2018-11-27 103 views
家住屯門的姐,幾年前已經知道聚福樓呢間cafe的存在,因為佢個名好中式(一般人會覺得是酒樓吧),但骨子裡賣的卻是懷舊文青風,連播放的音樂都是香港90年代的流行曲。加上裝修運用對比色及磚牆,營造懷舊味道~吊燈吊扇都是充滿懷舊感+田園小清新風,坦白說,影相係幾靚的!聚福樓大晒健康沙律$138呢度的菜式名都搞到好長,好好地一個明太子麵都搞到成10個字以上,自己就唔係好識欣賞啦,同很大唷焗豬飯一樣咁無奈~沙律菜洗得夠乾淨加左d一咬即破爆珠落去,配搭的沙律醬亦係用果汁乳酪自製(應該是用莓類打出來的),味道酸酸甜甜之餘亦無一般的沙律醬咁肥,的確係健康!阿蝦話太子仔只喜歡天使的 $148再來猜謎遊戲(倦).....即係明太子蝦天使麵,明太子份量都叫多可以撈晒成個麵,天使麵質感唔錯,蝦唔算彈牙,估計係雪藏的,整體不過不失啦~ 小豬仔好慢好慢咁去打排球 $228即係慢煮小豬排,一份大概有四條肋骨,豬排肉質嫩滑夠晒入味唔會油淋淋咁,墊底的是蕃薯條都保持到,好甜好脆所以秒速食晒!餐廳o係巷仔最入面,雖然旁邊都有其他食肆,但風格全不同,環境比較寧靜,以為日間先多人去Cafe?原來夜晚都可以full house

小豬仔好慢好慢咁去打排球 $228
餐廳o係巷仔最入面,雖然旁邊都有其他食肆,但風格全不同,環境比較寧靜,以為日間先多人去Cafe?原來夜晚都可以full house,有興趣一試的朋友記得要book位呢~
$280 (Dinner)
2018-11-25 2412 views
之前係隔離食完嘢經過已經見到呢間餐廳外型好吸引,今晚終於有時間過來試下呢度d菜名好好笑丫,全部都唔知係邊來,我唸係我第一次會好想望晒成本餐牌上既菜名🤣餐廳內既環境都好丫,好似係個森林入面到食晚飯甘首先來個聚福樓大晒健康沙律除左有沙律菜之外,仲有幾款新鮮生果,藍莓,紅莓,士多啤梨,車厘茄,最得意係仲加左d爆珠落去,連埋黑醋,味道酸酸甜甜,超級開胃小忌廉鐘意去意大利食雞油飯呢個都估到小小,係有雞肉既忌廉意大利飯,仲加左細塊既芝士片落去,意大利飯煮得岩岩好,好creamy,仲有d雞肉同菇係入面🤤🤤呢個係門口已經見到係推介菜式"我個牛皮包係邊度?"一來到個好驚喜,原來係威靈頓牛柳,呢個係英國傳統既菜式,唔係好多餐廳會見得到架酥皮來到已經香噴噴,切落去時仲係脆卜卜架😍,終於揾到個牛皮包喇,就係酥皮入面牛柳5成熟,小小紅,入面仲加左芥末籽,味帶微酸,口感好似食魚子一樣

餐廳內既環境都好
丫,好似係個森林入面到食晚飯甘

首先來個聚福樓大晒健康沙律

小忌廉鐘意去意大利食雞油飯

呢個係門口已經見到係推介菜式
"我個牛皮包係邊度?"
一來到個好驚喜,原來係威靈頓牛柳
,呢個係英國傳統既菜式,唔係好多餐廳會見得到架

,就係酥皮入面

• 我個牛皮包係邊度
2018-11-22 110 views
之前去隔離間秋香,印象好深刻,裝飾靚得黎又好好食。聚福樓好似係同一個老闆?裝飾一樣好靚,但食嘅野就係西餐。最搞笑係有客人入左聚福樓搵秋香,對上係秋香又係咁,可能裝修風格好似。餐廳播八十年代嘅歌,有種懷舊酒吧嘅感覺。餐牌上嘅菜名勁得意,我地叫左兩個主菜同一個前菜,樣樣個菜名都幾得意😂😂😂😂威靈頓牛柳係英國傳統嘅菜,但做法繁複,所以基本上係好少有得食。裡面嘅牛柳切出黎仲帶粉紅色,肉質保持鮮嫩。酥皮厚薄恰到好處,而且保持酥度,冇比裡面嘅牛肉汁影響,可以話係好出色。明太子味極濃,用幼身嘅天使麵令到醬汁更加均勻分佈係麵上,味道特別濃郁,但唔會過份膩口。走清新健康嘅沙津,份量跟主菜無差,超大一碟。加左不同嘅生果,士多啤梨、藍莓等等,比較特別裡面竟然有爆爆珠😂😂😀

我個牛皮包係邊

阿蝦話太子仔只喜歡天使的你

聚福樓大晒健康沙津
2018-11-19 97 views
每次晏晝去都係食全日早餐,隔一排就會黎,因為鍾意依度午餐既時間人不算多,可以食下野安靜睇下書,環境非常好!食身物也不錯!先送上湯和咖啡!美美的拉花!濃郁的湯!這個份量是超多的,但邊看書邊食,又食得哂!佢塊薯餅每次都係脆架!但又唔會脆到硬。鬆餅以前好味d,而家有點太實,會顯乾。至於煙肉和腸配蛋一齊食味道剛剛好,如果就咁食煙肉同腸會太咸,同蛋一齊食岩岩好!佢個蛋睇落唔滑,食落實質幾滑的。成個下午坐幾耐都無催過人走,適合想安靜下hea下的人
食身物也不錯!先送上湯和咖啡!
美美的拉花!

濃郁的湯!
全日早餐

這個份量是超多的,但邊看書邊食,又食得哂!
成個下午坐幾耐都無催過人走,適合想安靜下hea下的人
2018-11-13
$150 (Lunch)
  • all day breakfast
2018-11-18 58 views
上網見到呢間餐廳嘅餐牌啲名好特別。所以就諗住同一班朋友去試吓到底係唔係好好食。去到試咗個森山黑松露蘑菇天使麵,覺得好有水準。啲汁同黑松露嘅感覺好夾。下次會想試吓佢啲沙律好唔好食!
2018-11-16 1597 views
最近晚餐經常出外搞掂,今晚又來到置樂睇吓有咩好食。。。於是今次就唔試新野啦,揀返一間之前食過嘅西餐~上次你就主要食意大利飯同小食,一大班人食所以都試左幾多款,今次就係二人晚餐!之前佢哋個餐牌已經令我好印象深刻,雖然菜式就唔係話好特別,但佢哋改啲名真係睇到笑出黎,哈哈!三文凱撒有故事 $158次次食西餐都一定要嗌啲菜食,呢個凱撒沙律唔單止份量多,仲夠晒傳統,剩係得我最鍾意食嘅沙律菜一款~啲菜都好新鮮,咬落索索聲咁,點少得煙三文魚同麵包粒,再加埋芝士碎同煙肉乾,看似簡單但食落味道都幾有層次。黑松露蘑菇頭天使麵 $138比起意粉我更加鍾意食天使麵,所以見到有天使麵我都必定會嗌,蘑菇用非常濃郁嘅黑松露汁煮成,雜菇嘅種類好多,食起嚟就會有唔同嘅口感,而每一條天使面都吸收晒黑松露汁嘅精華,濃郁而且唔油膩~以為放上去嗰條餅乾係擺設居多,但原來都幾好食㗎,好香脆!小豬仔好慢好慢咁去打排球 $228豬肋骨用燒烤醬烤焗而成,下面仲有沙律菜同埋番薯條。兩個人食都覺得份量幾多,個人就最鍾意食番薯條啦,好甜而且唔使點任何張都已經好好食,係食到停唔到口呀~熱朱古力熱朱古力上面有小小杏仁片,濃郁嘅朱古力慰勞左我一日

三文凱撒有故事 $158

黑松露蘑菇頭天使麵 $138

以為放上去嗰條餅乾係擺設居多,但原來都幾好食㗎,好香脆!

熱朱古力

熱朱古力上面有小小杏仁片,濃郁嘅朱古力慰勞左我一日的辛酸,同埋天氣開始凍凍地,飲番啲熱野真係覺得好舒服~

啤酒

唔記得咗係乜嘢啤酒,不過都幾甜好易入口,小酌一杯也不錯~

餐廳嘅環境同食物都唔錯,好值得三五知己坐喺度吹下水,以美食來渡過週末嘅晚上~ TGIF!!
2018-11-16
$200 (Dinner)
2018-11-14 82 views
呢間小店,只要係OpenRice search返屯門排行榜,都知佢係頭幾位,一於試一試聚福龍,就咁聽似係食中菜但去到,發現係一間好有格調的餐廳地方不算大,有室外同室外第一道點了沙律,一放低就聞到酸醋味,令人胃口大增,除左一般沙律菜,仲有少少生果,同埋爆珠,仲有橙乾,呢樣好有心思,未食過有橙乾的沙律佢可以好好帶出橙味,但又不會把橙汁影響到整體之後主食點了慢煮肉眼扒,牛味好香,有成個的燒蒜頭伴碟,配上薯菜,有別一般食材、老闆係用了蕃薯做的薯條,香脆中帶點甜,令人食完一條又一條最後我地揀了人氣pasta食第一口已經食出好香的蟹肉味
聚福龍,就咁聽似係食中菜
但去到,發現係一間好有格調的餐廳
地方不算大,有室外同室外
佢可以好好帶出橙味,但又不會把橙汁影響到整體
最後我地揀了人氣pasta
食第一口已經食出好香的蟹肉味
2018-11-14
2018-11-14 377 views
之前與朋友經過青善街,看到聚福樓這間餐廳挺有特色的所以我們相約之後要來吃晚餐喔氣氛很不錯很好的名字Live music這首歌也許是餐廳的主題曲?好有特色的沙律!橘子乾、士多啤梨香甜又清新,淋上的「沙律醬」是甜乳酪有趣之處是沙律還加上了甜品爆爆珠整個配搭很合拍,入口香甜清新牛肉非常juicy啡菇厚又多汁一咬就滿口肉汁!好滿足而薯條也不是普通的薯條!而是蕃薯條黑松露味道香濃配上芝士削片有氣氛的晚餐聽聽音樂、聊聊天
之前與朋友經過青善街,看到聚福樓這間餐廳挺有特色的
所以我們相約之後要來吃晚餐喔

氣氛很不錯

很好的名字

Live music

這首歌也許是餐廳的主題曲?
聚福樓大晒健康沙律

有趣之處是沙律還加上了甜品爆爆珠
整個配搭很合拍,入口香甜清新

狂揼牛肉漢堡

配上芝士削片

有氣氛的晚餐
聽聽音樂、聊聊天
2018-11-08
$244 (Dinner)
  • 聚福樓大晒健康沙律
  • 狂揼牛肉漢堡
  • 森山黑松露蘑菇頭天使麵
2018-11-13 1516 views
前排經過見到呢間"聚福樓",以為係中式野,細閱門口水牌先知原來係西餐廳,見幾弔詭就心思思想黎試下餐廳佈局同店名好大反差,佈滿木桌椅、植物、藝術畫,走田園小清新CAFE風格。連餐牌都好鬼馬,每個菜式名都難以揣摩到底係咩黎,明明每隻字都睇得明主要材料係沙律菜加士多啤梨、覆盆子、藍莓同車厘茄,出面好少會用呢啲成本較高既生果~沙律用左黑醋簡單調味,整體味道偏酸甜,食起黎好fresh好輕盈,最特別係加左香橙乾代替煙肉/麵包粒,有口感得黎又健康食西餐又點可以無pork ribs?豬仔骨塗上厚厚既燒烤醬慢煮,入味得黎肉質稔軟,一切即開,而且口感完全唔油,下面墊底既生菜仍然乾爽。而且仲好厚肉,唔係剩係得骨,蕃薯條香脆甘甜,同燒烤醬更夾。其實係大蝦明太子天使麵有五隻大蝦碌,每隻都新鮮爽彈明太子醬增添左鮮味咸香,醬汁調配得岩岩好,唔會太杰,蘑菇片同爽口既蘆筍配上幼身有咬口既天使麵,整體配搭好夾。抹茶拿鐵奶味較重,抹茶味幾出,唔會太甜。綠茶清新香醇,入口帶微甘,伴隨住陣陣茉莉香,飲落感覺寧神放鬆,中意飲茶既一定要試第一次見到咁與眾不同既餐廳,每道菜式都係個新體驗,要靠估黎點餐,搞到好想試哂佢個餐牌睇下到底係

聚福樓大哂健康沙律
小豬仔好慢好慢咁去打排球

食西餐又點可以無pork ribs?
而且仲好厚肉,唔係剩係得骨,蕃薯條香脆甘甜,同燒烤醬更夾。
阿蝦話太子仔只喜歡天使的(你)
其實係大蝦明太子天使麵

五隻大蝦碌,每隻都新鮮爽彈
明太子醬增添左鮮味咸香醬汁調配得岩岩好,唔會太杰,蘑菇片同爽口既蘆筍配上幼身有咬口既天使麵,整體配搭好夾。
抹茶拿鐵

抹茶拿鐵奶味較重,抹茶味幾出,唔會太甜。
茉莉花釀綠茶

第一次見到咁與眾不同既餐廳,每道菜式都係個新體驗,要靠估黎點餐,搞到好想試哂佢個餐牌睇下到底係乜黎
2018-11-13
$300 (Dinner)
聚福樓大哂健康沙律
小豬仔好慢好慢咁去打排球
阿蝦話太子仔只喜歡天使的(你)
茉莉花釀綠茶
2018-11-10 106 views
很久沒和朋友見面,湊巧原來現在大家都住在屯門,於是朋友建議不如到附近找的一間餐廳食個早午餐,無意中發現此間隱世小店。遠處已經被餐廳色彩繽紛的佈飾吸引著,食店門外的位置,環境很開揚寬廣,是很Chill的食店,店入還有數十多個坐位提供,坐位都很舒適。餐廳外的一個小位置,因為有一棵大樹,是店主特以建了一個用彩石磚塊拼砌而成的花槽圍著大樹,很有美感,遠方都能被此境吸引了目光而前來看一下。當然我們因此而被其吸引著,所以我們都決定試下。由於朋友吸煙的,所以我們選了坐室外的位置。下單後大約10分鐘左右,兩杯飲料已經送到我們的餐桌上,分別是「菊花蜂蜜梳打」和「百香果梳打」,「菊花蜂蜜梳打」很清甜、解渴,非常消暑,「百香果梳打」甜味適中、果味香濃,兩杯飲料都很合我們的口味。我選了「全日早餐」, 這裡的「全日早餐」來講算是食材豐富,有炸薯餅(一塊)、大蕃茄(半個)、小蘑菇(一個)、大肉腸(一條)、火腿( 一塊)、茄汁豆(一小碗)、雜菜沙律(適量)、乳酪阿麻果籽(一小瓶)、薯蓉(適量)、鮮奶炒滑蛋(約2隻雞蛋份量)。個人認為比較有驚喜的是「乳酪阿麻果籽」,主廚將乳酪和阿麻果籽溶合吃一起,吃起來特別開胃,而且

我選了「全日早餐」, 這裡的「全日早餐」來講算是食材豐富,有炸薯餅(一塊)、大蕃茄(半個)、小蘑菇(一個)、大肉腸(一條)、火腿( 一塊)、茄汁豆(一小碗)、雜菜沙律(適量)、乳酪阿麻果籽(一小瓶)、薯蓉(適量)、鮮奶炒滑蛋(約2隻雞蛋份量)。個人認為比較有驚喜的是「乳酪阿麻果籽」,主廚將乳酪和阿麻果籽溶合吃一起,吃起來特別開胃,而且對腸道亦是非健康喔。

朋友選了「帕爾馬火腿班尼迪蛋」,這裡的「帕爾馬火腿班尼迪蛋」以英式鬆餅為底,配搭帕爾馬火腿,在其鋪上水煮蛋連蛋白加荷蘭醬,份量適中,而旁則以沙律為伴碟,朋友彼欣賞沙律菜的黑醋汁,酸甜適中,剛剛好中和油了油膩感,值得一讚。

【食後感】朋友和我都認為食物味道都恰到好處,而且餐廳環境都坐得很舒適,如果大家有一天想來個忘優,不妨來這亡這裡Chill一下,值符推薦喔。
全日早餐
左邊(菊花蜂蜜梳打)、右邊(百香果梳打)
帕爾馬火腿班尼迪蛋
Other Info. : 如果假日和平日的餐牌價錢不會差距太大會更加好。
2018-07-01
$200 (Lunch)
全日早餐
左邊(菊花蜂蜜梳打)、右邊(百香果梳打)
帕爾馬火腿班尼迪蛋
  • 乳酪阿麻果籽
最近朋友問我, 屯門有咩好野食? 如果想靜靜地, 可以坐得耐啲傾到計, 野食又要有番咁上下質素的話, 可以考慮呢間位於屯門青善街嘅餐廳"聚福樓", 就係置樂花園再行過少少就到~ 呢間可謂誠意小店, 餐廳大約有廿多個座位, 想坐室外亦得! 當晚播着一些經典流行歌曲, 真係聽出耳柔~ 先嚟食碟健康沙律開開胃! 新鮮蔬菜配上一些風乾水果片, 纖維好豐富, 健康又清怡! 主菜豬肋骨有驚喜, 同出面食開嘅味道有啲唔同, 同是燒烤汁但呢度嘅豬肋骨冇咁重口味, 感覺健康啲, 而且肉質幾香嫩,多食幾片都唔會覺得膩, 仲有真材實料的蕃薯條, 絕對係誠意之作~ 如果驚唔夠飽, 可以點多個pasta,我地就試左意大利飯, 平時出面食嗰啲好油好快飽, 今次呢款雖然有大量芝士係面, 但食落唔會好油, 仲有條餅乾鋪係面, 好有心思, 我地兩個人好快將全碟KO晒! 靜靜地可以談天說地的一晚~ 下次同朋友聚會可以再嚟呢間誠意小店~
最近朋友問我, 屯門有咩好野食?
如果想靜靜地, 可以坐得耐啲傾到計,
野食又要有番咁上下質素的話,
可以考慮呢間位於屯門青善街嘅餐廳"聚福樓",
就係置樂花園再行過少少就到~
呢間可謂誠意小店, 餐廳大約有廿多個座位,
想坐室外亦得!

當晚播着一些經典流行歌曲,
真係聽出耳柔~

先嚟食碟健康沙律開開胃!
新鮮蔬菜配上一些風乾水果片,
纖維好豐富, 健康又清怡!

主菜豬肋骨有驚喜, 同出面食開嘅味道有啲唔同,
同是燒烤汁但呢度嘅豬肋骨冇咁重口味,
感覺健康啲, 而且肉質幾香嫩,
多食幾片都唔會覺得膩,
仲有真材實料的蕃薯條, 絕對係誠意之作~

如果驚唔夠飽, 可以點多個pasta,
我地就試左意大利飯,
平時出面食嗰啲好油好快飽,
今次呢款雖然有大量芝士係面, 但食落唔會好油,
仲有條餅乾鋪係面, 好有心思,
我地兩個人好快將全碟KO晒!

靜靜地可以談天說地的一晚~
下次同朋友聚會可以再嚟呢間誠意小店~
2018-10-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
  • 健康沙律
  • 豬肋骨
2018-11-07 64 views
「聚褔樓?唔想食中菜喎,仲要咁遠,揀過第二間啦!」不意外地,朋友一句「呢間西餐廳嚟㗎!」就把我KO。原本還想著屯門這麼遠,但見到朋友極力推介,而且西餐廳掛上中菜菜館的名號,挺有趣,於是就陪太子讀個書吧!果然,一入內坐下便覺驚喜,雖然環境不大,但裝潢卻不簡單,有點像走進法國皇室的後花遠,又有點像去到老北京的地下音樂餐廳,霓紅燈下嘅用餐環境十分迷幻,有點連MENU也看不真。而當然,MENU也相當有特色。【聚褔樓大晒健康沙律】簡單一個Caesar Salad,毫不Classic,十分愛厨師在沙律中加入大量生果及nuts,令風味更refreshing之餘亦更有口感,再加入yogurt,甜甜酸酸的滋味異常開胃!特別要留意還有些像飲台式特式的爆珠,挺盞鬼!【甜蜜蜜都走咗雞同蝦】有點像韓式炸然featuring泰色風味醬,蝦及雞炸得香脆,而炸粉亦恰到好處,十分香口惹味。【有菌嘅牛肝菌今次真係要食飯】個人對意大利飯有絕對的偏愛,而這個飯亦十分高質,菇香味濃,入口飯粒軟硬適中,有嚼勁!

「聚褔樓?唔想食中菜喎,仲要咁遠,揀過第二間啦!」

【聚褔樓大晒健康沙律】

【甜蜜蜜都走咗雞同蝦】

【有菌嘅牛肝菌今次真係要食飯】
2018-11-03 189 views
這裡有屯門少有的高質 All Day Breakfast, 賣相和整體味道都不錯。但令人卻步的是它的價格不菲,與港島區的高質咖啡店不相伯仲。個人覺得得性價比不高。咖啡味道一般,但價格比一般咖啡店貴。再收加一服務費。本來打算平日來用餐,加上做了會員有八五折,埋單$104還可接受,但今天發現又加價了,折後仍要$143,實在不能接受,唯有向這間餐廳說再見了。另外一樣要提及的,就是餐廳的管理每況愈下。上一次光顧(平日下午茶時段),餐廳只有我一位客人,用膳期間,發現員工們走出來大聲閒聊,又粗口,又色情,破壞了整間店舖的氛圍,亦非常騷擾。今次再來光顧,同一時段,發現餐廳除了有一張枱有客人外,其餘枱面不是餘下用餐器皿(未執枱),就是放了雜物:餐具、畫筆(畫餐牌)。全餐廳只有一張餐桌可供使用。我表示想使用一張放滿畫筆的餐枱(在角落,員工出來閒聊也不會太滋擾),店員也好像愛理不理的,不情不願才清空枱面。收這樣一個價格,我期望餐廳能夠提供相應的用餐質素,而不是提供大排檔式的用餐經驗,希望餐廳有所改善。
All  Day  Breakfast
Mocha

$143 (Tea)
All  Day  Breakfast
2018-11-02 60 views
食得好野多愈食愈咀刁😱😱人生最重要找到志同道合者一起吃喝玩樂今晚同肥仔去左聚福樓吾好以為係舊式酒樓係一間西餐廳環境優美感覺置身於叢林中呢到Menu 改既名好獨特改得好有意思我地今晚叫左個火辣辣小雞雞皮脆肉嫩個獎辣辣地配上底下嘅菜剛剛好我地連骨都清埋呢個Ribs豬仔係咁慢慢慢慢打排球非常驚喜個底吾係薯條係咩?係炸番薯條👀👀好好食個Ribs好淋 玩上菜一齊食發揮到整個Ribs 最好一面🤗呢個天使麵不太淋 煮得剛剛好 個汁有少少芝士 又不會太咸加多兩杯爽飲熱情果梳打同埋菊花梳打蜜爽到入心一間有水準吾媽虎既餐廳
食得好野多愈食愈咀刁😱😱

加多兩杯爽飲
熱情果梳打同埋菊花梳打蜜
爽到入心
一間有水準吾媽虎既餐廳

約左朋友仔入屯門買凍門之餘再行下街買下衫, 上網睇緊有咩好食時見到呢間嘢個名好攪笑, 成個酒樓名咁但又係食西餐反正係附近就去試下,  全店裝修得好特別, 當日無乜人殅以任坐亦無時間限制, 食物嚟到時個沙律就真係少啲啦, 話晒都過百一蚊喎, 個 all day breakfast 有驚喜個鬆餅都得唔錯, 飲品我叫咗杯  Green Tea Latte 但嚟到只係一杯 Latte 咁, 飲落亦無 Green Tea 未, 呢樣比較差, 下次去要試其他口味既 coffee !!!!
all day breakfast
2018-10-27