2022-11-27 36 views
稻乙係一間感覺好舒服既餐廳每次想食日本野就會黎稻乙🇯🇵🇯🇵特別係每年必定要返黎食一次秋刀魚刺身😋😋今次嗌左刺身拼盤 灸燒銀鱈魚刺身銀鱈魚刺身經過灸燒後 好香既魚油味充滿口腔呀 仲有活燒鰻魚 同平時食既鰻魚唔同 好彈牙既質感 好新鮮❤️❤️❤️❤️不得不提既係記得要食魚湯烏冬 鮮魚湯底完全無味精 飲晒都唔會口渴!其實我已經幫襯過稻乙好多次 今次專登出食評係因為老闆話近排生意唔太好!希望多啲人去支持下,唔想又無左間鍾意既餐廳🥲🥲
稻乙係一間感覺好舒服既餐廳
每次想食日本野就會黎稻乙🇯🇵🇯🇵
特別係每年必定要返黎食一次秋刀魚刺身😋😋
今次嗌左刺身拼盤 灸燒銀鱈魚刺身
銀鱈魚刺身經過灸燒後 好香既魚油味充滿口腔

希望多啲人去支持下,唔想又無左間鍾意既餐廳🥲🥲
秋刀魚刺身
  • 魚湯稻庭烏冬
  • 活燒鰻魚
  • 鱈魚白子
2022-11-25 504 views
泰國政府於今年6月成為首個大麻合法化的亞洲國家,單單在曼谷已擁有逾900間大麻店,不少最近到泰國旅行的香港人已率先嘗試大麻產品,感到非常新奇。惟當地社會上的反對聲音愈趨激烈,尤其關注被濫用及藥物成癮的問題,擔心對人類身體構成負面影響。提到上癮,筆者也有拋不開、甩不掉的喜好與飲食習慣:日本菜!筆者最近曾到訪位於尖沙咀的「稻乙日本料理」,餐廳由經驗豐富的師傅坐鎮,並由築地及世界各地購入鮮活海產,兼備營養和美味,對人體健康絕對是大有裨益!環境:✨位於寶勒巷10號2樓,一打開升降機就是幽靜的日式竹牆。✨餐廳門後的左側是Tatami包廂房間,可惜未有機會參觀。✨右旁是一個個獨立卡座,頭上方掛着布簾,四周以大量木質砌築基礎,均勻的燈光打造了柔和舒適的用餐氛圍。✨餐廳最深處好像設有板前座位,能邊欣賞師傅的功架邊欣賞美食。服務:✨當日剛踏入晚市,人流不斷,職員態度積極友善,常面帶笑容,上菜速度快,用餐時間非常充足。食物:🦪 令和の怪物 ($90/ 隻)✨ 份量十足,味道creamy甘甜,一下子便滑入喉嚨,沒有金屬味。🤍 鱈魚白子 ($50/ 位)✨常被日本人視為美顏寶身的珍品,筆者忍不住吃了兩碟😂。✨

環境:
✨位於寶勒巷10號2樓,一打開升降機就是幽靜的日式竹牆。
✨餐廳門後的左側是Tatami包廂房間,可惜未有機會參觀。

服務:

食物:
🦪 令和の怪物 ($90/ 隻)

🤍 鱈魚白子 ($50/ 位)

✨常被日本人視為美顏寶身的珍品,筆者忍不住吃了兩碟😂。
✨非常肥美,質感細膩像奶油,入口即化,以火鎗輕輕火炙,配上酸汁、蘿蔔蓉、蔥同吃,有辟腥及引出鮮味之用。

🐟 煙燻鰹魚 ($70/ 份)

✨色澤鮮艷,緊實有彈性,帶難以言喻的煙燻香,油香而不膩。

🦐 炸白蝦 ($60)

✨加入鹽、太白粉及麵粉再酥炸,每隻均金黃香脆,蠻過癮!

🌰 鹽烤銀杏 ($88)

✨筆者好喜歡金光閃閃的日本銀杏樹景,其種子「銀杏」,即白果,是具食用價值的食材,更能增強記憶力。
✨鹽烤過後,咬下有種介紹成熟粟米的甜香,尾韻卻帶微微甘苦,很有趣。

🐚 磯煮鮑魚 ($220)
💗筆者推介!

✨經慢煮的鮑魚質感爽身彈牙,有嚼頭,亦不失柔潤感,旁邊有兩個內臟,整體濃郁鮮美。

🍣 池魚壽司 ($45/ 件)
✨入口甘香柔軟,又略帶咬口。

🍣 深海池魚 ($40/ 件)
✨入口細緻爽口,帶微甜。

🍣 秋刀壽司 ($50/件)
💗筆者推介!

✨經輕輕火炙,油脂四溢,飽滿油潤,肉質肥美鮮嫩。

🧂 鹽燒鰻魚 ($140/ 半份)

✨男神是鰻魚狂熱者,他表示鰻魚燒得外脆內軟,魚身厚而軟腍,很好吃。

🐚 清酒煮日本大蜆 ($180)

✨日本大蜆,隻隻肥大,沒有沙,湯頭清澈清甜,不俗。

🥩 照燒牛小排 ($280)

✨擁有均勻油花,口感軟嫩及細緻, 即使燒至表面呈現金黃色的微焦感,依然油而不膩。

🥣 (小) 魚湯稻庭烏冬 ($65/ 碗)
💗筆者推介!

✨湯底呈漂亮的奶白色,帶濃厚魚香,入口醇滑鮮甜,並配幼細的稻庭烏冬同吃,即使肚子已很飽也忍不住想把碗子舔乾淨。

🎁現時更設有不同優惠!

👉🏻星期一至日的Happy Hour (下年5:30至7:30),只需$220,可享用4款串燒及2杯生啤。

👉🏻稻乙已五歲大了!由即日起經網上訂位,可享全單八折、所有清酒及生啤買一送一。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-11-20
Dinner
日系設計嘅座位和風感滿滿之餘🎎私隱度非常高另有榻榻米獨立房間🎐๑ 鱈魚白子🥢 • 2件๑ 秋刀魚他他🐟 鱈魚白子入口柔滑順口 冇腥味配上酸汁同蘿蔔蓉🥕秋刀魚好鮮味 加上葱花 紫菜 魚油味突出๑ 火炙鮮帶子海膽壽司🍣火炙過的帶子彈牙鮮甜*ˊᵕˋ)੭配搭甘甜海膽🤤🤤๑ 照燒牛小排🐮๑ 吉列蠔 帆立貝🦪 ๑ 豚肉露筍卷🐖牛小排肉味香濃 有嚼勁吉列蠔同帆立貝都炸得好高質外皮非常香脆 內𥚃鮮!露筍卷外的豚肉燒得好脆口🤩๑ 小魚湯稻庭烏冬🐟必食招牌烏冬٩( ᐛ )و名不虛傳奶白色嘅魚湯底十分濃郁啖啖鮮甜👅🎏 優惠🥳 每日5:30 - 7:30 💃🏻𝐡𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐡𝐨𝐮𝐫🕺🏻$220就嘆到四款串燒🍢+2杯生啤🍻 🥳 慶祝五周年🖐🏻網上訂位全單八折所有清酒同生啤買一送一🍶🍻

日系設計嘅座位

๑ 吉列蠔 帆立貝🦪
๑ 豚肉露筍卷🐖
牛小排肉味香濃 有嚼勁
吉列蠔同帆立貝都炸得好高質
外皮非常香脆 內𥚃鮮!
露筍卷外的豚肉燒得好脆口🤩

🥳 慶祝五周年🖐🏻
網上訂位全單八折
所有清酒同生啤買一送一🍶🍻
2022-11-25 45 views
稻乙日本料理是日式居酒屋,佈置簡潔明亮,最舒適當然是寬闊卡位,充滿和風氣息,同親朋相聚難得的私人空間。 鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝有「海中鵝肝」之稱,質感軟綿細滑,豐腴口感,十分清新開胃。秋刀魚他他秋刀魚是秋天時令食材,他他已醃製過,鮮甜滑溜,回甘提鮮,十分Creamy,和脆卜卜的紫菜,一脆一柔的口感,另有一番滋味。魷魚一夜干魷魚片肉質肥厚,鮮味帶嚼勁,入口煙韌,配搭蛋黃醬,真是啖啖風味。 白蝦蟹膏壽司/ 火炙左口魚海膽壽司白蝦滑嫰鮮味,搭配濃稠的蟹膏,為味覺帶來清爽感覺。左口魚火炙後,保持半熟,散發魚油甘香,以海膽點綴,入口滑嫰即化,惹味細膩。唐揚阿波尾雞扒阿波尾雞在自然環境飼養,肉質特別緊緻。唐揚雞扒外層香酥,熱辣辣又香口,內裡嫰滑多汁,要舔舔咀邊的雞油。鹽燒活鰻魚鰻魚燒至金香可口,魚皮焦脆,再沾上甜燒汁,鰻魚質感彈牙,蜜甜中帶出鮮味,令人垂涎!魚湯稻庭烏冬鮮魚湯以大量魚骨熬製,色澤奶白,入口香氣撲鼻。煙韌的稻庭烏冬,吸收魚湯後,充滿純厚魚香,吃完有暖笠笠的感覺。

鮟鱇魚肝

秋刀魚他他

魷魚一夜干

白蝦蟹膏壽司/ 火炙左口魚海膽壽司

唐揚阿波尾雞扒

鹽燒活鰻魚
魚湯稻庭烏冬
2022-11-23 55 views
一向都喜歡日本美食,去居酒屋咩款式都有得食就最好不過🤩,今次呢間位於尖沙咀嘅居酒屋,除咗刺身新鮮之外,魚湯烏冬仲好驚豔到我🤩🐟時令鮟鱇魚肝師傅用咗青蔥同蒜蓉醋去調味,食落非常清新,用咗紫蘇葉放底增加咗味道層次🤍鹽焗日本銀杏第一次食鹽燒版本,燒完之後白果未去到實啪啪,點咗少少岩鹽去調味🦐炸北海道白蝦仔白蝦仔好重味,炸得好酥脆,蝦肉都幾有口感,香口惹味食到停唔到口✨️刺身拼盤總共有八款,非常有睇頭📸🔸️新鮮赤貝:好大隻,爽口鮮甜🔸️北海道帶子:非常厚身好有口感🔸️自家製煙燻鰹魚:一入口好香煙熏味,煙燻後魚肉更加爽口,魚嘅味道更加突出🔸️北海道海膽:色澤好靚,味道濃郁,食落去唔會好重鉛味,好新鮮🔸️秋刀魚:魚油豐厚,果然係季節魚,就算唔用薑蔥豉油都食到好鮮甜的味道🔸️大拖羅:入口即溶又無筋,好有水準!🔸️油甘魚 :魚肉好彈口,刀功很好,魚油好甘香🔸️火灸銀鱈魚:好香好重油,燒過後更香更有口感🦪鐵板蠔用咗蒜頭同煙肉油去煎,超級香口!一入口好有味道嘅衝擊🥒明太子炒鮮蘆筍明太子係新鮮高級貨,非常之重味濃郁,新鮮蘆筍炒到啱啱好熟又爽口🥩蔥蒜和牛薄燒入口會溶化,分開之後有日本蔥同埋炸蒜頭的味道。點少少辣汁食,口感味道層

🐟時令鮟鱇魚肝

🤍鹽焗日本銀杏

🦐炸北海道白蝦仔

✨️刺身拼盤
總共有八款,非常有睇頭📸
🔸️新鮮赤貝:好大隻,爽口鮮甜
🔸️北海道帶子:非常厚身好有口感
🔸️大拖羅:入口即溶又無筋,好有水準!
🔸️油甘魚 :魚肉好彈口,刀功很好,魚油好甘香
🔸️火灸銀鱈魚:好香好重油,燒過後更香更有口感

🦪鐵板蠔
用咗蒜頭同煙肉油去煎,超級香口!一入口好有味道嘅衝擊

🥒明太子炒鮮蘆筍

🥩蔥蒜和牛薄燒
入口會溶化,分開之後有日本蔥同埋炸蒜頭的味道。點少少辣汁食,口感味道層次都一流

🍜魚湯稻庭烏冬
冇落味精冇落奶淆出嚟嘅湯底🤩,淆到好白好香好滑,絕對係呢一度嘅招牌菜。稻庭烏冬彈牙,每一條都沾上魚湯嘅湯汁,份量雖少但係好滿足~
2022-11-21
2022-11-20 90 views
在朋友多番推介之下終於排期造訪 ( *ˊᵕˋ* )日料店不是在熙來攘往的大街上設店 比較小人諗識店舖設置的座位私隱密度非常高,為整體用餐加分除了大長枱的卡位坐,更有獨立榻榻米房間~裝潢以淺木色為主色調,是令人舒適和諧的氛圍
.跟友人到訪,點了以下料理食物價錢會因應人數而有所不同,所以不在這裡描述人均消費大概$700左右.∗鹽焗銀杏 ∗鮟鱇魚肝~∗令和蠔∗精選刺身拼盤~串燒∗豚肉露筍卷 ∗燒雞橫隔膜∗雞腎∗厚燒牛舌~∗清酒煮大蜆∗天婦羅 ~∗招牌魚湯稻庭烏冬 ~刺身不時不吃┈┈┈
冬天是我最喜歡吃日料的季節因為是大部份魚類最肥美的時間可以品嚐到最豐富的魚油
大拖羅、油甘魚、深海池魚、北海道海膽、赤貝、煙燻堅魚、熟食八爪魚、珍寶帆立貝一口氣吃了八款刺身,大滿足簡簡單單地配上醬油平衡油脂感既品嚐到魚油味,亦唔會覺得膩口.串燒方面都燒得唔錯!小編最愛燒雞橫隔膜.
⁣清酒煮大蜆湯頭還帶點酒的微苦韻
而且每一顆大蜆都非常肥美多汁!.最後想點飽肚食物,於是試了招牌魚湯稻庭烏冬利用自家熬煮出奶白色的濃魚湯,質地濃稠滑下喉嚨後口腔仍然殘留住濃郁魚味配上煙韌滑溜稻庭烏冬,果然是店內招牌之一看似簡單的烏冬,
在朋友多番推介之下終於排期造訪 ( *ˊᵕˋ* )
日料店不是在熙來攘往的大街上設店 比較小人諗識
店舖設置的座位私隱密度非常高,為整體用餐加分
除了大長枱的卡位坐,更有獨立榻榻米房間~
裝潢以淺木色為主色調,是令人舒適和諧的氛圍
跟友人到訪,點了以下料理
食物價錢會因應人數而有所不同,所以不在這裡描述
人均消費大概$700左右
刺身不時不吃┈┈┈
冬天是我最喜歡吃日料的季節
因為是大部份魚類最肥美的時間
可以品嚐到最豐富的魚油
大拖羅、油甘魚、深海池魚、北海道海膽、
赤貝、煙燻堅魚、熟食八爪魚、珍寶帆立貝
一口氣吃了八款刺身,大滿足
簡簡單單地配上醬油平衡油脂感
既品嚐到魚油味,亦唔會覺得膩口

串燒方面都燒得唔錯!小編最愛燒雞橫隔膜
豚肉露筍卷
燒雞橫隔膜
燒雞腎
厚燒牛舌

⁣清酒煮大蜆湯頭還帶點酒的微苦韻
而且每一顆大蜆都非常肥美多汁!
清酒煮大蜆

最後想點飽肚食物,於是試了招牌魚湯稻庭烏冬
利用自家熬煮出奶白色的濃魚湯,質地濃稠
滑下喉嚨後口腔仍然殘留住濃郁魚味
配上煙韌滑溜稻庭烏冬,果然是店內招牌之一
看似簡單的烏冬,卻帶有驚喜位,值得來一碗吧!
招牌魚湯稻庭烏冬

餐點水準非常高 樣樣到位
店內很適合家人、朋友餐敘小酌 推薦給大家

𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗬𝗘𝗦

天婦羅
鮟鱇魚肝
2022-11-19 44 views
閨蜜生日🎂當然要食餐好🥳選址尖沙咀,地點方便~餐廳環境清靜,座位舒適、私隱度高,適合三五知己談心💕鍾意Omakase 由廚師挑選時令食材👨🏻‍🍳我哋專心傾偈、食野就可以☺️鮟鱇魚肝🐠🐟新鮮鮟鱇魚肝是時令前菜😍冬天才有,夠晒矜貴❗️坊間夏天吃到的是急凍魚肝~味道像鵝肝但較淡~口感細膩綿密,配上酸汁感覺更為清新🌿魷魚一夜干魷魚🦑充滿燒焦香氣,燒烤後鮮味再被提升,伴沙律醬同吃好滋味~時令鹽焗日本銀杏鹽焗銀杏都係第一次食💕上枱時仍然暖笠笠🔥銀杏圓潤飽滿,味道比平時吃到得甘甜,少了苦澀味~刺身二人前刺身賣相吸引📸望見都肚餓😍煙燻鰹魚 二小姐大愛🧛🏻‍♀️鰹魚味道清新易入口,伴隨着煙燻香氣,接著鹹味慢慢滲出,帶出鮮味~石援貝冬天限定果然冇令人失望🤩厚肉超爽口、味道鮮甜❗️正拖羅拖羅肥美、油脂豐富,在口腔內溶化,但完全不膩~油甘魚腩油甘魚腩色澤水潤✨ 魚肉細緻甘甜,脂肪含量較低,夠晒健康~深海池魚深海池魚新鮮,質地緊實而爽口,由於身處深海,味道會比一般池魚更為鮮甜~海膽最美味當然要留到最後🤤份量好多👏🏻顏色金黃~味道濃郁,入口甘甜有回甘~其獨有味道真係俘虜住大家嘅心🫶明太子炒蘆筍鹹香明太子同清淡蘆筍好夾❗️蘆
閨蜜生日🎂當然要食餐好🥳

鮟鱇魚肝🐠🐟

味道像鵝肝但較淡~口感細膩綿密,配上酸汁感覺更為清新🌿

魷魚一夜干

時令鹽焗日本銀杏

刺身二人前

刺身賣相吸引📸望見都肚餓😍

煙燻鰹魚

石援貝

冬天限定果然冇令人失望🤩厚肉超爽口、味道鮮甜❗️正
拖羅
拖羅肥美、油脂豐富,在口腔內溶化,但完全不膩~

油甘魚腩

油甘魚腩色澤水潤✨ 魚肉細緻甘甜,脂肪含量較低,夠晒健康~
深海池魚

海膽

明太子炒蘆筍
鹹香明太子同清淡蘆筍好夾❗️蘆筍爽口冇渣,火候控制得剛好🔥唔會炒得過火

燒日本蠔

日本蠔煎得乾身,外層有蜜糖甜蜜蜜,少少黏口👍🏻 蠔味芳香✨配埋香蒜同吃,惹味非常‼️

炸鱈魚白子

又一款冬天限定❄️口感滑嘟嘟,味道濃郁醇厚,外脆內軟,但沒有腥味~第一次食炸鱈魚子,感覺新鮮👍🏻

清酒煮日本蜆

日本蜆較大隻,乾淨冇沙👏🏻清酒加熱後味道更香醇,湯底鮮甜,唔錯💕

蔥蒜和牛薄燒

牛肉燒得剛好,不會過韌~牛味香濃,蔥蒜剛好中和油膩飽滯感❗️

招牌魚湯

果然係招牌😍鮮甜冇腥味且魚味突出🫶最重要係飲完唔會口渴,應該冇加味精👍🏻

這裏的Omakase 菜式較坊間特別❗️份量足,食到好飽‼️閨蜜對呢餐生日飯相當滿意😎

餐廳成立五周年,有兩個新優惠推出:
1)網上訂位全單八折+所有清酒,生啤買一送一
2)每日5:30至7:30 happy hour四款串燒+2杯生啤$220

下次叫多幾個朋友一齊黎幫襯先👫👭
2022-11-07
2022-11-17 30 views
今次食嘅呢間餐廳位於尖沙咀係一間主打日式美食嘅居酒屋每款食物嘅設計同擺盤都好有心思用料亦都好新鮮同上乘餐廳仲有⛩和風包廂真係好似去咗日本咁🎏🔸時令鮟鱇魚肝🔸真蠔刺身🔸刺身拼盤🔸清酒煮蜆🔸明太子炒蘆筍🔸白子天婦羅🔸豚甫西京燒🔸魚湯稻庭烏冬前菜係時令鮟鱇魚肝,魚肝上面鋪咗蔥花,食落好清新,魚肝口感好creamy,入口即溶,而且完全唔腥,配埋香醋食好開胃👅真蠔刺身選用令和之怪物,個size有成隻手掌咁大,食落非常鮮甜嫩滑,加埋酸汁同青檸汁食真係好夾☺️刺身拼盤非常豐富,包括有煙燻鰹魚、海膽、帶子、深海池魚、拖羅、油甘魚同埋八瓜魚。全部都好新鮮😍海膽鮮甜無比,完全唔腥唔苦,拖羅油脂分布好靚,入口即溶,煙燻鰹魚本身已經用秘製醬汁調咗味,唔使點豉油都好好味😋池魚同油甘魚都鮮味十足😆八爪魚好好咬口,帶子鮮甜嫩滑🤤全部刺身都好高質😍食完刺身就到熟食喇,清酒煮蜆上菜時已聞到好香嘅酒味,d蜆全部都好大隻,而且開哂口好新鮮。餐廳事前功夫做得好好,d蜆全部吐哂沙,食落完全無沙,鮮味十足😋個湯就咁飲都好清甜☺️ 明太子炒蘆筍雖然份量唔算好多,不過質量好高,每一條蘆筍都沾滿明太子,炒完之後好香,蘆荀食落亦好爽口👍白子
今次食嘅呢間餐廳位於尖沙咀

🔸明太子炒蘆筍
🔸白子天婦羅
🔸豚甫西京燒
🔸魚湯稻庭烏冬

白子天婦羅真係第一次食,估唔到又幾正😆外圍炸得好香脆,而且唔厚粉,成嚿食落有d似豆腐,加埋酸汁同蔥花一齊食好好味😍豚西京燒真係色香味俱全,師傅燒得啱啱好,有少少焦但唔會太燶,色澤好亮麗,食落好香味噌味,點埋蛋香醬食仲夾👍最後登場嘅係魚湯稻庭烏冬,魚湯鮮味十足,唔會有腥味,烏冬好嫩滑,浸住魚湯食索哂d鮮味,正呀😆

🔸優惠
1.每日5:30至7:30 happy hour四款串燒+2杯生啤$220
2.為慶祝五周年,網上訂位全單可享八折,而我所有清酒、生啤都有買一送一

2022-11-14
Dinner
今晚收工去咗朋友介紹嘅稻乙食飯,呢間主打日本料理,有刺身、壽司、串燒、主食,仲有Omakase ,都幾多元化!餐廳仲有一個個包廂,幾有私隱度。我哋叫左季節性嘅白子。師傅有燒過表面,呢個鱈魚白子真係好肥美,食落好Creamy又鮮,加上酸汁唔會腥,仲提味添!之後就叫左精選刺身拼盤。足足有7款,包括牡丹蝦、油甘魚、拖羅、八爪魚、赤貝、煙燻鰹魚、海膽,樣樣都好新鮮!海膽仲好大份,好清甜,而拖羅亦都入口即化,好肥美甘香!最特別係有煙燻鰹魚,經過煙燻調味後更香更有風味。我哋都叫左兩款火炙壽司,包括秋刀魚壽司同左口魚邊壽司。火炙燒過嘅壽司將魚油都逼香哂出黎,食落更加肥美!特別係左口魚邊好滑溜溜,仲有海膽點綴添!而串燒方面,呢度選擇都幾多。我哋試左牛肋骨、串燒雞橫隔膜、鰻魚、煙肉鵪鶉蛋,都幾好食,特別係雞橫隔膜!呢個部位食落都啖啖肉,仲有啲脆口位,好好食!而煙肉鵪鶉蛋都幾有特色,煙肉帶起個味道,一口一啖好過癮!鐵板燒牛油炒鮑魚都好食,食到熱騰騰。而鮑魚係有切薄片,所以爽脆得黎都有口感,雖然鮑魚鮮味唔算好出,但加上有牛油香,別有一番風味,都幾好食!見到有燒蠔都叫左一份。雖然蠔唔算太大,但都脹鼓鼓架!而且
今晚收工去咗朋友介紹嘅稻乙食飯,呢間主打日本料理,有刺身壽司、串燒、主食,仲有Omakase ,都幾多元化!餐廳仲有一個個包廂,幾有私隱度。

我哋叫左季節性嘅白子。

之後就叫左精選刺身拼盤。

海膽仲好大份,好清甜,
而拖羅亦都入口即化,好肥美甘香!

最特別係有煙燻鰹魚,經過煙燻調味後更香更有風味。

我哋都叫左兩款火炙壽司,包括秋刀魚壽司同左口魚邊壽司

火炙燒過嘅壽司將魚油都逼香哂出黎,食落更加肥美!
特別係左口魚邊好滑溜溜,仲有海膽點綴添!

而串燒方面,呢度選擇都幾多。

呢個部位食落都啖啖肉,仲有啲脆口位,好好食!
而煙肉鵪鶉蛋都幾有特色,煙肉帶起個味道,一口一啖好過癮!

鐵板燒牛油炒鮑魚都好食,食到熱騰騰。

見到有燒蠔都叫左一份。

雖然蠔唔算太大,但都脹鼓鼓架!
而且燒蠔加埋炒香嘅煙肉都幾惹味,但醬汁都有啲似大阪燒咁甜甜哋,幾特別!

最後叫左招牌嘅自家製魚湯稻庭烏冬。

亦係最深刻嘅一道菜!呢個魚湯嘅湯頭係奶白色,仲有好濃好Creamy,飲落去順滑得黎,係有好香好突出嘅魚味!真係飲得出真材實料去煲呀!
加上稻庭烏冬都好滑,唔需要肉類配料,簡簡單單已經好好食呀!

整體黎講,餐廳食物好有驚喜,樣樣都幾高質!店員亦會好頻密幫忙添茶,服務亦都唔錯!
2022-11-15 32 views
下課之後想吃日本料理就來到位於這家尖沙咀的精緻樓上日本料理,座位隱密度非常高,而且還有獨立榻榻米房間~裝潢以淺木色為主色調,感覺很高級舒服👍🏻 ✨鱈魚白子 ($50/pc) 第一道是這個季節很受歡迎的白子~ 其實我也是第一次嘗試🤣 醬汁酸酸甜甜很開胃,拌著醬汁一起吃完全不會有腥味,有時候真的要衝破心理關卡一下下就好了🤪✨炸白蝦(半份) ($60) 第二道依然是小菜,脆脆鹹鹹的口感這時候可以來一杯酒嗎🥹是會讓人忍不住一口接一口吃的item!✨炸日本魷魚鬚 (半份)($50)魷魚非常新鮮而且很q彈,外皮炸得超脆,加上檸檬汁以後就沒有炸物的油膩感了~ ✨特上壽司拼盤 ($498) 主角來囉!!壽司拼盤超美的而且都是我喜歡的魚類🥹🫶🏻 有海膽、牡丹蝦、油甘魚、赤貝、大拖羅、火炙左口魚邊、北海道干貝跟厚切拖羅小卷~油甘魚還有柚子碎在上面帶出魚肉的鮮甜,這個細節加分!😋😋 其他的生魚片都超新鮮~好好吃🥳✨招牌魚湯稻庭烏冬 ($130)這個招牌烏龍麵真的是這晚的mvp😍😍 有被驚艷到!!首先湯底的奶白色是純粹用魚熬製出來的,喝下去非常非常的鮮甜🥹幾乎沒有喝過這麼香甜的魚湯!他的烏龍麵是自製的,麵條掛

✨鱈魚白子 ($50/pc)

✨炸白蝦(半份) ($60)

✨炸日本魷魚鬚 (半份)($50)

✨特上壽司拼盤 ($498)

✨招牌魚湯稻庭烏冬 ($130)
這個招牌烏龍麵真的是這晚的mvp😍😍 有被驚艷到!!首先湯底的奶白色是純粹用魚熬製出來的,喝下去非常非常的鮮甜🥹幾乎沒有喝過這麼香甜的魚湯!他的烏龍麵是自製的,麵條掛湯汁能力100分,加上香蔥提鮮~原汁原味的口味真的會為了這個湯麵回訪!天氣冷的時候喝這個感覺整個人馬上就暖和了🥳

✨煙燻鰹魚 ($70/pc)
也是一道好好吃的item! 酸酸甜甜的醬汁配蔥蒜蓉,加上煙燻把魚油香都帶出來,入口口感豐富,很讚😋

✨清酒煮蜆
每一隻蜆都超大隻而且沒有任何腥味!清酒湯底很鮮甜,加上大蔥等讓整個湯底變超香🥳

✨串燒 - 雞横隔膜 ($38) // 大蔥雞肉串($28) // 鰻魚 ($38) // 蘆筍 ($40)
日料怎麼能少得了串燒呢👍🏻每一樣串燒都烤得超香~雞肉保留到肉汁,而且鰻魚也很q軟~

✨豆腐雪糕
最後來個甜品劃上句號~豆腐口味的冰淇淋真的可遇不可求,而他們的豆腐雪糕真的超級濃郁!😋😋
2022-11-15 24 views
尖沙咀寶勒巷10號其實隱藏住好多高質餐廳今次就去咗位於2樓嘅稻乙日本料理😙餐廳裝修設計超級和風未去日本前都可以嚟止吓癮🤣先嚟鮟鱇魚肝,加上酸汁蘿蔔蓉夠哂開胃☺️鹽焗銀杏唔係好多餐廳有得食所以見到都點咗份😋食落甘甘甜甜幾特別☺️另外點咗2隻真蠔刺身令和之怪物🦪大大隻入口好肥美🥰呢道都有啲季節限定嘅菜式好似要提早預訂嘅燒花咲蟹🦀蟹肉結實彈牙又鮮甜😍好正😍特上壽司拼盤就有拖羅,油甘,池魚,秋刀,帶子,牡丹蝦,海膽軍艦,燒左口魚邊,香蔥拖羅蓉卷真係超級之豐富😚豚肉露荀卷同燒赤雞翼都十分香口🤤清酒煮大蜆啲蜆份量夠哂多個湯充滿濃濃海鮮味🥰最後又點少得餐廳招牌魚湯稻庭烏冬奶白色嘅湯頭用上鯛魚肉熬煮,魚味香濃☺️餐廳最近仲做緊promo🥳每日5:30至7:30pm 4串串燒+2杯生啤只需$220另外為慶祝餐廳開張5週年,網上訂位會有8折而清酒/生啤更有買一送一優惠🍻約埋朋友一齊嚟食飯就岩哂🤩
尖沙咀寶勒巷10號其實隱藏住好多高質餐廳
今次就去咗位於2樓嘅稻乙日本料理😙
餐廳裝修設計超級和風
未去日本前都可以嚟止吓癮🤣

先嚟鮟鱇魚肝,加上酸汁蘿蔔蓉夠哂開胃☺️
鹽焗銀杏唔係好多餐廳有得食
所以見到都點咗份😋食落甘甘甜甜幾特別☺️
另外點咗2隻真蠔刺身令和之怪物🦪
大大隻入口好肥美🥰
呢道都有啲季節限定嘅菜式
好似要提早預訂嘅燒花咲蟹🦀
蟹肉結實彈牙又鮮甜😍好正😍
特上壽司拼盤就有拖羅,油甘,池魚,秋刀,帶子,
牡丹蝦,海膽軍艦,燒左口魚邊,香蔥拖羅蓉卷
真係超級之豐富😚
豚肉露荀卷同燒赤雞翼都十分香口🤤
清酒煮大蜆啲蜆份量夠哂多
個湯充滿濃濃海鮮味🥰
最後又點少得餐廳招牌魚湯稻庭烏冬
奶白色嘅湯頭用上鯛魚肉熬煮,魚味香濃☺️

餐廳最近仲做緊promo🥳
每日5:30至7:30pm 4串串燒+2杯生啤只需$220
另外為慶祝餐廳開張5週年,網上訂位會有8折
而清酒/生啤更有買一送一優惠🍻
約埋朋友一齊嚟食飯就岩哂🤩
2022-11-14 26 views
晚上收平時中午價錢雖然環境不是很美但食物非常新鮮本人喜歡食白蝦平時其他地方較少第一次張白子炸有要另外一番風味蠔🦪creamy 又肥師傅俾海亦都不吝嗇食到最後一定要飲魚湯(奶香)服務方面我比較喜歡較港式服務員同師傅邊飲邊談天南地北
晚上收平時中午價錢
雖然環境不是很美
但食物非常新鮮
本人喜歡食白蝦平時其他地方較少
第一次張白子炸有要另外一番風味
蠔🦪creamy 又肥
師傅俾海亦都不吝嗇
食到最後一定要飲魚湯(奶香)

服務方面我比較喜歡較港式
服務員同師傅邊飲邊談天南地北

$900 (Dinner)
  • 魚湯稻庭烏冬
• 蕃茄沙律拼青瓜 $120分別以胡麻醬同麵豉醬調味嘅蕃茄同青瓜🍅• 炸白蝦(半份) $60咪睇少呢碟炸白蝦,炸得超超超超超香口,細細隻估唔到勁重蝦味,呢個時候配返杯啤酒就Perfect池🍻• 特上壽司拼盤 $498呢個壽司拼盤採用嘅都係時令魚料,所以有時有款式會更換。好似依日我哋就食咗大拖羅、油甘魚、深海池魚、牡丹蝦、秋刀魚、赤貝、北海道海膽、左口魚邊同吞拿魚蓉卷。絕大部份嘅魚料都好新鮮,個海膽更係令我眼前一亮,非常濃甜🥹• 串燒拼盤 $198串燒方面都燒得唔錯!小編最愛係牛舌,浸油香味實在不得了,仲有雞皮餃子都幾特別!• 白子天婦羅(兩件) $120踏入十一月又係白子嘅當造季節,呢款白子天婦羅經油炸後暖粒粒,口感綿密柔滑,同生食時嘅風味完全唔一樣🫶🏻• 魚湯稻庭烏冬(小) $65店家自家熬製超濃魚湯底呈奶白色,質地好厚身,滑下喉嚨後口腔仍然殘留住濃郁嘅魚味,配上煙韌嘅稻庭烏冬,係店內招牌之一👍🏻
• 蕃茄沙律拼青瓜 $120
分別以胡麻醬同麵豉醬調味嘅蕃茄同青瓜🍅

• 炸白蝦(半份) $60

• 特上壽司拼盤 $498

• 串燒拼盤 $198

• 白子天婦羅(兩件) $120

• 魚湯稻庭烏冬(小) $65
2022-11-10 350 views
尖沙咀嘅🌟稻乙日本料理🌟,由經驗豐富嘅師傅坐鎮,食材每天由日本空運到港,係食得出嘅新鮮!😍每日5:30至7:30 係happy hour,4️⃣款串燒🍢+2️⃣杯生啤🍻都係$220!🥳餐廳為慶祝5️⃣周年,網上訂位全單8️⃣折,仲有所有清酒🍶,生啤🍻買一送一!🤩🧡鮟鱇魚肝綿滑中帶濃郁而而鮮美嘅魚肝味!🦐炸富山灣白蝦(半份)先是炸蝦殼嘅香脆及咸香,然後湧出白蝦高雅嘅甜味,送酒一流嘅小食!💗煙燻鰹魚刺身以禾稈草和備長炭煙燻,風味十足!💛鹽焗銀杏日本時令嘅銀杏,甘甜嘅餘韻持久!🔥火炙左口魚邊壽司火炙左口魚邊極其滑嫩肥美,魚肉、魚油同埋壽司飯完美結合,正!🐠秋刀魚壽司時令嘅秋刀魚相當肥美可口!🥩蔥蒜和牛薄燒和牛香煎至半熟,極其滋味多汁,中間嘅蔥花同埋炸蒜片提升香氣同埋惹味嘅感覺!🐟鱩魚一夜干經一夜干嘅處理,令鱩魚增添令人愉悅嘅咸香風味,炸到卜卜脆,連骨頭同埋魚鰭都食得!🍢串燒雞橫隔膜🍢串燒雞肝🍢串燒雞心稻乙嘅雞串燒調味適當,突顯咗雞內臟嘅獨有風味,唔錯!🤍白子天婦羅外脆內滑嫩多汁嘅白子天婦羅,口感十分討好,白子嘅濃厚鮮味亦相當突出!🍲魚湯稻庭烏冬(小)嚟到稻乙必試嘅魚湯烏冬,魚湯香郁甜美,令人一試難忘!🖤芝麻

🧡鮟鱇魚肝
綿滑中帶濃郁而而鮮美嘅魚肝味!

🦐炸富山灣白蝦(半份)
💗煙燻鰹魚刺身
以禾稈草和備長炭煙燻,風味十足!

💛鹽焗銀杏
日本時令嘅銀杏,甘甜嘅餘韻持久!
🔥火炙左口魚邊壽司

🐠秋刀魚壽司
時令嘅秋刀魚相當肥美可口!

🥩蔥蒜和牛薄燒
🐟鱩魚一夜干
🍢串燒雞橫隔膜
🍢串燒雞肝
🍢串燒雞心
稻乙嘅雞串燒調味適當,突顯咗雞內臟嘅獨有風味,唔錯!
🤍白子天婦羅
🍲魚湯稻庭烏冬(小)
嚟到稻乙必試嘅魚湯烏冬,魚湯香郁甜美,令人一試難忘!

🖤芝麻雪糕
依間位於尖沙咀既日本餐廳私隱度同性價比都好高,有omakase提供而且食材新鮮,去到一定要試下佢既招牌魚湯烏冬❣️🤍鮟鱇魚肝($100)時令魚肝口感滑溜細嫩,而且因為加左醋所以食落去更加突顯佢既鮮味又吾會有太膩既感覺炸白蝦($120)細細隻既白蝦炸得好香而且蝦味好重!配生啤食一流🍻鹽焗銀杏($88)加左d鹽黎調味既銀杏營養價值好高,係前菜既健康之選燒廣島蠔($80)廣島蠔味道濃郁吾會腥,仲加左煙肉同脆蒜片一齊食層次更加豐富入味明太子炒蘆筍($80)日本赤雞翼($50)明太子既咸香配蘆筍食口感爽脆好特別!鹿兒島雞翼煎至金黃色,上面仲灑上黑椒,肉質嫩滑調味岩岩好精選刺身拼盤($680)刺身有北海道帶子,活赤貝,深海池魚,油甘魚,海膽,煙燻鰹魚同大拖羅,全部都好肥美新鮮🥹拖羅油脂豐富好甘香,鰹魚係用備長炭燒過更加迫出佢既鮮香,而且個醬汁好入味,滿滿既海膽口感軟綿入口即溶好正!清酒煮大蜆($180)蜆肉粒粒都好大粒,個湯好清甜酒味吾會太重魚湯稻庭烏冬($130)奶白色既魚湯新鮮熬製,飲落去勁鮮甜完全吾會有腥味!而且烏冬好幼細彈牙🥰食到幾飽都一定要試✨ 為慶祝五周年,而家餐廳仲做緊優惠每日5:30

鮟鱇魚肝($100)

炸白蝦($120)
細細隻既白蝦炸得好香而且蝦味好重!配生啤食一流🍻

鹽焗銀杏($88)
加左d鹽黎調味既銀杏營養價值好高,係前菜既健康之選

燒廣島蠔($80)

明太子炒蘆筍($80)
日本赤雞翼($50)

精選刺身拼盤($680)

清酒煮大蜆($180)
蜆肉粒粒都好大粒,個湯好清甜酒味吾會太重

魚湯稻庭烏冬($130)

✨ 為慶祝五周年,而家餐廳仲做緊優惠每日5:30至7:30 happy hour四款串燒再加兩杯生啤只係$220, 網上訂位仲有全單八折,所有清酒同生啤都買一送一好抵!
2022-11-07
$830 (Dinner)