2024-09-01 714 views
我哋呢班為食友,周不時會約埋飯聚,菜式與價錢不拘,Fine Dine或地道皆可。是次有人吹雞,話想食潮汕菜,群組帖子一出,大家一呼百應,五分鐘不到便成局。來的是尖咀的金凡潮汕菜,氣氛似大牌檔,但坐得舒服好多,甚至乎有VIP房,但我哋覺得坐大廳吃得更加盡興。發起人做事一向穩妥,早已與店家夾好菜單,大家安頓好後,小食隨即送來。先是韭菜鵝紅,鵝紅無疑會比豬紅更加嫩滑,夾埋漓甜無渣的韭菜,難理什麼膽固醇超標,大家今晚已經豁出去。薄穀唔係成日有得食,趁岩時候就不能錯過,粒粒飽滿鮮美。平時食潮州菜,可能會食凍蟹,亦有機會會叫生醃螄蚶,但生醃羔蟹真係唔多食,或者心目中會覺得這是寧波菜色吧!當然,家陣食嘢都唔應該有呢種食古不化既思想。再者,呢三蟹爆羔既出品上桌時,足以令眾人起哄。蟹既手手腳腳都好多羔且鮮甜,蟹蓋先至誇張得要命,輕輕用匙刮一刮已是超澎湃的蟹羔,一發不可收拾,筆者若非有番咁上下年紀,必定同佢死過。家陣只能三個人分一隻蟹蓋既蟹羔,都已好過份了。吃潮州嘢要食海螺!鐵板上,店員席前點火,岩晒相機食先既呢個時代。海螺肉厚,卻完全不韌,味道鮮甜,掂!當然仲會有鹵水嘢,貪心既我哋要拼盤就最好。鵝片肉嫩

薄穀唔係成日有得食,趁岩時候就不能錯過,粒粒飽滿鮮美。
當然仲會有鹵水嘢,貪心既我哋要拼盤就最好。鵝片肉嫩,墨魚爽而不韌,鵝腸亦然,我還是最愛絲滑的鵝肝,懶理有多邪惡。
蠔餅必定要趁熱食,酥脆口感,蠔肉夠多,仲混入埋九肚魚,多一重口感,我對於呢啲香口嘢是無法抗拒的。
估唔到係呢度食到鱔球,質感彈牙,滿滿南乳香,送啤酒一流。
芝麻雞既肉質又係嫩滑,好有水準,就算已飽到上心口既我,都要連夾幾件才收手。
最後以傳統的潮州粿和奇趣丸子作結,我仲追加埋芋泥,甜胃表示大滿足。
2024-08-30 544 views
平常同朋友相約食飯,總喜歡找些口味相近的朋友,前排正好搵到一班都喜歡吃潮州菜的一起來到尖沙咀加連威老道的金凡潮汕菜一嚐 。餐廳的門面已經有種特別的感覺,彷彿置身武館一樣,但走進預先被安排的房間後,卻彷如置身戲院中,被那些懷舊的戲院裝飾擺設所吸引 。餐牌上菜式包羅萬有,就由頭盤小吃開始,分別有酸酸辣辣的涼拌魚皮、有潮汕毒藥之稱的生醃螄蚶、外脆內嫩的普寧炸豆腐、香脆可口的炸大腸,以及滑不留口的韭菜鵝紅,每一款都美味可口 。品嚐過後,苗子對生醃螄蚶及韭菜鵝紅兩款記憶猶新,實在非常美味。與此同時,滷水大拼盤內的各款食物也贏得大家歡心,大家都對肥美的鵝腸及柔軟嫩滑的鵝肝讚不絕口。隨後而來的各款熱炒小菜也相當不錯,大家尤其喜歡龍頭魚煎蠔仔餅,皆因龍頭魚正是九肚魚的別稱,令這個組合的美味得以提升,既是酥脆,又是滑嫩;另外的鐵板XO醬魚鰾魚扣、紅米牛肋骨、避風塘炒蟹、芝麻雞及豬油渣炒菜芯等,不但份量、香氣或賣相都令人垂涎欲滴 。不過,苗子卻特別鍾情於火焰鹽燒海螺上,海螺是預先經過醃漬,再在席前以烈焰燒過,令香氣更為濃郁,更為吸引 。除此之外,餐廳還在推廣著魚翅撈飯,只需百多元便有一煲供2-3人分享的魚

涼拌魚皮

避風塘炒蟹
芝麻雞
豬油渣炒菜芯

火焰鹽燒海螺

除此之外,餐廳還在推廣著魚翅撈飯,只需百多元便有一煲供2-3人分享的魚翅,價錢之實惠,令人相興奮。
魚翅撈飯

最後,送來潮式餅點來為友人P賀壽,分別有家鄉鼠殼果及奇脆丸子。前者煙韌好吃,後者香脆可口,大家也心滿意足,當然壽星公也樂在其中。
另外,總覺得潮州菜總是與啤酒最為適合,碰巧餐廳推廣著兩款啤酒原漿,點來一試,發現顏色是會有一點點濁身,但喝起來卻有種非常新鮮清新的口感,值得一試 。
啤酒原漿
火焰鹽燒海螺
魚翅撈飯
啤酒原漿
2024-08-23 759 views
朋友好鍾意食潮州嘢,佢話尖沙咀開咗一間新嘅潮汕菜館,專登約埋我一齊嚟食,除左食物質素高,價錢亦合理,下次一定會再嚟幫襯!🟢潮式咕噜肉 餐廳用咗西班牙黑毛豬即叫即炸,所以上枱嘅時候仲熱辣辣,香噴噴!炸皮特別薄,食落去外脆內嫩,酸酸甜甜嘅醬汁好開胃,真係好食到lam lam脷!👍🏻👍🏻👍🏻🟡九肚魚蠔仔餅估唔到咁滑!九肚魚嘅鮮味同蠔仔嘅香味好夾,蠔仔餅即叫即炸,所以上枱嘅時候仲好熱,好鬆化,一啲都唔油膩!❤️❤️❤️🔵黃油蒜辣炒牛肉 牛肉夠嫩滑,完全唔會韌,配埋蒜蓉辣椒一齊炒,幾惹味,啱曬送飯。⚪️冰鎮墨魚墨魚爽口彈牙,啖啖肉質鮮甜,點埋佢哋自家製嘅Wasabi醬油,唔錯!👍🏻🟣鹽焗花螺粒粒花螺都好飽滿,食落去啖啖肉,食得出嗰種鮮味,忍唔住一粒接一粒咁食!🥳.🔴玻璃乳鴿皮脆肉嫩,乳鴿肉幾滑同juicy。

🟢潮式咕噜肉

🟡九肚魚蠔仔餅

🔵黃油蒜辣炒牛肉

⚪️冰鎮墨魚

🟣鹽焗花螺
🔴玻璃乳鴿
皮脆肉嫩,乳鴿肉幾滑同juicy。
同朋友聚會一定去食潮汕菜😆 朋友介紹 #金凡潮汕菜 貪佢菜式夠大碟 環境舒適🥳 食完又真係覺得幾抵食 因為份量夠多,而且食物又有水準😋滷水生腸拼滷水豬肚點可以冇咗滷水呢味餸呢😛 同平時食嘅生腸好唔同~生腸勁爽口 帶有淡淡既香料味 而且鹹到剛剛好 唔係死鹹嗰種🫶豬肚則唔會過於油膩,感受到豬肚既彈性~配埋啤酒一流🍻脆皮炸大腸外皮炸得非常酥脆,搭配上新鮮嘅菠蘿🍍提升左成道菜既風味,清爽又不膩😍豬雜爆炒大花甲估唔到豬雜同花甲都可以咁夾😳 有花甲嘅海鮮味道配上唔同口感嘅豬雜~搭配白飯都非常合適🍚XO醬爆蝦球蝦球選用新鮮大蝦製作,所以口感彈牙,XO醬濃郁☺️襯托出蝦球既鮮味🤩玻璃乳鴿真心一定要叫!因為呢度嘅乳鴿原來係用咗BB乳鴿去整,難怪肉質係超級鮮嫩,勝過出面既餐廳好多🥳🥰 必推薦菜式❣️芥末牛柳粒牛柳既鮮嫩與芥末的獨有辣味碰撞,帶來一種全新既味覺享受。九肚魚蠔仔餅超級大份!!! 真心大推😍外層酥脆金黃,內餡則係用九肚魚同新鮮蠔仔製作而成🤩 入口肉質鮮嫩又甜🤗 鮮嫩既九肚魚肉同蠔仔既鮮味,口感超豐富🥰特色小炒王配料相當豐富,完美地將唔同材煮融合,感受到大廚既巧手😎金凡魚翅撈飯魚翅口感滑嫩,呢個價錢

滷水生腸拼滷水豬肚

脆皮炸大腸

豬雜爆炒大花甲

XO醬爆蝦球

玻璃乳鴿

芥末牛柳粒
牛柳既鮮嫩與芥末的獨有辣味碰撞,帶來一種全新既味覺享受。

九肚魚蠔仔餅
超級大份!!! 真心大推😍

特色小炒王
配料相當豐富,完美地將唔同材煮融合,感受到大廚既巧手😎

金凡魚翅撈飯
魚翅口感滑嫩,呢個價錢可以食到咁多魚翅,算係好抵食😉

功夫板砂芋
外層酥脆,有砂芋既香氣甜味~已經覺得好幸福。

銀杏綠豆爽
食完炸嘢就梗係要份清甜可口既糖水,銀杏清香~
係完美既消滯甜品

金凡潮汕菜 @jinfan.hk
📍 尖沙咀加連威老道46-48號地舖
2024-08-15 913 views
這晚相約一大班朋友去嘆潮州菜!選了地點超方便的尖沙咀區來開餐,品嚐到一間有質素而且豐儉由人的潮汕茶好地方。餐廳位於尖沙咀加連威老道的金凡潮汕菜,內裏很有大排檔的風味但又坐得非常舒適。入口旁的打冷檔掛滿了各式潮汕美食,喜歡吃潮州菜的我看得口水直流了。天時暑熱坐下先嘆一杯金帆特飲檸檬冰茶!酸微微加上不過甜的味道非常清爽好喝耶。然後看見啤酒櫃內擺放了這枝非常特別的S-Class Original Beer原漿啤酒!有一眾酒鬼們當然要叫枝來試試。用靴型的啤酒杯來嘆實在太可愛了!金黃的原漿啤酒倒出來比較混濁,擁有軟綿綿的泡沫口感挺順滑,喝下去散發陣陣獨特的清新花香味道不俗。大家高興碰杯之後是時候開餐了!率先上檯的是韮菜鵝紅$98,平時經常吃的多數是豬紅換成鵝紅口感更加嫩滑,煮得夠入味加上香甜的韭菜味道非常迷人。接力的涼伴魚皮$78也太驚艷我味蕾吧!爽口彈牙沒有泥味的魚皮混上麻辣醬汁,既香且辣口感滿滿好吃到停不了口。有啤酒陪伴當然要點些熱燙美食吧!我的首選非椒鹽鮮魷$148莫屬,香脆的炸皮不油不膩內裏的鮮魷口感淋滑,鮮味香口絕對是佐酒的好拍檔。一山還有一山高這碟椒鹽撥水魚鰭$98完全俘虜了爸爸的心

一山還有一山高這碟椒鹽撥水魚鰭$98完全俘虜了爸爸的心!熱辣辣又香脆的炸蒜非常香口,用了超級彈牙的新鮮脆鯇魚鰭來炮製,他的虛偽牙齒表示十分滿足。
炒薄殼蜆肉$88小小的一粒肉質飽滿又鮮味,用九層塔來炒味道最為匹配好吃好吃。
這刻大家起哄了因為這盆生醃膏蟹(時價)$2040真的非常震撼!三隻以超肥美爆膏青蟹製成的潮汕毒藥盡在眼前,一道就算是毒藥也會停不了口地吃的風味美食。
蟹膏入口回甘蟹肉軟糯鮮甜,索盡鹹鮮味美的汁料超好吃耶!美味毒藥之名真的當之無愧。

接力的火焰鹽燒海螺(時價)$358亦非省油燈!以鐵板盛載著上檯再於席前下酒點火,頓時香氣撲鼻火光四起正是打卡的好時機。
海螺只用簡單的鹽燒方法來炮製,已經能保存著自身的鮮甜味道,加上幽幽酒香這鮮味令人難以忘懷。
吃潮州菜又怎能沒有滷水那份兒呢!我們人多點上滷水拼盤$518來分享,拼盤內有鵝片、鵝肝、水鵝腸及墨魚和豆腐好豐富啊。
當中的滷水鵝肝做得非常粉嫩軟滑,那怕什麼膽固醇此刻只管盡情享受就是了。
九肚魚蠔仔餅$188賣相已經相當吸引!除了有蠔仔之外還加入了香滑的九肚魚,令經典的蠔餅多了一重新鮮感,香脆可口又鮮味切記要趁熱享用啊。
這兒的玻璃乳鴿$88/隻如炸子雞般香脆好出色,乳鴿除了皮脆之外肉質亦非常香嫩入味,以這價錢品嚐到如此高超出品非常超值。

這個潮式咕嚕肉$148挺合我口味!有香甜的新鮮菠蘿伴碟已經加分不少,咕嚕肉外皮做得香脆汁醬剛剛包裹著彈牙肉排,甜酸度亦恰到好處味道很討我歡心。
愛吃白鱔的我選了這客乳香爆鱔球$268來嘆!南乳的鹹香為白鱔增添不少個性,肉質彈牙帶微脆的鱔球鹹香惹味佐酒一流。

咸香芝麻雞$398/隻絕對是雞控的心頭好!芝麻炸得好合火喉連同雞皮入口爆發香氣,雞肉嫩滑又鮮香味道超吸引。

甜品有潮州名物家鄉鼠殼粿$98/8件及奇趣丸子$108/8件。
鼠殼草有調和胃氣及健胃的效果是好東西來,粿皮香軟不油內裏的綠豆餡粉香甜美,喜歡吃潮州粿的朋友勿錯過喔。
奇趣丸子炸得香脆內是香濃的滑溜芝麻餡,愛吃湯丸的我十分歡喜這份甜點。
金帆還有很多經典的潮州菜,例如荷包鱔便是其中想吃的可惜要預訂!不打緊這樣便可造就下次再來開餐的重大理由哈哈。
2024-08-14 674 views
今天來到尖沙咀加連威老道的金帆潮州菜一嚐很久也沒吃到的潮州特色菜,經店員推薦叫了幾款他們馳名的菜式。▶️ 九肚魚蠔仔餅這裏的蠔仔並非常特別,裏面是有九肚魚的,第一次嘗試這樣的配搭,感覺很不錯。蠔仔和九肚魚的份量很多,每一口都有滿滿的蠔仔和九肚魚。▶️ 潮式咕嚕肉咕嚕肉外脆內嫩,半肥瘦的豬肉很有油香,醬汁甜酸度剛剛好。旁邊的菠蘿非常新鮮,爽脆鮮甜。▶️ 玻璃乳鴿這裏的玻璃乳鴿和坊間有點不同,廚師用秘製醬汁醃製再風乾調製,玻璃乳鴿皮薄香脆,肉質亦很嫩滑,非常推薦。▶️ 金凡魚翅撈飯魚翅撈飯這四個字絕對是香港人的童年回憶,魚翅用瓦煲上桌,熱辣辣,湯底濃稠,裏面有滿滿的魚翅,加上芽菜和白飯一起吃非常滿足。▶️ 滷水拼盤吃潮州菜怎能不吃滷水拼盤呢?我們選擇了滷水鵝片拼滷水鵝肝,鵝肝非常嫩滑入味,滷水鵝片亦相當不錯,拼盤還有豆腐,份量很豐富。這裏的晚市經常都滿座,建議先打電話預訂座位,非常推薦現來試一試這裏的特色潮州菜。📍 金凡潮汕菜 尖沙咀加連威老道46-48號地舖

▶️ 九肚魚蠔仔餅

▶️ 潮式咕嚕肉

▶️ 玻璃乳鴿

▶️ 金凡魚翅撈飯

▶️ 滷水拼盤

📍 金凡潮汕菜
尖沙咀加連威老道46-48號地舖
坦白說,當上奧運觀眾兩星期,期間離不開雙眼沉垂及倦意積聚的症狀,那便是㝷求亢奮的時候!嘩嘩嘩嘩嘩 ....... 一道爆膏的生醃膏蟹帶來極度亢奮,迅速踢走疲憊,精神為之一振!話說事發在巴黎奧運後段的某一天,亢奮地點為尖沙咀「金凡」!「金凡」是一家大眾化的潮汕菜館,除了熱閙的大廳,也有能保持私隱的房間。菜式方面,不單可預訂潮汕手功菜、亦常備一般打冷菜式,亦有注入創意的潮菜,可謂具備自由及多元化的選擇,Really Nice!潮流興手打檸檬茶,「金凡」也跟上節奏,來個低糖的健康風格,正合我們口味!韮菜鵝紅 HK$98涼伴魚皮 HK$78椒鹽鮮魷 HK$148先來幾道打冷小菜熱身。層次豐富、惹味嫩滑,打冷必吃的韮菜鵝紅;爽彈香辣的涼伴魚皮和鮮香脆彈的椒鹽鮮魷,均是打進十強的心水小菜!至於能否吃到炒薄殼 HK$88,則要視乎季節。我們是火熱的奧運觀眾,薄殼當然手到拿來。陣陣羅勒香配合恰好調味與火喉,正正正!椒鹽撥水魚鰭 HK$98 就像是巴黎奧運新增的 Break Dance 賽事,富有創意之餘,脆肉鯇魚鰭碰上超級惹味,吃得觀眾們爽上加爽,活力返晒來!於門外已看到 Baby 鴿的 Poster

話說事發在巴黎奧運後段的某一天,亢奮地點為尖沙咀「金凡」!

韮菜鵝紅 HK$98

涼伴魚皮 HK$78

椒鹽鮮魷 HK$148

陣陣羅勒香配合恰好調味與火喉,正正正!

於門外已看到 Baby 鴿的 Poster ,坐低肯定要一試街坊價的玻璃乳鴿 HK$88/隻!入口乳鴿皮纖薄焦香,「咔喇」一聲,玻璃脆皮隨即裂開,溢出肉香與油潤;而細滑多汁、醃味剛好的乳鴿肉,根本不用沾鹽巴,已叫吃得津津有味。

宣佈玻璃乳鴿入選抵吃及必吃的推介!

除了手打檸檬茶,本地的原漿啤酒亦是近期的大熱,引起我們的關注,Let's Try & Cheers!

熱身過後,進入亢奮的時刻 — 生醃膏蟹 HK$2,040 (時價),齊齊豉掌與尖叫是必然啊!

極度新鮮、爆膏、邪惡、肥美又嫩滑的生醃膏蟹,令沉垂的雙眼猶如打了 Botox 般𣊬間提升!

特別是愈挖愈有的蟹蓋,真叫人興奮,值得打破個人單次進食膽固醇的記錄!

喜歡公蟹的綠膏、還是乸蟹的紅膏,難得三隻新鮮膏蟹妅綠兼備,每一啖也來得非常滿足!

以前接觸過的生醃膏蟹都頗鹹,跟這次的鮮而不鹹、能夠密密吃的效果,絕對截然不同。不過,記得要提前預訂啊!

接著是烘烘火光的火焰鹽燒海螺 HK$358 (時價),將亢奮情緒蔓延!

不單火光,彈牙入味的海螺同樣令人雀躍,嗒得杯落!

坦白說,在香港雞不是我的用餐首選,但不得不承認鹹香芝麻雞 HK$398 有著叫人受不了的滋味!

一是、雞皮上鋪得均勻細緻的芝麻,粗中帶幼的工夫叫人佩服!二是、雞皮脆香可口而不油膩,跟雞肉配搭來得剛好;三是、雞肉嫩滑入味,連雞胸也不覺粗硬!一、二、三的組合,獲得接近滿分。

縱使已有飽意,但白鱔每每令人難以抗拒!乳香爆鱔球 HK$268,入口南乳甘香脆口、鱔肉肥美兼彈牙,不過總體鹹度略為超出預期,要喝一口啤酒來平衡!

正好來一道欖菜豆醬炒菜心 HK$118。炒菜的難度分看似不高,可是鮮有嚐到具有鑊氣,加上欖菜香而不鹹,再配合超級甜嫩爽口的靚菜心,來得平衡又美味,讚!

奇脆丸子 HK$108
家鄉鼠殼粿 HK$98

最後以兩款甜品作結!假如你欣賞爆炸式的快感,奇脆丸子擁有外香、內軟糯的口感,而甜香的芝麻餡,似是十米高台跳水般一下子往你的味蕾沖擊;而家鄉鼠殼粿卻如攀石賽事,需要慢著欣賞,因為每層有著不同口感,更需要慢嚼去感受!

巴黎奧運昨完滿結束,是時候將沉浸於興奮、感動、刺激與及高低起伏的情緒抽離!那等於要全情投入香港美食,哈哈哈!
2024-08-06
$785 (Dinner)
  • 生醃膏蟹
  • 韮菜鵝紅
  • 椒鹽撥水魚鰭
  • 玻璃乳鴿
  • 鹹香芝麻雞
  • 欖菜豆醬炒菜心
  • 家鄉鼠殼粿
2024-08-13 614 views
新來的大廚手藝出色,好友得知後,便立即約局,順便預訂了幾味必試菜款!食店就在加連威老道尾近嘉蘭圍,門面非常明亮,離得遠遠也很易找到。店內裝修華麗,樓底高,櫃面更放有多款潮汕打冷食品,任君選擇。天氣悶熱,這款自家製的「柑橘冰茶」,清潤解渴帶微甜,非常好喝。見冰櫃內這款「原漿啤酒」外型非常吸引,而且更是香港本地製作,當然值得支持一下;味道甘甜帶陣陣麥香,更而且沒有槐花那陣苦味,感覺更易入喉。老闆娘更特別拿出珍藏的鞋仔玻璃杯,說用它來飲,風味更佳。這時最適合叫些送酒小吃,看過餐牌選擇了肉質飽滿又鮮甜的「金不換炒簿殼」、鮮嫩爽滑又Q彈的「涼伴魚皮」、滑溜有咬口的「韮菜鵝紅」、香脆帶微辣的「椒鹽撥水魚鰭」及炸得金黃酥脆的「椒鹽鮮魷」。每一款也各有其特色,當然椒鹽又香脆的食物,是最快一掃而空的。「滷水錦繡盒」內放有鵝片、鵝肝、鵝腸、墨魚 及 豆腐,食物滷得入味又好食,而自己最喜歡當中鮮嫩滑溜的鵝肝及啖啖肉嘅鵝片。這味驚為天人的「生醃有羔蟹」,一出場便吸引大眾的目光,三隻超多蟹膏的生醃蟹正在向我們招手;橙橙綠綠的蟹膏,既邪惡又吸引,食落鮮甜嫩滑自然不在話下;雖然價錢貴少少,但真係食過返尋味,值得推介
老闆娘更特別拿出珍藏的鞋仔玻璃杯,說用它來飲,風味更佳。
這味驚為天人的「生醃有羔蟹」,一出場便吸引大眾的目光,三隻超多蟹膏的生醃蟹正在向我們招手;橙橙綠綠的蟹膏,既邪惡又吸引,食落鮮甜嫩滑自然不在話下;雖然價錢貴少少,但真係食過返尋味,值得推介!
一人一隻的「火焰鹽燒海螺」,侍應先在席上點燃,不但以火焰助興,也增添香氣;海螺營養價值高,有“盤中明珠"的美譽,入口爽嫩鮮香帶彈性,也是其中一味必試菜式!
脆卜卜的「龍頭魚煎蠔仔餅」,食落不會覺得太油膩,外層炸得香脆,中間藏有鮮甜又大隻的蠔仔及龍頭魚,送酒更是一流!
之後上的「芝麻雞」,每一塊雞皮上都灑滿了白芝麻,食落有啲似脆皮雞,但因加上芝麻,吃起來份外香脆,更帶陣陣芝麻香味,雞肉嫩滑多汁,是既懷舊又有驚喜的小菜!
潮汕脆皮咕嚕肉~
酸甜香脆的咕嚕肉,大人小朋友也喜愛,就連外國人也特別鍾情於這味菜;食落肉質鮮嫩、外脆肉軟,醬汁酸甜醒胃;旁邊採用香甜的台灣鳳梨,水準自然要看高一線;不消一會,便給搶個清光。
欖菜豆醬炒時蔬~
纖維少甜度高的菜心,食落格外爽滑脆嫩,配上惹味的欖菜豆醬,更是大家搶着食的關鍵;而且之前食了這麼多肉類,這味菜自然更受大眾喜愛。
終於都等到我至愛的甜品,今次叫了「鼠殼粿拼奇脆丸子」,採用糯米粿皮,內摻曬乾磨碎的鼠麴草,製作成黑褐色的外皮,之後煎香,餡料係微甜的綠豆糕,口感香脆又煙靭;奇脆丸子其實就是黑芝麻丸子,外脆內軟,帶陣陣的黑芝麻香味,好吃。
水準確是不錯,而且有很多特色小菜,如想一試記得預先訂位及留菜!

#金凡潮汕菜
地址: 尖沙咀加連威老道46-48號地舖
電話: 28188835
  • 柑橘冰茶
  • 金不換炒簿殼
  • 涼伴魚皮
  • 韮菜鵝紅
  • 椒鹽撥水魚鰭
  • 滷水錦繡盒.
  • 生醃有羔蟹.
  • 火焰鹽燒海螺
  • 龍頭魚煎蠔仔餅
  • 芝麻雞
  • 潮汕脆皮咕嚕肉
  • 欖菜豆醬炒時蔬
  • 鼠殼粿拼奇脆丸子
2024-08-11 514 views
由細到大都鍾意去潮州檔打冷,不過有風味嘅潮州菜館已經買少見少!呢日放假就同一大班朋友去咗間好有風味嘅金帆潮汕菜,嗰晚我哋食咗好多勁正斗嘅潮州嘢。呢間金凡就喺尖沙咀嘅加連威老道,門口有錶位擺車所以搭車或者揸車嚟都一樣咁方便。見到櫥窗掛咗好多正嘢食,我就最想試嗰隻黐晒芝麻嘅雞。行到入去仲見到好鬼多魚飯擺咗喺度睇個樣啲嘢好鬼正宗咁喎。坐低之後發現佢牆上面有幾幅好靚畫,仲有啲好有風味嘅木船做裝飾品,成間餐廳嘅潮汕風味就出晒嚟。等到人齊梗係要開餐先啦!呢碟係涼拌魚皮佢係用麻辣汁撈嘅所以好刺激,但係佢嘅辣加埋魚皮嘅爽彈口感真係正爆喊住食都值得。韭菜豬紅相信大家都食唔少!呢度嘅版本係用咗鵝紅食落去更加滑嘟嘟,同埋佢煮得好入味加埋啲韭菜又係冇得輸。薄殼呢家嘢以前我唔識食!自從老婆大人煮過俾我食之後就鍾意咗,呢度都炒得好香食落口仲好鮮甜唔錯喎。我哋仲叫咗幾款送酒嘅菜梗係要嗌支啤酒飲!呢支係本地嘅原漿啤酒冇經過過濾所以色水比較濁,飲落去幾清甜仲有好香嘅啤酒花味。最頂癮係佢隻杯形狀係一隻靴仔!飲嘅時候都要有技巧一唔小心就會彈到成鼻都係㗎哈哈。送酒嘅香口嘢椒鹽鮮魷一定走唔甩!熱辣辣炸起好香口椒鹽味啱啱好唔會咸
見到櫥窗掛咗好多正嘢食,我就最想試嗰隻黐晒芝麻嘅雞。
行到入去仲見到好鬼多魚飯擺咗喺度睇個樣啲嘢好鬼正宗咁喎。

送酒嘅香口嘢椒鹽鮮魷一定走唔甩!熱辣辣炸起好香口椒鹽味啱啱好唔會咸,入面嘅魷魚仲要一啲都唔韌好鮮嫩正呀喂。
跟住呢個椒鹽撥水魚鰭都係超級好食!用咗彈牙到不得了嘅脆鯇嚟整,咬落去真係有回彈嘅感覺㗎!加埋炸得好鬼香口要嚟送酒真係唔得掂,嗌我成碟我食晒佢都仲得呀。
生醃膏蟹唔理係韓式或者潮式食呢家嘢真係要考膽量!我哋就從來都唔怕最緊要有好嘢食哈哈。
醃蟹啲膏爆到瀉晒橙紅色咁好吸引!滑嘟嘟嘅蟹膏食落去好甘香軟腍腍嘅蟹肉都好鮮甜,佢個汁醃得啱啱好唔會太鹹或太甜,唔鍾意食膏嘅我呢晚都食咗勁多呀。
呢個玩火嘅菜叫做火焰鹽燒海螺!嚟嘅時候倒啲酒落去跟住點火大家又可以打卡喇。
呢個海螺食落去好香滑一啲都唔韌!個味仲勁鮮甜正到想嚟多一隻。
潮州滷水咁出名點可以唔食啊!我哋嗌咗一個滷水拼盤入面有五樣嘢,有墨魚、鵝腸、鵝片、豆腐同埋鵝肝。
我同老婆大人口味一致都係勁like呢個滷水鵝肝,因為佢做得好免嫩滑同埋夠晒入味。
蠔餅我就食得多不過加咗九肚魚又真係第一次食!炸得好鬼酥脆嘅蠔餅鮮味好夠,加埋滑嘟嘟嘅九肚魚口感又幾抵死喎。
我不嬲都好鍾意食乳鴿!見到呢度嘅玻璃乳鴿個名咁特別就叫嚟試吓,果然冇叫錯呢個乳鴿皮整到好似炸子雞咁脆口,最重要係入面仲有好多肉汁唔會乾爭爭掂呀喂。
在座有幾位都係牛魔王所以預訂咗呢份紅米牛肋骨嘆,紅米汁食落去又香又甜好濃味,加埋炆得好腍滑嘅牛肋骨個味係正。

老婆大人最鍾意食鱔所以叫咗呢個乳香脆鱔俾佢嘆!呢個鱔球係用咗南乳嚟整所以個味好鹹香,最緊要條鱔夠新鮮食落係彈牙嘅,咁重口味我覺得特別啱送酒。
呢隻鹹香芝麻雞就係頭先掛喺櫥窗嗰隻!鋪滿芝麻嘅雞皮食落去特別香脆,而且好多汁雞味又濃啱晒鍾意食雞嘅我。
欖菜豆醬炒菜心用咗我唔like嘅欖菜!不過用嘅份量啱啱好食落去又唔會令我好反感,最重要係呢碟菜炒得好有鑊氣所以我都幫襯咗唔少。
甜品我哋嗌咗好傳統嘅潮州家鄉鼠殼粿同埋奇趣丸子!
家鄉鼠殼粿嘅餡係綠豆蓉食落好香滑又唔會太甜,奇趣小丸子其實即係炸芝麻湯圓,咬落去唔會一口油加埋啲芝麻餡食落係香口嘅,不過呢兩款甜品都會飽肚,呢餐實在太豐富食到我捧住個大肚腩走人不過我鍾意。
Dinner
這間新開的潮汕風味餐廳看起來相當不錯, 相約朋友聚餐 🍻 小吃:- 普寧炸豆腐- 外脆內軟綿綿- 韭菜鵝紅 - 經典潮汕風味 滑溜美味- 椒麻涼拌魚皮 - 清爽開胃主菜:- 滷水錦繡盒 - 有鵝片、鵝肝、鵝腸、豆腐等 適合多人分享- 龍頭魚煎蠔仔餅 - 海鮮與潮汕風味的結合- 紅米牛助骨 - 牛肋骨肉質紮實 肉味香濃 有驚喜- 芝麻雞 - 潮汕經典名菜 雞皮香脆 肉質嫩滑 記得要預訂啊!其他推薦:- 鐵板XO醬魚標魚扣 - 比較少有嘅菜式 醬汁惹味- 避風塘炒蟹 - 是這家必點菜 第一代避風塘炒蟹師傅之作還有優惠價享有魚翅撈,性價比很高!整體來說,這間餐廳的菜品很有潮汕特色 裝潢和環境舒適 有包廂位置 推薦大家一嘗潮汕菜的魅力!
這間新開的潮汕風味餐廳看起來相當不錯, 相約朋友聚餐 🍻

小吃:

- 紅米牛助骨 - 牛肋骨肉質紮實 肉味香濃 有驚喜

其他推薦:

- 鐵板XO醬魚標魚扣 - 比較少有嘅菜式 醬汁惹味
- 避風塘炒蟹 - 是這家必點菜 第一代避風塘炒蟹師傅之作

還有優惠價享有魚翅撈,性價比很高!

2024-08-06 515 views
作為潮洲人,對潮州菜總是有一份情意結,最近發現原來係鬧市中有一間做得相當好嘅潮州菜,特別係甜品「家鄉鼠殼粿」實在是一吃傾心,本來呢款食物賣相並不算太吸引,黑色嘅粿皮按照傳統做法,係鼠殼草製作而成,餡料為綠豆蓉,煎得甘香,入口煙靭軟腍,甚為美味。一系列既前菜已經甚為吸引— 涼拌魚皮、普寧炸豆腐、韭菜鵝紅、炸大腸、生醃螄蚶,已係甚為滿意次選~「芝麻雞」($398)賣相吸引,香脆既雞皮上鋪滿了芝麻,入口滿口芝麻香,加上嫩滑既雞肉,確係甚有水準,可留意嘅係須要預先訂購~能係潮州菜館吃到「紅米牛肋骨」($488)確係幾驚喜嘅,賣相亦相當對辦,係預期中既味道呢~ 甚為有gimmick嘅係可以食到魚翅撈飯,以每分$168黎緊,都真係相當唔錯!

位於尖沙咀這家粵菜館,裝潢走復古懷舊風,主打多款巧手粵菜午市推出$88 魚翅撈飯,用小瓦煲上,熱燙燙的,裡面放滿魚翅,湯底濃稠,拌飯加上芽菜,好滿足😌除此之外小食很推介,有涼拌魚皮、普寧炸豆腐、韮菜鵝紅、炸大腸及生醃螄蚶等,香口惹味,配啤酒一流! 至於主菜,必選潮州傳統菜*滷水錦繡盒及*龍頭魚煎蠔餅,鵝片、鵝肝、鵝腸、墨魚、豆腐、香腸,通通都很入味,鵝肝軟嫩,墨魚鵝腸爽彈;而蠔餅加入九肚魚,炸得酥脆,口感層次更豐富!另外還有巧手小菜,包括牛肉濃郁帶嚼勁的紅米牛肋骨、香氣撲鼻又惹味的鐵板XO醬魚標魚扣、火光熊熊彈牙的火焰鹽燒海螺、皮脆肉滑的芝麻雞、肉厚鮮甜的避風塘炒蟹等,不是好多地方食到,煮法夠鑊氣,好值得推介! 甜品超特別的,煙煙韌韌的家鄉鼠殼粿,及奇脆丸子,甜度剛好

位於尖沙咀這家粵菜館,裝潢走復古懷舊風,
主打多款巧手粵菜

除此之外小食很推介,有涼拌魚皮、
普寧炸豆腐、韮菜鵝紅、炸大腸及生醃螄蚶等,
香口惹味,配啤酒一流!

而蠔餅加入九肚魚,炸得酥脆,口感層次更豐富!

甜品超特別的,煙煙韌韌的家鄉鼠殼粿,及奇脆丸子,甜度剛好
2024-06-25 816 views
同朋友去開尖沙咀,想試吓到正宗潮州美食,咁岩見到「金凡潮州菜」,就入左去食啦!首先,先試魚翅撈飯。這道菜以新鮮的魚翅為主角,搭配米飯和精選的配料。魚翅的質地細嫩,入口即化,帶來一種獨特的口感。每一口都散發著鮮美的海鮮風味,並與米飯的香氣相互融合。配料的組合非常出色,增添了層次感和口感。整體而言,這道魚翅撈飯展現了潮州烹飪的精湛技藝和對食材的用心處理。接下來是小莱:迷你蔥爆豆豉雞和迷你滷水拼盤。迷你蔥爆豆豉雞是一道潮州經典菜式,其特色在於蔥和豆豉的獨特組合。雞肉鮮嫩多汁,搭配蔥和豆豉的香氣,每一口都充滿了濃郁的潮州風味。滷水拼盤則將各種滷水小吃集合在一起,包括滷豆腐、滷豬耳等。每一款小吃都入味鮮美,展現了滷水料理的獨特風味和豐富層次。無論是魚翅撈飯的鮮美口感,還是小莱拼盤的潮州風味,每一道菜都展現了廚師們對食材的用心與烹調技巧。這裡提供的食物有濃郁的潮州風味,每一道菜都散發著令人垂涎欲滴的誘人香氣。

2024-06-20 732 views
今晚和友人到尖沙咀逛街食飯,見到有一間門面比較懷舊的潮州菜館,一於入去試吓先!見到有幾款有優惠價的套餐,最想吃莫過於魚翅撈飯辣蟹餐, 原價$986,現優惠價 $750(免2位茶位費,免加一服務费)招牌避風塘炒蟹(1只)~ 蟹肉鮮甜飽滿,肉嫩滑多汁,配上炸到金黃色香脆的蒜蓉,乾辣椒,香蔥等配料, 超惹味!金魚凡翅撈飯(+2 飯)~魚翅口感爽彈,最重要配上味道濃郁鮮甜的湯汁,以砂鍋上翅可保存翅湯的熱度,配上蛋碎和銀芽,用來撈飯吃真是人生一大享受,很美味!黃金豬脊仁炒時菜~ 猪油渣炒出來的菜好香口,而且好鮮嫩!

金魚凡翅撈飯(+2 飯)~

黃金豬脊仁炒時菜~ 猪油渣炒出來的菜好香口,而且好鮮嫩!

Dinner
今日去尖沙咀行完街,突然諗起朋友介紹附近有一間新式嘅潮州菜就決定去試一試,餐廳嘅門面裝修好光猛,幾有特色假日晚市時段,唔需要等位,店員嘅態度服務非常好食潮州菜都一定要嗌嘅韭菜豬紅,記得要問店員拎辣椒油,辣椒油非常惹味加了不少分叫咗個菠蘿咕嚕肉,菠蘿好新鮮,而咕嚕肉選用嘅位置非常嫩滑潮州菜點可以小左蠔餅,見到餐廳有炸九肚魚蠔餅,覺得好特別就嗌咗嚟試,蠔餅炸得很鬆脆,但略嫌九肚魚的份量比較少餐廳行中價位路線,每碟餸嘅份量不太大,但用料食物不錯,性價比還可以

假日晚市時段,唔需要等位,店員嘅態度服務非常好

叫咗個菠蘿咕嚕肉,菠蘿好新鮮,而咕嚕肉選用嘅位置非常嫩滑