💛脆卜卜咖央多士😍必試‼️〰️〰️〰️〰️〰️✨ 辣死你嗎其實就係椰漿飯同雞肉 蝦片 魚乾 花生 青瓜等配料,賣相吸引,睇落好豐富,個飯有淡淡的椰香味,雞肉都幾入味,重點係佢隔離嘅參巴醬,少少辣好惹味,撈飯食一流👍🏻😍✨湯咖喱食落似喇沙,簡左米通粉幾有口感,豆卜 薯仔都幾入味,湯底偏向椰香味,微辣,但就有啲油膩~✨多士即叫即整好脆身👍🏻食落好重椰香味,甜甜地但又唔會好漏😋𝚢𝚞𝚖𝚢𝚞𝚖~♡︎🍴辣死你嗎配咖喱雞肉 $𝟼𝟸🍴湯咖喱米通粉 $𝟻𝟾🍴椰香咖央多士 $𝟹𝟸
💛脆卜卜咖央多士😍必試‼️
〰️〰️〰️〰️〰️

🍴辣死你嗎配咖喱雞肉 $𝟼𝟸
🍴湯咖喱米通粉 $𝟻𝟾
🍴椰香咖央多士 $𝟹𝟸
  • 咖央多士
2021-09-18 844 views
招牌老鼠粉材料有豬肉碎、豬肉腸及蔥粒,配上甜豉油和黑醬油,十分惹味。呢度係食馬拉南洋菜,幾好食架!肉骨茶 辣死你媽飯 喇沙 辣死你嗎配仁噹牛肉,仁噹是馬來西亞的另一特色美食,有點印尼巴東菜的影子麵的湯底香而不辣,惹味暖胃  有豬腩肉、魚片、通菜、蝦、蛋,都算豐富百吉爹肉骨茶  夠熱、藥材味濃、棒棒骨好爽、豆卜好入味~仲可以添肉骨茶飲!小食係炸豆卜,加上大量辣蒜,香口惹味又脆卜卜深水埗基隆街251號地下平均消費$150評分8/10
呢度係食馬拉南洋菜,幾好食架!
肉骨茶 辣死你媽飯 喇沙
小食係炸豆卜,加上大量辣蒜,香口惹味又脆卜卜

平均消費$150
評分8/10
2021-09-16 720 views
一直睇好多人都話蘇媽蘇媽好高質一於放假黎試下點知都幾失望嗌完野食就送來了肉骨茶聞落好重藥材味但飲落覺得普普通通🍴咖央多士多士烘得香脆 醬料帶甜味🍴檳城白咖哩面配料有蝦、蛋、魚蛋、豆卜、豆角但湯底好淡 完全無味咁撈勻左個醬都係無味🍴辣死你媽配仁噹牛肉一開始食覺得唔係好辣越食越辣配料頗豐富但味道一般般🍴肉骨茶配一字骨有三大舊骨頭上面都有不少既肉但肉比較似煲湯瘦肉湯同送既一樣都係得香味無咩藥材味🍴沙爹雞肉串燒普普通通無特別沙爹汁不太香不太辣
一直睇好多人都話蘇媽蘇媽好高質

但飲落覺得普普通通

🍴咖央多士
多士烘得香脆 醬料帶甜味

🍴檳城白咖哩面
配料有蝦、蛋、魚蛋、豆卜、豆角
但湯底好淡 完全無味咁

🍴沙爹雞肉串燒
普普通通無特別
沙爹汁不太香不太辣
2021-09-11 701 views
兩年幾冇得去馬來西亞,好想念辣死你呀媽,細仔仔知道深水埗,呢間食店有呢類馬來食品供應,就帶肥爸和靚媽來光顧,尋找異鄉情懷,來呢間食店揾辣死你呀媽一定要早,9月10号星期五閒日,我們三人早上11:30此店一開門便入座,11:45便爆場,論食物質素此店係有中上水準,鴛鴦多士更是A++之作,辣死你呀媽,㗎央多士,肉骨茶亦有B級評分,至於飲品和個腩肉蝦麵就吾食冇損失,而免費任飲嘅内骨茶湯就吾好錯過,飲得就飲多兩碗,如果跟足此店指引方法去飲此湯,更會令人有驚喜,總結此店係抵佢爆場嘅,食物Ok,待應服務態貼心,係值得捧場嘅好店,不過要趁早等佢開門,否則三十幾度,企係門口等位就變咗熱死你呀媽,食咗都補吾番。
2021-09-07 767 views
星期一放工後,心血來潮想食東南亞野。 去到深水埗找到蘇媽蘇媽, 晚上八時多的客人人數不多,很快便找到座位。 點咗有名嘅喇沙之肉骨茶、沙嗲。 沙嗲汁味道很好值得一試, 一字骨的肉骨茶亦都非常有咬口
2021-09-06
辣死你嗎配咖理雞肉飯 ($62)比佢青BB既椰漿🥥斑蘭🍃飯吸引咗,賣相睇落吸引😍,不過斑蘭葉既香味同埋椰汁既味道唔太突出😕,同普通飯無咩分別。整體份量好足😇,配料種類又多 ( 魚乾、蝦片、花生,咖喱雞、參巴醬🧉)個人覺得醬汁幾有驚喜,味中帶甜再加埋些少鹹鮮味😋,配埋花生🥜餸埋飯,食落好鬼過引👍。😋好味指數:7馬來西亞拉茶☕️ ($17)茶味濃郁亦唔澀,甜度適中,但奶香略嫌無咁出!鍾意試吓異國奶茶可以試吓😝!😋好味指數:6
辣死你嗎配咖理雞肉飯 ($62)

😋好味指數:7

馬來西亞拉茶☕️ ($17)

😋好味指數:6
2021-08-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
  • 辣死你嗎配咖理雞肉飯
  • 馬來西亞拉茶
2021-08-24 393 views
在店外等待多時,45 分鍾都未能安排入坐。 飲品幾好飲,青檸桔仔冰好解渴,但美綠恐龍好淡,接下來的食物更如同災難一樣。首先,咖央多士個醬好少,毫無誠意。然後,檳城亞參叻沙米線賣$58 一碗,一舊肉都冇,淨係得菜同洋蔥!我分走左啲菜落個碗仔度,諗住慢慢食,但係比人係未問過我既情況不知不覺收走左成碗嘢個味道同譚仔差唔多,唯一可以食落肚既只有個海南燒麵包,以後唔會再去!!!建議大家去食既話要懷住中伏既心情去食
在店外等待多時,45 分鍾都未能安排入坐。

首先,咖央多士個醬好少,毫無誠意。

建議大家去食既話要懷住中伏既心情去食
2021-08-20 497 views
出開深水埗,突然醒起一直好想食嘅蘇媽蘇媽,即刻行去先,星期五中午十二點半左右去到,好彩唔使等位直入。唔肚餓,冇叫主食,叫咗兩份咖央多士,好正,多士烘得好脆又鬆化,咖央醬好香椰味,正呀,之前冇食過咁重椰味嘅咖央醬,又唔太甜,搽滿成塊麵包,好好食另外叫咗3條沙嗲串燒,豬牛雞各一,比較細條,肉有啲韌,普通啲,但沙嗲醬好大兜,同個醬係好味嘅嘢飲叫咗凍檸檬薏米水同凍馬來西亞拉茶,檸檬薏米水好飲,唔太甜,好大陣檸味,幾大杯,馬來西亞拉茶正常,一飲甜咗啲,啲冰融咗就好啲會再去食咖央多士下次試埋主食先
出開深水埗,突然醒起一直好想食嘅蘇媽蘇媽

之前冇食過咁重椰味嘅咖央醬,又唔太甜,搽滿成塊麵包,好好食

會再去食咖央多士
下次試埋主食先
2021-08-20
  • 椰香咖央多士
🇲🇾深水埗平價特色馬拉菜🇲🇾◻️蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室Semua Semua◻️連續兩日都去左深水埗搵食,呢次就去左呢間係基隆街既馬來西亞餐廳搵食,係平日既夜晚去,但係人流依然都咁多,排隊排左起碼半粒鐘😩◻️百吉嗲肉骨茶皇帝骨🍖($54)肉骨茶係免費添飲,其實飲一碗係會吾夠喉嫁🤣我都飲左2碗,想再飲多d,但食飽左飲吾落🙈而一字骨肉質軟淋,值得一讚,但聞落好重藥材味,但飲落個湯底就吾夠濃郁,都係普普通通。◻️砂堡老鼠粉($68)第一次食呢味,份量好多👍🏻面頭舖上太陽蛋,要趁熱撈埋佢,有魚仔、肉碎同炸蒜頭,蛋撈埋d老鼠粉,老鼠粉煮得比較淋身,味道夠曬惹味,一個人食會食吾曬同埋會有濟,岩曬2-3個人開心share🤪◻️愛他.愛她($36)每份有3串,用蕉葉包住內餡,食落有好大陣泰式香料味🌿但係食左都吾知咩黎🤦🏻‍♀️😂係成pat野咁,吾太推薦大家食呢個🤢上網check左原來係魚肉整🤔但其實真係完全袋吾出有魚肉味,只有香料味🙈◻️馬拉沙嗲串燒($75)有豬、牛同雞三款可以簡,我地就簡左每樣2串,沙嗲串燒既醬料幾甜,不過花生味濃郁🥜但牛肉肉質有d嚡口,其餘兩款都普普通通 。◻️另外朋友都叫咗馬拉咖哩雞肉撈麵
🇲🇾深水埗平價特色馬拉菜🇲🇾
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室Semua Semua
◻️
百吉嗲肉骨茶皇帝骨🍖($54)
◻️
砂堡老鼠粉($68)
◻️
愛他.愛她($36)
◻️
馬拉沙嗲串燒($75)
◻️
另外朋友都叫咗馬拉咖哩雞肉撈麵($50)
味道都係一般。
地址:蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
旺角上海街618號地下G01號舖。
深水埗基隆街251號地下。
荃灣大壩街71號地舖。
銅鑼灣謝斐道483-499號新城大廈地舖。
◻️
為食指數:6(10分為最多)
抵食指數: 7.5
◻️
#goeat深水埗#深水埗黃店#goeat黃店#深水埗美食#深水埗好去處#平民美食#深水埗掃街#馬來西亞菜#馬來西亞#Malaysia#肉骨茶#白咖啡#拉茶#老鼠粉#深水埗馬拉菜#bread#pandan#hk#hkfood#hongkong#foodie#food#香港美食#followme#followforfollow#follow4follow#like4like#hk#hkfood#hongkong#hkfoodie#foodstagram#drinkstagram
2021-08-09 764 views
呢間人氣黃店只有藥材味嘅肉骨茶(冇胡椒味)一坐低 staff好貼心地倒左兩碗肉骨茶俾我哋暖下個胃😀叫咗兩個主食🌟百吉爹肉骨茶(棒棒骨)$92夠熱、藥材味濃、棒棒骨好爽、豆卜好入味~仲可以 無 限 添 加 肉骨茶!👉🏼建議可以再加油炸鬼,因為會吸晒啲肉骨茶味😋🌟檳城福建蝦麵 $62蝦湯鮮甜唔腥,有驚喜!飲左好多湯🤣配料有豬腩肉、魚片、通菜、蝦、蛋,都算豐富,而且油麵幾夾,可以另配辣參巴醬 總括 唔錯啊~下次想試吓椰香咖央多士味道:8.5/10性價比:8/10📍蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (深水埗)深水埗基隆街251號地下旺角/荃灣/銅鑼灣都有分店

🌟百吉爹肉骨茶(棒棒骨)$92
👉🏼建議可以再加油炸鬼,因為會吸晒啲肉骨茶味😋
百吉爹肉骨茶(棒棒骨)

🌟檳城福建蝦麵 $62
蝦湯鮮甜唔腥,有驚喜!飲左好多湯🤣
檳城福建蝦麵

總括
唔錯啊~下次想試吓椰香咖央多士
味道:8.5/10
性價比:8/10

📍蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (深水埗)
旺角/荃灣/銅鑼灣都有分店
$80 (Dinner)
百吉爹肉骨茶(棒棒骨)
檳城福建蝦麵
  • 百吉爹肉骨茶
2021-08-03 961 views
星期日同小朋友去完附近嘅玩具街行下午餐當然要搵最出名嘅食店等位就預左了,前面有6組客人等緊雖然好忙,但店員都非常友善隔離間xx師兄仲多人等左20幾分鐘左右,終於到我地了我地2大2小朋友去食,因為小朋友唔食得辣,所以可以揀嘅野食好少選擇叫左個我最喜愛的咖央多士,冬瓜龍眼冰同班蘭椰汁冰兩杯野飲都係正常水準至於多士,原本有諗過點佢嘅鴛鴦燒面包(入面有厚切牛油加咖央醬)由於覺得太肥膩都係放棄左可能好耐冇食咖央嘅關係,覺得個醬特別好食非常厚嘅醬,好濃郁嘅咖央同埋甜味多士外脆內軟,但我比較喜歡軟身的,下次叫佢烘少啲時間先~為小朋友叫嘅怡保雞絲湯河,個湯清清地又有蝦又有雞絲仲有魚蛋,份量十足,叫完先發現可以轉粉麵種類,下次想試下老鼠粉兩個大人share嘅叻沙米線因為食慣左某某連鎖店嘅叻沙,同呢間比,用料好多都唔同可能係馬來西亞風味,由個辣汁開始味道冇咁椰香,同埋呢個辣度我自己有啲食唔到唔知可唔可以叫少少辣呢。。。呢間嘅叻沙冇花生碎,冇雞蛋冇蝦,冇芽菜但係就有用魚蓉熬出黎嘅湯底,酸酸辣辣咁材料有菠蘿、青瓜、生菜、紅洋蔥、辣椒、薄荷葉同埋蝦膏食落除左酸辣,有少少腥味,但唔太明顯食左1小碗已經頂唔順佢嘅辣
星期日同小朋友去完附近嘅玩具街行下
午餐當然要搵最出名嘅食店
等位就預左了,前面有6組客人等緊
雖然好忙,但店員都非常友善
隔離間xx師兄仲多人
等左20幾分鐘左右,終於到我地了

叫左個我最喜愛的咖央多士,冬瓜龍眼冰同班蘭椰汁冰
兩杯野飲都係正常水準
由於覺得太肥膩都係放棄左
可能好耐冇食咖央嘅關係,覺得個醬特別好食
非常厚嘅醬,好濃郁嘅咖央同埋甜味
多士外脆內軟,但我比較喜歡軟身的,下次叫佢烘少啲時間先~
咖央多士

為小朋友叫嘅怡保雞絲湯河,個湯清清地
怡保雞絲湯河

兩個大人share嘅叻沙米線
因為食慣左某某連鎖店嘅叻沙,同呢間比,用料好多都唔同
唔知可唔可以叫少少辣呢。。。
呢間嘅叻沙冇花生碎,冇雞蛋冇蝦,冇芽菜
但係就有用魚蓉熬出黎嘅湯底,酸酸辣辣咁
材料有菠蘿、青瓜、生菜、紅洋蔥、辣椒、薄荷葉同埋蝦膏
食落除左酸辣,有少少腥味,但唔太明顯

食左1小碗已經頂唔順佢嘅辣度,可能平時唔係好食得辣
下次再黎嘅話,記得要問下店員可唔可以少辣,因為實在好多野食都係辣嘅
值得一讚呢度雖然長期都好忙,但店員姨姨服務態度幾好,又問下我地嘅小朋友食得飽唔飽,叫佢地小心送餐之類嘅說話
性價比非常高,不論邊間分店,都一定會再幫襯
叻沙米線
2021-08-01
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$53 (Lunch)
咖央多士
怡保雞絲湯河
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (深水埗)深水埗基隆街251號地下試過深水埗同荃灣分店,可能係情意結….覺得深水埗店好食D🙈💛 辣死你嗎配參巴魷魚🟢好搶眼嘅綠色飯係蘇媽•蘇媽嘅Signature🤩無估錯的話,綠色嘅應該是班蘭葉椰漿飯~😳基本上10張枱有6-7張枱嚟親都會order~綠色飯,偏淡~椰漿味同班蘭味都唔重,但因為附碟會有pat森巴醬 + 配料 (參巴魷魚 / 仁噹牛肉 / 咖喱雞肉) ,都偏重口味,所以咁樣配搭就啱啱好👍🏻花生好脆口,魚乾仔同參巴魷魚都好惹味!好鐘意參巴魷魚,撈飯同齋食都好正🤩🤤青瓜少少爽口,唔夠爽脆~蝦片凍嘅,偏腍~檳城亞參叻沙米線🍲好大碗~ 呢款叻沙湯底偏酸辣,幾開胃😳但大胃小編比較喜好日常食開偏奶味重的香辣甜味叻沙~~🙈肉骨茶略嫌肉骨茶的藥材味未夠重,但配料 (豬腸) 入味~椰香咖央多士好好食🤤內餡的班蘭葉咖央醬味幾香😋加上熱熱地又脆口~ encore~不過好多時要等位,同位置比較迫🙈
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (深水埗)

辣死你嗎配參巴魷魚🟢
基本上10張枱有6-7張枱嚟親都會order~
綠色飯,偏淡~
椰漿味同班蘭味都唔重,
花生好脆口,魚乾仔同參巴魷魚都好惹味!
好鐘意參巴魷魚,撈飯同齋食都好正🤩🤤
青瓜少少爽口,唔夠爽脆~
蝦片凍嘅,偏腍~

檳城亞參叻沙米線🍲
好大碗~ 呢款叻沙湯底偏酸辣,幾開胃😳
但大胃小編比較喜好日常食開偏奶味重的香辣甜味叻沙~~🙈

肉骨茶
略嫌肉骨茶的藥材味未夠重,但配料 (豬腸) 入味~

椰香咖央多士
好好食🤤內餡的班蘭葉咖央醬味幾香😋
加上熱熱地又脆口~ encore~

不過好多時要等位,同位置比較迫🙈
2021-07-24 820 views
蘇媽蘇媽都算係比較正宗嘅連鎖店💛價錢非常非常抵食,單品平均都係$50。想搵平嘅晚餐,兩個飯兩個餸,都只係$200!海南鴛鴦燒焦糖麵包$42,見到餐牌上有特必推介~點知一試⋯原來仲比咖鴦多士好食更多😍😍😍一定要趁熱食,牛油微暖,食落去似好香好香嘅奶油朱😋😋古早豬腸粉$62😂比「古早」同埋「豬腸粉」吸引🤪有好多炸醬同埋青瓜絲,醬油撈腸粉。炸醬多汁肥瘦適中,唔會好多肥肉👍而最出名嘅肉骨茶今次食咗豬腳彎$56,雖然呢度做緊任添肉骨茶,但服務同食物質素都維持到水準。豬腳彎好多肉,肥瘦分明,較乾魷魚通菜$56勁香,魷魚份量好多,有啲麻辣香料醬,唔多油,對得住個價錢
海南鴛鴦燒焦糖麵包

古早豬腸粉

豬腳彎

魷魚通菜

海南鴛鴦燒焦糖麵包
古早豬腸粉
豬腳彎
魷魚通菜
馬來西亞美食,真係唔係樣樣野都啱香港人口味,點餐時留意番配菜醬料同湯嘅口味,揀番啱自己嘅口味,因為有啲朋友揀某啲湯麵類,會覺得唔啱食,但又唔係唔好食喎,只係覺得怪怪地唔啱口味。肉骨茶好正仲有得無限添飲!加分!
2021-07-22
$60 (Lunch)
今日放假,老公提議到深水埗補給載口罩之紙袋,順道一嘗食評多人讚及假期經過門口見到排長龍「蘇媽,蘇媽」食店,特登12點去到以避開吃午飯的人羣,由於只有我倆口子進餐,以免眼闊肚窄,只剔選4款食物,椰香咖吔多士:上枱食感唔掂,好乾,乾的程度可以話𠝹咀,唔知是否烘過火,還是上枱遲了,沙爹串燒只選牛,但完全食落冇牛味,只可形容是肉類,沙爹醬ok, 辣死你阿媽咖喱雞飯,上枱個飯已是凍,餸內其中炒花生食時口腔內食出是有油膉味,是變壞了,㕑房應該多加留意,因壞了會釋出毒素,唔應該給客人食用,而魚仔醬蘿蔔糕:上菜時是熱,個醬夠辣很野味,但味道似芋頭糕,食到粉的感覺,奶茶咖啡記得要叫少甜,不過點時侍應姐姐會問一問,整體來說這次經驗不會再有下次光顧。
2021-07-19
$100 (Lunch)