2022-08-23 431 views
港島西食評系列 ~關鍵詞:1個人、工作日午餐第16站:科士街40號店名:Infiniti C餐廳類型:西式--生酮餐單提前訂座:沒有COVID--19疫情下,生活習慣改變了,其中包括:不聚餐,工作日午餐多數自己1個人吃,多了時間獨自尋覓美食。地鐵港島線延伸至堅尼地城站,方便!Lunch time 來科士街看看榕樹牆,之前只在電視看過,實景比電視更壯觀。Walk in 科士街 Infiniti C,剩最後2個窗口位,在天氣光下,對正榕樹牆吃午餐,nice!點了Set lunch,包括以下的:#主菜:香煎三文魚配牛油果莎莎,我超級愛吃三文魚,生的、熟的、鮮的、煙燻的,全部愛,Infinite C的三文魚扒厚厚1塊,外面煎得很脆,肉質很嫩,好好味!#餐飲:English Black Tea,個人口味感覺Black tea配牛奶比檸檬好。#甜品:加25元配了是日甜品,當天是Vegan Ice-cream,份量比預計多,味道挺好的。總體感覺:店面不大,座位排得太擠,能坐到窗口位的話,算是很好了;食物味道好!p.s. 港島西獨食記,第2間寫食評時已經業的餐廳,發現在尖沙嘴開了新店,可惜沒有榕樹牆景
港島西食評系列 ~
關鍵詞:1個人、工作日午餐

第16站:科士街40號
店名:Infiniti C
餐廳類型:西式--生酮餐單
提前訂座:沒有

點了Set lunch,包括以下的:

p.s. 港島西獨食記,第2間寫食評時已經業的餐廳,發現在尖沙嘴開了新店,可惜沒有榕樹牆景觀。
2021-10-29
$180 (Lunch)
記得上年五月嘅時候,終於都可以拜訪一下係 Infiniti C 香港開嘅第一間分店,位置於堅尼地城,呢一年我開始每個星期有幾日食素嘅習慣,所以純素甜品受我喜愛,呢度嘅純素蛋糕係我最鍾意嘅❤️宇治金時蛋糕 $88每一次黎 Infiniti C 食蛋糕都係咁滿足,每一次嘅質素水準都係咁好非常之欣賞!宇治抹茶嘅甘香融入鬆軟嘅蛋糕之中,紅豆蓉忌廉軟滑而輕盈嘅甜味透出淡淡清香,無蛋無奶無麩質嘅蛋糕,連對麩質敏感嘅朋友都食得👍🏻Flat White $38☕️咖啡方面當然係叫左我最鍾意嘅 Flat White,咖啡豆香氣細緻,泡沫嘅棉密令到咖啡拉花嘅鬱金香花形更加突出,同時沖製咖啡用嘅奶係植物奶,所以更顯咖啡師嘅功架!

宇治金時蛋糕 $88

Flat White $38
2021-05-12
第一次嚟堅尼地城嘅首店😬雖然係細間啲 但其實環境都算唔錯 而且今次試呢兩款 係我食過佢嘅蛋糕覺得最好食😋-💙Signature blue earl grey cream cake呢隻味道係呢間店嘅signature 食落整體感覺好輕盈 無論忌廉定蛋糕體都係偏輕身 唔會甜膩 冇負擔嘅感覺😎唔會好甜 重點係伯爵茶嘅淡淡幽香好清新🤪蛋糕質感可能冇麵粉嘅關係 比一般蛋糕鬆散啲 但係完全唔乾 保留到濕潤度-🍫Double chocolate cake叫咗款輕盈嘅就想叫返款肥仔黎滿足下😎呢個我一望到已經好想食 好喜歡佢嘅朱古力係有微微甘苦 完全唔係得個甜字 食到朱古力嘅濃郁🤩佢嗰兩層朱古力忌廉 係似忌廉芝士嗰種 扎實的口感 好濃朱古力 好滿足到嗰刻想食朱古力嘅感覺🤩

🍫Double chocolate cake

• earl grey cream cake
  • Double  chocolate  cake
2021-11-18 623 views
今日去左哩間主打純素、生酮飲食cafe餐廳主色調藍白色, 裝修好優雅,令人有好放鬆嘅感覺。 員工好友善, 會好用心同你推介唔同嘅食物今次試咗以下兩樣食品Earl Grey Cream Cake粉藍色嘅蛋糕配紫色嘅食用花,成件事好夢幻,一望到已經心心眼,未食已經滿足曬視覺上嘅享受; 食落d cream好幼滑, 蛋糕好鬆軟, 中間層cream有淡淡嘅伯爵茶香味, 食完有好幸福嘅感覺。Avocado Pancake 個牛油果班戟好足料, 滿咗一層層嘅牛油果,香蕉,紅桑子同埋藍莓, 同樣係裝飾都好靚 , 望到已經好開心 ,加埋香甜嘅班戟, 口感好豐富, 食落好滿足。
今日去左哩間主打純素、生酮飲食cafe

今次試咗以下兩樣食品
Earl Grey Cream Cake

Avocado Pancake
2021-10-12 734 views
有意外驚喜嘅感覺,蛋糕會俾人嘅感覺似得外貌,不過taste so good. 特別嘅顏色,特別嘅口味!今日早晨時段visit, 寧靜帶來另外一種額外的慢活舒適感。Relax your mind and enjoy
2021-10-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
2021-09-19 674 views
Infinity C又係一間網絡大熱cafe😃由裝修、氣氛、食物都非常igable,仲有最特別佢哋幾蛋糕係keto!!!以前唔識咩係keto嗰陣冇特別留意呢間舖頭,但係就覺得點解佢啲蛋糕咁貴嘅🙈依家知道咩係keto,原來啲蛋糕真係要呢個價錢㗎!咁靚就間唔中食下啦~最緊要都係影相由於啲蛋糕係keto,一定冇普通蛋糕口感咁好,蛋糕食落有少少粗糙,keto來講已經係超級高質素!每件蛋糕都好食,而且整得好仔細好靚,會再去!
Infinity C

2021-09-16 557 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑喺西環行過比餐廳嘅裝修吸引住,門面以粉藍色為主調,感覺優雅有歐陸風情。而佢哋嘅蛋糕除咗靚適合打卡之外,仲係主打純生酮同無麩質,除咗對身體好,亦適合純素者去食✅Blue earl grey cake呢個係佢哋主打嘅蛋糕,藍色嘅cream好特別,賣相吸引,食落好滑有奶味,而下面嘅earl grey蛋糕鬆軟,茶味濃郁,加埋一齊食味道啱啱好,唔會覺得啲cream heavy或者太甜。而且係gluten free,適合對麩質敏感嘅朋友

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅Blue earl grey cake
-CAULIFLOWER RICE Hkd128Rating🌕🌕🌕🌕🌑-無錯 我係同一日 分別午餐同晚餐都係食呢間餐廳堅尼地城嘅 @infiniti__c 近日有新嘅午餐餐牌其中有一款好啱我食嘅椰菜花飯 係低碳好選擇如果你係Keto嘅仲可以走粟米 所以Keto都啱食架我幾Surprised因為呢碟飯比我想像中大份得多就咁睇就好似一碟好大份嘅咖哩飯 賣相都唔錯-而因為佢嘅配料好豐富 所以食落每一啖都好滿足有高蛋白質嘅豆腐 枝豆 都有我最愛嘅粟米 蘿蔔係每一啖都會食到唔同嘅配料 而唔係只有椰菜花飯我諗佢係黃色嘅原因 就應該係落咗薑黃粉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)整碟飯除咗層次豐富多變 仲要炒得好夠鑊氣🙆🏻‍♀️好香口 慢慢細心咀嚼 都唔好話佢唔似炒飯呀😜-雖然佢只係由椰菜花整成 但係飽肚感十足係餐廳食飯 可以食到椰菜花飯嘅地方唔多而可以食到好食嘅 就更加係少之又少吧…不過呢碟椰菜花飯 我個人覺得係好食嘅👍🏻唯一一點係 佢底層部分有啲啲油膩 相信係好嘅油脂-我諗都無其他可以挑剔嘅地方 想健康低碳就簡佢啦用椰菜花代替一般嘅飯 卡路里大大減低 值得一試呀-
CAULIFLOWER RICE Hkd128

整碟飯除咗層次豐富多變 仲要炒得好夠鑊氣🙆🏻‍♀️
好香口 慢慢細心咀嚼 都唔好話佢唔似炒飯呀😜
雖然佢只係由椰菜花整成 但係飽肚感十足
係餐廳食飯 可以食到椰菜花飯嘅地方唔多
而可以食到好食嘅 就更加係少之又少吧…
不過呢碟椰菜花飯 我個人覺得係好食嘅👍🏻

唯一一點係 佢底層部分有啲啲油膩 相信係好嘅油脂
我諗都無其他可以挑剔嘅地方 想健康低碳就簡佢啦
用椰菜花代替一般嘅飯 卡路里大大減低 值得一試呀
2021-09-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$128 (Lunch)
2021-08-11 450 views
📍 infinity C 堅尼地城💰 人均100 吃完早餐又覺得不夠飽,於是來吃這間純素蛋糕!畢竟吃完了也覺得沒什麼負擔(心理作用)!重點推薦的依然是希臘乳酪的蛋糕!有一次同Korres合作,還送了眼霜和面霜的sample! 因為是gluten-free純素,所以口感上沒有鮮奶油的那麼軟,但是這種稍硬一點的蛋糕正是我的最愛!據說這款蛋糕還有抗氧化的功能!冰冰涼涼,清清甜甜!另外一款蛋糕,純屬看外型挑的,也挺好吃的!
📍 infinity C 堅尼地城
💰 人均100
2021-07-18 669 views
依一日自己一個走左黎堅尼地城依間café, 叫左佢地個招牌蝶豆花伯爵茶戚風蛋糕 同伯爵茶latte💙蛋糕口感好鬆軟 夾著伯爵茶忌廉 可能係因為無麩質蛋糕既關係 一個人食哂食個蛋糕都吾覺得好飽滯感😆 茶味好清新 一D都吾甜!😍另外點左杯伯爵茶latte 其實都係為左想match 返個蛋糕😂 latte 上面有D Corn Flower 令到成杯野飲好吸引! 除左外型match到個蛋糕外 味道都同蛋糕好夾! 其實價錢都吾平嫁, 但打卡同味道, 仲有個環境比我係到發左2個鍾左右都值既!🤣

2021-07-17 476 views
第一次來堅尼地城店比個職員一早喝狗,破壞一天開始心情講野完全無禮貌,仲衰過譚仔阿姐。 算啦,另一間幫襯過3次,d cake 真係好食,老闆請錯員工 ,食物無罪。坐低,叫我喜歡既earl Grey cake. 一杯coffee. Omg, 完成無earl Grey 味。 仲要好濕下。好明顯係隔夜cake. 有車真係想開車去October 只可惜要等小朋友學野,唔敢離開咁遠呢間真係唔好來喇 。 去October吧,開車4分鐘啫。 真係天同地既感覺。 如果下次再去October 呢個cake都係無earl Grey 味。 真係以後唔幫襯。 堅尼地城店,真係以後都唔洗來!除非你喜歡比人罵,同埋食無味既cake 吧!
第一次來堅尼地城店
比個職員一早喝狗,破壞一天開始心情
講野完全無禮貌,仲衰過譚仔阿姐。

坐低,叫我喜歡既earl Grey cake.
仲要好濕下。好明顯係隔夜cake.

呢間真係唔好來喇 。 去October吧,開車4分鐘啫。

堅尼地城店,真係以後都唔洗來!
除非你喜歡比人罵,同埋食無味既cake 吧!

2021-07-06 542 views
2021年7月4日 晴今日朝早同朋友係附近食個早餐, 10:30 去到餐廳冇人, 諗左一陣11:00 佢地就轉lunch menu。佢個lunch set 係包一杯black coffee or tea, 咁我同朋友都揀左茶。落單時店員同我地講因為即叫即整所以會有d 耐, 大約20 min, 咁都正常, ok 啊...點知...荼都幾香, 細細杯, 唔錯。Grilled Kagoshima Pork Chop $168, 呢個等左大約11分鐘就有, 都唔係好耐姐。但個豬超鞋又冇豬味, 同個藍莓醬又好唔夾, 得汁又冇味, 連果肉又甜甜地好奇怪。最好食係個薯蓉, 好重奶味, 但除左釢味咩味都冇Grilled Thai Style Chicken $158, 呢個耐少少, 等左 20 min, 都好正常。但一黎都冇咩擺盤可言, 青木瓜沙律又係一d 味都冇, 個雞以雞脾肉黎講佢又係煎到好鞋, 唯一好ge 係佢個皮都脆脆地, 但係佢燶左, 有陣炭燒燶味Pan-Seared Salmon $168, 呢個勁la, 等左我40 min, 但成間店得我地一枱都等咁耐我都唔知點解la..講佢個味道呢,
2021年7月4日 晴

荼都幾香, 細細杯, 唔錯。

Pan-Seared Salmon $168, 呢個勁la, 等左我40 min, 但成間店得我地一枱都等咁耐我都唔知點解la..講佢個味道呢, 個醬荷蘭醬但加左唔知, 個味奇奇怪怪咁。個魚都大件, 但冇咩味again , 不過好在佢都唔腥, 但個皮就唔脆ge。個三條蘆筍粗到呢... 煮到好淋同佢有根ge.. 似平價蘆筍黎。同佢d 裝飾用左玫瑰花瓣一d 都唔靚...好low

總括黎講我覺得呢個質素完全唔配呢個價錢, 佢唔係難食到放唔到入口但真係唔好食....
2021-07-04
2021-06-10 1967 views
久違了的二人約會,相約閨蜜Aeris到西環一聚,難得聚會,想搵一間靚的cafe,揀了素食文青cafe Infiniti C,門面以粉藍色為主調,感覺優雅,長椅、街燈,甚有歐陸風情,打卡之選,主打純素生酮無麩質飲食,好奇一試呢。大約2:00去到,以為會好多人,幸好不算太多,等了一會有位了。小小的店子,白色的磚牆、壁畫、梳化椅、柔和清雅之感,坐得舒適,玻璃窗的位子,可邊欣賞風景邊享用美食,感覺愜意。用餐時間90分鐘。介紹純素生酮飲食係咩來,太好了,因為真係唔太了解係咩來,只知健康飲食,而加可以更了解...同似乎幾岩我。餐牌,因為未食lucnh,順便係到食。餐紙巾都好靚。BLUE EARL GREY LATTE,$52,漂亮的心型拉花,以矢車菊花瓣作點綴,賣相優雅,LATTE口感順滑,有淡淡的伯爵茶香氣,唔太甜呢。LAVENDER CHAMOMILE LATTE,$44,Aeris的,賣相精緻呢。TRUFFLE MUSHROOMS RISOTTO,$148,松露蘑菇意大利飯,松露香氣十足,味道濃郁,意大利飯煙韌有咬口,每啖都口感creamy,配上溫泉蛋更豐富呢。CRAB PASTA,$168
用餐時間90分鐘。
餐牌,因為未食lucnh,順便係到食。
餐紙巾都好靚。
BLUE EARL GREY LATTE
LAVENDER CHAMOMILE LATTE
TRUFFLE MUSHROOMS RISOTTO
CRAB PASTA
CRAB PASTA,$168,蟹肉意大利麵,蟹肉份量十足,味道鮮甜,意大利麵口感軟硬適中,夠入味,鮮味可口,不俗。
來得呢到必食蛋糕,已有心水選擇,蛋糕款式都幾多,據聞唔係每款蛋糕都係純素,穩陣起見都係要返心水果件。
Signature Earl Grey Cream Cake,$72,蝶豆花伯爵茶蛋糕,招牌貨之一,賣相充滿夢幻的紫色忌廉,以蝶豆花入饌,口感綿滑,伯爵茶蛋糕及伯爵茶忌廉,有清甜的茶味,喜歡清新不甜膩的感覺,不俗。
KETO Red Forest
KETO Red Forest,$88,Aeris的,原來做緊推廣-KORRES x INFINITI C推出希臘獨有植物冰河黑松抗氧化系列,凡黑松森林希臘乳酪蛋糕一件,即可獲贈KORRES護膚品,抵!蛋糕賣相高貴,試了少許,口感細膩輕盈唔太甜,不俗。

食物有水準,環境舒適,價格合理,服務友善,見有幾間分店,下次去再去呢。
Type of Meal
Lunch
2021-06-09 569 views
-🦄INFINITI C @infiniti__c-VEGAN BOWL Hkd128Rating🌕🌕🌕🌕🌑-二訪堅尼地城分店嘅 @infiniti__c 佢哋仲未轉新餐牌 所以同我上次食嘅都一樣不過都唔緊要 因為我仲有好多嘢都未試架一早Bookmarked咗食呢個Vegan Bowl 純素啱哂我然後我又好想叫多個Bibimbap沙律又或者菇菇前菜不過店員聽到我要叫兩份嘅時候 可能都有啲嚇親😂因為兩碟加埋可能好大份會食唔晒 其實我食到的🤫不過最後 我都係聽店員講 叫住一份先🤣試吓先我次次去餐廳食嘢都叫咁多…終於有一次嚇親人😆VeganBowl好豐富呀 澱粉質方面有軟淋淋嘅南瓜南瓜唔係十分之甜 不過勝在口感好軟綿綿🎃旁邊有富豐富維他命A/C嘅彩椒 話說我都好耐無食嚕仲有平時食沙律成日都會見嘅Kale Kale真係好好食不過我就略嫌佢有啲過鹹同埋油 可能咁啱落多咗鹽椰菜花都好好食 呢個口感啱啱好 唔會好硬咬唔開不過椰菜花都係 相對於其他蔬菜係比較油膩而我最鍾意嘅就一定係炒菇菇啦 Juicy又好食😋食完呢個Bowl之後大約70%飽啦😆夠架啦始終佢都係有澱粉質 可能再叫件蛋糕會完滿啲整體來講
🦄INFINITI C @infiniti__c

整體來講 食材配搭唔錯 營養豐富又好食 讚👍🏻
期待堅尼地城分店都會快啲轉新餐牌 嚟食新嘢
2021-06-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$128 (Dinner)
2021-05-29 574 views
I have a family member who is diabetic, and I have been cutting sugar too, this place has fabulous yummy keto/low carb food that my whole family can eat! Their cakes are the best, my mother can finally enjoy a good cake for celebrations! Highly highly recommend!
Keto  cake
Keto  Pizza