2019-08-09 636 views
今晚六点幾去到,見到紙上嘅菜式好似好熟面口咁,竟然抄足樂天皇朝d野😂,冇耐就点餐,点了花彫雞😥勁難食,堅難食,還有小籠包 ,裏面的豬肉應該係冰鮮的,冇肉味,可能豬肉太貴吧!亦 冇味,但都可以醃下佢。。仲有生煎包,雞絲粉皮,葱油撈麵,最好食係干扁玉豆了😫比起樓上上海婆婆確係爭九班👎下次五會再去,試一次已夠了,個個侍應都come from China,五怪得成日行過都有咁多位。如果要改善生意五好,就要喺味 道方面花多d心思了。
今日就黎到上海小籠皇食下午茶,佢平日下午茶無需加一,下午茶套餐會包埋一份小食同埋飲品,認真抵食。咁就叫左個酸辣湯拉麵餐($42),配鮮肉鍋貼2件及凍桂圓雪梨茶黎到睇個賣相唔錯,野食亦都夠熱酸辣湯拉麵D麵質軟硬適中,酸辣比例合適,唔會過於側重一邊鮮肉鍋貼新鮮煎出黎,裡面夠肉汁,唔會似部分餐廳D小食整好晒之後,再拎返出黎俾客人食凍桂圓雪梨茶裡面真係有配料,飲落滑喉,口乾時飲返杯好滋潤呢間餐廳都係新都城下午茶抵食之一
黎到睇個賣相唔錯,野食亦都夠熱
酸辣湯拉麵
酸辣湯拉麵D麵質軟硬適中,酸辣比例合適,唔會過於側重一邊
凍桂圓雪梨茶
凍桂圓雪梨茶裡面真係有配料,飲落滑喉,口乾時飲返杯好滋潤

呢間餐廳都係新都城下午茶抵食之一
2019-05-29
$42 (Tea)
酸辣湯拉麵
凍桂圓雪梨茶
2019-05-06 600 views
跟家人逛街經過這間上海菜,就決定晚餐食這間。拿了票等了多於半個鐘,一張3人枱都無叫過,但就不停入人數多的枱。終於有位坐了,我地就點了幾個菜,分別有花雕醉雞,招牌小籠包,銀芽炒鱔糊,鹹肉豆腐湯和奶油腿茸津白。首先上菜的是花雕醉雞。味道還不錯,但雞肉質地比較硬,不夠嫩滑。之後上的菜是這間的招牌小籠包。皮薄,咬落又多汁。不愧為招牌菜!再來一個奶油津白。在表面有些火蹆茸,味道配搭適當!這個鹹肉豆腐湯都十分濃郁,沒有加水溝淡!鱔糊是這一餐的重點!味道果然無令我失望!非常出色,鹹度適中,送飯一流!不過有頭髮痴住左。總括來說整餐飯都算滿意!
跟家人逛街經過這間上海菜,就決定晚餐食這間。

首先上菜的是花雕醉雞。
味道還不錯,但雞肉質地比較硬,不夠嫩滑。

之後上的菜是這間的招牌小籠包。
皮薄,咬落又多汁。不愧為招牌菜!

再來一個奶油津白。
在表面有些火蹆茸,味道配搭適當!

這個鹹肉豆腐湯都十分濃郁,沒有加水溝淡!

鱔糊是這一餐的重點!
味道果然無令我失望!
非常出色,鹹度適中,送飯一流!
不過有頭髮痴住左。

總括來說整餐飯都算滿意!
2019-04-19 621 views
同家人係屋企附近搵食,發現開咗間新上海菜館,決定一試。涼拌海蜇 $68~海蜇爽口,灑上芝麻,澆上麻油,入口濃濃麻油香。~價錢略貴味道:😋😋😋😋賣相:😋😋招牌小籠包 $36~1籠有4隻~皮搓得薄,湯份量多,用料紮實~肉餡吸收上湯嘅精華,好入味賣相:😋😋😋😋味道:😋😋😋😋😋川味回鍋肉 $70~落醬好濃味,好香口~唔會太辣,適合不宜太辣朋友~豬肉用半肥瘦腩肉,好滑唔韌!賣相:😋😋😋😋味道:😋😋😋😋😋松子桂魚 $188~技術名菜,價錢唔枉花~魚皮反起,將魚肉露外,逐條割開,再落鍋油炸,每條魚肉都好金香脆口,食完想再食~上面澆上甜酸醬,加上主角松子,伴以青椒、洋葱、菠蘿,用料十分豐富!賣相:😋😋😋😋😋味道:😋😋😋😋😋菜飯 $18
同家人係屋企附近搵食,發現開咗間新上海菜館,決定一試。

涼拌海蜇 $68
~海蜇爽口,灑上芝麻,澆上麻油,入口濃濃麻油香。
~價錢略貴
味道:😋😋😋😋
賣相:😋😋

招牌小籠包 $36
~1籠有4隻
~皮搓得薄,湯份量多,用料紮實
~肉餡吸收上湯嘅精華,好入味
賣相:😋😋😋😋
川味回鍋肉

川味回鍋肉 $70
~落醬好濃味,好香口
~唔會太辣,適合不宜太辣朋友
~豬肉用半肥瘦腩肉,好滑唔韌!
賣相:😋😋😋😋
松子桂魚

松子桂魚 $188
~技術名菜,價錢唔枉花
賣相:😋😋😋😋😋

菜飯 $18
川味回鍋肉
松子桂魚
2019-02-02 488 views
年近歲晚,加上放工遲,一於同太太出外吃飯鬆一鬆。地點選了家附近上海小籠皇。點了招牌小籠飽,山東手撕雞半隻及瑤柱蛋白炒飯。小籠包剛蒸好上抬,肉汁豐富,味道鮮美,包皮亦薄,不俗。手撕雞卻頗差。通常手撕雞的醬汁是靈魂,但這碟雞的汁卻淡出鳥來。蒜蓉首先不夠多,另豉油汁卻味淡,不甜亦不鹹,沒有什麼味道。加上雞肉亦非常老,有點似煲湯後之雞肉。炒飯不過不失,但落油似乎重了手。總括而言,除小籠飽外,雞及飯非常普通,如有其他選擇,未必會選此店光顧。
今日相約家人食下午茶,行經屋企附近商場,見到呢間鋪有下午茶食。之前有食過呢間鋪嘅晚市,都覺得幾正路, 估唔到佢有做下午茶, 所以決定一試。鋪面唔大, 算係乾淨企理, 樓底高有空間感, 光線也充足。下午茶非常經濟, 一個主食配一個配菜再加杯嘢飲, 都係賣40幾蚊,非常底食。我叫咗個四川擔擔拉麵, 配個鍋貼同埋一杯豆漿。 鍋貼一出場簡直係驚為天人, 真係有啲接近喺上海當地食嘅味道,肉汁豐富,皮脆肉嫩, 食落仲有 鮮甜嘅味道, 其他嗰啲乜嘢大王完全係冇得同佢比。 家人就叫咗個烤麩, 口感同味道就麻麻地啦。 擔擔麵湯底唔算濃郁, 不過都幾足料, 最重要係好大碗, 食完碗麵之後我諗晚餐都可以慳番。 最後嘅飲品,我叫咗杯桂圓雪梨茶, 味道好清香, 少少甜, 係清新嘅感覺。總括而言,呢間嘅下午茶cp值都幾高, 唯一可惜嘅就係要滿200蚊先可以簽卡。

鋪面唔大, 算係乾淨企理, 樓底高有空間感, 光線也充足。

我叫咗個四川擔擔拉麵, 配個鍋貼同埋一杯豆漿。

2018-12-18
$50 (Tea)
  • 鍋貼
2018-12-12 359 views
小編同屋企人出街最常吃的就是上海菜👅貪佢有好多款式 不過一家人叫泥叫去都係個幾款餸🙊招牌小籠包 ($36)皮薄多汁 好吃🤤另外仲有芝士味 下次要試埋佢😍-砂鍋雲呑雞 半隻 ($158)依鍋雲呑雞好足料啊 有6隻雲呑同小棠菜 半隻雞都好大隻 雞脾肉好嫩滑😋雞湯清甜 不過攤凍左d油就浮哂面😖-排骨擔擔麵 ($60)排骨吾會好厚炸粉漿 都有d肉食下👅擔擔麵湯底有濃厚花生味 又帶點微辣 仲有d肉碎 好惹味🤤

小編同屋企人出街最常吃的就是上海菜👅
貪佢有好多款式 不過一家人叫泥叫去都係個幾款餸🙊
招牌小籠包 ($36)

皮薄多汁 好吃🤤另外仲有芝士味 下次要試埋佢😍
砂鍋雲呑雞 半隻 ($158)
排骨擔擔麵 ($60)

我在位於將軍澳寶琳邨旁邊的「新都城中心」二期,戲院樓上的位置,找到一間以小籠包為招牌菜的上海菜餐廳,餐廳名稱叫做「上海小籠皇」。圍繞「上海小籠皇」旁邊,還有不同國家,不同風格的食店。所以「上海小籠皇」在下午茶時候,本來為吸引食客,也有推出「上海小籠皇」的下午茶套餐。可惜我在「上海小籠皇」的下午茶套餐,裡面的自助點餐紙不斷搜查,還是找不到小籠包出現。對我來說,如果第一次上門光顧上海菜餐廳食下午茶,卻偏偏不食招牌食品「小籠包」的話,其實是一件很可惜的事。但是我在「上海小籠皇」下午茶餐牌找來找去,偏偏就是發現不到「小籠包」。結果我被迫忍痛放棄,放棄搜索「上海小籠皇」的「怡情下午茶套餐」自助點餐紙,把目標轉往「上海小籠皇」的正價餐牌點餐紙去,食回原裝正價的上海小籠包。不單止是「上海小籠皇」裡面的上海拉麵,就連「上海小籠皇」的炒飯或者炒年糕,我在點餐過程裡面,也是全程一眼也沒有望過。只有「上海小籠皇」正價餐牌裡面的「芝士小籠包」,才能滿足我的要求。我發現「上海小籠皇」的下午茶食品跟我期望有點出入,所以我今次最後還是,放棄了試食「上海小籠皇」裡面的下午茶套餐,所以我最後也沒有選擇任何飲品,最後只飲

我發現「上海小籠皇」的下午茶食品跟我期望有點出入,所以我今次最後還是,放棄了試食「上海小籠皇」裡面的下午茶套餐,所以我最後也沒有選擇任何飲品,最後只飲「上海小籠皇」提供的綠茶飲品算數。

食一餐「上海小籠皇」的「怡情下午茶套餐」,價錢未計算加一服務費在內的話,就需要付港幣四十多元的價錢。相反,想食「上海小籠皇」一般餐價內的招牌小籠包,原價只需要港幣三十六元而已。

結果我選擇了「上海小籠皇」正規餐牌內,另一款的小籠包美食,它的名稱就是「芝士小籠包」。正規餐牌內「芝士小籠包」的價錢,比餐廳掛牌的「招牌小籠包」稍為昂貴了港幣六元。

不過「芝士小籠包」的價錢,比起上海「小籠皇」怡情下午茶餐牌,原來也稱不上昂貴了很多錢。當然,「上海小籠皇」下午茶餐牌裡面的食品,當然不只一碗拉麵那麼簡單,還包括其他小食跟飲品。

所以我即使還可以,在「上海小籠皇」的正規餐牌裡面,找到「芝士小籠包」,然而「芝士小籠包」始終無法彌補,彌補不了下午茶茶餐食不到小籠包的遺憾。

即使「上海小籠皇」的「怡情下午茶套餐」,還可以另外自行揀選一款小食,加一杯飲品配搭成為下午茶套餐。但是沒有小籠包就是沒有,沒有小籠包的「上海小籠皇」下午茶,無法成為我的不二之選。

「上海小籠皇」的正價食品「芝士小籠包」,在我寫好點餐紙,交給「上海小籠皇」侍應大約二十多分鐘過後,侍應就已經順利送到我的檯面面前。

「上海小籠皇」的「芝士小籠包」,雖然都另外附送了一碟調味醋,但是裝滿調味醋的小餐碟裡面,偏偏就沒有平日食小籠包,調味醋裡面必備的蔥絲薑絲。

所以我抱着先試食小籠包原味的大前提下,在完全沒有沾醬,沒有任何調味醬汁的情況下,直接試食「上海小籠皇」的正價小籠包食品「芝士小籠包」。

四個被分開放置在竹製點心籠裡面的「芝士小籠包」,每個「芝士小籠包」外表也是擁有大量的湯汁。一般食客都會非常期望「小籠包」裡面的湯汁味道,我都不例外。

我馬上夾起了點心籠裡面,其中一個的「芝士小籠包」,「芝士小籠包」裡面的湯汁好像水汪汪的樣子,不過「芝士小籠包」實際上味道還有觀察的必要。

我不知道究竟是因為「上海小籠皇」餐匙面積不夠大,還是「芝士小籠包」裡面的湯汁太多太豐盈,我發現「芝士小籠包」放在「上海小籠皇」餐匙表面,「芝士小籠包」實際製成品體積大得擠出餐匙之外。

「芝士小籠包」外表體積龐大,最大的好處應該就是,小籠包裡面的芝士湯汁會是十分豐富,芝士湯汁多得足夠我不斷喝,然再食小籠包也不遲。

「芝士小籠包」的頂蓋位置有一點淺黃色,我估計那一點淺黃色的小斑點,可能是來自甜味的芝士。不過我試食後發現頂蓋的芝士小斑點,對小籠包味道的影響,始終不及小籠包裡面的餡料那麼大。
芝士小籠包

「上海小籠皇」「芝士小籠包」裡面的湯汁味道,充滿了芝士的香甜味道,還有豬肉餡料的鮮甜味道。而且「芝士小籠包」芝士湯汁份量豐盛,足夠可以讓我喝個痛快。

至於「芝士小籠包」裡面的芝士豬肉餡,除了擁有甜味又有鮮嫩口感的豬肉餡料之外,還有濃厚的芝士作為配料,令到「芝士小籠包」實際味道變得十分之甜。

至於「上海小籠皇」專門為小籠包食品而提供的調味醋,雖然調味醋沒有例如蔥絲、薑絲等等的配料,但是醋的味道酸得來又不會過火,拿着「芝士小籠包」點醋來食,「芝士小籠包」的芝士甜味沒有被醋酸味喧賓奪主。

而且「上海小籠皇」廚房的點心師傅,為「芝士小籠包」製作的餅皮厚度剛剛好,不會太厚之餘又不會太薄,不會太容易穿破,小籠包湯汁不會漏瀉到檯面,場面不致一片狼藉。

「芝士小籠包」裡面的免治豬肉餡材料,質地尚算新鮮。所以直至我試食完「芝士小籠包」為止,「芝士小籠包」裡面的免治豬肉餡料,都未出現過任何不必要的異味。

芝士在「芝麻小籠包」裡面,跟免治豬肉一起合成出來的味道非常之鮮甜,我絕對認為「上海小籠皇」製作出來的「芝士小籠包」,絕對值得得到正面評價。

更重要的是,我經過了這二年多以來,反覆嘗試小籠包、灌湯湯包、生煎包等等中式湯包食品,終於找到一次機會,在商場食肆裡面,輕輕鬆鬆地享用完,一籠四粒兼且味道濃甜又多汁的「芝士小籠包」。

不過,留在購物商場裡面的上海菜餐廳裡面,食擁有豐盈湯汁的「芝士小籠包」,都不等於代價很便宜。因為「上海小籠皇」會根據光顧食客人數而按量提供飲茶時都會有茶位,茶位也要另外收錢。

再計算加一服務費之後,最後我在「上海小籠皇」雖然只是選擇了一客「芝士小籠包」,但是「芝麻小籠包」加上個人茶位,再加上服務費之後,整個下午茶價錢其實都需要港幣五十二元正。

用上不便宜的港幣五十二元價錢,但是可以食到「上海小籠皇」豐滿多汁,湯汁味道又鮮甜的「芝士小籠包」,我覺得這五十二元價錢都總算是用得其所。

「上海小籠皇」暫時唯一令我摸不著頭腦的地方,是為什麼「上海小籠皇」的「怡情下午茶套餐」點餐紙裡面有多項餐點,卻偏偏沒有小籠包食品?

「怡情下午茶套餐」但雖然價錢不貴,但是卻偏偏沒有包括小籠包在內的食品,小籠包為什麼要會被剔除出「怡情下午茶套餐」點餐紙選項以外呢?
2018-09-22
Waiting Time
22 Minutes (Dine In)
$52 (Tea)
芝士小籠包
2018-12-01 291 views
又到週五小的罷工的日子,侍老伴下班,咱倆便到樓下尋食去。這個人流極旺的商場無時無刻都能見著人潮,於週末假期就更要淪陷了!這個星期五晚也不例外,受歡迎的餐廳食肆均人如潮湧,好不興旺。 由於老伴一心想看戲,遂沿著商場之中央廣場一路走到尾段戲院方向。途中經過許多餐廳亦不為所動,他早心有所屬矣!新都城戲院旁邊就是「翠華」,老伴知悉小的不甚愛快餐店,寧願選擇茶餐廳,也不要大家樂、大快活。於是便提意一是翠華,要不便到上一層的那家上海鋪試一試。雖然小的也喜歡翠華,但冒險嘗新更合自己人馬座的性情,二話不說便往上層之上海鋪裡闖。 這家名曰「上海小籠皇」的店子很有古式上海鋪之況味,門面雖尚算光鮮,但裡頭則是傳統全搭檯式之圓桌檯椅,只靠牆的位置享沙發方桌座。時間不早,餐廳儘管沒有在門外守候之人潮,但不算大的空間亦幾乎座無虛席。 小的投入內進,在一張小圓桌坐下,與對面的一對女食客親密共事。一張底面兩頁的點餐紙包羅萬有,小的喜歡吃的上海菜式幾乎一應俱全。吃上海菜,老伴與小的每次都選擔擔麵,如果有排骨擔擔那就更合心意了!上海小籠皇店子不大,卻提供此一選擇。 除了擔擔,小籠包為老伴所喜,小的則愛醉雞,不過

除了擔擔,小籠包為老伴所喜,小的則愛醉雞,不過這樣的組合著實久缺新意。於是小的放棄醉雞,嚐一嚐京葱爆牛肉,相信這惹味的出品會更合老伴脾胃。

老伴另外點了一杯凍豆漿,有趣的是居然餐廳沒凍,火燒心的他轉而叫了一杯凍桂圓雪梨茶。

雪梨茶中浮著兩顆南北杏,杯底見著點點的桂圓與雪梨渣,色澤深濃,乃真材實料煲製而成的出品,這種天時最宜清潤。

京葱爆牛肉率先出場,碟子不算好大,但仍屬材料十足。大廚炒得甚夠鑊氣,令京葱放蕩式的草野香氣四溢,更增添了牛肉的惹味,配合冬菇之濃鹹,令這道菜式表現甚佳。老伴只挑牛肉,小的卻認為在大火下沾上肉汁與醬料的京葱更覺霸氣,菜與肉相得益彰。

排骨擔擔麵是肉排與麵條分開上,使酥炸排骨仍保留其脆爽氣息。擔擔麵純觀賣相已知乃小的欣賞的作品,濃濃的湯汁與花生肉碎香葱和唱,一啖嚐之,麻香味濃,麵條軟滑。排骨亦是炸得外皮香脆,浸一浸擔擔湯才入口,減少熱氣之罪惡,同時又沾上湯汁的麻辣香味。

或許是即叫即蒸,一籠四顆之小籠包最後出場,在薄薄的包皮內能窺穿肉餡內之湯汁,小的小心翼翼地用筷子夾起一顆,再淋上至愛之鎮江黑醋。連著湯汁地咬開半顆,果然鮮嫩美味,為高質素的出品。

看著樓面之職員,相信這家餐廳該屬一個家庭式經營,負責收銀的當然是老闆娘,至於老闆亦在樓面落力殷勤地打點。小的向職員要杯熱水,以為這類食肆通常一杯了結,他們竟頻頻為小的加添,讓水怪小的感激非常。

埋單承惠二百元多,比心中所想是貴了一點。看看收據原來餐廳收茶位兼加一,要是光顧翠華,二百元絕對有找。雖然「上海小籠皇」座椅不怎舒適,不過計及其食物水準與服務質素,總體是還可以罷!

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2018-10-17 372 views
住得唔近,平日都好少黎將軍澳,呢一日專程黎到,順便找個地方把晚餐了結才打道回府。呢間野之前都有在荃灣分店試過,尚算可以,諗住都應該唔會相差太遠,誰不知......是日小妹自己一個,點了三樣東西,很抱歉,沒有一樣符合心目中要求小籠包:相信是蒸的時間長左,一夾起個皮就爛,失敗!鍋貼:很明顯是放了一段時間,雖尚有餘溫,但個皮經已開始乾硬化,失敗!擔擔麵:個人覺得湯底比其他地方較為油膩,麵跟湯底成為黏黏稠稠的一團東西,吃不了一半經已放棄,失敗!將軍澳食上海菜尚有不少選擇,不會再光顧了......
才打道回府。

小籠包:相信是蒸的時間長左,一夾起個皮就爛,失敗!

將軍澳食上海菜尚有不少選擇,不會再光顧了......
Type of Meal
Dinner
  • 沒有
2018-10-16 239 views
昨天晚上同老媽外出吃飯, 想來想去不知吃甚麼好!她突然說想吃上海湯麵, 靈機一觸, 想起了上一次與她吃過, 她很喜歡, 有深刻印象。她說上次到訪, 4 個人叫左成枱食物, 樣樣都啱佢心水, 所以昨晚想再來。兩個人吃的不多, 只叫了排骨擔擔麵, 上海小籠包, 雞絲粉皮!冷盤先上, 麻醬份量足夠, 雞肉很多也十分嫰滑, 不會只給少少, 所以味道很好。另外, 排骨炸得香口但不會太乾, 咬落 juicy 味道不錯。麵條煙靱不淋, 湯很濃, 多花生也多肉碎, 非常足料。最後是小籠包, 夠熱又多汁, 唯一稍嫌皮太厚了, 味道是合格的。老人家愛吃, 但很多時出外領教很多又貴又唔好食的。吃飽了, 她說下次仍要再來, 哈哈。兩個人 $18x, 要付茶介及加一服務, 但 ok 的。😋
昨天晚上同老媽外出吃飯, 想來想去不知吃甚麼好!

2018-09-17 317 views
第二次光顧啦,仍然保持到水準!仲意食海哲嘅朋友,如果單叫海哲係$68,所以如果食可以叫青瓜海哲$58,雙拼份量都足夠三人食,另外青瓜都有驚喜!瑤柱蛋白炒飯夠鍋氣,好大碟夠三至四人份量,粒粒分明,料又多。花雕醉雞好入味,啲肉唔鞋都幾滑。好耐冇係新都城食到好野,好難得阿,希望可以繼續保持啦佢地😝

第二次光顧啦,仍然保持到水準!
花雕醉雞好入味,啲肉唔鞋都幾滑。
好耐冇係新都城食到好野,好難得阿,希望可以繼續保持啦佢地😝
2018-09-09 290 views
新開張嘅一試,服務幾好,入座有人招呼叫咗兩個lunch set,價錢都係$50左右,中肯跟餐嘅凍豆漿先送到,冰涼又唔會太甜,夏天飲真係啱啱好我叫嘅係水煮牛肉(跟菜飯嘩碗水煮牛肉勁大碗,上面仲有層橙橙地色嘅紅油,有啲淆底好彩,食落辣度只係中等,未去到流晒汗嘅程度牛肉好淋身,醃得幾好,湯入面有好多牛,豆芽,薯粉,菇片,食落覺得好抵唔知係咪新開張優惠,特別大份呢朋友食嘅係糖醋魚塊炒出嚟都幾靚,我試食咗一舊,味道都好正宗,酸酸甜甜似咕嚕肉加少少錢多兩隻小籠包一上檯好多蒸氣,個皮唔係話好薄,啲汁都唔算多,不過味道就不過不失咁啦
新開張嘅一試,服務幾好,入座有人招呼
叫咗兩個lunch set,價錢都係$50左右,中肯

跟餐嘅凍豆漿先送到,冰涼又唔會太甜,夏天飲真係啱啱好

我叫嘅係水煮牛肉(跟菜飯
碗水煮牛肉勁大碗,上面仲有層橙橙地色嘅紅油,有啲淆底
好彩,食落辣度只係中等,未去到流晒汗嘅程度
唔知係咪新開張優惠,特別大份呢

朋友食嘅係糖醋魚塊
炒出嚟都幾靚,我試食咗一舊,味道都好正宗,酸酸甜甜似咕嚕肉

加少少錢多兩隻小籠包

1K
2018-08-15 359 views
在將軍澳的新都城有一間出名的上海店,但排隊的人真的太多了,叫人失卻了想吃的意欲。現在,終於有另一間上海菜的食肆出現,而且還是在附近,等不了的話,可以到這裡幫襯也不錯。這個瑤柱蛋白炒飯做得不俗,飯炒得夠乾,夠鑊氣,又夠美味。糖醋骨不會太酸,甜甜的很易入口,叫人吃完一塊又想再吃多一塊。小籠包自然是該店的招牌,皮薄饀靚。要注意包內的湯很多,所以要小心不要弄穿,否則便品嚐不到鮮甜的肉汁了。
瑤柱蛋白炒飯
這個瑤柱蛋白炒飯做得不俗,飯炒得夠乾,夠鑊氣,又夠美味。
小籠包
2018-08-14
$100 (Dinner)
瑤柱蛋白炒飯
小籠包
2018-08-13 827 views
今次好似已經係第三次嚟幫襯呢間上海小籠皇,因為屋企人都覺得佢味道唔錯,再加上位置方便,又唔洗大排長龍等位入座。 上次嚟叫咗碗四川擔擔拉麵覺得好味,所以今次又翻啅佢多一次,依然係咁好食,仲要餓到唔記得影相添, 湯底都幾濃同埋好香嘅花生味,有小小微辣,要將啲肉碎同埋麵條撈埋一齊入口,幾個人share一小碗咁,好快就K.O.仲有一樣嘢我唔記得咗影嘅係雞絲粉皮, 因為我太鍾意食喇,唔搶嘅話好快冇哂我家有位小朋友好鍾意食上海粗炒同埋上海炒年糕,呢兩樣我都唔鍾意食嘅所以我唔評論啦,不過佢哋就次次都會叫。今次我試下叫咗個糖醋排骨,大家都覺得好有驚喜,爭住要食,糖醋比例剛剛好,酸酸甜甜好開胃,排骨夠腍亦算多肉,大家對佢嘅評價都好高至於佢嘅招牌小籠包我就麻麻地啦,雖然佢味道都OK嘅,但我嫌佢包皮都太厚了,唔太喜歡。另外一個比較出色嘅餸菜係黃金蝦仁,呢碟嘢雖然膽固醇超高,但亦都深得我哋嘅喜愛,佢外面有好濃郁嘅咸蛋黃,炸到熱辣辣脆卜卜,可以令人一粒一粒食唔停口 不過呢間舖頭價錢都算有小小貴,都係比較適合一班人嚟食,可以叫多幾個餸,咁除番開人頭嚟計就會比較划算啲啦
上海炒年糕
黃金蝦仁
上海炒粗麵
2018-08-05
$120 (Lunch)
黃金蝦仁