2010-07-22 456 views
姊姊的速遞委託姊姊買回來所吃的飯後甜品原本以為只有一層朱古力外層想到內裡是整顆朱古力硬層平時進食快速的我 差不多也別了10分鐘才把整枝棒棒K.O朱古力苦 但味道很實在 不吃慣朱古力的我也禁不住吃完一口又一口下回嚐嚐其他的甜點吧
姊姊的速遞

朱古力苦 但味道很實在
不吃慣朱古力的我也禁不住吃完一口又一口

下回嚐嚐其他的甜點吧
的確來遲了
只是朱古力味棒棒?
朱古力味唔會無定企
Delivery
的確來遲了
只是朱古力味棒棒?
朱古力味唔會無定企
2010-04-17 194 views
一直喜歡吃MACARON聽說這裡的MACARON挺好吃的,專程來買。味道出乎意料很好吃外層脆脆的 一向喜歡吃甜的 認為不會過甜!!最喜歡開心果和紅莓的味道..
一直喜歡吃MACARON

聽說這裡的MACARON挺好吃的,專程來買。
味道出乎意料
很好吃
外層脆脆的 一向喜歡吃甜的 認為不會過甜!!
最喜歡開心果和紅莓的味道..
2010-04-06
$120 (Other)
2010-02-26 163 views
一向都好鍾意Jean Paul Hevin嘅macaroon,但因為貴,只可以間唔中食一次。見新年有d斬獲,決定豪一次。今次,一次貴咗8粒裝的Macaroon + Lolipop X 2Macaroon始終都係dark chocolate最好味,朱古力茶同caramel都唔錯LolipopMilk chocolate + caramel chocolate各一,caramel chocolate好特別,有d咸咸哋嘅海鹽,食晒成粒都唔覺好甜。加上,成粒都係「實心」朱古力,唔咬可以食足30分鐘,都算抵食。有咗Jean Paul Hevin,我已經開始離棄Godiva了!
見新年有d斬獲,決定豪一次。

2010-02-22
$100 (Other)
  • dark chocolate macaroon
  • caramel milk lolipop
2010-02-15 96 views
十二月中旬‧陰天又來我的JPH系列,是日吃的是Almonds。放在一個小鐵罐內,有兩款的味道,杏仁舖上牛奶朱古力,及另一款舖上糖粉的。吃起來杏仁非常的鬆脆,杏仁及朱古力中間還有一層焦糖,甜甜的中和了朱古力的甘苦味道,好吃。一罐少說也有二、三十粒,但邊打食評邊吃,不一會也已清了一罐。值得一試。
十二月中旬‧陰天

又來我的JPH系列,是日吃的是Almonds

值得一試。
如寶藏般
杏仁是脆口好吃
Type of Meal
Other
如寶藏般
杏仁是脆口好吃
2010-02-07 93 views
自從有了E-card和facebook後, 已很久沒有收過真正的生日卡了. 多謝薑餅人的心意, 為我預先送來一張可愛的生日卡, 還有一盒漂亮兼好吃的朱古力.啡色布紋卡紙製成的盒子帶點沉實低調, 打開後見到十六粒可人兒, 薑餅人知我比較鍾惰nutty 和crunchy系列, 特吩咐店員多揀那些款式.粒粒朱古力香醇不澀, 吃後不涸喉, 晚上吃一兩粒才睡, 睡得特別甜.

啡盒子
再來一張照
with Valentine's Day Catalog as well
重點是生日卡
lovely choculates
who's the winner?....all are the best!
2010-01-31
Celebration
Birthday
啡盒子
再來一張照
重點是生日卡
lovely choculates
2010-01-30 33 views
D小姐自從由胃病好過來,對食的興趣大減,有時候會覺得為什麼一餐飯要花費那麼多錢? 反正吃了那麼多,對身體還是有害的! 就是對朱古力的熱情,都大不如前!但當望住剛收到的Macaroon就好高興,高興是因為感到G小姐無時無刻記住我. 有時候,單身的人就欠了這樣的安全感,總希望得到別人的關心.精緻的盒子,放了六個顏色不一的Macaroon. D小姐要把這快樂跟家人一起分享. 隨手拿起一件,分成兩半,餅有crunch的感覺,給了眼望望的妹妹同怕甜的媽媽,媽媽第一個反應就係好甜啊. 我拿起了super dark chocolate跟爸爸分享,朱古力似平日搽麵包的朱古力醬,當然texture係厚好多好多XD,朱古力濃郁軟滑,融化了我的心,立時想起要在這裏向G小姐致敬. 跟住我當然係忍唔到口,又拿起另一個跟小妹份享.好甜? 其實不然! 味道已不再重要,朱古力融化了我的心.

抵食又好食的Macaroon~
個盒咁靚,影相點可以少咗它.
方便大家買,upload個macaroon meal.
2010-01-30
抵食又好食的Macaroon~
個盒咁靚,影相點可以少咗它.
方便大家買,upload個macaroon meal.
  • Super Amer
2010-01-24 32 views
一入口...有一點點酸味...又帶一點點點點苦...味道不算太突出...過一陣...有一點點苦...苦得黎同valrhona果D有點唔同...唔識形容食食下,幾香可可味...但有少少鞋...餘韻不足...整體黎講,唔錯,但冇太大驚喜...同埋,食完個喉嚨有點乾涸既感覺...下次試下其他產地先...
食食下,
幾香可可味...但有少少鞋...餘韻不足...
下次試下其他產地先...
2010-01-24
2010-01-22 21 views
估唔到hea下hea下就一百篇la冇諗過自己會咁有恆心去寫~去citys super買墨魚汁同肝菌醬順便買下甜野試見到macaron好想試就入去雖然成二十蚊一粒都幾係野(對我黎講)得我一個客有四隻眼睛望住我有d緊張買左三粒紅莓聞落有d果香同酸酸地外皮外脆裡面濕潤冇我想像中的死甜餡係chocolate同紅莓好夾份量ok不過食完有少少漏無花果兩層macarons唔同色相信其中有朱古力macarons同紅莓一樣好有層次不過杏仁粉唔夠幼細食到渣至於餡errrrrrrrrrrrrrrrrr未必個個鍾意因為同無花果既真實味道有差距同埋有d藥水feel黑朱古力到最愛既朱古力la可能隔左兩日la有d受潮唔太脆tim而且macaron既內層有d糊{唔關我事la一定)不過少少姐可接受不過都有渣餡同紅莓一樣不過感覺上朱古力既成份有多d帶點甘幾喜歡整體幾鍾意都比gd la不過問多兩句員工個樣有點black lor
估唔到hea下hea下就一百篇la
冇諗過自己會咁有恆心去寫

~
去citys super買墨魚汁同肝菌醬
順便買下甜野試
見到macaron好想試就入去
雖然成二十蚊一粒都幾係野(對我黎講)
得我一個客有四隻眼睛望住我有d緊張

黑朱古力
到最愛既朱古力la

可能隔左兩日la有d受潮
唔太脆tim
而且macaron既內層有d糊{唔關我事la一定)
不過少少姐可接受

rapsberry
fig
dark chocolate
2010-01-22
$60 (Other)
真的不便宜呀
rapsberry
fig
dark chocolate
  • macaronsssssssss~
2009-12-26 26 views
之前未食過Macaron, 收到包裝靚靚, 樣子色彩Macarons, 未食已經覺得好Sweet..8塊不同口味Macarons, 色彩繽紛 極甜~ 比我想像中更甜, 雖然我愛吃 甜品,但Macaron真的....勁甜. 十幾元一粒, 好貴, 不是我能接受的高甜度. 試一次夠了色彩繽紛既Macarons包裝靚, 樣子又夠得意. 用黎送比 勁愛極甜的甜品既 女仔. 夠Sweet.

試一次夠了

甜甜Macarons 色彩繽紛
2009-12-20 25 views
今晚又有b.day party,簡直無停過,雖然一早話左唔駛帶野去,不過我又點好意思兩手空空去到呢?由於係灣仔食飯,早D出去行下街先,諗黎諗去都係決定黎呢度買D野過去做禮物。嘩,TIMES SQUARE真係多人到爆,想迫上黎都花左唔少時間。黎到見門口有好多人喎,睇黎都好多人買野喎。望住個櫥櫃睇黎睇去,最後都係決定買MACARONS過去,因為感覺得體D,而且五顏六色好鬼靚。我總共買左 7 粒,total $140,唔算平,但最緊要好食咪得囉。我買左兩粒黑朱古力,因為佢話最唔靚。之後仲有朱古力茶,熱情果,咖啡,栗子,仲有一隻唔記得左。我自己食左粒黑朱古力,其他我都無咩食過,因為俾其他人食哂。但佢地全部都大讚好味,朱古力味極濃。我食黑朱古力都覺得真係好濃朱古力味,好香,又唔會話好甜。不過佢個外層就差D,好軟但唔太脆,而且個問題係太簿,一咬就散開哂。ANYWAY,要黎送禮始終都係MACARONS係最好既選擇。

六盒裝Macarons
Dark Chocolate
$140 (Tea)
六盒裝Macarons
Dark Chocolate
2009-11-05 28 views
小妹一向對超甜的餅食都敬而遠之, macaron素來都給人甜到漏的感覺, 因而未能吸引到我。某日行經JPH, 眼見七彩顏色的杏仁餅整齊地排列著, 終敵不過誘惑, 隨意挑選了四款口味試試。 六個起才有盒裝, 現在只能用膠袋再加紙袋包裝。 焦糖乃黃加啡色的組合, 本身不喜歡拖肥味卻鍾情於焦糖那獨特的幽香, 朱古力和焦糖醬融合在一起, 不會過份甜膩, 值得推介。 最穩陣的口味可算是黑朱古力吧。厚厚的朱古力夾心極為濃郁, 不太甜反而有些甘味, 四者之中最愛這款。 一向都愛果仁味, 又挑了開心果味來試試, 綠加啡色的組合, 有陣陣果仁香, 但較淡味。 本想試紅莓味但又無貨, 選了芒果, 嚐到很香甜的果味, 但未必一吃就分辦到是芒果。 以往接觸macaon都是蛋糕上面的裝飾, 記得antique和fine foods的是外面脆裡面煙韌, 而JPH的都是一樣鬆脆, 內裡軟軟的很濕潤, 但就不夠煙韌。最近上網看到有關食評, 價格已由最初的$15脹至$20, 只可久不久才試了。突然有個構思, 一次過買回來LGB, antique和Le Salon De The & La Boutique的macaron

, 只可久不久才試了。突然有個構思, 一次過買回來LGB, antique和Le Salon De The & La Boutique的macaron, 慢慢細味之後再作個比較, 想像得到會幾咁興奮
呢!
芒果
焦糖
黑朱古力
開心果
2009-08-15 52 views
要去探一個高貴的小朋友,本來打算去買份禮物,不過唔夠時間,諗真小朋友咁有錢,送禮都好難,送名氣的巧克力/糖/CAKE較好。在ROYCE與這一間二選一,看了OPENRICE食評選了此店的macaron,COLOURFUL 嘛。想不到是在時代的三樓,以為在CITY SUPER,小看它了。趕時間關係,極快選了幾個。問店員有沒有六個裝,送禮嘛,她說現在有五個裝。還以為咁好啦,點知五個裝100元,即每個20元,以我所知以前是15元的,6個裝90元,貴了一點點吧。知道macaron是小小的一個,但五個放在太小的盒子中也很小家呢。再多買一個送給朋友,當時未知是20元一個,多付了20元買還呆站了一會。買了五款合小朋友的口味和顏色:雲呢拿巧克力、榛子、芒果、紅莓、開心果。結果...小朋友收到並沒有表現興奮,雖然她說從未吃過(難得咁有錢未吃過,奇怪呢)也沒有即時拿來吃,似乎macaron不是送給小朋友的好選擇呢,早知買ROYCE啦(好吃,小朋友一定回味)看了一眼打開的樣子,有點小家呢,盒子放了macaron有虛位,似乎是用6個裝BOX去裝呢,真不明白為什麼一加加5元一個,而且不用FIT的盒子。味道不知道呢
要去探一個高貴的小朋友,
本來打算去買份禮物,不過唔夠時間,

在ROYCE與這一間二選一,

趕時間關係,極快選了幾個。
問店員有沒有六個裝,送禮嘛,她說現在有五個裝。
還以為咁好啦,點知五個裝100元,即每個20元,
以我所知以前是15元的,6個裝90元,貴了一點點吧。

味道不知道呢,不是我吃的,朋友吃了一個,說了一句"幾好味"。

本來想買它們的巧克力給男友,可是發現實物太"精緻"了,而且太貴了,又趕時間,所以沒有買。

另外,當時店是沒有客人的,店員很好,
後來有個像電車男的人很緊張地問今日番左D咩新味,真係咁好味?
2009-08-15
$120 (Other)
2009-07-21 13 views
買左3隻macaron黎食~朱古力~紅莓同埋焦糖~朱古力:好香朱古力味紅莓:酸酸地冇咁滯焦糖:冇咩特別~淨係食到朱古力味整體唔錯~唔知係咪隔太耐先食~所以冇咁脆~但口感仲係算好~雖然好甜~但唔"漏"~不過最好買盒裝~買6個以下用膠袋裝好易碎...
買左3隻macaron黎食~
朱古力~紅莓同埋焦糖~

朱古力:好香朱古力味
紅莓:酸酸地冇咁滯
焦糖:冇咩特別~淨係食到朱古力味

整體唔錯~唔知係咪隔太耐先食~所以冇咁脆~但口感仲係算好~
2009-07-21
  • 紅莓macaron~
2009-05-18 17 views
要選MACARON,呢間係最好味既佢既黑朱古力味既MACARON,不甜,朱古力味濃,好好味呀佢既芋頭味就差D, 太甜了我既首選係黑朱古力呀
要選MACARON,呢間係最好味既

佢既黑朱古力味既MACARON,不甜,朱古力味濃,好好味呀

佢既芋頭味就差D, 太甜了

我既首選係黑朱古力呀
2009-04-02 14 views
上月到巴黎旅行,吃過JPH的朱古力蛋糕、紅茶朱古力及朱古力macaron一直念念不忘~! 當時只知道東京有分店, 想不到原來他早已登陸香港~!! 銅鑼灣分店沒有蛋糕, 也沒有Earl Grey Tea朱古力.. 朱古力的款式比巴黎店少, 但macaron就有齊所有味道, 還加一款special~!不知是否心理作用.. 朱古力似乎沒有巴黎的香濃, 而且遍甜.. 雖然如此, 依然是入口即溶的溫柔軟滑感覺~至於maracon呢, 我只喜歡朱古力味, 其他味道都覺得太甜 滿口濃濃的朱古力, 真係唔捨得吞呀~! !不過呢, 外層就不及巴黎的鬆脆~ (應該話係唔脆.. )一顆朱古力要HK$15-20, 好貴呢.. (巴黎店是用重量計算, 好像較便宜~)要回憶巴黎的味道, 還是要一個朱古力maracon (HK$15) 比較化算~

滿口濃濃的朱古力, 真係唔捨得吞呀~! !
不過呢, 外層就不及巴黎的鬆脆~ (應該話係唔脆.. )

Type of Meal
Other