2011-01-09 67 views
今日中午買外賣時(點心) 已見阿姐鬧緊阿婆左住人, 點知到我點了好幾款點心後有個阿姐已幫我包好食品,我問佢排骨飯呢佢話無,我再說唔係啊頭先同令外個阿姐講左佢都話無貢算啦咪再叫個整好後第二個阿姐拿住已包好外賣行個來就開始話我又叫排骨飯做咩, 佢行開左包, 我話我唔知你行去第二處包點知你是否比左第二個人呀. 我都問左第一個阿姐話無, 而第一個阿姐話第二個阿姐應該係佢到包, 貢我話算啦要晒佢啦. 點知第二個阿姐繼續嘈我, 我開始無名火起鬧番佢轉頭,感覺佢不知所謂鬧D食客態度差,到回家食點心都唔係貢好食還要比人話, 可以說我唔會再幫襯囉.
2011-01-09
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2010-11-08 49 views
上週六秋意濃,清風送爽,濕度只有百份之四十多,所以特意去大牌檔。點心只係$10一款,大中小點同價,因為我們午飯時間過後才去,選擇已不多;開茶亦是自助,每位$1。選了鳳爪,排骨,牛肚,粉果,豆沙煎堆甚至一份有六個!!! 之後再點了當日的午餐C: 炸菜肉絲炒麵加咖啡或茶,$26。味道稱不上頂瓜瓜,但肯定比點心皇或者嘴兒甜這些同類對手為佳。夏天太熱不會來,冬天怕太凍亦未必,現時天氣在一年中沒太多,還等甚麼?

2010-11-06
2010-10-06 57 views
我和我的室友早上7点中去吃点心,还不错,自己拿自己吃. 热或凉茶才2元.我们要了。。。1. 虾饺, 一般 2. 肠粉 (虾) 3. 萝卜糕, 比较清淡4.凤爪, 我最爱吃的,味道挺好! 5.叉烧包, 非常软,甜甜的 我建议你最少去一次,不过一定要早去,否则好吃的都没了!他们5点就开门,可是我们7点中去的时候,还有的选. 两个人一共付了54元,每人才27块。 吃的很开心!
我们要了。。。

1. 虾饺, 一般

2. 肠粉 (虾)

3. 萝卜糕, 比较清淡
4.凤爪, 我最爱吃的,味道挺好!

5.叉烧包, 非常软,甜甜的

吃的很开心!
凤爪
包子
自己拿
很多老年人
2010-10-06
$27 (Breakfast)
凤爪
包子
自己拿
很多老年人
  • 叉烧包
  • 肠粉(虾)
2010-08-16 32 views
同波友響馬安山踢完波....我一對佢一對.......一行4人去左金沙角搵食早幾年幾d頂返工....間唔中都會黎......覺得好正......今晚就差d啦鵝片.......正常貨色.....鵝片應該係無骨架.....尋日食都幾多骨下生腸墨魚.......都係好正常......生腸都幾爽口......不過比左碟辣椒油一D都無咩.....得個油字西檸雞......得個酸字抄聖子........好淡.......無味.......蠔仔粥........正.........又大碗

今晚就差d啦

西檸雞......得個酸字
抄聖子........好淡.......無味.......
蠔仔粥........正.........又大碗
2010-08-15
2010-05-06 41 views
去完馬場, 聽聞沙角村嘅大排檔幾好味, 入o黎一試! 豉椒炒蜆 - 炒蜆係我另一至愛, 買相吸引, 但係好似有一點點欠缺. 係! 係火喉, 小咗d 鍋氣, 味道都ok. 錫紙焗魚雲 - 魚雲炸到外面仍然有d 脆, 但係再用洋蔥, 青椒包住錫紙焗, 煮法新穎, 而且keep到香味, 不愧係廚師推介. (如果份量多番d 就好喇! 因為大約得半個魚頭咋) 泰皇墨魚餅 - 泰式嘅醬汁配新鮮墨魚打成嘅墨魚餅, 有口感亦帶點墨魚肉碎! 又一廚師推介! yummy yummy ! 鹵水鵝片 - 鵝片片得幾好, 不過份量又係唔多, 夾埋鵝件, 鹹酸菜墊底, 都ok. 椒絲腐乳炒通菜 - 呢個時候嘅"水通菜"唔係咁靚, 又係唔夠鍋氣, 不過味道ok. 蒜茸粉絲蒸扇貝 - 個人覺得唔夠熱, 味道一般.
去完馬場, 聽聞沙角村嘅大排檔幾好味, 入o黎一試!

豉椒炒蜆 - 炒蜆係我另一至愛,

蒜茸粉絲蒸扇貝 - 個人覺得唔夠熱, 味道一般.
豉椒炒蜆
錫紙焗魚雲
泰皇墨魚餅
蒜茸粉絲蒸扇貝
2010-03-03 28 views
再一次到來幫襯...點知呢次失望而回 !呢次之後既食後感係...春夏唔好到.....秋冬先好黎...點解會咁講 ? 因為春夏天氣熱 ! D海鮮類擺埋一齊有好大朕腥臭味 !同埋呢次D食物唔太新鮮...REFILL冇咁快 ! 種類少左好多 !丸類冇隔離檔咁多種類 ! 冇左鱔片 ! D芝士腸同埋大蜆及鯇魚片變左 ! 唯獨九肚魚係新鮮 ! 好多蚊螆縷食物 ! 呢次食左四成飽就走人 ! 入秋後都唔會黎返呢間LU ! ( 仲有就係D伙計個個都賴賴閒唔理人 ! 只有一個矮矮地短頭髮既啊叔做野好積極 ! )
再一次到來幫襯...點知呢次失望而回 !

2010-03-01
2009-11-21 37 views
尋晚想打邊爐 ! 七點去到新廣X , 爆到七彩...知道金沙角都有做任食火鍋 ! 即時轉場 !初去到時都有D唔鍾意 ! 因為冇人做野 ! 帶位果個帶完就行左去 , 完全唔問要咩湯底 !擺食物既地方又冇新廣X咁大堆頭 ! 諗住食一次算喇 ! 下次唔黎呢間 ! 但一出去攞食物時 , 見到佢地雖然好似冇咁多野食 ! 但係其實就同新廣X一樣乜都有 ! 而佢地有既新廣X又冇喎 ! 例如泥(蜢) , 螺 , 大大小小既蜆 , 鮮雞件 , 黑柏葉......我第一次打邊爐食泥(蜢)...好鮮甜 , 螺肉好重螺味( 我唔知叫咩螺 , 個殼(岩岩慘慘)既 ! )蜆我冇試 ! 但大果D蜆係類似食泰國野果D燒蜆既SIZE黎 ! 而佢地D瀨尿蝦同生蝦係養住响水度比您自己撈 ! 做得好過新廣X , 仲有D蟹有斬左件既或原隻既(又係養响水度架) !肥牛就冇咩特別架喇 ! 但D丸OK , 豬皮爽口 , 仲有類似牛根既野添 ! 仲有就係鱔片 ! 佢地就真係切片架 ! 新廣X就一碌碌既 ! 菜就有唐蒿 , 生菜 , 西洋菜 , 波菜 ! 食左大約一個鍾就到佢地全場爆滿 ! 不過人多都唔驚 , D食身REFILL得好快

菜就有唐蒿 , 生菜 , 西洋菜 , 波菜 !

食左大約一個鍾就到佢地全場爆滿 ! 不過人多都唔驚 , D食身REFILL得好快 !

我去過新廣X都好多次 ! 但而家會黎金沙角多D , 因為新廣X D 食物相對比較行貨左 D !

唔飲汽水就每位 $ 58 湯底就 $ 45 ( 如飲汽水就每位加 $ 10 )

值得留意既係佢地擺食物係一盤盤既 ! 咁樣就唔會將D野責哂响底 !

而新廣X就大部份一桶桶既 ! 咁責响底既咪唔太新鮮囉 !
2009-11-20
  • 泥蜢
2009-11-03 21 views
很久没有到這裡吃飯,因天氣的關係,很想吃一吃煲仔飯,故特意過來一吃。點了: 油鴨排骨煲仔飯(再加我的至愛潤腸),煲仔飯是令我比較吃得多飯,很愛吃。 金銀蛋白菜,這個份量比我們想像中多,配料也很多。 炸大腸,見到'高皓正'張相,極力推介炸大腸,我們也叫了一碟,在本人來說只可叫做一般,有一些會炸得比較過火。不是想像中的好。

點了:
金銀蛋白菜,這個份量比我們想像中多,配料也很多。

2009-11-02
  • 煲仔飯
(Non-member)
2009-08-04 70 views
一直都住係沙角村附近,所以都經常光顧沙角大排檔。平常晩飯多數食另一邊的小菜(可以打邊爐任食那間),不過當晩那邊太多人,所以就決定去金沙角。其實野食不過不失,炸乒乓波好彈牙,值得一試。叫左其他好standard的小菜,例如西檸雞,咕嚕肉等等就好普通。除左個樣似之外,材料同埋味道都唔得,以上兩個菜,都係食粉多過食肉。。。。。食飽埋單啦,一開始個人比張單我地話係$730,咁我地覺得個數差唔多(13個人食飯)就比左8張100蚊紙。之後個人返黎話要先計錯左數,計少左$60,無得找錢。第一,就算真係計少都有得找$10啦。第二,我就真係唔信佢地會計少數,好明顯就係因為我地比左$800,又見我地個樣好後生,唔會同佢地嘈,所以就老屈我地。果日有人生日,又係搞Farewell Party,所以都無同佢地嘈。我地成班朋友都覺得這間金沙角的經營手法好有問題,大家千萬不要去。我情願去另一邊要等位,都唔想再比人呃錢。
一直都住係沙角村附近,所以都經常光顧沙角大排檔。
其實野食不過不失,炸乒乓波好彈牙,值得一試。
之後個人返黎話要先計錯左數,計少左$60,無得找錢。

第一,就算真係計少都有得找$10啦。
我情願去另一邊要等位,都唔想再比人呃錢。
2009-06-07 31 views
舊式的屋村仍存在著很多,但村內的"冬菇亭",剩下不多,大多一早被領匯商場取締.昔日的庶民風味不見了,換來的是千篇一律,了無新意的連鎖味道.沙田的沙角村是其中之一個,尚存冬菇亭的屋村.聞名已久,在日前終於有機會前往,一行五人,向著冬菇亭內的"金沙角大牌檔"進發.平日的晚飯時間,食客稀少,友人高達說要入夜,或到周末日才熱鬧.好像這個晚上,隨便找張檯坐下便可.之前未有來過,不知道有什麼撚手小菜,一切交給主場的高達兄負責便好了.菜未到,先吃著檯上的小吃,咸菜花生,差不多一下子吃清光.因為咸菜好味.是夜不多人喝酒,三支細支裝藍妹也只是廿多塊錢.已經足夠我和另一位友人F兄所需.油炸鬼內釀蝦膠吃得多,反而炸大腸釀蝦膠,之前從未試過.大腸帶點齦,保留了本身獨特的"香"味,釀在大腸內的蝦膠,口感彈牙.滲進了點點"香"味的蝦膠,味道都算協調.再來碟蝦乾炒韭菜花,蝦乾炸到卜卜脆,韭菜亦爽甜.煎藕餅夠份量,煎得香口,豬肉內混合了爽口的藕粒,挺有口感,例湯是青紅蘿蔔粟米雪耳豬展湯,用瓦煲上,標榜著不含味精.飲下去又的確很清甜.貝殼類菜式由$30起,以白灼形式上.我們要了一份聖子,碟上的聖子比較細小,勝在肉質嫩滑

貝殼類菜式由$30起,以白灼形式上.我們要了一份聖子,碟上的聖子比較細小,勝在肉質嫩滑,味道就未算很鮮甜.南乳吊燒雞做得很差,雞皮淋,南乳味不夠濃,而雞肉也粗鞋.失敗之作.勝瓜鮮魷不過不失,南乳花生豬腳煲則送酒最佳.

論場地,可以擺幾圍窮鬼夜宴,論味道,這夜吃到的未算有特別之處,可能人少之故,如果多幾位朋友,吃多幾味,或許有不同的評價.
(Non-member)
2009-05-02 36 views
三杯酒斑球真係好正, 甜甜地, 好特別避風塘雞翼又係好特別, 好惹味, 一定要食仲食o左通菜, 焗蠔同蠔仔粥, 都ok
三杯酒斑球真係好正, 甜甜地, 好特別
避風塘雞翼又係好特別, 好惹味, 一定要食
仲食o左通菜, 焗蠔同蠔仔粥, 都ok
2009-05-01
  • 三杯酒斑球
  • 避風塘雞翼
2009-04-14 11 views
很久沒有到大排檔用饍~友人經常稱讚該店~今日終一嘗小菜滋味~三人行~4餸1粥2碗飯~我們也算大食了>v<"友人點了她喜愛的雞粥(大)與避風塘釀雞翼~本人又點了芝士魚...但沒有魚@3@換了芝士吊桶~之後原本選了蟹肉扒芥膽~再來沒有蟹@3@"...改了椒絲腐乳炒通菜再來原本我們點了秘制田螺~= ="都是沒有田螺~那我們只好改左三杯酒斑球很有麥兜茶餐廳選餐的感覺原本應是討厭的~因為選擇的都沒有~但這次完全沒有這個感覺~原因可能是~這裡有太多看似好吃的東東~>v<再選也不是太差吧!!先說說雞粥~本人不太感興趣~咸了一點~@@"也沒有什麼的特別~潮州粥~~~最特別可能是特別大碗吧~3人小碗已足夠避風塘釀雞翼聽到避風塘~第一感覺是辣@-@"其實真的有點辣~但對比出面吃的避風塘~這不算什麼開始時我看不到原來雞翼有"釀"字~吃了才知道~裡面釀著的是魚茸@@可以一試的小菜雖然沒有了芝士魚~但仍能嘗到芝士吊桶~看了外貌~不抱什麼期望~吃下又是另一回事~這不是很濃的芝士~但我這位芝士狂魔亦認為可以接受@v@!雖然吃不到魚~但我仍覺得魚應該會較好吃~芝士內有一點爽口的東東~不
很久沒有到大排檔用饍~
友人經常稱讚該店~
今日終一嘗小菜滋味~
三人行~4餸1粥2碗飯~
我們也算大食了>v<"

友人點了她喜愛的雞粥(大)與避風塘釀雞翼~
本人又點了芝士魚...但沒有魚@3@換了芝士吊桶~
很有麥兜茶餐廳選餐的感覺
原本應是討厭的~因為選擇的都沒有~
但這次完全沒有這個感覺~

先說說雞粥~
本人不太感興趣~
咸了一點~@@"
也沒有什麼的特別~
潮州粥~~~
最特別可能是特別大碗吧~3人小碗已足夠

避風塘釀雞翼
聽到避風塘~第一感覺是辣@-@"
其實真的有點辣~
但對比出面吃的避風塘~這不算什麼

開始時我看不到原來雞翼有"釀"字~
吃了才知道~裡面釀著的是魚茸@@
可以一試的小菜

雖然沒有了芝士魚~但仍能嘗到芝士吊桶~
看了外貌~不抱什麼期望~
吃下又是另一回事~
這不是很濃的芝士~
但我這位芝士狂魔亦認為可以接受@v@!
雖然吃不到魚~但我仍覺得魚應該會較好吃~
芝士內有一點爽口的東東~不知是什麼@v@就是好吃吧!

椒絲腐乳炒通菜
炒得不錯~
很香~小辣~
雖普通但好吃的菜~
平均一點仍是要吃菜呢!!

三杯酒斑球
錯有錯著~
最喜歡就是這小菜^v^!!
甜甜的~
挺特別~
原本想著三杯是不是會很重酒味~~
原來也不是呢

好吃好吃!!!!!

順帶一提~
這裡的東西雖真好吃~
但大排檔當然是有大排檔風味吧~
小強也是坐上客~
怕怕的朋友留意你們的腳下呢

縱使如此~~本人仍會再來>v<!!!呵呵~再嘗其他菜色!!
但我認為我們點得太多菜了~
太大食= v ="hehe...
大家不要浪費食物呢!!
不用點太多菜~或許多叫三五知己一起嘗嘗吧@v@!!!
三杯酒班球!!!必試
芝士吊桶~真係好多cheese嫁>v<!
避風塘釀雞翼~小辣
椒絲腐乳炒通菜~簡單好吃~小辣
雞粥~大大碗
雞粥~近看~咸了一點~可以不試
原本想揀的田螺
餐牌一部分~真係好多野揀呢>v<!!
2009-04-13
三杯酒班球!!!必試
芝士吊桶~真係好多cheese嫁>v<!
避風塘釀雞翼~小辣
椒絲腐乳炒通菜~簡單好吃~小辣
餐牌一部分~真係好多野揀呢>v<!!
  • 三杯酒斑球
2009-03-08 169 views
今日同家人一行5人首試金沙角,期望去左好耐今日終於有機會啦! 七點鍾到只有3成滿,鄰近的新廣發就已經爆滿,針都插唔入,金沙角環境唔太差,有好多 火鍋料已經放係度準備好, 選擇唔少,海鮮好新鮮,下次可以一試.. 今次食小菜,叫左:避風塘雞翼$50, 老少平安$38,金銀莧菜$38,椒鹽鮮魷$40,生炒骨$38, 粉絲扇貝$58, 大啤1枝$14,可樂2枝$10. 避風塘雞翼 : 好食.中翼去左骨釀入蝦膠,不過蝦膠好鞋,同埋無蝦味,味道就可以,夠咸同辣 老少平安:普通.無特別.魚肉分佈唔係甘平均. 金銀莧菜: 幾好!可能用湯碗裝保持了溫度,食到尾都仲熱,味道唔錯. 椒鹽鮮魷:無味,粉多.要點醋先有味. 生炒骨:比想像中差.唔脆又唔熱,可能預先整好左.. 粉絲扇貝:新鮮! 粉絲同蒜泥好味,因為即蒸,熱度夠!八點幾走個陣,金沙角已經爆滿,但新廣發更夸張,有廿幾人係門口等位,下次要試下先得.

粉絲扇貝$58, 大啤1枝$14,可樂2枝$10.

老少平安:普通.無特別.魚肉分佈唔係甘平均.
椒鹽鮮魷:無味,粉多.要點醋先有味.
生炒骨:比想像中差.唔脆又唔熱,可能預先整好左..

粉絲扇貝:新鮮! 粉絲同蒜泥好味,因為即蒸,熱度夠!

2009-03-07
  • 粉絲扇貝
2009-02-17 22 views
放工都已經三更半夜,但都要慶祝情人節既.所以就隨便搵d野食,好耐都冇去過大排檔,所以就揀...不過都好旺場,而且好多都係一對對既.菜式都有好多,仲可以打邊爐添.潮式蠔餅:賣相麻麻地,可能炸過時,所以色澤偏深色. 不過好抵食,$40有2大塊,D蠔又多又大隻. 可能個粉漿做得唔好,一夾就散.避風塘雞翼:幾好味,又唔會好辣,一碟都有8,9隻, D雞翼仲起埋骨,又釀D肉入去...正!什錦滷水拼盆:幾抵食,雖然每樣都係得幾件, 但真係樣樣都有D,最少有7,8款. eg:大腸,生腸,鵝翼,雞腎.......
放工都已經三更半夜,但都要慶祝情人節既.
所以就隨便搵d野食,好耐都冇去過大排檔,
所以就揀...不過都好旺場,而且好多都係一對對既.
菜式都有好多,仲可以打邊爐添.

潮式蠔餅:賣相麻麻地,可能炸過時,所以色澤偏深色.
不過好抵食,$40有2大塊,D蠔又多又大隻.
可能個粉漿做得唔好,一夾就散.
避風塘雞翼:幾好味,又唔會好辣,一碟都有8,9隻,
D雞翼仲起埋骨,又釀D肉入去...正!
什錦滷水拼盆:幾抵食,雖然每樣都係得幾件,
但真係樣樣都有D,最少有7,8款.
eg:大腸,生腸,鵝翼,雞腎.......
$80 (Last Night Supper)
2009-02-01 16 views
15人一桌,十三個菜,剛好!白飯5個.1.墨芝脆波波$58--沒有以上食評說的好味,只是扎實的墨丸加入一少點芝士,外皮是杏仁碎,欠缺肉的味道,只是脆口而已2.黃金四色炒飯 $38--還可以,少些味精會好些3.椒鹽白飯魚--最好味的一款菜式4.中式牛柳--汁不夠入味,牛肉還可以5.玉子豆腐--中規中矩6.?豆腐專--炸得好脆7.南乳吊燒雞--$88--體型很似鴿子般細小!但有肉味,都OK好食.8.粟米斑塊--正常味道,沒有特別之處,但份量較少.只有六成份量,有點過份.總體食物沒有有驚喜,但價錢大眾化,是一家大小相聚的好地方,不過沒有禁煙區,鄰桌不斷吐煙,一面食飯,一面有免費二手煙,超頂不順!!!
15人一桌,十三個菜,剛好!白飯5個.
2.黃金四色炒飯 $38--還可以,少些味精會好些
3.椒鹽白飯魚--最好味的一款菜式