2020-07-25 1417 views
火間土位於尖沙咀,以前返工經常黎食Lunch, 是一間高質素中等價錢的餐廳。餐廳內好有日本feel, 有啲房係榻榻米 好有特色,適合一家人黎食飯!我同好朋友二人叫了火間土壽司,大阪燒和海老沙津!大阪燒好大件,煎得好香,村料好多,蛋面上面加上日式沙津醬,好邪惡🤣 火間土壽司好新鮮 ,味道中䂓中矩。海老沙津,天婦羅海老蛋漿炸得好鬆脆 唔厚,食得出海老好新鮮 這間餐廳似日式居酒屋,而且食飯又可以睇到咁靚既景色,遠望維港,真係好輕鬆!

2020-07-18 1107 views
同事離職梗係要揾個"好景"嘅餐廳同佢慶祝啦!祝佢前程似錦,一路好景😊😊餐廳位於北京道1號8樓,侍應仲俾左個靚位我們,仲趕到睇維港日落景,未食都覺賺左😙😙菜式很多選擇,小食,魚生,海鮮,丼飯,意粉,pizza,石頭飯,各式飲品及甜品🍣🍤🍥🦪🦑🦐🦀🍦🍧🍨🧁🍜🍝,一應俱全,價錢也很親民,最好是把洒談天都冇人趕你走,店肉仲有日式箱房,更適合一大班人暢聚🤗🤗

2020-07-17 830 views
✦海景包廂-成餐飯最有價值就係個包廂既私隱度同海景✦海膽 $138 -鮮甜-紫菜夠脆✦和牛刺身 $245-肉質好乾,柴柴der✦壽司 -刺身都算新鮮✦串燒 -正常質素只可以話呢一餐既價錢係用左黎買環境氣氛同埋個海景😆當係一個咁既進餐環境,就會覺得野食既質素跟唔上個環境既程度,個感覺就好似望住眼前既幻彩詠香江,手上面係夾住元氣既壽司,但埋單就係酒店buffet既價錢😂好味指數:6/10CP值:3/5

✦海景包廂
-成餐飯最有價值就係個包廂既私隱度同海景

✦海膽 $138
-鮮甜
-紫菜夠脆

✦和牛刺身 $245
-肉質好乾,柴柴der

壽司
-刺身都算新鮮

✦串燒
-正常質素

好味指數:6/10
CP值:3/5
2020-06-26 1109 views
中午食飯放放風,黎到尖沙嘴北京道一號邊嘆靚景邊享受美食。平日下午的火間土沒什麼人,沒有預約也順利入座。店員把我們安排在一個望海的小包廂中,私隱度高,可以談談心午市定食總類很多,有熱食便當也有刺身便當,今次同朋友試了以下兩款。鹽燒鯖花魚配豬肉生姜燒定食$88火間土三色便當定食$98便當🍱內容豐富,有豚肉生薑燒、天婦羅、沙律醬燒元貝、刺身、茶碗蒸⋯看似每樣份量不多,但其實一個女仔食下食下都覺得好飽。望住個靚海景食飯~嘆一個下午
中午食飯放放風,黎到尖沙嘴北京道一號邊嘆靚景邊享受美食。

鹽燒鯖花魚配豬肉生姜燒定食$88
火間土三色便當定食$98

2019-04-14
2020-06-21 1042 views
以下絕非宣傳一百蚊人均消費,日本餐,靚景完由於太喜愛,所以我光臨了2次,集中一次寫,原諒我的懶疫情橫行下,香港的食肆及商戶叫苦連天。為吸引客戶,各施其法。如此美景,午餐沒有最低消費要求,晚餐可是有啊!還有私人空間,值值值值值味道是正常日本餐的味道,西京雪魚燒是我的最愛其餘的也十分不錯最重要,平時是但求其食個日本午餐都要人均約100元這𥚃,北京道1號,有海景,高視野,你還想怎樣?那時還免加一,不知現在有沒有了。連家人也說很抵食。有前菜,餐飲,色香味景俱存,如此優惠,夫復何求?唯獨留意應該2時左右餐廳落場。又一間定會再彷的餐廳
以下絕非宣傳
一百蚊人均消費
,日本餐
,靚景

由於太喜愛,所以我光臨了2次,集中一次寫,原諒我的懶

味道是正常日本餐的味道,西京雪魚燒是我的最愛

其餘的也十分不錯

最重要,平時是但求其食個日本午餐都要人均約100元
這𥚃,北京道1號,有海景,高視野,你還想怎樣?
那時還免加一,不知現在有沒有了。
唯獨留意應該2時左右餐廳落場。

又一間定會再彷的餐廳

2020-05-21
$100 (Lunch)
2020-06-14 988 views
第二次食火間土,其實事前已經唔想黎,因為第一次食時,已經覺得地段雖好,但食物質素差,餐廳內部亦毫不美觀,完全唔值呢個價錢。今次朋友生日想食,所以冇辦法下再戰,結果更加印證咗佢性價比極低。首先,講下卷物,我叫咗個海膽三文魚腩卷,海膽係好淡口冇乜味嘅,三文魚腩就正常嘢好難差得去邊。但總點係佢d飯成尺厚!基本上冇乜餡可言,竟然好意思整出黎。第二,叫咗個$4xx嘅刺身拼盤,其中一種魚咬落勁凍,入面仲係冰冰地,其他都係冇特別嘅。第三,串燒係正常嘅,但只能夠講正常。黎到已經唔多熱,再加上冷氣,勁快凍晒。總之凍嘅嘢食就好凍,熱嘅嘢食都好快凍,連茶都係!最後講下服務,基本上係冇呀!連茶都唔會斟,全程要自己搞掂。樓面好似只有兩個,成日都好難叫到人過黎。送茶上黎個姐姐應該係炒散嘅,問佢乜都唔知。更重要係,我地一早book咗位食星期六夜晚,佢當日先打黎話十點左右要開始除蟲,所以都唔食得幾耐!我地三個女仔,食咗接近$1300,冇嗌酒。呢個價錢要食更好嘅日本嘢其實大把選擇。除咗叫做有個海景,我都唔知呢間嘢值乜。至於海景,本身免費都觀賞到架啦...

海膽三文魚腩卷
刺身拼盤
各種串燒
2020-06-13
$430 (Dinner)
Celebration
Birthday
首先個沙律菜勁苦,啲三文魚同拖羅好似未溶哂雪咁,啲海膽稀到好似水咁,食完第一道有海膽嘅刺身拼盤心諗大獲,仲有個海膽三文魚卷系後面。仲有個吉列炸蠔有腥臭味,好似番炸左好多次,啲蠔肉勁細粒,一碟有5舊食左2舊放棄左。仲有最難失敗嘅三文魚壽司,一啲鮮味都無,啲飯無口感,好似糊左咁,大大舊,塞飽你。
2020-05-28
2020-05-17 1228 views
今日同同事慶祝生日,專登揀咗間有海景嘅日本餐廳試下,有好幾年冇黎幫襯!水準大致OK!串燒拼盤,一共有7串,有北寄貝,燒雞皮,大蔥雞串,雞軟骨,冬菇,燒牛肉,燒豬腩每一串都好好味,燒得不會過火👍🏻👍🏻燒鰻魚,鰻魚肥美加上秘製鰻魚汁,好juicy !平均set lunch 由$78-$248左右,又有海景,抵食!石鍋鰻魚飯$120,味道不錯!迷你鰻魚飯+天婦羅,迷你湯烏冬set $92天婦羅可能攤凍咗先拎上嚟,唔係脆卜卜,扣分!其他野食就ok!總體來講,呢度又有海景,味道又不差,係會推薦俾朋友嘅😊😊

每一串都好好味,燒得不會過火👍🏻👍🏻

燒鰻魚,鰻魚肥美加上秘製鰻魚汁,好juicy !

石鍋鰻魚飯$120,味道不錯!

迷你鰻魚飯+天婦羅,迷你湯烏冬set $92

總體來講,呢度又有海景,味道又不差,係會推薦俾朋友嘅😊😊
2020-05-16 942 views
🥢壽司,天婦羅,刺身,豬肉定食 128HKD包括燉蛋,麵豉湯壽司🍣握得非常好 唔會一夾就散左天婦羅🍤一d都唔脆 係淋既🤷🏻‍♀️三文魚刺身屬厚切 新鮮✨豬肉鞋十十 一d都唔好食份量對女仔黎講就岩曬 男仔可能唔夠飽🙈•🥢雜錦串燒7件 186HKD 燒得恰到好處 唔會乾身 🍢 •🥢鵝肝壽司 138HKD 好肥美 鵝肝燒得好香•🥢蒲燒鰻魚 68HKD肉質結實燒汁味濃•環境好 瞭望維港景緻食物整體不錯 餐廳人手非常不足 上菜相對地慢

🥢壽司,天婦羅,刺身,豬肉定食 128HKD

食物整體不錯
餐廳人手非常不足 上菜相對地慢
2020-05-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2020-04-15 1363 views
整間餐廳裝潢充斥著日本特色,不論人數多少,均會以房間作分隔,私隱度高,房間內更可觀看到夜景景色,很適合情侶用餐、談心的好地方。食物方面也有很多選擇,價錢合理,其中點了一個自家製的豆腐,有原味和芝麻味兩款,味道咸咸的,很特別的啊!
2020-04-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2020-04-01 1313 views
呢度已晚餐过2次,印象良好,在Open Rice见午餐食评推介,计划咗好耐,要试一下。趁住平日假期,又未能外出旅遊,约好友试一下啦。12:00开门到访,午餐选择不少,女职员招呼有礼,仲有所推介午餐大部份约$98左右,份量充足,吾会将价就货及就质量,加上在北京道一号嘅海景,性价比超高餐庁仲有2人的空间小房间间隔,可面对太空舘及海景進餐,实在系赏心乐事,随餐奉送咖啡飲品,质素亦有水準。往后午餐时段途经尖沙咀,多一个午餐好选择
呢度已晚餐过2次,印象良好,
在Open Rice见午餐食评推介,计划咗好耐,要试一下。
趁住平日假期,又未能外出旅遊,约好友试一下啦。

随餐奉送咖啡飲品,质素亦有水準。
往后午餐时段途经尖沙咀,多一个午餐好选择
2020-03-16 956 views
幾年前曾到火間土食飯,風景好,食物質素高,但前兩日再去食,已差很多,魚生飯嘅海膽唔新鮮,串燒牛舌連咬都咬唔開,sabu sabu 啲牛肉亦很un, 成個餐感到將貨就價,但價亦不是太平。侍應亂咁放餐,似茶餐廳,埋單唔知張單去左邊,要催,但其實不是太多客
2020-03-15 974 views
倖存者搵緊尖沙咀有無啲性價比高嘅日本餐廳,最重要坐得舒服同衛生,等倖存者同朋友食得開心又放心!火間土馳名嘅180度海景景色同充滿日本氣氛裝潢嘅榻榻米座位迷到不少人慕名而來。今之倖存者因爲人數眾多,所以未享受到萬燈絢爛嘅東方之珠。但榻榻米都唔差,侍應全部都好有禮貌同主動推介菜式。芒果汁天婦羅沙律芒果味略嫌不足,但天婦羅炸粉同蝦肉相配得宜,份量適合4人。軟殼蟹加洲卷足料軟殼蟹,可惜調味不足,味道較平淡。極上刺身拼盤刺身種類多,倖存者尤其欣賞拖羅!油脂比例平均,一放入口即融,唯獨雪藏味仍未100%除去,但口質足以震撼倖存者,性價比絕對高。豚肉串燒&燒雞大蔥串燒芝士年糕串燒

芒果汁天婦羅沙律

芒果味略嫌不足,但天婦羅炸粉同蝦肉相配得宜,份量適合4人。

軟殼蟹加洲卷

足料軟殼蟹,可惜調味不足,味道較平淡。

極上刺身拼盤

豚肉串燒&燒雞大蔥串燒

芝士年糕串燒
2020-03-04 931 views
係尖沙咀返工食野食到厭,閒閒地食個晏就都要$60。不防試下依間日本野。食lunch好掋食 平均$100+就有set有時2個人去食,其中1個食set 過$100既餐,重有得免加一 ,有野飲,環境相當好,望到成個海皮,靚景高質推薦多人既話可以bk坐榻榻米一班人傾下計好有feel如果要bk坐依個窗位,建議提早預約,如果唔係通常坐大廳,冇得睇靚景,同冷氣較大。不過坐依個2個位有個唔好,張枱好唔方便,由其坐岀面位戈個,其實張枱空間唔係好大,要放2個餐又野飲有d逼。最中意食lucnh揀依個餐,因為平靚正,多野夾,又飽,唯一缺點係成日隻蛋都唔夠熱。天婦羅有時會過火,有時好好食,個湯好濃,唔似岀面飲水咁依個餐食唔曬,到夜晚都唔會餓$108 連加一 ,真係好平其實佢Meun 重有好多lunch set揀,份量全部都好大份,好掋食,推薦各位去試
係尖沙咀返工食野食到厭,
閒閒地食個晏就都要$60。
不防試下依間日本野。
食lunch好掋食 平均$100+就有set

有時2個人去食,
其中1個食set 過$100既餐,
重有得免加一 ,有野飲,
環境相當好,望到成個海皮,
靚景高質推薦

多人既話可以bk坐榻榻米
一班人傾下計
好有feel

如果要bk坐依個窗位,
建議提早預約,如果唔係通常坐大廳,
冇得睇靚景,同冷氣較大。

不過坐依個2個位有個唔好,
張枱好唔方便,由其坐岀面位戈個,
其實張枱空間唔係好大,
要放2個餐又野飲有d逼。

最中意食lucnh揀依個餐,
因為平靚正,多野夾,又飽,
唯一缺點係成日隻蛋都唔夠熱。
天婦羅有時會過火,有時好好食,
個湯好濃,唔似岀面飲水咁

依個餐食唔曬,到夜晚都唔會餓

$108 連加一 ,真係好平

其實佢Meun 重有好多lunch set揀,
份量全部都好大份,好掋食,推薦各位去試

2020-02-23 913 views
一早聽過火間土大名,除夕book左黎依到食,要消費滿$1000先可以坐窗口位,對著個維港食飯壽司拼盤:普普通通不過不失鵝肝壽司:唔好食,又凍又有陣怪味炸蠔:個汁好味,炸粉太多,豪太細炸蝦:黎之前睇食評話必叫,不過我覺得唔好食,炸粉好厚,不過應該即炸,上枱好熱串燒:普普通通軟殼蟹卷:大份好味(可能肚餓,禁岩第一碟上枱)玉子蛋:麻麻地芥辣八爪魚:唔好食,本身好鍾意食,不過依碟個口感同平時食開既完全唔同野飲:唔記得叫左咩野飲,好普通!埋單食左$1500左右,貴又唔好食,無下次

壽司拼盤:普普通通不過不失
鵝肝壽司:唔好食,又凍又有陣怪味

炸蠔:個汁好味,炸粉太多,豪太細
串燒:普普通通
軟殼蟹卷:大份好味(可能肚餓,禁岩第一碟上枱)
玉子蛋:麻麻地
野飲:唔記得叫左咩野飲,好普通!

埋單食左$1500左右,貴又唔好食,無下次