太忙碌,已經幾個月沒有寫食評,很少給「差評」!但今晚一定要寫 !外賣了一個蛋糕,馬上開車回家,打算今晚做飯後甜品。面對一個只有外表的蛋糕,甚麼復古 ?更過份是用「絹花」做裝飾 ?不是吧 !佩服,佩服 幸好發現,沒有咬一口,否則很噁心 !就算連鎖店大集團的工場蛋糕,都不會用絹花做裝飾吧 !怎可能這麼敷衍了事?非常不專業 整體味道,只有甜、甜、甜 !不新鮮,Hubby 及我,異口同聲 :「只得個甜字」 ;aftertaste :整個口腔都只是甜味 !馬上喝一杯茶,清清味蕾 。這個蛋糕, 完全不及格呀!
太忙碌,已經幾個月沒有寫食評,很少給「差評」!
但今晚一定要寫 !
外賣了一個蛋糕,馬上開車回家,打算今晚做飯後甜品
面對一個只有外表的蛋糕,甚麼復古 ?
更過份是用「絹花」做裝飾 ?不是吧 !
佩服,佩服

幸好發現,沒有咬一口,否則很噁心 !

馬上喝一杯茶,清清味蕾 。

這個蛋糕, 完全不及格呀!
2022-07-22
2022-06-01 1376 views
Strawberry Lemonade cake 好靚,但質地比較乾,而且略嫌太甜,cream都比較實。香茅茶似用新鮮香茅沖,預設甜度有啲太過。咖啡杯具非常精緻,再配拉花更加典雅,咖啡唔太厚身但好濃咖啡味,非常驚喜。
2022-05-16 1105 views
cafe位於灣仔隱秘之位,簡直旺中帶靜的小角落,非常悠閒~🍰Baby Banoffee Cake 香蕉蛋糕質地實淨,每層混以香蕉蓉、拖肥及忌廉,味道苦甜,香蕉味濃郁😃加上香蕉脆片,增加蛋糕口感。🍹Yuzu Genmaicha Cooler普通柚子梳打味道;柚子酸味配以蛋糕食用,清新解膩😎
cafe位於灣仔隱秘之位,簡直旺中帶靜的小角落,非常悠閒~

🍰Baby Banoffee Cake

🍹Yuzu Genmaicha Cooler
普通柚子梳打味道;柚子酸味配以蛋糕食用,清新解膩😎
𝐴 𝑆𝑒𝑎𝑠𝑖𝑑𝑒 𝐴𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑇𝑒𝑎 𝑖𝑛 𝑂𝑘𝑖𝑛𝑎𝑤𝑎🍰位於灣仔嘅𝙹𝚘𝚞𝚎𝚛環境十分幽靜~店內充滿復古擺設!室內外都有座位可以供客人用餐!早兩日就去試咗佢哋呢個沖繩𝚑𝚒𝚐𝚑𝚝𝚎𝚊!• 沖繩青檸芝士撻用上沖繩青檸再加𝚖𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎!入口檸味很香濃 和芝士味平衡得很好青檸清新感剛好中和了芝士的膩~食落不會太甜太酸!我和朋友也好喜歡!• 紫薯黑糖蛋糕外貌超吸晴!高高的一座蛋糕本身仲怕黑糖蛋糕 仲要加埋紫薯呢個配搭會好甜🥹但食落完全唔會!感覺好似食緊成舊紫薯咁😂食曬成座都唔會太膩~.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍🙆🏼‍♀️.•沖繩海鹽馬卡龍+沖繩青檸馬卡龍𝙼𝚊𝚌𝚊𝚛𝚘𝚗一共有𝟼件! 每款各𝟹粒~𝚂𝚒𝚣𝚎方面比起平時食嘅馬卡龍稍為細一啲 𝙼𝚒𝚗𝚒𝚜𝚒𝚣𝚎很可愛😂其實我本人並唔太鍾意食馬卡龍因為食過好多次都覺得甜到嘔🤓但呢兩款都有驚喜!入面嘅忌廉打得好滑~食落青檸同沖繩海鹽味都好香 完全唔會過甜!馬卡龍皮也都脆脆的 好吃~~環境也很好拍!
位於灣仔嘅𝙹𝚘𝚞𝚎𝚛環境十分幽靜~
店內充滿復古擺設!
室內外都有座位可以供客人用餐!
早兩日就去試咗佢哋呢個沖繩𝚑𝚒𝚐𝚑𝚝𝚎𝚊!

• 沖繩青檸芝士撻
用上沖繩青檸再加𝚖𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎!
入口檸味很香濃 和芝士味平衡得很好
青檸清新感剛好中和了芝士的膩~
食落不會太甜太酸!我和朋友也好喜歡!
沖繩青檸芝士撻

• 紫薯黑糖蛋糕
外貌超吸晴!高高的一座蛋糕
本身仲怕黑糖蛋糕 仲要加埋紫薯呢個配搭會好甜🥹
但食落完全唔會!
感覺好似食緊成舊紫薯咁😂
食曬成座都唔會太膩~
紫薯黑糖蛋糕

•沖繩海鹽馬卡龍+沖繩青檸馬卡龍
𝙼𝚊𝚌𝚊𝚛𝚘𝚗一共有𝟼件! 每款各𝟹粒~
其實我本人並唔太鍾意食馬卡龍
因為食過好多次都覺得甜到嘔🤓
但呢兩款都有驚喜!
入面嘅忌廉打得好滑~
食落青檸同沖繩海鹽味都好香 完全唔會過甜!
馬卡龍皮也都脆脆的 好吃~~
沖繩海鹽馬卡龍+沖繩青檸馬卡龍

環境也很好拍!
沖繩青檸芝士撻
沖繩海鹽馬卡龍+沖繩青檸馬卡龍
💛🎂【Banoffee Cake (baby size)】$168一收到覺得比想像中細/// 但係幾高身&多layers 今次三個人食啱啱好~ 個人覺得2-4人都ok~包裝紙盒超級靚 好似花園鐵欄咁 打開勁有儀式感🥳今次揀咗香蕉拖肥味 比較特別嘅味道✨有好多唔同layer 味道好豐富第一啖香蕉味好出 之後慢慢食到拖肥味蛋糕濕潤綿密😋 cream好滑 仲有榛子朱古力脆脆表面香蕉乾幾加分!好味~拖肥蛋糕本身有啲擔心會甜 但冇想像中甜~整體無論味道 賣相 價錢都好好💕推薦 推薦✨*生日牌&蠟燭係自備-✨推薦指數:8/10-
💛

一收到覺得比想像中細/// 但係幾高身&多layers
今次三個人食啱啱好~ 個人覺得2-4人都ok~
包裝紙盒超級靚 好似花園鐵欄咁 打開勁有儀式感🥳

今次揀咗香蕉拖肥味 比較特別嘅味道✨
有好多唔同layer 味道好豐富
第一啖香蕉味好出 之後慢慢食到拖肥味
蛋糕濕潤綿密😋 cream好滑 仲有榛子朱古力脆脆
表面香蕉乾幾加分!好味~
拖肥蛋糕本身有啲擔心會甜 但冇想像中甜~
整體無論味道 賣相 價錢都好好💕
推薦 推薦✨

*生日牌&蠟燭係自備
✨推薦指數:8/10
2021-10-27 2082 views
建議:記得提早上官網訂FD子生日話想放縱一下,機緣巧合係是但揀既情況下🤣 竟然搵到隱世既Cafe (印象係Viu tv既電視劇出現過既場景)打開Cafe門個刻真係有「嘩」一聲,因為好有歐洲懷舊Feel😌 入到去成個人已經好relax。室內座位唔係好多,室外都仲有幾個位。等拎蛋糕期間,都有好多Pair人黎到叫蛋糕 Set /訂左蛋糕堂食。下次可以試下叫埋咖啡,同Fd子 係Cafe度 Hea下傾下計👍今次試左:▫️Swirl Marble Red Velvet Cake (12cm HK$520)唔好睇個蛋糕只有12cm 以為好細個,其實係超足料超重手。一開始拎起手,真係以為訂錯左🤣 整體黎講,依個蛋糕係真係有驚喜。味道唔會過甜,份量十足對得起個價錢😌切開層次分明,食落唔係好甜,而且夾層既cream cheese 味都唔錯🧀 中間仲有層朱古力夾層。真係超飽肚,4️⃣個人最後都食唔哂,留番第二晚再繼續做飯後甜品。BTW 最近佢地仲係Lee Garden 開左間蛋糕店,又多一個買蛋糕既好地方😎
建議:記得提早上官網訂

今次試左:

2021-10-26 1475 views
灣仔隱世café🥰 走復古風😍 係同閨蜜傾計既好地方❤️ 座位可以揀室外或室內,有打卡位😊Baby Cake set🍰 ($250)Strawberry Lemonade Cake 好多人去Jouer都係為左食佢地既layered cake🍰 我地揀左strawberry🍓lemonade🍋味,賣相唔錯😍 口感鬆軟,同偏濕潤😊 唔會太過甜,甜中帶莓酸味🥰 Yuzu Genmaicha Cooler🍊擺盤勁日式🥰 柚子味好特出😊Fruits of the forest🫖茶具勁有style同質感❤️ 茶香果味超濃郁😍味道 🌕🌕🌕🌗🌑環境 🌕🌕🌕🌗🌑服務 🌕🌕🌕🌖🌑抵食度 🌕🌕🌕🌗🌑

Baby Cake set🍰 ($250)
Strawberry Lemonade Cake

味道 🌕🌕🌕🌗🌑
環境 🌕🌕🌕🌗🌑
服務 🌕🌕🌕🌖🌑
抵食度 🌕🌕🌕🌗🌑
$130 (Tea)
Celebration
Birthday
  • Strawberry  Lemonade  Cake
2021-08-15 2302 views
專程黎食Layer Cake!! 😎呢度內外環境都好~出面有樹同花花草草既盆栽~成個氣氛好寧靜舒服!不過坐戶外,就要有俾咬咬既心理準備!🤣🤣好彩佢地有蚊怕水提供~😂佢地既baby cake 都唔細,所以我地3個人叫左兩款baby cakes!!Baby Cake ($168/each)1️⃣香蕉太妃2️⃣士多啤梨&檸檬最值得我讚既一定係佢地蛋糕既口感,勁濕潤!又唔會太過甜,甜到食幾啖就食唔到。係好味既~🤤強烈推薦!👍🏻
專程黎食Layer Cake!! 😎

Baby Cake ($168/each)
1️⃣香蕉太妃
Banoffee  Baby  Cake

2️⃣士多啤梨&檸檬
Strawberry  &  Lemonade  Baby  Cake

Banoffee  Baby  Cake
2021-08-10 1426 views
Jouer隱世花園cafe一個可以同閨蜜約會嘅好地方🤩有室外和室內座位我一直都好有興趣試佢的babycake😍 因為我去到剛好室內冇位所以先座外面點左佢一杯凍飲同埋一個鹹點🙂蘆筍韭菜乳蛋批$38一般cafe都少供應鹹點係下午茶時段而呢個唔會太鹹啦同埋我好鍾意蘆筍☺️其實還有另一款蘑菇蛋批下一次我可以試下🙂凍伯爵茶$52夏天我最愛喝凍凍伯爵茶配鹹點又得Babycake又得🙂Babycake$168朱古力棉花糖蛋糕買左返屋企吾咪講笑㗎一個細細的蛋糕都夠兩個人食🤭蛋糕面由二層朱古力一層一層搭上仲有其他Banoffee Cake丶Strawberry Lemonade Cake等等✨地址:香港灣仔秀華坊1號地下
Jouer

蘆筍韭菜乳蛋批$38
其實還有另一款蘑菇蛋批下一次我可以試下🙂

凍伯爵茶$52
夏天我最愛喝凍凍伯爵茶配鹹點又得Babycake又得🙂

Babycake$168

地址:香港灣仔秀華坊1號地下
$150 (Tea)
話說早前喺呢間cafe預訂咗生日蛋糕🎂,打算今日同朋友喺呢間cafe慶祝生日。去之前已經知道呢間cafe喺不設訂位,但訂蛋糕時我有講明當日下午一點半會過去拎蛋糕, 同埋會食埋先走 (朋友加埋我總共3個人)。當日一點半去到之後,店員先至同我哋講因為下午兩點會有party, 如果我哋要堂食, 就要我哋半個鐘之內食哂個蛋糕+其他嘢食走人,你自己諗都知無可能啦!其實你有party booking,你就應該喺一早通知返我哋,講明兩點有party, 我哋早D去咪得囉!其實咁既情況,你同我講聲唔好意思咪解決咗,我都冇咁嬲😡但店員態度惡劣, 仲要唔覺得自己有錯,自己唔一早知會我哋有party就叫我哋,一係拎走一係快啲食,想趕我哋走。另外,我哋訂蛋糕時有訂埋生日牌, 佢竟然無比我, 同埋蠟燭要加錢先有又吾一早講!我相信我哋吾係第一個喺你哋鋪頭訂蛋糕慶祝生日既客, 連基本既安排或者預先要問既嘢都吾問。是但喺一間蛋糕店買蛋糕都會問洗吾洗生日牌同蠟燭, 呢D係基本吧!就算當你真係提供吾到或者要另外加錢先有, 你都可以一早講定嫁, 唔喺拎蛋糕先講呢樣唔包果樣又要加錢!本身諗住開開心心同朋友慶祝生日, 點知搞到無

本身諗住開開心心同朋友慶祝生日, 點知搞到無哂心情😭! 真喺比錢買難受,以後都唔會再嚟!🥵
2021-07-10
Type of Meal
Lunch
Celebration
Birthday
2021-07-10 1119 views
早幾日訂咗個蛋糕連埋生日牌,親身落到門店去拎。去到餐廳到發現冇咗個生日牌,個生日牌$92但完全冇比到我,乾冰,蠟燭同刀又冇比我!😡🤯咁咪冇比乾冰,去到餐廳個蛋糕已經溶溶哋!!一個冇蠟燭嘅生日蛋糕點樣同朋友慶祝?滿心歡喜上網以為訂到個靚蛋糕,但係就乜都冇俾到。😠😠😠點可能訂咗個生日牌漏咗比人?錢就照收足打電話去問原來蠟燭要俾錢,其實蠟燭要俾錢完全冇問題,但點解問都唔問?😓知道要俾錢我會第一時間俾,但唔係我返去發現冇蠟燭去問先知要錢!😡仲要覺得冇問題是次經歷真係太差,無論蛋糕幾靚但服務真係唔得。永遠冇下次!!!
早幾日訂咗個蛋糕連埋生日牌,親身落到門店去拎。
咁咪冇比乾冰,去到餐廳個蛋糕已經溶溶哋!!
一個冇蠟燭嘅生日蛋糕點樣同朋友慶祝?
滿心歡喜上網以為訂到個靚蛋糕,但係就乜都冇俾到。😠😠😠
點可能訂咗個生日牌漏咗比人?錢就照收足
仲要覺得冇問題
是次經歷真係太差,無論蛋糕幾靚但服務真係唔得。
永遠冇下次!!!
2021-07-07 1182 views
上網睇好多人都讚佢係一個打咭嘅好地方,去到果日因為店家影緊product相,同埋應該outdoor先影到最靚嘅打咭位,高溫34度都係乖乖坐室內享受食物算了⋯Jouer嘅layered cake向來備受熱捧!咁多層都做到非常挺身,賣相非常吸睛~Baby Cake 比想像中大,2個人食好難食得哂,我擇左嘅口味係Strawberry Lemonade中間海綿蛋糕唔係空氣感嘅蛋糕,而係濕潤口感,中間cream唔係好牛奶香嘅味道,而甜中帶莓味酸嘅,我覺得有時食蛋糕,好多地方都忽略左甜酸嘅平衡,最係,唔知點解我覺得個cream有少少生酮嘅蛋糕口感(◐‿◑)飲品方面兩杯都值得一讚!最正嘅係杯Iced Latte係用冰鎮左嘅銅製杯裝嘅,銅器配凍飲🥤真係超貼心,搞到我心思思想買返個◉‿◉主理廚師喺巴藍帶廚藝學校進修,出品賣相同味道都非常出色,閒日又唔係好多人,靜靜地搵間復古cafe坐下,呢度會係真正香港人好選擇!
上網睇好多人都讚佢係一個打咭嘅好地方,
去到果日因為店家影緊product相,
同埋應該outdoor先影到最靚嘅打咭位,
高溫34度都係乖乖坐室內享受食物算了⋯

Jouer嘅layered cake向來備受熱捧!
咁多層都做到非常挺身,賣相非常吸睛~
Baby Cake 比想像中大,2個人食好難食得哂,
我擇左嘅口味係Strawberry Lemonade
中間海綿蛋糕唔係空氣感嘅蛋糕,而係濕潤口感,
中間cream唔係好牛奶香嘅味道,而甜中帶莓味酸嘅,
我覺得有時食蛋糕,好多地方都忽略左甜酸嘅平衡,

飲品方面兩杯都值得一讚!
最正嘅係杯Iced Latte係用冰鎮左嘅銅製杯裝嘅,
銅器配凍飲🥤真係超貼心,
搞到我心思思想買返個◉‿◉

主理廚師喺巴藍帶廚藝學校進修,出品賣相同味道都非常出色,
閒日又唔係好多人,靜靜地搵間復古cafe坐下,
呢度會係真正香港人好選擇!
Baby Cake Set
Baby Cake Set
2021-06-28 1072 views
JOUER喺灣仔隱蔽嘅角落入邊🌳🏡生日嘅時候收到朋友送佢哋嘅生日蛋糕,覺得幾特別幾好食,所以好想去到佢哋餐廳試吓😋餐廳行少少復古嘅味道,好鍾意JOUER好舒服好溫暖嘅感覺🥰真係令人好relax☺️而餐廳亦有好多戶外座位,外面入面處處都係打卡位,所以搵個少人啲嘅時間去就可以慢慢影📸不過我就比較喜歡佢嘅寧靜同埋舒適多啲☺️食物方面🍽🍶🧁🥗1. Beef bourguignon pot pie紅酒牛肉批 $78- 牛肉批側邊圍住沙律,令到睇落去都靚晒,唔好睇佢個批細細個,食完都會覺得幾飽,所以配沙律就啱哂,而且佢個沙律醬偏清淡,成個感覺就唔會太heavy,不過我當日嘅沙律就有¼嘅菜都係偏黃唔新鮮,咁就影響咗成個感覺😓2. Cake Slide set $98- 一件蛋糕加一杯嘢飲, (我加$10轉咗柚子玄米茶)- Strawberry lemonade slide cake, 佢嘅蛋糕行濕潤嘅路線,味道酸酸甜甜好清新好啱夏天食😋👍🏻- Yuzu Genmaicha Cooler 柚子玄米茶,本身係柚子控所以非常喜歡,好啱夏天飲,好飲之餘打卡都一流👍🏻👍🏻👍🏻

食物方面🍽🍶🧁🥗

2. Cake Slide set $98
- 一件蛋糕加一杯嘢飲, (我加$10轉咗柚子玄米茶)

• Strawberry  Lemonade  Cake
  • 柚子玄米茶
經過小巷,搵咗一陣終於搵倒呢間小店,隱蔽清幽🌴,我好鍾意呢啲寧靜嘅環境👍,可以俾自己放空一下,喺艱苦嘅生活裡,可以搵倒少少甜❣。磨沙落地玻璃,樓底高,冷氣弱咗少少,不過無乜人,檯又隔得好疏,跟足1.5米距離,所以溫度還可以。點咗2人tea set , 原個蛋糕加2杯飲品,menu 上係有幾款cake , 士多啤梨,朱古力……,另有一款staff 介紹係是日精選,鴛鴦蛋糕,聽落好港式,當然要支持下。咖啡先到,碟同杯都好靚,碟似自己拉,形狀好唔規則,感覺有啲英式,咖啡略嫌唔夠熱同香。蛋糕好出色😋,好鬆軟,中間仲有啫喱,食得倒local 嘅鴛鴦味,係香港嘅味道😚,面仲有脆脆😆

mocha

鴛鴦蛋糕

2021-06-15
Type of Meal
Tea
2021-05-06 1917 views
咁啱今次平日嚟 咁先坐到出邊呢個絕世打卡位🥰平日無咩人 好適同friend黎chill下傾下計☺️叫左一個Banoffee cake 一杯Yuzu Genmaicha Cooler 同一杯Salted Lime Ginger Soda😉蛋糕係香蕉味 好香好濃 蛋糕嘅質感偏濕潤 口感唔錯☺️ 同埋真係好大件 兩個人食都非常足夠 可能食唔晒添😂 飲品方面 Yuzu cooler係好似sake咁上 味道偏甜 basically係柚子汁加雪碧咁 中規中矩啦 另一杯Salted Lime Ginger Soda都係偏甜 我個人認為蛋糕好味過嘢飲😁Dropping by this hidden café on weekday, we got to occupy this instagram-able outdoor table luckily 🌸🥰 It’s quiet on weekdays, which makes it an ideal place for hanging out with friends! 👍🏻We ordered a Banoffee cake, a Yuzu Genmaic

We ordered a Banoffee cake, a Yuzu Genmaicha Cooler, and a Salted Lime Ginger Soda😚

The Banoffee cake was banana flavored. The note of Vanilla, honey, alcohol like rum (they’re indeed what banana tastes like to me 😝) burst right into my mouth when I took my first bite! I loved it soooo bad as I myself am a banana fan! The texture of the cake was quite moist, with some cream separating the layers. I would say this cake is definitely worth a go!

The drinks were average. The Yuzu cooler was basically Yuzu juice with sprite, and it’s quite sweet. The Salted lime ginger soda was rather sweet too. Anyways the cake was the highlight, not the drinks. 😜
  • Banoffee  cake