Restaurant: Kam Kee Cafe (Aberdeen Centre Shopping Arcade Site 3)
Info:

2024-05-25 179 views
我不嬲都係金記嘅fans。 每逢 想食嘢只要見到有金記就一定會 幫襯.今晚去咗香港仔, 唔知食咩晚飯見到有金記, 我哋走咗入去食。標準晚餐有ABCDE....我揀咗B羅馬局龍脷柳飯老婆揀咗拍薑菜心炒牛肉.相信大家都知道 佢哋嘅 餐具喺 張枱嘅側邊櫃桶度攞.我落完單標準動作就準備攞餐具。一打開。。。。Wah請睇照片.見到隻鐵匙羹上面有塊乾咗嘅菜!!!!一睇到即唔開胃....金記喺我心目中,乾淨,企理,連鎖經營管理得非常好。真係唔知點解呢一間分店會搞成咁。好快脆我碗羅宋湯,同老婆碗中湯就到。羅宋湯-好多油 ,肥冧冧。 結果淨係撩曬啲菜出嚟食冇飲過個湯.中湯- 老婆話 冇味道好淡 好似溝咗水咁拍薑菜心炒牛肉到了, 牛肉炒得熟個頭, 一片就硬到死,一片就畀梳打粉搞到冇曬肉質。。 羅馬焗龍脷柳飯一嚟到我心諗,乜唔係焗飯? 點解咁嘅。。 (我太天真了) 其實佢冇搞錯 , 羅馬焗魚柳 +飯.... 龍脷柳有雪味 , 側邊啲 配菜 青到紅蘿蔔 凍凍地..總括嚟講 今日真係好失望.我覺得咁多間金記呢一間管理 有啲失水準.我不嬲都唔會畀負評...今日畀負評希望 佢將來會改進。

標準晚餐有ABCDE....
我揀咗B羅馬局龍脷柳飯
老婆揀咗拍薑菜心炒牛肉.
相信大家都知道 佢哋嘅 餐具喺 張枱嘅側邊櫃桶度攞.

我落完單標準動作就準備攞餐具。
一打開。。。。Wah
請睇照片

見到隻鐵匙羹上面有塊乾咗嘅菜!!!!
一睇到即唔開胃....

好快脆我碗羅宋湯,同老婆碗中湯就到。

中湯- 老婆話 冇味道好淡 好似溝咗水咁

羅馬焗龍脷柳飯

一嚟到我心諗,乜唔係焗飯? 點解咁嘅。。 (我太天真了)
其實佢冇搞錯 , 羅馬焗魚柳 +飯....
龍脷柳有雪味 , 側邊啲 配菜 青到紅蘿蔔 凍凍地..

總括嚟講 今日真係好失望.
我覺得咁多間金記呢一間管理 有啲失水準.
我不嬲都唔會畀負評...
今日畀負評希望 佢將來會改進。

2024-01-19 346 views
错峰用午餐,选择很多,餐品质量蛮好的。点了双人小菜套餐,180HKD,选两个菜,还送一份蔬菜,含两位的汤以及两碗饭; 新鮮菠蘿咕嚕肉 是招牌菜,点了一下,味道还不错,甜甜的,心情好; XO酱虾球炒西兰花 很惊喜,没想到那么好吃,虾球新鲜Q弹,且很大只,酱汁很入味,西兰花也很好吃; 油菜 蔬菜送的是芥蓝,口感嫩,酱汁到味; 老火汤 比想象的好,有肉,菌,还有椰子肉,汤鲜美;米饭略微干硬,煮饭前多泡一下会更好, 套餐性价比很高;多加了 冰镇菠萝油 ,黄油很厚实,咬一口很满足,但是吃到后面有点腻,不过还是很开心。 很开心的一餐。
错峰用午餐,选择很多,餐品质量蛮好的。
油菜 蔬菜送的是芥蓝,口感嫩,酱汁到味;
老火汤 比想象的好,有肉,菌,还有椰子肉,汤鲜美;
米饭略微干硬,煮饭前多泡一下会更好, 套餐性价比很高;
很开心的一餐。
2024-01-18
$98 (Lunch)
  • 新鲜菠萝咕噜肉
  • XO酱虾球炒西兰花
2023-12-13 305 views
呢間新開嘅冰室,真係整到我驚喜連連啊!首先,個環境真係乾淨得嚟又明亮,一落座就令人心情舒暢。首戰嘅沙爹牛肉,嫩滑之餘仲有個微微嘅炭香,煮得啱啱好,肉質保持住啖啖汁,真係筷子唔停手!跟住嚟段炒牛河,哇,真係一絕!牛河香滑得滯,炒出嗰個“鑊氣”真係正!啲牛肉又軟又嫩,肉香四溢,串串好味道真係彈舌得嚟!最畀我驚艷嘅,一定係佢哋嘅冰鎮檸檬茶。想像下嘅:熱辣辣嘅天,口乾舌燥嘅時候,一啖冰涼嘅檸檬茶,嗰種清新爽口真係即刻令你的哥精神百倍咁。再加強味道嘅薄荷葉,真係好夾,冰涼過癮到不得了!飲食嘅世界充滿驚喜,味覺同視覺嘅滿足就係喺呢啲小店之中發掘出嚟。依家嘅心情,就好似佢嗰碗豐滿嘅叉燒飯—心滿意足!飲食不乏詩意,婉轉間透露出對咁樣平凡卻又不平凡嘅美食嘅讚歌。🍜🍹🥢

2023-08-06 513 views
用QR code點嘢食,一啲都唔容易,例如,你想點件公司三文治,點樣搵?莫非冰室冇三文治賣?裏面冇三文治一欄嘅?搵咗好耐都搵唔到呀!最後都要問待應,佢教我去乜乜誘惑喎,真係頂………,搞埋呢啲嘢,想我搞名字,其實可以喺選項之後,我如果咁的話,不如唔好叫金記冰室?屎橋商店,本人好好奇之下,入到去,見到原來係一間餐廳,但女以為係冰室嘅時候,原來佢裏面係食印度咖喱,咁都可以,估你唔到!估你唔到!咁就最好🤣🤣🤣

2023-07-08 500 views
藏身小區香港仔。這間茶記不算細初開幫襯要排隊。曇花很少開一世下午茶餐兩點半。客人幾枱容易計我叫雞脾配沙律。雜果醬汁多得滯雞脾生炸無肉汁。太乾太柴最大劑奶茶多奶無茶味。呢餐水平問責制朋友點個招牌餐。點知情況更加曳豬潤幾片煮過火。老過本人唔老例炒蛋看來無公害。顏色澄黃驟眼睇多士求其搽牛油。半片冧晒唔香脆乘興而來風不再。食完此餐更閉翳人客日日少幾個。水準天天難後繼其他茶記字號老。金記如何夠人砌服務衛生都合格。惟有食物欠手藝
藏身小區香港仔。這間茶記不算細
初開幫襯要排隊。曇花很少開一世
下午茶餐兩點半。客人幾枱容易計
我叫雞脾配沙律。雜果醬汁多得滯
雞脾生炸無肉汁。太乾太柴最大劑
奶茶多奶無茶味。呢餐水平問責制
朋友點個招牌餐。點知情況更加曳
豬潤幾片煮過火。老過本人唔老例
炒蛋看來無公害。顏色澄黃驟眼睇
多士求其搽牛油。半片冧晒唔香脆
乘興而來風不再。食完此餐更閉翳
人客日日少幾個。水準天天難後繼
其他茶記字號老。金記如何夠人砌
服務衛生都合格。惟有食物欠手藝

2023-07-07
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$61 (Tea)
2023-06-25 318 views
金記的扒飯讓我感到有些失望。首先是口感,扒飯的味道太一般,並沒有很特別的風味。而且,飯菜的份量也不夠足,讓我感到有些不值得。此外,餐廳位於地下,環境比較潮濕,讓整個用餐體驗有些不舒服。然而,服務還算不錯,服務員態度友好,耐心細致,讓人感到比較舒適。總體來說,這家餐廳的扒飯口感一般,地下潮濕的環境讓整個用餐體驗有些不舒服,價格也不算便宜,讓人感到有點失望。如果你對扒飯的要求比較高,建議考慮其他餐廳。
金記的扒飯讓我感到有些失望。

2023-06-12 300 views
晚間係香港仔,走咗入去金記。點咗個素晚餐。手機下單。總價$85。雜菇紅燒豆腐好鮮甜。混入白飯好美味。再加入菜心,好好味。上等食材。鴛鴦茶好地度香港式熱飲。正。成間餐廳有免費wifi提介。
Other Info. : 成間餐廳有免費wifi提介。
2023-06-11
菜心
2023-05-25 274 views
這段時期如果堂食都會選擇金記,因為坐得舒服,而且點擊率最高還是西西里蝦意粉,但最近去的幾次,總覺得是換了大廚.奶茶質素明顯下降了,正常的感覺多了奶,然後轉叫茶走少甜,到下一次去飲又差了,今天是叫奶茶少奶,又澀了.說回西西里蝦意,之前食開$60,然後加到$62,三隻大蝦球+小蕃茄,菇類炒意粉,今天沒用app轉換侍應叫,變了$70,一加就加了$8,然後轉了兩隻小蝦球……不知道這是什麼玩法,雖然醬汁依然好味,但$70吃一個近乎是齋炒意粉,值不值就自行決定.其實之前吃過焗牛舌飯是好味,但之後吃牛舌又濃又硬,而午餐蒸魚那個餐也是一般,咖喱豬扒飯也一般,但價錢不平,唉,看來又少了一個據點.

2023-05-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2023-04-28 293 views
一間食肆的成败最重要在於食物質素、環境衛生和服務態度。這間金記環境衛生真的要改善。餐具在枱櫃內看來十分骯髒,真的不想用也不敢用,亦曾看過有客人為此投訴。坐位也常常很髒很多食物碎,真的不想坐下去。執碗碟的盆和車隨處擺放,令整個餐廳環境看來更骯髒。食物和服務態度亦一般。最近早餐加了價,但紙巾不再奉送。情況再不改善就更比不上一般快餐店!
2023-04-28
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$43 (Breakfast)
2023-04-14 212 views
剛巧經過這間金記冰室,便與親戚試試看。差不多放午飯時段,冰室漸漸多人流呢。看看午餐牌,点了兩個同款午餐:豬軟骨湯米線午餐(當中有一碗大米線,一碟黑松露炒蛋,再有餐中湯跟一杯餐飲,非常豐富。我吃完碗米線再渴湯已經飽了大半噢。 問了外賣盒只收$1元,便点了一個,然後打包了整份炒蛋回家。想不到整個午餐$60元有找,真爽。下次有機會再吃過呢。
剛巧經過這間金記冰室,便與親戚試試看。
差不多放午飯時段,冰室漸漸多人流呢。
2023-04-07 273 views
行完山去香港仔食下午茶,見到金記門口的餐牌覺得價錢豐儉由人,下午茶由20元至60元不等,於是入去試一試。我們叫了兩個下午茶,分量大大碟生炸雞髀🍗意粉🍝配火腿烚蛋🥚沙律🥗飲咖啡☕$60雞髀🍗表面炸得香脆,雞肉🐔唔乾,雜果沙律🥗好味!😋吉列豬扒🐷即食麵🍜配火腿烚蛋🥚沙律飲杏仁霜$58豬扒🐷大大塊,表面香脆,肉質嫩滑,好味!👍杏仁霜係我飲過咁多間茶餐廳裏面最濃郁的一次。👍

我們叫了兩個下午茶,分量大大碟

炸雞髀🍗意粉🍝配火腿烚蛋🥚沙律🥗飲咖啡☕$60
雞髀🍗表面炸得香脆,雞肉🐔唔乾,雜果沙律🥗好味!😋

吉列豬扒🐷即食麵🍜配火腿烚蛋🥚沙律飲杏仁霜$58
豬扒🐷大大塊,表面香脆,肉質嫩滑,好味!👍

杏仁霜係我飲過咁多間茶餐廳裏面最濃郁的一次。👍

2023-04-07
$59 (Tea)
2023-03-01 300 views
嬲到爆叫個魚餐可以無端端比侍應話我9點11分落單之後岀去行左一個大圈,大概9點39分返轉頭取餐,預左蒸魚餐要等,行完返轉頭問有未。收銀忙緊叫個男侍應幫手望下,個男侍應去岀餐度睇完大叫:蒸魚餐黎架喎,岩岩岀架喎!之後包好比我,個男侍應再大聲咁話:蒸魚餐你預20分鐘先會有!我想講:哈佬!你望下張單我幾點落單啦唔該!我行左28分鐘返黎!預20分鐘?!你個腦有冇問題呀?唔識睇時間?大叫話岩岩岀咁點呀?我等左好耐啦,係咪應該問下呀?!你用下對眼望下張單先話我啦!我係你個客,比錢係買服務,唔係比錢買你啲西態度呀!諗清楚自己要做乜,要用乜態度!貼錢睇你面色,無野呀麻!!!買左個飯返屋企都食得勁唔爽!真係唔推薦!貼錢受氣!勁嬲!!!!!!!!!!
嬲到爆

叫個魚餐可以無端端比侍應話我

貼錢睇你面色,無野呀麻!!!

2023-02-06 311 views
週末去香港仔睇下有咩好食,金記呢個位以前係馬會投注站。入到餐廳環境座位十分寬敞,大致上全部都是卡位,好有私人空間好舒服,衛生都做得好好,地下周圍都不會好亂同濕滑。宜家每張枱都有QR code 比你自行點餐 唔洗下下叫職員過黎,減少時間浪費 又唔怕落錯單。雖然menu上唔會有好多選擇,另外門口都有出爐麵包可以叫。今次我地就揀左「西多士 熱杏霜」+「餐蛋治+熱鴛鴦」試下。西多士都好好 唔會好油,但比起出面 好似細塊左?!🤔 但整體都好好。而餐蛋治 材料好有份量 唔會輸,餐肉唔咸 非常好! 飲品都好好 味道好出 。價錢十分親民 是一個好舒服的餐廳。
週末去香港仔睇下有咩好食,金記呢個位以前係馬會投注站。

2023-02-05
$35 (Tea)
2023-02-03 206 views
這間都是我lunch飯堂之一,因為環境很適合一個人食飯.看了menu有個西西里蝦球炒意粉,立馬叫了.其實成碟都好好食,除左蝦,雖然大隻但冇味,應該是雪藏蝦,有點失望,意粉其實好好食……
這間都是我lunch飯堂之一,因為環境很適合一個人食飯.

看了menu有個西西里蝦球炒意粉,立馬叫了.

西西里蝦球炒意粉
2022-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
西西里蝦球炒意粉
2023-02-03 73 views
這天要出糧,去銀行拿了籌發現最少應該要等一小時,去了兩間餐廳都要等,就看金記,人不多,就排隊吃了.焗牛舌飯不錯,大家可以試.奶茶就不用多說了,來金記就一定要喝奶茶.

焗牛舌飯
焗牛舌飯不錯,大家可以試.

奶茶就不用多說了,來金記就一定要喝奶茶.
2023-01-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch