2019-08-17 147 views
平時見鐵牛午市都好多人食,見咁耐無食,一於再食~午市套餐都有10幾款選擇,有飯有面咁~主要都係啲香酥排骨、鹽酥雞肉同牛肉等等既不同配搭~我今次揀左「滷肉香酥排骨便當」,香酥排骨都幾大塊,其實即係炸豬扒,有預先切開一條條,幾細心~但其實味道麻麻,炸得有啲乾!啲配菜都唔吸引,無咩點食⋯⋯個滷肉飯啲滷肉份量都okay,味道都夠味,可惜太肥喇,好多肥膏,唔太健康!跟餐加$9有凍珍珠奶茶,但味道一般,珍珠唔q彈,作為一間台式餐廳,呢杯珍珠奶茶唔合格!
平時見鐵牛午市都好多人食,見咁耐無食,一於再食~

滷肉香酥排骨便當

凍珍珠奶茶
2019-08-10 263 views
本身係想食爭鮮但實在太多人排隊 朋友唔想等🤣 所以就揀左隔離既台灣牛肉麵 要人齊先可以入座餐牌設計得好有心思好colorful 好多圖片參考好吸引🤩 餐廳就半自助形式 係點菜紙mark完之後出cashier俾錢 之後待應會送上台招牌紅燒牛肉麵 $63(好味指數: 😋😋😋)紅燒湯底比較鹹 牛肉都嫩同腍 但麵質唔夠Q彈偏腍 略為遜色鹽酥小拼盤 $48(好味指數: 😋😋)有鹽酥雞 梅子蕃薯 鹽酥花枝丸 不過炸得太乾身 雞肉好"鞋"口 蕃薯唔熱仲腍晒 花枝丸無花枝味😥麻醬乾拌麵(小碗) $36(好味指數: 😋😋😋)麻醬都夠多足夠拎每條麵條都沾上麻醬 味道不過不失整體來說 味道一般 價錢都唔算貴 餐廳都算坐得舒服(為最高)整體食物質素: 性價比: 推薦指數:

招牌紅燒牛肉麵

招牌紅燒牛肉麵 $63
(好味指數: 😋😋😋)
紅燒湯底比較鹹 牛肉都嫩同腍 但麵質唔夠Q彈偏腍 略為遜色

鹽酥小拼盤

鹽酥小拼盤 $48
(好味指數: 😋😋)

麻醬乾拌麵

麻醬乾拌麵(小碗) $36
(好味指數: 😋😋😋)
麻醬都夠多足夠拎每條麵條都沾上麻醬 味道不過不失

整體來說 味道一般 價錢都唔算貴 餐廳都算坐得舒服

為最高)
整體食物質素:

性價比:

推薦指數:

2019-08-03 1785 views
香港不乏台式餐廳,但更多的是「港式口味」台灣料理,尤其是正宗牛肉麵更是寥寥無幾。據說鐵牛班底均是台灣人,感覺上食物質素較有保證,而且身邊不少朋友都曾向我推薦,所以不時亦會光顧一下;晚市人流較中午多,雖然排隊人數眾多但等候時間不長。餐牌選擇多元化,湯麵拌麵都一應俱全,另外亦有多款小食及飲品,令人眼花繚亂。入座後需自行填寫點菜紙然後到收銀處付款,等候餐點送上。肉燥小茄子 ($36)小茄子煮得軟腍但不至過分糊爛,加上肉燥簡單卻滋味。魚酥皮蛋豆腐 ($36)皮蛋豆腐幾乎是每間台式餐廳都有的一道前菜,成本低且製作方便快捷,只需將現成豆腐加上皮蛋、肉鬆或魚酥以及醬汁,毋須加工或烹調經已完成,所以亦難以有何驚喜可言,而這份皮蛋豆腐的醬汁實在太鹹。好芝味芝士鹽酥雞 ($45)鹽酥雞炸得金黃酥脆,加上大量芝士醬濃郁可口,但受醬汁影響鹽酥雞軟化速度亦較快。香滷滑牛筋 ($49)牛筋煮得軟中帶韌,口感略黏並富膠質,但實際份量不多,底下大部分均為生菜。招牌紅燒牛肉麵 ($63)牛肉麵配上數件牛腱肉,肉質軟腍鬆化;湯底帶淡淡藥材味但鹹度偏高,麵質偏軟不夠煙韌。紅燒牛筋腩麵 ($63)相對之下個人認為牛筋腩較為出

肉燥小茄子 ($36)
肉燥小茄子
小茄子煮得軟腍但不至過分糊爛,加上肉燥簡單卻滋味。

魚酥皮蛋豆腐 ($36)
魚酥皮蛋豆腐

好芝味芝士鹽酥雞 ($45)
好芝味芝士鹽酥雞

香滷滑牛筋 ($49)
香滷滑牛筋

招牌紅燒牛肉麵 ($63)
招牌紅燒牛肉麵

紅燒牛筋腩麵 ($63)
紅燒牛筋腩麵
相對之下個人認為牛筋腩較為出色,肥瘦均稱入口豐腴,但牛筋似乎較單點前菜遜色,口感稍軟不及前者煙韌富彈性。

個人心中的牛肉麵之冠非台北林東芳莫屬,在香港實在難以覓得青出於藍的一間,而鐵牛固然談不上出類拔萃,口味似乎仍偏向港式而非正宗台灣風味,但勝在選擇多元化而且價格相宜,仍是我不時滿足牛肉麵癮的選擇之一。
$140 (Dinner)
2019-08-02 185 views
間唔中都會去鐵牛食翻個下午茶,貪佢都幾平,30幾蚊暫時醫下肚都ok。主食會嗌肉躁飯,有少少略嫌太少肉躁,唔夠撈哂碗飯。而小食就會嗌台灣腸,鹽酥雞同埋牛肚絲。台灣腸細細條過下口癮唔錯。鹽酥雞有3-4舊又冇炸得太乾都唔錯。牛肚絲寫就話係麻辣,但其實得少少辣同埋冇麻,但好在都送到下飯。野飲要加9蚊先飲到珍珠奶茶。不過記得要嗌半糖,如果唔係就好甜der。如果行行下街想坐底食野嘅個覺得係唔錯,平平地又食到唔同台式小食。
2019-08-01 128 views
位於旺中地庫既鐵牛如果行街行到攰諗唔到想食咩簡簡單單可以黎鐵牛叫碗麵叫咗個牛肉麵佢個湯都有牛肉味唔會有牛羶味 另外個過牛 唔會好韌炆得好琳 朋友叫個碗乾撈麵都可以啦都比較多人食可能行完街比較就腳啦價錢唔貴都合理
位於旺中地庫既鐵牛

朋友叫個碗乾撈麵都可以啦

都比較多人食可能行完街比較就腳啦
價錢唔貴都合理

2019-07-28 141 views
鐵牛 - 隨心下午的好選擇經旺角的星期日下午,到處都是滿滿人流,但好在鐵牛唔需要點排隊,下單及上菜都快既,算係旺角區既一個唔錯既選擇!Total order左3樣野,自己tick 完出counter 比錢。首先係紅燒牛腩配黃金地瓜飯($64) ,蕃薯飯係健康之選,蕃薯亦都有少少甜味,又可以夾到牛腩既味道。而牛腩唔油膩,都有少少嫩,算係唔錯!只係3個小菜一般般啦!然後係鮮蕃茄鹽酥雞新竹米粉($66) ,米粉好大份抵食,蕃茄湯都甜甜地既。 鹽酥雞比想像中滑wor, 又香口唔會太咸。熱焦糖珍珠奶茶($18), 呢個唔抵飲,味道唔太好。整體黎講食物比飲品好!環境方面都係逼,要搭台,但地點就腳,旺角黎講都ok la!
鐵牛 - 隨心下午的好選擇

熱焦糖珍珠奶茶($18), 呢個唔抵飲,味道唔太好。

整體黎講食物比飲品好!

環境方面都係逼,要搭台,但地點就腳,旺角黎講都ok la!
紅燒牛腩配黃金地瓜飯
鮮蕃茄鹽酥雞會新竹米粉
2019-07-28
$80 (Lunch)
紅燒牛腩配黃金地瓜飯
鮮蕃茄鹽酥雞會新竹米粉
  • 鮮蕃茄鹽酥雞麵
2019-07-27 150 views
今日與友人吃飯,忽發其想想吃台灣菜,見鐵牛在區內的評分也算高,便去試試。晚餐時間也滿座的,幸好不用等太久便可以進去了。 我們叫了餐廳推介的逢甲鹽酥雞、奮起湖燒雞腿扒便當、紅燒牛肉麵及珍珠奶茶。紅燒牛肉麵($63):牛肉的肉質剛好,不會太難咬開,也頗大舊。麵條是用台灣的粗麵,入口彈牙,味道不錯。逢甲鹽酥雞($38):鹽酥雞的皮不太厚,也不太薄,但可惜略嫌太硬,不夠鬆脆,雞沒有骨,酸辣的醬汁配搭炸雞也算不錯。奮起湖燒雞腿扒便當($62)便當十分豐富,有一大碗的滷肉飯,一大塊雞腿扒,及三個配菜,滷肉飯上面的肉燥不算多,但肉燥也算好味。雞肉肉質鮮嫩,大份抵食。珍珠奶茶:最令人失望,珍珠中間太實,奶茶味道也是一般。
晚餐時間也滿座的,幸好不用等太久便可以進去了。

紅燒牛肉麵

逢甲鹽酥雞

奮起湖燒雞腿扒便當($62)
奮起湖燒雞腿扒便當

珍珠奶茶:最令人失望,珍珠中間太實,奶茶味道也是一般。
紅燒牛肉麵
奮起湖燒雞腿扒便當
2019-07-24 109 views
一個人離食下午茶,叫咗一個紅燒牛肉麵$60,上網見好多食評話好好食,所以試吓。上菜都算快,但我覺得高估左佢,雖然面口感唔錯,但係湯太鹹,而且唔係好啱我口味,普普通通,都係試吓一次就好😂

2019-07-24 98 views
記得第一次吃這間店是公司同事介紹,因為我不吃牛,所以一直放錯重點,以為牛是主角,一直沒有光顧,直到有一天滂沱大雨,又不想到處走,同事又提意這家,而且説出重點,台灣野,有其他野食(又不早點説),那好吧,即管試試我第一次是吃鹽酥雞肉燥飯,當時感覺不錯👍🏻,比想像中好。第二次也點同一個餐,感覺有點點退步,還可以的。第三次,媽媽想吃台灣野,就帶父母星期六下午試一下。星期六下午是沒有下午茶餐,難怪人很少,只有3,4檯人,附近的餐廳是9成滿人,因母親想吃,就由她吧😂我們點了三樣加2杯珍🐷奶茶我又是點了鹽酥雞肉燥飯鹽酥雞中規中矩肉燥飯,慘了😭,很失望,味覺淡淡的,而且飯有點爛,不好吃👎🏻,必定是一生中最難吃的三甲肉燥飯之一,同之前兩次好唔同父親👨🏻好像是吃豬扒麵?唔太記得,佢評語就係咁嘅價錢,CP值很低老豆居然識CP值,我笑了一笑,他黑面🌚母親👩 牛根腩麵,初時大致感覺可以,母親飲食習慣是先苦後甜,所以先吃所有麵後才吃牛,但吃了牛根之後,又爆了一句,仲un過我條命😂,眼見咬了一分鐘都完全咬唔開,之後又講咗句,仲乜帶我食啲咁嘅嘢,我無言。。。。。。😬總括來說,暫時不會再光顧
(又不早點説),那好吧,即管試試

我第一次是吃鹽酥雞肉燥飯,當時感覺不錯👍🏻,比想像中好。
第二次也點同一個餐,感覺有點點退步,還可以的。

我們點了三樣加2杯珍🐷奶茶

我又是點了鹽酥雞肉燥飯
鹽酥雞中規中矩
肉燥飯,

老豆居然識CP值,我笑了一笑,他黑面🌚

總括來說,暫時不會再光顧

鹽酥雞肉操飯
2019-07-21 67 views
台灣來的牛肉麵怎能不試試上來的時候看到麵在冒煙!合格!吃麵就是要熱熱的吃呀☺️先喝一口湯,嗯....醬油的味道強烈藥材的味道,好像只有一點點蔥燒的味道,一些些整體湯體的味道以香港來說合格,答案不到非常好吃麵一口氣吃下發現,哇!也煮太軟了吧有點相士日本的拉麵捲麵蛋麵體太軟在熱湯裡面泡到最後就更軟爛了,不合格!!肉的部分非常軟爛,是我喜歡的口感,油質的部分也都有去掉不會太油膩,棒棒!但吃到最後可能迎合香港人的口味有點太鹹,我怕洗腎啊啊啊啊紅茶我點了小糖,但還是好甜啊啊啊,可能是因為香港人重鹹重甜吧!但茶的味道不差,值得點來喝看看,有台灣的味道😬
台灣來的牛肉麵怎能不試試

上來的時候看到麵在冒煙!合格!
吃麵就是要熱熱的吃呀☺️

先喝一口湯,嗯....醬油的味道強烈
藥材的味道,好像只有一點點
蔥燒的味道,一些些
整體湯體的味道以香港來說合格,答案不到非常好吃

麵一口氣吃下發現,哇!也煮太軟了吧

但吃到最後可能迎合香港人的口味有點太鹹,我怕洗腎啊啊啊啊

招牌牛肉麵與紅茶
2019-07-20 52 views
今日心血來潮想食台灣野😃一嚟就叫咗個番茄湯牛肉麵,首先講下佢個湯底,非常濃番茄味。牛肉非常入味,而且份量都好足夠至於個麵,軟硬適中,非常美味。另外叫左個珍惜奶茶,真係好大杯,好低飲,又唔會過甜😋總括嚟講,撇除要排隊,呢度絕對係一間好選擇😋
今日心血來潮想食台灣野😃
一嚟就叫咗個番茄湯牛肉麵,首先講下佢個湯底,非常濃番茄味。
牛肉非常入味,而且份量都好足夠
至於個麵,軟硬適中,非常美味。

另外叫左個珍惜奶茶,真係好大杯,好低飲,又唔會過甜😋

總括嚟講,撇除要排隊,呢度絕對係一間好選擇😋
  • 招牌牛肉麵
  • 珍珠奶茶
2019-07-20 106 views
是日行經旺角 好多年冇落過旺角中心地庫今日一落發現地庫都多連鎖食舖有意粉屋 大家樂 越棧 近近地又就腳 就試下呢間主打台灣食物嘅鐵牛叫咗個價值$36嘅自選下午茶有一個滷肉飯自選三款小食加杯熱飲 都幾抵食加杯凍珍珠奶茶都係$10以內嘅事但成碗飯只有一舊偏肥豬肉 其他有啲配料睇落去似豬肉但原來係類似蔘嘅野 相信係較個汁嘅材料有啲失望🤦🏻‍♀️ 如果多返啲肉就好朋友叫咗個台式麻辣牛肚牛筋麵不過不失 快餐味道 唔太抵食個人覺得唔係好台式味道 似大陸麻辣味多啲😂😂😂
是日行經旺角 好多年冇落過旺角中心地庫

似大陸麻辣味多啲😂😂😂

台式麻辣牛肚牛筋湯面
自選下午茶
2019-07-03 248 views
行行下旺角肚餓就去左附近旺角中心地下一層既鐵牛食個下午茶平時一碗牛肉麵起碼都五六十啦,但下午茶只係三十幾,仲包一杯野飲,如果唔係特別特別肚餓真係幾抵食架,我叫左一碗肉燥麵,台灣腸同炸蕃薯,味道還可以,不過真係幾熱氣
行行下旺角肚餓就去左附近旺角中心地下一層既鐵牛食個下午茶

2019-05-09
2019-07-02 211 views
同同事出嚟食晏原本想喺t.o.p商場食嘢不過原來間餐廳已經執咗笠所以我哋就過咗呢對面呢度試呢間台灣餐廳十二點半嚟到都唔使等位太耐所以都覺得ok之後自己揀好食物就出去畀錢我覺得唔係好平因為套餐只係包咗好普通嘅熱飲而凍飲竟然要加成六蚊咁多我點左番茄牛腩湯麵($65) 啲牛腩份量都唔少而且亦都非常之好味 好夠淋 不過佢個蕃茄湯就略嫌遜色 番茄都有幾舊 不過如果個湯底可以用多少少真蕃茄就非常好啦我個同事就叫咗呢份台式香腸滷肉便當($59) 我覺得個價錢唔係好抵 係有好細碗嘅滷肉飯以及一條香腸切成幾片 另外都有跟幾款小菜同埋一隻滷蛋 總括味道唔錯但唔太划算 旺角可以有更多好選擇
同同事出嚟食晏原本想喺t.o.p商場食嘢
不過原來間餐廳已經執咗笠

之後自己揀好食物就出去畀錢

總括味道唔錯但唔太划算 旺角可以有更多好選擇
2019-06-23 269 views
晚飯ge時候又到啦,今日同男朋友同埋其他朋友一起食飯,難得好耐都無食台灣菜,就去左鐵牛食晚飯啦被安排入座個下都無林到會有甘靚ge位置,成個位都充滿唔同ge相,好有同朋友傾計回憶ge feel,真係充滿surprise奮起湖燒雞腿排便當🍱呢個飯我真係第一次食,雞肉好嫩滑,尤其係個皮,唔會膩,而且佢個雞肉汁都入曬落雞肉裡面,真係精華。而個飯都入曬肉臊ge汁,肉都唔係特別肥,好夾飯,真係可以食好多碗都唔會膩。菜都係另一精髓,蒜蓉同菜有好好ge配搭,特別好似媽媽煮ge味道。我特別驚菜會有沙,但係呢個菜處理得好乾淨,好安心。真係估唔到鐵牛ge飯會處理得甘好,真係一次同朋友好好ge回憶

奮起湖燒雞腿排便當🍱

呢個飯我真係第一次食,雞肉好嫩滑,尤其係個皮,唔會膩
,而且佢個雞肉汁都入曬落雞肉裡面,真係精華。

我特別驚菜會有沙,但係呢個菜處理得好乾淨,好安心。

2019-04-20
$60 (Dinner)
  • 奮起湖燒雞腿排便當