菜佢個Lunch menu會一兩星期轉一次我之前就試左以下呢三款照燒汁燒鯖魚飯青咖哩雞柳飯自家製香草醬素菜意粉最好食嘅係鯖魚青咖哩雞柳都唔錯 幾清新意粉賣相好吸引 香草醬都幾多 但我嫌味道有少少淡不過去iBakery一定要食佢自家製蛋糕iBakery京都抹茶蛋糕咁出名唔係冇原因架抹茶超級濃呀iBakery蛋卷都好正好綿好滑
iBakery灣仔新店開左冇耐
已經去左幾次 支持一下