2024-05-08 261 views
有冇人同我一樣都係牛脷嘅發燒友🫨今日去天后試咗一間30年歷史嘅居酒屋最出名嘅就係呢個牛舌💛招牌菜式之一是牛舌便當一份外脆內嫩的烤牛舌搭配著鬆軟香糯的白飯,每一口都散發出濃鬱的炭烤風味,仲要更厚身🤭讓人回味無窮💛另一道必試的美味是鰻魚飯鰻魚軟嫩多汁,搭配秘製醬汁,入口即化,讓人欲罷不能💛唐揚炸雞每塊炸得酥脆金黃的雞肉外皮保持著鮮嫩多汁,絕對是下酒佳餚💛炸蝦天婦羅也是不容錯過的經典之選鮮嫩的蝦肉裹上酥脆的衣屑,一口咬下鮮甜汁水四溢,讓人讚不絕口。
有冇人同我一樣都係牛脷嘅發燒友🫨
今日去天后試咗一間30年歷史嘅居酒屋最出名嘅就係呢個牛舌

💛招牌菜式之一是牛舌便當
一份外脆內嫩的烤牛舌搭配著鬆軟香糯的白飯,
每一口都散發出濃鬱的炭烤風味,仲要更厚身🤭
讓人回味無窮

💛另一道必試的美味是鰻魚飯
鰻魚軟嫩多汁,搭配秘製醬汁,
入口即化,讓人欲罷不能

💛唐揚炸雞
每塊炸得酥脆金黃的雞肉外皮保持著鮮嫩多汁,
絕對是下酒佳餚

💛炸蝦天婦羅也是不容錯過的經典之選
鮮嫩的蝦肉裹上酥脆的衣屑,
一口咬下鮮甜汁水四溢,讓人讚不絕口。
2024-05-08 128 views
順在天后開業已30多年,以往以刺身壽司為主,但近期已轉戰牛舌飯。今日忍不住來試一試。特級厚燒牛舌飯($158)一上枱時,大大碗厚切牛舌震撼眼球。牛舌表面煎得非常鬆脆,但裏面竟然做到還是鮮嫩的,一直以為只能在日本才能吃到的優質牛舌飯,現在天后也可以隨手吃到。太幸福了。

特級厚燒牛舌飯($158)
門外寫住創業於1993年,呢間日本料理老店經歷左咁多年依然屹立不倒,果然厲害踏進店舖內,顏色以柔和嘅淡黃色,白色為主調,有吧枱高椅子嘅位置,亦有木枱凳黎呢度,我係想試佢最出名嘅牛舌好食!餐品,飲料種類好多我揀左 牛舌便當🍱$180 呢個便當好多野食,麵豉湯,雜菜沙律,煙三文魚,冷蕎麥麵配鰹魚汁,牛舌3大件,另有雪糕泡芙超級肥厚且多汁嘅牛舌,外層燒到十分香,灑有黑椒碎、芝麻碎,內層好腍,唔會韌,仲好彈牙煙三文魚大大片,有點煙熏味,都幾新鮮冷蕎麥麵咬落係比較爽身,唔會好腍壽喜燒定食 $128 熱辣辣嘅瓦煲上枱,材料豐富,有野菜,紅蘿蔔,金菇,爽口腍身冬菇,牛肉片,生鵪鶉蛋配軟腍日本米飯,麵豉湯,中華沙律為前菜湯底甜甜的,好飲,肥牛嫩滑唔多根,撈勻隻生蛋食,味道更佳什錦天婦羅🍤 $120外層炸得好香脆,唔會有麵漿過厚嘅情況,有蝦X2 , 茄子,冬菇,南瓜,蕃薯,特別鍾意蝦,蝦肉大隻彈牙,味道鮮甜,茄子都幾好,厚肉又juicy炸軟殼蟹沙拉 $110超大盤的,冇諗過軟殼蟹切件藏係沙律內濕濕地,都唔會好腍,依然好好味好多青瓜,車厘茄,粟米粒,仲有酸酸嘅沙律醋自由配搭
黎呢度,我係想試佢最出名嘅
牛舌
好食!

餐品,飲料種類好多
我揀左
牛舌便當🍱$180
煙三文魚大大片,有點煙熏味,都幾新鮮
冷蕎麥麵咬落係比較爽身,唔會好腍

壽喜燒定食 $128
配軟腍日本米飯,麵豉湯,中華沙律為前菜
湯底甜甜的,好飲,肥牛嫩滑唔多根,撈勻隻生蛋食,味道更佳

什錦天婦羅🍤 $120

炸軟殼蟹沙拉 $110
好多青瓜,車厘茄,粟米粒,仲有酸酸嘅沙律醋自由配搭

2024-04-25
$250 (Dinner)
  • 牛舌便當
  • 壽喜燒定食
2024-05-03 130 views
📍順日本料理 (天后)天后永興街23號地舖天后大大份牛舌飯👅店舖是傳統日式裝修,有定食,烏冬,小食等,食物即叫即做,大約15分鐘就有得食☁️厚燒牛舌飯$158牛舌有五大件,超厚身,牛舌芯好腍,口感爽彈吾會膩,鹽燒後好香,表面加左黑椒粒,果然系招牌菜,好抵食,我見每枱都有叫☁️吉列豬排定食$148即叫即做,炸得脆口,豬扒肉質肥瘦均勻,旁邊有沙律醬和醬汁,可以跟自己口味點醬。定食包餐湯和前菜,大滿足#天后#天后美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#牛舌#牛舌控#丼物#日式餐廳#小食#鍋物#eating_and_working_in_h_天后
📍順日本料理 (天后)
天后永興街23號地舖

#牛舌#牛舌控#丼物#日式餐廳#小食#鍋物
#eating_and_working_in_h_天后
吉列豬排定食
2024-05-02 39 views
本身好鍾意食牛舌,去到任何日本餐廳有牛舌菜式都會試嘅我~今日終於有機會試位於天后、出名食厚燒牛舌「順日本料理」厚燒牛舌飯套餐飯上有5塊超厚牛舌,厚牛舌經過烤煎方式處理,咬落去外皮香脆,內裡肉質嫩滑,勁juicy,加上食落有淡淡黑椒味,令整個配搭非常惹味,令人回味無窮😊;套餐同時配上軟滑珍珠飯,味噌湯及雜菜沙律,性價比極高!壽喜燒材料豐富,有牛肉、豆腐、金菇、冬菇、粉絲及娃娃菜等等,壽喜燒湯汁惹味,唔會過份甜,鍋內有好多牛肉片,牛肉煮得剛剛好,食落鮮嫩一啲都唔係鞋口清酒煮蜆份量多,蜆肉新鮮飽滿,一啲沙都冇,食時有淡淡嘅清酒香,而且調味剛剛好,唔會似出面嗰啲得個死鹹味醂魚乾魚乾香脆唔乾,令人想不斷食,配啤酒簡直一流選擇

厚燒牛舌飯套餐

壽喜燒

清酒煮蜆

味醂魚乾
魚乾香脆唔乾,令人想不斷食,配啤酒簡直一流選擇
Type of Meal
Dinner
2024-04-29 40 views
厚燒牛舌飯 $158呢個可以話係全餐廳最抵食個餐!個牛舌真係厚得有啲驚人🫨仲要有5大塊!食完真係捧住咗個肚走,牛舌中間個芯腍得黎多汁~果然係呢度嘅signature招牌菜!蒲燒鰻魚(原條) $265講真size唔算好大,不過鰻魚係有燒過,食落口有少少脆,有燒嘅香味,同埋都幾重油香,但調味酸多過甜,唔太啱我口味🥹🥹廣島蠔鍋 $120蠔有三大隻,食落口幾creamy,個湯底亦都有蠔香~~但相對不是很抵食

厚燒牛舌飯 $158

蒲燒鰻魚(原條) $265

廣島蠔鍋 $120
2024-04-22 41 views
今日去咗位於天后餐廳 餐廳已開業30年 最有名菜式係牛舌 見到每台客人都係食牛舌 我地都試吓 食完都幾滿足非常厚切個牛舌🥢🍚厚燒牛舌飯定食厚燒牛舌飯定食有中華沙律、味噌湯 牛舌飯有成五大塊厚切牛甜 好誇張 每一塊塊係咁厚身 見到外層燒到少少焦香 而肉質好嫩 再配埋黑椒更加香口 不塊係主打牛舌 🐟照燒銀鱈魚定食銀鱈魚魚肉好嫩滑 佢係以日式嘅煮食煮銀鱈魚醬汁味甜甜地 配飯啱哂🥢吉列豬扒定食吉列豬扒炸成香脆 裡面肉質有肉汁同埋唔會過瘦 每一件都好厚身 我地就配咗冷蕎麥麵🍜佢配咗蕎麥麵汁、蔥 、生葵 冷冷地都幾好食🧀 炸濃厚芝士餅小食方面叫咗炸芝士餅 上台嘅時候係熱辣辣 滿滿嘅芝士煙煙靱靱

🍚厚燒牛舌飯定食

🐟照燒銀鱈魚定食

🥢吉列豬扒定食

🧀 炸濃厚芝士餅
2024-04-21 51 views
朋友介紹天后有間出名食牛舌飯嘅店,今次就去睇一睇試一試個飯係唔係真係咁真材實料🤩餐廳格局係傳統嘅日式餐廳🥳有吧枱都有4人枱👍🏻餐點方面,入面有唔少定食套餐🙌🏻鍋物同小食等🤩🌸厚燒牛舌飯,牛舌份量都幾多😋片片都大片仲要係厚切😍鹽燒完味道好好,口感爽彈又唔膩❤️🌸鰻魚飯,鰻魚用左照燒嘅方法去整,唔多骨😍色澤又靚🙌🏻配埋飯一齊食,味道更上一層😋🌸廣島蠔鍋,廣島蠔肥嘟嘟😍湯底鮮味🙌🏻仲有唔同嘅蔬菜🥬🥳🌸荔枝特飲,味道清香,唔會太甜👍🏻🌸巨峰梳打

🌸廣島蠔鍋,廣島蠔肥嘟嘟😍湯底鮮味🙌🏻仲有唔同嘅蔬菜🥬🥳

🌸荔枝特飲,味道清香,唔會太甜👍🏻

🌸巨峰梳打

2024-04-17 28 views
今日同朋友嚟到話要天后一間好傳統嘅餐廳,餐廳已經開業30幾年,一直熱賣牛舌,深受街坊歡迎!厚燒牛舌飯 $158牛舌一黎到就散發一陣香味,燒完嘅表面有微微嘅焦脆感,牛舌本身味道好濃厚,加上黑椒同鹽嘅調味,令味道更加升華。而且唔驚會食都好濟,因為飯上面有好多酸酸甜甜嘅紅薑可以作解膩用途,配住飯食都非常不錯。套餐仲有沙律作為開胃菜,而且仲有麵豉湯,非常滿足!吉列豬排定食 $148吉列豬排外皮炸得好脆,肉質軟霖而且肥瘦均勻,充滿油香同埋肉味都好夠。再點上隔離嘅醬汁或沙律醬,有開胃的感覺,味道都好夾!套餐仲有中華沙律同好足料嘅麵豉湯。麵豉湯入面有菇同大大件蘿蔔,味道濃郁,十分滿足!炸雞軟骨 $90小食方面,我哋叫咗個炸物。雞軟骨即炸,好香,好脆。軟骨好脆,點埋沙律醬食簡直一流。巨蜂梳打 $23呢杯飲品好夠氣,有甜甜地嘅葡萄味,食完野飲有refreshing嘅感覺。仲有佢好大杯,可以一路食一路飲到尾。青檸梳打 $23青檸梳打好fresh,有青檸嘅酸味同香味,亦唔會太甜,好清新!
厚燒牛舌飯 $158

吉列豬排定食 $148

炸雞軟骨 $90

巨蜂梳打 $23

青檸梳打 $23
2024-04-17 24 views
#厚燒牛舌 #牛舌專門店 #日本料理已經book mark左一段時間🤩今晚終於食咗❤️呢間餐廳嘅厚燒牛舌係真係無得頂!每一塊牛舌都超巨厚實,爆肉感,質感豐盛到癲🥹店家特製技術,令牛舌肉質鮮嫩多汁🤤咬落去外皮燒香,內裡肉汁噴發 #值得食絕對係牛舌愛好者嘅天堂❤️❤️❤️除咗厚燒牛舌,仲有啲日本料理,選擇都好多我哋仲叫咗金黃酥脆嘅什錦天婦羅、串燒、炸芝士餅,食得出全部都用心烹調!雖然店內環境唔大,但裝潢簡單舒適,感覺親切👍服務員親切有禮,令食客感到溫暖同受尊重🥰總結,呢間餐廳唔單止會滿足胃口,仲會感受到溫馨嘅用餐氛圍,絕對值得一試!☺️#食評 #香港美食 #香港好去處 #香港餐廳 #香港日本料理 #香港人 #香港天后 #天后餐廳
#厚燒牛舌 #牛舌專門店 #日本料理

已經book mark左一段時間🤩今晚終於食咗❤️
呢間餐廳嘅厚燒牛舌係真係無得頂!
每一塊牛舌都超巨厚實,爆肉感,質感豐盛到癲🥹

店家特製技術,令牛舌肉質鮮嫩多汁🤤
咬落去外皮燒香,內裡肉汁噴發 #值得食
絕對係牛舌愛好者嘅天堂❤️❤️❤️

除咗厚燒牛舌,仲有啲日本料理,選擇都好多

雖然店內環境唔大,但裝潢簡單舒適,感覺親切👍
服務員親切有禮,令食客感到溫暖同受尊重🥰

#食評 #香港美食 #香港好去處 #香港餐廳
#香港日本料理 #香港人 #香港天后 #天后餐廳
2024-04-16
$250 (Dinner)
2024-04-09 45 views
老公本身幾鍾意食牛舌😛 每次食串燒經常叫牛舌食,早排IG見人食咗呢間牛舌,巨量牛舌令我印象深刻!於是同老公過嚟實現下牛舌自由🤣 食完飯都仲有牛舌,真係好滿足👏🏻1️⃣什錦天婦羅外皮炸得好香脆,好好味!最鍾意茄子🍆天婦羅❤️ 2️⃣香煎鵝肝鵝肝好濃香好Creamy😍 冇臊味。外面煎到脆脆地,內裏綿滑,入口即溶👍🏻3️⃣厚燒牛舌飯定食牛舌飯一上枱好震撼😝 疊到座山咁高嘅牛舌,每一塊牛舌都好厚。外表煎香,口感比一般肉質軟熟,在口中細嚼融解,適量黑胡椒配合之下,令牛舌更香。好食!開業30年,一直以牛舌主打,不是浪得虛名👏🏻4️⃣壽喜燒定食壽喜燒材料豐富,性價比高👍🏻 差啲食唔晒😂 味道正常發揮👏🏻

1️⃣什錦天婦羅
外皮炸得好香脆,好好味!最鍾意茄子🍆天婦羅❤️

2️⃣香煎鵝肝

3️⃣厚燒牛舌飯定食

4️⃣壽喜燒定食
2024-03-28
Type of Meal
Dinner
同朋友👩🏻‍💼一齊嚟咗呢間喺天后嘅日本🇯🇵餐廳🍶食lunch 🤣有Lunch Set 可以選擇,我哋揀咗 $115「塩燒鯖魚定食 Grilled Mackerel Set」同埋 $170「特別推介/Special Recommendation • 厚燒牛舌便當 Grilled Ox Tongue Bendon Set」🤣「塩燒鯖魚定食」:鯖魚塩燒有勁鹹香之餘又食到原味🤩「厚燒牛舌便當」包 厚燒牛舌三塊、雜菜沙拉、煙三文魚、味噌湯、冷蕎麥麵、雪糕,都幾豐富🤩「牛舌」充滿油脂,勁厚切🔪,食落香口好牛味🤩「冷蕎麥麵」有啲啲煙韌🤩「雜菜沙拉、煙三文魚、雪糕」等簡單幾好食🤩
「塩燒鯖魚定食」:鯖魚塩燒有勁鹹香之餘又食到原味🤩
「牛舌」充滿油脂,勁厚切🔪,食落香口好牛味🤩
「冷蕎麥麵」有啲啲煙韌🤩
「雜菜沙拉、煙三文魚、雪糕」等簡單幾好食🤩
$157 (Lunch)
2024-04-04 60 views
這家位於天后的日本料理餐廳,已經開業30年,主打牛舌料理,今次來拜訪一下。餐廳走懷舊日式風格,別有一番風味!▫️厚燒牛舌便當$180▫️壽喜燒定食$128▫️香蒜燒蠔$80▫️雞翼串燒$80▫️青檸梳打$23▫️杏仁茶(熱)$25這家的牛舌厚切多汁,是他們的特色。厚切的牛舌肉質豐富口感柔軟,經過慢煮再烤後,外層微焦,風味濃郁。便當配菜有煙三文魚、蕎麥麵、雜菜沙律和味噌湯,甜品是泡芙雪糕。配搭冷蕎麥麵來吃很清新。壽喜燒定食是以整鍋上,薄切的肉片輕輕烤過,有焦糖香氣,配搭其他蔬菜來吃。這個餐會附麵豉湯、白飯和中華沙律。香蒜燒蠔賣相很靚,蠔身已經脫殼,上面鋪滿蒜蓉,烤得很香,直接入口不用其他調味。雞翼串燒一共有四隻,表皮烤得酥脆。牛舌定食是這家老字號餐廳的特色,來訪的話必嚐喔😋

▫️厚燒牛舌便當$180
▫️壽喜燒定食$128
▫️香蒜燒蠔$80
▫️雞翼串燒$80
▫️青檸梳打$23
▫️杏仁茶(熱)$25

牛舌定食是這家老字號餐廳的特色,來訪的話必嚐喔😋
#牛舌關注組 已經幫襯過好多次!鍾意食牛舌嘅一定要試吓呢間, 回頭率極高, 推介😍👍🏻!呢間位於天后嘅日本餐廳已經開咗30年, 主打招牌厚燒牛舌飯, 亦有其他日式料理供選擇𓌈˒˒ 厚燒牛舌定食套餐會附上沙律、日式漬物、味噌湯, 相當豐富!有5大塊厚切燒牛舌👅, 外層燒至微微焦脆, 肉質肥嫩, 中間軟腍又有少少彈牙嘅口感, 厚身但真係一啲都唔韌!啖啖肉, 每一口都帶有油香, 食完已經返尋味🤤!我將定食本身嘅白飯改為冷蕎麥麵, 感覺可以中和整體嘅油膩感𓌈˒˒ 照燒銀鱈魚定食魚肉好嫩滑, 富魚油香, 照燒醬汁味道甜甜的, 調味剛好👍🏻 𓌈˒˒ 冷豆腐豆腐好嫩, 豆味香濃
#牛舌關注組

𓌈˒˒ 厚燒牛舌定食
套餐會附上沙律、日式漬物、味噌湯, 相當豐富!

𓌈˒˒ 照燒銀鱈魚定食

𓌈˒˒ 冷豆腐
豆腐好嫩, 豆味香濃
2024-03-31
$300 (Dinner)
  • 厚燒牛舌飯定食
2024-04-03 37 views
--之前係天后做野,2個星期一次就會去公司附近開左30年歷史既日本料理餐廳食牛舌👅飯~一直都想帶老公黎試下食,終於有機會放低兩件去撐下枱腳拉😍-✨厚燒牛舌飯定食 $158厚切既牛舌,一啲都吾鞋,肉質仲好嫩滑,啖啖肉,份量十足💥完全無令人失望✨咖喱吉列豬扒飯 $158醬汁好濃郁,豬扒香脆可口,內裏肉汁超多,仲要好大塊好厚😋口味超豐富✨炸豆腐 $60完全做到外脆內嫩,配埋醬汁超配搭✨吉列炸蠔 $70一樣炸到外脆內嫩,完全吾腥之如,食落口感覺好新鮮✨明太子雞翼 $90好飽滿既雞翼,辣得黎吾會好刺激,鍾意食辣既必試🩷✨牛舌串燒 $80好厚身,燒得黎又吾係好乾😋唔好講笑~今日食左牛既成條脷!好厚身又份量十足👅個肚勁滿足📍 順日本料理 (天后)天后永興街23號地舖#天后好去處 #日式料理 #燒牛舌 #順日式料理 #厚切牛舌 #天后 #天后日式料理 #牛舌便當 #牛舌拉麵
✨厚燒牛舌飯定食 $158
✨咖喱吉列豬扒飯 $158
✨炸豆腐 $60
完全做到外脆內嫩,配埋醬汁超配搭
✨吉列炸蠔 $70
一樣炸到外脆內嫩,完全吾腥之如,食落口感覺好新鮮
✨明太子雞翼 $90
好飽滿既雞翼,辣得黎吾會好刺激,鍾意食辣既必試🩷
✨牛舌串燒 $80
好厚身,燒得黎又吾係好乾😋

唔好講笑~今日食左牛既成條脷!好厚身又份量十足👅個肚勁滿足

📍 順日本料理 (天后)
天后永興街23號地舖

• 厚燒牛舌飯定食