2009-02-01 83 views
位於沙田沙角村的「金沙角大排檔」,曾經是我常到的大排檔,每逢一大班朋友聚頭並想大吃大喝,很自然會想到此處,同時亦會專程乘車來。雖然此光景在近年已不復再,大慨有三至四年吧。今天到沙田朋友家中拜年,也不忘向他提議到此處吃晚飯。一行五人是夜於七時多到達,基本上已坐滿了九成,由服務員帶領下選了一個風涼水冷的位置,還好選了這張檯,因為內裡有很多食客也吸煙,記憶中已往未實施室內禁煙時,反而沒有那麼多人吸煙。先點了一支啤酒及兩罐可樂,食物則點了「炸墨魚餅」、「炸乳鴒兩隻」、「椒鹽骨」、「椒鹽鮮魷」、「魚香茄子煲」及「蒜蓉豆苗」。另外「白飯」三碗及「白粥」兩碗。已往喜歡來這裡的原因,多因是食物煮得夠火候,尤其是香口的食物,例如椒鹽鴨舌或椒鹽瀨尿蝦之類。但今晚的食物完全沒有火候的感覺,就連炸的食物上檯時也沒甚熱度,在天氣不是太冷的情況下,完全是不合格呢,難道是為了縮短烹調時間,而預製食物惹的禍?一般端上檯後要等一會才可放入口的「椒鹽骨」,已變成如「京都骨」的感覺,只是「酸汁」變成為「一泡油」罷了。「魚香茄子煲」沒有「咋咋」聲,感覺像是「魚香炆茄子」,沒有煲仔菜端上檯時那種「滾、熱、辣」的氣勢。「炸乳鴿」

「魚香茄子煲」沒有「咋咋」聲,感覺像是「魚香炆茄子」,沒有煲仔菜端上檯時那種「滾、熱、辣」的氣勢。「炸乳鴿」已不用評論那沒甚麼味道的肉,還好仍算嫩滑,不過其致命傷就是完全沒有炸過的感覺,除了鴿身內及外的油之外,真的找不到一點炸的痕跡,不是,起碼伴碟的炸蝦片是脆的。

炸物之中只有「炸墨魚餅」及「椒鹽鮮魷」較為合格,當然上述提及過的食物溫度問題仍然存在。「蒜蓉豆苗」炒(或烚?)得過火,翠綠的豆苗已變成黃黃的。

三至四年絕對不是一段短的日子,出現大廚轉了多手也不足為奇,但水準下降得有點令人擔心及失望。未來會否再有興致光顧?現在的我也不能給自己一個答案。
算是較好的一味「炸墨魚餅」
是「炸乳鴒」還是「油浸乳鴒」?
「與煲仔菜已談不上關係,除了那個煲之外‥‥」
又是油浸食物之一的「椒鹽骨」
2009-01-29 39 views
今晚和朋友們食開年飯,黎左屋企附近既金沙。今晚客人都好多,要等頗耐先有菜上:鑊仔鴛鴦飯 ($40):炒飯底幾香,鴛鴦汁上既雞蛋係全生既,好似食滑蛋煲仔飯甘,都幾好味。芋頭滑雞煲 ($40):芋頭好粉,超正;湯底加左椰汁幾香;但滑雞竟然係炸雞,好 “鞋口”。上湯荳苗 ($38):清清地既上湯,荳苗新鮮。生炒骨 ($38):排骨炸得頗鬆化,甜酸味適中,但欠缺了點鑊氣。三杯酒斑球 ($68):三杯酒非常香;魚肉都幾滑,但就唔鍾意魚肉面有甘多茨汁。琵琶豆腐 ($38):魚肉豆腐炸得香口,但個汁就麻麻,鹹左 D。整體黎講,食物味道不過不失,但比已往差左,無左大排檔的既精髓 ~ 鑊氣。我覺得之前食博康大排檔 (近球場那間) 的味道和份量更佳。
今晚和朋友們食開年飯,黎左屋企附近既金沙。
今晚客人都好多,要等頗耐先有菜上:
上湯荳苗 ($38):清清地既上湯,荳苗新鮮。
琵琶豆腐 ($38) & 鑊仔鴛鴦飯 ($40)
上湯荳苗 ($38) & 芋頭滑雞煲 ($40)
生炒骨 ($38)
三杯酒斑球 ($68)
2008-12-24 22 views
呢間大牌檔喺同區出晒名,因為唔係咁就腳所以都唔會成日嚟,今晚咁啱同屋企人經過,又未食晚飯,當然唔會過門而不入啦!入到去見佢而家興任食打邊爐,啲材料仲係自助添,好鬼吸引! 不過同行有老人家,又有細路仔,而且我呢個禮拜又打過邊爐又燒過嘢食,所以都係揀咗食小菜,冇咁熱氣,叫咗: 滷水拼盤:呢個拼盤款式幾多,有鵝件、鵝掌翼、腎、千層峰、生腸、紅腸、大腸、墨魚、滷蛋,不過美中不足嘅係個拼盤冇滷水豆腐同花生墊底!滷水鵝件冇誠意,得一片肥肉連皮,唔比好過啦;鵝掌翼同腎滷得好稔,亦好入味;千層峰最好食, 其他嘅就不過不失啦! 生炒骨:味道甜甜酸酸、肉同骨嘅比例都可以,炸漿亦唔會太厚,入面嘅肉仲保持到有肉汁,唔會炸到乾晒,都幾好味! 琵琶豆腐:賣相唔錯,雖然好明顯睇到佢啲鯪魚肉並冇用湯羹蒸熟先再炸,但係都力求整齊!呢度嘅琵琶豆腐好食在佢個炸漿有啲雞蛋,除咗令佢嘅外表多咗一層金黃色之餘,亦為食味加添一份蛋香,個豆腐內裡仲要比一般食店軟綿,真係幾正!伴碟墊底嘅菜心亦夠綠夠脆夠甜,呢樣嘢就真係誠意十足嘞! 避風塘釀雞翼:釀雞翼係用雞中翼去骨連雞翼尖釀入蝦膠做饀料,先走油後再用大量紅椒加炸蒜再翻鑊。可能真係好

其他嘅就不過不失啦!

避風塘釀雞翼:釀雞翼係用雞中翼去骨連雞翼尖釀入蝦膠做饀料,先走油後再用大量紅椒加炸蒜再翻鑊。可能真係好多人客啦,雞翼上枱時已經唔係好熱好脆,不過食落都幾惹味又夠香口;
蝦膠味道唔係太鮮但就幾彈牙,食完個嘴有啲發脹,要飲多啖可樂沖吓先可以繼續!

蒜茸炒豆苗:炒得啱啱好,菜仲好鮮嫩,蒜茸味唔太濃,唔會搶晒菜嘅味道!

黃金四色炒飯:賣相一流,顏色鮮艷,有南瓜,青豆,栗米,仲有櫻花蝦合成四色,啲料粒粒都切得超細粒,師傅嘅刀功唔錯!
不過啲飯就真係差咗啲嘞,有啲爛又有啲稔,一定唔係隔夜飯!好彩都炒得夠乾身,又唔係太多油咁都加番啲分嘅!

細支裝汽水十蚊三支,抵!我哋飲咗半打!

呢度嘅環境都好似一般大牌檔咁唔係咁企理,地下有水又有啲污糟,招呼都係因為人手唔夠,要有啲耐性等吓,笑容就冇乜架啦,因為埋枱放低啲菜,佢都急急腳要做其他嘢,不過始終都係大牌檔夠鑊氣,啲嘢食真係幾正,下次再嚟試吓佢個自助打邊爐先!

(1) 門面 (2) 任食打邊爐 (3) 環境 (4) 菜牌
(1-3) 滷水拼盤:千層峰最好食 (4) 生炒骨
(1-2) 琵琶豆腐:蛋味濃 (3-4) 避風塘釀雞翼:惹味
(1-2) 黃金四色炒飯 (3) 蒜茸炒豆苗 (4) 成枱餸
(1-3) 滷水拼盤:千層峰最好食 (4) 生炒骨
  • 琵琶豆腐
2008-11-25 33 views
前幾日去到沙田,就去呢間試下大牌檔打邊櫨既滋味。湯底可以選清湯、沙爹同鴛鴦。我就揀左鴛鴦。食物同飲品就自己出去任拿,老實講,d食具同碟都唔係好乾淨,最好自己抹一抹。食物方面,一般丸類、肥牛都有,d蝦、瀨尿蝦、貝殼類仲非常新鮮。d蝦放落湯之前仲彈下彈下,真係要小心佢地彈左出碟。衛生情況就唔係好理想,服務亦要預期唔會太好,大部份要自助,我地連換gas都係自己走去旁邊拿枝gas自己換。不過大牌檔,預左係咁上下。埋單連加一都係$80左右,真係幾扺,來到推薦拿多d海鮮來食。
前幾日去到沙田,就去呢間試下大牌檔打邊櫨既滋味。

鴛鴦湯底
  • 海鮮
2008-11-14 41 views
十一月十一日下午,人事部通知我,升職的合約終於批核了,我衹需要簽個名再將文件fax()返去人事部就完成了簽約程序。可能是我孤陋寡民,原來“簽約”可以如此簡單方便。女友得悉此事,專程老遠入沙田等我收工,陪我食宵夜。由於我工作的地方附近晚上幾乎沒有食肆,所以和女友去沙角村的大排檔,讓女友見識冬菇亭食飯的滋味。來到沙角村冬菇亭,食肆林立,好在一早想好去食“金沙角”,就在那兒坐下。一坐下,最早來招呼我們的竟然是啤酒妹,還鬧出一個小誤會笑話,之後當然問我們要不要啤酒,得到女友的許可,要了三枝細啤(1 set)。這裡有自助任食火鍋,價錢不貴,但女友覺得將食物放得如此開揚,有點不衛生。這裡的餐牌都是一般大牌檔菜式,但有幾張圖文並茂,幾細心,而且看圖點菜亦是女友最喜愛的點菜方式。我倆點了以下小菜:避風塘釀雞翼、金菇瑤柱玉子豆腐和黃金四式炒飯。避風塘釀雞翼:有八隻雞中翼連雞翼尖,在雞翼位去骨後釀入蝦膠,走油後再用“避風塘”方式炒過上檯。外面很脆,不過火,很香口,蝦膠尚算爽口但鮮味不夠,送酒不錯。金菇瑤柱扒玉子豆腐:頗足料,金菇、瑤柱、玉了豆腐都不少,當然還有翠綠菜心,清清淡淡,不錯。黃金四式炒飯:我們亦

黃金四式炒飯:我們亦沒有考究四式是甚麼,祇見到炒飯一上檯,就急不及待就拿起匙更“筆”來吃,炒得火喉很好,飯粒分明,雖然不是“金鑲銀”,但亦不負“黃金”之名,很好吃。
不知道是我們太高興還是眼闊肚窄,最後每碟都吃淨少許(連啤酒也還有一枝),埋單前我們惟有“打包”攜走。
黃金四式炒飯
避風塘釀雞翼
金菇瑤柱扒玉子豆腐
$80 (Last Night Supper)
黃金四式炒飯
避風塘釀雞翼
金菇瑤柱扒玉子豆腐
2008-11-03 16 views
佢個到打邊爐我地5個人平分都係$80左右佢打邊爐d野食任拎野飲都係,不過要適量而止,唔係剩食物會計剩低食物既重量而加錢..佢呢到有 瀨尿蝦,青口,生蠔,蝦呢d海鮮 食算唔錯,人數都幾多。打邊爐既基本材料齊全不過有2樣缺點,(一)環境唔好,地下清潔度低,因食物,水,有時可能d客整跌,另外係出面外圍露天食都頗髒,不過對食物冇造成影響,,唯一可能樹葉飛落黎..(二)食物可能不夠新鮮/乾淨,盤具始終並非完全乾淨,不過煮熟d就應該沒大問題抵食在於><可以食完痾番再食過
佢個到打邊爐我地5個人平分都係$80左右
打邊爐既基本材料齊全

不過有2樣缺點,

抵食在於><可以食完痾番再食過
  • 打邊爐自助餐
(Non-member)
2008-10-29 22 views
環境似街市, 好似係屎杭道食野咁......任食打邊爐食物質素好低劣又污槽....只夠膽食少少牛肉, 冬菇, 蔬菜, 半肚都冇......最後收左我$170大元....好似冇食過野咁......
環境似街市, 好似係屎杭道食野咁......
任食打邊爐食物質素好低劣又污槽....
只夠膽食少少牛肉, 冬菇, 蔬菜, 半肚都冇......
最後收左我$170大元....好似冇食過野咁......
2008-07-23 18 views
2008年7月19日晚上8:30 同沙牛男友上廣州, 晚餐唸起呢間, 咪破例食一次 (減肥中, 晚餐儘量食菜炸!) 由沙田火車站行過去, 其實都幾遠o下, 天氣又熱呢! 到啦! 到啦! 原來係食潮州o野. 我呢個潮州人梗係開心啦! 兩個人食三碟o野, 不過d餸好大碟o架, 其實兩個人兩碟已經好夠好夠, 食到我地眼到大埋 1) 煎蠔餅走䓤走”然西” – 其實係炸, 不過真係幾好味! 可以話係我食過香港最好食的. 記住! 我走曬d配菜之後, 只係蛋+蠔, 不過一d都唔腥, 正正正! 重係有兩大塊, d蠔又肥, 正正正!2) 咕嚕肉 – 呢個當然唔係潮州o野, 不過我間間都會試, 不過呢間唔係好得, 大家don’t waste money啦!3) 炸大腸 – 响減肥日子裡面食呢個都知死得嫁啦! 不過, 又抵死喎! 因為都幾好食o架! 沙友男友話同鳳城差唔多, 呢到賣50蚊, 我未食過鳳城, 無得比較3碟+2汽水 = $130左右(我記得係)待應都幾好人!有下次! 不過等我減番今日多咗果幾磅先

1) 煎蠔餅走䓤走”然西”
2) 咕嚕肉
3) 炸大腸

3碟+2汽水 = $130左右(我記得係)

待應都幾好人!

有下次! 不過等我減番今日多咗果幾磅先
  • 煎蠔餅
  • 炸大腸
2008-06-11 26 views
這天 frendor 好興致說要去沙田大排擋打冷, 在津津和金沙角之間我們選了後者. 以前在沙田要打的才到沙角邨, 現在有馬鐵可乘; 在大圍站轉烏溪沙線在沙田圍站下車, 只要過一條馬路便到, 算是方便. 以前的金沙角近馬路的坐位是露天的, 現在都蓋了白色木天花了; 可能還是六月天氣未夠悶熱, 加上數把大風扇吧, 坐下來也不太辛苦. 九男女食九大簋....煎蠔餅沙拉骨豉椒炒蜆椒鹽九吐魚椒鹽白飯魚芝士吊桶鑊仔牛柳粒蝦醬通菜蠔仔粥(後加) 豉汁蒸白鱔(後加) 蒜蓉白菜(後加) 椒鹽鮮魷(後加) 煎蠔餅記憶中的沙拉骨不是肉醬分離的, 賣相不好, 不過味道還可以. 芝士吊筒呢, 好像是金沙角的 special 吧; 不過吊筒清蒸時出了點水, 溝淡了芝士味, 沒想像中好吃. 朋友還說食到椰汁味呢 (的確, 我也覺得...)椒鹽九肚魚差勁呀, 又腍又凍, 還好椒鹽兄弟中的鮮魷和白飯魚挽回不少分數. (是不同師傅炸的嗎???) 炒蜆又是不行, 下了豆粉芡, 像涼瓜排骨飯的汁, 我心目中的炒蜆是不下芡的...... 蠔餅是我認為全桌菜中最好食的, 所以翻啅一碟 !!!! 蠔仔粥,

九男女食九大簋....

沙拉骨
(後加) 豉汁蒸白鱔
(後加) 蒜蓉白菜
(後加) 椒鹽鮮魷
(後加) 煎蠔餅

蠔餅是我認為全桌菜中最好食的, 所以翻啅一碟 !!!! 蠔仔粥, 味道 ok, 起碼吃不到腥味.

大排擋炒菜當然得 !!!! 夠油水嘛.

相反, 鑊仔牛柳粒呢, 好像白灼的, 不夠鑊氣呀.

說到豉汁蒸白鱔, 一開始點菜時伙計已經漏了單, 於是再點啦. 菜來時清蒸變了吉列一般, 當然不肯就範啦, 最後還是給我們換回蒸白鱔. 豉汁不過份濃郁, 吃到白鱔鮮味, 可惜白鱔小了點, 又不夠脆身.

13碟菜....
9支汽水....6支 Blue Gal 細樽裝啤酒
5個白飯....
盛惠 $651.....
芝士吊桶
豉汁蒸白鱔
豉汁蒸白鱔
  • 蠔仔粥
  • 椒鹽鮮魷
2008-06-03 55 views
今天的整個下午都在沙田活動,由火車站到中央廣場,再到偉華中心、希爾頓中心、新城市廣場三期、二期、一期、沙田廣場、沙田中心、好運中心、瀝源、禾輋、第一城再到最後目的地 - 沙角邨冬菇亭中的金沙角。在很久之前曾經是"沙田友"一名,正式來說大約在沙田第一城第一期時已搬入這新市鎮。那時候只是一個小五小六的黃毛小子,老豆他跟我一樣也是個喜歡四處覓食的人,所以那時候跟他到沙田各個屋苑等地方吃過不少食物。(龍華、火炭雞粥、新翠邨冬菇亭、禾輋陳根記等等。不過當時最令他感到最滿意的,就是金沙角。金沙角經歷過黃金時期,現在則步進了衰退期。原因可能跟現在客人對衛生環境的要求高了,只要看到有蟑螂老鼠等小動物出沒便敬而遠之有關。其實對這我感到有點兒諷刺,因為這個態度就好像完全否定了我們的前人的飲食習慣。雖說是前人的食市選擇不多,經濟能力也較低,但是正正就在那個時代,做出了非常多的令人回味的菜色,君不見現在很多人都在概嘆現在的食物遠遠不及從前嗎﹖四處覓食也是因為要找回昨日之味道嗎﹖於我來說,衛生方面只要是吃完不至肚瀉(除非是自己腸胃炎發作),就算是看到了老鼠,在檯上有蟑螂,那又對食物有何關係呢﹖當然環境跟收費

於我來說,衛生方面只要是吃完不至肚瀉(除非是自己腸胃炎發作
),就算是看到了老鼠,在檯上有蟑螂,那又對食物有何關係呢﹖當然環境跟收費及衛生要成正對,如在半島看到老鼠當然不可以接受啊)

說了那麼多,還是回到正題吧~

踏進店時,很高興看到幾位昔日的伙記仍然龍精虎猛,特別是那位肥叔叔記憶力驚人,沒來快有兩年了仍記得我們最喜愛吃田螺。在想要甚麼菜色時,這位肥叔叔拉我過去水槽處,指著槽內的那些游水蝦。他指這些蝦非常的甜美,不試絕對是損失。既然價錢尚可接受,而他又極力推介,那就要了十二兩來白灼好了。(他說我倆不用吃太多,否則便吃不下其他菜了)。除了白灼蝦外,我們還要了炒蜆、乳鴿、田螺~

先來的是田螺,一看之下知道出事了。因為我忘了問今天的田螺汁是杰還是稀,原因是田螺分別由兩位師傅輪流做的,稀醬汁的師傅出品真的不敢恭維,味道帶一點點燶的。相反杰醬汁的那位師傅則煮得非常惹味帶微辣,味道好至令人吃完一顆再一顆的。不過既然來了也就算了吧,畢竟也所費不多。($38)
白灼蝦在途中出場,蝦身色澤非常鮮明,蝦的胸足及腹足都呈現黃色。(後來回家後翻看資料才知道是九節蝦)肉質扎實但非常彈牙,爽甜的鮮味已達不用點豉油也美味的地步。這麼好的鮮蝦還是頭一次吃到,肥叔叔真的沒介紹錯。

豉椒炒蜆今天師傅做得不好,因為在調味方面太重手,令到整碟炒蜆過咸,白白浪費了蜆的鮮味。
今天的乳鴿比較瘦一點,不過味道和火候都沒有大的改變。用鹵水醃製過後再下油鑊油至金黃,肉質不算嫩口但未至於嚡口,這次水準算是一般而已。

只是四道菜又怎會足夠呢﹖我們後加一碟炸大腸和蠔餅(蔥全走)。
蠔餅沒了蔥粒和芫茜,師傅便放了額外的白胡椒粉來驅走睲味。蠔仔份量頗多,也有鮮味,驚喜的是一貫連帶的蠔殼今天完全不見蹤影。漿粉今天也調得不錯,沒有過厚或過稀~

最後的炸大腸看到其賣相真的感到有點汗顏,因為它乾淨淨的,沒有該有的光澤。不過事實又再一次證明不可以以貌取"人"。小腸的部份入口即化,跟車品品的地寶魚皮差不多一樣的鬆化。至於大腸部份,外層當然鬆脆,內部一點點煙韌,甚有口感。

總捨來說,今天的菜色水準都不錯,特別是炸大腸更是喜出望外。我想在離開香港前,還是會再來一次的。

如果我們因為地方環境而今天不選擇來光顧,那麼便嚐不到那美味的九節蝦和炸大腸了。如我在另一篇食評中所說,味道為首要,其他的也不再太重要了。
爽口彈牙鮮甜味美九節蝦
這兩道菜都不夠水準
乳鴿及蠔餅(全走青)
鬆化炸大腸
爽口彈牙鮮甜味美九節蝦
乳鴿及蠔餅(全走青)
鬆化炸大腸
  • 炸大腸、乳鴿、韮菜豬紅、蠔仔粥、蠔餅、田螺(杰醬汁)
2008-04-28 7 views
行完山, 朋友仔帶左我來呢度食大排檔一行九人, 叫左以下既野炸乳鴒$35/隻共三隻, 大大隻, 但炸得乾左少少薑蔥雞, 半隻, 都幾大隻雞魚頭煲, 一個魚頭分兩邊上, 如果切件會仲好, ,而且唔夠鑊氣九菜花銀魚, 呢個夠香口中式牛柳, 得個五六件牛柳, 唔夠分, 所以無食到通菜尤魚, 尤魚切到好細件生炒骨, 好搶手, 所以無食到馬拉盞炒什菜, 都ok啦連埋三支啤酒同四罐汽水, 再加人頭飯, 每人$65價錢好合理招呼都ok環境係大排檔格局, 預左係甘, 但侍應人人都一支煙在手, 又唔係露天的大排檔, 雖然唔係對住我地噴煙, 但都印象麻麻
行完山, 朋友仔帶左我來呢度食大排檔
一行九人, 叫左以下既野
炸乳鴒$35/隻共三隻, 大大隻, 但炸得乾左少少
薑蔥雞, 半隻, 都幾大隻雞
九菜花銀魚, 呢個夠香口
中式牛柳, 得個五六件牛柳, 唔夠分, 所以無食到
通菜尤魚, 尤魚切到好細件
生炒骨, 好搶手, 所以無食到
馬拉盞炒什菜, 都ok啦

連埋三支啤酒同四罐汽水, 再加人頭飯, 每人$65
價錢好合理
招呼都ok
2008-04-21 19 views
有d好食有d唔好食~整體黎講都好食既~蠔餅--必叫, 都幾多蠔, 幾抵食..菠蘿海鮮炒飯--好好食, 好香, 好有菠蘿味, 都幾多料.椒盬鮮魷--呢樣真係唔好叫, 好咸椒盬鴨舌--好食喎, 食到停唔到口豉椒鵝腸--都幾好味, 不過不失啦, 但鵝腸有少少沙仲有其他菜心呀, 牛肉呀, 豬紅果d都好好食架
有d好食有d唔好食~
整體黎講都好食既~
蠔餅--必叫, 都幾多蠔, 幾抵食..
菠蘿海鮮炒飯--好好食, 好香, 好有菠蘿味, 都幾多料.
椒盬鮮魷--呢樣真係唔好叫, 好咸
椒盬鴨舌--好食喎, 食到停唔到口
豉椒鵝腸--都幾好味, 不過不失啦, 但鵝腸有少少沙
仲有其他菜心呀, 牛肉呀, 豬紅果d都好好食架
2008-04-09 10 views
呢間野係堆大排檔之中的角落頭....同埋個招牌好大...好易認...9個人...叫左9個送....記唔晒所有送...only記得有菜膽雞+ 豬紅+ 椒鹽九肚魚+ 墨魚乒乓波菜膽雞...隻雞好瘦....d 菜好硬...唔好味豬紅....好大碗....兩個人都食唔晒果隻.....但係唔好味....九肚魚就好正....夠晒熱...入口即溶果隻乒乓波....彈牙~~真係尼打番場波都仲得其他送就不過不失....不過最重要的係....佢好平....叫埋野飲...每人都係80唔使.....已經飽到食唔晒d野...再加上佢有now 的波睇.....呢個八十蚊...真係算做超值嫁喇!!
9個人...叫左9個送....
記唔晒所有送...
only記得有菜膽雞+ 豬紅+ 椒鹽九肚魚+ 墨魚乒乓波
菜膽雞...隻雞好瘦....d 菜好硬...唔好味
九肚魚就好正....夠晒熱...入口即溶果隻
乒乓波....彈牙~~真係尼打番場波都仲得
其他送就不過不失....
不過最重要的係....
(Non-member)
2008-01-28 11 views
昨日同家人一同於金沙角食飯,叫左一個大羊腩煲加生菜,一份蠔餅,同埋墨魚餅,係得個蠔餅保持到水準,個墨魚餅令我有d失望,等別係個色澤....
2008-01-08 6 views
好兄弟是潮州人, 難得一齊食飯, 就揀一家食潮州菜的地方.假期的夜晚, 人客不少. 天氣清涼, 沒有冷氣也不怕熱的. 環境當然不太好, 比起其他入了街市的大牌檔係有所不及的. 三個人吃, 要了五樣食物, 結果係無法吃完. 叫得多係一個原因, 食物水準更加為之重要.正宗潮州蠔餅$40: 8分, 先來個潮州菜的大熱食品: 蠔餅. 只要$40, 但係份量不輕, 炸得不算好油了, 蠔也有點鮮味, 不錯的開始.潮式生滾鮮蝦粥$40: 7分, 潮州粥, 其實好像湯加飯, 個粥本身都幾多料, 蝦都幾大隻, 只係不太有鮮味.鳳爪排骨飯$30: 5分, 煲仔飯來講, 係真的很便宜, 但係水準只係一般. 不用等太耐就有得食, 係不太入味, 排骨好肥.滷水拚盤$60: 5分, 上臺先知道兄弟係不吃內臟的, 但係而個滷水拚盤就係比較多內臟, 也係是晚比較貴的一味. 款式幾多, 有生腸, 紅腸, 滷水大腸, 滷水墨魚, 滷水掌翼, 滷水鵝, 滷水豆腐同滷水蛋等等. 始於係大排檔, 也不敢吃太多腸, 係食極都食唔完. 滷水食物基本上都係唔入味, 滷水鵝肉係太實, 也老了.粉絲什菜煲$35: 5分, 係真的幾雜,
好兄弟是潮州人, 難得一齊食飯, 就揀一家食潮州菜的地方.

粉絲什菜煲$35: 5分, 係真的幾雜, 乜菜都有點, 但係不太新鮮, 感覺一般.

蠔餅同個粥係幾好, 但之後的三味全部不行. 整體水準只叫做一般. 服務也比不上其他排檔, 最大問題係無影.

我們再來的興趣應該不大了.