2016-10-10
早前同老婆食過jacomax上環分店,念念不忘。今次約左老友去灣仔食飯,又揀返佢既分店,希望好野可以開心share啦!小店唔難搵,裝修依然有格調,但風格同上環有點不同。灣仔店既裝修比較輝煌一點,少一點工業風,多一點古典味。餐牌相近,都係pasta同pizza,多左少少頭盤同甜品,但唔係我杯茶。 Menu既封面依舊係好有創意,玩味十足。《Seafood Spagetti》簡簡單單既海鮮意粉,佢地就做得好唔簡單喇。碟頭夠大好足料,海鮮好多。意粉係圓意粉,煮到岩岩好,唔易斷幾有咬口又滑一滑。醬汁方面好特別,辣辣地有d蕃茄味,平時好少食到。意粉上面仲有少少香草同檸檬吊味。呢個意粉唔簡單,令人愈食愈想食,停唔到口。《Mortadella Pantasy》Pizza有足十二吋,超大!餅底薄薄地,焗到好香脆,正宗意大利薄餅底。餅面主要係辣肉腸,同芝士,同埋火箭菜。辣肉腸薄薄地好香口,芝士好軟滑,入口一脆一滑,口感非常好。加上火箭菜既獨特香味,愈食愈開胃添。食pizza最開心當然係配啤酒啦!佢地每日都有幾款手工啤酒供應,店員會細心介紹,絕對可以輕鬆搵到岩自己口味既手工啤。我地當然支持本土既,揀左香港自
Seafood spagetti
Mortadella Pantasy
食pizza最開心當然係配啤酒啦!佢地每日都有幾款手工啤酒供應,店員會細心介紹,絕對可以輕鬆搵到岩自己口味既手工啤。我地當然支持本土既,揀左香港自家製既手工啤,麥味香濃,啤酒花暗暗發香。一啖pizza,一啖啤酒,可以話係最佳既享受。可惜我唔記得影低杯靚靚手工啤啦!
兩個人嘆左一個晚上,埋單一人兩百左右。港島區,呢個價格,夫復何求呢。