狗毛的名字看起來十分俗,但其實是英國一個民謠來的,相當有意思今次放工後朋友說來吃晚飯,所以大家便準時下班了6時半來到,不是太多人,所以輕易找到位置餐廳氣氛輕鬆,相當舒適沒多久便吃飯了餐包配泰式沙律,泰式沙律味道香滑,味道一流而且味道不會太濃,值得一讚泰式生蝦沙律是大家的最愛,.生蝦相當新鮮,入口鮮甜泰式醬汁相當惹味,入口一流份量也十分大,大家吃得相當開心另外吃了一個泰式雞,雞相當大隻,雞肉香滑而鮮甜而且相當多肉,肉汁趺下菜裡更有味道大家傾計吃飯十分高興,下次會再來

今次放工後朋友說來吃晚飯,所以大家便準時下班了

6時半來到,不是太多人,所以輕易找到位置

餐廳氣氛輕鬆,相當舒適

沒多久便吃飯了

餐包配泰式沙律,泰式沙律味道香滑,味道一流

而且味道不會太濃,值得一讚

泰式生蝦沙律是大家的最愛,.生蝦相當新鮮,入口鮮甜

泰式醬汁相當惹味,入口一流

份量也十分大,大家吃得相當開心

另外吃了一個泰式雞,雞相當大隻,雞肉香滑而鮮甜

而且相當多肉,肉汁趺下菜裡更有味道

大家傾計吃飯十分高興,下次會再來
2017-10-27 278 views
以前細個一星期會黎蘭桂芳幾晚,不過人大左,就算你想黎,朋友都未必陪你癲咁岩中秋之後有假期,成晚好耐無見既朋友,決定出黎再戰江湖不過發現原來好多我地以前去既地方都轉曬,時代變左LU最後去左間BAR飲野,飲到12點,跟住有朋友話肚餓,想去食野已經甘唔多3點,所以得返選擇唔多,最後黎左依間餐廳泰式魚肉餅,大家都想食小食,所以叫左依個魚肉餅肉餅酸辣夠味,每人一舊好快清曬味道真係唔錯另外叫左一條魚,上面好多青瓜,所以好夠鮮味,好新鮮入口都有小小酸酸地既味道魚肉都幾多,不過小心有骨,大家都醉醉地另外每人飲左一杯MOCKTAIL解喝,幾大杯唔多冰,味道都唔差癲完一晚,又係時候休息下LU
咁岩中秋之後有假期,成晚好耐無見既朋友,決定出黎再戰江湖

不過發現原來好多我地以前去既地方都轉曬,時代變左LU
已經甘唔多3點,所以得返選擇唔多,最後黎左依間餐廳

泰式魚肉餅,大家都想食小食,所以叫左依個魚肉餅
肉餅酸辣夠味,每人一舊好快清曬
味道真係唔錯

另外叫左一條魚,上面好多青瓜,所以好夠鮮味,好新鮮
入口都有小小酸酸地既味道

魚肉都幾多,不過小心有骨,大家都醉醉地

癲完一晚,又係時候休息下LU
2017-10-17 317 views
朋友生日,今年我地2個人沒有華麗加叫好多野食既餐廳反而想靜靜地飲杯野,食小小簡單晚餐,可能年紀大啦上網睇過好多地方,有D飲野太嘈,有D野食太貴,最後選左依間Infinity Thai Restaurant & Bar,感覺會適合我地多D黎到果然無估錯,地方比較簡單,唔算太多人,食野飲野都唔錯食左個喇沙,喇沙唔算好喇,但個味好出蝦肉好新鮮,點小小湯會好食D一定要趁熱食,凍左會唔好食泰式既魚味道會偏辣小小,不過我地2個都係愛辣之人,所以絕對無問題魚肉好滑,較得時間岩岩好而且夠曬大條,好肥美食完飯慢慢係度傾計,依度唔會催人,時間好美好
朋友生日,今年我地2個人沒有華麗加叫好多野食既餐廳
反而想靜靜地飲杯野,食小小簡單晚餐,可能年紀大啦

黎到果然無估錯,地方比較簡單,唔算太多人,食野飲野都唔錯

食左個喇沙,喇沙唔算好喇,但個味好出
蝦肉好新鮮,點小小湯會好食D
一定要趁熱食,凍左會唔好食

魚肉好滑,較得時間岩岩好

而且夠曬大條,好肥美
食完飯慢慢係度傾計,依度唔會催人,時間好美好
2017-10-15 291 views
朋友去左中環見工,之後我黎接佢,傾下見成點今時今日搵既工都係人工好低,真係好慘,可能要做D好專業既工先得啦之後去左中環D餐廳食野,我BOOK左依間Infinity Thai Restaurant & Bar,佢係尖沙咀既狗毛延續版依度同敉咀唔同,依間係專食泰菜既首先食左個酸辣豬頸肉,豬頸肉都OK,不過中式煮法會肉味出D,但加左酸辣汁好食好多好有泰國風味,感覺唔錯而且都幾大份下,性價比幾高泰式豬手好大隻,大過拳頭食落炸得幾香幾脆,肉汁係咁流出黎而且肉既部份比較多,唔係得個樣點埋醬汁仲好食2個人黎食都夠飽,飲多杯野岩岩好
朋友去左中環見工,之後我黎接佢,傾下見成點
依度同敉咀唔同,依間係專食泰菜既

好有泰國風味,感覺唔錯

而且都幾大份下,性價比幾高

泰式豬手好大隻,大過拳頭

食落炸得幾香幾脆,肉汁係咁流出黎
而且肉既部份比較多,唔係得個樣
點埋醬汁仲好食
2個人黎食都夠飽,飲多杯野岩岩好
2017-10-13 242 views
放工同朋友去左蘭桂芳飲野,大家都為公司好勞累,好多野傾,返工真係辛苦,見親面都有傾唔完既話題傾到8點左右開始肚餓,跟住我地就轉場去食D野去左依間  Infinity Thai Restaurant & Bar,出名食泰菜不過有左啤酒係肚,大家都係食小小小食好D,再食大餐會好肥                    依度有得玩GAME,泰菜加酒吧都係一個唔錯既選擇,仲有得玩飛驃首先食左個泰式酸辣沙律,沙律菜好新鮮,好FRESH加埋泰式辣醬仲惹味佢另外D鮮蝦都好夠鮮味,好好食                            泰式菜都整個類似HIGHTEA咁,好得意頂層係糕點,唔太甜,幾好味中間係酸辣雞腳,酸酸辣辣都幾好味底部係三文魚意粉,三文魚小小乾身,但泰式做法就係依種意粉都好夠汁,份量OK夠2人飽,好滿足  Infinity Thai Restaurant & Bar                                中環蘭桂坊8-11號昌隆大廈3樓

傾到8點左右開始肚餓,跟住我地就轉場去食D野

不過有左啤酒係肚,大家都係食小小小食好D,再食大餐會好肥

首先食左個泰式酸辣沙律,沙律菜好新鮮,好FRESH

加埋泰式辣醬仲惹味

佢另外D鮮蝦都好夠鮮味,好好食

泰式菜都整個類似HIGHTEA咁,好得意

頂層係糕點,唔太甜,幾好味

中間係酸辣雞腳,酸酸辣辣都幾好味

底部係三文魚意粉,三文魚小小乾身,但泰式做法就係依種

意粉都好夠汁,份量OK夠2人飽,好滿足

2017-10-09 204 views
朋友係泰國菜忠實FANS,自然唔會錯過任何地方既泰菜,今次同佢去左蘭桂芳一間新開既泰國餐廳依間餐廳開左3個月左右,都仲算係新餐廳,聽黎過既朋友講,口評都唔差夜晚8點黎到,無BOOK位都入得,幾方便餐廳幾大下,空間感十足侍應男人為主,都幾NICE首先食左個胡椒炒蟹,個蟹好大隻,外型唔差影相效果幾好蟹肉好新鮮,好夠味但又唔會太咸,肉既份量都幾多,唔會太瘦2個人食岩岩好泰式鮮蝦又係一樣好吸引既食物,新鮮蝦肉配上泰式醬汁,令人諗起泰國既味道一碟好大盤,好多隻,鮮味十足點小小醬汁會惹味D,但點太多會遮曬D味,要留意下另外飲左D COCKTAIL,都幾抵飲唔太貴下次會再黎Infinity Thai Restaurant & Bar 狗毛中環蘭桂坊8-11號昌隆大廈3樓

夜晚8點黎到,無BOOK位都入得,幾方便

餐廳幾大下,空間感十足

侍應男人為主,都幾NICE

首先食左個胡椒炒蟹,個蟹好大隻,外型唔差

影相效果幾好

蟹肉好新鮮,好夠味但又唔會太咸,肉既份量都幾多,唔會太瘦

2個人食岩岩好

一碟好大盤,好多隻,鮮味十足

點小小醬汁會惹味D,但點太多會遮曬D味,要留意下

另外飲左D COCKTAIL,都幾抵飲唔太貴

下次會再黎

2017-10-04 206 views
今日放工同同事去食飯,同事訂左位,話有間餐廳唔錯依位同事之前試過帶我地去食飯,不過伏伏地,所以唔係好信得過不過今次大家就跟多佢一次啦去左依間泰國餐,個VIEW OK4個人去,大家都係飲野多,最有特式都係依個醬汁蟹泰式醬汁好夠味,味道好特別個賣相都好靚,好大隻食落入面都有好多蟹肉,蟹肉好新鮮好滑而且無雪味,証明係新鮮貨醬汁真係好特別,唔會好傑身,但又好濃味,值得一讚份量夠曬大,4個人食,再加D飯,已經好夠飽另外飲左幾杯野,又一晚Infinity Thai Restaurant & Bar中環蘭桂坊8-11號昌隆大廈3樓
今日放工同同事去食飯,同事訂左位,話有間餐廳唔錯

依位同事之前試過帶我地去食飯,不過伏伏地,所以唔係好信得過

不過今次大家就跟多佢一次啦

去左依間泰國餐,個VIEW OK

4個人去,大家都係飲野多,最有特式都係依個醬汁蟹

泰式醬汁好夠味,味道好特別
個賣相都好靚,好大隻

食落入面都有好多蟹肉,蟹肉好新鮮好滑
而且無雪味,証明係新鮮貨

醬汁真係好特別,唔會好傑身,但又好濃味,值得一讚

份量夠曬大,4個人食,再加D飯,已經好夠飽

另外飲左幾杯野,又一晚

2017-10-02 159 views
上星期5下晏要見客,客人想係餐廳傾計,因為輕鬆D,所以就去左公司附近既酒吧蘭桂芳當然唔係間間都咁早開,不過依間泰式泰國酒吧餐廳差唔多開足全日,幾方便今次都係第一次黎食野,唔知感覺點呢下午有午餐,泰式串燒炒飯,串燒唔太辣,幾好味炒飯唔會好油,飯底幾香,而且幾大份,食完已經飽飽地側邊D配菜都幾新鮮食完之後飲左D COCKTAIL,COCKTAIL又係全日都有COCKTAIL唔會好重酒味,相反果味濃D,幾鮮喝由於都傾左幾耐,我另外叫左個芒果汁,芒果味好香,而且唔會加太多冰,可以慢慢飲下次黎試下晚餐先Infinity Thai Restaurant & Bar狗毛3中環蘭桂坊8-11號昌隆大廈3樓
今次都係第一次黎食野,唔知感覺點呢

下午有午餐,泰式串燒炒飯,串燒唔太辣,幾好味

炒飯唔會好油,飯底幾香,而且幾大份,食完已經飽飽地

側邊D配菜都幾新鮮

COCKTAIL唔會好重酒味,相反果味濃D,幾鮮喝

下次黎試下晚餐先

2017-09-29 167 views
這個星期跟朋友來到蘭桂芳這家開張不久的泰國餐廳慶祝生日朋友是泰國餐的超級粉絲,超喜歡吃泰國菜的坐下不久便瘋狂點東西吃                    '燒雞是即叫即烤的,客人可戴上手套,以手撕雞的形式按個人喜好慢慢撕下來吃雞肉肉質非常嫩滑,外皮燒至金黃色,又沒有燒至燒焦且能有效鎖住肉汁,火喉控制得剛剛好旁邊還有2款醬汁選擇,一款是雞醬另一款是泰式香草汁🌿以後者的醬汁較為特別,相信是自家製的底下的蔬菜也是不容忽視的,當撕開雞肉時,肉汁會流向底部的蔬菜中,吸收肉汁的鮮味,吃上來更加好吃 泰式拼盤($148)春卷、蝦餅、魚餅、香葉包雞、雞塊 拼盤內應有盡有,小食類單點和最人氣的食物都幾乎在拼盤中出現     店名:Infinity Thai Restaurant & Bar 狗毛地址:中環蘭桂坊8-11號昌隆大廈3樓
這個星期跟朋友來到蘭桂芳這家開張不久的泰國餐廳慶祝生日

朋友是泰國餐的超級粉絲,超喜歡吃泰國菜的

坐下不久便瘋狂點東西吃

地址:中環蘭桂坊8-11號昌隆大廈3樓
香港首選「浦場」蘭桂芳,其實除了有酒吧,更一直包籮很多美味食肆。筆者是日找到了一間算新開的泰國菜,內裏更安設了電子飛鏢機、美式桌球等,供食客邊玩邊飲邊食!電梯一出,門面金光襯托起店名「狗毛」十分搶眼。電子飛鏢機-這裡是鳳凰機。美式桌球枱,立即手癢想玩一玩。店面環境寬敞舒適,昏黃的燈光令氣氛更迷人。燒牛肉沙律 $108沙律點選了較少見的燒牛肉沙律,想不到牛肉份量很多!而且燒得很惹味,生菜吸收了牛肉汁亦非常美味,吃到停不了口!泰式拼盤 $148泰式拼盤由左上方起順時針有香葉包雞、雞塊、魚餅、春卷、蝦餅,香葉包雞雞肉嫰滑,雞塊是棋子的形狀,置於魚餅上,有點像麥樂雞,蝦餅是筆者的最愛!十分彈牙鮮美!Virgin Colada $59友人點選的,筆者無特別喜好,友人覺得好喝。Blueberry Lemonade  $69筆者點選的,這兩杯Mocktails都是沙冰,兩杯都很細溝,筆者的一杯帶微酸,頗為開胃。大蝦金邊粉 $148餐廳細心地將調味粉放於碟邊,分別為砂糖、花生粉及七味粉,讓食客自行調節喜好的味道。筆者怕辣,初時只混入了砂糖和花生粉,已經很美味,但因店員建議故嘗試了加入了一點辣粉,結果令

電梯一出,門面金光襯托起店名「狗毛」十分搶眼。

電子飛鏢機-這裡是鳳凰機。

美式桌球枱,立即手癢想玩一玩。

店面環境寬敞舒適,昏黃的燈光令氣氛更迷人。

燒牛肉沙律 $108
燒牛肉沙律

泰式拼盤 $148

泰式拼盤

Virgin Colada $59
友人點選的,筆者無特別喜好,友人覺得好喝。
Virgin Colada

Blueberry Lemonade  $69
Blueberry Lemonade

大蝦金邊粉 $148
餐廳細心地將調味粉放於碟邊,分別為砂糖、花生粉及七味粉,讓食客自行調節喜好的味道。筆者怕辣,初時只混入了砂糖和花生粉,已經很美味,但因店員建議故嘗試了加入了一點辣粉,結果令人驚喜!辣粉將金邊粉整體提味,令其更惹味,而且不會太辣,亦未有搶味,整體配合得很美味。
大蝦金邊粉

金邊粉以蛋絲包裹住,十分精緻,拌勻後蛋絲亦增添了金邊粉的甜度。大蝦以BBQ方式烹調,較乾身而且更鮮。
燒牛肉沙律
泰式拼盤
2017-09-25 1904 views
這個星期跟朋友來到蘭桂芳這家開張不久的泰國餐廳慶祝生日朋友是泰國餐的超級粉絲,超喜歡吃泰國菜的坐下不久便瘋狂點東西吃'燒雞是即叫即烤的,客人可戴上手套,以手撕雞的形式按個人喜好慢慢撕下來吃雞肉肉質非常嫩滑,外皮燒至金黃色,又沒有燒至燒焦且能有效鎖住肉汁,火喉控制得剛剛好旁邊還有2款醬汁選擇,一款是雞醬另一款是泰式香草汁🌿以後者的醬汁較為特別,相信是自家製的底下的蔬菜也是不容忽視的,當撕開雞肉時,肉汁會流向底部的蔬菜中,吸收肉汁的鮮味,吃上來更加好吃泰式拼盤($148)春卷、蝦餅、魚餅、香葉包雞、雞塊 拼盤內應有盡有,小食類單點和最人氣的食物都幾乎在拼盤中出現店名:Infinity Thai Restaurant & Bar 狗毛地址:中環蘭桂坊8-11號昌隆大廈3樓
這個星期跟朋友來到蘭桂芳這家開張不久的泰國餐廳慶祝生日

朋友是泰國餐的超級粉絲,超喜歡吃泰國菜的

坐下不久便瘋狂點東西吃

2017-09-21 112 views
放工要去見客,無野慘得過係咁,見客見到8點左右,終於走得之後約左朋友去食飯,去左蘭桂芳,因為近我放工朋友都係夜班一族,所以9點食野岩岩好食左個泰式雞,又肥美又大隻,好吸引雞肉好滑,好多汁,但又唔會好多油同好肥D雞汁趺左落去下面椰菜,梛菜就會好夠味粉絲蝦沙律($128)平日客人大多都是點柚子沙律、木瓜沙律等傳統沙律。今次店員推介我們粉絲蝦沙律同樣夠地道,味道同樣夠曬正宗。 香香辣辣的沙律配上粉絲、洋蔥、蘿蔔,和其他香葉等撈成,味道香辣而開胃,蝦肉爽口彈牙,粉絲嫩滑惹味,很開胃呢食完飲左杯野,之後先返屋企店名:Infinity Thai Restaurant & Bar 狗毛地址:中環蘭桂坊8-11號昌隆大廈3樓
放工要去見客,無野慘得過係咁,見客見到8點左右,終於走得
之後約左朋友去食飯,去左蘭桂芳,因為近我放工

朋友都係夜班一族,所以9點食野岩岩好

食左個泰式雞,又肥美又大隻,好吸引

雞肉好滑,好多汁,但又唔會好多油同好肥

D雞汁趺左落去下面椰菜,梛菜就會好夠味

粉絲蝦沙律($128)

食完飲左杯野,之後先返屋企

2017-09-08 162 views
girls night前早左到蘭桂坊,同個fd無無聊聊想搵d嘢食先。兩個一邊講一邊行到比較入,見到棟商廈門口有間xx食泰國菜,即管上去睇下。上到去,環境好新淨、有飛鏢、最surprised竟然有桌球臺!即刻覺得個個場環境好chill,有嘢食之餘都可以玩!由於太肚餓關係,唔記得影張桌球臺。哈天氣咁熱,我叫左杯mango paradise,由於怕太甜,叫左小糖,好芒果,杯slush真係真材實料!想食個沙律,staff介紹我地叫個泰式青瓜沙律。staff話d青瓜真係新鮮從泰國運黎,特別清爽。再黎我地叫左串燒,牛豬雞,燒得啱啱好,夠晒香,個醬又唔會太辣。難得連雞肉都燒得啱啱好,d肉唔鞋。主菜叫左個大蝦pad thai。兩只大蝦用左d醬油煮過,特別香,蝦都夠大。成蝶pad thai個樣真係好吸引,即刻夾左d食,d粉味道唔會太甜,夾埋d蛋絲,辣椒絲,好野味。蝶邊都好細心咁配左辣椒同糖,加埋一齊食果然唔同d。值得一試!臨走前見到原來佢地有舉辦桌球比賽,鍾意玩既朋友可以得閒上去練下同朋友飲返兩杯chill下!

2K
2017-08-28 8866 views
打風過後的星期天,整天下著雨,心情悶悶不樂,決定出外逛逛,順便吃晚餐。 走到蘭桂芳,看到昌隆大廈樓下掛著狗毛的易拉架,原來是吃泰菜的餐廳,決定上去試試。 餐廳環境很大,甫進店便被那大大的桌球桌吸引著,還有喝酒人士最愛的枱,還有飛鏢機,絕對適合一大班人來玩。 不過,不玩也沒關係,這晚來到只想靜靜坐下,吃個晚餐。 粉絲蝦沙律($128) 平日客人大多都是點柚子沙律、木瓜沙律等傳統沙律。今次店員推介我們粉絲蝦沙律同樣夠地道,味道同樣夠曬正宗。 香香辣辣的沙律配上粉絲、洋蔥、蘿蔔和其他香葉等撈成的,味道香辣而開胃,蝦肉爽口彈牙,粉絲嫩滑惹味,很開胃呢! 泰式拼盤($148) 春卷、蝦餅、魚餅、香葉包雞、雞塊 拼盤內真的應有盡有,小食類單點和最人氣的食物都幾乎在拼盤中出現。 春卷 炸春卷一份有6件,夾著木耳、粉絲、蘿蔔、椰菜等配料,味道很好! 蝦餅 一份有6塊,蝦膠彈牙,鮮味十足! 魚餅、雞塊 魚餅香味十足,雞塊夠厚身,味道又好吃! 香葉包雞 香葉味道充分滲透燒雞內,非常香口。 特式燒雞($198) 最後點

不過,不玩也沒關係,這晚來到只想靜靜坐下,吃個晚餐。

粉絲蝦沙律($128)

春卷

蝦餅

一份有6塊,蝦膠彈牙,鮮味十足!

魚餅、雞塊

魚餅香味十足,雞塊夠厚身,味道又好吃!

香葉包雞
香葉味道充分滲透燒雞內,非常香口。

特式燒雞($198)

最後點了個特式燒雞,燒雞是原隻奉上的,以這個價錢可以吃到原隻燒雞實在非常划算呢! 燒雞是即叫即燒的,燒好的烤雞會放在碟子的中間位置,客人可戴上手套,以手撕雞的形式按個人喜好慢慢撕下來吃!

雞肉肉質非常嫩滑,外皮燒至金黃色,又沒有燒至燒焦且能有效鎖住肉汁,火喉控制得剛剛好。

旁邊還有2款醬汁選擇,一款是雞醬,另一款是泰式香草汁,以後者的醬汁較為特別,相信是自家製的。

底下的蔬菜也是不容忽視的,當撕開雞肉時,肉汁會流向底部的蔬菜中,吸收肉汁的鮮味,吃上來更加好吃!

Mocktail - Blueberry Lemonade ($69)

用上藍莓和提子打成得沙冰,賣相吸睛,冰涼可口,酸酸甜甜,味道很好!

Cocktail - Cosmopolitan ($53)

加入了少許酒精的Cosmopolitan , 味道酸酸甜甜,很像在喝果汁呢!

飯後,店員友善地送上飯後甜品,是椰汁大菜糕和椰汁西米糕,椰汁味道香濃,2款都很喜歡。

餐廳告訴我們甜品menu還在改良中,稍後就可以給客人自己點選喜愛的甜品。 總括而言,餐廳無論是環境、服務,甚至食物都是高水準的,了解下還得知廚師是正宗泰國人主理,難怪味道相當正宗呢!

2017-08-27
2017-08-26 99 views
在蘭桂方附近, 其實有不少的樓上清吧, 食物質素不錯, 價錢也不貴的餐廳這杯叫PINKY FOOT, 非常REFRESHING, 甜中有酸的感覺非常夏天, 應該加入菠蘿, 橙, 柚子汁, 這果汁大雜燴非常夾!菠蘿炒飯就是非常傳統的一款主菜了, 腰果, 肉鬆, 蝦肉魷魚都有, 而且菠蘿肉十分出色, 酸甜帶肉汁加入炒飯非常開胃花生醬配任何串燒都一定無得輸, 牛豬雞各一, 各串都肥美JUICY味道洽到好處, 彈牙軟稔十分好吃