2021-10-20 170 views
啱啱打完風之後就朋友睇吓風暴後情況,之後便行去佐敦一間札榥過江龍名叫淳吟居酒屋chill 吓。呢間居酒屋在柯士甸站A出口行4分鐘左右就到,都算方便。門外高掛3個紅燈籠,遠遠都望倒。店內都好有日本feel,放左好多不同種類的清酒,好正。我哋叫咗日本蜆稻庭烏冬,土手味噌日本黑毛和牛內臓同淳吟壽司拼盤。日本蜆稻庭烏冬最耀眼就係d日本蜆,非常大隻同好鮮味,烏冬係非常煙勒好味,同日本冇差別,好地道。土手味噌日本黑毛和牛內臓非常之入味,內臓吸收哂d味噌汁,好諗,而且價錢一d都唔貴。唔錯。淳吟壽司拼盤內有10件,除左2件芝蔴壽司相同外,其他都係刺身壽司,包括吞拿魚,中吞拿魚腩,帶子,油甘魚,三文魚籽,三文魚,甜蝦,池魚同帶子。整個拼盤都只係$288,非常抵食。最正一定係中吞拿魚腩.非常大嚿之外重非常鮮美,入口即融化,配合埋日本米一齊入口,勁夾。其他壽司都係非常新鮮好好味,不愧係扎榥過江龍。下次再來食下佢哋嘅串燒。仲有厥餅送呀😊

店內都好有日本feel,放左好多不同種類的清酒,好正。

仲有厥餅送呀😊

2021-10-10
$200 (Dinner)
2021-10-17 83 views
涼風送爽嘅夜晚,行完西九文化區拍拖,再嚟到渡船行呢頭搵嘢食,見呢間居酒屋感覺幾好,就揀咗佢。先食一個軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒兩食(紫蘇),味道我覺得似淡少少嘅漢堡牛扒,配上有蘿蔔蓉嘅酸汁,十分惹味。再嚟一個柚子胡椒雞腿肉串燒,外皮香脆,內層肉質就嫩滑,有少少柚子甜香,相當唔錯。然後食土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜,啲牛雜就冇香港嗰種有埋牛肚同牛栢葉,主要係牛腩同牛筋,炆得好冧好入味;但我反而最愛嘅係蘿蔔,啲汁入哂冧冧啲蘿蔔係好吸引架!!然後有海鮮大阪燒,細細個但都好足料,醬汁木魚唔會太多,恰到好處。清清地嚟個北海道帶子配紀州南高梅子冷素麵 ,冷麵好似有啲淡淡地嘅花香味,配上個湯汁,食完覺得好舒暢。甜品有個蕨餅,係餐廳送架。黃色嗰嚿用左黃豆粉,爽口啲冇咁甜,綠色嗰嚿係綠茶味,煙韌啲甜啲,建議先食黃再食綠,另外有啲紅豆蓉伴碟,有個甜甜嘅結尾。

軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒兩食(紫蘇)

蕨餅
2021-10-17
$248.5 (Dinner)
軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒兩食(紫蘇)
海鮮大阪燒
柯士甸食嘢其實唔係淨係得海港城, 呢間日本北海道札幌人氣居酒屋渟吟喺柯士甸站出閘大約行五分鐘就到啦~成間餐廳以傳統日式木系裝修為主,好似去咗日本咁~餐廳亦有香港居酒屋食唔到嘅菜式例如鹿肉漢堡扒、日本黑毛和牛內臟、特式清酒等.....店員就介紹咗特式菜,都叫咗嚟試下✨ 軟綿蝦夷鹿肉漢堡兩食揀咗味噌燒茄子味會味道較為濃郁,到底鹿肉係咩味呢?口感較軟嫩,質地滑溜~而個汁較濃,如果鐘意清嘅朋友可揀另一款✨ 土手味噌煮日本黑毛和牛內臟平時食開嘅牛雜? 但味道較清新乾淨,可以食到牛味,味噌好入味,口感軟腍✨稚鰺魚唐揚係openrice見到就好想食,炸魚仔配魚一流,當小吃又得,香脆而不油膩,同朋友邊食邊講 就曬啦~😂✨渟吟壽司拼盤 睇餐擺左揀右揀,件件壽司都好想食,所以決定嗌壽司拼盤,唔使煩!一盤有十件,件件都係壽司必食款, 壽司非常新鮮😜當中吞拿魚最正,嫩滑而入口即溶!✨串燒揀咗3 款,雞翼、雞軟骨、蘆荀,雞翼外香內軟滑,火喉剛好~雞軟骨爽脆香口,配酒會更好~蘆荀軟粗身,口感爽口食完仲送上甜品, 作呢餐完美嘅完結!

店員就介紹咗特式菜,都叫咗嚟試下

✨ 軟綿蝦夷鹿肉漢堡兩食

✨ 土手味噌煮日本黑毛和牛內臟

✨稚鰺魚唐揚

✨渟吟壽司拼盤

✨串燒

食完仲送上甜品, 作呢餐完美嘅完結!

2021-10-15 62 views
喺佐敦文英街嗰度除咗食串燒之外,新開左間叫淳吟既居酒屋。同個朋友放咗工之後去試,餐廳新裝修幾靚同埋都坐得幾舒服。而係食物質素方面都係水準之上,我同朋友都叫咗個五點刺身拼盤($288)同埋壽司拼盤($288)。呢度嘅刺身全部都好新鮮,食落無雪藏味。刺身拼盤入邊有三文魚、帶子、吞拿魚同甜蝦等等多款唔同嘅刺身。兩個人食啱啱好👍至於壽司拼盤方面個性價比都好高,$288已經有10款壽司,而哩個質素同omakase有得揮。特別鍾意呢度嘅甜蝦壽司以及帶子壽司。除咗係因為佢哋嘅刺身夠新鮮之外,而且壽司飯亦都做得好出色。壽司飯粘性高,啲飯唔會一夾就散。之後仲試左佢哋嗰個招牌菜海鮮大阪燒($90),大阪燒口感鬆軟,而且入邊嘅配料都好足唔會剩係得啲粉。呢個大阪燒夠晒正宗,睇得出呢度嘅廚師應該係日本人打理既。最後仲食咗大阪名物嘅炸串,今日叫咗虎蝦、蘆筍同埋番薯炸串。一食就好掛住之前去大阪旅行嘅日子。個虎蝦炸完之後都仲係好彈牙,淋上特別嘅醬汁之前仲好食。至於蘆筍同埋番薯就呢種蔬菜類雖然好吸油,但係識落就冇好大浸油味😀仲有個甜品送飯俾我哋食,so sweet 🥰總括而言呢一間居酒屋性價比好高,兩個人埋單都係食咗九

仲有個甜品送飯俾我哋食,so sweet 🥰

總括而言呢一間居酒屋性價比好高,兩個人埋單都係食咗九百幾蚊,但係食物嘅質素真心好,我諗我下次都會返嚟encore!

約左舊同事去居酒屋聚舊傾計,揀左呢間係柯士甸站附近的淳吟居酒屋,餐廳新開,即管試一試!牆上面嘅黑板寫左當日來的飛機貨,店員都好好會逐一介紹!🔸明太子玉子燒$68十分足料嘅玉子燒,明太子鹹加鮮味,居酒屋必嗌小食👻🔸厚切牛舌$58、柚子胡椒雞腿肉 $38黎到居酒屋又點可以唔嗌串燒,兩款串燒都冇令人失望,即燒串燒一咬就爆肉汁🤪💦🔸磯燒廣島蠔串 $68一串有三隻燒蠔都唔貴,加左燒汁燒,肉質飽滿,佐酒必點!🔸金目鯛刺身 (半條) $218店員推介我哋試下新鮮運到既「飛機貨」,魚嘅表面有輕微炙過,帶出左魚既油脂香,加上魚本身既鮮甜,十分推介。下次都想試下唔同既品種🐠🐟🐬🐳🐋🦈🐡最後餐廳有送上甜品,係日式厥餅,係我至愛呀😍同呢位朋友有去過日本,所以一路食,一路回憶起之前去旅行嘅點滴,而家仲未去得旅行,即管去啲好啲嘅日本餐廳食下當係回憶返「家鄉」嘅滋味😍

牆上面嘅黑板寫左當日來的飛機貨,店員都好好會逐一介紹!

🔸明太子玉子燒$68
十分足料嘅玉子燒,明太子鹹加鮮味,居酒屋必嗌小食👻

🔸厚切牛舌$58、柚子胡椒雞腿肉 $38

🔸磯燒廣島蠔串 $68
一串有三隻燒蠔都唔貴,加左燒汁燒,肉質飽滿,佐酒必點!

🔸金目鯛刺身 (半條) $218

最後餐廳有送上甜品,係日式厥餅,係我至愛呀😍

• 磯燒廣島蠔串
  • 厚切牛舌
  • 金目鯛刺身 (半條)
🔸白蝦唐揚 $45原本想嗌另一款海老唐揚,但係店員話無貨,所以推介左我地依款。細細隻脆卜卜,停唔到口🥸🔸土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98和牛牛雜都係第一次食,由赤味噌、信州味噌和田舍味噌熬煮而成,有牛肝、牛腸、牛肚等,味道濃郁唔會過鹹,佐酒必備的小菜。🔸油甘薄切配黑松露酸汁 $98🐟💯油甘多數食厚切,薄切都食到肉質爽彈,黑松露酸汁好出色,更能帶出魚的鮮味。🔸韓國海膽刺身杯$88是日海膽黎自韓國,味道鮮甜,配上紫菜食😋🔸Sake Flight $108 黎到居酒屋,就係想飲返幾杯🍶呢個清酒三重奏就可以享受三款出面比較少見既清酒。旁邊有卡仔寫上介紹,店員推薦由左至右,由較清甜至較辛口咁飲。三款分別係:🔅「純米大吟釀Princess 」,好易入口,味道香甜,係我最鍾意既一款,女生首選🥰🔅「一生青春特別純米」,係2019年Fine Sake Awards中主要酒類最高金獎🥇及2020年金賞🏆略帶甜味同微酸,口感好豐富。🔅「長寿金亀純米吟釀酒」,甜味無頭先兩款咁重,相對辛口。Sake Flight 真係好推薦💯一次過試晒三款😎用黎送串燒刺身一流👍🏻餐廳仲有送上小甜品,滿足☺️☺️呢間居酒屋回頭率我
🔸白蝦唐揚 $45

🔸土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98

🔸油甘薄切配黑松露酸汁 $98🐟💯

🔸韓國海膽刺身杯$88
是日海膽黎自韓國,味道鮮甜,配上紫菜食😋

🔸Sake Flight $108
🔅「長寿金亀純米吟釀酒」,甜味無頭先兩款咁重,相對辛口。

餐廳仲有送上小甜品,滿足☺️☺️

呢間居酒屋回頭率我會俾好高分,佢地點唔係繁華鬧市中,有啲隱世既感覺,每樣小食的價錢公道合理,好適合飲返杯酒,食啲串燒、刺身,傾下計🍶
Type of Meal
Dinner
  • Sake Flight
  • 油甘薄切配黑松露酸汁
  • 土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜
2021-10-12 1671 views
以前去渡船角呢一帶,會覺得唔多方便,依家有柯士甸站就唔同晒,出站後行5分鐘就過到嚟。今晚又趁老婆上完堂,費事煮,到訪「淳吟居酒屋」食餐和風晚飯。呢一帶可謂靜中帶旺,附近全都喺住宅,人口不少,事隔多年再過嚟,眼見多咗好多食肆,而且,特色食肆都可不少。 唔喺店員講都唔知,「淳吟」可講喺北海道札幌嘅人氣居酒屋,而香港店主早年晌日本留學,認識到「淳吟」日本店主,之後邀請在港合作經營,就誕生香港店。近門口,特別設咗兩張4人枱,可以講喺動物友善區,當晚都見到有客人帶同愛犬嚟用餐。進入到餐廳之內,裝潢簡約,以深木色為主調,天花掛咗啲風鈴,牆上又有啲東洋掛畫,頗充滿日本風情。因為四周都放咗唔少不同種類嘅清酒,亦好一派傳統居酒屋風格。枱上嘅餐具,亦喺好別緻嘅瓦器,色澤深沉卻富雅氣。既然定位為居酒屋,食物嘅選擇就相對多,翻開一版又一版,果然有好多選擇。有前菜、沙律、時令推介、大阪燒、串燒、炸串、壽司、刺身、卷物……等等一應俱全,而壽司、刺身亦有拼盤選擇。而飲品就以酒類為主,如生啤、燒酌、汽酒、清酒……等等,特色酒品任你揀,酒迷真喺唔好錯過。當然,顧及唔飲得嘅客人,仲有好幾款非酒類飲品,如汽水、特色梳打。炸
,當晚都見到有客人帶同愛犬嚟用餐。
枱上嘅餐具,亦喺好別緻嘅瓦器,色澤深沉卻富雅氣。
既然定位為居酒屋,食物嘅選擇就相對多,翻開一版又一版,果然有好多選擇。有前菜、沙律、時令推介、大阪燒、串燒、炸串、壽司刺身、卷物……等等一應俱全
,而壽司刺身亦有拼盤選擇。

炸串(蘆筍、南瓜)$12 / $12

早年晌銅鑼灣食過一家炸串專門店,非常好食,此後,都較少遇上。見餐牌有數款炸串,就一於點番幾串回味吓。先喺蘆筍、南瓜,前者夠爽,後者夠粉,層粉漿超薄,咬落酥脆不膩,完全唔覺會熱氣,沾一沾自家製帶微酸嘅醬汁,更有畫龍點睛之效。
炸串(蘆筍、南瓜)
炸串(虎蝦、沙鎚魚)$25 / $18

炸串食過就唔可以再直接沾醬汁,而喺用啲椰菜當匙羹滔啲汁上嚟,不過,我哋兩公婆就無所謂啦。啲虎蝦好彈牙,又足鮮蝦味,而沙鎚亦好食,肉質牆細嫩,魚鮮味強。啲椰菜就新鮮爽脆到不得了,沾上較鹹嘅麵豉牆,好平衡喎。
炸串(虎蝦、沙鎚魚)
柚子胡椒雞腿肉串燒 $38

試完炸串,亦想試試啲串燒,睇吓水準又點。果然無揀錯,真喺物有所值,用上雞腿肉,肉質嘅口感已經搶晒分,嫩滑軟熟,又富肉汁,嗰陣陣柚子香味堅突出,細味下又滲出點點黑椒香氣,整體非常好食。
土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98

雖然老婆偏素,但佢竟然大讚呢道菜好食,其實有時飲茶佢都會剔金錢肚。用咗黑毛和牛自然有種升格感,而牛雜中有牛肚、牛腸、牛肝、牛小腸等,仲伴有蘿蔔、魔芋,店員更補充講話喺用上幾款味噌嚟煮,怪不之得香味有層次,而且,啲牛雜又腍又入味,味道好香濃,飲住啤酒嚟食就更一流呀。
海鮮大阪燒 $90

話說同老婆第一次去日本,目的地就喺關西,首站落地大阪,而第一餐飯(晚飯)正正食大阪燒,所以,對大阪燒有種情意結嘅感覺。大阪燒之上鋪滿咗木魚碎,添加咗一份鹹香味,而裡面就混有好多海鮮料,口感非常豐富,唔會食到得嚿粉,醬汁嘅味道亦恰到好處。
北海道帶子配紀州南高梅子冷素麵 $128

上文講餐牌時,都有提過有啲時令推介,仲喺限定供應嘅菜式,所以,都專登揀咗呢一款冷素麵,因為睇到個配搭都頗特別,加上外間仲好熱,食個冷素麵清爽吓先。碟冷素麵送到嚟,賣相已覺得好爽,粉紅色嘅素麵,喺加入咗紀州南高梅製成,入口確喺有陣陣梅香,卻無嗆喉感,而素麵口感滑溜,佐以用上鰹魚、鯖魚、沙甸魚自家調製嘅冷麵汁,真喺一流。帶子亦好鮮爽彈牙,上面加埋啲黑魚子,矜貴咗,味道又多層次咗。
蕨餅(免費)

最後,店員更送上小小心意,以蕨餅作為餐後甜點:綠豆粉口味同綠茶口味嘅蕨餅,蕨餅好軟糯,又帶少少煙韌感,綠茶口味好食啲,因為有陣陣綠茶香。
蕨餅
今晚所食嘅大部份菜式都好有一種在地的純樸日本風味,唔花巧,很紮實,對每道菜,我哋都非常滿意,而且,環境舒服,招呼熨貼,喺好值得翻兜嘅小店
$230 (Dinner)
炸串(蘆筍、南瓜)
炸串(虎蝦、沙鎚魚)
北海道帶子配紀州南高梅子冷素麵
系呀又系日本🇯🇵餐呀我唔會厭咖我可以每日三餐都食😋😋見到呢間日本餐裝修咁靚好有feel 真系有大阪🎌街頭居酒屋🏮嗰種感覺其實妳一睇佢食物出品已經知道系有質素擺盤唔會太過花巧但精緻✨🌟系每一道菜妳都會想好好地去影相🤣😂我錯了我海膽壽司系唔應該影咁耐 好彩佢地紫菜系onside咁影出嚟個賣相都系靚 爽甜海水鮮味🍱Negi toro卷/Ox tongue/pork belly yakitori 呢啲都系我地平時嘅例牌菜🍢🍢串燒處理得好好👍🏻焦香脆邊 調味方面相當唔錯☑️☑️☑️我特別要講🐮黑毛和牛沙律 🥗每口都系牛油香加上日本荳苗🌱同紫洋蔥🧅 黑醋柚子沙律汁 自行添加要幾多份量自行決定 另外一款我自己好中意嘅系🍲土手味㬝煮日本黑毛和牛牛雜🍲呢個真系唔系每一個地方都有得食🏮🎌土手呢個煮法就系將牛雜加入味噌味醂等食材長時間燉煮後收汁而成✔️✔️🎌蘿蔔牛雜好濃稠濃郁 呢個配搭埋白飯就冇得頂 ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥呢到仲有outdoor 可以帶埋寵物 🐶🐱Pet friendly 😋😃溫馨提示雖然係佐敦 但系柯士甸站系最近呀咁多位🚇🚇
其實妳一睇佢食物出品已經知道系有質素
2021-08-17 324 views
離柯士甸西鐵站五分鐘路程嘅隱世居酒屋,坐落住宅區域,交通便利,卻人流少,店舖不大,但晚間坐無虛席,要訂位,名符其實靜中帶旺😂😂廢話少講🙊,首先本人要推介以下炸魚仔,乾身酥脆,連個頭都可以食埋🤣,送酒一流,必叫之選👍🏻明太子玉子燒,明太子太多,勁鹹😩大阪燒都不錯蟹子沙律比較淡味,有點失望串燒類不錯,但價錢較高,所以只叫咁兩串🙈以下食物味道一般....整體餐廳乾淨,服務不錯,都值得一試啊

明太子玉子燒,明太子太多,勁鹹😩

大阪燒都不錯

蟹子沙律比較淡味,有點失望

串燒類不錯,但價錢較高,所以只叫咁兩串🙈

以下食物味道一般....

整體餐廳乾淨,服務不錯,都值得一試啊
2021-08-15 234 views
來自北海道札幌嘅居酒屋--淳吟Jyungin!除咗供應北海道本店嘅招牌和食及日本料理外,仲引入當地稀有嘅獲獎清酒!老公鍾意飲sake,呢晚就特地同佢過來試下!嚟淳吟一定要試下清酒,呢度有好多獨家引入,比較罕有或得獎嘅清酒,點Sake Flight就可以一次過試到3款。是晚嘅Sake Flight包括:1. 純米大吟醸Princess2. 一生青春 特別純米3. 長寿金亀 純米吟醸酒三款Sake由淡至濃,我自己屬Sake初哥,感覺呢三款入口柔順溫和,口感亦偏向清爽,所以好啱我口味。配搭較濃味嘅和牛牛雜或較清香嘅清酒鮑魚,飲少少酒確能帶出食物嘅味道!親切嘅店員知道老公喜歡味道濃厚一D嘅sake,特意配搭咗另外一款嘅Sake Flight,當中仲有大吟醸呢!清酒浸鮑魚($88)清酒浸鮑魚雖然份量不多,但味道唔錯,新鮮鮑魚煮至剛剛熟,肉質軟腍爽口,用清酒浸製多日,酒香四溢,非常入味。軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食(味噌燒茄子)($115)淳吟與其他居酒屋不同嘅地方,在於呢度有好多出名少見嘅特色料理,甚至連野味鹿肉都可以食到。軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食其實係北海道蝦夷鹿肉混合和牛手打而成,怕鹿肉羶味嘅都可以接受

是晚嘅Sake Flight包括:
1. 純米大吟醸Princess
2. 一生青春 特別純米
3. 長寿金亀 純米吟醸酒

清酒浸鮑魚($88)

軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食(味噌燒茄子)($115)
淳吟與其他居酒屋不同嘅地方,在於呢度有好多出名少見嘅特色料理,甚至連野味鹿肉都可以食到。軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食其實係北海道蝦夷鹿肉混合和牛手打而成,怕鹿肉羶味嘅都可以接受,不過對於較為重口味嘅我倆來講,都係希望鹿肉成份可以多一D,因為我哋就係鍾意食鹿肉獨有嘅味道呢!雖然話係二食,但原來茄子只係作為擺碟,同想像中有D唔同呢!

海鮮大阪燒($90)
海鮮大阪燒雖然size亦比較迷你,但係我哋食過最足料嘅一份大阪燒,海鮮好多,麵粉比例較少,味道非常豐富!

土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜($98)
土手味噌煮日本黑毛和牛内臟一鍋有唔同嘅内臟,如:牛肚、牛腸、牛肝等,內臟吸收味噌嘅香味,送酒一流!
2021-08-12 1069 views
又一間過江龍登陸香港啦! 位於佐敦的淳吟,是北海道札幌的人氣居酒屋! 首間分店設在小街之中,與本店的選址風格一模一樣呢。食材每天由日本空運到港,店內亦有日本廚師坐鎮,即使未能去日本,也能在香港品嚐到日本的味道啦~ 餐廳走傳統居酒屋裝潢風格,以木色為主調,四周放滿不同種類的清酒,讓客人可以與朋友們摸著酒杯底,好好談談心啦~ 作為居酒屋,除了提供多款日本稀有清酒和葡萄酒,食物種類多元化,大部份都適合配酒享用,一定要推介給愛喝清酒的你! Sake Flight $108 想一次過品嚐三款清酒? 建議大家試試這個Sake Flight哦! 客人可以用優惠價錢試到三款高質罕有清酒,包括:特別純米酒 - 一生青春,榮獲 Fine Sake Awards 2019主要酒類最高金獎及2020金賞 - Princess純米大吟醸 及 純米吟醸酒 - 長寿金亀。當中我們最愛金亀,味道香醇,口感最順滑。 清酒浸鮑魚 $88 酒味超濃的清酒浸鮑魚,足足浸足三天三夜。愛酒的朋友,絕對要試! 軟棉蝦夷鹿肉漢堡 $115 用脂肪少的鹿肉和脂肪多的和牛,製成的漢堡扒,口感實在,不會過於鬆散,也不會過於乾身。醬汁調味得
又一間過江龍登陸香港啦
! 位於佐敦的淳吟,是北海道札幌的人氣居酒屋!

Sake Flight $108

清酒浸鮑魚 $88

軟棉蝦夷鹿肉漢堡 $115

用脂肪少的鹿肉和脂肪多的和牛,製成的漢堡扒,口感實在,不會過於鬆散,也不會過於乾身。醬汁調味得宜,不錯吃呢~

土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98

我超愛吃日本人造的味噌料理,味道濃郁,醬汁濃稠。每件和牛牛雜都裏滿味噌醬,好好吃呢~

豚肉大阪燒 $80

很久沒去大阪,也很久沒吃過大阪燒啦! 這是日籍大廚的私家菜譜,大阪燒質感鬆軟,濕潤可口,也不錯呀。

北海道帶子配紀州南高梅子冷素麵 $128

炎炎夏日,想吃點清爽食物,就不能錯過這道紀州南高梅子冷素麵啦! 素麵滑溜,味道帶酸,吃起來開胃又醒神。
2021-08-10
2021-08-08 229 views
🇯🇵 北海道嘅人氣居酒屋「淳吟」,開到嚟香港喇~ 去灣仔就可以品嘗到家鄉嘅味道😋Sake Flight $108 必點🍶!$108就可以試到3款罕有嘅sake,包括:帶香甜果味嘅純米大吟醸 Princess、層次豐富嘅一生青春 特別純米、比較辛口嘅長寿金亀 純米吟醸酒sake pairing啱哂!清酒浸鮑魚 $88 用上辛口清酒浸鮑魚至少一日,食落真係入哂味,pair埋Princess嚟飲,甜甜酒香撞上辛口sake,更帶出鮑魚鮮味 (1/8起單次堂食滿$500,再用消費券埋單就送,唔好錯過!)酒盜芝士 $58 有別平時用嘅cream cheese,淳吟用上mascarpone cheese,食落light啲又柔滑啲,好好食!大推!土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98 聽講好少香港餐廳可以進口到日本和牛牛雜,嚟到呢到真係唔可以錯過!牛雜用咗三種味噌熬煮一日半,有嚼勁又帶油香,而且味道超!濃!郁!pair長寿金亀超正!軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒(味噌燒茄子) $115 70%北海道特產鹿肉 + 30%牛肉,混合出嚟就係呢道肉味鮮美、唔會有膻味嘅料理,配上較濃味嘅味噌更帶出肉香~軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒(紫

軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒(紫蘇) $98 同樣嘅鹿肉漢堡,配上紫蘇蘿蔔蓉同柚子酸汁,又係另一番風味,呢款感覺清爽啲,個人鍾意味噌嗰款濃濃肉味多啲~

帶子配紀州南高梅梅子冷素麵 $128 夏天必點嘅冷麵,加入咗紀州南高梅,令到個梅子麵每啖都帶酸味,夠哂refreshing,不得不提北海道帶子同埋黑魚子亦都好鮮同香口。

海鮮大阪燒 $90 相機食先後仍然鬆軟,口感上較出色,而且海鮮份量都幾足。

整體食物都出色,鍾意飲sake一定要嚟試試。

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2021-08-01 195 views
現在去北海道就只是一個奢望,但知道有間香港新開不久的餐廳專程從北海道越洋過來開分店,師傅也是日本人。它就是 --淳吟,位於佐敦文英街33號。聽店員說,食材都是每日由日本新鮮空運,來到居酒屋,當然要試下酒和下酒菜啦!居酒屋必須酒!叫了sake flight,可以試齊3款獲獎既酒,包括:一生青春 特別純米,Princess 純米大吟醸 ,長寿金亀純米吟醸酒等3款酒。每款酒前面都會擺放介紹,可以在吃不同食物配不同的酒~清酒浸鮑魚,一放低清酒的香氣已經慢慢傳緊過黎,一啖咬落去鮑魚片,清酒就散發係口腔入面。聽店員說這款鮑魚用清酒浸泡至少一日,再用慢火煮,認真厲害,盡顯日本人為美食既執著。配返Princess純米大吟醸就十分對味,味道香甜有層次。酒盜芝士,特別用上了Mascarpone cheese,食落奶香比較重,感覺順滑好多,好味。土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 ,店員好強調所有黑毛和牛內臟都是日本空運黎,香港不是隨意可以吃到!馬上覺得整碟牛雜高級了。用了不同味噌調味之後煮一日半才完成,食下去味道濃厚,而不失食材本身的牛味,再輕飲一口長寿金亀真是絕美的配搭。軟綿蝦夷鹿肉漢堡兩食 ,用上北海道野味蝦

軟綿蝦夷鹿肉漢堡兩食 ,用上北海道野味蝦夷鹿肉,七成鹿肉再混合三成牛肉,鹿肉味道好特別,但配上3成牛肉之後令到漢堡扒多左份油脂味,入口唔會膻。
兩食分別是紫蘇蘿蔔蓉配柚子酸汁,以及味噌醬汁配香燒茄子,我覺得配上紫蘇蘿蔔蓉比較特別,酸汁令到紫蘇的香氣提昇左去另一個層次,是一種頗特別的體驗。

帶子配紀州南高梅梅子冷素麵,十分適合夏天食的菜式,上碟時紫色的麵十分驚豔,梅味酸酸甜甜,好清新,不錯。

豚肉大阪燒,食了一口感覺像是回到了日本一樣。雖然每家店的大阪燒味道都不會一樣,但一啖吃下去真是吃得出日本地道的味道,感動死了,什麼時候可以再去日本呀??
2021-07-31 672 views
『隱世小店的大驚喜,Sake Flight飲得好過癮』每個星期同酒鬼朋友的見面當然係去飲酒。今次呢間位於佐敦同柯士甸交界的淳吟居酒屋其實係一間低調嘅過江龍。本店來自札幌,由松本洋平打理,而香港呢間就係第一間海外分店。佐酒小菜創新之餘味道亦非常唔錯,定價親民,好啱收工之後來呢度飲啖酒放鬆下。推介🍶Sake Flight 🥢酒盜芝士🥢味醂魚乾 🥢北海道帶子柚子沙律————————————————————►Sake Flight (HKD108) │ 4/5//純米大吟醸Princess…精米步合45%,最清甜//一生青春 特別純米…精米步合69%,最易入口//長寿金亀 純米吟醸酒…精米步合50%,最愛❤️由上至下味道由淡入濃,「Princess」非常清爽,配合鮑魚會帶出本身的甜味。「一生青春」聽聞係好多女仔鍾意的一款,非常溫潤易入口,同酒盜芝士都頗相襯🍸而我地就偏心「長壽金龜」,雖然精米步合50%,米味卻比一生青春更濃郁,層次感非常豐富,非常醇厚的一款吟釀好適合配搭味道較濃的料理。►前菜▻▻//酒盜芝士 (HKD58) │ 4/5好特別地用上Tiramisu專用的Mascarpone,配上梳

『隱世小店的大驚喜,Sake Flight飲得好過癮』

每個星期同酒鬼朋友的見面當然係去飲酒。

————————————————————
►Sake Flight (HKD108) │ 4/5
//純米大吟醸Princess…精米步合45%,最清甜
//一生青春 特別純米…精米步合69%,最易入口
//長寿金亀 純米吟醸酒…精米步合50%,最愛❤️

►前菜▻▻

//酒盜芝士 (HKD58) │ 4/5
好特別地用上Tiramisu專用的Mascarpone,配上梳打餅
充滿奶香又唔會好似平時的味道那樣過分濃烈

//味醂魚乾 (HKD88) │ 4/5
口感薄脆仲有啲雞軟骨係入面好脆口!

►時令推介▻▻

//北海道帶子溫沙律配四國柚子味噌及鰹魚高湯啫喱(HKD118) │ 4/5
柚子味噌酸甜清爽🍋沙律每一啖都充滿柚子同鰹魚香味,大推

//北海道帶子配紀州南高梅子冷素麵(HKD128) │ 3.5/5
未見過紫色嘅麵,食落真係有淡淡的梅味!

►一品料理▻▻

//清酒浸鮑魚 (HKD88) │ 3.5/5
用辛口清酒浸泡鮑魚超過一日,酒味濃郁悠長

//土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 (HKD98) │ 3/5
入面有蘿蔔、牛腸、牛肚、牛肝、牛小腸等,用赤味噌、信州味噌、田舍味噌調味🌃熬煮一日半,入味又軟腍

//軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食(紫蘇)(HKD98) │ 3.5/5
//軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食(味噌燒茄子)(HKD115) │ 3/5
第一次食鹿肉漢堡扒,其實入面含有30%牛肉🐮因為鹿肉比較瘦,加入牛肉可以增添油香。口感軟腍,肥瘦適中亦唔會有膻味,幾特別🍂我自己就更鍾意紫蘇的那款,紫蘇蘿蔔蓉配柚子酸汁香氣更濃郁

►堂弄大阪燒▻▻
//海鮮大阪燒 (HKD90) │ 3.5/5
呢個大阪燒足料又唔會好多醬,食完都唔覺得油膩
  • 味醂魚乾
  • 酒盜芝士
  • 北海道帶子溫沙律配四國柚子味噌及鰹魚高湯啫喱
  • 清酒浸鮑魚
2021-07-25 357 views
今次去到佐敦新開嘅居酒屋🏮,店員好親切,而且整體食物質素都有驚喜!1️⃣清酒三重奏 $108純米大吟釀Princess-飲落去比較清甜一生青春 特別純米-呢個比較啱女仔飲。長寿金亀 純米吟釀酒🌟-私心推介長寿金亀 純米吟釀酒!香醇優美,帶微微辛口。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.56/102️⃣清酒浸鮑魚 $88用香醇的清酒味浸泡著鮑魚,再喝一口純米大吟釀Princess,好清新。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.55/103️⃣海盜芝士 $58鹹香味嘅Mascarpone芝士配上梳打餅,口腔充斥着奶香味。配一生青春 特別純米就剛剛好。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.56/104️⃣味醂魚乾 $88魚乾質感薄脆。配上帶微微酒味嘅啫喱狀味醂,口感層次豐富。配搭長寿金亀 純米吟釀酒!🙆🏻‍♀️好味指數: 7.56/105️⃣北海道帶子溫沙律配四國柚子味噌及鰹魚高湯啫喱 $118食落去好有驚喜,真係唔係一個沙律咁簡單!酸酸甜甜,好清新!北海道帶子夠肥美。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.76/106️⃣北海道帶子配紀州南高梅子冷素麵 $128真係冇諗過每一條冷素麵都食到淡淡嘅梅味!🙆🏻‍♀️好味指數: 7.32/107️⃣土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98有
[佐敦~ 淳吟居酒屋]
1️⃣清酒三重奏 $108
純米大吟釀Princess
-飲落去比較清甜
一生青春 特別純米
-呢個比較啱女仔飲。
長寿金亀 純米吟釀酒🌟
-私心推介長寿金亀 純米吟釀酒!香醇優美,帶微微辛口。

2️⃣清酒浸鮑魚 $88
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.55/10

3️⃣海盜芝士 $58

4️⃣味醂魚乾 $88

🙆🏻‍♀️好味指數: 7.76/10

6️⃣北海道帶子配紀州南高梅子冷素麵 $128
真係冇諗過每一條冷素麵都食到淡淡嘅梅味!
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.32/10

7️⃣土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98
有蘿蔔丶牛肚丶牛腸丶牛肝等等多款食材。用信州味噌丶田舍味噌及赤味噌熬製,令牛雜味道昇華不少。
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.02/10

8️⃣軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食(紫蘇) $98
軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食 (味噌燒茄子) $115
口感軟腍,兩款口味各有千秋。
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.02/10

9️⃣堂弄大阪燒 $90
食落去唔會覺得好膩。醬汁份量啱啱好。
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.23/10

淳吟居酒屋 (佐敦)
地址🐾:佐敦文英街33號地舖