有次行過無意中發現呢間餐廳,第一次試咗午餐定食,小食係高野豆腐,主食唔記得咗係咩餸,但記得連汁都好好味。老闆介紹我地下次可以夜晚黎食串燒,果然好高質!今次散叫,我比較鐘意煮高根、高野豆腐同雞皮,口感同味道都好正!粟米好正🤤海鮮、蔬菜都唔錯,因為食材同煮法都好好,唯一叉燒有少少太咸🙈btw我地兩個人都比較大食,所以人均價錢未必準確😂總結:無論午餐定食定晚餐串燒都好有誠意每一樣食物都係精心製作,每次上一至兩樣,可以慢慢食,唔怕凍咗唔好食,仲有老闆好熱情友善

總結:無論午餐定食定晚餐串燒都好有誠意
燒雞皮餃子
雞心
粟米
2020-02-02 394 views
係香港其實我好少食日式串燒,可能食慣地痞一滴香果嘀,日式份量唔夠多,食得唔太盡興,但呢間連居酒屋又可以一戰喎!最緊要個老闆西聞口心多過浪花,係食得開心嘅~ 講返野食先!厚燒牛脷一定要試!又爽又多汁,重有高野豆腐,我唔好豆腐都覺得正!個湯汁係好飲嘅~清酒蜆大隻又甜,呢嘀居酒屋必嗌啦!燒野嘀食材係新鮮嘅,咁收得咁上下價唔會行野嘅都。 總之想吹下水,唔想諗食乜都可以叫佢推介下,由初夜食唔食到深宵就睇你功力同老闆心情啦!

燒矮瓜
燒蝦
燒鱔魚
牛舌
2019-11-10 606 views
去過2次,第一次諗住見收12am去食個宵夜,點知10:30去到已經收咗😑,明明係open rice同google都係寫營業時間係6:00-00:00,簡直離哂大譜。跟住第二次同女朋友去食晏,諗住晏晝去實冇死啦,點知成間鋪得2個人,出菜極慢,見到出面樓面同入面廚房做到成隻狗咁。我女朋友點左個汁燒雞扒飯,點知塊皮完全唔脆一睇就知雪過幾日再翻煮,跟住喺個飯上面隻煎蛋完全唔夠熱。最離譜係我叫嗰個黑毛豬叉燒煎蛋飯,同樣隻煎蛋又係凍曬,啲叉燒又完全冇味,塊叉燒餐牌寫就話係黑毛豬叉燒,但係食落去同我阿媽喺街市買嗰啲巴西梅頭一模一樣,根本呃人。嗰咁嘅叉燒飯仲要賣成68蚊🤬我去隔離食個車仔麵唔好?走黎比你呃$,睇見隔離抬啲學生哥就慘,日日比成$60$70就去食埋呢啲飯,真係嘥鬼曬啲錢喇😖。下次?冇喇
2019-09-20 690 views
走進大坑嘅夜晚,好想好想去食一餐大滿足,見到一間比較人氣嘅居酒屋🏮,有串燒同煮物,座位不多但見到服務親切招待,好👌🏿!就係呢度!😳.坐下來,點咗杯係推介自家浸咗3年嘅梅酒🥃,坦白講,真係好好飲🤭,平時嘅有係藥水同太甜要靠冰溝淡,但呢一杯絕對唔需要!正呢!🥃.🥢高野豆腐🔥。非一般嘅豆腐,好索汁,同平時嘅唔一樣,難怪係人氣推介食品😳.🥢厚切牛舌🐮👅🔥。坦白講,堅好食🤣完全係燒到好啱火喉,仲好Juicy😳.🥢清酒🍶煮蜆。一大碗,都好多隻,夠熱同鮮味😌.🥢烤雞翅🐔。好大隻,脆皮嫩肉,加上檸檬🍋汁,很好食🤭.🥢燒油甘魚鮫🐠🔥。魚鮫確實比較大,燒得好有水準,好乾身,魚皮又香,又唔油膩,係咪咁堅先🤣.🥢免治雞肉串🐔🍢伴蛋黃🍳。見到枱枱都有叫,仲有一款係免治羊肉串,,兩款眾食客都大讚,下次要試試😏.🥢燒飯團🍙。無燶嘅苦澀,燒得好透,醬油飯團🍙係滿足嘅完結😌
🥢高野豆腐🔥
🥢厚切牛舌🐮👅🔥
。坦白講,堅好食🤣完全係燒到好啱火喉,仲好Juicy😳
🥢清酒🍶煮蜆
。一大碗,都好多隻,夠熱同鮮味😌
🥢烤雞翅🐔
。好大隻,脆皮嫩肉,加上檸檬🍋汁,很好食🤭
🥢燒油甘魚鮫🐠🔥
🥢免治雞肉串🐔🍢伴蛋黃🍳
🥢燒飯團🍙
。無燶嘅苦澀,燒得好透,醬油飯團🍙係滿足嘅完結😌
2019-09-19
2019-05-10 787 views
一間價錢合理嘅串燒小店,用心將食物調味,再去燒,唔同平時啲串燒店咁燒緊時凈落「支然」粉。食材新鮮,食物上枱時熱辣辣,好香燒肉味。直得介紹個心食homemade 豆腐同厚燒牛脷。大坑都有好多好多串燒店,我都試過所有,佢呢間真係very very outstanding。幾個朋友嚟隊啤丶食串燒同吹水就啱晒。呢間小店老闆好好人,佢會同客人打成一片。有心小店加上美味有quality嘅食物,價格又非常合理,一定支持。
2019-05-02 686 views
印象中大坑的日本餐廳都是高檔次,難得今晚找到價錢較能應付的小型居酒屋,便去試試。最難忘是高野豆腐及關東煮,湯底鮮甜,豆腐、蛋、蘿蔔及魚糕等都好入味。燒白鱔及秋葵一般,凡粒貝雖然不算大隻,但以這價錢來說算抵食,燒得剛剛好,鮮味又不會太硬。燒玉子加了酒,味道偏甜但特別。茄子則充滿蒜香。老板會主動和客人傾偈及加茶。上菜慢一點,但看得出是逐串燒,值回時間。

2019-03-31 626 views
一間在大坑的日式串燒小店,店舖小小的,最多只可坐20人左右;裝潢也十分簡約,絕不豪華花巧,但是食物質素非常好,很有日本居酒屋的味道。所有的串燒食物即叫即燒(煮物則是事先煮好,所以可一邊吃煮物一邊等),無可否認是要等久一點點,但是就是因為這樣才能保持質素。加上價錢不算貴,以串燒來說是物有所值的。店長的服務也十分殷勤,推薦的食物質素也很好,值得一讚!當日我是在平日晚上吃晚餐,也坐滿 了客人,建議先訂位子才過來會比較好!

店長的服務也十分殷勤,推薦的食物質素也很好,值得一讚!

燒飯團
關東煮
燒秋葵
汁煮豬手
燒帶子
原諒我聖誕節嘅食評宜家先有時間寫,因為實在太忙,但忙到訓都無時間嘅情況下,都要話反比大家聽大坑哩間新店-角川。角川係日式串燒為主,所以有大量日本清酒係好合理嘅。(其實咩酒都有咁滯)就選唔識揀都唔使驚,兩位親切嘅老闆都會續一介紹反。串燒店有豬手?放心,唔係南乳豬手。哩個豬手軟淋非常輕輕一咬即化開,但皮仲保持有啲Q彈嘅口咸。味道係日式醬油,加....咩咁香呢?一問下,係泡菜!汁都飲埋咁滯。燒豬豚肉腩片,外面燒得焦香不在話下,每一口油脂與肉香同時溢出,食腩就係要哩種感覺咋嘛。外面比較多見嘅係雞肉棒,角川竟然有羊肉!實在係一大喜訊,但因本人都好喜歡食羊。羊肉無羶味,淡淡羊肉香不斷飄向鼻腔。另外要講下隻蛋,蛋黃非常香濃卻保持清新口感,肯定唔係普通貨!串燒界嚟講,燒鱔係一門我最緊張嘅一道,因為好睇師傅心機。刀工唔好,就皮肉分離,大家睇到呢張相首先係冇發生呢樣野。燒功唔好就魚肉乾柴,我食完就話俾大家聽非常多汁嫩滑。心機唔好就調味單調,角川有就著甜咸香方面著手。以下呢一款真係不得不寫,大家估唔估到係咩?係雞尾,太驚喜了!佢哋用咗日本嘅雞,所以油脂上比例只小少一大半,反而仲食多份清香雞味,但再燒香口啲仲

以下呢一款真係不得不寫,大家估唔估到係咩?係雞尾,太驚喜了!佢哋用咗日本嘅雞,所以油脂上比例只小少一大半,反而仲食多份清香雞味,但再燒香口啲仲正。
2019-03-02 437 views
喜歡大坑旺中帶静,食肆出品各有特色!最近喜歡约埋三五知己到大坑京街一間叫角川串燒店開餐,京街入口很易找。老闆兼大廚串燒好兄弟有心闖一番事業,食物質素好,一些清酒新品介紹價錢合理,一試難忘,值得推薦比朋友。當晚四個人吃了很多串燒,重点推介燒雞亦,黑毛豬,牛串,羊肉棒; 飯桶朋友喜歡燒飯團,入味又熱棘棘即燒即上,關東煮種類不多,但好味。不耍錯過牛筋煮,喬麥麵各樣都好好味,當晚靚仔老闆介绍3支清酒各有特色,愉快的週末! 秀色可餐! 遲D生日约埋拾幾廾人包場刚刚好,哈哈哈哈!
Type of Meal
Dinner
  • 串燒雞亦,羊肉棒,黑毛豬,關東煮,喬麥麵,飯團,牛筋.....
2019-02-05 384 views
幾個月前, 同女朋友們去咗呢間位於大坑嘅日式串燒小店食晚飯 。小店由兩位猛男老闆主理。地方雖然不算寬敞, 但勝在地方乾淨企理, 食材用料新鮮, 菜式有水準。老闆話海鮮食材每日新鮮送到。必試蘿蔔煮, 豬手, 汁煮豆腐... 十分之入味, 仲有燒五花肉, 等等..( 流口水中...)!簡簡單單嘅菜式, 足以令你回味無窮, 可見老闆主厨真係落咗一番心機! 另外位老闆就熱情款客, 招乎周到 ,十分落力, 有heart!想同三兩知己傾吓計, 同情人談談心, 食吓串燒, 呢間誠意小店會係一個好去處!
2018-10-26
Type of Meal
Dinner
2019-01-31 265 views
大坑這個小小區,每條小街也有好幾家餐廳,有些看似相近的類型,但細嚐後便知各有特色。有些坐陣了好些年,亦有些後起之秀,今天就來到了新登場的”角川”。此行之目的本來只為與友人聚聚,約我來主打串燒的地方,應該都是想喝喝清酒,把酒談心,對酒當歌。地方雖小,五臟俱全,除了能描述角川這舒適富人情味的小店,也能應用在其存酒量,清酒、威士忌、香檳、白蘭地也有,少不了冰凍的黑白生啤!當然光是舒適裝潢和供應的酒,絕不能惹起我的興趣寫一篇食評。這晚我只吃了兩款小食以送酒,辣酒煮東風螺和高野豆腐。角川的東風螺肉厚而嫩且彈牙,沒有因滷煮而變得厚實難噍。日本醬油帶甜與微辣和酒香已達到一個比平衡更和諧的境界,彷彿這味道已不能再被超越。高野豆腐,比嫩豆腐多一份硬朗,比豆卜多一份溫柔,豆腐和中空的內心吸盡湯汁,湯汁與豆香在口腔內爆發,豆腐竟能如此,又再一次擴闊味蕾的經歷。

2018-10-04 978 views
食物美味,老闆招呼一流,燒雞皮香脆不乾身,飯團即搓即燒,前菜豆腐超級美味又開胃,燒麻糬簡直一絕,老闆推薦嘅清酒跟食物非常合襯,一間小有用心經營串燒店。唯一不完美就係當晚沒有zero可樂不過以一間初開的串燒店來講,我會比90分。舖面不算大,不過可能係酒精影響下,環境有點大阪橫巷舖感覺,再加上老闆熱情招呼之下,感覺非常親切,有一點似在朋友家中作客,可以好隨便嘅感覺,非常非常舒服。希望老闆會繼續keep好食物水準同呢種感覺,期待下次再幫襯