2020-06-16 507 views
行過加連威老道附近,又想食辣野,但係時間差唔多過tea time,記起喺附近一間霸王山莊,碰一碰運氣,門口見到好似冇乜人,一見到咁樣嘅情況,膽粗粗問吓係唔係落場,點知原來未夠鐘,好耐冇食過睇吓有咩食先,tea set水煮牛肉麵,嗜辣人士一定要食,唔會好多花椒油,太油會食唔落,但係醬汁做得辣勁十足之餘,後勁更強,完全喜出望外,唔好以為tea set平咁多,份量就會比較少,其實同平時食嘅份量差唔多,牛肉大概有8片, 另外仲可以揀一款小食同飲品,我揀咗招牌菜花雕醉轉彎,雞全翼雞皮爽脆,雞肉完全滲透酒味
2020-06-16 655 views
霸王山莊一向是我頗喜愛的上海菜館,這次光顧,卻令人失望。1) 小籠包: 小籠包一如以往地很多內汁,不過皮卻略嫌過厚,豬肉都有鮮味。2) 小食拼盤a) 醉雞,雞肉肉質不會十分粉,如果酒香味更濃會更好。b)烤麩: 推介,鬆軟之餘吸滿了汁。c)燻魚: 個人認為味道太腥,不太喜歡。d)小排骨: 推介,鹹淡剛好,有風味。e) 海蜇頭: 不夠爽口,如果加入麻油會更好。東坡肉: 很難食,油而不香,整塊肉十分之九是肥膏,只有十分一是肉,比例失衝。入口充滿油膩感, 完全沒有油香味。總括而言,霸王山莊的水準比以前差了很多,大不如前,應該不會再光顧了!
霸王山莊一向是我頗喜愛的上海菜館,這次光顧,卻令人失望。

2) 小食拼盤
a) 醉雞,雞肉肉質不會十分粉,如果酒香味更濃會更好。
b)烤麩: 推介,鬆軟之餘吸滿了汁。
c)燻魚: 個人認為味道太腥,不太喜歡。
d)小排骨: 推介,鹹淡剛好,有風味。
e) 海蜇頭: 不夠爽口,如果加入麻油會更好。

2020-06-14
$182.5 (Dinner)
2020-05-14 1024 views
以前聽霸王山莊個名,覺得好架勢,應該好好食🧐呢排終於下決心去試下佢個片皮鴨(本人好鍾意食片皮鴨),點知出曬事⋯⋯叫咗半隻片皮鴨、涼拌土豆、干扁四季豆、水煮桂花魚,一枝紅酒。隻鴨同我係街市買燒味有乜分別?皮唔夠脆身,肉又唔夠香,同食普通燒鴨無異,可能街市燒鴨都好食過佢🤔🤔🤔 塊薄餅皮ok,唔厚身,不過略嫌太細塊。個水煮桂花魚,係就係好大一份,不過淡而無味,辣味唔夠,香味欠奉,有啲失望。我諗成枱餸,得個四季豆叫做好食,至少咸味夠,不過如果加啲辣同炒乾身啲會再好啲😂果日去食,主餐牌有7折優惠,如果冇折扣,性價比真係好低,更加唔會去幫襯。不過經此一試,就算佢折扣再低,都唔會再有第二次,真係好失望🤦🏻‍♀️
以前聽霸王山莊個名,覺得好架勢,應該好好食🧐
片皮鴨
2020-05-02 723 views
今日同朋友嚟到尖沙嘴,完全諗唔到食乜,求其去咗霸王山莊。非常少客,午餐套餐價錢合理,我哋求其點左兩個套餐,炸饅頭仔耐冇食覺得好好味,炒飯好一般,年糕出乎想像地好味,下次有機會再嚟
今日同朋友嚟到尖沙嘴,完全諗唔到食乜,求其去咗霸王山莊。
2020-01-17 1125 views
之前屋企人話趁天氣凍,不如食翻餐水煮魚暖下😋因為之前屋企都未試過話去食水煮魚,又唔知邊間好食,但記得霸王山莊好似有水煮魚食,就book左位過兩日夜晚去食平時黎開都有嗌點心食,今次就叫左籠小籠包食,食主角之前揾d野食墊下胃,呢間野嘅點心都算正常發揮,都有頗多外國客人慕名而來食呢間點心,不過同出面茶樓比,我就覺得平時飲茶食戈d點心好食d😂之後,叫左個蛋白炒飯,我就唔知點解特別鐘意呢間餐廳嘅炒飯,睇落好平凡,但試過先知距嘅魅力😋飯粒係真係炒到粒粒分開,唔會有好黏笠嘅感覺,配埋嫩滑嘅蛋白真係一流嘅口感到今日嘅主角,霸王水煮桂花魚!!!😱一捧出黎,俾佢個色嚇親,成個面都係紅噹噹嘅辣油,仲散發出陣陣嘅麻香味😂魚係滑,跟住就開始辣,配料係勁勁勁勁賴🥵食到成頭出嗮汗🥵🥵可能我個人食唔到辣,呢個試過一次就真係夠了最後,叫左碟蔥油餅同豆沙高力黎做今日總結😋兩碟都係正常發揮,同以前食開嘅味道差唔多😋

2020-01-16 700 views
大半年都無黎過霸王山莊!今日突然好想食酸辣麵 於是就book位食個快lunch13:00去到餐廳 但眼見人流唔多 五成入座率都無各位網友 可以唔洗book位都得!今日order set lunch 酸辣麵 +素餃 (份量足料)連埋+1 大約$75翻食指數
大半年都無黎過霸王山莊!
今日突然好想食酸辣麵 於是就book位食個快lunch
13:00去到餐廳 但眼見人流唔多 五成入座率都無
各位網友 可以唔洗book位都得!
連埋+1 大約$75
翻食指數
2020-01-16
$75 (Lunch)
2019-11-07 1465 views
片皮鴨之約~記得上一次我地約食飯都係食片皮鴨!今次試試尖沙嘴嘅霸王山莊,都幾多人!我地食食下仲有店員過黎加檯,封左成條路,要兜路去廁所哈哈哈!講返嘢食先,因為我係路癡,搞到大家要等我,等到d嘢食凍晒,真係唔好意思...前菜五花腩薄片唔錯,味道惹味,不過墊底嘅沙律菜有d多同唔襯。第一個重頭戲係片皮鴨。肉質比較粗糙,但係皮嘅份量好多,配菜方面亦搞搞新意思 - 哈密瓜條、密瓜條、菠蘿條,但係個人就覺得唔太夾啦。麵粉皮方面好搞笑,塊塊都有dd不規則,要好友技巧咁包,因為鴨都頗大塊!店員仲好好服務幫我地加多碟配菜~第二個重頭戲就係酸菜魚啦!有驚喜!首先份量方面,非常足料 - 魚片、金菇、酸菜、粉皮、腐皮、蒜頭,認真食極都仲有!佢地選用嘅粉皮係寬條,質地超級有咬口,要慢慢咬。酸菜非常入味,唔係普通只係用黎出味,我地全部都可以當菜咁食,連埋金菇簡直係享受!辣度同酸度食落都好舒服,讚讚讚!

五花腩蘆筍
炒羊肉
片皮鴨配料
片皮鴨
酸菜魚
酸梅骨
2019-10-30
$193 (Dinner)
五花腩蘆筍
酸菜魚
酸梅骨
2019-10-30 828 views
位於尖沙咀這間霸王山莊已經有多年歷史,記得兩年前吃過後已經沒有再到來,這次跟朋友吃晚飯感覺質素仍能保持。1、五色拼盤,轉彎倉魚、小排骨、四喜烤麩、海蜇頭和醉雞。最出色是四喜烤麩,味道濃厚甜甜的,其次是醉雞,酒香四溢,雞肉滲進酒內十分入味喔!2、豬柳扒擔擔麵,經炸過的厚厚豬柳,咬一啖很香脆,豬柳肉質軟而不硬,還可吃到一些肉汁,也是很不錯。3、砂鍋雲吞雞,雲吞餡料新鮮,雞很嫩肉,湯頭味道濃郁,我學到雞肉配合餃子🥟的鮮甜味。

2019-09-16 949 views
其實今晚仲食左好多野不過真係好想講下個片皮鴨 因為我真係好鐘情呢一個菜... 首先 霸王山莊個片皮鴨 一上檯仲好夠熱 呢樣係好好好好重要...第二樣係佢個皮 唔似其他店果d 一味得個厚字!食落口仲好有肉汁!
其實今晚仲食左好多野
  • 片皮鴨
  • 花雕醉雞
2019-09-14 768 views
突然間想食上海菜行到尖沙嘴就見到見佢都幾多人幫襯所以我估都應該唔差☺️由於今日係星期六所以就冇lunch set得呢啲散叫 😂不過佢嘅價錢都幾抵食叫左:青菜嫩雞煨麵($60)本來佢哋啲麵食係可以揀麵底有 幼麵 粗麵 黑金剛麵黑金剛麵 問過姐姐 姐係木薯粉😂不過青菜嫩雞煨麵只係可以配幼麵所以姐係冇得揀😛上菜啦~ 佢都幾大碗架啲料都好多 不過大部分都係啲菜雞嘅份量真係想對比較少得菜嘅1/3🥺麵嘅份量真係好多 多到差啲食唔曬🙈不過如果多返啲雞肉就好啦🤩
突然間想食上海菜
行到尖沙嘴就見到
見佢都幾多人幫襯
所以我估都應該唔差☺️

由於今日係星期六
所以就冇lunch set
得呢啲散叫 😂
不過佢嘅價錢都幾抵食

叫左:青菜嫩雞煨麵($60)
本來佢哋啲麵食係可以揀麵底

麵嘅份量真係好多
多到差啲食唔曬🙈
不過如果多返啲雞肉就好啦🤩
2019-07-25 1140 views
一入內已見到不少來自世界各地的遊客故對食物質素冇太大期望😂不過勝在餐廳都可以坐得耐🌟北京烤鴨(半隻) $198 (💡6.5/10)作為餐廳招牌菜 我就覺得冇咩驚喜🤷🏻‍♀️鴨皮缺乏香酥口感 而且質地較淋 入口質感一般 鴨肉部分亦冇咩特別😟*🌟花雕醉雞 $88 (💡8/10)雞件有雞脾部分 雞肉頗嫩滑😋酒香亦非常濃郁!但又不會蓋過所有味道👍🏻*🌟霸王小籠包 $42 (💡7.5/10)小籠包充滿湯汁 十分juicy🤤外皮較薄 夾起時要好小心!*🌟蒜泥白肉卷 $72 (💡7.5/10)白肉內包著爽口既蘆筍 配搭清新 醬汁較濃且有花生等餡料😉*🌟雞絲粉皮 $72 (💡7/10)就是正常的味道 但粉皮頗薄及滑*🌟馬蘭頭伴豆乾 $68 (💡7/10)第一次食馬蘭頭 原來係江浙一帶較流行食既野菜 香味頗特別 但口感較醉及乾身 反正不是我的菜🙅🏻‍♀️
一入內已見到不少來自世界各地的遊客
故對食物質素冇太大期望😂
不過勝在餐廳都可以坐得耐

🌟北京烤鴨(半隻) $198 (💡6.5/10)

🌟花雕醉雞 $88 (💡8/10)

🌟霸王小籠包 $42 (💡7.5/10)
小籠包充滿湯汁 十分juicy🤤外皮較薄 夾起時要好小心!

🌟蒜泥白肉卷 $72 (💡7.5/10)
白肉內包著爽口既蘆筍 配搭清新 醬汁較濃且有花生等餡料😉

🌟雞絲粉皮 $72 (💡7/10)
就是正常的味道 但粉皮頗薄及滑

🌟馬蘭頭伴豆乾 $68 (💡7/10)
  • 花雕醉雞
2019-07-06 863 views
3點3又到左下午茶嘅時間,今日黎到尖沙咀high tea,成日經過尖沙咀都會見到哩間霸王山莊,屹立不倒左咁多年應該好有實力佢嘅tea set望落好多選擇,一碗擔擔面配三個小食再配一隻小籠包+$6有埋豆漿飲,下午茶來講絕對係相當豐富,夠晒霸王豆漿夠大杯,但豆味欠奉。Tea set到!小食原本想試口水雞但咁岩已經賣晒,好可惜,唯有選擇海蜇頭,烤麩,同蒜泥白肉卷。海蜇頭好爽口但就冇乜味;第一次食烤麩食落好似豆卜幾特別;蒜泥白肉卷就微辣幾開胃小食整體不過不失。到我期待嘅小籠包,咬落去皮唔夠薄,輕輕咬開想飲啖湯汁先,點知係無吉穿嘅情況下竟然都係無湯汁,乾爭爭的食完配菜後就黎到主角上海豬柳扒擔擔面,聞落好香花生味,以為湯底會好濃,點知其實都偏稀。麵款就選擇左粗豪(粗的上海麵),麵身過淋同埋唔掛汁,令人失望,食唔到擔擔麵嘅精髓。炸豬扒雖然幾厚身,但炸到皮肉分離,肉質亦有少少梅埋單有加一,雖然食到好飽但味道只屬一般,性價比唔高

凍豆漿

豆漿夠大杯,但豆味欠奉。

精選麵霸王套餐

Tea set到!
小食整體不過不失。

上海豬柳扒擔擔面

埋單有加一,雖然食到好飽但味道只屬一般,性價比唔高
2019-07-05
$81 (Tea)
2019-07-04 704 views
夲身是為左想食片皮鴨而來食不過有個超抵套餐用滙豐卡有七折都有好多岩我食既食物在內不過片鴨例牌就六塊不算多,但食下食下又好夠飽因爲肉類多此套餐最讚是個黑醋排骨,肉質好新鮮又份量足其他全部合格抵食之選
夲身是為左想食片皮鴨而來食

不過有個超抵套餐用滙豐卡有七折

都有好多岩我食既食物在內

最讚是個黑醋排骨,肉質好新鮮又份量足

其他全部合格

抵食之選
2019-07-04 444 views
我同老公係上星期日,因為工作比較忙,所以夜晚再去左附近尖沙咀霸王山莊食晚飯,誰知道会有咁差既對待。當時,我地兩個去到被安排坐於對开洗手間的卡位,原本問题不大,當我地點完食物,食物黎到一半既時候,我發現可能點錯食物,於是便随意叫個戴眼镜的男服務員過黎,希望問吓可唔可以更換食物,誰知他非常囂張,好無禮貌地話 ' 張食物纸係你地自己寫,錯左就唔关人事,唔改得 ' 於是我老公就不悦地叫佢揾經理过黎。我覺得呢個服務員相當低劣,適合做茶餐廳多D。最後过到黎都有同我地解释,及送左甜品俾我地,我老公其實最後都滿意既,重點唔在於换唔換到,而係態度既問題。我非常欣賞佢既服務同處事手法。另外,穿着绿色衫既叔叔,都好勤力咁執拾抬椅,好似好忙碌,但係好勤力同敬業。至於有個傳送食物既員工,幾高大靚仔,係成間店我見到最年青既,名牌唔太記得,好似 A 字頭,食物上抬時好细心,有禮, 欣赏 @最後,真係希望管理層改善一下,其實我之前都同朋友黎过,印象都不太好,點知今次自己中招。
  • 片皮鸭
同姊妹睇完bridesmaids裙,係附近搵間餐廳食晚餐,我地既準新娘推介呢間上海菜。餐廳都幾大幾舒適,我地坐近玻璃窗,睇到出面既人行過,頭上既吊燈好靚,好有格調。餐牌超多選擇,有選擇困難既我地揀左超耐,揀左好多野食蘆筍配蒜泥白肉係幾新鮮既配搭,塊豬腩肉切得唔升好薄,但幾彈牙幾爽口,加埋d醬同埋蘆筍一齊食very good。花雕醉雞脾一上檯就聞到陣陣酒香,未食先醉,雞肉都算滑,酒味濃,又幾入味四川擔擔麵,不過不失啦,比起其他菜式冇咩驚喜霸王炒飯,炒得粒粒分明夠乾身,d配料切得夠細,都幾好味小籠包皮薄餡靚,多汁,肉味鮮甜呢個係重點推介:黑糖醬醋排骨個醬汁整得超惹味,係出邊食唔到既,原本甜酸骨已經好正,呢個加埋黑糖係真係食到欲罷不能

餐牌超多選擇,有選擇困難既我地揀左超耐,揀左好多野食

四川擔擔麵,不過不失啦,比起其他菜式冇咩驚喜

霸王炒飯,炒得粒粒分明夠乾身,d配料切得夠細,都幾好味

小籠包皮薄餡靚,多汁,肉味鮮甜

呢個係重點推介:黑糖醬醋排骨