2022-06-04 2404 views
影之鳥🍱🍢🍘🍡聽說鏡粉必去打咭生粉話要帶我去慶生🥳限時90分鐘 坐低左 店員會比湯你湯有蛋花 唔係傳統麵豉湯主打串燒 食物賣相精美特別係甜品🍡九龍球 又靚又好食 打咭必點賣相豪華 仲有金箔 大菜糕加上生果 Fresh 但要預早訂 生粉訂位時已經好醒目訂咗一份😋白玉雲丹🤩必試(花椰菜慕絲配海膽)凍湯口感 海膽鮮甜串燒系列 😋日本室津牡蠣-燒蠔配上自家醬汁😋必試月見燒雞肉棒豚肉蘋果串燒飯團-以最普通燒飯團來講 真心好食 食過好多間都係好硬 但呢間係燒到啱啱好 放咗10-15分鐘食 仲係好好食薯仔沙律牛油果軟殼蟹卷以上2款 還可以 不太特別 飽肚之選去之前睇過好多人comments 好壞參半就係要去過先知 價錢屬於中上串燒睇落有啲貴 但質素高 試過之後覺得價錢合理串燒系列係我最鍾意 同平時去的居酒屋🏮比較款式較多 又特別 用心製作生日有個生日牌借比你影相 講真真係唔靚 可以有好大嘅進步空間😂食物質素好 環境坐得幾舒服 可以一試😋
影之鳥🍱🍢🍘🍡

賣相豪華 仲有金箔 大菜糕加上生果 Fresh
但要預早訂 生粉訂位時
已經好醒目訂咗一份😋

白玉雲丹🤩必試
(花椰菜慕絲配海膽)
凍湯口感 海膽鮮甜

串燒系列係我最鍾意 同平時去的居酒屋🏮比較
款式較多 又特別 用心製作

食物質素好 環境坐得幾舒服 可以一試😋

2022-05-29
$400 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 日本室津牡蠣
  • 九龍球
開業了幾個月的影の鳥仍然一位難求🥺慶幸有粉絲幫忙組織訂位~可以lunch time去不用排隊🥺雖然是分枱坐,但浩浩蕩蕩20多人一起去內心還是很興奮♡—————————盡力回想自己吃了什麼:⭐️九龍球(12粒) - 超級精緻!!淡淡的像果凍,有金箔很華麗喔!!記得預訂⭐️北海道風燒雞皮稻庭烏冬 - 雞皮很脆很好吃,重點是烏冬很彈牙,5個人分來吃都覺得份量很多啊!⭐️牛油果黑松露帆立貝沙律 - 想吃菜可以點~帆立貝很新鮮呢!⭐️豚肉蘋果串 - 有蘋果粒夾在中間感覺很清新!!⭐️杜蠣燒蠔 - 必吃!!!很鮮甜又大隻!⭐️酒盜芝士 - 名字很有趣所以點了,個人覺得咸可留肚吃其他⭐️鴨肉水菜鍋 - 鍋物的話店員推薦這款,先煮鴨肉,吃完再煮菜和飲湯,湯很甜很好飲!⭐️煙燻雞肉刺身 - 必吃!!微微煙燻味,很嫩口!⭐️有蛋黃那個雞肉串是肥仔推薦的,超好吃!! 一串一隻蛋黃! 但忘了名字~⭐️燒雞皮-沒有膽固醇問題的話請盡情吃吧⭐️雞泡魚乾 - 好吃⭐️魷魚一夜干 ⭐️雞翼 ⭐️雞腎串 ⭐️燒鰻魚 ⭐️牛舌 ⭐️安格斯露筍卷⭐️蜜桃/蘋果梳打/梅酒沒入鏡5個人吃了很多有點誇張😹不過一次半次就沒所謂啦😹和店員聊天都是快樂事💓AK Jer
—————————
盡力回想自己吃了什麼:

⭐️豚肉蘋果串 - 有蘋果粒夾在中間感覺很清新!!

⭐️杜蠣燒蠔 - 必吃!!!很鮮甜又大隻!

⭐️煙燻雞肉刺身 - 必吃!!微微煙燻味,很嫩口!

⭐️燒雞皮-沒有膽固醇問題的話請盡情吃吧

⭐️牛舌
⭐️安格斯露筍卷
⭐️蜜桃/蘋果梳打/梅酒沒入鏡

5個人吃了很多有點誇張😹不過一次半次就沒所謂啦😹
和店員聊天都是快樂事💓AK Jer 肥仔的必食menu, 大家去問問店員吧😆門口還有小量老闆們放出來的珍藏,記得出打卡啊!
2022-05-15
$700 (Lunch)
今日同朋友出街食飯,本身都覺得消費指數幾高(人均至少$500)不過都想支持吓鏡錯仔,所以都照book位。去到一坐底waitress 服務唔差,有即刻幫手放遮,同俾茶同湯,個湯我自己幾鐘意,不過唔夠熱,餐具我只可以話可以接受,碟算精美,但如果$500一餐(完全無order飲嘢之下)我都真係比較少見用即棄筷子,真係需要注意一下。Overall食物唔算差,有啲燒物係好食,但部份亦唔算好,好多都唔值呢個價,尤其係個九龍球,真心有啲失望,如果跟據而家呢個質素,晚餐人均300-400會係比較合理水平,而家多左果$150 就真係豪俾mirror error。希望老闆們真係要注意下D細節,做得更好,唔係純俾fans打咭囉
今日同朋友出街食飯,

Overall食物唔算差,有啲燒物係好食
,但部份亦唔算好,好多都唔值呢個價,尤其係個九龍球

海膽mousse
海賊芝士
豚肉菜苖卷
雞軟骨
牛舌、雞腎(冇圖)
薯仔沙律
雞串(三隻唔同味)
九龍球
2022-05-11
$550 (Dinner)
海膽mousse
豚肉菜苖卷
牛舌、雞腎(冇圖)
  • 燒牛舌
  • 燒雞腎
2022-05-08 2568 views
雖然係因為Mirror鏡仔AK, Jer同Error錯仔Fatboy而黎,但食物質素係絕對對得住黎食嘅粉絲,價錢亦絕對公道。剛入餐廳,已經聽到阿Jer 嘅 #MM7 ❤️餐廳全程都播住Mirror同Error嘅歌,鏡錯粉真係會食得好開心!餐廳食物以燒物為主,但主食、甜品都覺有特色。一坐低,有個蛋花湯再黎就點咗:燒物類:🐥鹽燒雞肉串 (柚子胡椒)$48🐥鹽燒雞肉串 (梅醬)$48🐥免治雞肉棒$58🐮鹽燒牛舌$78🐷豚肉蘋果串$42🐷豚肉豆苗串$48🌟推介豚肉蘋果串同免治雞肉棒,豚肉同蘋果真係一個好好嘅配搭,食完一串有返啅!免治雞肉棒加半熟蛋又係冇得輸!主食類:🍚茶漬飯$78🦀牛油果軟殼蟹卷四件$88🌟 牛油果軟殼蟹卷有驚喜,本來諗住呢一個卷物好多日本餐廳都有,但係嚟到真係有驚喜,卷物本身嘅軟殼蟹好好食,再外加芝麻,令佢更香小食類:🦪燒日本室津蠔$68🥚玉子燒$78🌟蠔大隻;玉子燒好甜,兩樣我都好like!甜品類:🍨抹茶雪糕$58🍨柚子雪芭$58🐲九龍球六粒$98 (要預訂) -九龍球其實係蒟蒻啫喱内有生菓,好IG-able, 味清淡,配埋黑糖糖水食就啱啱好🌟抹茶雪糕勁好味!食物好食、sta
剛入餐廳,已經聽到阿Jer 嘅 #MM7 ❤️

🐥免治雞肉棒$58
🐮鹽燒牛舌$78
🐷豚肉蘋果串$42
🐷豚肉豆苗串$48
免治雞肉棒加半熟蛋又係冇得輸!
鹽燒雞肉串 (柚子胡椒)
豚肉豆苗串
鹽燒雞肉串

主食類:
🍚茶漬飯$78
🦀牛油果軟殼蟹卷四件$88

小食類:
🦪燒日本室津蠔$68
🥚玉子燒$78
🌟蠔大隻;玉子燒好甜,兩樣我都好like!
燒日本室津蠔

甜品類:
🍨抹茶雪糕$58
🍨柚子雪芭$58
🌟抹茶雪糕勁好味!
九龍球六粒
柚子雪芭

食物好食、staff都好nice、坐位亦都好舒服,食完仲各自送咗一個櫻花🌸形狀嘅擴香石,真係值得再黎!

🏮影の鳥 (尖沙咀)
📍尖沙咀亞士厘道9至11號順豐大廈地下

#尖沙咀日本餐廳
#尖沙咀串燒店
#影の鳥
#鏡粉
#鏡粉日常
2022-04-22
$500 (Dinner)
蛋花湯
鹽燒雞肉串 (柚子胡椒)
豚肉豆苗串
鹽燒雞肉串
燒日本室津蠔
九龍球六粒
柚子雪芭
  • 免治雞肉棒
2022-04-28 719 views
我是鏡粉,特別來支持下影之鳥!但我唔會盲目俾Like , 我以真實食家評一評。 Book 位時,已經睇到好多規則例如:1. 每人最低消費$500 2. book 位時,需要先預繳費用3. 用餐時間1.5 小時4. 食甜品「九龍珠」一定要預先book Book 位已經有點不安感,我唔鐘意餐廳限制我咁多規矩,我是客人來享受美食的。在疫情期,都要set 咁多嚴格條款,我覺得有點趕客。但為咗支持下鏡仔,最後接受! 6 點到達,準時安排入座!座位好闊落舒適,環境暗黑情調,檯數不多,唔會太嘈雜,環境滿意! 我以為會有好多m鏡仔裝飾擺設,其實不多。全晚都播放鏡仔歌曲。侍應態度,不夠貼心友善,價格這麼高,我期望有優質侍應服務,但沒有。侍應很忙,沒時間耐性答問題,快來快去,令我沒有賓至如歸感覺,只有茶餐廳感覺。我已經沒有選貴價食材,因價格更加貴,整體菜單略為overprice! 串燒本身沒有高烹調技巧,價格卻咁貴,有點錯愕。 用餐時間規定只有1.5 小時,對於一間居酒屋是非常錯誤。我想開開心心傾下計,想慢慢飲酒、慢慢食串燒,都唔可以!實在太趕客。6:00 pm 開始食, 6:15pm order完食物,

Book 位時,已經睇到好多規則例如:
1. 每人最低消費$500
2. book 位時,需要先預繳費用
3. 用餐時間1.5 小時
4. 食甜品「九龍珠」一定要預先book

6:00 pm 開始食, 6:15pm order完食物,去到7:00 pm 侍應來跟我說last order ,
實在有點趕客,我都未食完,甜品九龍珠都未上,就想提醒我走,感覺不被重視,7:30 準時出單。

總結: 整個晚餐感覺不太愉快,趕時間、食物價格偏貴、服務不週到,我覺得去一次就夠了!真實用家評語。

以下是食評,大家可參考:
九龍珠 6 粒 ,需要預訂先有得食
賣相好靚,食落係大菜糕味道和質感,唔特別。

羊架: 呢個好滿意,嫩滑juicy , 份量夠。

牛油果黑松露軟殼蟹壽司 :都好好味,但奇怪牛油果片係好硬,唔係平時牛油果軟滑質感。

雞肉棒: 雞肉嫩,燒汁juicy 好味香口,仲有蛋汁一齊食,有點咸。

南蠻炸雞: 蛋黃醬一齊食,好日式沙律醬味道,炸雞香口又熱又脆,整體賣相靚,蔥條一齊食更爽脆口感,呢個滿意好食。

以上是我真實評語,非打手,非惡意批評。
最後每人食了$500 。串燒係難度比較低的茶式,而且份量少,食完仲未飽!$500可以有好多其他選擇。

2022-04-27
$550 (Dinner)
2022-04-24 2088 views
多謝身為柳柳粉既閨蜜落力安排,我地有幸可以一嚐由MIRROR成員 AK、阿Jer、ERROR成員肥仔合作開既日式串燒店❤️ 雖然只係book到下午4:30,時間比較尷尬,但係無阻我地點餐,盡興而歸🤣🤣串燒店內以黑色為主,配以乾花裝飾,座位闊落,型格得黎又夠舒服。呢度主打不同部位的燒雞串燒,仲有其他日式串燒、鍋物及甜品等。✨雞湯 餐點未到,先來每人一碗雞湯👍🏻✨魚翅乾口感特別,燒完有啲焦脆,帶點爽口,幾香幾好食✨鹽燒牛舌是當日best item❣️ 厚切牛舌燒得剛好,夠軟淋juicy,配上調味,正!✨鹽燒雞翼調味恰到好處,好味🤤✨鹽燒雞腎串雞腎爽口,加上檸檬汁,無得輸吧?✨鱈魚絲佐酒小食,不知不覺會食完😝✨南蠻炸雞雞件多,蛋黃醬汁一流😋✨玉子燒✨鹽燒明太子雞肉串明太子味不夠突出,明太子控表示少少失望..✨燒帆立貝帆立貝超大及厚肉,食落唔錯🤤 略為燒得有少少過火。✨燒日本室津蠔大隻鮮甜,可惜咁啱我果隻燒得有少少乾。✨尾瀨之雪柚子檸檬酒去到日本串燒店,梗係要點杯酒配佐酒小食及串燒吧?呢款非常易口喉,濃濃既柚子味,啱哂女士飲❤️✨免冶雞肉棒表面燒得微焦帶脆,上枱時會附上日本生蛋黃,蘸上蛋汁後口感更鮮

✨雞湯
餐點未到,先來每人一碗雞湯👍🏻

✨魚翅乾
口感特別,燒完有啲焦脆,帶點爽口,幾香幾好食

✨鹽燒牛舌

✨鹽燒雞翼
調味恰到好處,好味🤤

✨鹽燒雞腎串
雞腎爽口,加上檸檬汁,無得輸吧?

✨鱈魚絲
佐酒小食,不知不覺會食完😝

✨南蠻炸雞
雞件多,蛋黃醬汁一流😋

✨玉子燒

✨鹽燒明太子雞肉串
明太子味不夠突出,明太子控表示少少失望..

✨燒帆立貝
帆立貝超大及厚肉,食落唔錯🤤 略為燒得有少少過火。

✨燒日本室津蠔
大隻鮮甜,可惜咁啱我果隻燒得有少少乾。

✨尾瀨之雪柚子檸檬酒

✨免冶雞肉棒
表面燒得微焦帶脆,上枱時會附上日本生蛋黃,蘸上蛋汁後口感更鮮滑。

✨豚肉蘋果串
蘋果燒到微淋帶甜,跟豚肉幾夾。

✨雞皮稻庭烏冬
湯底清甜,無想像既油膩感👍🏻 雞皮厚身帶韌,如燒得再脆口些,會更好。

✨鴨肉水菜鍋
粉紅色鴨肉、粉紅色蘿蔔,賣相吸睛✨湯滾稍焯數分鐘就可以食!肉質軟淋有鮮味。紅心蘿蔔超!鮮!甜!

✨九龍球
要提前預訂既甜品💫 晶瑩剔透既大菜糕包裹住水果粒,淋上黑糖蜜、再撒上金泊,夠哂IG-able📸

我不是鏡粉,但呢度服務非常好及細心,食物質素不錯,絕對可以一試❣️ 雖然最後埋單唔平,但偶爾跟朋友們食一餐好也不為過吧?

2022-04-17
Type of Meal
Tea
  • 鹽燒牛舌
  • 鴨肉水菜鍋
  • 免冶雞肉棒
2022-04-23 1302 views
上星期日同鏡粉食呢間AK/Jer/肥仔開嘅串燒店。本身我哋見到啲食評咁多正評,都諗緊係咪因為啲粉絲濾鏡;結果唔係囉,真心好食!首先記得網上預約。我去嗰日個場就滿客嘅,但唔好問我難唔難book,因為其實我都係朋友個朋友book咗但嚟唔到,所以我先有機會試到😂餐廳有吧枱位同卡位;本身我哋想坐卡位,但被安排坐吧枱位。不過後來發現坐吧枱位其實都幾光,幾方便影相!同埋廚師會主動幫我哋影相,另外店員服務態度都非常好,好落力幫客人加水收碟,值得稱讚👍🏻除此之外,不得不提嘅係佢個廁所好高質!雖然得一格,但係有Aesop嘅洗手液同hand cream,仲有CK香水同埋漱口水比客人用,超級貼心💯雖然呢間係明星店,但食物質素絕對對得住個價錢!星期六、日及公眾假期午市最低人均消費$300。我哋食以下食物加一支蜜桃梳打$48 總共$816,人均食咗$408,食到好飽呀🤰🏻🐓雞湯係帶著超級濃郁雞味嘅welcome湯,飲到底仲會見到啲腐皮喺入邊😉🍢串燒雞提燈 $48母雞嘅輸卵管,真係罕有到我都唔夠膽食,朋友話質地偏硬。另外仲有粒未孵化嘅蛋🌝雞冠串 $42 夠晒罕有,爽口好食,唔驚嘅可以試吓👍🏻月見燒雞肉棒 $58點

🐓雞湯

🍢串燒
雞提燈 $48

雞冠串 $42
夠晒罕有,爽口好食,唔驚嘅可以試吓👍🏻

月見燒雞肉棒 $58
點埋個日本生雞蛋食,照燒雞肉食落口更加香滑😋

豚肉蘋果串 $42
蘋果嘅果酸令到豚肉更香甜可口;好有驚喜,要試🤗

鹽燒牛舌 $78
最怕啲牛舌太韌,呢個就咬到嘅,但略嫌有啲鹹🤭

燒雞心串 $42
望到疑似血管嘅物體,食落似肝嘅質地,可以一試🙌🏻

鹽燒雞尾 $42
即係雞pat pat,係軟稔稔嘅pat pat脂肪,出奇意料地好味,都值得一試🤟🏻

🥖味噌雞肝醬伴法包 $88
個法包本身好香蒜蓉牛油味,加埋個質地有啲似芝士醬、無咩腥臭內臟味嘅味增雞肝醬,真係好好食🤤

🤍雞皮稻庭烏冬 $98
有好多塊脆口得來煙煙韌韌嘅雞皮,同埋好彈牙嘅扁身稻庭烏冬。由於有好多京蔥,所以唔喜歡食蔥嘅朋友就覺得個湯有陣蔥味,但我就覺得個湯好清甜👍🏻

🐟唐揚池魚仔 $58
呢個送酒一流!份量多,食到我懷疑自己前世係貓!池魚仔炸得非常香口,無咩骨,魚肉都幾嫩😽

🔮九龍球 6粒 $98
訂座時候要book定嘅打卡甜品,其實係水果蒟蒻球配黑蜜糖水,每粒球都有唔同嘅水果,例如士多啤梨、藍莓、提子。相比之下,呢個甜品比鹹食有啲失色🙃
2022-04-18
$408 (Lunch)
利申先-我唔係鏡粉 🤣 但係都有聽過呢間鏡仔都有投資的新燒鳥店(係邊個成員我就真係唔知啦)社交平台內都有不少好評,我梗係要去試吓真偽,睇吓係咪即係明星效應🧐低估左佢嘅受歡迎程度,平日下午去竟然座無虛席,冇理由無功而退,點都要買走個外賣!原來外賣都唔平🙉雖然兩客以上九折,但係一個便當都接近三舊水🧐🧐 即叫即整,大約等20分鐘~趁佢仲熱辣辣你車返屋企食!返到屋企認真望下,包裝確係幾高質!竹制的正方形外盒,為免漏汁內層加多黑色膠兜。配埋沙律同麵豉湯,成件事好似拆禮物咁,好有質感!抵佢貴嘅!▪️匠之膳 燒米國牛小扒丼 $308排得井然有條的牛小排望落好治療,色澤鮮嫩,完美的三成熟!我唔客氣喇!切成一口吃下的大小,入口細緻軟嫩,油脂均稱!而且好有肉汁,再沾上特製日式燒汁,倍添風味,送飯一流呀!▪️串燒丼 $268最初驚五串串燒唔夠飽,望到便當內漲卜卜的五串肉感十足,足料㗎!鹽燒雞肉串香滑!手打免治雞肉棒幾彈牙有咬口,🤣 如果可以加多隻生蛋仲prefect ! 最欣賞係厚切牛舌,厚度足足成CM架!咀嚼起來軟脆又帶彈性,口感超正!雞翼同埋黑豚腩肉亦也不俗!成個飯盒好高分!而且好飽好飽兩款便當都真心高質!

即叫即整,大約等20分鐘~趁佢仲熱辣辣你車返屋企食!

▪️匠之膳 燒米國牛小扒丼 $308

▪️串燒丼 $268

兩款便當都真心高質! 好似賣到四月尾就取消外賣便當啦,想係屋企慢慢嘆高質便當就要趁早喇!我我都要趁早試埋另外兩個便當先🤩
2022-04-05 415 views
試咗牛舌、雞翼、雞泡魚干…串燒熱辣辣,燒得好香,惹味😋冷盤新鮮,物有所值👍🏻梅酒好飲,少少甜少少酸,唔太啃😌臨走買埋便當…返屋企慢慢嘆😎又好招呼…會再幫襯呀☺️😇
試咗牛舌、雞翼、雞泡魚干…
串燒熱辣辣,燒得好香,惹味😋
冷盤新鮮,物有所值👍🏻
梅酒好飲,少少甜少少酸,唔太啃😌
臨走買埋便當…返屋企慢慢嘆😎
又好招呼…會再幫襯呀☺️😇
2022-04-05
生粉們&柳柳粉&小草們 🚨🚨位於尖沙咀,一位難求嘅呢間日式燒鳥店 「影の鳥」, 相信大家都唔陌生架啦而家每日限量20份外賣便當呀 🍱全部😍即叫即整架 大家快啲搶先落order啦 🏃🏻‍♀️ 賣到堂食開返就無架啦,把握時機呀外賣便當有4款: 水形日本鰻鱺丼、匠の膳焼牛小排丼、金星四色刺身丼、同Dear Kagenotori焼物丼。我地今次就揀咗最尾個2款 金星四色刺身丼 📍$338有啲咩刺身?有拖羅刺身,吞拿魚茸,鮮松葉蟹肉,三文魚籽,仲有…最估唔到係盒入面有成兜以蟹膏味噌醬蘸嘅新鮮蟹腳蟹膏自己落 😍😍原本仲以為係豉油 😂 但原來真係成個盒都充滿着刺身架,好足料。每樣海鮮、刺身都好新鮮,鮮甜入口,同啲醋飯好夾,好開胃 🙈 搞到食到停唔到 Dear Kagenotori焼物丼📍$268平時嘅我應該唔會叫串燒外賣,不過呢到主打,而且外貌好靚,所以我結果決定試一試佢 😎 好彩有叫咋!一拎上車已經聞到好香!鹽焼華味鳥鶏肉串、串焼手打免治鶏肉棒、咖哩鹽焼厚切牛舌串、鹽焼華味鳥手羽及咖哩鹽焼黑豚腩串 😍😍 醃製嘅味道岩岩好,而且華味鳥本身已經更鮮美厚身,所以點埋個秘製醬汁就更惹味 😋 而家可以喺網上外
生粉們&柳柳粉&小草們 🚨🚨
位於尖沙咀,一位難求嘅呢間日式燒鳥店 「影の鳥」,
相信大家都唔陌生架啦
而家每日限量20份外賣便當呀 🍱
全部😍即叫即整架
大家快啲搶先落order啦 🏃🏻‍♀️
賣到堂食開返就無架啦,把握時機呀

金星四色刺身丼 📍$338

Dear Kagenotori焼物丼📍$268

而家可以喺網上外賣平台 點餐,或者自己外賣自取。外賣自取2set便當或以上會有9折架

聽講佢地仲有自家製sake, 等晚市開返要再去食過!
希望book 到啦🙈
Dear Kagenotori焼物丼
作為生粉係兩個月前已經𝘣𝘰𝘰𝘬好位要黎支持老闆🤤 除咗滿足一己私心之外,知道「影の鳥」專賣唔少稀有雞部位串燒,例如《 雞提燈》,實屬難得,所以等咗咁耐仍然好期待😍😍😍有明星效應加持,係超難約嘅串燒店,想𝘸𝘢𝘭𝘬 𝘪𝘯有位都幾難🥴 但其實舖頭內座位空曠闊落,有梳化位亦有吧枱位,好舒服😌 而另外要讚店員態度十分之好,加茶加得密,忙碌中仍有耐性,服務周到👍🏻👍🏻👍🏻嘢食未上,先來一碗𝘸𝘦𝘭𝘤𝘰𝘮𝘦湯🍲 係超濃縮嘅雞湯加腐皮,好重雞味😍 串燒即叫即燒,除咗雞部位亦有豬、海鮮等,款款食材新鮮👍🏻《 燒雞皮稻庭烏冬 》 $98 5 / 5差點想𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦🤤 全餐最欣賞嘅菜式!稻庭烏冬幼滑彈牙,浸係清甜而不油膩嘅雞湯,炸雞皮唔只脆口,仲有少少韌勁,口感好特別😋 《 雞提燈 》$88 4 / 5串燒界珍寶,來自老母雞嘅輸卵管同未孵化嘅蛋🐓 味道冇想像中難接受,卵巢口感係較韌,內裡有點孱;而未孵化嘅蛋無咩雞蛋味,外裡一層薄衣,內裡半生熟🥚 整體有少少腥,畢竟內臟,而且一邊諗住係嗰個部位一邊食,都幾百感交集😂😂😂《 雞冠串 》 $42 4.5 / 5扣分在係好細部位,一兩啖就無🥲 但食落好爽口,而

《 燒雞皮稻庭烏冬 》 $98 5 / 5

《 雞提燈 》$88 4 / 5

《 雞冠串 》 $42 4.5 / 5
扣分在係好細部位,一兩啖就無🥲 但食落好爽口,而且稀有,絕對值得試👍🏻

《 豚肉蘋果串 》 $42 4.5 / 5
除咗雞之外其他串燒同樣出色😋 蘋果燒到軟淋淋,入口即溶,伴隨住豚肉片,香甜可口👍🏻

《 唐揚池魚仔 》 $58 4 / 5
分量多取勝,外皮脆魚肉有鮮味,但係較多細骨,要咬得好小心🤏

《 九龍球 》 $98 / 6粒 4 / 5
水果蒟蒻球,賣相打卡滿分💯 連埋黑糖水食係幾清甜,但一咬落去粒水果就吱出嚟,有點分離🤏

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
———————————————
$250 (Lunch)
  • 烤雞皮稻庭烏冬
  • 雞冠串
  • 豚肉蘋果串
2022-02-17 608 views
不少有創意的菜式,但個半鐘交枱有些趕,試不了太多款式。Sukiyaki牛肉不錯,不過擺盤有待改進。本來不可以獨立加一個淨烏冬或白飯配sukiyaki,服務員都特別安排了。燒雞翼及燒飯糰都外脆內軟,燒豚肉蘋果很清新,最後當然要吃九龍球作甜點。食物和服務都有誠意,值得推介。
sukiyaki
串燒蘋果豚肉
燒雞翼
燒飯糰
湯烏冬
  • 九龍球(必須預訂 )
身為生粉,老闆既家人即係我既家人😂哥哥開既串燒店,當然要支持!🙌🏻🙌🏻🙌🏻餐廳開業初期,只限網上預約,每次訂位限2至4人;訂位多於4人需致電查詢。反應熱烈,暫已full booking至明年二月中🥳但每日零晨12點就會開放多一日既訂座名額😎店舖裝修別具型格,以黑色為主調,燈光較暗,專注投入美食😜餐廳設有卡位及bar檯位置,驟眼看並無長檯/ 大檯,所以booking限4人是有意思的。餐廳內設獨立豪華洗手間,可以執靚個樣先打卡🤣一上座就會奉上雞湯,足料熬製,超香濃美味😋月見燒雞肉棒- 雞肉棒燒得香口,然後照燒汁環繞整支雞肉棒,單食燒雞肉棒已經好好味~然後醮蛋漿又係另一層次🤩新鮮日本生蛋蛋味香濃就係人都知,醮肉食更能令肉棒更香滑!好!好!好!鹽燒和牛粒- 肉味香濃,岩鹽調味洽到好處,但略厭有d overcooked,未到韌既程度,但未夠juicy。燒日本蕃薯- 甜😆燒香完外脆內軟,💯雞頸串- 喜歡雞頸呢個位置有肉又有軟骨,油脂分布令肉香滑得黎有咬口😋但呢到既雞頸未夠出色,軟骨較少,有欠咬口。鴨肉水菜鍋- 呢個驚艷囉~一上檯已經被佢既擺盤震懾🤩鮮嫩鴨胸肉皮肉分明,搭上水菜的青綠色,再配搭紅心蘿

一上座就會奉上雞湯,足料熬製,超香濃美味😋

燒日本蕃薯- 甜😆燒香完外脆內軟,💯
鴨肉水菜鍋- 呢個驚艷囉~一上檯已經被佢既擺盤震懾🤩鮮嫩鴨胸肉皮肉分明,搭上水菜的青綠色,再配搭紅心蘿蔔,多種既顏色配搭,美如一幅畫🖼昆布清湯底內有兩舊豆腐,湯滾之後將鴨肉輕灼2-3分鐘就食得!鴨肉選用了法國鴨胸,鴨味濃,肉質滑溜;水菜、蘿蔔都係日本直送,平時外邊少見既款式。水菜本身草青味唔濃,但略帶極輕微既苦澀味;多角設計令佢掛湯能力大升,加埋鴨胸肉既油香,口味出色!但今次d菜略厭老左少少,需花更多時間咀嚼😛紅心蘿蔔就夠哂鮮甜,厚切令佢爽口美味🥰鴨肉另配有酸汁及柚子胡椒,醮一醮可消減油膩感,但其實唔醮都唔會覺得太油膩😝
牛油果黑松露帆立貝沙律- 本來係想響開餐前開開胃,但去到中段至上菜都可幫助去除燒肉既油膩👍雖然幾種味道好似分好開,但材料新鮮,點都好食😋沙律醋份量適中。
鹽燒牛舌- 推介!厚切牛舌火侯岩岩好,外面一層焦香,內裡juicy爽口👍
燒粟米、燒大蔥- 粟米香甜,但份量太少喇~大蔥新鮮,唔會有筋🙂
鹽燒明太子雞肉串- 肉嫩多汁,配以明太子既咸香,好味😋
  • 鴨肉水菜鍋
新年嘗鮮,多得友人落力搶位,方有幸一訪開業半月的日式串燒居酒屋影の鳥 Kageno Tori最受矚目的固然是幾位老闆,包括MIRROR成員AK(同呀哥)、Jer及ERROR肥仔但其廚師班底及食材選料都不馬虎,由來自沖繩、具十年入廚經驗的大廚中泊大阿領軍標榜用上日本訂製烤爐及備長炭製作串燒,拿手好戲是do chicken right選用以粉嫩甘香見稱的九州華味鳥,並設雞冠、雞頸、雞尾及雞提燈等較刁鑽部位可供細味明星開店一向予人靠噱頭吸客的印象,不過……入正文前在此先作簡短總結:就當晚而言,食物整體表現正路,當中以雞類最為出色;飲品不過不失;服務貼心,又會主動幫手去竹籤、添茶等等,朋友指係最抵俾既服務費;裝潢非傳統路線,感覺有點西式工業風(最緊要多黑睇落舒服),環境亦相當寬敞舒適由於朋友話翌日晨早番工免酒,是回未有特別開支裝酒助興,主攻食物所以今餐每位剛過低消$500都可以飽住走,有機會再嘗更多,聽聞午市相對幾實惠入座後店方送上每人一杯迎賓熱湯,在冷風颼颼的冬季來得正合時宜並非常有的味噌湯,而是熬煮至奶白色,漂著一層金黃雞油的雞湯,香味濃郁,亦切合題旨前菜少不了坊間罕見的煙燻雞肉刺身 $1

前菜少不了坊間罕見的煙燻雞肉刺身 $128,伴隨絲絲果木柔和煙香,騰雲駕霧而來
吃起來略似煙三文魚,鹹香味濃,質感細嫩,但更為清爽,不帶腥膩,十分下酒的一款

月見燒雞肉棒 $58(串)是肥仔心水之選,即免治雞肉棒,上桌時會附上日本生蛋黃供蘸點
雞肉棒重焦香而未至苦,表面微微帶脆,盡是照燒汁的甜味
帶點顆粒嚼感,不失濕潤,調味也屬恰到好處,加上蛋黃點綴順滑食感正好

北海道風雞皮烏冬 $98亦是店家推薦款式,據聞靈感來自合伙人Jacky的日本朋友
雞皮煎至焦香陣陣,邊位浸湯後仍帶脆感,只是如可分上,食時才沾湯想必更佳
麵湯得雞油添香,在大量京蔥碎加持下不覺肥膩,而烏冬亦正常發揮,尚帶點煙韌嚼感
職員指每碗為一人用,但其實份量比預料中多,獨食應該會幾飽肚,我們兩人分一碗正好

大蔥雞肉 $42(串)肉厚而中心軟腍,不老不柴;而蔥段更是水分滿滿又香甜,絲毫不嗆
燒鳥系列最後一道是鹽燒雞腎 $42(串),粒粒爽脆,不會過份硬韌
有雞軟骨控在場,唐揚雞軟骨粒 $58是必點小食,脆口無油溢,唯有時炸粉相黏,一夾一大件

鹽燒牛舌 $78(串)可謂易中伏的款式,但我們也許有梁靜茹給的勇氣,嗌左每人一串
牛舌雖略厚,但總算爽中帶腍,沒有韌得咬不開的問題,鹽燒調味不重,意外地不俗

至於鹽燒和牛粒 $128(串)對我來說熟了些少,但要講明依然肉汁充沛,肉香亦明顯
僅僅點了鹽燒黑豚腩 $42(串)淺嘗,薄身肉腩微乾,帶爽不油,只是豚肉本不是我最愛

燒雞泡魚乾 $98也是餐桌上常備下酒小食,醬汁裹面烤至輕微焦脆,未至硬韌
好似食極仲有既唐揚池魚仔 $58條條飽滿,入口不會過油,內有軟細骨,小心食用

全晚唯一淨菜有日本舞茸 $58(件),相中為兩件份量,烤香後不會過乾,可扮一秒健康
飲品選了伯樂星薰紅茶酒 $78,重茶味,初時伴冰飲還好,但後期覺得還是太甜了

用餐完畢,店家送上每位一粒出自本地品牌Jardin De Fées的手工擴香石
惠顧晚餐加一前滿$2000可獲贈影の鳥自家品牌純米大吟釀清酒一支,優惠至2022年1月9日
晚市最低消費每位$500,如果有開酒其實好易達標,注意不可分單
只可惜遲來一步,簽名清酒早已在上月底送完(當時要食滿$3000),這些機會……
$600 (Dinner)
2022-01-12 638 views
好彩比我6點禁堂食前book到一嘗「和哥哥」嘅新店場內高格調嘅裝修以黑色及木色為主一坐低送個杯湯真係不得了係雞骨湯..放耐咗起膠嗰種其實我好想飲多碗啊唔敢開口問肥仔鍾意食嘅免治雞肉棒做到外脆內軟燒牛舌七成熟煙燻雞肉刺身雖然係生嘅但食落去口感似實的的嘅煙三文魚燒魷魚叫魷魚一夜干彈牙彈嘅口感輕微優勝過雞泡魚干(但其實兩樣都好好食)我仲叫咗安康魚乾、燒雞翼、燒豚肉、燒飯團、燒雞肉(梅子、明太子、芥末)記得book位時order埋AK推介嘅九龍球點解唔做7粒變成七色龍珠球如果當甜品來講佢味道唔甜一定要食㗎
好彩比我6點禁堂食前book到

煙燻雞肉刺身雖然係生嘅但食落去口感似實的的嘅煙三文魚

燒魷魚叫魷魚一夜干
彈牙彈嘅口感
輕微優勝過雞泡魚干
(但其實兩樣都好好食)

記得book位時order埋AK推介嘅九龍球

點解唔做7粒變成七色龍珠球