3K
2016-06-01 251 views
減肥真的好慘、連續數天沙律餐、食到口苦苦、今日打破悶局自我放縱、一於去食我鐘意的意大利菜。公司附近有間意大利餐廳、主打Pizza。踏進餐廳己感受到意大利風、無論傢俱、牆上掛畫。。。等等、色彩鮮豔、有著意大利人浪漫與藝術的合體。雖然Pizza主打、但我一支公、無可能食完一個Pizza、唯有下次約同事一起分享吧。Norway Smoked Salmon with Asparagus Spaghetti港式意大利麵通常過於軟腍、最討厭的。意大利式就不同了、軟硬度適中。每條麵條都能沾上忌亷汁又不會過多、恰到好處、不覺飽滯。煙三文魚碎有悠悠的鮮味。但如果露筍粒多些少、口感方面會更豐富呢。最後來杯意大利Cappuccino、甘香美味。今天的飽足感又要換來之後幾日的代價了。

公司附近有間意大利餐廳、主打Pizza。

最後來杯
意大利Cappuccino、甘香美味。
Cappuccino
今天的飽足感又要換來之後幾日的代價了。
2016-06-01
$187 (Lunch)
Cappuccino
2016-05-26 263 views
This restaurant is a comprehensive shop for those who love Italian cuisine. See my fantastic selection of salad and pizza here.This salmon salad is loaded with flavor and packed with nutrient-rich and protein-rich ingredients, give a healthy, light and delicious dish. It is a great way to cool off during summer, I loved it.This pizza is half jacomax half 4 cheese , Jacomax’s ingredients include tomato, mozzarella, grounded beef, bell pepper and the most eye catching toppping---egg. Cheese lover

Salmon salad
This pizza is half jacomax half 4 cheese , Jacomax’s ingredients include tomato, mozzarella, grounded beef, bell pepper and the most eye catching toppping---egg. Cheese lover must be very crazy for another half, uses a four cheese combination of fresh mozzarella and three local cheeses. Overall the pizza is here is really good. Next time I think I will order Jacomax again.
Half jacomax half 4 cheese
2016-05-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Salmon salad
Half jacomax half 4 cheese
2016-05-24 184 views
頗具氣氛的一間意式餐廳,店內燈光柔和令人心情格外relax,設有開放式廚房,可以欣賞整個製餅過程,so funny,還不時傳來陣陣濃香,yummy!出品方面有一定水準,感覺很正宗,很有意式風味。Pineapple and crab meat salad $128  入面微酸的菠蘿配上偏甜的黑醋,酸酸甜甜甚是開胃,蟹肉份量不少,跟沙律菜一同入口好match。Porcini risotto with red wine sauce $148  係味道很豐富和有層次的一個意大利飯,口感軟綿,加入了少許忌廉及牛肝菌去煮,入口時先會嘗到陣陣猶如奶香味,接著就會有微微的紅酒香,頗有新鮮感。T rex $150 不要被看上去偏乾的批邊「誤導」,其實咬落非常juicy,主要餡料有辣肉腸、火腿、番茄醬和芝士。餡料平均分佈在pizza上,每口都覺得非常香脆和滋味,厚度適中,夠飽又不會太膩,濃濃的番茄醬令整個批更惹味。喜歡意菜的朋友應該會滿意~
Pineapple and crab meat salad
T rex $150
T rex
喜歡意菜的朋友應該會滿意~
2016-04-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$235 (Dinner)
2016-05-24 219 views
雖然一家人都鐘意食pizza,不過又怕肥,唔可以成日食,估唔到原來pizza都可以走清新路線,完全O晒咀!就係呢個Gorgonzola Cheese and Apple Pizza,芝士配蘋果,聽落已覺好有新鮮感,蘋果切得非常薄,清甜、爽脆,完全溶入Mozzarella芝士同薄餅入面,加上香脆批邊,我地都叫呢個薄餅做「新派蘋果批」。經過烤焗既雞翼外皮望落金黃脆卜卜,聞到香噴噴,一啖咬落去肥美又大隻既雞翼,皮脆肉嫩,相當juicy,因為面層有黑椒同海鹽調味,所以有少少微辣。香腸拼盤由4種唔同既歐洲腸再配埋沙律菜組成,可以話係各有特色,有辣、有皮特別脆、有味道偏濃,啱晒唔同口味既人,最重要食落唔會太油膩,份量唔少,用黎佐酒最夾。呢個係一個由大蒜、辣椒同美洲南瓜炮製而成既意粉,味道比較濃烈,好香,意粉比較爽口,同美洲南瓜既口感好配合。見到父母滿意既笑容,已經值回票價啦!
見到父母滿意既笑容,已經值回票價啦!
2016-04-25
10 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
2016-05-24 183 views
其實我一向都麻麻地食太熱氣的食物, 但最近夜晚在灣仔上韓文, 落堂後已經八點幾, 所以食多左灣仔的餐廳。見間舖頭好似新開, 就同個同學試下啦。我好中意食蒜蓉包, 估唔到呢度都有得食, Bruschetta ($58)有碳烤過添架, 上面加左唔同o既toppings,好似係番茄、洋蔥、basil leaves、芝士等等,超正! 唯有食完去飲返杯野葛菜水啦~哈哈~~~~另外我地仲叫左個PIZZA 20-T rex ($328), 上面有蕃茄、芝士、火腿、香腸同辣肉腸, my favourite!餅底唔會太厚又唔會太薄, 我覺得岩岩好, 咁橋我中意厚批, 我朋友中意薄批, 真係岩晒我地!! 不過2個女仔真係食唔晒, 食剩左少少, 我朋友打包拎返去比媽咪食。

唯有食完去飲返杯野葛菜水啦~哈哈~~~~
Bruschetta
20-T rex
2016-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-05-24 156 views
無錢去旅行唔緊要,香港都有好多世界各地既正宗餐廳,好似今晚呢餐,識食一樣可以好似飛左轉意大利咁。先黎一個Caprese,係一個非常簡單既沙律,用水牛芝士、車厘茄、羅勒葉整成,仲用黑醋調味。原來紅色、白色加綠色,正正就係意大利國旗既三種色,好有心思。另外叫左個Chef special salad,幾種新鮮爽口既蔬果係埋一齊,仲有蕃茄、蛋、芝士、三色椒等,口感勁豐富、味道多層次,食材新鮮最王道。Mortadella fantasy係一個用意式肉腸、松露油同火箭菜炮製而成既pizza,一件pizza有成隻手掌咁大,批底薄脆,芝士味好濃,肉腸好香肉味,無得輸。食完呢餐,當自己飛左轉歐洲!

Caprese
Chef special salad
食完呢餐,當自己飛左轉歐洲!
2016-05-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2016-05-24 203 views
呢幾個月keep住成日都有飯局gathering,咁開心就梗係大魚大肉架喇, 所以肥左勁多,help>>>>>‧‧‧‧‧‧今晚黎到呢度食pizza,即係又要面對增磅壓力啦!唉,唯有叫多幾個清新頭盤balance下,減輕罪疚感啦,哈哈……首先係Salmon salad,好新鮮,配埋蔬菜一齊食好清新爽口,帶甜既黑醋仲好提鮮添。之後係Tuna and bean salad,微鹹既吞拿魚加埋紅腰豆、蕃茄仔、蛋同菜,味道豐富,開胃醒神。再黎係Assorted veggie sticks,賣相好可愛, 將紅蘿蔔、西芹等,加入藍芝士、他他醬或者黑醋一齊食,好有新鮮感,勁想自私食呢!邪惡核心黎喇!!!!!!!!! 因為大家都like芝士,所以就叫左個食材簡單既pizza Margherita ,有mozzarella芝士、蕃茄同羅勒。芝士既拉絲效果令大家都好crazy,pizza入口好香脆、好滋味,平時話細食既女仔朋友都食到兩塊~減肥,算吧啦!唔知要跑幾多個圈先可以level返個pizza呢~

唔知要跑幾多個圈先可以level返個pizza呢~
2016-04-28
2016-05-24 224 views
呢排lunch落樓買飯行過呢度,就見到有條長龍,見佢地每日都輪流做唔同pizza優惠,終於忍唔住拉埋reception同事提早落樓lunch避開人潮!呢度既肉醬意粉味濃香口,汁又夠多,條條意粉都癡滿肉醬同埋汁,仲有D咸香芝士放埋入口,perfect!終於灣仔有個地方食到高質素肉醬意粉喇!   兩個人食唔到好多野,所以只係叫多個細批,上枱時已聞到好香,咬第一啖就聽到卜一聲,番茄、芝士同巴馬Ham都好咸香,火箭菜我就麻麻啦, 陣味有D怪, 點解有人可以食成個火箭菜pizza=.= 不過份量唔多都接受到lol, 好在巴馬Ham份量好多,每啖都食到,沖淡左火箭菜D味~

肉醬意粉
Crudo
2016-05-13
$130 (Lunch)
肉醬意粉
Crudo
2016-05-24 1563 views
有一陣子經常都吃pizza,吃到我實在有點怕怕,人就是這樣,要經常換換口味才可以。 這天,又吃pizza,吃得多真的有點怕,不過幸好,每間餐廳的pizza都各有各精彩,品嚐一下還可以的。雖然是同一間店,但裝潢上的格局都不太相似,到底是故意這樣還是甚麼呢?由他來為我們做pizza,我也想向他學習怎樣做pizza呢。Rocket Salad $102Lettuce, cherry tomato, rocket, grams Padano因為將會吃大量的澱粉,所以要來一份沙律,火箭菜頗新鮮的,味道亦不會苦。Capricciosa $158Mozz/tomato/mushrooms/spicy salami/ bell peppers/ ham/ Olive這裡實在有太多款式不同的pizza,對於我這個三心兩意的人,實在有點難選呢;先選了這個Capricciosa,說實話,這裡的批底是不錯的,帶著麵粉香,而且十分香脆;雖然當中的餡料都是我喜歡的食物,不過混在一起好像沒想像中的棒,感覺上總是欠了些甚麼似的。Buffalina $168Tomato/ cherry tomato/ buffalo

Rocket Salad $102

Capricciosa $158

Buffalina $168

Tomato/ cherry tomato/ buffalo Mozz/ basil/ Olive oil

另外還來了份Buffalina,主要是想吃buffalo Mozz吧,同樣的,批底做得不錯,但餡料上 ,buffalo Mozz比較少,我都知道 buffalo Mozz的價格是頗高的,但這個pizza已經昆眾多款之中價格比較貴的,加上又沒有其他餡料,如果多點芝士應該會更棒呢。

總括來說,批底是不錯的,但餡料方面要再調整一下來迎合港人吧。

Jacomax

灣仔軒尼詩道68號地下A舖

2520 3333

請支持一下小妹,給我一個like

Type of Meal
Lunch
2016-05-18 1222 views
於港島工作過後,跟同事到灣仔吃個晚飯再回家,不過灣仔的大街兩旁好像以酒吧佔多,跟同事逛著逛著,給我們發現了一間蠻有格調的薄餅店。薄餅店前有著一個大玻璃廚窗,透過玻璃窗可看到薄餅的製作過程,看著看著,就被這即叫即製的薄餅吸引內進了場內設計獨特,裝修上明顯花了不少心思。 走進店內先是看到一幅色彩繽紛的壁畫,再配上灰白石牆,仔細看看,牆上有著一隻隻咬著花朵的銀色大螞蟻,正向一個破爛的玻璃窗口,玻璃上竟還有血跡,營造出陰深的感覺往餐廳深處走下去,轉角位置就被一隻彩色斑馬凝望著。而餐廳的最深處就掛有一幅幅古老的人像畫,再加上一盞水晶吊燈,充滿了古堡的感覺先看看餐牌,餐牌以英文為主,而食物就主要為分為5個類別,有沙律,前菜,意粉,薄餅及甜品。每個組別內均有多個不同口味供選擇,尤其是意大利粉,亦有分為忌廉汁,素食,肉類及海鮮類Crab meat and pineapple salad $128最先來送到的,當然是沙律,沙律一共有5款,而我們就選了Crab meat and pineapple salad,份量蠻多的,內裡除了著大量的沙律菜外,還有加入了車厘茄,蟹肉及菠蘿小粒。而沙律內則早已加入了沙律
[分數:8.5/10]
最先來送到的,當然是沙律,沙律一共有5款,而我們就選了Crab meat and pineapple salad,份量蠻多的,內裡除了著大量的沙律菜外,還有加入了車厘茄,蟹肉及菠蘿小粒。而沙律內則早已加入了沙律醋,所以只需把所有材料拌勻即可
[分數:8.5/10]
蟹肉的形態跟吞拿魚有點相似,一絲絲的蟹肉入口鮮味,份量夠多,足以拌勻整碗沙律。小粒的菠蘿亦是我最愛的配料之一,用上了新鮮菠蘿,入口清甜多汁,再加上酸甜的醋汁,整個組合令人感覺清爽胃
Quattro Formaggi $152
[分數:8/10]
薄餅有20多個款式任君選擇,所有薄餅可選12'或20'寸。直接詢問店員那款的芝士最多,店員給我們介紹了Quattro Formaggi。下單過後,薄餅師父就即時為我們搓製及烤好薄餅,顧客還可透櫥窗觀看
Quattro Formaggi $152
[分數:8/10]
邊吃沙律的同時,薄餅可經已烤好。Quattro Formaggi內共包含了4種芝士,分別是mozzarella,asiago,gorgonzola & grana cheese。而抵下就有著一習蕃茄醬。薄餅表面帶點微焦,剛出爐時傳來陣陣芝士香。大大塊的薄餅,餅邊位置香脆非常,而內裡則相對軟腍,可惜薄餅,但略嫌芝士味不足,而且少了拉絲效果
[分數:7/10]
Pasta類別中有分為3類,Cream Sauce, Vegetarian Choice,Meat & Seafood。原來當中除了意粉類外,還有兩款意大利飯。愛芝士的我最後還是選了含有芝士的Risotto Alla Milanese。鮮黃色的意大利飯上灑上了少量芝士碎,而碟邊就黑醋伴碟
[分數:7/10]
意大利飯較一般的濕潤,賣相跟燴飯有點相似。入口芝士味不太濃郁,只帶忌廉香,感覺有點單調。至於口感方面,則略嫌飯粒不夠煙韌,感覺有點膩呢
Home-made Tiramisu $78
[分數:8.5/10]
最後還多要了一客甜品,Tiramisu的份量不算太多,最上方有著一層鋪滿了可可粉香滑忌廉,下層就是一件滲透了咖啡的手指餅,咖啡的味道不會太過濃烈,而且不帶苦澀,配上帶微甜的忌廉同吃,兩者味道相配得宜,淡淡的咖啡香正好消去了忌廉的膩感,非常好吃

Jacomax (灣仔)
灣仔軒尼詩道68號地下A舖
以上消費:$ 561
味道:8/10
環境:8.5/10
服務:8/10
衛生:8/10
抵食:8/10

$280 (Dinner)
2016-05-17 154 views
早兩日行過灣仔,朋友話新開嘅呢間Jacomax幾好食, 咁所以就捉左我陪佢食多次啦。 不過我自己唔係特別中意食Pizza, 咁所以我地就叫左個拼盤。真係俾個like自己, 揀左個咁好食嘅拼盤~LOL 又唔會話太咸~ D Parma ham簡直係我至愛。之後我地仲叫左個蟹肉菠蘿沙津, 都幾好食~ 特別啱我呢個”蟹精”~ 仲要咁食 連殼都唔洗mok LOL 同埋D菠蘿都好甜同D蟹肉好match~ 好fresh~ ;)成餐飯都唔算heavy同埋又唔係太貴~ 下次再黎試埋其他野先~
Cold cut platter
蟹肉菠蘿沙津
2016-05-15
Cold cut platter
蟹肉菠蘿沙津
2016-05-17 214 views
一直知道女朋友好想去歐洲旅行,我都已經好努力儲錢架喇,不過似乎仲有D距離。唔緊要啦!今晚帶佢食意菜,加上呢度個環境好似歐洲D博物館,可以一邊食意菜,一邊欣賞藝術品咁,幻想自己身在歐洲,真係諗下都開心!我同女友都係無辣不歡既人,所以特別揀左一個微辣既海鮮意粉($158),用料都幾豐富下,食落亦覺新鮮,有蝦、魷魚同蜆肉,個香濃既汁入面食到有檸檬既微酸同點點辣,整體黎講好清新開胃。同埋點左個Siciliana Pizza($145),我地特意加埋辣肉腸(加$20)滿足一下,西西里薄餅係好傳統既意大利薄餅,材料包括車厘茄做既甜甜蕃茄醬、香料同芝士等,批邊卜卜脆,批底夠薄,咁就唔會搶左食材既味道。
海鮮意粉
Siciliana Pizza
2016-04-30
10 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
2016-05-16 1020 views
經過艱辛忙到甩轆嘅一週,嚟到快樂星期五,遇著老婆又要返學,捉埋老友聚聚舊吹吓水,大家想食得輕鬆啲,又話想食吓薄餅,講開我又好似一段時間無到訪過薄餅店,所以,晌網上摷幾間心水嘅,就番大家放工,就嚟到灣仔嘅Jacomax。一入門口位左邊喺整薄餅嘅開放式廚房,右邊喺水吧位,睇住師傅不停咁搓餅皮、放配料、入爐,見證一個又一個嘅薄餅出爐,新鮮出爐嘅薄餅自不然會香脆好食啲 。往餐廳內籠望望,水泥地、水泥牆,卻配搭唔少藝術品(搞笑版名畫)、水晶燈,有格調得嚟,又認真搞鬼 ,不過,襯上啲皮梳化椅,好坐就真喺好坐,之但喺有啲笨重感 。食物方面,大致分類為沙律、前菜、意粉、薄餅及甜品,每個類別嘅選擇都算好。前菜我哋就無叫喇,反而揀咗一客沙律作為開胃頭盤,晌5款沙律中揀嚟最貴嘅蟹肉菠蘿沙律,因為比起其他4款感覺較具特色。 Crab Meat and Pineapple Salad $128 餐牌都寫到明有沙律菜、車厘茄、蟹肉及菠蘿粒,可謂童叟無欺,嚟到都成一大碗,份量十足,不過,賣相就打咗啲折扣,因為只喺將幾樣食材放埋一齊而已,加上一眼就知菠蘿喺罐頭貨,而醬汁亦只有淋晌沙律菜中嘅油醋。幸而,沙律菜
,不過,襯上啲皮梳化椅,好坐就真喺好坐,之但喺有啲笨重感

餐牌都寫到明有沙律菜、車厘茄、蟹肉及菠蘿粒,可謂童叟無欺,嚟到都成一大碗,份量十足,不過,賣相就打咗啲折扣,因為只喺將幾樣食材放埋一齊而已,加上一眼就知菠蘿喺罐頭貨,而醬汁亦只有淋晌沙律菜中嘅油醋。幸而,沙律菜爽脆,蟹肉就算知道唔會喺鮮折貨色,但味道鹹鮮都唔錯。小弟覺得,不如啲沙律菜軋碎少少,再成兜淋上油醋或意大利香草豬,撈勻食可能效果更理想。
Crab Meat and Pineapple Salad
Crab Meat and Pineapple Salad
意大利麵或意大利飯,足足有成17款之多,睇得眼花撩亂。大致分為忌廉汁醬類、素菜類、海鮮肉類,價錢為$97-$158,我哋咁啱對意大利飯都情有獨鍾,餐牌內有兩款意大利飯,好友一眼相中「米蘭式意大利燴飯」,皆因見到成份加入蕃紅花
Risotto Alla Milanese $152

整碟燴飯一片金黃鮮艷,源於蕃紅花嘅作用,醬汁都沾滿每粒飯,飯粒分明,入口細嚼,咬口而不餬,充滿牛油、蕃紅花及巴馬臣芝士嘅香味,真不愧為米蘭嘅傳說。
Risotto Alla Milanese
Risotto Alla Milanese
上文都講過佢哋一入門口就喺整薄餅嘅聖地,可見薄餅喺其主打,餐牌上列咗成23款薄餅,真喺好多都唔認識嘅款式,尺寸分為Regular(12")及Very Big(20")。
Quatttro Stagioni $150

太多款式,實在令人三心兩意,揀上Quatttro Stagioni都喺有少少隨心而已,不過,查實貪其多素菜(有橄欖、雅枝竹、磨菇),少肉,單單巴馬火腿就夠晒。
Quatttro Stagioni
薄餅以蕃茄醬及莫沙里拉芝士做底,鋪上上述食材,味道甘香唔單調,最正啲火腿油潤,令個薄餅鹹香有致;至於批底以薄批為標準,批邊焗得脆口焦香,批心香軟綿綿,下材料份量啱啱好,唔會太搶批底嘅麵粉香,實在有水準
Quatttro Stagioni
因為幾樣嘢都食得我哋頂晒肚,所以,甜品就無試,但都貼個餐牌等大家有個參考,橫掂都喺,就唔志在擺埋個飲品餐牌啦。
可能今次個標題食字得嚟有啲夾硬,但席間談到退休問題,可不是遙遠嘅事,幸而大家都搵到份安穩嘅工作,又有為將來作出安排,希望做到真正嘅積殼防飢啦
$235 (Dinner)
2016-05-12 210 views
同班fd出黎re-u 緊係去食下pizza, 有得開心share呀ma! 而且香口野幾時都係咁吸引架啦,雖然係熱氣D,但果種滋味確實係好難抗拒既,最多食完咪飲返杯鬼佬涼茶囉,哈哈! 一見到有烤雞翼, 身為冇雞翼不歡嘅我, 馬上就order左一份! 呢度既香烤雞翼真係會令人食到啜晒手指架,點解?因為真係整得好香口囉,皮 好鬼死脆,味道又夠濃,入面既雞肉就好多汁嫩滑,最重要係D濃味唔係淨係得層皮有,係入面雞肉都係有味既,我都唔客氣用手食喇,咁先食到果種滋味呀嘛~至於招牌Pizza當然都唔會令人失望啦!好鐘意可以係透明玻璃外面睇住廚師整Pizza,感覺特別新鮮,叫左個Capricciosa,用料包括番茄、芝士、火腿、磨菇、辣肉腸、甜椒、橄欖等,相當豐富,由於餅底比較薄脆,所以唔會減低左每種食材既味道,反而每種食材好和諧咁match埋一齊,又唔會因為食個餅底已經食到飽, 所以我都忍唔到口食左兩塊! 嘻!搞到我地都忘記曬我地嘅減肥大計添~ 下次再黎真係要call齊人馬, 咁先可以試多幾款唔同味嘅pizza 嘛~ 嘻~

香烤雞翼
招牌Pizza
2016-05-09
香烤雞翼
招牌Pizza
2016-05-12 206 views
Actually, I don’t really care how many calories pizza has in it, because it’s just so damn good. And I got a lot of satisfaction here.Taleggio is a semisoft, washed-rind, smear-ripened Italian cheese. It has a thin crust and a strong aroma, but its flavor is comparatively mild with an unusual fruity tang. Taleggio is slightly salty and creamy, with a buttery texture, the natural rind is also edible and contributes to its distinctive flavour. As pear is sweet, 20' taleggio and pear pizza ($328) i

Taleggio is a semisoft, washed-rind, smear-ripened Italian cheese. It has a thin crust and a strong aroma, but its flavor is comparatively mild with an unusual fruity tang. Taleggio is slightly salty and creamy, with a buttery texture, the natural rind is also edible and contributes to its distinctive flavour. As pear is sweet, 20' taleggio and pear pizza ($328) is the perfect combination of sweet and salty.
Ham and mushroom pizza ($128) has fresh slice parma ham as topping, simple but delicious! This pizza fills out the full spectrum of tastes. There's tart tomato sauce, salty ham, a hint of bitter olive oil, meaty mushrooms and ham.
Calzone is just a pizza that is folded over like a pastie so it is simple to make for lunch or a snack. You can choose your own 3 ingredients here. Calzone with mushroom ham and belpapper ($148) tasted good, and serve with salad is even better.
2016-04-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)