2016-04-14 307 views
剛好要去附近便平平地去宜家打算吃點小食。除了必吃的熱狗和肉丸,看到新出了乳酪雪糕便買一杯來嚐。雖然有點雪糕本身易溶,紅莓醬甜了一點,但以這個價錢不過不失啦~

乳酪雪糕
2016-02-27
5 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
宜家家居美食站沙田鄉事會路138號新城市中央廣場3樓新年一家幾口行下沙田IKEA, 不太肚餓,走之前當然要去美食站朝聖啦!原來呢間無左甜筒,有新出左杯裝雪榚…叫乳酪雪榚$8, 佢無問我要什麼味,只有一隻紅莓味,食落不是之前那隻雪榚味,好像真係有乳酪成份,無之前7仔類雪榚咁甜,甜度適中,紅莓醬應該是佢賣飲食區那邊的醬汁,甜裡少少酸不過份量好少囉!另一支Kiwi Fruit汁 $13 夠Fresh, 夠甜又唔酸好味!------------------------味道 3/5環境 3/5服務 2/5衛生 3/5抵食 4/5總評分 7.5/10------------------------
宜家家居美食站

總評分 7.5/10
------------------------
2016-02-09
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$8 (Tea)
2015-11-25 415 views
21-11-2015 (Sat)晚同男友返沙田,開始覺得餓,於是食o野,男友話o黎食熱狗,順便又睇o野.我o地o黎到,人龍唔長,我o地同樣要兩個$10.00o既熱狗餐,男友重要$8.00o既沙茶牛肉餡餅,我要$9..00有5粒o既肉丸.好快攞齊o野,今次由男友去將熱狗加醬,男友今次同我上次一樣,加紅果醬,芥末同茄汁,呢個同上月o黎食o既冇乜分別,但佢o地將個熱狗包切到底,攪到我食到最後時,包還包,腸還腸分開食,而且食到好呢hea.味道: 3分而沙茶牛肉餡餅呢?細件就一定,佢已經唔熱只係微暖,食落,味道好難食,唔似沙茶味,內裡o既牛肉就多汁,而且係咁漏出o黎.味道: 0.8分而好耐冇食o既肉丸呢,一樣係細細粒,口感鬆軟,蘑菇漿味道仍唔算太濃.味道: 3分至於汽水,原本都冇咩好講,但我o係百事可樂個口斟,斟出o黎唔係百事可樂,係白色o既7Up都算,但竟然係苦,好過份呀!上次擺錯位o既食評: http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%B2%99%E7%94%B0-%E5%AE%9C%E5%AE%B6%E5%AE%B6%E5%B1%85%E9

味道: 3分
汽水,沙茶牛肉餡餅同肉丸
而沙茶牛肉餡餅呢?細件就一定,佢已經唔熱只係微暖,
沙茶牛肉餡餅
食o緊o既沙茶牛肉餡餅
味道: 0.8分

味道: 3分

上次擺錯位o既食評: http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%B2%99%E7%94%B0-%E5%AE%9C%E5%AE%B6%E5%AE%B6%E5%B1%85%E9%A4%90%E5%BB%B3%E5%8F%8A%E5%92%96%E5%95%A1%E5%AE%A4/2504746?tc=sr2&con=rvw

服務同抵食都係 2.5分
2015-11-21
$18.50 (Dinner)
2015-10-20 439 views
去了宜家買點家居用品,買完東西感覺有點餓想吃點小食便試試看宜家裡面的小食部。我叫了5顆瑞典肉丸,價錢比買魚蛋還便宜,才9塊錢港幣!! 當然size不會太大,但想吃點東西的時候填填肚子覺得剛剛好 瑞典忌廉汁還蠻多,我吃完肉丸還有很多汁在盒子裡,味道有點鹹不過接受得了。 這樣的價錢不能挑剔什麼咯
 當然size不會太大,但想吃點東西的時候填填肚子覺得剛剛好

Type of Meal
Tea
2015-10-03 307 views
吃過沙田IKEA位於廚區旁邊的所謂咖啡廳後,還是有點不滿足,遂快快買完所需的小擺設,然而付款便走去cashier後方的美食站。這邊的食物較為簡單直接,最受歡迎一定是$10熱狗+無限refill的汽水套餐,而我必然是$9肉桂卷+無限refill咖啡;可是今天剛好看到抹茶雪糕的POP,即時被吸引了過去看過究竟。抹茶雪糕($4.5)的POP把它放大了不少,實際到手的原來是這小小的一個small size新地筒。Anyway, 它的味道只是假裝綠茶味道而死充的甜,欠缺層次,而且完全沒有綠茶的半點苦澀味道。雖然好比沒有,但這「抹茶」味道而然,根本不是一個及格的抹茶雪糕,但也不至於「負皮」吧。
2015-10-03
5 Minutes (Dine In)
$4.5 (Tea)
2015-08-28 185 views
行完宜家,最喜歡最尾食下佢既爆谷同熱狗,位置方便,一買完野就係佢個美食站,爆谷有蜜糖味,有牛油香,所以甜中帶少少牛油咸香,另外,我几鍾個熱狗,因為佢提供包俾你,之後自己加醬,有茄醬或芥末醬,我通常都係混醬,而包仔係用嘉頓麵包,所以都好鬆軟,小食之選
TakeAway
$25 (Tea)
  • 熱狗
今天逛完IKEA, 有點肚餓, 到美食站看看.10元熱狗套餐及9元肉桂卷套餐原來飲品係可以添飲嫁.熱狗散買是7元, 肉桂卷散買是6元,加少少, 就有添飲, 套餐當然更加超值熱狗鬆軟的GARDEN生命麵包夾香腸,芥辣, 茄醬, 沙律醬任加,芥辣唔太攻鼻, 大人小朋友都能接受.加埋茄醬, 黃紅混在一起, 是賣飛佛.肉桂巻比手掌還要細肉桂粉+甜甜的糖漿, 夾在巻巻之間, 恰到好處.只是肉桂巻本身提前烘好, 較乾身, 所以要用D牙力咬開.但是在美食站購買熱烘烘的肉桂巻, 比IKEA雪藏食品部更便宜,當然要在美食站享受啦.套餐有咖啡更加超值咖啡是即磨的, 咖啡機旁有奶, 糖及攪拌棒咖啡香味較淡, 聞落不算香,入口味淡, 無甘味, 無酸味.雖然這是REFILL FOREVER, 只是再添一杯便足夠.比較喜歡飲管形的攪拌棒, 又攪得, 又可當飲管.汽水都是REFILL FOREVER, 6款任選.不怕肥的朋友, 多飲几杯了.這几款套餐, 很受一家老少歡迎.就是因為超值.
今天逛完IKEA, 有點肚餓, 到美食站看看.
10元熱狗套餐及9元肉桂卷套餐
原來飲品係可以添飲嫁.
熱狗散買是7元, 肉桂卷散買是6元,
加少少, 就有添飲, 套餐當然更加超值
熱狗
鬆軟的GARDEN生命麵包夾香腸,
芥辣, 茄醬, 沙律醬任加,
芥辣唔太攻鼻, 大人小朋友都能接受.
加埋茄醬, 黃紅混在一起, 是賣飛佛.
肉桂巻比手掌還要細
肉桂粉+甜甜的糖漿, 夾在巻巻之間, 恰到好處.
只是肉桂巻本身提前烘好, 較乾身, 所以要用D牙力咬開.
當然要在美食站享受啦.
套餐有咖啡更加超值
咖啡是即磨的, 咖啡機旁有奶, 糖及攪拌棒
咖啡香味較淡, 聞落不算香,
入口味淡, 無甘味, 無酸味.
比較喜歡飲管形的攪拌棒, 又攪得, 又可當飲管.
汽水都是REFILL FOREVER, 6款任選.
不怕肥的朋友, 多飲几杯了.

這几款套餐, 很受一家老少歡迎.
就是因為超值.
2015-05-31
Type of Meal
Tea
2015-05-15 345 views
 沙田周圍的食肆也不便宜逛街逛到累了,在ikea吃點小食,休息一會兒也是不錯的選擇。價錢相對便宜得多,饞嘴人師用來解解饞也不錯喔。除了有很優惠的熱狗餐外($10),汽水任添,醬料自選,這次特別推介ikea的瑞典肉丸。$9有6粒,雖然不是特別便宜,可是物有所值。不但可愛地在肉丸上插上小旗了,肉丸亦非常有口感。更毫不吝嗇醬汁,每一粒肉丸上都沾着滿滿的醬汁,每一口也味道濃郁,十分可口。大大的推介大家吃這個👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾

沙田周圍的食肆也不便宜

大大的推介大家吃這個👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
2015-02-21 617 views
每次去IKEA美食站必食肉丸, 但今次我卻衝着咖喱雞肉饀餅而來, 因皆早前所報紙發現推出了這款本月精選小食(2月3日至2月26日), 愛咖喱的我一直都想來試試, 結果…….平日IKEA都擠滿不少食客, 今日是假日, 食客就更多, 排隊的人龍打了幾個蛇餅, 眼看人人拿着一盒盒肉丸、一個個唧滿醬汁的熱狗, 吃得津津有味的樣子又怎能放棄不排隊, 幸兒服務員效率頗高, 不用久等。圓形厚身的咖喱雞肉饀餅($8)體積中等, 入口是凍的, 失望! 外皮金黃帶點焦色, 看似很鬆脆, 但可惜既厚而乾硬。內裏雖包着滿滿的饀料, 啖啖雞肉, 但咖喱味 微弱, 既無醬汁亦沒有肉汁, 肉質結實, 味道和口感到不是所期望, 絶無下次。
咖喱雞肉饀餅

2015-02-20
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$8 (Tea)
2014-11-23 584 views
熱狗加汽水套餐($10)任飲汔水熱狗單賣7$ 因為可以無限添飲 我點了套餐 10$可以在那找到 山*麵包店也要10元才有熱狗吃 現在我只需要10$有任飲汽水 任飲汽水 我酙了三次 都是七喜 熱狗吃了一半才記得拍照 醬汁是自助的 我的熱狗加上了紅莓醬 茄汁 熱狗醬 酸甜酸甜 十分開胃 麵包好大一個 熱狗腸皮脆 整體:又抵食$10冇咩地方有
熱狗加汽水套餐($10)任飲汔水

任飲汽水
任飲汽水 我酙了三次 都是七喜
整體:又抵食$10冇咩地方有
任飲汽水
熱狗
IKEA  FB  page 裏介紹了最新的飲食推廣,一盒三粒的圓波波,賣的可以是慣常的肉丸,也可以是「不知道為何 IKEA 會賣的」……鱆魚小丸子 $10/ 3粒一吃小丸子,第一失望是食品竟然是凍的。  小丸子的外皮深色,我想原本應該是燒得脆脆。   二吃小丸子,質感軟腍,內裏鱆魚肉又硬又淡而無味。    小丸子面頭淋上的燒汁,完全不惹味。軟雪糕 $2.50 … 剛巧見到職員倒雪糕漿入雪糕機,從盒上文字得知其品牌是雀巢,而且賣的軟雪糕都是雲呢拿口味,可是食落卻是一點兒也嚐不出有雲呢拿香,依然以為是牛奶味,幸好吃著吃著也覺得雪糕味道稍清,不油膩也不甜漏,沒有黏喉的後果,脆筒很脆,雪糕是由頭裝至尾,好味!FB page 的食物介紹還包括餐廳裏的瑞典滋味 : 海鮮拼盤、芝士焗青鱈魚配法邊豆及番茄蓉 等等,全部截至月尾,要吃便要快手。
鱆魚小丸子 $10/ 3粒

2014-11-22
$12.50 (Lunch)
2014-08-30 548 views
味道好好,而且每次去食嘅食物都唔一樣,好多花款,但係價錢就貴咗少少,不過都好好。我好like佢啲瑞典肉丸同埋凍蝦杯,真係起級咁好味架!嗰度仲有幾個櫃賣急凍嘅食物同埋零食,好方便。但係有個唔好嘅地方,就係次次去都好多人,好逼。
  • 瑞典肉丸
  • 凍蝦杯
2014-08-10 363 views
(這頓是在Megabox的IKEA Bistro吃的,但在餐廳list找不到,只能寫到這裡)一個人到中旅社辦證,完事之後就遊蕩到megabox打算吃個下午茶。看到大螢幕上在promote蝦多士,心想著「就你啦!」蝦多士($10)有三件,吃得時候微暖,多士帶點香脆,蝦膠不算十分彈牙,幸而不會很乾身,裏面的筍粒(?)也增添了咬口,表面的芝麻添了香味。$10來說,也不錯呀,是除了肉丸之外的一個好選擇~

2013-12-20 388 views
五粒瑞士肉丸,配上瑞士忌廉汁,最怕不夠醬汁,這裡是夠的,但可惜味道有點淡,至少對我來說清淡了些,不過依然不錯。蔬菜餅亦不過五元,咬下啖啖蔬菜,有西蘭花、椰菜花,加上半溶化的芝士,熱騰騰的很好吃。
TakeAway
$14 (Tea)
2013-09-08 297 views
行完宜家家俬有啲攰見到小食站真系感動淚流呢度啲小食全部都好平爆穀都系十蚊以內一大份我就要咗個兩個半葛甜筒雪糕再加多六蚊都有個熱狗真系好抵食!!!(因為我冇手兼顧部手機所以冇影相)熱狗要自己去擠醬真材實料冇花冇假之後因為系個細細個小食站冇凳坐食完又過隔離買零食十蚊就可以買到以上餅乾外形真系好正前面後面都系心心攞來氹女仔最好
行完宜家家俬有啲攰
見到小食站真系感動淚流
呢度啲小食全部都好平
爆穀都系十蚊以內一大份
我就要咗個兩個半葛甜筒雪糕
再加多六蚊都有個熱狗
真系好抵食!!!

(因為我冇手兼顧部手機所以冇影相)

熱狗要自己去擠醬
外形真系好正
前面後面都系心心
攞來氹女仔最好
2013-09-07
$20 (Tea)