2021-12-07 1153 views
油甘魚, 劍魚腩.夠肥美, 油甘魚爽脆, 油香充足, 口感柔軟, 味道一流劍魚腩魚香濃郁, 刺身十分厚切, 口感好好. 焗芝士其實是芝士焗時蔬, 芝士有點過鹹, 很抵吃.
油甘魚, 劍魚腩.
夠肥美, 油甘魚爽脆, 油香充足, 口感柔軟, 味道一流
劍魚腩魚香濃郁,
刺身十分厚切, 口感好好.

焗芝士
其實是芝士焗時蔬, 芝士有點過鹹, 很抵吃.
2021-10-11
$120 (Dinner)
2021-12-05 1141 views
🍴石鍋鰻魚飯 HKD125鰻魚切成條狀 掛咗少少鰻魚汁石鍋飯有飯焦 份量唔算多不過味道唔錯🍴燒魷魚筒 HKD78正常水準 好中意面頭灑咗好多蔥花🍴櫻花蝦薄餅 HKD88即叫即整 薄餅係和風口味 面頭有烤過嘅櫻花蝦 特別香脆批底有大量蔥 洋蔥 芝士 再加沙律醬 整體嚟講都幾特別🍴串燒拼盤七串肉類加海鮮 味道普通 再熱啲就更好💬一邊食午餐一邊可以望住成個維港 🏙味道普通 冇咩大驚喜 價錢係同區嚟講算平啦 好適合週末食個lunch 放鬆一下🍃火間土 尖沙咀北京道1號8樓802室

🍴石鍋鰻魚飯 HKD125

火間土
尖沙咀北京道1號8樓802室
Lunch
2021-11-28 1308 views
今次不想坐榻榻米,索性book大堂窗邊海景位,最低消費要$1,000+10%🤨,無限時,可以坐到10點。 心想,這個價錢應該不成問題,好快就達標🤣。 雖然呢個夜晚睇咗N咁多次,但,總是百看不厭,香港🇭🇰夜景🌃真係靚既👍🏻🔥火間土食物種類繁多,價錢大眾化,加上沒時限,聚會一流。 海膽三文魚腩卷,擺碟幾靚,海膽鋪成一朵花在三文魚腩卷上,個人喜歡吃海膽,覺得好味😋軟殼蟹沙律卷 ~ 色彩繽紛,好吸引,未食見到都開胃🤩芒果🥭味清酒🍶 ~ 見餐牌影得幾靚,就試吓,芒果🥭叶味濃,配以淡香的清酒🍶,好似飲緊芒果汁🤪唯一失望😞,就是最想吃的抹茶🍵班戟,居然無😫,唯有轉移士多啤梨🍓芭菲🍧 ,顏色鮮艷,好靚,有好多粟米🌽片,好脆好香口另外,還叫了雲呢拿雪糕🍨芭菲、士多啤梨🍓丸子🍡雪糕 🍧,2款都好靚,打卡一流,以靚靚甜品為這餐美食劃上完美的句號。

🔥火間土食物種類繁多,價錢大眾化,加上沒時限,聚會一流。

軟殼蟹沙律卷 ~ 色彩繽紛,好吸引,未食見到都開胃🤩

Dinner
2021-11-16 1478 views
全餐廳都是一格格沒有門的房間設計尚算舒適,但相比另外兩間高層28及29樓餐廳的境觀就大圍失色😕餐牌款式不多 我同朋友二人先點了🍶北雪大吟釀($800)再點了生蠔🦪入口就知用大量清水沖洗過而且毫無生蠔味和牛刺身, 拖羅, 牡丹蝦🦐北寄貝同油甘魚刺身都是大大件味道亦可以,小食 貝螺🐚都幾難食, 枝豆無味,螢光魷魚🦑同燒魚鰭🐡都幾失望什錦串燒 燒得過乾變得硬硬, 仲有蟹籽沙律🥗同抄雜菜, 炸軟殼蟹🦀 三文魚芒果卷都是普普通通,整體不過不失 但勝在價錢大眾化💁🏽‍♀️
和牛刺身, 拖羅, 牡丹蝦🦐北寄貝同油甘魚刺身
2021-11-11
$1000 (Dinner)
2021-10-27 2045 views
生日book左呢間餐廳~book枱係少少奇怪 打左去話3點後先可以打黎book枱 但最後都book到既 book左平日大堂海景枱 minimum charge $600+1但啲野食都算平 可以叫到好多野食 overall都正正常常 對得住個價既~個茶碗蒸好滑仲有兩隻kim~刺身普通~~牛扒鵝肝飯好好食 鵝肝啲油入左啲飯到 好香口~牛舌好油 其他野就正正常常 普普通通 另外提一提 建議book7-7:30 咁八點鐘就可以睇幻彩詠香江啦~~
2021-10-15 1897 views
呢間餐廳位於北京道1號的樓上鋪,唔屬於起眼的舖頭,所以價錢十分大眾化,可以慢慢食慢慢坐,感覺好舒服。酥炸魷魚圈,香脆可口,而且上菜時仍然熱辣辣,即叫即炸,超級好食,一上枱好快被清碟,正👍🏻另外個明太子炸豆腐,亦都係即叫即炸,成個豆腐超脆,而且明太子亦多,好正,不過上菜前冇吸下D油,下面有少少油淋淋,可以接受!如果明太子芝士焗飯,賣相十分吸引,芝士皮超多,而且好香,入面就勁多白汁,但係就食唔到明太子嘅味道,有少少失望!

2021-09-27 2067 views
火間土這是一間我每次回香港都會吃的店因為算是童年回憶以往總是一家人去吃晚餐小時候坐在榻榻米會覺得超特別好好玩現在人大了反而喜歡坐在窗邊看看維港夜境這次回港和朋友去吃因為fully booked 窗口位只剩下小包廂低銷800元我們點了很多東西 剛好800其中我比較推薦刺身串燒和燒魷魚刺身很新鮮 可以自選5項 三文魚和帶子都不錯串燒方面可單點或選daily special他們的串燒偏淡 不是很重醃料而燒魷魚很香 且口感彈牙 另外我最鍾意的是軟殼蟹卷軟殼蟹脆膽的口感配上蟹籽和醋飯剛好可以解膩 醬汁亦很獨特清新不太推介的是芝士白汁焗飯因為很膩🥲

火間土

剛好可以解膩 醬汁亦很獨特清新

不太推介的是芝士白汁焗飯
因為很膩🥲
2021-04-30
$450 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2021-09-18 1706 views
番工咁辛苦要去北京道一號嘅火間土食個靚lunch 開心下先😍今次我地book 左位,餐廳比左個窗口位我地添😚望住個靚景食飯心情真係好多🥰🥢雜錦魚生壽司飯丼定食 🍱 $98餐廳用嘅魚生都好肥美☺️仲要食落去有少少油脂加埋壽司豉油真係好正啲飯嘅份量又好大碗,連肥妹仔都食唔曬🙃個餐仲包麵豉湯,沙律同蒸蛋,味道都唔錯的不過美中不足係間餐廳冷氣唔夠凍,長期勁熱,一路食一路流汗🥲同埋員工好似得好少,長期搵唔到職員咁
今次我地book 左位,餐廳比左個窗口位我地添😚
望住個靚景食飯心情真係好多🥰

🥢雜錦魚生壽司飯丼定食 🍱 $98

啲飯嘅份量又好大碗,連肥妹仔都食唔曬🙃
個餐仲包麵豉湯,沙律同蒸蛋,味道都唔錯的

2021-09-17 1339 views
位於北京道一號,一入門口黑漆漆咁,點知入到去我都 嘩!一聲。裝修得咁靚嘅,十足去左日本咁。坐大廳果邊仲可以見到維港夜景,好靚😍今次同朋友坐榻榻米房,四人一枱,私隱度高😂食物真係全部都好高質。特別推介:燒牛舌,牛肉壽喜燒,炸蝦伴沙津醬 🍤燒牛舌好爽口新鮮👍🏻必試炸蝦伴沙津我朋友次次都會叫,個沙律醬就好似芝士咁,但又唔會多到整冧咗個炸蝦🍤👍🏻好好味,同時脂肪罪悪感好高😂😂牛肉壽喜燒鍋又夠鮮甜美味,加上手打烏冬底吸曬D牛肉汁同湯👍🏻👍🏻好滿足😂

今次同朋友坐榻榻米房,四人一枱,私隱度高😂

食物真係全部都好高質。
特別推介:燒牛舌,牛肉壽喜燒,炸蝦伴沙津醬 🍤

燒牛舌好爽口新鮮👍🏻必試

牛肉鍋
炸蝦伴沙津醬
燒牛舌
牛肉鍋
炸蝦伴沙津醬
燒牛舌
2021-09-16 843 views
又想食壽司又想食天婦羅?呢間超多定食揀 午餐無乜人又坐得舒服 呢個三點盛定食 又過到刺身癮 又有天婦羅 係三隻蝦 仲有最右個燒帶子俾沙律醬包住左一生薑豚肉超送飯 偏甜的係我個人鐘意 以為定食碗飯好細? 又唔係 我都夠飽蒸蛋超滑仲有帶子係入面 👍🏻
又想食壽司又想食天婦羅?
呢間超多定食揀
午餐無乜人又坐得舒服
呢個三點盛定食 又過到刺身
又有天婦羅 係三隻蝦
仲有最右個燒帶子
俾沙律醬包住
左一生薑豚肉超送飯
偏甜的係我個人鐘意
以為定食碗飯好細?
又唔係 我都夠飽
蒸蛋超滑仲有帶子係入面
👍🏻
2021-09-15 733 views
聽人講呢間要預早訂枱 仲要夜晚好多時間都full但又想包卡位睇海景所以就訂晏就時段試試佢.個人其實幾推薦卡位包廂設計兩個人有多啲私人空間都幾正.食物方面佢價錢唔平唔貴但感覺上就唔係好高級既餐廳服務態度係唔錯不過野食就唔係好有特色唔算有驚喜.沙律就幾大碟都幾新鮮👍🏻.壽司拼盤就一般太多飯。。刺身冇特別.應該唔會再黎
聽人講呢間要預早訂枱
太多飯。。
刺身冇特別
應該唔會再黎
2021-07-06 4025 views
已經食咗呢間餐廳好多年,以往食物質素係好高,所以就算價錢貴都覺得值得,一直都保持到水準,所以先會回頭食,但今次朋友慶祝我嘅生日飯,極度之失望,絕對係可以用垃圾來形容,食物質素非常差,完全係可以用難食來形容,仲差過爭鮮的質素,同以往極之大分別,加上服務極差,食咗二千幾蚊,但係連基本嘅服務態度都冇,黑色衫嘅男服務員態度仲衰過食茶餐廳嘅質素,心入邊已經黑名單咗,以後都唔會食!完全覺得係中伏,真心唔知點解可以差到咁。
2021-07-04 2750 views
第一次令我會寫食評嘅一餐😮‍💨真係好失望😮‍💨😮‍💨海膽三文魚卷 完全擺入口只有飯 成個口只感受到飯嘅感覺🤦🏽‍♀️粟米齋睇相都已經唔太想吞燒物就真係一般般個油甘魚鮫🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️梅嘅啲肉個沙律🤦🏽‍♀️幾舊仔嘅牛油果加幾條仔嘅蟹肉🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️成餐失望到極 可一不可再服務更加唔洗講 幾個員工見到枱面食完嘅碟見到都扮見唔到咁 完全無心工作
第一次令我會寫食評嘅一餐😮‍💨

可一不可再

服務更加唔洗講 幾個員工見到枱面食完嘅碟
見到都扮見唔到咁 完全無心工作
2021-07-04
$600 (Dinner)
2021-06-07 3727 views
多年前已黎過,睇食評大都是講食物一般,服務態度差,所以沒有抱太大期望,但我都揀哩間食飯原因,就是貪佢有二人房,重可以對住維港景。但當晚有少少驚害,竟然會預到一個女待應超好服務態度,我心諗食評又話服務差,都唔係唧,但後來遇到一個中年男待應,就真係服務麻麻地,語氣不是很禮貌。講返食物中規中矩,海膽係新鮮嘅,生蠔一般,其他食物還可以,平民化價錢,所以都冇要求佢食物好有驚喜,總括來講,房夠私人,環境勝過食物。
2021-05-27
Dinner
Celebration
Birthday
2021-05-20 3198 views
首先要講既係:本身對呢間餐廳好大期望,諗住環境可以望到海,野食又好似多選擇之餘,午餐價錢亦接受的範圍,以為cp值相對會較高。結果,期望愈大失望愈大,首先靚位唔會坐到,咁都正常,因為只是午餐,可是點了二份野食都好難食,完全放唔到入口,最後亦沒有吃完。一樣是三文魚海膽飯,海膽實在臭到不行了,三文魚就中規中矩;而另一款是牛肉火鍋,諗住好難整得難食就點左,結果成塊牛好似豬咁,難熟又硬過我條命,相信假牙係絕對會食到甩牙,最後我食左豆腐同菜配飯值得一提既係店員服務態度差,完全好似未訓醒咁,落單要講幾次!