2023-07-22 65 views
新蒲崗景福街近Mikiki寵物友善商場,附近有間茶記專門食煲仔飯,店外邊有盞霓虹燈好有懷舊feel!入邊睇睇個menu價錢平到嚇死你,蒸條魚都只係$60左右,叫咗個豉汁蒸䱽魚啲肉勁滑,來貨新鮮有保證!另外煲仔飯又大又足料,最正係有飯焦,呢啲真係可遇不可求,平時啲排骨周圍都唔好食,呢間就份量多且味道好,仲有好多青蔥花灑喺面頭熱辣辣,冬天食更加正。另外臘腸蒸雞,配埋南瓜薑蔥,仲有大大件雞件非常白滑,好似食緊住家菜咁溫暖。最後飲埋杯凍檸茶good fit!

另外臘腸蒸雞,配埋南瓜薑蔥,
2023-07-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2023-07-21 70 views
📍 @king.fuk81 in San Po Kong ChinesePrice :💰 $300 Favourite:💖 Claypot rice ------------------------------✅ Located at King Fuk Road, near Mikiki shopping mall.✅ The menu offers a wide variety of Chinese cuisine, including claypot rice, fried noodles and rice etc✅ Menu spans from regular affordable set✅ The set includes a complimentary soup ✅ Good value for money. Nice place for a quick meal✅ Portions are generous
📍 @king.fuk81 in San Po Kong
Chinese

Price :💰 $300
Favourite:💖 Claypot rice

✅ Portions are generous
🌟餐廳:景福餐廳📍地址:新蒲崗景福街81號地下💰價位:$50以下⏰營業時間:星期一至六07:00 - 22:00星期日全日休息📱電話:23213633好友介紹新蒲崗有間煲仔飯好出色,今日收工約埋一齊撐枱腳,叫咗幾款晚市套餐同煲仔飯,估唔到仲有得揀香芋飯底,的確一試難忘,值得推介比大家~晚市時間餐廳坐滿人,我地都等咗一陣先有位,好多街坊支持,證明出品有水準!———————————————————🔹 北菇滑雞煲仔飯煲仔飯晚市先會供應,可選香芋飯底,配料有成十幾款組合,款款都好吸引~即叫即煲,熱辣辣上枱,正!雞件口感夠滑之餘仲啖啖肉,北菇索滿雞汁同豉油精華,食落特別入味~煲仔飯最緊要就係有飯焦!金黃脆薄既飯焦香脆可口,忍唔住食咗兩大碗,超滿足~———————————————————🔹 金銀蛋肉碎浸莧菜莧菜翠綠軟腍,加入皮蛋、鹹蛋及肉碎,增加口感層次同味道。———————————————————🔹 土魷蒸肉餅土魷香氣十足,厚身肉餅食落滑溜唔鞋口,鬆化又好味,拌飯一流~———————————————————🔹 涼瓜䱽魚呢款開胃家常小菜煮得好有屋企feel,苦瓜厚薄適中,甘甜易入口,䱽魚肉質細緻又
🌟餐廳:景福餐廳
📍地址:新蒲崗景福街81號地下
💰價位:$50以下
📱電話:23213633

🔹 北菇滑雞煲仔飯

🔹 金銀蛋肉碎浸莧菜
莧菜翠綠軟腍,加入皮蛋、鹹蛋及肉碎,增加口感層次同味道。

🔹 土魷蒸肉餅

🔹 涼瓜䱽魚
呢款開胃家常小菜煮得好有屋企feel,苦瓜厚薄適中,甘甜易入口,䱽魚肉質細緻又少刺,好多我地2個人就ko左成條魚。

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5

2023-07-11
2023-04-09 265 views
有晚响新蒲崗食晚飯,入左呢間試下,叫左一份豆豉鯪魚油麥菜,有白飯同湯,份量真係幾多,油麥菜同豆豉鯪菜都好多,最重要係有菜味又唔會過鹹,幾有住家feel,個湯係雞腳湯,都幾有屋企煲既咁,都幾好食呀~
2023-02-04 331 views
景福餐廳🍲📍 新蒲崗景福街81號⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉身為為食小編既我🤭,冬天點可以唔post 下熱辣辣嘅煲仔飯😛,最鐘意係點完煲仔飯之後,等煮既過程中,充滿期待🥹,之後一煲熱辣辣嘅煲仔飯就會係我面前😂。今次為大家介紹既, 就係位於新蒲崗工廠區🏭既茶餐廳😎,唔好睇少呢間茶記,佢地晚餐既煲仔飯係吸引左好多人去食😜,事關平靚正, 又足料👍🏻。🌟 油鴨肶煲仔飯 $62最鐘意食濃味野既小編,好欣賞呢個飯👋🏻🤭,真係好正,份量又夠,而且又唔貴。🌟 馬拉盞肉青煲仔飯 $62呢個係肉片煲仔飯,味道都唔錯👍🏻,都推介~整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉⇉
景福餐廳🍲

📍 新蒲崗景福街81號

🌟 油鴨肶煲仔飯 $62

🌟 馬拉盞肉青煲仔飯 $62
呢個係肉片煲仔飯,味道都唔錯👍🏻,都推介~

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

2022-07-15 640 views
今日行完Mikiki , 見到對面有間小店,可以食煲仔飯🤤雖然門口唔好話好起眼,但食完真心覺得好味👍🏻所以推介俾大家叫左窩蛋牛肉煲仔飯+咸旦肉餅煲仔飯(唔食咸魚所以改做咸蛋)飯底可以揀香芋飯底💜OMG 真係好香,芋頭又好淋好粉💕再加少少鼓油撈飯🤩煲仔飯最重要嘅飯焦!!呢間做到,係香脆得黎,又唔過火喉👍🏻價錢又唔係貴,十分親民,仲送碗例湯。個煲仔飯咁好味嘅質素,好回味💜♥️我會再返黎食。

叫左窩蛋牛肉煲仔飯+咸旦肉餅煲仔飯(唔食咸魚所以改做咸蛋)

煲仔飯最重要嘅飯焦!!呢間做到,係香脆得黎,又唔過火喉👍🏻

價錢又唔係貴,十分親民,仲送碗例湯。
個煲仔飯咁好味嘅質素,好回味💜♥️我會再返黎食。
又到了交通最繁忙,交通擠塞困境無日無之的「香港」「星期六」,我為了可以在晚上儘快趕回「西貢」,所以我提早在「新蒲崗」享用下午茶,然後返回「西貢」市中心之後,才正式享用晚餐。今次我選擇光顧位於「景福街」的「景福餐廳」,「景福餐廳」的港式茶餐包括有一般熟食粉麵飯食品,還有下午茶茶餐。反正我還有理想享用「牛腩飯」食店,所以我只享用「五選一」食品,配冷熱飲品或「紅豆冰」的下午茶餐。我最後選擇了下午茶享用「西多士」配「炸薯條」,至於飲品我則選擇享用「紅豆冰」飲品。「紅豆冰」裡面的「紅豆」實際口感煮得很軟腍,而且「紅豆」裡面的甜味感覺非常濃厚,足以填補底層「淡奶」偏淡的味道。至於「景福餐廳」下午茶裡面的「西多士」沒有提供調味料「糖漿」,只有淋在「西多士」表面上的白色甜味「煉奶」,還有屬於半融化狀態的「牛油」。「景福餐廳」下午茶「西多士」雖然沒有濃厚甜味「糖漿」作為調味料,但是卻有甜味白色調味料「煉奶」作為代替品,而且還有黃色「牛油」放在「西多士」表面上增加調劑甜味。而且「景福餐廳」「西多士」裡面的甜味最重要位置,不是在「西多士」實際製成品的表面上,而是在「西多士」餡料裡面的「咖央」醬甜味。相反「景

相反「景福餐廳」提供的配料「炸薯條」屬於厚身的粗薯條,所以我試食完「炸薯條」之後,覺得「炸薯條」的實際口感,感覺有點外脆內軟。

至於跟「炸薯條」來關的調味醬汁,「蕃茄醬」實際份量稍嫌有點不足夠,結果「蕃茄醬」酸味感覺,被「炸薯條」裡面的鹹味所稍為掩蓋過去了。

我曾經有想過在「景福餐廳」裡面,購買外賣自取「下午茶」「雞扒飯」食品回家當作晚餐,可惜「景福餐廳」「午餐下午茶」餐牌「星期六」裡面沒有「雞扒飯」。

所以當時我最後沒有在「景福餐廳」,購買外賣自取「雞扒飯」食品,和返回裡面享用。恰巧「景福餐廳」要到星期二「午餐下午茶」才有提供「雞扒飯」,我或許又需要再選其他日子光顧「景福餐廳」了。

紅豆冰

西多士配薯條

2021-10-30
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$34 (Tea)
紅豆冰
西多士配薯條
2015-02-10 2984 views
成家人忙屋企嘢,工人都唔得閒煮飯,於是落街食餐簡單晚飯。5個人叫咗4人餐($178),煲仔飯($50)、炒清菜($30),滑蛋蝦仁啲蝦好大隻,啲蛋炒得啱啱好唔嚡勁滑。鹹魚雞粒豆腐勁多豆腐同雞粒,調味都夠鹹香雖然鹹魚味稍遜。金菇肥牛煲唔夠沙嗲味,普通正常。要咗原條蒸鰽魚,夠大條魚肉又滑,阿媽話自己响街市都要廿幾蚊,仲要煮同洗。窩蛋牛肉煲仔飯嘅牛肉好似山竹牛肉餅咁,略實,味道都幾好,最開心係有唔燶嘅飯焦,掂!清炒芥蘭要求腍啲,嚟到唔會太爽,幾好。啲湯好熱口,加嘢飲都係$2一杯起。每人五十幾蚊有湯有餸有飯,仲要味道好冇乜味精,暫時全個新蒲崗得呢間。
成家人忙屋企嘢,工人都唔得閒煮飯,於是落街食餐簡單晚飯。

2015-02-08
$52 (Dinner)
  • 滑蛋蝦仁
2015-01-27 989 views
好鍾意呢度朝早有生炸雞翼,仲要炸得香脆,鹹香惹味。有一排我個個星期都去食,襯麵餐或者就咁配腸仔茄汁豆奶油脆豬仔都好開心。今日朝早都係嚟咗呢度,但唔夠瞓怕熱氣,第一次食佢嘅精美早餐A。餐肉通粉嘅餐肉係厚切粗粒好有口感,腸仔磨菇奄列蛋啲忌廉半溶,雖然唔係我最愛奶油脆豬,但個餐包塗咗牛油明顯用pan煎過,咬落脆口,好有心機!奶茶就普通正常啦。其實除咗早餐,下午茶嘅炸雞脾都係生炸,襯紅豆冰,啲紅豆半溶咁,仲正!

2015-01-25
$30 (Breakfast)
  • 炸雞脾
  • 炸雞翼
2014-11-05 1435 views
星期日下午,smart bunny 與mr bunny 途經新蒲崗,想起為食美人Z推介過景福的炸雞翼,決定入去食個下午茶餐。小店小小的,點了炸雞翼及西多士,跟紅豆冰。先上紅豆冰,小店很用心,紅豆是半融的,紅豆冰的味道也剛剛好,不會太甜。雞翼是生炸的,熱辣辣,十分美味。惟西多士味道一般,可以不點。為了杯紅豆冰,一定會回來幫襯。
紅豆冰好美味❤️

小店小小的,點了炸雞翼及西多士,跟紅豆冰。
為了杯紅豆冰,一定會回來幫襯。

炸雞翼跟薯條沙律
西多士