2024-03-05
鬼金棒係一間來自東京嘅過江龍辣麻拉麵店,位於銅鑼灣謝斐道,門口有一支巨型狼牙棒,好有特色。餐廳裝修以日本神怪為主題,有鬼面具同鬼公仔,氣氛好好。鬼金棒嘅特色係可以自己選擇辣度同麻度,由無辣無麻到鬼增辣,有25種組合。味玉辣麻味噌拉麵 (無辣,無麻) 今次我選咗無辣無麻,因為我唔食辣。湯底用咗豬骨、雞殼、魚鮮同蔬菜等熬製,再加入四種味噌調味,味道好香濃,唔會太鹹。拉麵係粗身帶曲,好彈牙,好掛湯。配料有半舊叉燒、芽菜、玉米荀同味玉。叉燒係厚切五花肉,肥瘦分明,肉質鮮嫩,好入味。味玉係流心蛋,蛋白好滑,蛋黃好濃郁,好好味。芽菜同玉米荀都好爽口,增加咗鮮甜同脆度。增量叉燒辣麻味噌拉麵 (小辣,無麻),呢個同我嘅拉麵唔同嘅係,呢碗有增量叉燒,份量好足。增量叉燒係好厚嘅一大條,有啲似中式嘅東坡肉,燉得好軟滑,肥肉好香,瘦肉好嫩,好好食。呢個湯底係小辣無麻,辣度剛好,唔會辣到流汗,但又有啲刺激。煎餃 (六隻):煎餃係一大盤,每隻都好大隻,皮薄餡多,煎得金黃香脆,肉汁滿滿,好彈牙。餡料係豬肉同白菜,味道好鮮甜,配上醋同辣椒油,更加開胃。